Sitetalk részvénykibocsátás

2013-09-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A Sitetalk nevű cég nagy karriert futott be, ha másban nem, hát az emberek pénzének a befogadásában. A következő Facebook-ként aposztrofált vállalkozás MLM rendszerben gyűjtötte a befektetőket.

Sok ezren fizették be a 2.000 euró, vagy ennek többszörösét, hogy majd részvényesként szénné keressék magukat.

A belső, virtuális Sitetalk részvények után az ígéretnek megfelelően bár talán komoly csúszással, de megjött a levél a részvényeseknek, hogy de most aztán tényleg, meglesz a valódi részvénykibocsátás, így most már pénzzé tehető a befektetésért kapott részvénycsomag.

Ehhez csak be kell fizetni egy jelképesnek mondható újabb 30 vagy 50 eurót (attól függően hogyan akarják birtokolni a részvényeket) és már jóvá is írják a részvényeket a számlájukon.

Tamás keresett meg, hogy már befizettek közel négyszázezer forintot, vajon nem újabb átverés-e ez a pénzkérés, utána tudok-e nézni, lesz-e valóban tőzsdei kibocsátás.

Mivel Cipruson bocsátják ki a részvényeket, írtunk a ciprusi tőzsdének, tudnak-e bármilyen kibocsátásról.

A levelükben azt írták, hogy a Sitetalk semmilyen részvényt nem bocsátott ki, azonban egy cseles, úgynevezett fordított felvásárlással, vagy akvizicióval a "Global Digital Service Plc." nevű cég bocsátott ki részvényeket a ciprusi tőzsde feltörekvő cégek kategóriájában, majd utána ez a cég a Sitetalk tulajdonába került.

Ezt a "fordított felvásárlást" akkor alkalmazzák, ha az eredeti cég meg akarja úszni, vagy spórolni a nyilvános kibocsátással járó átvilágítást és adatszolgáltatási kötelezettséget. Ilyenkor egy kamu cég végzi a valódi kibocsátást és mivel egy üres cégről van szó, az átvilágítás gyors és fájdalommentes lesz, majd ezt 100%-osan felvásárolja az a cég, amelyik kerülni akarta a nyilvánosságot, jobb esetben csak a procedúrát akarta elkerülni. Az amerikai tőzsdefelügyelet figyelmeztetését az így pályára lépő cégekről itt találod.

Az erről szóló hír a ciprusi tőzsde honlapján itt található, a részvény kibocsátási prospektusa itt. Ez utóbbiban a 4.1 pontban látod, milyen fényes a cég jelene, mennyi veszteséget termel várhatóan idén. A teljes idei tervezett bevétel 4 millió euró, ennek fele az új belépőktől fog jönni, a másik fele az aukciókból.

Az is kiderül, hogy a cég a baljósan csengő Kajmán-szigeteken van bejegyezve és a részvények fele egy Virgin-szigeteki céghez kerül, a másik fele egy ciprusihoz.

1.525.000.000 darab részvényt bocsátottak ki, egy eurócent (3 forint) névértéken. Ehhez a becsült jövő évi bevételeket diszkontálták egészen 2015-ig és ebből az előre tervezett cash-flowból gondolták úgy, hogy a cég ér 15 millió eurót. Vagyis ez nem a cég jelenlegi vagyona, hanem csak a remélt bevételek jelenértéke. A cég remélt nettó eszközértéke az év végére csak 1,8 millió euró lesz (ez is csak előrejelzés), vagyis ez alapján tízszeres áron bocsátották ki a részvényeket. Így lett 0,01 euró darabja...

Nagy cégeknél gyakori, hogy a kibocsátott részvény névértéke nulla, vagy közel nulla, de ettől a mögötte lévő érték alapján be lehet árazni a részvény kibocsátási árát. Például az Apple is 0,00001 dolláros névértéken bocsátotta ki a részvényét, ez alapján a cég teljes értéke 9.704 dollár lenne. Nyilván nem erről van szó, hiszen a cég mérlegéből kiderül, hogy sokkal többet ért már kibocsátáskor is.

A Facebook is ugyanezt a trükköt játszotta, 0,000006 dolláros névértéket határozott meg (gyakorlatilag nullát) egy részvényre. Azonban a kibocsátáskor kötelező vállalatértékelés alapján a cég egy részvényre eső értéke 28 és 35 dollár közé lett meghatározva, a piaci ára is jelenleg 50 dollár/részvény.

A Sitetalknál a részvény névértéke 0,01 euró lett, a cég valódi értékét a fentebb belinkelt kibocsátási prospektus igen pozitív vállalatértékelése is csak 15,6 millió euróra tette ("the fair market value of SiteTalk Community Inc. is reasonably represented as Euros 15,674,970 as at April 30, 2013.).

Ezt elosztva a másfél milliárd kibocsátott részvénnyel, azt kapjuk, hogy itt nem csak a "kamu" névérték, de a valódi cégérték is csak 0,01 euró részvényenként, illetve ennek a tizede, ha eszközalapon értékeljük a céget és nem a várható cash flow alapján. Vagyis itt szó sincs arról, amit az Apple és Facebook kategóriájú cégeknél jelent a részvény nullás névértéke.

(Egyébként a Facebook részvény névértékét furcsa mód 0,006 dollárnak hívják a Sitetalknál, ami majdnem annyi, mint a Sitetalk saját névértéke. Látjátok, mennyi volt és mennyi lett? Sajnos a valóság az, hogy 0,000006 dollár a Facebook részvények névértéke, itt található a Facebook hivatalos kibocsátási prospektusa. Vajon miért van ez a tudatos ferdítés?)

Tamásék a pénzükért cserébe 893 részvény tulajdonosai lettek, vagyis névértéken majdnem 9 eurót ér a részvény, amiért négyszázezer forintot fizettek.

A részvény ISIN kódja MT0000730102

A ciprusi stockwatch tanulsága szerint utoljára egy hónapja kereskedtek a részvénnyel, akkor a lélegzetelállító két eurócentért adták-vették a részvényeket. Előtte egy héttel volt a mélyponton a részvény, 1,2 eurócenten mozgott. Az átlagos forgalom elérte a szédítő 30 eurót is. (Itt tudod megnézni)

A fentiek fényében én erősen elgondolkodnék, hogy kifizessek-e újabb 50 eurót, hogy birtokolhassam az utoljára 18 eurót érő részvénycsomagomat. Főleg, ha abba is belegondolok, hogy a ciprusi tőzsdén egy eladási megbízás megadása is legalább 15 euró lehet és nyilván fizetni kell az értékpapír-számla fenntartásáért is. De persze a remény hal meg utoljára. Ha nagyon keressük, talán találunk olyan cégeket, amelyeknek részvényárfolyama az évek múlásával elérte a kibocsátási ár 2-300-szorosát (ekkor lennének Tamásék a nullán), de az ilyen cégeket nem fordított akvizicióval bocsátották ki egy offshore cégekről elhíresült tőzsde futottak még cégkategóriájában és nem havonta egyszer kereskedtek velük. (Jó, tudom, a ciprusi cégek nem offshore cégek a szó eredeti értelmében.)

(Persze lehet, hogy a következő nagy dobás az lesz, hogy a cég ül a kibocsátott részvények nagyobb részén és ha a hype megdobja a részvényárakat, akkor gyorsan túlad rajtuk magas áron, sok tízmillió euró hasznot elkönyvelve.)

Akik nem tudják, mi az a Sitetalk, azoknak két cikk itt és itt.

A Sitetalk nagyszerűségéről és fényes jövőjéről nem kívánok vitatkozni, a cikk arról szól, létezik-e részvénye a cégnek és az mennyit ér.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram