Új építésűt?

2021-10-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A házvásárlás során mi is belefutottunk olyan új építésű vagy néhány éves házba, ami már laikus szemmel is tragédia volt, egy hozzáértő biztos el is ájult volna a minőségen.

A vizesedő falak, megsüllyedt ház, vakolat helyett csak gipszkartonozott falak, amik a fal felé csupa penészesek a lecsapódó pára miatt csak néhány olyan dolog, ami azonnal látszik is. A vízszigetelés hiánya miatt néhány év múlva felfagyó járólapok, a cementet alig látott beton, a kegyetlen hőhidak, a leghitványabb gépészet, a befelé lejtő terasz olyan rejtett aknák, amikre lakva jön rá az ember.

A probléma az, hogy a spórolásból eredő hibák egy részét csak nagyon drágán lehet utólagosan kijavítani. S ez a jobbik eset. Van, amit utólag sem lehet feltétlen kijavítani.

Ha valaki eladásra épít házat, minél több mindenen spórol, annál több lesz a haszna. Tudja, hogy mit néznek és mit látnak a hozzá nem értő vásárlók, így a járólap és a konyhabútor szép és a fürdőszobai csap is mutatós. Az, hogy van-e szigetelés a terasz alatt, az egyrészt nem látszik, másrészt a vásárlók nem is tudják, hogy miért baj az, ha nincs.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne vegyél új építésű vagy néhány éves házat, mert szerencsére vannak korrekt vállalkozók is. Viszont nagyon nézd és nézesd meg hozzáértővel, hogy mit veszel.

S ha egy ház túl olcsó a piaci árhoz képest, annak mindig van oka, egy bizonyos négyzetméter ár alatt egész egyszerűen nem lehet egy ház megfelelő minőségű.

Sokan kerestek új építésű ingatlant, főleg a CSOK meg az új zöld hitel miatt is. Sajnos nagyon észnél kell lenni, mit veszel és kitől, sőt azt is, hol. (Mint írtam régebben, a példa kedvéért a XXII. kerületben is rengeteg házat sikerült az elmúlt években gombapincék fölé felépíteni.)

Belinkelem a Kömkel blog legújabb cikkét, csak hogy tudd, milyen házakat is árulnak jelenleg is. Ha már úgyis arra jársz, olvasd el a többi cikket is a blogon, ha házvásárlás előtt állsz. Ami fontos tanulság, hogy a legtöbb hibát és barmolást egy szakértő sem ismeri fel, ha már teljesen fel van építve a ház, senki nem lát a falak alá, van-e ott szigetelés vagy az alapba, hogy mennyi vasbetont tettek bele.

(Vannak olyan építtetők, akik végig fotózzák az építkezést, amikor teszik le a szigetelést a terasz alá vagy még látszik a vasbeton a félig feltöltött alapban és így tovább. Az ilyen embertől mernék házat venni. Sőt, csak ilyen embertől mernék házat venni. Aki semmit nem takargat, minden lépést dokumentál, hogy utólag is lehessen látni, mi van a járólap alatt vagy hogy készült a födém.)

Ne értsd félre, nem a kedvedet akarom elvenni, csak nem szeretném, hogy pórul járj, olyan ingatlant vegyél, amit nagyon nem volna szabad megvenni, legyen az új vagy néhány éves.

Nagyon sokan túlvállalják magukat és egész egyszerűen nem lesz anyagi lehetőségük a rengeteg hibát kijavítani. Érdemesebb inkább nem is beleugrani egy kétes minőségű ház megvásárlásába, akkor se, ha arra adnak több CSOK-ot vagy olcsóbb hitelt.

S még egyszer: vannak jó minőségű házak is a piacon, de azokat biztos nem 3-400 ezer forintos négyzetméter áron fogják árulni.

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram