5%-ra csökkentették a CSOK büntetőkamatát

2022-09-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A CSOk bevezetésekor még büntetőkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást, akiknek esze ágában sincs teljesíteni a feltételeket, vagyis megszülni a beigért gyerekeket.

(Akik egészségügyi okokból nem voltak képesek teljesíteni a vállalásaikat, azok egyébként is kaptak felmentést bizonyos feltételek mellett.)

Két gyerekig az alapkamat mértéke volt a büntetés, három gyereknél azonban ennek az ötszöröse. Ez 0,6%-os alapkamatnál nem volt olyan ijesztő, de 13%-osnál már határozottan szemmel látható büntetés.

Nos, ezt most eltörölte a kormány, pontosabban 5%-ban maximalizálta a büntetőkamat mértékét.

13%-os alapkamat és hasonló állampapír kamatok mellett maximum 5% lehet a büntetése annak, aki felelőtlenül vagy éppen szándékosan beígért három gyereket, de azt nem teljesítette.

S nem is a maximalizálással van baj, hanem a mértékével. 5%-os büntetés ilyen kamatkörnyezetben jutalom és nem büntetés. Ha 20 vagy 25% lenne a büntetés, teljesen rendben lenne. Büntetés is, mégsem akkora, hogy akinek fizetni kell, az belerokkanjon.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram