5%-ra csökkentették a CSOK büntetőkamatát

A CSOk bevezetésekor még büntetőkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást, akiknek esze ágában sincs teljesíteni a feltételeket, vagyis megszülni a beigért gyerekeket.

(Akik egészségügyi okokból nem voltak képesek teljesíteni a vállalásaikat, azok egyébként is kaptak felmentést bizonyos feltételek mellett.)

Két gyerekig az alapkamat mértéke volt a büntetés, három gyereknél azonban ennek az ötszöröse. Ez 0,6%-os alapkamatnál nem volt olyan ijesztő, de 13%-osnál már határozottan szemmel látható büntetés.

Nos, ezt most eltörölte a kormány, pontosabban 5%-ban maximalizálta a büntetőkamat mértékét.

13%-os alapkamat és hasonló állampapír kamatok mellett maximum 5% lehet a büntetése annak, aki felelőtlenül vagy éppen szándékosan beígért három gyereket, de azt nem teljesítette.

S nem is a maximalizálással van baj, hanem a mértékével. 5%-os büntetés ilyen kamatkörnyezetben jutalom és nem büntetés. Ha 20 vagy 25% lenne a büntetés, teljesen rendben lenne. Büntetés is, mégsem akkora, hogy akinek fizetni kell, az belerokkanjon.

Share

95 hozzászólás

 • Alfa
  2014 körül mehettek el a minisztériumokból az utolsó emberek, akiknek volt fogalmuk a jogalkotásról, kodifikációról.
 • Csokolom
  És arra van esély hogy most mindenki felveszi és azt mondják utólag, hogy bocs, legyen inkább max 20%?
 • tumpara
  Fantasztikus. Látszólag segítség, gyakorlatilag társadalomrombolás. Nincs felelősség, nincs következmény. Aztán amikor mindenki hitelbe menekül, mert úgyis megmentik, na akkor szokott végleg elfogyni a pénz. Nagy nemzeti piramisjáték egy bóvliországban.
 • tré
  Remélem, a babaváró hitellel is ez lesz. (Nem, amúgy nem remélem.)
  Mi (azt hiszem) felelősen vettük fel, meg is van a pénz és egy gyerek is érkezett azóta. A feltételeknél a külfödre költözés volt egyedül a necces, ezt már akkor terveztük 5 éven belül. Kérdeztem az ügyintézőt erről, azt mondta, a magyarországi lakcímet ne szüntessük meg és akkor rendben van a dolog.
 • Nemfizetőfizető
  Innentől fogva én nem fizetek semmit a megemelkedett gáz és villanyszámlából. Ki tudnám fizetni, akár a sokszorosát is, de minek… jövő tavasszal úgy is lesz valami mentőcsomag a nemfizetők részére. Kivárom, amíg nem kerül behajtásra a dolog. Ez egy következmények nélküli ország.
 • A császár rabszolgája
  Értem, tehát igazából mindig az nyer, aki felelőtlenül mindent bevállalva, egyik napról a másikra él, mert úgyis meglesz így vagy úgy mentve azoknak az adójából, akik felelősen élnek.

  Lassan azt érzem, hogy nem is értem, miért kell nekem adózni? Miklós, múltkor telefonban jót beszélgettünk a mindenféle lelki dolgokról. Ismerem Jézus tanítását ezzel kapcsolatban, de áruld el kérlek, meddig kell a császárnak a mindent megfizetni az ige szerint? Mert kezdem azt érezni, hogy a császár kihasználja Jézus tanítását…

 • Zizzencs
  “(Kíváncsi vagyok, mikor fogják beleírni utólag, hogy az 5%-os kedvezményes büntetés csak a 2022 szeptember 30-a előtt felvett támogatásokra jár.)”

  Már benne van a közlönyben, hogy csak a rendelet megjelenését megelőzően felvett hitelekre vonatkozik a módosítás.

  Pedig becsszó elolvastam. Köszi.

 • Bálint
  Szóval vegyem fel 3 gyerekre 5%-ra, aztán tegyem be 13%-os állampapírba.
  Ez jobb akkor, mint az asszonyhitel.

  Nevetséges, tényleg megint az járt jól, aki igazán hülye és felelőtlen. Ha felvettem volna anno a 10milliót 2 gyerek helyett háromra, akkor a mostani fix 5,22%os hitelemnél is jobban jártam volna.

 • videkrol-jott-ember

  Miert ne lenne?
  Ha most tudtak modositani maskor is fogjak tudni modositani.
  Akar visszamenoleges hatallyal is, az sem ordogtol valo itthon.


  Nekem az nem teljesen egyertelmu, hogy ez az ingyenpenzre vonatkozik, vagy hol jon itt be a kamattamogatott hitel temakore.
  Mert ugye elvileg a hitel is piaci lenne, csak az “allam” fizeti a fix 3% es a piaci kamatszint kozotti kulonbozetet.
  Amikor ezt vissza kell adni, ott szerintem nem ez az 5%-ban maximalt dolog ervenyes, es komoly ervagas lehet.
  Persze ha nem veszel fel CSOK hitelt csak az ingyenpenzt, akkor oke.

 • eferix
  Nem úgy van, hogy a vészhelyzeti rendeletek csak a vészhelyzet fennállásáig hatályosak? Csak kérdezem, nem tudom. Na nem mintha lenne rá esély, hogy bármikor is véget érjen a rendeleti kormányzás….
 • krisz
  Ilyen átgondolt, megfontolt és előre tervezhető törvényalkotási akciók mellett hogyan lehet itt hosszútávra berendezkedni?
  Úgy tűnik mintha egy vacsorán két pohár bor mellett tárgyalnának meg mindent és aztán másnap hatájba is léptetik.

  A benzin árral is az egyik gond az, hogy nem tudtad, hogy mi lesz pár hét múlva múlva, a határidők előtt 2 héttel találtak ki mindent, teljesen random.

  És a legjobb, hogy az egésznek kb. semmi értelme, Magyarország népessége kb 1990 óta ugyanolyan ütemben csökken.
  en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Hungary

 • Zedder
  Éljen továbbra is a neo-kádárizmus és a következmények nélküli ország! 🙂

  Komolyan nem értem azokat, akiknek tehetségük, piacképes tudásuk van, és még mindig odahaza senyvednek. Legkésőbb 2011-12 táján lehetett látni, hogy lófsz esti fénnyel lesz itt, nem pedig felvirágzás.

  Aki akkor pattant, már bőven családot alapíthatott és megszerezhette az állampolgárságot kb. akármelyik normális, gazdaságilag és társadalmilag egészséges országban.

 • Treil
  Azért a 65% kamat felesleges szívatás, még ha a hülyeségre is jár. Ennyiért mindenki keres egy orvost hogy papírozza le az egészségügyi okokat. Eleve marhaság volt alapkamat szorosához kötni a büntetőkamatot, de hát ki gondolta akkor hogy pár év múlva 12% lesz?
 • Kiszamolo
  Vidékről, ezt már nem akartam boncolgatni, hogy a CSOK-ot miért változtatták, a CSOK hitelt miért nem, ahogy a babavárót sem.
 • Csaba_
  Ebben az országban tényleg semminek nincsen következménye. 5%-os büntetőkamat mellett ez így akkor a hülyének is megérte.
 • Zsolti
  5% ???????????? MI VAN?! Még egyszer, mi van?!! Elmennek a *****. Megint, és megint, és megint ki járt jól?! Ostobák, felelőtlenek, idióta emberek. Én felvettem 1 gyerekre, mert csak egyet terveztünk. Aki egyet sem tervezett, felvette a 3 gyerekest. És ki járt jól? Na ki?! Valaki szervezzen végre egy tüntetést, az első sorban fogok állni. Soha életemben nem voltam egyetlen tüntetésen, de most KI FOGOK MENNI, EZ UNDORÍTÓ. Elmennek a *********-ba.
 • Huba
  Mi felvettünk 0,6 M HUF megelőlegzett támogatást + a teljes babavárót, mert hamarosan családot tervezünk elsőre egy gyerkőccel.
  Lakást vettünk, ami felújítunk, így még nem költöztünk be és a jelenlegi albérlet fizetéssel + törlesztő fizetéssel 16% -ot fizetünk mindösszesen a keresetünkből ezekre.
  Ha nem jön össze a gyerek 4-5 éven belül az addig összegyűjtött pénzünk kb. 1/4-1/5-re menne a büntetésekre amire vészforgatókönyvet terveztem, na már most az ilyen döntések még kisebb arányt hoznak nekem össze, ami lényegében azt jelenti, hogy egy tehetősebb, vagy szerencsés pár egzisztenciálisan jobban jön ki a dologból, az egyedül lévők kárára.
  Mellettem ül a főnököm, aki vigyorog, hogy milyen jó ez. Én persze tudom, hogy az adófizetők pénzéből kapom ezeket az összegeket és ezért nem vezérünknek kell hálásnak lenni.

