Egy másik bankos lehúzás

2022-04-04
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az előző cikk azokról a csalókról szólt, akik a bank nevében telefonálnak és ki akarják fosztani a bankszámládat.

Egy bankos átverés története: ezekre vigyázz

Most egy másik eset a témánk, amikor maga a bank kopaszt meg elrejtett költségekkel.

Személy szerint nagyon kisstílűnek és pofátlannak tartom ezeket a tételeket, amiről az alábbi levél is szól. Van olyan bank (a neve R-rel kezdődik és aiffesen-el folytatódik), ahol például a kártya limitének az állítása kerül pénzbe, méghozzá kifejezetten sokba, csomagtól függően 3-600 forint alkalmanként. Igen, akkor is, amikor megemeled és akkor is, amikor visszacsökkented. Annyira kisstílű lehúzás, hogy nem is gondolnál arra, hogy ezért képesek pénzt kérni. Mint tudatos, biztonságra törekvő vásárló, le-fel állítgatod a kártyalimitet attól függően, hogy milyen összegért vásárolsz. Aztán nézel egy nagyot, hogy a szemedet is kilopta a bank ezzel a trükkös rejtett tétellel.

Györgyék a saját céges számláik között mozgattak egy nagyobb összeget. Bankon belüli utalás 0% plusz 0,3% tranzakciós adó, maximum hatezer forint. Bankon kívüli utalás 0,124% plusz a tranzakciós adó/illeték, ami szintén maximum hatezer forint.

A közleményben egy szó sincs a saját számlák közötti pénzmozgásról. Mivel bankon belül ingyenes ugye minden utalás és a saját számlák között még tranzakciós illeték sincs, akkor nyilván teljesen ingyen van.

Hát, nem egészen, 116 ezer forintba került ez a mutatvány.

Véleményem szerint ezt hívják gusztustalan, kisstílű lehúzásnak. Nekem égne az arcom, ha így bánnék az ügyfeleimmel.

De átadom a szót Györgynek:

Régóta olvasom a blogodat, sok esetben megkönnyítették már a posztok a legkülönbözőbb témákban a pénzügyi döntéseimet.

Most saját élményből futottam bele egy olyan anomáliába mely szerintem mindenképpen megérdemelne egy posztot, hogy hozzám hasonlóan (akár lényegesen kisebb téttel) de mások elkerülhessenek egy elég masszív banki lehúzást.

Erste Banknál vezetett céges bankszámlák esetében (ahol az adott bankszámlát azzal hirdetik, hogy a bankon belüli utalás tranzakciós díjtól mentes - csak a tranzakciós adó összegét kell megfizetni) egy belső elszámolási tetelként két saját számla (főszámla és alszámla között) vezettünk át egy szemmel látható nagyobb összeget (~52M Ft-ot). Az átvezetésnél fel sem merült, hogy ezzel az átvezetéssel kapcsolatban bármilyen díjtétel felmerülhet (a számlacsomag hirdetményében szó sincs saját számlák közötti átvezetéshez kapcsolódó díjtételről). Ezzel szemben hónap végén a felszámított számlavezetési díjtétel kiugró volta miatt utána mentünk a kérdésnek.
- Első körben a banki vállalati dedikált kapcsolattartónkhoz fordultunk a panasszal (expliciten kiemelve az 52M Ft-os átvezetés tényét, hogy ez az egyetlen nem szokványos tranzakció a hónapban). A kapcsolattartónk azt jelezte, hogy szerinte ez nem kerülhetne pénzbe, nem értette, hogy mitől lehet ennyi a számlavezetési díjunk, azt javasolta hogy éljünk hivatalos panasszal, ki fogják vizsgálni és jóvá fogják írni a tévesen felszámított díjtételt.

 - Miután panasszal fordultunk a bankhoz téves díjszámítás miatt utána arra hivatkozva "hajtottak el" minket, hogy a hirdetménybe le van írva, hogy a hirdetményben nem szabályozott tranzakciók esetében egy másik hirdetmény mellékletében található díjszabás vonatkozik erre a tranzakcióra (és mivel a számlák közötti átvezetés nem bankon belüli átutalás, hanem egy külön tranzakció típus, amire nincs kitétel a számlacsomag saját hirdetményében ezért itt ez az eset áll fenn)

"A Triplajó számlacsomag kondíciót a Mikrovállalati Pénzforgalmi Hirdetmény 25. számú melléklete tartalmazza.

A bankon belüli saját számlás átvezetés nincs külön szabályozva a számlacsomagra vonatkozó hirdetményben ezért a főhirdetmény (Mikrovállalati Pénzforgalmi Hirdetmény) díjszabása vonatkozik rá:

A jelen Hirdetményben nem szabályozott kondíciókra (szolgáltatások, díjak, költségek, jutalékok, teljesítési rend) valamint a pénzforgalmi bankszámlákra vonatkozó egyéb rendelkezésekre a Bank Mikrovállalati Pénzforgalmi Hirdetményének 2015. április 1. napjától értékesített Erste Standard Mikrovállalati bankszámla forint díjai és jutalékai c. fejezete, valamint az ezen fejezetben sem szabályozott kondíciókra a Bank Mikrovállalati Pénzforgalmi Hirdetményének Mikroválallati számlavezetésnél számlanyitás dátumától függetlenül, valamennyi bankszámlára általánosan alkalmazott díjak és teljesítési rend c. fejezete, valamint a 7. sz. mellékletben található Bankkártya szolgáltatások kondíciói Hirdetmény az irányadó."

Erre hivatkozva a bank az ~52M Ft saját számlák közötti átvezetés után 0,223% díjat, azaz ~116e Ft-ot terhelt a tranzakció díjaként.

Ez a díjtétel valószínűleg soha nem tűnt volna fel, ha nincs ez a normál számlaforgalmunkból kiugró egyedi tranzakció. Szerintem nagyon sok olyan cégvezető társam van akikben fel sem merül, hogy bankon belül a vállalkozás saját számlái közötti átvezetéseket a bank a normál átutalásnál drágábban számítja fel és teszi ezt
-  nem csak bankon belüli adott számlacsomag kondíciójához (0%+tranzakciós adó, azaz max 6000 Ft) képest drágábban,
- hanem konkrétan az adott számlacsomag esetében a bankon kívülre történő utalás díjához képest (0,124% + adó) 2x magasabb díjtételel
ld: a saját számlák közötti átvezetés 0,223%-ba került minden felső korlát nélkül.

Szerintem nagyon sokan vannak akik ezt nem tudják és nem ekkora tétel mellett észre sem veszik ezt a "lehúzást", hanem végtelen mennyiségű ilyen díjat fizetnek ki apróbb összegekben.

Amennyiben úgy gondolod, hogy ez a téma megérhet egy posztot akkor szívesen adok még hozzá inputot, akár a megírásban is közreműködöm, amivel tudom segíteném a folyamatot, mert az Erste Bank most finoman szólva is "felhúzott" ezzel a mutatvánnyal és szerintem nagyon sok magyar vállalkozás tudatosságát lehetne a témában javítani hogy ne járjanak hasonlóan, mint én.

+1 fun fact az Erste Bank ügyfélbarát kommunikációjáról: a panaszunkra válaszul leírták, hogy amennyiben ez a válasz nem tetszik akkor melyik bírósághoz fordulhatunk:

"A 66/2021. (XII. 20.) MNB rendelet 1. sz. melléklet IV. 4 pontja alapján az Ön panasza szerződéses jogviszonyt érint, ezért a polgári perrendtartás szabályai szerint bírósághoz fordulhat. "

Eddig a levél. Ha neked van hasonló tapasztalatod, bátran írd le a hozzászólásokban, a bank nevét is nyugodtan odaírhatod.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram