S már a 420 forintos euróár is megvolt

Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvitte az euró árfolyama. (Egy kis ideig a 422 423 424 forint is megvolt.)

Csak összehasonlításul:

Egy éve 359 forint volt egy euró (17%-os romlás), három éve 330 forint (27%-os romlás), öt éve 311 forint, 12 éve 274 forint (53,3%-os romlás)

Válság van?

Cseh koronában egy éve 25,5 korona volt egy euró, ma már csak 24,65 korona. 12 éve 24,61 korona volt egy euró, vagyis kemény 0,04 koronával kell többet adni egy euróért, mint 12 éve.

Lengyel zloty egy év alatt 3,9%-ot romlott az euróhoz képest, 12 év alatt pedig 20,9%-ot.

Román lej semmit nem romlott egy év alatt és 15,4%-ot romlott 12 év alatt.

A bolgár leva semmit nem romlott se egy év, se 12 év alatt az euróhoz képest. A horvát kuna 0,04%-ot romlott egy év alatt és 3,3%-ot 12 év alatt.

Magyarország jobban teljesít, előre megyünk, nem hátra, kinek mit intézett a kormánya. 🙂

Share

344 hozzászólás

 • Csizkek
  „ Egyfelől rögtön elhelyeztél az árok egyik oldalán úgy, hogy nem is ismersz.“
  Nem teged helyeztelek el hanem a hozzaszolasaidat. De lehet osszekeverlek vkivel, akkor elnezest. Nekem ugy marad meg a csaladfo nick aki mindig megvedte a ner minden donteset is. Szemelyedrol semmit nem tudok de ez egy comment halmaz, velemenyekrol van velemenyem ahogy neked is.nem szemelyekrol.
  A tobbi szerintem ertheto. Lehet te szeretned az arkok eltunteteset. De ezt max az aktualis hatalom tudna kezeben a media varazspalcajaval. Tortenelmi adatok alapjan ezek pedig nem tortennek meg. Roviden, ebbol nem lesz bekes atmenet. Ha szepen beszelunk, ha nem.
 • Attecte
  ha engem kérdezel, azért mert ti konzervatívok leszerepeltetek. Egy ősi, regresszív, visszamaradt világ maradványaiként viselkedtek a sokszor azért nyilván megkérdőjelezhető de azért a többségnek mégis jobb életet biztosító haladással szemben. Ja mindent sokszor agresszívan, uszítással, gyűlöletkeltéssel, mások emberi jogainak sárba tiprásával. Elég ha annyit mondok hogy abortuszkérdés.

  Igen, az amerikai érdekek a mi életünket is jobbá tették, lehet hogy csak side effect de így történt.

  Szuverének meg sosem voltatok, az megkövetelné a gerincet de gerinces konzervatívot én 2010 óta nem láttam.

 • Darkosia
  @Családfõ
  Persze hogy hatással van rám az ámokfutás ami országvezetés címén megy.
  Csak elfogadtam ezen én nem tudok változtatni. Most is viszony javításáról hablatyolsz. Hahaha.
  A sorozatgyilkos kikötözi az áldozatát az ágyra, megerőszakolja párszor, majd te odamész és belesuttogod az áldozat fülébe, hogy akkor a viszony javítása érdekében ha volna már szíves kevésbé sikoltozni. Ez vagy te.
  És én már semmit nem várok el az ostobábbtól (akik gyakran inkább csak gátlástalanabbak, nem ostobábbak, de a te szóhasználatod).
  Úgyis jön a következő konzultáció pár mrdból, az majd fejleszti a közbeszédet és temeti az árkokat. Hahahaha.
 • dsadsa
  Akik elutasítják a “liberális” értékrendet, azok állandóan követelik maguknak, hogy joguk legyen a konzervatív értékrendjükhöz. De az ehhez való jog egy liberális érték.

  Kicsit a farkába harap a kígyó, hogy követelik a jogukat valamihez, amit attól kapnak, ami ellen küzdenek.

  A konzervatív nem engedi meg másiknak, hogy ne legyenek konzervatívok.
  A liberális értékrend megengedi, hogy konzervatívok legyenek.

  A harc annak az eredménye, hogy a liberális hagyja létezni a konzervatív eszméket (hiszen ez az egész veleje), a konzervatív meg tiltani próbálja a a liberálist.

  Követelik a jogot, mert nekik jár, ahhoz, hogy tőled elvegyék a te jogodat valamihez. Nevetséges

 • tumpara
  “Fűteni már nincs pénz, tetőtlen iskolába járatja a gyerekét Gödöllőn, vagy épp fél kiflire futja Kalocsán, oszt itt retteg, hogy nékije csak a konzervatív értékeit üldözik a mocskos szélsőliberálisok. Őt is kiröhögöm. Ezt az őrületet ami itt megy máshogy már nem lehet mentálisan átvészelni.” – Darkosia

  Na ebben minden benne van, ezekről kéne beszélni, nem a piszlicsáré dolgokról. Oszd meg és uralkodj, még mindig működik.

 • jami
  Az a gond, hogy a nem ner/fidesz-féle állampolgár folyamatosan, mostanra már 12 éve kapja a rondábbnál rondább jelzőket. A magas kormányzati, szintről, hivatalos megszólalásoktól az utca embere szövegéig. Mindenhonnan, minden szintről.
  No most egy magát nem is kereszténynek vallótól nem várható el ezután is, hogy ő viszont legyen tisztelettudó. Maguk miatt a legtöbben azért tudják hozni a saját mércéjük szerinti korrektséget – de egyre többször szakad el a cérna.

  Nekem, magamat nézve, pont ebből van elegem. Hogy torzulok. És nem, nem vagyok libernyák, istentelen, idegenszívű, most épp dollárbaloldal és tsi. Egyszerűen nem vagyok hajlandó az életem további részében hermetikusan elzárkózni a külvilágtól, márpedig enélkül nem lehet megőrizni a józan eszem, az optimizmusom.

 • Cartman

  “Igen, az amerikai érdekek a mi életünket is jobbá tették, lehet hogy csak side effect de így történt.”

  Igen, ez inkább csak side effect. Gondolom nem kell listát küldenem azon országokról, ahol side effectként az USA mérhetetlen rombolást vitt véghez és ezek az országok azóta se tudtak talpraállni, a régió azóta is instabil.

  “Ja mindent sokszor agresszívan, uszítással, gyűlöletkeltéssel, mások emberi jogainak sárba tiprásával.”
  Most éppen melyik oldal kelt gyűlöletet egy egész ország népe ellen? Melyik az, amelyik eddig azt mondta, hogy be kell fogadni a menekülteket, az “oldják meg otthon a problémát” nem elfogadható érv, most pedig lezárja a határait a biztos halál elől menekülők előtt?

  Még mielőtt letámadna bárki is, én egyik oldalra se állok 100%ban, de nehéz nem kiemelni azt a képmutatást és képzelt morális fölényt, amely mindkét oldalra pont ugyanúgy jellemző.

 • Cartman
  Az “Igen, az amerikai érdekek a mi életünket is jobbá tették, lehet hogy csak side effect de így történt” témához még annyit, hogy én nagyon sokáig kb egyetértettem ezzel a kijelentéssel, inkább pro-USA voltam egészen az utóbbi napokig. Aztán olvastam az északi áramlat gázvezetékek elleni támadások hírét és azóta már nem vagyok annyira biztos, hogy az USA csak jót akarna Európának. Én már elképzelhetőnek tartom, hogy ők biztosították be, hogy ha esetleg a tél közeledtével meggyengülne a német kormány és a tüntetések szaporodásával megpróbálna egyezkedni az oroszokkal, ez akkor se történhessen meg, ha szándéka lenne rá.

  Akinek nem világos, én erről a videóról beszélek:
  youtu.be/OS4O8rGRLf8

  És nem vagyok alusapkás konteóhívő, de ott a videó, nyíltan megmondták, hogy elintézik a vezetékeket, ha úgy akarják, most meg tagadják, hogy ők lettek volna és mindenki az oroszokra mutogat.

 • Nacionalista

  Nálam is a febr. 24 utáni politika volt a vörös vonal, de az én következtetésem nem az, hogy a Fidesz lenne hazaáruló. Az látszik az azóta eltelt időben, hogy a “hazának” bizony ez kell, ők csak megadják az embereknek amit azok igazán akarnak. Nem a Fidesz a nemzetidegen test, hanem te meg én. Egy év múlva már nem is leszek itt.

  Tavalyig én is azt hittem, hogy a fidesz a hibás, hogy ők “rontják meg” az országot mindenféle trükkökkel, és ha ők elmennek akkor majd lesz itt felszabadulás meg rendes demokrácia. Nem. Ez az egész jelenlegi magyar állapot nem a fidesz miatt van. Ők egy tünet, nem az ok. Ha egy rákos daganatként ki lennének vágva a nemzet testéből, nőne pár éven belül egy új, talán még durvább daganat.

 • untermensch4
  A szuverenizmus nekem azt is jelenti (azon túl hogy nem “Európa-birodalmat hanem konföderációt szeretnék az EU-ból) hogy Ukrajna szuverenitása is fontos. Főleg mivel “Magyarország érdeke hogy közte és Oroszország között legyen valami, ami lehetőleg nagy.” Liberalizmus nélküli szuverenizmus meg kb a legerősebbek “szuverenizmusa” lenne, az erősorrend felülről jelenleg usa,kína,eu,oroszország…
  A konzervatív felem meg azt mondja hogy a lengyelek a barátaink és nincs “de”. Akkor is a barátaink ha nato-eu szinten nemteccikes hogy önálló középhatalmi szintre akarják tornázni a katonai képességeiket egy vélt orosz fenyegetettség miatt és akkor is amikor ennek megvalósulása esetén teljes erőből beleállnak a témába.
 • Attecte
  nem, valóban nem kell csak azzal én meg innét Európából nem tudok mit kezdeni.

  Az USA a szövetségesünk.

  Arról nem beszélve, hogy amúgy is azt csinál amit akar, ezt jól megmutatta eddig. De ha te eddig is pro-USA voltál akkor azért értheted hogy mindemellett még ha csak nyomokban is de tartalmazza azokat az értékeket, amiket a “másik oldal” sohasem. Ezért voltál te is pro-USA valamikor, feltételezem.

  A magyarok ellen pedig nincsen gyűlöletkeltés a legkevésbé sem, ez mezei, civilizált, teljesen normális kritika. Mellesleg, ha rajtam múlna, nem állna a határkerítés, csak jobb ötletem nekem sincs szóval passz.

  Az EU is a szövetségesünk, ezt azért villámgyorsan tegyük helyre. Annyiban akarnak nekünk jót mint bármelyik másik tagállamnak, amelyik nem mindig túl sok, meg azért a 12 év g3cizés már nekik is sok, de a helyünk itt van.

  Úgyhogy szerintem VAN valós morális fölény.

 • Attecte
  még estleg hozzátenném hogy tiszta legyen, hogy nem gondolom a mi oldalunkat se hibátlannak, de ezek vagyunk mi, ez a mi érdekünk és ez a mi sorsunk. Ez nem képmutatás, hanem kiállás. Ne hagyd hogy téged is megvezessenek, le a jó útról amit a szabadság és a demokrácia jelent. Az amit a Fidesz, az oroszok, és úgy en block ez a világ képvisel, abban soha nem leszel szabad. De milliárdokat ölnek abba, hogy te azt hidd. Óvatosan!

  A másikhoz annyit, hogy jól mondod, ez alusapkás konteóhívés, körülbelül éppen annyira mint a demokrata elit p3dofil élményszigetei, vagy az hogy a Pfizer és társai lepaktáltak az EU vezetéssel, hatszázezer ilyet hallottam már…te értelmes embernek tűnsz, tényleg ne hadd hogy elragadjanak az érzelmek és a dezinformáció. Pont az ilyen átfordulások miatt rengett meg a mai világrend – és hidd el, USA nélkül nem lenne olyan fényes mint gondolják sokan.

 • Belavoltam
  “Brutálisan csökkenteni az importot, vámokkal, vagy egyéb módszerekkel (pl. korlátozni az importált áruk forgalmazását”

  Azert orulok, hogy ez nem rajtad mulik, mert az otleteid rosszabbak, mint maga a problema.

 • csizkek
  “nem elfogadható érv, most pedig lezárja a határait a biztos halál elől menekülők előtt?”
  Erdekes ervelesi hiba. Most nem menekultek elott zartak le a hatart. (Ha a finn-orosz hatarra gondolsz) Az oroszok nem haborus menekultek per pill. Nem lottek szet a hazaikat, nem bortonoztek es kinoztak meg a csaladjaikat faji es vallasi alapon. Jelenleg az orosz az agresszor fel. Amugy meg tart karokkal varjak az ukranok hogy dezertaljanak..
  Az orosz problema az oroszoknak, az pont az, hogy oldjak meg otthon. Amikor a szirek jottek, mert mar szetlottek a mindenuket is az oroszok pl. az egy picit mas teszta..
  Eddig nagyreszt pont az van mint Mo.-on csak meg nagyobban. Kussoltak, most realizaltak, hogy elobb utobb minden tarsadalmi reteget elont a sz.r igy vagy ugy. Aki meg tud probalna menekulni.
 • Belavoltam
  “Ezért a magyaroknak minden áron talpon kell tartani a német ipart.”

  LOL, az ev kommentje :-)) Van korulbeluli elkepzelesed a 2 orszag GDP-jerol? 2021-ben ez 3570 milliard EUR vs. 182 milliard EUR. Ha nem vagy benne biztos, melyik szam melyik orszage, nezd meg a statista oldalan.

 • dsadsadfsa
  Leginkább fogalmunk sincs, hogy ki volt. Persze lehet találgatni, de rengeteg érdek lehet mögötte.
  Ha csak azt nézzük, hogy kinek állhatott érdekében, akkor kb bárki lehetett.
  Még a német kormánynak is érdekében lehetett, hogy ha mégis probléma lenne a gázzal télen, akkor ne lehessen a kormány ellen tüntetni, hiszen nincs vezeték.
  De lehettek az Amerikaiak, hogy ne inogjon meg európa.
  Lehetett közös is, hogy ezt megbeszélték.
  Lehettek az oroszok, mert ugye az EU mindenképpen leválik róluk, és a vezetéknek már nem vették hasznát, csak így.

  Attól a Biden nyilatkozattól még nem lesznek ők. Ez így ebben a formában nem bizonyít semmit.
  Az a helyzet, hogy fogalmunk sincs, hogy ki volt. Minden más vágyvezérelt részrehajlás.

  Az usa sok helyen vallott kudarcot, de azok a régiók, vagy nem voltak stabilak előtte sem, vagy stabilan szörnyűek voltak.

  Sokkal árnyaltabb a dolog ennél.

 • tumpara
  Cartman: az USA mérhetetlen rombolást hajtott végre Dél-Amerikában és a Közel-Keleten, ellenben Japán, Dél-Korea és (Nyugat-)Európa elég jól jött ki a demokrácia-exportból. Ahol viszont autokrácia vagy arra hajazó rendszer dívik, mind lejjebb csúszott a mocsárban, mert nincs olyan épeszű ember, aki ott vállalkozna, hovatovább innoválna. Egyetlen kivétel van, az egypártrendszerre épülő Szingapúr, de ott van egy bölcs elnök, aki nem csak magára és a pereputtyára gondol. Szóval igen, képmutatás mindkét oldalon van, de az USA side effect 50%-os találati arányával messze jobb, mint bármely jogállamiságot korlátozó érdekszféra. Mert az előbbinél legalább van esély a gazdasági bővülésre, a másiknál viszont csak a pusztulat jut osztályrészül. (Amúgy Kína is a kapitalizmus vegyítésével tudott gazdasági csodát végrehajtani, nem kérdés, hogy milyen irányba érdemes menni.)
 • Belavoltam
  “Akkor végül minden egyéb hiba és érv mellett egy teljesen politikai oka van a forintgyengülésnek?”

  Bingo.

 • Kiszamolo
  Az oroszok hallgatása a dologról szerintem árulkodó. Persze, elmondták, hogy nem ők voltak, de ennyi.

  Ha nem ők lettek volna, most teljesen ki lennének akadva, teljesen joggal, hiszen az ő költségükön is épült a vezeték, az ő gázuk lett semmivé és az ő értékesítésüket tette lehetetlenné a robbantás.

  Ismerve őket, atommal fenyegetnének mindenkit, akiről azt gondolják, hogy tette.

  Ehhez képest nulla reakció, nem is téma, hogy ha akarnának se tudnának több gázt szállítani.

 • Belavoltam
  “haat ha a szavazas az mikor az eu parlamemtben az eu kepviselok megnyomjak a gombot ott bizony IGEN gombot nyomtak a magyar fideszes es kdnps kepviselok is.”

  Szerinted a fideszjobbagyok fejeben milyen kep van o1g-rol? Az EB elott hajbokolo bajkevero, de alapvetoen luzer vagy a szabadsagharcos, aki jol megfingatja Brusszelt?

 • Cartman

  “Arról nem beszélve, hogy amúgy is azt csinál amit akar, ezt jól megmutatta eddig.”
  Ez pl miféle érvelés? Hány rombadöntött ország van, ahol igenis az USA volt az agresszor? Akkor hol volt ez a sok ellenkező hang, amit ma hallani?

  “tartalmazza azokat az értékeket, amiket a “másik oldal” sohasem.”
  Továbbra is a szabadság pártján állok, abszolút a háború ellen és az ukrán szuverenitás mellett vagyok! Nem a nyugati értékek ellen szólalok fel, hanem a fekete-fehér, jó-rossz látásmód ellen, ami ma uralkodik mindenhol. Ahogy te is mondtad, érdekek uralkodnak, megvannak az érdekei az USA-nak, az EU-nak és Oroszországnak is, de valahogy csak az utolsó van megbélyegezve, mikor szórja a bombákat a civilekre.
  Én nem a magyarokra, hanem az orosz népre értettem a világszintű gyűlöletet, pedig ők is pont ugyanolyan elszenvedői ennek az egész cirkusznak, mint az ukránok vagy az európaiak.

 • Belavoltam
  “Egyszóval a helyzetet itt és velük kell megoldani. A megoldást nem tudom”

  Ja, hat igy konnyu. Mert szep az, hogy nem kell ocsarolni es lenezni a masik oldalt, de lattal mar mondjuk egy bekemenetet? Szerinted ok leneznek-e teged, es elkuldenek a k-ba? Akkor abban meg is egyezhetunk, hogy ha a fideszjobbagyok nem hajlandoak valtoztatni, akkor mar nincs hova romlania a helyzetnek. Es amig o1g lelegzik es mergezi az arra fogekonyakat, addig esely sincs a valtozasra.

 • jami
  Az, szerintem, egy pillanatig nem volt kérdés, kik csinálták. Az a meglepő, hogy még lepkefingnyi tagadást vagy vádaskodást sem csinálnak.
 • csizkek
  “hogy a “hazának” bizony ez kell, ők csak megadják az embereknek amit azok igazán akarnak. Nem a Fidesz a nemzetidegen test, hanem te meg én.”

  Ez oda vissza. Nyilvan nagy tomegek szocializalodtak a cucializmus allami gondoskodasaban. Vhogy ez a “tarsadalmi szerzodes” oroklodott at. Erdekes modon nem azonnal a rendszervaltas utan.
  De ezt az igeny es a videki foldesurak kiskiralyi/”gondoskodo” szerepbe hozasa egy tudatos ner politika es ezt erositik. Egy tarsadalomban nem mindenki magasan vegzett, hogy megertse vagy epp fuggetleniteni tudja magat ettol.

 • AS
  Vajon megérjük, hogy a hatósági áras benzin 480 Ft-os ára egy euró lesz?
 • beetle
  “Az a helyzet, hogy fogalmunk sincs, hogy ki volt.” Pontosan ezért nem követem már a híreket a COVID óta, de konkrétan semmiben. Egyszerűen átlagemberként nem tudod eldönteni mi mozog a háttérben. Nem létezik olyan, hogy objektív hírforrás, arra meg nincs annyi idő összesen a világon, hogy 25 különböző forrás adatait összeegyeztetve találjam ki, hogy körülbelül mi lehet(ett). És ez még csak az időjárás! Mert ennek ez az érdeke, annak az, amaz meg csak egy szélsőjobbos vlogger, stb.

  Azért hetente kétszer ránézek a 24.hu főoldalára, csak hogy tudjam, nincsenek-e a környéken tankok. Most mostam le a kocsit, csak alrébb kéne állni ilyen esetben.

 • Cartman

  “Az oroszok nem haborus menekultek per pill”

  Akkor mik? Van egy nagyon nagy réteg, aki nem akar háborúzni, sose támogatta azt, nincs semmi baja az ukránokkal, nem értett egyet eddig sem putyin döntéseivel, nem akar meghalni nyugati fegyverek által, nem akar embert ölni sem, csak szeretné békében élni az életét a családjával, de ha lezárjuk a határokat, akkor kénytelen lesz ezeket a kockázatokat vállalni, mert nem lesz más választása.

  “Kussoltak, most realizaltak, hogy elobb utobb minden tarsadalmi reteget elont a sz.r igy vagy ugy. ”
  Láttál videókat arról, hogy bánnak az emberekkel, akik tüntetésen vesznek részt? Azt is tudod, hogy nagy részüket besorozzák és viszik a frontra letartóztatás után? Vállalnál ilyen kockázatot? Mi könnyen beszélünk, hogy mit tennénk innen a meleg fotelból, de biztos vagyok benne, hogy a fotelforradalmárok 99.9%-a pont ugyanúgy hallgatna, mint ők.

 • csizkek
  “Azert orulok, hogy ez nem rajtad mulik, mert az otleteid rosszabbak, mint maga a problema.”
  Nem neked irtad.. De gondolom nem lattal meg risk analizist, ahol minden ertelmes es ertelmetlen lehetoseg/kerdes/otlet felkerul a tablara..:)
 • Cartman

  Volt részükről közlemény, tagadják a vádakat és vizsgálatot rendeltek el, nemzetközi terrorcselekménynek minősítették az esetet, az USA-t vádolják, sok sok hírportál lehozta ezt a közleményt. Az USA pontosan ugyanennyit tett, mint az oroszok, csak ellentétes előjellel. Ők miért nincsenek gyanúsítva senki által?

  Persze, hogy nem bizonyít semmit a videó. Egyetértek, hogy ez nem 100%-os bizonyíték arra, hogy az USA volt, de arra azért elég bizonyíték, hogy igenis nekik is lehetett volna motiváció erre. Nyíltan kimondta Biden, hogy meg fogják oldani, rögzítve van, nem kamu videó. Miért kételkedik benne mindenki, hogy az USA is képes lenne erre? Én nem kötekedni akarok, tényleg érdekelne más gondolata, hogy mi alapján zárja ki ennek az esélyét mindenki, miért azonnal az oroszokra mutogatunk, amikor nekik van gázcsap és elzárhatták volna ezeket is, mint az összes többit.

 • BTM
  Akkor szorult el a szívem, amikor kb. az áprilisi választások környékén jött haza az alsó tagozatos fiam, és elképedve mesélte, hogy képzeljük el, Zebulon (a kis barátja, direkt nem a valós nevét írom) családja kormánypárti. Nem győztem nyugtatgatni, hogy ettől még barátkozzon vele nyugodtan, játszhatnak együtt, át is jöhet hozzánk bármikor, a szüleivel is jóban vagyunk, stb. Miért kell ilyennek lennie a társadalomnak? Könyörgöm, még gyerekek.
  Mi is hibásak vagyunk persze. Időnként elhangzik egy-egy nemtetsző vélemény bizonyos belpolitikai hír kapcsán otthon is, vagy beszélgetünk ismerősökkel ilyen témákról a gyerekek füle hallatára. De még ha lakatot is tennénk a szánkra, az óriásplakátokon keresztül, a videomegosztó felületein és egyéb helyeken is ömlik feléjük a politika, amellyel kapcsolatban ha kérdése van, válaszolunk neki.
  Így tényleg nehéz árkokat temetni, de nem adom fel.
 • attila
  Lefordítom nektek mit akart mondani matolcsybácsi az mnb döntés után: Mivel nem az ő kezében van a fő eszköz az árfolyamzuhanás illetve az infláció megállítására ezért nem fogja szétbarmolni teljesen a magyar hitelpiacot a dilettáns politikai vezetés miatt. Hozzáteszem teljesen jogosan. Valszeg volt egy gondolata hogy ezeket odafönn csak akkor lehet rákényszeríteni hogy cselekedjenek ha elszáll még jobban az infla és a forint. Viszont ha így van és a piacra hagyta az árfolyam beállítását akkor kemények lesznek a következő hetek hónapok….
 • Cartman

