Lakáshitel-törlesztés önsegélyező pénztárból

Bálint hívta fel a figyelmemet, hogy levelet kapott az önsegélyező pénztárától, miszerint jövőre az önsegélyező pénztárból is lehet törleszteni a lakáshitelt, a minimálbér 15%-áig, ez havi 17.250 Ft, vagyis évi 207 ezer forint.

Az így törlesztett összegre is igénybeveheted a 20% adójóváírást, vagyis ennyivel kevesebb a havi kiadásod. (Mínusz persze a pénztár költsége a befizetésekre.)

A mókás az lesz, ha majd a maximum 3%-os támogatott hitelre is igénybe veheted majd ezt a támogatást, valószínűleg kevesebbet fogsz visszafizetni az adójóváírás miatt, mint amennyit felvettél.

Ez a törlesztési lehetőség nem érinti a cafeteriában igényelhető hiteltörlesztést, viszont a hathavi várakozási idő erre is vonatkozik, vagyis ha még idén befizetsz, júniustól veheted fel a pénzt erre a célra.

Részletek itt.

 

Share

196 hozzászólás

 • kridli
  Azt jól tudom, hogy az adójóváírásként érkezett összegen nincs 180 napos várakozás?
 • Ádám
  Remélem ez majd kicsit felpörgeti az önsegélyezőket, mindig bennem a félsz az alacsony taglétszám miatt (szerintem így könnyebben megszüntetheti mind a tulaj mind az állam)

  Emellett elolvastam a leírást, de egy-két kérdésem azért maradt.
  – A pénztár kinek utalja a pénzt? Ha nekem, akkor az előtörlesztés miatt valószínűleg plusz költségem keletkezik 🙁
  – DE ha nekem utalja el, mivel igazolom, hogy ezt a pénzt tényleg arra is használtam amire kellene? Már ha érted a célzást 😉

  Ádám

 • mzsombor
  Megnéztem a másik két nagyobb pénztárt is, ott még nincs jele, hogy felvették volna a szolgáltatások közé, de valószínűleg ők is lépni fognak, ha törvényi változás tette lehetővé az új szolgáltatást.

  Mindenesetre az önsegélyező összehasonlításba felvettem új sorként, ha a többiek bevezetik, frissítem újra:
  docs.google.com/spreadsheets/d/147ziYNyFBQSCUbqNqLVly2eDR-2AM9JQc6t-uySsBQs/edit?usp=sharing

 • Zsolt
  Nincs még önsegélyző pénztáram, de mivel a sok kicsi sokra megy elv híve vagyok, így ez elég jó ötletnek tűnik a lakáshitel miatt.
  Ha jól látom az előző írásokból az Életút meg az Izys ami szóba jöhet (azt még nem találtam meg hogy a lehetőség az Életútnál is elérhető vagy nem).
  Van valami ami lényeges különbség a kettő között (én nem találtam), ami eldöntheti az irányt a választásnál?
 • Bálint
  Ez minden pénztárra vonatkozik, mert a törvény változott, vagy csupán az Izys-ra? Írtam az Életútnak, de még nem kaptam választ.
 • Eper
  Hahhh! A post elolvasása után rögtön telefont ragadtam, és felhívtam az I..S pénztárt. A hírt megerősítették, és mivel online is van belépés, még simán nyithatok idén náluk számlát, szóval nem csúsztam le semmiről. De! Az ügyintéző arról is tájékoztatott, hogy ezt el lehet játszani az összes közvetlen hozzátartozóval + házastárs + az ő közvetlen hozzátartozóival is. Így megtöbbszörözhető az a 17 250 Ft. Juhé!
 • Petike
  Köszi a tájékoztatást! 🙂
 • Laslow
  Nem igazán világos ez a gyakorlatban miképp fog működni. Nekem pl. az UniCreditnél lesz lakáshitelem, amit a banknál vezetett folyószámláról fogok tudni szépen lassan visszafizetgetni. Hogy jön be a képbe az önsegélyező pénztár? A havi törlesztőrészletből 17250Ft-ot onnan vonnának (vagy onnan kellene utalni valahova? hogy?), a többi pedig menne a banki folyószámláról? Ezt hogy mondom meg a banknak, ami erre szerintem nincs felkészülve? Nekem ez szörnyen ködös (egyelőre).
 • Miki
  onsegelyezo-penztar.izys.hu/lakashitel-torlesztes-20-adokedvezmennyel
 • frank
  Köszi mzsombor! Pont nekiálltam volna keresgélni.
 • mzsombor
  Izysről eddig volt panasz a nyögvenyelős ügyfélkezelés miatt, plusz ha megnézed, nagy összegeknél messze ők vonják le a befizetésekből a legtöbb pénzt! Természetesen azt válaszd, ami számodra a leginkább megfelelő!
 • Izys pénztár
  A törvényváltozás minden pénztárat érinteni fog, de hogy melyik mennyire gyorsan lép és teszi elérhetővé tagjainak, az változó lehet. Biztos lesz olyan önsegélyező pénztár, ami nem fog élni ezzel a lehetőséggel. Fentebb olvastam egy hozzászólást, ami hivatkozik nagyobb önsegélyező pénztárra. Ez utóbbi nem állja meg a helyét, ugyanis aktív értékesítés egyedül nálunk van, ennek megfelelően a többi pénztár taglétszáma általában csökken vagy stagnál, míg az IZYS-é meredeken emelkedik. Az IZYS Pénztár bevétele alapján piacvezető az önsegélyező pénztárak között, az új belépőkből a szerzési aránya pedig mintegy 90%.
 • Izys pénztár
  Laslow
  A gyakorlatban ez úgy történik ahogy a múltban is történt a devizahitel törlesztőrészlettel kapcsolatban.
  Ha van külön hitelfolyószámlád, akkor a hitelfolyószámlára fogja utalni az IZYS, vagyis neked annyival kevesebbet kell majd átutalnod.
  Ha a folyószámládról szedik be, akkor oda fogja utalni a Pénztár, nincs semmi teendőd.
 • sfd

  Felhívtam őket, de az nem megy, hogy az ember nyit a gyereknek is és azt is a saját SZJA-jából vonja le. Mindeki szépen a saját SZJA-jával játszhat.
 • Kiszamolo
  Itt az Izys, aki szeretne tőlük valamit, most kérdezzen. 🙂
 • dddoni
  Azért az önsegélyező pénztár költségeiről nem kellene elfelejtkezni. Az oké hogy kaphatsz évi 41400 Ft adójóváírást, de az 5,9%os levonás kapásból elvisz 13000-t. Ezenkívül belépési díj, kártyadíj, online számlainfó még megdobja 11000-rel az első évben. És akkor a rengeteg papírmunkáról még nem is beszéltünk. Ha már úgyis van, vagy másra is tudod használni akkor megérheti. Én emiatt nem fogok nyitni, inkább maximálisan kihasználom a cafetériából, azzal havonta 10000 Ftot nyerek.
 • Izys pénztár
  Aki kiszámolja, hogy mennyi a költsége a többi pénztárnak és az IZYS-nek, akkor tisztán látszik, hogy a költségek tekintetében évi 250.000 forintig gyakorlatilag nincs különbség, viszont rengeteg olyan szolgáltatást nyújtunk, amit másik pénztár nem (e-kártyás befizetés, pénzátri kártya amivel tudnak vásárolni a tagok, teljes szolgáltatási paletta, biztonság, garancia stb). Panaszt nem tudom hol hallottál rólunk, de 2015-ben összesen négyen kifogásolták, hogy később utaltunk, mint a vállalt 3 munkanap, ami azt nézve, hogy évi 18.000 szolgáltatást vesznek igénybe tagjaink, szerintem egészen jó arány, persze én is jobban örülnék, ha 100%-t írhatnék.
 • Eper

  Igazad van, félreérthető voltam. Tehát, ha több ember is nyit számlát, mindenki a saját SZJA-ját vonhatja le. De! Egy bizonyos lakáscélú hitelnek a törlesztése mehet egyszerre több számláról is. Ilyen értelemben többszörözhető meg a 17 250 forint. Részletesen elmegyarázzák a által belinkelt oldalon. Remélem így már világos a dolog.
 • kridli
  Már egy másik témában írtam, de mivel itt jobban témába vág, ide is írom, hogy ugyanaz a törvénymódosítás, ami ezt lehetővé teszi, azt is tartalmazza, hogy ezentúl az egészségpénztár is adhatja az önsegélyező pénztárak szolgáltatásait, és fordítva is, az önsegélyező is adhatja azokat, amit eddig csak egészségpénztár (bár ez utóbbiból kevés van). Az MKBEP már lépett is, és dec 29-n tartja a közgyűlését, ahol felveszik a szolgáltatási szabályzatukba az eddig csak önsegélyezőnél levő szolgáltatásokat. Hogy pontosan hogyan (milyen limitekkel stb.), azt még nem tudni, holnaptól lesz elérhető az közgyűlésre javasolt szabályzatuk (de sajnos a levelük szerint online nem, csak fiókokban papíron…), úgyhogy a részletekre még várni kell.
  Mindenesetre ha valakinek már van egészségpénztára, és idén már nem akar befizetni, akkor érdemes még várni kicsit, mielőtt nyit egy újabb pénztárat.
 • mzsombor

  2014. évi eredménykimutatás alapján az Életútnak 250M Ft, az Izysnek 381M Ft, a Pannóniának 446M Ft pénztári befizetése volt. Engedtessék meg, hogy nagyobbaknak hívjam ezt a hármast, akkor is, ha nem tetszik. Lehet, hogy ti szerzitek a legtöbb ügyfelet, de ti is vonjátok le a legtöbb pénzt a befizetésekből, márpedig ebben a bizniszben szinte csak az számít, hogy mennyi marad meg az adójóváíásból. Ebben a kérdésben az Életútnak 20940, a Pannóniának pedig 18870 indoka van arra, hogy miért inkább őket válasszam. 😉
 • Zsolt
  Köszi a segítő válaszokat, neked külön.
  Néztem a kalkulátorát az Életútnak is, nagyon minimális az eltérés ha csak erre a célra akarom használni, és akkor ugye még nem is biztos hogy náluk is elérhető a dolog…

  Viszont más kérdés: a leírásában az önsegélyezőnek az egészségpénztáras elemek is megjelennek. Ez akkor lényegében azt a szerepet is be tudja tölteni?

 • Aleks
  Én ezt a példát nem értem: onsegelyezo-penztar.izys.hu/lakashitel-torlesztes-20-adokedvezmennyel
  Csak havi 17250-et lehet törleszteni, ami évi 207000. Az Izys leszed 6%-ot a 20%adójóváírásból marad 14%. Szóval szerintem 207000/1.14 =181579-et kellene befizetnem nem 220000-at, ami a példában van.
  Ha az Isys a befizetésből vonja le a 6%-ot akkor 207000/1,2/0,94= 183510-et kellene befizetnem.
  Szóval most, hogy is van ez?
 • Aleks
  Kimaradt még egy kérdés: Testvér közeli hozzátartozónak számít?
 • Peti1234
  Annyit hozzátennék, hogy jövőre lehetőségük lesz az egészségpénztáraknak is önsegélyező feladatokat ellátni. Azaz nem probléma többé a kis önsegélyező pénztárak csődkockázata, lehet menni nagy bankok vagy biztosítók egészségpénztárába.
 • Zsolt
  Hoppá. Ez így már sokkal érdekesebb. Köszi !
  Mivel egészségpénztáram már van így lehet ha elhamarkodott és felesleges lenne nyitni egy önsegélyezőt mellé.
 • mzsombor

  A pénztárak az egyéni befizetésekből vonnak, az adóvisszatérítésből nem, azt tisztán megkapod, mégedig az eredetileg befizetett, és nem a számládon jóváírt valahány %-kal csökkentett összeg után.

  A honlapon a példa nem számol az adójóváírással. Egészen pontosan 219.979 Ft-ot kell befizetned, ha nem számolsz az adójóváírással, hogy kijöjjön a felhasználható 207.000 Ft.

  Ha már idén is raktál be pénzt, és lesz belőle adójóváírásod, akkor egy hosszútávon pont önfenntartó rendszert az alábbi egyenlet megoldásával kapsz:

  X – az évente befizetendő összeg

  207.000 Ft = x*0,941 + x*0,2

  Ebben az esetben x=207.000 Ft / 1,141 = 181.420 Ft

  Amivel nem számol a fenti egyenlet, az a hozamok.

 • Janos82
  :

  Nem. Kozeli hozzatartozok:
  Szulok, nagyszulok, dedszulok, gyerek ( orokbefogadott is), unoka, dedunoka.

 • Tamás
  “Az Izys leszed 6%-ot ”

  ez az önsegélyező, egészségpénztár biznisz kicsit kezd elpofátlanodni, már a medicina is leszed ennyit, és nem nagyon látszik, hogy mit csinálnak érte..
  közben meg a hivatalos infla ennél jóval alacsonyabb így nem nagyon értem, hogy mire fel volt az emelés…

 • Gyuri
  Vicces az izys oldalán a hivatalos tájékoztatóban a kiszámolós cikkből átvett lazább megfogalmazásokat olvasni (“A Pénztár természetesen nem puszira vezeti a számlád” stb.) még ha Miklós hozzá is járult 🙂

 • Az online számlainfo ingyenes, ha kéred az e-okirat szolgáltatást. Ezt a belépési nyilatkozaton is be tudod pipálni és két tanúval kell aláíratni. Az e-okirat szolgáltatás szintén díjmentes és annyit takar, hogy az éves számlaértesítőt, illetve az adóigazolást az IZYS nem postai úton küldi neked, hanem emailben. Ez mindenkinek egyszerűbb, mert könnyebb megőrizni neked és bármikor egyszerűen elő tudod keresni, ki tudod nyomtatni ha kell. Arról nem beszélve, hogy gyorsabb és a környezetre is jótékony hatással van. 🙂

 • Írtad még, hogy rengeteg papírmunka. Csak gondoltam leírom a lépéseket, hogy jobban lásd.

  Egyszer ki kell tölteni egy egyoldalas belépésit (online is ki lehet az e-számlanyitás menüpontban),

  Be kell állítani egy átutalást – ha havi összeget szeretne valaki, akkor rendszeres átutalást is adhat bankjának, vagy csoportos beszedési felhatalmazást a Pénztárnak. Egy összegű feltöltést szerintem a legolcsóbb és legegyszerűbb kártyás vásárlásként végrehajtani a honlapon keresztül.

  Amikor letelik a 6 hónap kamatozási időszak, akkor be kell küldeni a hitelszerződés és az elmúlt három havi bankkivonatból az egyiknek a fénymásolatát, illetve csatolni kell egy szintén egyoldalas szolgáltatás igénylőlapot és onnantól kezdve 2 éven keresztül minden hónapban utalásra kerül a törlesztő részlet.


 • A testvér minden változata – tehát nemcsak az édes, hanem a fél-, illetve mostoha is – közeli hozzátartozónak számít.

 • Helyesek az információi. Az adókedvezmény az IZYS számlán jóváírást követően azonnal felhasználható bármelyik szolgáltatásra.
 • Gabi
  Köszönöm az infó! 🙂 Arról nem esett szó, hogy ez az évi 280 000 Ft-ban maximált adóvisszaigénylést nem érinti? Ezt az összeget az önsegélyező és egészségpénztári 150 000 Ft os adóvisszaigénylés keretem terhére kérhetem?
 • szocske
  szerintem ez egyértelmű, csak az izyses számládon lévő pénz egy új felhasználási lehetőségről van szó, az adókedvezmény feltételei nem változnak, tehát ha te másra már felhasználod a teljes 750 ezres éves befizetést, akkor Te ezzel nem nyersz már többet.
 • garancia
  Tudnátok segíteni, hogy hol találok összefoglalót arról, milyen korlátok vannak az adójóváírások összegét illetően és mi tartozik bele (milyen pénztár, lekötés is vagy csak a befizetések)?
 • Gábor
  Érdemes még idén nyitni és befizetni pénztárba(egy már van, de akkor másikat), mert akkor az adókedvezmény már februárban megérkezhet?
  A befizetések hitel előtörlesztésnek számítanak (főleg az első 6 havi egyben), mert akkor annak van díja. Vagy a havi törlesztő egyik részének számít, mert arra meg nincs.
  Köszi
 • szocske
  esetleg google? 🙂
  De, hogy egyszerűbb legyen:
  összesen max. 280 ezer forintot kaphatsz vissza, az alábbi helyekről:
  – Önsegélyező-, egészség-, önkéntes nyugdíjpénztár összesen max. 150 ezer, befizetésre 20%, lekötésre 10%
  – NYESZ-R számla max. 100 ezer (nyugdíj előtti néhány évben 120ezer)
  – Nyugdíjbiztosítás ha jól emlékszem max. 130ezer
 • szocske
  érdemes elolvasni a bővebb információkat a cikk alján lévő linken.
  Leírják, hogy arra a számlára utalják a havi 17ezret, ahonnan a hitelt fizeted. Ez lehet külön technikai számla vagy a saját bankszámlád is.
  Akárhogy is, neked ennyivel kevesebb pénzt kell oda utalni/ott tartani, tehát a havi törlesztőd csökkenti a 17ezer Ft.
  A hitelszerződéssel és utolsó 3 havi bankszámlakivonattal kell igazolnod a hitel törlesztését, egy igazolással 2 évig kapod a 17ezreket, az első 6 havit akár visszamenőleg 1 összegben is megkaphatod (mivel ha ma fizetsz be, legkorábban júniusban kaphatsz pénzt)
 • Gábor

  Köszönöm, mindent átolvastam még egyszer és az összefoglalóddal megértettem.
 • Ádám
  Friss hír: 111ezer lesz a bruttó minimálbér jövőre, így a cikkben is tárgyalt havi összeg is csökken 16.650-re.

  penzcentrum.hu/karrier/hivatalos_ennyi_lesz_a_minimalber_jovore.1047595.html

 • Zsolt
  Már csak az a kérdés, hogy érdemes várni amíg az egészségpénztárak és/vagy a többi önsegélyező is csatlakozik a bulihoz?
 • Kiszamolo
  Mivel néhány nap van hátra az évből, túl sok mindenre nem érdemes várni idén.

  Amúgy a nagy egészségpénztárak eddig is csinálhattak volna önsegélyező pénztárt, ahová automtikusan beléptethették volna a meglévő tagjaikat, mégsem éltek a lehetőséggel.

  Úgyhogy olyan nagy változásra én nem várok.

 • szocske
  pontosan, én pl. Dimenzió egészségpénztárnál vagyok tag, és nekik első perctől van Önsegélyező pénztáruk is, azonban szinte semmire sem jó, oda nem is léptem be.
  Ha ők össze is vonják a kettőt, aligha adnak majd sok új szolgáltatást, tehát nem mennék sokra az összevonással, ugyanúgy be kellene lépnem egy nagyon önsegélyező pénztárba, mint eddig.
 • kridli
  ha még idén akarsz befizetni, akkor ne várj. Ha idén már nem akarsz, akkor várj szerintem.
  azért nem ugyanaz alapítani egy tök új pénztárat, vagy egy már letezőnél bővíteni a szolgáltatásokat. Szerintem a legtöbb (de a nagyok biztosan) fel fogják venni ezeket a szolgáltatásokat. Azért is, mert ez nekik is jó. Sokkal kevesebb adminisztráció és költség pl. egy születési anyakönyvi kivonat alapján kifizetni egy valag pénzt, mint sok tíz (akár száz) kis összegű számlára ugyanazt.
  De pár hónap és kiderül kinek van igaza, illetve az MKB esetén pár hét.
 • Aleks
  Ok, akkor összegezve, jövőre a minimálbér 111000 akkor a havi összeg 16650, ami évi 199800
  Innen két eset van, a befizetendő összegre:
  1. az adójóváírás a befizetett összeg után jár: x = 199800/(0.941+0.2) +6000 = 181109 Ft.
  2. az adójóváírás a 6% befizetési díj levonása utáni részre jár: x= 199800/1.2/0.941 + 6000= 182939 Ft.
  Nyilván, akinek már van pénztári tagsága nem kell, a 6000-et hozzáadni. Szóval a nyereség kb. 17000 Ft. Illetve ha valaki hitelkártyával fizet, amin van visszatérítés még lehet fogni 1800 Ft-ot.
  Persze több adózó családtag esetén ez összeg többszörözhető.
 • Zsolt
  ez is igaz, köszi.
  megnézem még a 3. nagyot amit említett aztán el is indítom a dolgot.
 • Én is akarok kommentelni...
  Elnézést, de most ezt nem igazán értem.
  Én a lakáshitelemet akarom kifizetni minél hamarabb, minél több lehetőséget kihasználva. Van lakáskasszánk néhány darab ezen okból kifolyólag.
  Mivel engem jelenleg az érdekel leginkább, ez a lehetőség összevetve hogyan néz ki a lakáskasszákhoz képest?
  Jól értem, hogy ebből a szempontból az ennél jobb?
  Esetleg miért érné meg nekem egy ilyen IS? Mondjuk az az irtózatos működési költség amit levonnak kicsit/nagyon zavar.
 • szocske
  Az adójóváírás a befizetés után jár, ez nem kérdés, mindig is így volt EP és ÖP esetén egyaránt.
  Minden pénztárnál 750ezres befizetésre jár a 150e jóváírás, függetlenül az adott pénztár működési költségétől.
  HK-val pedig nem biztos, hogy csak 1% jóváírás jár, lehet az több is…
  Nekem pl. idén 4% járt az izyses befizetésemre, igaz ezt csak Wizz repülőjegyre költhetem, de az nekem épp jó is.
  Ha forint jóváírás kell, akkor 2%-tól több nemigen van sehol (2% -> BB kártyák).
 • Zsolt
  ez inkább egy kiegészítő lehetőség ahhoz.
  Ha “mennyire éri meg” kérdés alapján próbáljuk sorba rakni, akkor nagyon leegyszerűsítve így néz ki:
  Lakáskassza: Befizetett összeg + 30% állami támogatás
  Önsegélyező: Befizetett összeg + 14% adóvisszatérítés (20%-6% működési költség)

  Nyílván ennél kicsit árnyaltabb a kép, mert a lakáskassza minimum 4 év és az az időszak alatt a hiteleden nem segít, míg a másik havonta igen, meg ugye emiatt nem mindegy hogy 240ezer forintra kapsz 30%-ot, vagy a 4. évben 1 millió benne levő pénz után 7%-ot.