Új építésűt?

A házvásárlás során mi is belefutottunk olyan új építésű vagy néhány éves házba, ami már laikus szemmel is tragédia volt, egy hozzáértő biztos el is ájult volna a minőségen.

A vizesedő falak, megsüllyedt ház, vakolat helyett csak gipszkartonozott falak, amik a fal felé csupa penészesek a lecsapódó pára miatt csak néhány olyan dolog, ami azonnal látszik is. A vízszigetelés hiánya miatt néhány év múlva felfagyó járólapok, a cementet alig látott beton, a kegyetlen hőhidak, a leghitványabb gépészet, a befelé lejtő terasz olyan rejtett aknák, amikre lakva jön rá az ember.

A probléma az, hogy a spórolásból eredő hibák egy részét csak nagyon drágán lehet utólagosan kijavítani. S ez a jobbik eset. Van, amit utólag sem lehet feltétlen kijavítani.

Ha valaki eladásra épít házat, minél több mindenen spórol, annál több lesz a haszna. Tudja, hogy mit néznek és mit látnak a hozzá nem értő vásárlók, így a járólap és a konyhabútor szép és a fürdőszobai csap is mutatós. Az, hogy van-e szigetelés a terasz alatt, az egyrészt nem látszik, másrészt a vásárlók nem is tudják, hogy miért baj az, ha nincs.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne vegyél új építésű vagy néhány éves házat, mert szerencsére vannak korrekt vállalkozók is. Viszont nagyon nézd és nézesd meg hozzáértővel, hogy mit veszel.

S ha egy ház túl olcsó a piaci árhoz képest, annak mindig van oka, egy bizonyos négyzetméter ár alatt egész egyszerűen nem lehet egy ház megfelelő minőségű.

Sokan kerestek új építésű ingatlant, főleg a CSOK meg az új zöld hitel miatt is. Sajnos nagyon észnél kell lenni, mit veszel és kitől, sőt azt is, hol. (Mint írtam régebben, a példa kedvéért a XXII. kerületben is rengeteg házat sikerült az elmúlt években gombapincék fölé felépíteni.)

Belinkelem a Kömkel blog legújabb cikkét, csak hogy tudd, milyen házakat is árulnak jelenleg is. Ha már úgyis arra jársz, olvasd el a többi cikket is a blogon, ha házvásárlás előtt állsz. Ami fontos tanulság, hogy a legtöbb hibát és barmolást egy szakértő sem ismeri fel, ha már teljesen fel van építve a ház, senki nem lát a falak alá, van-e ott szigetelés vagy az alapba, hogy mennyi vasbetont tettek bele.

(Vannak olyan építtetők, akik végig fotózzák az építkezést, amikor teszik le a szigetelést a terasz alá vagy még látszik a vasbeton a félig feltöltött alapban és így tovább. Az ilyen embertől mernék házat venni. Sőt, csak ilyen embertől mernék házat venni. Aki semmit nem takargat, minden lépést dokumentál, hogy utólag is lehessen látni, mi van a járólap alatt vagy hogy készült a födém.)

Ne értsd félre, nem a kedvedet akarom elvenni, csak nem szeretném, hogy pórul járj, olyan ingatlant vegyél, amit nagyon nem volna szabad megvenni, legyen az új vagy néhány éves.

Nagyon sokan túlvállalják magukat és egész egyszerűen nem lesz anyagi lehetőségük a rengeteg hibát kijavítani. Érdemesebb inkább nem is beleugrani egy kétes minőségű ház megvásárlásába, akkor se, ha arra adnak több CSOK-ot vagy olcsóbb hitelt.

S még egyszer: vannak jó minőségű házak is a piacon, de azokat biztos nem 3-400 ezer forintos négyzetméter áron fogják árulni.

 

Share

145 hozzászólás

 • jami
  Kömkelt műkedvelésből szoktam olvasni 🙂
  Durva vadkapitalizmus van most az építőpiacon, szerintem rosszabb a helyzet, mint valaha. Találtam pár normális szakit, azokkal szorgosan megcsináltatok mindent, ami eszembe jut, aztán hátradőlök egy időre.

  Viszt a használtak sem biztos, hogy jobbak, pl. 70-80-as évekbeli kalában épített akármik. Volt 1-2 szaki, a többit megcsinált egy láda sörért Józsi/Béla/Géza.

 • Must ivó
  Az a baj, hogy pont ezért is venne az ember új építésűt vagy felújítotatt.
  Olyan mértékű a szakember hiany, hogy az hihetetlen.
  Én is akarok lakást vagy házat venni, de brutál árak vannak.
  Ráadásul szakemberrel hiába nézetem át szakemberrel, a falakba nem lát be ő sem.
  Építkezésve biztos nem vagnek bele most magamtól..
 • Kadarist
  Ha az ember hosszú távra tervez (netán van is valakire hagynia) és nem zöldfülű, új építésűt soha nem vesz, legfeljebb saját maga épít egyet vagy egy meglévőt (ahol már volt idő kiborulni a csontvázaknak) felújít, bővít.

  Az igazat megvallva csak a kínálat igazodik a kereslethez. Nálunk, magyaroknál csak a díszlet, a show számít; az, hogy mögötte minden rohad, az részletkérdés. Nem csak a házaknál igaz ez, hanem minden másra is elmondható.

 • VSZM
  Miklós pár hónapja abbamaradt a házkeresős sorozatod. Mire jutottatok? Vettetek végül bármit, vagy még mindig keresitek a megfelelőt?

  Vettünk. 🙂

 • Vojtech
  Generálossal építtető ismerőseimnek szoktam mondani, hogy lehetőleg heti többször is menjenek ki a helyszínre, ne sajnálják az energiát. Ha fél évig tart akkor fél évig, ha egy évig akkor egy évig. Fotózzanak, kérdezzenek, legyenek jelen. Utólag már nem nagyon lehet kijavítani semmit.
  Egy kollégám nem így tett, mondta, hogy jó a szerződése, meg megbízik a vállalkozóban. Szinte csak hétvégén járt ki. A vállalkozó vélhetően jó brigádja lelécelt, az új csapat csapnivalóan dolgozott. Siralmas lett a ház, pereskedés, végül értelmes mennyiségű pénzt is visszakapott, de most mire megy vele? Ott a hitel meg a szép, új de vacak ház. Ezért kár belevágni.
  A másik: új háznál kb. biztos hogy nem lesz pénzed pincére, sokszor a padlás is csak tyúklétrán megközelíthatő -ha egyáltalán. A környéken a duplagarázsos házaknál kint állnak az autók, mert a garázs tele van a cuccokkal, biciklikkel, stb
 • Fészekrakó
  Mi tavasszal fizettünk be egy újépítésű projektbe 40%-át a vételárnak. Elvileg februárban lenne kész a ház, de a befizetésünk óta nem történt egy kapavágás sem, csak az alapozás van meg. Kész házat veszünk ingatlanbefektetőtől, nem mi vagyunk az építtetők.

  A fennmaradó összeget a szerződés szerint a ház elkészültekor a bank fogja folyósítani. (CSOK + Bankhitel)

  Van havi párszázezer kötbér csúszás esetére így elvileg érdekelt lenne a másik fél időre befejezni az építkezést. Mindenféle okokra hivatkoznak, amiért csúszik az építkezés.

  Én azt tervezem, hogy október végével jogi útra terelem a dolgot, amennyiben nem folytatódik az építkezés.

  Ti mit csinálnátok? A kötbért látta már itt viszont bárki is? Van értelme már most megpróbálni visszakérni a pénzünket, vagy meg kell várnunk a februárt? Vagy üljük ki és várjuk meg mi lesz?

 • akosh
  Előre kiborítani a bilit, nem biztos, hogy érdemes, legfeljebb akkor, ha az már biztosnak látszik, hogy te nem költözöl oda. Egy kapkodva, silány minőségben megépített háznál jobb opció a csúszás, még a kötbér behajthatatlansága esetén is. De persze kötbére (meg kivitelezője) válogatja.
 • -nb-

  Csak szóbeszéd (de azt gondolom, hogy igaz a történet):
  lakásra jelentős összeg befizetve, amiből 10M foglaló, a többi 10 előleg. Semmi sem történt, hasonlóan, a határidőre a falak álltak, de semmi mozgás, csak kifogások.
  Némi huzavona és ügyvédi eljárás hatására, fél évvel a határidő után: ha nem kérnek kötbért és kiszállnak, akkor a befizetett teljes öszeget + a foglaló felét visszakapják. Elfogadták, megkapták, kiszálltak. Mivel nem volt harag, megsúgták nekik, hogy amit nekik 40M-ért igértek, azt simán eladják most 70-ért. Az ügyvéd szerint ha pereskednek, akkor mire a per egyáltalán elkezdődik, már nem lesz kinn behajtani a megnyert összeget (+az ügyvédi díjat)
 • "a svájci"
  Itt Svájcban is elszálltak az árak, ha utólag akarnék okoskodni, akkor kellett volna a 2011-ben eladott MO-i lakás árát gyorsan akkori árfolyamon CHF-re váltani amikor kijöttünk, és beleugrani egy akkori újépítésűbe, akkori áron, és akkori HUF-CHF árfolyamon. 😉
  Nem így történt, utólag okos az ember, örültünk, hogy élünk…
  Eltelt több 10 év, venni szeretnék. Mások az árak. Emellett van egy másik tényező: nincs a piacon lakás. Ezt úgy értsétek, hogy ugyanazt a 7 azaz hét (!!!) eladhatatlan lakást eladhatatlan áron árulják a legfőbb ingatlanportálon a lakhelyünkön már 1 éve. Kitágítva a keresést (10-20 km sugárban) már lenne projekt, de jelentős kompromisszumokkal, horror áron (+ gyereknek környezet, iskola, baráti kör váltás lenne, ami nem elhanyagolható szempont).

  folyt…

 • "a svájci"
  folyt…
  Nos, már ott tartok, hogy a Gemeindék (Önkormányzatok) “Baubewilligung” szekcióját nézegetem a weblapokon a környéken, mert ha nem akarok maradék lakásból válogatni, akkor időben kell lépni 1-1 új projektnél, már ha van.
  És láss csodát: kihirdettek egy projektet 3 társasházra, egy számunkra top ideális helyen (közelben a gyerknek az Oberstufe, ami épp akkor esedékes amikorra elkészülne a projekt – , közelben bevásárlási lehetőség, tram, minden).
  Árat még nem tudok, jelentkeztem az építőnél, hogy érdekelnének a projekt részletei (tervrajzok már vannak).
  Szóval, amit ki akarok hozni a dologból: én azért vártam, mert esésben szeretnék “belevenni”, JÓ ÁRON. Márpedig szerintem komoly korrekciók lesznek. De: itt és most van – lenne – egy lehetőség, ami megfelelő, nem feltétlenül az ár, hanem minden más szempontból.

  folyt…

 • Haman
  Dunakeszin kerestünk pár éve lakást. Az alagi részen rengeteg társasházat húztak fel a 2000-es években. Amiket megnéztünk egytől egyig mind penészesedett, látszott, hogy az utolsó nm is ki volt használva. Járda se volt, tároló se nagyon a lakásokhoz. Egyértelmű volt, hogy ott nem szabad lakást venni. Nyilván úgy húzták fel őket, hogy trendin nézzenek ki, gyorsan el lehessen adni, a lehető legtöbb lakást rakjanak le a területre. És spórolósan építsenek.

  Szét is cseszték Dunakeszit. De ez már off.

  Sikerült így uszodát és iskolát is építeni ott milliárd fölötti jó magyar forintból 😉
  Az uszoda nyitás után rögtön beázott. Az iskolában meg állítólag a termek mérete alkalmatlan normál osztálytermeknek.

 • "a svájci"
  folyt…

  Még egy szempont: számomra fontos az is, hogy milyen az architektúrája a háznak. Nos, ez tetszik, látszik, hogy minőségi kategória.
  Apropó minőség: Svájcban rohadt drágák az ingatlanok, de egy valamire nem lehet mondani semmit: a minőségre. Összehasonlíthatatlan az otthoni minőséggel. Itt minden szakipari lépés be van tartva, és minden piszlicsáré műveletet egy arra szakosodott -100 éve az ipart űző cég csinál. Ez az esetek 90%-ra jellemző véleményem szerint, kivételek biztosan vannak itt is. Amit mondani szerettem volna, hogy nem ugyanaz a kategória, mint amit otthon kap a pénzért az ember. Most sokan huhogni fognak, a mániám, hogy elsőként a nyílászárókat (ablakokat), és azok specifikációját nézem a leírásban. Nos, itt nem divat a lőrés-ablak minimális üvegfelülettel és maximális fehér-műanyag osztogatásokkal. Félreértés ne essék: nem leszólok – összehasonlítok. Ennyi.

 • "a svájci"
  A költői kérdésem lett volna még a végén: Szerintetek bele szabad ugrani most az aktuális árszinten egy projektbe, akkor, ha ugyan az ár annyi amennyi, viszont minden más stimmel?
  Sajnos itt bele kell még azt is kalkulálni, hogy amig elkészül (kb 2 év) korrigál(hat)nak az árak… Nos, ebben az esetben is le kell nyelni a békát, és el kell fogadni, azt, hogy olyan áron vettem, amilyen.
 • jami
  -nb- ebben az a piszokság (más mellett), h foglalónál lehettek volna gálánsak és legalább duplázva adják vissza, ha a másik a kötbértől eltekint.

  Anno egyébként én is izgultam egészen a végleges adásvételiig, mert már akkor is úgy mentek fel az árak, hogyha a kivitelező duplán visszaadja a foglalót, akkor is nyereséggel el tudta volna adni másnak; viszont én semmit nem értem volna a pénzzel…
  Ismerős “maga” építkezett: telket vett, generálos, így is húzódott rendesen az építkezés :/ Másiknál csak foglaló és persze késés, de ők is örültek, hogy kb. jól haladnak, minimális csörtékkel.

 • Krumplee
  Most mindent el lehet adni.
  Ízlelgessétek ezt a mondatot.

  A lakáspiacon most zajlik az Akerlof-féle tragacspiac, megspékelve állami támogatásokkal, ami emeli a “jó” ingatlanok iránti vevői rezervációs árat.

 • Gondolkodó
  Nálunk is kérdés még a lakás/ház vásárlási dilemma, hogy mivel is járhatunk jobban, ha most veszünk vagy kitoljuk a vásárlást évekkel későbbre. Na meg persze, hogy akkor már újat vagy 20-30as éves ingatlant vegyünk.
  ~30as pár,
  ~20 millió önerő,
  ~min 2/3 szobás lakás/ház leginkább BP-n belül ami szóba jöhet (munkavégzés helyéből adódóan + család bővülés miatt),
  ~900k/hó össz bevétel,
  ~jelenleg 135k albérleti díj,
  ~a következő 15-20 évben bp-i munkavégzés

  Tudom, van rá a kiszámolón kalkulátor már, de jó is lenne ha minden ennyire fekete s fehér alapon eldönthető lenne. Tanácsokat szívesen fogadunk.

 • jami

  A svájci viszonyok ismerete nélkül: ha olyan, ott, ami nektek nagyon jó és számotokra megfizethető – akkor én pl. nem várnék csak_azért, hátha pár év múlva 5-20%-kal olcsóbb lesz. Pláne gyerekekkel a jó lokáció hatalmas ajándék.
  Az enyémek már mind egyedül járnak suliba, edzésre, barátokkal értelmetlenkedni (és még nem tartunk ott, h a barátokhoz/azok hozzánk önállóan, lesz olyan is), közel van a belváros is. Rengeteg időm felszabadult, ők pedig élvezik az önállóságot.
 • beetle
  “…de azokat biztos nem 3-400 ezer forintos négyzetméter áron fogják árulni”. Mi a garancia arra, hogy a 8-900 ezer HUF/m2 áron nem ilyen hulladékot kapunk? Meh, költői kérdés, nyilván semmi.

  Az jutott eszembe mikor még keresgéltünk, hogy azzal lehetne esetleg kiküszöbölni ezt, ha lekérdezed a cég adatait. Ha az van ott, hogy 2018-ban regisztrálták és a mérlege 20M Ft az gyanakvásra ad okot. De egy 15 éve a piacon lévő cég? Neki már csak nem érdeke néhány projektért beáldozni az elmúlt évtized(ek) munkáját, megbecsülését.

  Kíváncsi vagyok egyébként, hogy akik évek múlva vennék meg ezeket az új építésű csodákat használtan, mikbe fognak belefutni? Ugye már most is siralmas itthon a felhozatal, de majd a jövőben… Elképzelni sem merem.

  Na mindegy, csak gépelve gondolkodom.

 • "a svájci"
  Még mielőtt beleáll vki, kis helyesbítés: “Eltelt több, MINT 10 év, venni szeretnék. ” 😉
 • Percember
  Kömkel írásban erős, a terepen kevésbé. Ha gáz van, eltűnik ő is, mint az építőiparban sokan mások. Saját tapasztalat, okulasra írom. (Vsz. nem véletlenül nem tervezéssel foglalkozik már főleg).
 • "a svájci"

  Na ezaz, ezért estem mereven gondolkodóban, pedig mondom: eddig kizárólag az esésre vártam.
  De: Egy ideje nézegetünk megfelelő lakást, és NINCS. Az, hogy esésnél pont ott, pont olyan, pont olyan ELOSZTÁSÚ/TÁJOLÁSÚ legyen ami éppen jó… …hát elég kicsi szerintem a valószínűsége. Ja: és, hogy pont mi kapjuk (ha még lenne is…).
  Szóval, ez a dilemmám.
  Ellentétben azzal, amit írtál, sajnos én egy 20-40%-os korrekciót látok valószínűneg egy esetleges válság kapcsán. Ez sok esetben nagyobb rész, mint az önerő sok embernél. Bele sem merek gondolni a bankok reakciójába egy ilyen mértékű korrekciónál (fedezetlen kintlévőség).

  Fazit:
  Az építő cég infója alapján 1-2 hónap még az engedélyezési eljárás, árakat, és bővebb infókat akkor fog tudni küldeni.
  Aminek örülök, hogy végre épül valami, és pont ott, ahol nekünk minden szempontból optimális lenne.
  Ez van: száraz a piac…

 • "a svájci"
  Ja, és új, vagy régi építésűt:
  CSAKIS ÚJAT!
  A régiért itt közel ugyanannyit kérnek, mint az újért, és a régi alatt nem egyszer 1975-ös (!!!) építésűt kell érteni, amire kb. az árát mégegyszer rá kell költeni, és az épület akkor is régi (korszerűtlen) marad.
  Van egy kalkulátor, ajánlanám mindenkinek, aminél meg kell adni a ház technikai paramétereit, és, hogy mikor mi volt felújítva utoljára, és kikalkulálja a várható felújítási költségeket… 🙂 Őrületes számok jönnek ki, az ember nem is gondolná.
  Szóval, mégegyszer: csakis új, OLYAN, AMI TETSZIK (ház IS), és nagy üvegfelületekkel, vékony (és nem műanyag) tokokkal, stb.. 😉

  Ha majd otthon is rászoknak a fogyasztók arra, hogy csak ilyeneket keresnek, akkor majd a vállalkozók is kicsit “igényesebbé válnak”, és nem a lehető legolcsóbb fehér műanyag ablakokat fogják beépíteni, nagyobb műanyag mint üvegfelületekkel, x osztással, HORROR ÁRON

 • Családfő
  “a svájci”,

  Ha minden annyira klappol – ezt gondold át hideg fejjel -, akkor meg kell venni, hisz nem tudod időzíteni a paicot. Nagy esést oda nem várhatsz (hisz mindenben annyira jó), ellenben a jövőben is piacképes lesz, ha el kell adnod.

 • Családfő
  Egyetértek a cikkel, az új építésűeknél NAGYON kell figyelni.

  Először is arra, hogy ki építi. Ha kétség merül fel, bele sem szabad kezdeni.

  Másodszor pedig arra, hogyan épül. Egyszerűen muszáj rendszeresen kijárni – vagy hozzáértőt kiküldeni -, és nézni, fotózni, dokumentálni, és ha kell rögtön korreckiót kérni. Ha ez nem megoldható, akkor vakrepülésben leszel, annak minden kockázatával együtt.

  Fentieket betartva esélyesen minden rendben lesz, legalábis nagy meglepetés(ek) elkerülhető(k).

  Ui: használt ingatlan is hasonló lutri, sőt, még rosszabb szerintem. Hacsak nincs minden dokumentálva az eladónál az építésről – szinte biztos, hogy nincs – illetve nem viszel magaddal valódi hozzáértőt, aki legalább megnéz olyanokat, amiket lehetséges, akkor a benyomások alapján tudsz csak dönteni. Szubjektív lesz.

 • Viktor

  Az egyik barátom is így járt pár éve Kömkellel, kb. 80%-ban azért elégedett, és nem őszültek bele az építkezésbe. Szerintem a mai állapotok mellett ez már a “win” kategória. 🙂
 • Nade milyen a suszter cipője
  Miklós, már azt hittem ez AZ a poszt, de csalódnom kellett 🙂
  Várjuk! 🙂
 • Komkel helyett
  tudsz esetleg mást ajánlani helyette? Épp aktuális lenne, de már a munka megbeszélése közben eltűnt, hónapok óta nem válaszol e-mailre.
 • QTT
  Mi ugyan nem házat, hanem lakást néztünk meg egy raklappal, mielőtt vettünk volna egyet. Régit is (1977-79 körülieket) és újabbakat is (úgy 2010-ig bezárólag).

  Volt nem egy olyan 2005-20010 körüli lakás, amelynél gáz volt a tömb. Beázások, penész, omladozó vakolat. Volt, amelyiknél hosszú pereskedés után javított valamennyit a tömbön a kivitelező, de csodát nyilván nem tett.

  Én személy szerint teljesen új, 0 km-es ingatlant nem igazán mernék venni. Maximum tényleg akkor, ha végig van fényképezve, vagy heti 3x mindig ki tudnék menni megnézni, amíg épül. Illetve, ha látnám pár évvel ezelőtti munkáit is, bár nyilván ez sem garancia.

  De amúgy meg teljesen lényegtelen, mert most amúgy is akkora a költözünk ki az aggloba családi házba hype, hogy az emberek gondolkodás nélkül meg fogják venni a létező legsilányabb ingatlanokat is.

 • Salvia
  Kömkellel kapcsolatban… Jó pár éve felvettem vele a kapcsolatot tervezés ügyileg, mert a fórumokon meggyőző volt, tök jókat írt, ahogyan az a blogján is látszik. Kiderült, hogy a kamaránál semmilyen tervezői illetve más építőipari jogosultsága sincs, így nem jött létre köztünk együttműködés.
  Viszont, akit ajánlott kőművest, azzal építettük a házunkat, vele elégedettek voltunk.
 • VSZM

  A piac időzítésére várni akkor van értelme, ha te nyerészkedni akarsz az ingatlanon. De te ÉLNI akarsz, nem 1-5 évig, hanem évtizedekig. Évtizedes távban az a 20% esés amire te vársz, az semmmi, a piac többszörösen kinövi majd….

  Nagy butaság lenne ezt elszalasztani!

 • Copywriter
  Mi 2006-os társasházban lakunk, és:
  – a fürdőkádnál kihagyták a sarki tartó elemet, kb. 10000 Ft lett volna
  – emiatt megsüllyedt a fürdőkád sarka, és ott befolyt a víz
  – mivel kihagyták a kenhető vízszigetelést, ezért a szomszéd szobáig átázott a fal, közte a konnektorokkal
  – az összes ablak már kuka, köztük a konyhában már nem lehet nyitni
  – a járólapok nagy része repedt
  – penészedik az egyik szoba sarka, a másik szoba alsó sarka és az ablakok alatt, ahol elcseszték a szigetelés összezárását
  – a WC nincs lefúrva, így billeg, és néha folyik
  – a csapban a legolcsóbb vezeték volt, ami eldurrant, és beázott a másik szoba
  – a fürdőben préselt fa ajtó van, belül kőzet vagy valami gyapottal, ami felszopja a párát, és penészedik az egész ajtó
  – a lakásban 0 a szellőzés, mert félszuterén
  – a főbejárat 1 záras ajtó
  – a kazán most halt be, 300k volt a javítás, nem kondi
 • Ripper13
  A gipszkartonnal mi a baj? Szinte általános trend házaknál ez, panelek felújitásánál is ez az alap. Sokkal gyorsabb és kevésbé dzsuvázos a vezetékeket, csöveket elrakni mögé + ha a kedves vevö lastminute kitalálja hogy hova akar még egy aljzatot, vagy a hifi kábeleit, vagy bármilyen vezetéket, stb., akkor nem kell szétverni a fél szobát.

  egy nem jól összerakott-leszigetelt fal bevakolva is vizes, penészes, höhidas lesz. Ha a müanyag, 3rétegü, dupla vákuumos nyilászárók mellé a ház alap légkeringetése nincs megoldva, akkor is ez lesz.

  Nyilván ez az alap…de tény: pont egy olyan felújításon asszisztálok ahol a tulajnak van $$esze$$ fullos padlófütésre, épülethütésre, motoros redönyre, nagyTVre, a kertben medencére, de a máladozó, vizesedö födémre + falakra rádobatott gipszkarton, “úgyse látszik”. Persze a gipszkartonon a burkolat a legdrágább spanyol 🙂

 • Copywriter
  folyt. köv.:
  és ez a 80000-es városunk egyik legjobb lakása. Ha 2006-ban ez volt, amikor még békeidő volt, most mi lehet a piacon? Kömkel blogját olvasva kimentem a közeli lakóparkba, ahol 40 valamennyi millió a 74 nm-es ház. Kívül nincs vakolás, csak szigetelés, nem láttam alá, hogy vajon minden szigetelőlapot körbekentek-e ragasztóval, vagy csak pogácsázva felnyomták. Belül sincs vakolás, hanem gipszkarton, amit persze nem teljes magasságú elemekből raktak fel, hanem dirib-darabokból. Mindenhol, pedig 6 házat is építenek egy kis részen. Az emberek öltözködéséből és autójából látható, hogy ezek nem milliomosok, hanem átlagemberek, így lesz még nekik gond, amikor majd jönnek elő a milliós költségek.

  Hogy felhozzam Ausztriát: nem tudom, ott is vannak-e ilyen gányolások. Azt tudom, hogy ott nincs szakemberhiány, mert megfizetik őket. Kíváncsian várom, hogy mit hoz a valóság.

 • Bal
  Azért ez a blogot, amit linkeltél, az élőfába is beleköt figura írja.

  Nem értek hozzá, de a nem kicsi 36m2-es teraszunk kb. a simán betonra csemperagasztó kategória, ami a blog szerint egy rémálom, és már rég szét kellett volna fagynia. A valóságban meg nyolc éve semmi baja, pár évenként kicserélek rajta egy-két törött csempét, ennyi. Az alapozás is tutira tele van hőhidakkal, mert közel száz éves a ház alja, de a 100e Ft/év gázt (200 m2-re) nem fogja érdemben csökkenteni, ha szétveretnék mindent csillagászati költségért.

  Nem biztos, hogy nem okoz-e a kákán is csomót ember több problémát azzal, hogy amúgy sziszegve elfogadható kivitelezésektől tanácsol el. Kb. random, mert a következő házban lehet ugyanannyi probléma, csak épp már nem látszik.

  Azt kell fejben tartani, hogy egy épület 30-40 év alatt mindenképp nullára amortizálódik, ennyit kell kibírnia értelmes pénzből.

 • random
  @beetle”De egy 15 éve a piacon lévő cég? Neki már csak nem érdeke néhány projektért beáldozni az elmúlt évtized(ek) munkáját, megbecsülését.”

  A 15 éve a piacon lévő cégek is projekt cégeket alapítanak. Mögötte ott van az anyacég, azonban sokat nem jelent. KFt esetében van 3 millás tőkekövetelmény, addig az összegig áll helyt a kft. Ergo a szar kivitelezésből eredő igényedet majd követelheted a projektcégtől, amiben van max 3 milla…

 • mad823
  Régi vagy új? Attól is függ, mennyi időre veszed. Ami meg persze pénz kérdése is. Ha 5-10 évre tervezed, akkor egy most 10-15 éves is aránylag korszerű marad addigra, amíg majd eladod. Ha mondjuk 20-ra, akkor én max. 5 évesben gondolkodnék. Régebbit sosem vennék, azt már nehéz lenne majd eladni.
  Illetve minél jobban nyílik az olló az új és használt között ára, annál inkább több lesz az értékcsökkenése, ha újonnan veszed, nem? Mint az új autónak, ha kihozod a szalonból.
  És szerintetek nem fog senki arra emlékezni, hogy mikor voltak a dömping időszakok a piacon, és hogy akkor épültek a fos minőségű épületek nagyüzemi mennyiségben? Ráadásul mire eladod, addigra látványos is lesz a slendrián kivitelezés?
 • McDennis

  Ez bevált szokás. Pár száz ezer ft kötbérért ad a vevő jelölt 30-40% (több tízmillió FT) “kölcsönt”. Csúsznak és maximum kifizetik a kötbért és visszaadják a pénzt, eláll a vevő a vásárlástól de akkor meg drágábban meghirdetik a következő vevőjelöltnek. Nem tudnak bukni 😀
 • Dd
  Ezekbe a hibakba bele lehet futni regebbi epitesu haznal is, csak ott meg hozza kell szamolni, hogy maga az epulet minimum 20-30 eve all mar, varhatoan fel kell majd ujitani es a technologia is egyidos vele, nem mindent lehet korszerusiteni sem. A regi kalakaban epult hazakrol meg ne is beszeljunk. Igaz ujak kozott is van szornyu minosegu, de a regiek kozott is, csak az ujat divat szapulni, illetve manapsag sokkal konnyebb megosztani “mesteremberek” munkajat, regen ezek azert max ottlakas alatt derultek ki. Kivancsi lennek egy aranyra, hogy az evtizedek alatt valoban romlott-e az atadott lakasok/hazak minosege, mondjuk az aktualis eloirasokhoz viszonyitva…

  Azok a házak normális minőségűek, amik nem a robbanásban épültek (2006-2008, 2017-napjainkig)

  Kétezer előtt épült ház már minden szempontból nagyon elavult (elosztás szempontjából is), én olyat nem vennék, csak ha nagyon olcsón adják és nincs több pénzem.

 • b
  “a svájci”

  Nincs olyan szabály Svájcban, hogy csak állampolgárok vehetnek ingatlant?

 • valaki I.
  Miklós vagy bárki aki esetleg már átjárta a témát.

  Új építés előregyártott beton falelemből? Vagy külső falazat polisztirolos elemből belső előregyártott betonból. Mennyire buktató nélküli?
  Papíron jól hangzik, h egy nagy cég garanciát és minősítést ad szinte mindenre.

 • Tomi
  @kiszámoló “Vannak olyan építtetők, akik végig fotózzák… készült a födém.”
  Akkor nektek sikerült ilyet venni, ami új vagy majdnem teljesen új építésű és végig volt fotózva az egész?
  Ha nem újat akar venni az ember, hanem már régebben épültet, ahol nincs ilyen fotós dokumentáció és a falakba ugye a szakember sem lát bele, akkor mit lehet maximálisan megtenni, hogy minél tutibbra mennyen az ember? Én ebben a cipőben járok, teljesen újra vagy ahhoz közelire sajnos nincs pénzem, így is 60M körül van egy normálisnak kinéző régebbi építésű.

  10 év alatt a legtöbb barmolás már azért kijön, ha akart, megsüllyedt a ház, a penész már megjelent a hőhidakon, stb.

  A 2-3 éves házra ugyanaz igaz, mint az újra, ott még lehet sok rejtett bomba.

  A frissen festett ház is gyanús, olyan, mint a lemosott motor egy autónál, nem véletlenül lett lemosva.

 • abuak
  Szerintem nem érdemes belevágni most építésbe, felújításba.
  Jövőre valószínűleg megtorpan az építőipar, amikor a jegybanki alapkamat – a mostani 0,15%-os havi tyúklépésekkel – eléri a 3-4%-ot. Ez a hitelkamatokat 5-10% közé löki és rögtön csökkeni fog a vásárlási volumen.
  Félreértés ne essék, nem az árak csökkenését prognosztizálom csak a kereslet-kínálat kiegyensúlyozottá válását. Kiesnek az 1-2%-os kamattal, 50-100 milliós hitelt felvevő ház/telek vásárlók és jobban lehet majd normális szakembert, építettőt találni.
  És ez nem több, mint egy éves időtávban.
 • háromhatvanas
  Már a kedvem is elment az egésztől, jó nekem a panelben. Pedig nyilván két gyerekkel, két éve homeofficeban, semmire se vágynánk jobban (szerencsére túl vagyunk azon, hogy a vágyak alapján hozzunk döntéseket)

  Túl sok kiszámolót, kömkelt, építkezéssel foglalkozó blogot olvastam, kisült az agyam a piac ész nélküli fűtésétől, miközben (jó) szakember nem lett több a sokszoros igényekre.

  Ha nyernék a lottón, csak új építésűbe vágnék bele, csak úgy hogy a tervezéstől ott vagyunk. Elég szívást láttam ismerősöknél a kompromisszumos, félkész ikerházprojektbe belevásárlásokból, és a kádárkocka felújításokból. Mosolyogtak, és mesélték hogy milyen jó hogy végre ott az udvar, meg saját ház (mondjuk én az ikert még nem tekintem sajátnak), de a szemük mindent elárul (meg az, hogy három éve tolják és még mindig milliós tételek vannak hátra, a kivitelező meg már rég elérhetetlen).

  Majd lesz valahogy.

 • Szkeptikus

  Azt irod:
  2021-10-19 at 18:16
  “….Svájcban rohadt drágák az ingatlanok, de egy valamire nem lehet mondani semmit: a minőségre. Összehasonlíthatatlan az otthoni minőséggel. Itt minden szakipari lépés be van tartva, és minden piszlicsáré műveletet egy arra szakosodott -100 éve az ipart űző cég csinál. Ez az esetek 90%-ra jellemző véleményem szerint, kivételek biztosan vannak itt is. ”

  6 éve élek Svájcban.
  Nekem nincs ennyire nagyon szélsőséges tapasztalatom amit irsz, pláne hogy kint a jó minőség az esetek 90%ra jellemző.
  Kint is dübörög az épitőipar emiatt alig van rendes szaki, ami szintén a minőség rovására megy, de nagyon.