  Nem a kapitalizmust/nyugati értékeket/jogállamiságot kérdőjelezem meg, hanem azt, hogy biztosan mindig tiszta a mi kezünk és csak az oroszoké vagy a kínaiaké mocskos minden esetben? Mi sose rohantunk le országokat nyersanyagokért/destabilizáltunk régiókat/avatkoztunk be más országok belügyeibe, annak ellenére, hogy senki se kért meg minket, mint ahogy az ukránok se kérték, hogy vonuljanak be az oroszok? Ennek ellenére mi jónak gondoljuk magunkat, őket pedig rossznak. Ha félretesszük a politikai és gazdasági szemléletet, akkor ugyanaz van mindkét oldalon: sok sok halott katona/civil és tönkretett családok.

 • tumpara
  “Én nem a magyarokra, hanem az orosz népre értettem a világszintű gyűlöletet, pedig ők is pont ugyanolyan elszenvedői ennek az egész cirkusznak, mint az ukránok vagy az európaiak.” – Cartman

  Ez azért nem teljesen igaz. Az orosz nép hagyta, hogy Putyin újra és újra kierőszakolja a hatalmát. Pont, mint nálunk, a magyar nép döntött és hagyta, hogy ez folytatódjon. Vagy nem volt jobb alternatíva? Lehet, de a döntés felelősséggel és következményekkel jár, hát vállalják őket. Sajnos az is megszívja, aki másként döntött, de hát ez van, az élet nem fair. Igen, ennyivel elintézem, pedig én is köztük vagyok. Ha jobban aggódtam volna, én is indulhattam volna a választásokon, vagy csinálhattam volna bármit, de nem tettem, ennek a döntésnek is megvan a következménye. Tessék mindenkinek felvállalni.

 • Belavoltam
  Amikor valaki arrol kezd picsogni, hogy a szelsoliberalizmus leuralja Europat, es a multinacionalis cegek minden baj oka, akkor mar tudom, hogy az illeto egy agymosott idiota zombi.
 • HogyanTudokIngatlanAbratCsinalni
  Sziasztok

  van valakinek abraja nominalt (HUF) , real (HUF-INF), illetve EUR/USD abraja mondjuk 1 ingatlan, 1 LIDL paradicsom, vagy 1 tegla arara 5 evre visszamenoleg? Nagyon kivancsi lennek mit mutatna ez.

  sehol nem lehet itt ilyet latni. Vakitjak az embert, hogyan meg felfele az ingatlan ara (nominalisan) mint egy raketa. Kozben a real-ertek vektor mar reges regen ellentetes iranyba megy. Miert kell adot fizetni ha nominalisan nyereseges egy ugylet (pl adas-vetel) de real ertekben pedig veszteseges?

  Illetve a masik kerdes, hogy mikor vezetik be az 50e Ft-ot? ennek mi a feltetele?

 • Cartman
  Nekem pl bicsaknyitogató, hogy nincs egyetlen független oldal sem, vagy a nyugati vagy az orosz propagandát tolja minden oldal, az egyiken csak az USA van megnevezve felelősnek 10 bekezdésen keresztül és megemlítik az oroszokat 1 bekezdésben, másik oldalon meg csak az oroszok vannak tárgyalva 10 bekezdésen keresztül és 1 bekezdésben megemlítik az USAt.
  Én ugyanazt látom mindkét oldalon, az egyik tábor agyát orosz propagandával mossák, a másikét nyugati propagandával, alig találni olyan embert, aki tényleg megpróbálná objektíven szemlélni a dolgokat, megpróbálni megérteni mindkét fél érdekeit, ehelyett vagy putyinszopkodó az ember vagy libernyák, attól függ kinek a véleményének mondasz ellent a saját véleményeddel, teljesen mértékben elutasítják a sajátjukkal ellentétes meglátásokat.
 • Belavoltam
  A fidesz es a vallasa olyan lehet, mint a rak. Amikor a szervezet megbetegszik, akkor a rakos burjanzas meg kicsi a szervezet egeszehez viszonyitva. Mara viszont a fidesz cancer adja a test nagyobbik reszet.
 • Családfõ

  A kormány vagy a békemenet a velük nem egyetértőkre tett megjegyzéseire: az ember dönthet úgy, hogy elengedi a füle mellett. Azért, mert heccelnek, nem kell neki felülni. Igaz ez ellentétes irányban is. Valakinek több esze kell, hogy legyen.

  A kommunikációs módokat tekintve megér egy olvasást az Eric Berne féle tranzakció analízis, abban szépen kirajzolódik, hogy melyik szerep felvétele és melyik szinten kommunikálás mit is szül, függően a másik fél által felvett szereptől.

  Nem ragozom tovább.

 • Belavoltam
  🙂 Ez alapjan meg te sem lattal risk analysis-t, mert inkabb egy brainstormingot csinalt, de csak szar otletei voltak.
 • attila
  ” Igy meg eselyesebb hogy egy valsag elmossa oket. Marmint nem az ehezo fele Mo-nak, hanem sajat oligarchaik.. de az nagyon draga lesz.” Mármint melyik olimarhákra gondolsz, Mészáros félékre ? Hm….Valóban, látom bennünk a képességet hogy ők fogják eltakarítani a vezért ! 😀
  Nem, nem, együtt fognak bukni, mert sz@r emberek csak sz@arul tudják végezni a munkájukat és a mostani helyzetben minden rosszul elvégzett munkát keményen büntetni fog az élet 🙂
 • Cartman

  Mi van azokkal az emberekkel, akiket megvezettek a propagandával, akinek nincs hozzáférése más igazsághoz? Ők is bűnösök? Vagy ők “így jártak”? Mi van azokkal, akik sose értettek egyet a kormányukkal, de nem tudtak mit tenni ellene, mert családjuk van, féltek a megtorlásoktól vagy nem akartak Szibériában követ fejteni 250 évig? Annak ellenére, hogy elvileg mi vagyunk a civilizáltabb oldal, nulla empátia tapasztalható ezen emberek irányába.

 • csizkek
  “Láttál videókat arról, hogy bánnak az emberekkel, akik tüntetésen vesznek részt?”
  Lattam. Csak van jopar orosz “haverom” Moszkvaban. Akikkel eleg kemeny vitaim voltak par eve. Putyin, Orban hivok:)
  Szo szerint. Magasztaltak o1g-t, hogy igy kell a menekult politikat vinni etc.. Most meg besz…ak, mert rajottek, hogy a sz.r elontotte oket is. Raadasul azt se tudom mi van veluk, mert nem tudok veluk kommunikalni. Ny.-i cegnek dolgoztak, parat talan kimentettek meg MArciusban..Es igy eleg nehez az egyutterzes, de amugy igazad van, nekem se kellene relativizalnom. Azert van meg ut az EU-ba aki menekulni akar..

  “Akkor mik? Van egy nagyon nagy réteg, aki nem akar háborúzni, sose támogatta azt, ”
  HAny ilyen van? Rengeteget kimentettek ny.-i cegek meg marciusban, csaladostul! Moszkva kornyeken lakik 12mio ember. Ha 20-30% utcara vonul, megeszik a rendoroket reggelire.

 • tumpara
  Cartman: értem, hogy próbálsz középen maradni, ez jó, mert ettől nem leszel elfogult. Semmi sem fekete és fehér, inkább árnyalatok vannak, de azért konkrét esetekben meg lehet állapítani, hogy ki a jó és ki a rossz. Pl. anno az USA atomfegyverekre hivatkozva lerohanta Irakot. Kamu volt, az USA rossz, a Nyugat pedig képmutató, mert nem szólalt fel ellene, sem előtte, sem utána. Most Oroszország megtámadja Ukrajnát, Európa beleáll. Putyin rossz, az EU végre jó; örüljünk neki, s ne Irakkal takarózzunk, hogy milyen képmutató VOLT, mert most végre nem az. Meg lehet említeni, mert ez az igazság, de ne takarjuk el vele a lényeget.

  Északi Áramlat-robbantások: nem tudunk biztosat, találgatás az egész, így valójában a véleményünknek sincs alapja, mert pusztán a meggyőződésünk szerinti érzelemvezérelt kinyilatkoztatás. Érdemi véleményhez ennél több kell.

 • Attecte
  mondjuk az szerintem halálosan ciki, és no offense de még tőled is hogy az oroszok nem menekültek. De, murvára azok, konkrétan a civilek menekülnek a saját rezsimjük elől. Nem mondhatjuk azt hogy ne jöjjenek mert a végén még tényleg megutálnak minket, holott az igazi ellenség Putyin és nem az ártatlanok.

  pont ezt mondom, hogy hiába is ellenkeztem volna, mit ér? Hogy nálam nagyobb emberek miért nem ellenkeztek, arra meg pont ez a magyarázat, az USA úgyis végigverte amit akar. Elkerülhetetlenségeken nem akadnék ki.

  Az amerikai és EU érdek, akárhogy nézzük, kisebb-nagyobb, sőt inkább nagyobb részben átfedéssel van a miénkkel, még ha nem is közvetlenül de a tiéddel is.

  Az orosz civilek elleni hozzáállásban viszont maximálisan egyetértek, az sokkolóan gyalázatos és őszintén nem értem mi a f4sz történt…teljes nonszensz.

  Attól még én ide tartozok, próbálok jobb lenni.

 • attila
  Végülis sokkal nagyobb az esélye hogy az USA a legnagyobb szövetségesétől nem messze hajt végre terrorakciót mint az hogy az oroszok akik amúgy szinte az egész fejlett világgal gazdasági háborúban állnak 😀

  a másik gondolatmenethez egy kérdés: Kettő közül lehet választani USA vagy Orosz ? Melyik ország értékrendje áll közelebb hozzád ? Válaszolj ! És indokold is meg ! Ja és mindenképpen választanod kell !

 • csizkek
  “miért azonnal az oroszokra mutogatunk, amikor nekik van gázcsap és elzárhatták volna ezeket is, mint az összes többit.”
  Azert mert ok mar elzartak. Aug 31 ota nem jon gaz a Nordstream 1-en, a 2 meg nem volt aktiv meg.
  USA-nak mi erdeke lenne? Mar reg hozza az osszes LNG-jet amit tud. Ettol fuggetlenul passz ki volt. A durva inkabb hogy ez megtortenhet az EU kozeli nemzetkozi vizeken. Nincs raallitva a teruletre vmi muhold, hol vannak az EU hadihajok, partiorseg?
 • csizkek
  “mondjuk az szerintem halálosan ciki, és no offense de még tőled is hogy az oroszok nem menekültek”
  Miert, van haboru Oroszorszagban? Szetlottek a most menekultek hazait? Megkulonboztetik oket faji, vallai, politikai alapon?

  unhcr.org/what-is-a-refugee.html

  A menekultsegnek van egy jol elfogadott “jogi” aspektusa is. Amire o1g es a legtobb magyar sz..t nagyivben mindig is. Es toltak a ruszki propagandat. Jelen esetben az orosz fel az agresszor. Es jogilag a katonai besorozas az egy jogi nemzetallami kotelezettseg. Lehet ragozni, en is sajnalom oket. De pont ugyanaz van mint Mo. Kussolt mindenki a legutolso pillanatig. Nem mellesleg a finn hatar van lezarva, mashol johetnek. Ukranok is varjak a dezertoroket. Repulok meg jarnak. HA meg az oroszok nem engedik ki a ffi-akat, az kb. ugyanaz mint az Ukranoknal. Ha atjutnak, senki nem loki vissza oket. En se szeretnem ezt..

 • KerdezniJottem
  Kedves Kiszámoló!
  Szívesen olvasnék cikket a valutakereskedés kapcsán. Mit érdemes venni, ha ilyen meredeken száguldanak a “szokásos”: EUR, USD, CHF valuták?
  Köszönöm!
 • Kiszamolo
  Hát igen, a lebombázott szírek nem voltak menekültek, a sorozás elől menekülő oroszok azok?

  Miért nem mennek Grúziába meg Mongóliába, miért akarnak pont Európába jönni? (Ugye ez volt a kérdés a szíreknél is, miért pont ide akarnak jönni, miért nem keletre mennek.)

  S nem gondolom, hogy vissza kellene zavarni őket, hogy mehessenek meghalni, de elég gáz ez a kettős mérce. Ha fehér bőrű, akkor ember és menekült, ha nem fehér bőrű, akkor migráns és maradjon otthon, vagy menjen akárhová, csak ide ne jöjjön.

  (S most csak azokról beszélek, akiknek a földjén tényleg vérontás van s nem azokról, akik csak jobban szeretnének élni itt. Azokat nem kell beengedni, csak akkor, ha hasznosak a befogadó országnak is.)

 • tumpara
  Cartman: akit megvezetett a propaganda, az hagyta, hogy megvezessék. Ezt az agyzsibbasztást nem 1 hónap alatt hozták létre, volt 10-12 éve, hogy tegyen valamit a FOLYAMAT ellen. Ma már bőszen lehet fact-checkezni, de ő erre lusta volt, nem tudom sajnálni. Aki máshogy szavazott, de a többség miatt így járt, bizisten, hogy dolgozik a függetlenedésen (képzi magát, nyelvet tanul és nézi a kiköltözési lehetőségeket). Oroszországban is egy folyamat volt ez, 10 éve nem vittek el a Szibériába a tüntetésről, ha akkor azt mondja a nép, hogy áll és ne tovább, nem itt tartanánk. Ez elmaradt, ahogy nálunk is. Ez egy-egy nép 10 éves teljesítménye, és a következménye az, hogy nincs empátia, nem a kiindulási alapja.