  Az árakba beépült támogatások a sokingatlannal is rendelkezőknek jól jöttek.

 • videkrol-jott-ember

  Rendben, csak azért hoztam fel a kérdést, mert ugye a CSOK nem csak a 10M (vagy mennyi) ingyen pénzről szól amire ez az 5% dolog vonatkozik, hanem a támogatott hitelből is a legtöbb esetben.
  Szóval ha valaki a hitelt is felvette és nem teljesít, az továbbra is végzetes lehet.

  Állítólag a csok hitelnél is 5% a maximum büntetés a 3% felett, de ezt én nem olvastam ki a közlönyből. Persze lehet, hogy így van, mert csak utalgat egy csomó paragrafusra, amit át kell írni így meg úgy, nem volt kedvem végigbogarászni mindet.

 • Zizzencs
  – “Ilyen átgondolt, megfontolt és előre tervezhető törvényalkotási akciók mellett hogyan lehet itt hosszútávra berendezkedni?”

  Ha van elég vagyonod és/vagy bevételed, akkor Magyarországon is tudsz építeni magadnak egy buborékot, ami a legtöbb negatív dologtól megvéd. Viszont az utóbbi évtizedben ez a buborék is repedezni kezdett, pl. azzal, hogy korábban pénzért végtelen segítséget vásárolhattál gyerekcsináláshoz – ma ezt már teheted meg az országon belül, szabályozott módja van, és nem tudsz magadnak jobbat szerezni, akkor sem, ha ezt tartod fontosnak, és erre szeretnéd költeni a pénzt, nem pl. a versenysport támogatására. (Igen, ebben a témában pl. el lehet menni Brno-ba, de az meg ugye már nem Magyarország.)

  Szóval szerintem most még lehet, extrém esetekben, de már ez is kopik 🙁

 • Endre
  Nem egyetértve az 5%-os kamatplafon mértékkel, de osztom véleményét: itt azért az eredeti büntetőkamat számítási képlet csúnyán el lett baltázva. Valamit nyilvánvalóan módosítani kellett a mostani helyzetben.
 • CSOKos
  Mi bevállaltuk a 3-at a 10M támogatással, mert amúgy 4-et szeretnénk, de ilyen kondíciókkal a “nem elég súlyos” betegség kockázatát sem akartuk bevállani, ezért elindítottam a visszafizetés ügyintézését 3 hete. Most nagyon áldom a lassú, béna banki ügyintézést 🙂
 • Csaba_
  valóban túlzónak tűnt az ötszörös büntetőkamat, de ez nagyon világosan volt kommunikálva, erős média-visszhangja volt, még csak azt sem lehet mondani, mint a devizahitelek esetében, hogy az apróbetűs rész verte át a tömegeket.
 • xavv
  Egyetértek. Nálam ez meredekebb, mint a kamatstopos történet. Aki felvette a CSOK-ot, annak tudnia kellett, hogy fennáll a kockázata az alapkamat emelkedésnek és az ezzel járó büntetés növekedésének! Megint a felelőtleneket és/vagy ügyeskedőket támogatjuk a normálisak kárára. Bár itt már a hülye is normális…
 • Sum
  Mar meg sem lepodom. Nagyon szuper. A labunkkal fogunk szavazni, meg a kovetkezo valasztasok elott.
 • Családfõ
  Erre a hírre két reakcióm van egyszerre.

  1: A düh, hogy ismét egy “megvédés” történik. Ezeknek a “megvédéseknek” az üzenete egyre károsabb a jövő és a személyes felelősségvállalás szempontjából, a gazdasági hatásokról nem is beszélve. Egyúttal egyre kisebb gyerekként kezeli állambácsi az állampolgárait. Nehogy a felnőttként, éretten gondolkozó réteg bővüljön.

  2: A röhögés, hogy már nem is lepődök meg.

 • Huba
  Nekem most az jutott eszembe a kommentek alapján, hogy részint taktikai! alapon a magas büntetőkamatok eltántorították a kalandorokat a CSOK hiteltől, nincs arról statisztika sem, csak anekdoták arról, hogy olyanok is felvették akik nem akarnak 3 gyereket stb. Kommunikálva volt, hogy magasabb alapkamat esetén nagy büntetőkamat várható, így emiatt kevesebb kalandor, “felelőtlen”, “ügyeskedő” vehette fel.
  A fent leírtak csak megérzésre, illetve az alapján íródtak, hogy még mindig a Fideszt szavazzák meg a nyilvánvaló visszaélések ellenére, tehát annyira nem hülyék csak ezt mutatják a külvilág felé.

  Huba, 0,6% mellett ez 3% büntetőkamatot jelentett. Szerinted ez hány embert tántorított el, akiknek ha akartad volna, se tudtad volna elmagyarázni, hogy az az alapkamat bármikor lehet 5% is?

  Több anyakönyvvezetővel beszéltem, kisvárosokban annyi az esküvő, hogy alig bírják, mindenki a babaváró hitel miatt házasodik. Egymást szapulják még az anyakönyvvezető előtt is. Mondták, hogy nem tudják elhinni, hogy ezek a párok együtt lesznek akár csak egy év múlva is.

  Na, ezek veszik fel a babavárót és sokan közülük a csokot is.

  Biztos megértik, hogy mennyit kell majd visszafizetni, ha elválnak vagy nem jön a gyerek.

 • pkrt
  “Úgy tűnik mintha egy vacsorán két pohár bor mellett tárgyalnának meg mindent és aztán másnap hatájba is léptetik.” Szerintem nem jársz messze az igazságtól. Erős a gyanúm, hogy pontosan így történnek a rendeletalkotások de jó eséllyel a törvénytervezeteké is. Egy csoport jobb képességű középiskolás értelmesebb rendeleteket hozna. Szerintem szüntessük is be az egészet és az opciókat dobjuk be a majomházba. Azok is kb. ilyen aránnyal dolgoznának. Vagy kicsit több sikerrel…

  Egyébként nem 1990 óta fogy a népesség az országban hanem kb. a nyolcvanas évek eleje óta. A számok alapján az elmúlt negyven év mindegyik kormánya megbukott népességpolitikát tekintve mert soha, egyik sem tudta még a stagnálást sem elérni. Abba pedig ne is menjünk bele, hogy ebből a számból is hány tízezren élnek külföldön életvitelszerűen, akik csak papíron hazai népesség.

 • Agyarorszag
  Mit varunk amugy az emberektol hogy felelosen gondolkozzanak, ha a kormanyban, elvileg az ehhez erto emberek is ugyanugy felelotlenul dontenek minden ilyen temaban.
  Tok jo epitsunk stadiont EU fizette (mar ez sincs rendben) de ki futi majd fel?
 • Kastély Ferenc
  Felkészül a babaváró..
 • hmm
  Komolyan egy ellenzéki párt nem bírt még kinőni, aki alternatíva lehetne? Ha csak azokat meg tudnák szólítani, akik évek óta nem mennek el választani már egy nagy frakciójuk lehetne. Ma van 3 millió szektás fidesztálib, meg egy jó nagy tömb, a teljes érdektelenségben.
 • raverguy
  Én biztos vagyok benne, hogy a kamatstop is a jövő év végéig tuti tartani fog vagy minimum addig, míg az alapkamatot nem viszik le 5% környékére.
 • Bonnie
  Fel tudnék robbanni… dilettánsok gyülekezete. Szóval csak egy átlag péntek délelőtt…
 • egy hangya
  sose legyél hangya, b*szott tücskök
 • Zizzencs
  Egyébként ezzel kapcsolatban egy pozitív gondolat: szerintem most van igazán a helyén a CSOK. A mostani szabályok alapján aki tényleg szeretne három gyereket,és úgy látja, hogy össze fog jönni, annak nagyon megéri felvenni, akinek nem ez a célja, vagy nem bízik benne, hogy sikerül elérnie, annak pedig nagyjából pénzügyi öngyilkosság belevágni ebbe. Az eredeti cél ez lett volna, csak nem sikerült így megcsinálni akkor. Most van egy tényleg jó családtámogatásunk, örüljünk neki.
 • Goodbye Hungary
  Majdleszvalahogyországon mit is várhattunk. Itt aki hülye, az a normális.
 • Belavoltam
  “meddig kell a császárnak a mindent megfizetni az ige szerint?”

  A Bibliaban nem igy szerepel, hanem, hogy add meg a csaszarnak, ami a csaszare. Abban a 2000 eve tortent beszelgetesben is az adofizetesrol volt szo. Tehat “mindent” nem kell az o1g csaszarnak adni. Ez praktikusan azt jelenti, hogy annyi adot be kell fizetni, amennyit muszaj, de szabad adot optimalizalni, hogy minel kevesebbet kelljen. De ami meg fontos, hogy inkabb Istennek engedjunk, mintsem embereknek. Es ebbe az o1g cezar is beleertendo. Tehat ha valami istentelen dolgot ker, akkor szabad neki ellenallni. Innen eredt a reformatorok korabeli elkepzeles, hogy a gonosz kiralyt el lehet zavarni.

 • Belavoltam
  “Most van egy tényleg jó családtámogatásunk, örüljünk neki.”

  Ez a csaladtamogatas sem fogja elerni a celjat, hogy nojon az orszag lakossaga. En kifejezetten annak szurkolok, hogy csokkenjen. A Fold tul van nepesedve, es a Karpat-medenceben amugy tul sok az 1 km2-re eso ostoba emberek szama, akik minden propagandat csillogo szemekkel beszopnak.

 • nemtom
  és azt hogy? Egy pillanatra sem látod azt a pénzt, direktbe megy az ingatlan eladójának.
 • Kádárist
  Ez az egész CSOK úgy ahogy van, egy őrültség. Haszna minimális, költsége borzalmas. Inkább a kenyér árát rögzítenék..
 • Gezúv
  Az 5% nem büntetőkamat, hanem ajándék, mert a reál kamata negatív. Miért nem az inflációhoz kötik pl. infláció+5%
 • költözik
  Egyedülálló 30-as nő vagyok, sajnos nem szeretnék az lenni, de nem találtam meg a páromat, próbálkozom, ez van.

  Az utóbbi években végignéztem, hogy az én adómból más gyerek vállalását támogatják. Többek között olyan emberekét, akik a moratórium bevezetésekor nem is fizettek tovább (pedig mondták, hogy ha megteheted, ne hagyd abba, rosszabb lesz később), a felszabadult pénzt beforgatták egy új autó hitelébe.

  Besokkaltam, hogy eszetlenül adnak kölcsönöket, CSOKot, babavárót, mittudoménmit. Hogy elszökött a lakáspiac (többek között emiatt). Hogy felújítási támogatásokat osztogatnak ha családos vagy. Hogy most vannak ilyen “ötletek”, hogy 30 év alatti anyák adókedvezményt kapnak. Mégis kinek az adójából?

  Múlt héten elfogadtam egy munkát külföldön. Nem azért mert menni akarok, tudom én, hogy kint is nehéz lesz. Hanem azért mert éjt nappalát gürizek és nem jutok előre.

 • Karl
  Hát, ezen a híren most felment a vérnyomásom…
  Aki próbál megtakarítani, azt meglopják az infláción keresztül az inflációt messze nem fedező állampapír vicc kamatokkal, aki pedig ész nélkül veszi fel a hitelt, megmentik. Újra és újra.
  Kádár Viktor országában a felelősségteljes gondolkodás, következmények vállalása ismeretlen fogalom.
 • okosban megoldjuk

  Istennek engedni azt jelenti, hogy annyi adót fizetsz amennyit a császár megszab. És nem az embereknek engedsz, akik azt mondják, hogy az adót optimalizálni kell. Mert ha optimalizálsz akkor te szabsz mértéket és nem a császár és Istennek sem adtad meg ami neki jár mert nem engedelmeskedtél neki, amikor azt mondta, hogy add meg a császárnak ami a császáré. Hogy igazságtalan a mérték? Épp ez az, hogy hitből engedelmeskedsz Istennek, nem pedig kiszámítva, hogy megéri neméri. Gyakorlati tevékeny módon így bízod a gondjaidat Istenre. Ez ma pénzbe kerül de holnapra(a jövöben) elhozza Isten bölcs cselekvését az életedbe. Ez mégsem egy befektetés vagy üzleti szemlélet, hanem csak egy kapcsolat a szegény, bűn miatt elveszett és annak mindennel rendelkező gazdag megmentője között. Így tulajdonképpen mégis megéri ebben engedelmeskedni. Hogy tovább borzoljam az idegeket.
 • Valamirandom
  Először ökölbe szorult a gyomrom. Aztán az jutott eszembe, hogy bár először nevettem volna az ostobákon, akik bevállalták a három gyereket, és most milyen jól megszívják, de ha mondjuk csak 1 gyerek hiányzott a háromból, akkor pont két ártatlan gyerek szerencsétlenségén nevetnék. Vagy 1 gyerekén, aki nem tehet a szülei felelőtlenségéről.
  Megmentik őket? Részben. A Zénpénzemből? Részben.
  A magam részéről elég büntetésnek tartom, hogy remegő szemmel olvasnak minden ilyen hírt, és végig Damoklész kardjaként lebeg felettük a bukás veszélye.
 • 3/3-as csokos
  Túllihegitek. Nem ilyen felelőtlenek a magyar fiatalok. Csak az vette fel a Csok-ot aki egyébként is akart X gyereket. Ilyen szintű felelőtlenséget, hogy kockaztassák az egzisztenciájukat – hiszen ez a szerződésben pontosan le volt írva, példákkal alátámasztva – senki sem merne bevállalni kellő körültekintés nélkül.
  De majd igazol engem a KSH által kibocsátott statisztika a nem teljesített Csokosokrol… amint lejárt a 20 év titkosítás.
  Viccet félretéve nem egy ismerősöm van, aki nulláról csak kettőre vette fel, mert van annyi IQja hogy bár beleférne egy harmadik is, de kellő tapasztalat híján nem ugrik fejjel előre. Na most igazából ők is meg lettek szivatva ha úgy vesszük. Úgy imádom, hogy a világon mindenkinek jogai vannak, de felelősség vagy felelősségvállalás az nincs. Esküszöm, ha bárki ezzel a címszóval alapít pártot szóljon, mert rá szavazok.
 • RDLDR
  Magyarorszag nem jogallam. Eszre kene mar venni. Minden lehetseges. Es annak az ellenkezoje is. Tervezni elore? Ne vicceljunk mar…
 • fiatalok
  Utolsó cseppek a pohárban….

  Fiatal (33 és 32) házaspár vagyunk, két gyerekkel (4 és 3). 0 Ft-ot vettünk fel az államtól, se CSOK, se babaváró. Mi vagyunk akiket lehetne ösztönözni a harmadik gyerekre, hogy sokasodjon a magyar. Viszont addig álljak fél lábon, hogy ezt ezen ország határain belül fogjuk megtenni. Nincs az az állami támogatás amiért bevállalnánk ezt Magyarországon.

  Szerencsére piacképes tudással rendelkezünk mindketten, így határidőt adtunk magunknak is: az első gyermeknek már külföldön kell kezdeni az iskolát.

  Nem csak azért amiről a cikk szól…..hanem mindazért ami itthon történik (tanárokkal, orvosokkal, nőkkel, MTA-val, forinttal és tovább..)

 • videkrol-jott-ember

  Azt vallom ha olyan helyzetben van a csalad, hogy a harmadik gyerek vagy a tobbi nelkulozne ha mindenkepp eroltetve vilagra hozzak, inkabb adjuk meg nekik a lehetoseget a kiugrasra.
  Tudom, a te penzedbol, az enyembol is, masebol is, de megsem kivanhatjuk masnak a rosszat, foleg gyereknek nem aki igazan nem tehet rola.
  Nem is olyan reg kezdtem en is szolidaritast noveszteni a kis agyamban, nem jo a szethuzas, a masik csoportra mutogatas, akkor se ha adott esetben ‘megerdemlik’.
  Amig a tarsadalomban nincs osszetartas/osszefogas, csak helyben toporgunk, sosem maszunk ki a sz*rbol.

  CSOK-oskent mondhatni hazabeszelek, megis igyekszem es biztos vagyok benne, hogy tobbszorosen visszaadjuk idovel azt a tamogatast amit kaptunk, es azt gondolom nem az a jellemzo, hogy a CSOK-ba nyereszkedesbol mentek volna bele a csaladok.

 • Marc3ll
  Évek óta mindenki erről kommentelt, hogy majd így lesz. Így lett. Mi örülünk neki.
 • tom
  Szerintem egy 50+ %-os büntető kamatnál el sem kezdene törleszteni senki, 5%-nál még az is lehet, hogy lenne vesztenivalója a delikvensnek egy magáncsőd esetén.
  Bónusz: ezt akár felfoghatom egy jelzésként is, hogy a törvényhozók számításai szerint rövid időn belül vissza fog zuhanni az az alapkamat.