  De nem csak én látom így.
  Van egy régebbi blog akinek a szerzője épitőipari vállalkozást vitt vagy visz még mindig kint, ő is sok visszásságot tapasztalt:

  Csak egy példa, igaz 2016os cikk:
  svajcisapka.blogspot.com/2016/10/fejlemenyek.html

 • Kristóf
  A 80 ezres városotok egyik legjobb lakása egy félszuterén? o_O
 • Csizkek
  ” Az építő cég infója alapján 1-2 hónap még az engedélyezési eljárás, árakat, és bővebb infókat akkor fog tudni küldeni.”

  Es lehet meglepodsz majd:) legfokepp azon hogy rajtad kivul tobb szaz mas all a sorban. Majd az arakon:)
  Nemeto. ugyanezt jatszuk. Ertelmetlen mar az egesz mert nem akarok itt maradni(ebben a varosban, lokacioban) olyan hosszu ideig amig ertelme lenne.
  Az uj epitesi a “f.sza” vs Altbau meg egy legenda. Legalabbis Nemeto. Par eves millios kecok, szep nagy ablak csak epp itt log ott log, nem lehet bezarni etc. persze fenyevekkel jobb mint Mo. de itt is piacorientalt az egesz. De itt is sima a tobb eves csuszas pereskedes.

 • Banditosz
  Ismerősnek 200+ milliós “sztárkivitelezővel” építtetett lakása egy kalap kaki, ázik, hőhidas, jön fel a csempe, csöpög a plafonból a víz és még sorolhatnám, 25 millió hibánál tartanak, perre mennek de persze eselytelen, már most tudják.

  Ez ma a magyar valóság, lehet pénzed, tökmindegy, ugyanaz a kókler fogja a lapát végét…

 • Tamás
  “A 15 éve a piacon lévő cégek is projekt cégeket alapítanak. Mögötte ott van az anyacég, azonban sokat nem jelent. KFt esetében van 3 millás tőkekövetelmény, addig az összegig áll helyt a kft. Ergo a szar kivitelezésből eredő igényedet majd követelheted a projektcégtől, amiben van max 3 milla…”

  Nem jogilag érdekes a dolog, arra sok megoldás van, hogy ne lehessen bevasalni rajtuk a kötbért, (pl. egy betéti társaságot alapítasz, aminek a korlátlanul felelős tagja egy korlátoltan felelős cég – lsd. Lidl :)) szerintem inkább arra gondolt az illető, hogy az anyacég hírneve akkor is megremeg, ügyeskedjen bármit, hogy gyorsan híre megy annak, ha valami nagyhírű vállalat kisstílű projektcégeket alapít.

  Van ezzel valakinek konkrét tapasztalata? Nagy, régi cégek, akik megbízhatatanul dolgoztak?

 • "a svájci"

  “Nincs olyan szabály Svájcban, hogy csak állampolgárok vehetnek ingatlant?”

  – Nincs. De: te nem tudsz venni: itt kell lenned, dolgoznod, meg egy csomó más követelmény kell, hogy teljesüljön.

  @Szkeptikus:

  “Kint is dübörög az épitőipar emiatt alig van rendes szaki, ami szintén a minőség rovására megy, de nagyon.”

  – Figyelj, sok mindent lehet mondani. Azt is, hogy itt is ELŐFORDUL a szokásosnál gyengébb minőség. Nyilván a vevőnek ITT IS résen kell lennie, sőt: érdemes ellenőrizni/ellenőriztetni is egy építési folyamatot. De, és mégegyszer: Összehasonlíthatatlan a magyar színvonallal MINDEN.

  Amit írsz, hogy a mennyiség itt is a minőség rovására megy, ezt aláírom, nyilvánvaló törvényszerűség, sajnos itt is higult a piac a kivitelezők tekintetében, bizonyára sok új cég lépett a piacra az elmúlt évek ingatlan-robbanása miatt.

  Folyt…

 • "a svájci"
  folyt…

  De: nem mindegy, hogy mihez képest, és mennyi az a “romlás”. Nem lehet egy lapon említeni az itteni építőipart unblokk a magyarral. Ha itt élsz, és láttál már egy kivitelezést “élőben”, akkor ezt magad is megtapasztalhatod.

  Másfelől: itt az a cég, aki a nevét adja egy projekthez, nem engedheti meg magának, hogy egy esetlegesen 100 éves és többgenerációs hírnevét holmi gagyi-projekt, silány kivietelezés -és végső soron a vásárlói elégedetlenség- veszélyeztesse. Egy ilyen előfordul, olyan mértékben károsodik a cég hírneve, hogy az egyelő a csőddel.
  Ez az óriási különbség a magyar és az itteni helyzet között.
  Egyszerűen nem engedheti meg magának egy komoly cég itt, hogy így cselekedjen. Nem engedhet meg gagyi kivitelezést. Ennyi.