Az adócsaló vállalkozók komment szekciója

Sikerült belenyúlni a tutiba.

Az emberek igen komoly része anyagi gondokkal küzd, az ország gazdasága szintén romokban, erre írni merek arról, hogy a saját boldogulásod leginkább a te kezedben van és nem azért nincs pénzed, mert másoknak van.

Ezt tetézem azzal, hogy megjegyzem, ebben az országban nem csak a vállalkozók adócsalók és nem azért dolgoznak, hogy másokat tegyenek gazdaggá, illetve, hogy a közalkalmazottaknak is van lehetőség váltani, ha a helyzet nem akar megváltozni. Sőt, azt is mertem mondani, hogy a szokásos magyar panaszkodás lehet, hogy nem fogja megoldani a problémáidat, ha megpróbálnál valamit tenni is, biztos többet segítene.

Mintha mézzel kentem volna be a fejemet és bedugtam volna egy darázsfészekbe. Rengeteg ember rajtam akarja kitölteni a dühét a sorsa miatt, mintha én tehetnék a gazdasági válságról, az ország és az ő helyzetéről és talán még az időjárásról is. Az, hogy már az önsajnálatot is el akarom venni tőle, már végképp felháborító, hát akkor már semmi nem marad neki?

Egy arrogáns, beképzelt bunkó vagyok, mert be mertem szólni és hosszasan sorolja, miért lehetetlen, hogy ő bármit is változtasson.

Mennyivel jobb lenne azt mondani az embereknek, hogy igen, te mindent jól csinálsz, a sors kegyetlen hozzád. Kiszipolyoznak a vállalkozók, elrontotta az állam és neked is jár annyi fizetés, mint a németnek, mert te is legalább olyan jó ember vagy. Sőt.

Na mindegy.

Hogy ne fulladjon már az első hozzászólásoknál értelmetlen harcokba a kommentelés, néhány pontban szeretnék segíteni, miről felesleges írnod:

– Tudom, hogy sok embernek nehéz a sorsa és azt is, hogy gazdasági válság van. Azt is tudom, hogy nehéz megélni, főleg vidéken és sokan örülnek a minimálbérnek.

– Tényleg pofátlanul keveset keresnek az ápolónők és tanárok. Ahogy a kukások és nagyjából mindenki ebben az országban. Tényleg jó lenne, ha mindenki többet keresne. De attól, hogy leírod, nem fog megváltozni. Ha van valami konstruktív javaslatod a megoldásra, azt szívesen elolvassuk.

– Attól, hogy elmondod a személyes problémádat, nem biztos, hogy előrébb leszünk. Elég sanszos, hogy nem a hozzászólások között fogjuk megoldani azt.

– A vállalkozók között is legalább annyi gazember van, mint a munkavállalók között. Ezért az ilyen történeteid sem viszik előre a hozzászólásokat. Ezeket érdemesebb megosztani a munkahelyi terror blogon.

Néhány típuskérdés és vélemény:

Még az utolsó segédmunkásnak is annyit kell keresnie, hogy abból kényelmesen megéljen. Mint Németországban.

De jó lenne, ha ez így működne. Hidd el, szeretnék én is annyit keresni, mint amennyit Németországban keresnék. De szerintem mindenki, beleértve a vezérigazgatót is, aki szintén a német bérek töredékéért dolgozik. Csak sajnos ez nem egy kívánságműsor.

Én arra szoktam nézni, hogy a magyar minimálbért cirka 5 milliárd ember örömmel elfogadná a Földön, még a magyar költségek mellett is. Sőt, már attól is boldog lenne, hogy van iható víz és áram. Ettől mindjárt elmúlik a panaszkodásra való ingerem.

A szemét multik idejönnek és kiszívják a vérünket, a magyar ugyanolyan keményen dolgozik, sőt, és mégis a töredékét kapja a német béreknek.

Miért, mit gondoltál, miért jön ide? Mert jó dolog ideszállítani az autóalkatrészt, majd vissza az autót Németországba? Vagy miért mennek a cégek Kínába, meg Mexikóba?

Szerinted mennyi munkahely lenne itt a szemét multik nélkül és mennyi lenne az átlagfizetés?

Na, nincs kedvem további reakciókat előkeresni. Öntsétek a hozzászólásokat. 🙂

Share

221 hozzászólás

 • a
  Tudod van egy pici probléma a fejtegetéseiddel, bár alapvetően igazad van.
  A gond az, hogy megfeledkezel a vállalkozók egy nagyon jelentős szeletéről, azokról, akik színlelt szerződéssel dolgoznak (az evások számottevő része pl).
  Ők az állam (és a Te) szemszögedből vállalkozók. Valójában viszont évek óta ugyanannál az asztalnál ülnek, ugyanakkora a hozzáadott érték amit megtermelnek, ugyanannyit vesznek igénybe a közszolgáltatásokból, egészségügyből, oktatásból; mint egy munkavállalónál, csak egykurvanagy különbség van:
  Az, hogy adó/járulék szempontjából a töredékét fizetik mint a munkavállalók.
  Főleg azokkal hasonlítsd össze, akik pl multinál dolgoznak! Minden szempontból azonosak, kivétel a befizetett adó összege na meg a pofázás hangereje…

  Vajon ezek a vállalkozók is megérdemlik a leborulást a kockázatért és a többiért?

  Tudod mennyien vannak? Több százezren…
  Na őket védd meg!

 • Kiszamolo
  Én nem akarom védeni a vállalkozókat, a cikk még véletlenül sem erről szól.

  Sok közöttük gazember, ahogy a munkavállalók között is.

  Ki mondta, hogy bárki előtt le kellene borulni.

  Azt így érted, ha azt mondom, hogy a munkaadódat talán tisztelni kellene annyira, hogy nem fikázod, ha már a kenyerét eszed?

  Ha meg bajod van vele, hagyd ott.

 • Kiszamolo
  Na most mennem kell, majd este fognak megjelenni a hozzászólások, addig türelmet.
 • KZoltán
  Nem ismered ezt az apokrif változatot? Miután Jézus fölszólította a farizeusokat, egy kő repült a háta mögül, pont fejbe találta a bűnös asszonyt, aki nyomban meg is halt. Jézus hátrafordult, majd méltatlankodva kérdezte: Édesanyám! Miért kell magának mindent, amit mondok, szó szerint vennie?
 • Steve
  Ismertem egy lányt, aki azt nézte mindig, kinek mije van, ki mennyit keres, és piszkálta a barátját, hogy ő miért nem keres többet, hogy neki legyen szebb konyhája,stb. Egy pillanatig nem gondolkodott el azon, hogy esetleg ő -mármint a lány- ezt hogyan érhetné el. Egy beszélgetés során, már nagyon piszkálta a csőrömet a dolog, pont arról volt szó, hogy a szobát fel kéne újítani, de a barátja nem képes megteremteni rá a pénzt. Megkérdeztem tőle, hogy mennyibe kerülne a szobafelújítás. 600.000-t mondott.
  Utána megkérdeztem, mennyit cigizik.
  Napi 1-1.5 doboz.
  Mondtam neki, akkor csak annyi a dolog, hogy lerakja a cigit másfél évre, és lehet is nekifogni a szobának.
  Persze, csak nagy hümmögés, meg megsértődés lett belőle, majd idővel lapátra került a lány.
  Gyk: Itt nem a cigin van a hangsúly, hanem, hogy ilyen emberből milliók vannak az országban, és ez szomorú.
 • KZoltán
  A munkaadó meg nem becsülését én kiterjeszteném a vevő (végül is a munkaadó is vevő, a munkámat veszi meg) általános meg nem becsülésével nálunk. Pl. úgy végig lehet menni egy plaza boltjain, hogy azt sem mondják bú.
  Sokszor a dolgozóknak sincs egyszerű helyzetük. Pl. miért becsülje munkaadóját az a biztosítási ügynök/banki ügyintéző, aki saját pénzéből megy el az akadémiádra, hogy értse, mi az a sok izé, amit elad. Nem a munkaadó feladata lenne képezni a dolgozót? Aztán ott azzal szembesül, hogy tulajdonképp szemetet kell az ügyfelekre sóznia – így becsüli a bank/biztosító vevőit –, amik nemhogy teljesen fölöslegesek, hanem kifejezetten kárt okoznak az ügyfélnek.
 • Mogo
  TÁrsaságban ha néha előjön hasonló téma (szemét vállalkozók, szemét politikusok, mindent ellopnak, csalnak, stb.) meg szoktam kérdezni, hogy ki az aki még nem csalt adót soha, ergo soha nem lopott el semmit a közösből. Persze általában páran jelentkeznek, hogy én ugyan még soha, ekkor pont ugyanezt a kérdést teszem fel, amit te is fejtegettél: Ezekszerint még soha semmit nem vettél igénybe számla nélkül? Erre 10-ből 10-szer az a válasz, hogy jaa, azt igen, de az más..
  Szerintem a magyar lakosság 0%-a (nem beleszámítva a gyerekeket) az aki még soha nem csalt adót, és aki nem használja ki ha erre lehetősége adódik. Senki nincs. Ezek után kit szidjunk az ország helyzetéért?

  Szóval, Kiszámoló, én gratulálok ehhez a cikkhez!

 • csizkek
  Mint Nemetorszagban elo, megjegyeznem, hogy a segedmunkas Nemetorszagban k. nem el meg kenyelmesen, sot itt is vannak hajlektalanok es nyugdijjasok akik kukaznak.
  Lehet, Mo.-rol szepnek tunik egy 1000Eur-s fizetes, de abbol se nem lesz kenyelmes elet, se nem fonjak a kolbaszt a keritesre.
  A legtobb “kijovo” munkas meg egyszeruen elverzik a munka mennyisege es intenzitasa miatt. A maradek pedig bedol vmi “alommelo” ajanlatnak es lehuzzak.
  Az ittmarado vendegmunkasok meg csaladtol kulonelve, munkasszallason, maximal melon es minimal kajan elve kuldik haza a penzt. A csalad kikoltoztetese, itteni lakasberles es munka mindenkinek legtobbszor csak alom marad.
  De Mo.-on tovabbra is el a “gazdag nemet segedmunkas” mitosz. A berollo mar itt is reg kinyilt, akkor lehet konnyen es jol boldogulni ha van valami spec szaktudas. Es igaz az aranyszabaly, hogy az fog boldogulni aki marMo-onis boldogult
 • jurta
  Aki nem hiszi el önmagáról a szobafestős példát, annak megemlíthetted volna a volán-járatokon zsebbe utazást is.

  Vajon azért fizetsz te zsebbe a sofőrnek, mert nem takarítják a kocsikat, csökken a járatok száma, és szegény sofőr sem keres eleget, VAGY ESETLEG FORDÍTVA: azért nincs pénz takarítani, megtartani a járatszámot és a buszvezetőnek fizetni, mert te a buszvezető segítségével évek óta lopod az ehhez szükséges összeget az üzemeltetőtől, valójában rajta keresztül az utastársaidtól?…

  Persze erre is MINDIG van kifogás. Miért is ne lenne?

 • jurta
  Jól szemlélteti a helyzetet: A piacon van egy bolt, ahol az eladó mindig “kedvezményt” ad, ami azt jelenti, hogy a nyugtát külön kérni kell, és akkor drágább az áru. Egyszer már nem tudtam visszatartani a kíváncsiságomat, megkérdeztem tőle, hogy alkalmazott (a munkaadójának okoz kárt) vagy tulajdonos-e (az államtól lop). Hát kiderült, hogy tulajdonos, és “így maguknak is olcsóbb, mi meg tönkremennénk, ha mindent be kellene fizetni”. És ez egy szűk, szakértelmet igénylő, ugyanakkor alapvető termékkört forgalmazó bolt, jól választott cégnévvel, arculattal, s nekem sokkal többet nyújtanak, mintha ugyanazt a cuccot a vegyesben veszem meg!! Hiába is kezdtem magyarázni neki, hogy ha elkezdené beütni a tételeket, lehet, hogy egy-két vevője eltűnne az 50 Ft drágulásért, de ezért a kiváló szolgáltatásért hamarosan jönnének helyettük igényesebb emberek…
 • jurta
  Szóval – nehogy félreértsétek 🙂 – azon szomorkodom, hogy még egy rátermett és az adott dolog kereskedelmébe beletanult vállalkozó sem hiszi el magáról, hogy csinálja ő bőven olyan jól a dolgát, hogy bátran beépíthetné az adót az árképzésbe… 🙁 🙁
 • S
  Nagyon jó írás!!! Gratulálok!!!
 • Krisztián
  ‘Tényleg pofátlanul keveset keresnek az ápolónők és tanárok. Ahogy a kukások és nagyjából mindenki ebben az országban. Tényleg jó lenne, ha mindenki többet keresne. De attól, hogy leírod, nem fog megváltozni. Ha van valami konstruktív javaslatod a megoldásra, azt szívesen elolvassuk.”

  Mint laikus, azt gondolom, hogy a(z) (kis)emberek túl sokat adóznak, ezért a túléléshez szükséges dolgokon kívül mást nem fogyasztanak, ez pedig megöli a gazdasági fejlődés lehetőségét. Túl sokat kell adózni a vállalkozásoknak is, ez pedig gátolja a fejlődésüket, az újabb befektetéseket. Túl sok az inaktív ebben az országban, és ez a felosztó-kirovó rendszer a szocializmussal karöltve pedig nem segíti az ország fejlődését. Kellene egy hozzáértő kormány, aki nem teszi még jobban tönkre a gazdaságot és ezáltal az embereket is. Kellene egy érettebb társadalom, aki nem mindent mástól v. az államtól vár.

 • Krisztián
  Folytatás köv.

  Ha ezek mind adottak lesznek, akkor szerintem van jövője egy gazdagabb Magyarországnak.

 • sz_peter
  Pedig így van. Persze, a dolog megoldható legálisan is: mi szolgáltatással foglalkozunk, és bár jól megy az üzlet, két céget kell fenntartanunk, egy áfásat a cégeknek és egy alanyi áfamenteset a magánembereknek.
 • afonya
  Egyszer egy társasággal söröztem, ahol a többség pedagógus (gimnáziumi tanár) volt. Természetesen előkerült a “szemét adócsaló vállalkozó” szöveg. Feltettem a kérdést, hogy ki tart közülük délutánonként magánórákat. Kiderült hogy kb. a fele (zömmel matek és nyelvtanár) minden délután 2-3 magántanítványt fogad (ez kb. 100.000 Ft/hó ám…). Majd feltettem a kérdést, hogy milyen formában adóznak utána… Néztek rám nagy bociszemekkel, hogy de ők miért adózzanak, nekik ez JÁR (!!!). És ez az értelmiségnek számító egyetemet végzett tanárok véleménye…
 • szvoboda
  Offtopic leszek: Alapíts pártot és rád fogok szavazni.

  Gratuláció a közelmúlt posztjaiért, sokakra ráfér a szembesítés a való világgal.

 • Dörnyei József
  Magyarországon ÁFAs számlát kapni kisvállalkozástól mutatványos. Egy jó része egyáltalán nem létezik cég formájában, 100%-ban fekete. Van olyan falu, ahol nem lehet számlára defektet javíttatni.
  Akinek van cége, az sem feltétlenül ad számlát, hiába mondom, hogy fizetem az ÁFA-t. Ilyenkor jön az, hogy majd akkor állítja ki a számlát, ha éppen jó neki. Mármint kijön nullára az ÁFA-ja.

  Nekem van egy kis Kft.-m, ezért mindig kérek számlát mindenről (ami elszámolható). De nem könnyű feladat…

 • mesterséges unintelligencia
  Gondolatok a munkáról és a pénzről: “Tehát ha van eszed, akkor ne gyűlöld a gazdagokat, hanem könyörögj, hogy minél több legyen körülötted, mert akkor a te életszínvonalad is emelkedni fog.”

  Fene tudja, valahogy nem látszik a gazdagság leszivárgása.
  “However, after the Great Recession which started in 2007, the share of total wealth owned by the top 1% of the population grew from 34.6% to 37.1%, and that owned by the top 20% of Americans grew from 85% to 87.7%. The Great Recession also caused a drop of 36.1% in median household wealth but a drop of only 11.1% for the top 1%, further widening the gap between the top 1% and the bottom 99%…. The economist Joseph Stiglitz argues that “Strong unions have helped to reduce inequality, whereas weaker unions have made it easier for CEOs, sometimes working with market forces that they have helped shape, to increase it.”
  en.wikipedia.org/

 • Zabalint
  A számlázással kapcsolatban azt azért megjegyzem, hogy tőlem még sosem kérdeztek ilyet, hogy számlával vagy nélküle, hanem vagy adtak, vagy nem adtak számlát, egyszer szüleimnek egy adásvétel kapcsán az ügyvéd nem akart, anyám meg rámordult, hogy adjon, de nem kért többet, miután adott, egyébként elég sokat kért.

  De tegyük fel, hogy van ilyen. Nos, közgazdaságtanilag még ebben az esetben is téves a következtetésed. Ugyanis még ha számlával többet, nélküle kevesebbet kér, akkor is versenyelőnybe kerül az a mesterember, aki hajlandó erre, ennek a versenyelőnynek meg ugyanúgy értéke van, mint annak, amennyit még megspórol (hiszen nem csak áfát kell fizetnie), ha nem ad számlát, méghozzá nem kevés értéke, hiszen legalább az áfával olcsóbb tud lenni, ha nettóban ugyanannyiért vállalja, mint más. Folyt.

 • Zabalint
  Ettől persze még igazad van abban, hogy ha nem kérünk számlát, nem kérünk blokkot, akár csak szemet is hunyunk felette, akkor már erkölcsi szempontból mi is felelősek vagyunk az adócsalásért, jogilag egyébként itthon nem. Volt olyan ország, ahol próbálkoztak azzal, hogy a bolt kijáratánál az adóellenőröknek mutatta a vevő a blokkot, ha nem volt, akkor a vevő kapott büntetést. Hatékony volt, de nagy felháborodást kellett, így abbamaradt. Én egyébként a teljesen elektronikus pénzforgalomra való áttérést találom jó megoldásnak, észtek például erre mennek, a mi kormányunk viszont éppen az ellenkező irányba, de itthon egyébként pártállástól függetlenül sok az adócsaló a politikai körökben, szóval nem is csodálom…
 • Zabalint
  “Es igaz az aranyszabaly, hogy az fog boldogulni aki marMo-onis boldogult”

  Persze, de az még jobban.

 • Zabalint
  A Volános példával az a fő baj, hogy saját tapasztalat, a legtöbb buszsofőrnél az ember kiszolgáltatott helyzetben van, ha egyszer összekapsz velük, legközelebb nem áll meg a megállóban, ha csak te vársz ott, vagy rohansz a busz felé, látja, hogy te vagy, és otthagy. Szóval velem két alkalommal fordult elő, hogy a sofőr zsebre dolgozott, ebből egyszer volt részemre is engedmény, másszor a teljeset fizettem, de nem kaptam jegyet, de ítéljetek el nyugodtan, én nem mertem ellentmondani neki. Pedig végig ideges voltam miatta.
 • Tomy
  a-nak:

  Két hozzászólást is szenteltél annak, hogy kifejezd a dühöd afelett, hogy az evások ugyanannyi munkával több pénzt keresnek mint más (pl. te).

  Én azt hiszem ez a blogposzt, amit Kiszámoló írt pontosan rólad szól 🙂

 • Zabalint
  Ez kicsit ördögi kör is, mert a magyar ember azt mondja, hogy amíg az állam elvonja több mint a fele fizetését és még különadókkal is bombázza, addig elvár egy rakás dolgot “ingyen”. Persze tény, hogy változtatni csak úgy lehet, hogy valaki rosszul jár, mert még fizette más egyetemét az adón keresztül, de az ő gyerekének már ő fogja.

  Egyébként örök klasszikus a magyar néplélek árnyoldaláról a Szomszédok című sorozat. Állandó sírás, panaszkodás a pénzről, a pozitív szereplők kizárólag kézzel fogható munkát csinálnak (nincs pl. bróker köztük), aki sikeres, az pedig szélhámos lehet csak.

 • Novák Zoltán
  Krisztián. Egy konstruktív javaslat a megoldásra.Alapfokú pénzügyi képzés minden állam polgárnak,plusz vállalkozói ismeretek.
 • tgwh
  Mint mindig, most is azt írom, hogy igazad van. De 😀
  Pl. német melós. Ha ott akar élni, szaktudás kell. Viszont egy-két évre kimennek, majd hazajönnek, máris jobb életük van.
  Trükköző boltos, minimálbéres.
  Szerintem az a baj, hogy túl sok adót fizetnek. Ugye pár éve megszüntették az adójóváírást, 70 helyett máris 60 ezret kerestek az emberek, ha van gyerek, valamit vissza tudtak igényelni. A hozzá nem értő, semmit nem dolgozó igazgató fél millás fizetése meg növekedett…
  Vagy az őstermelőivel is sokat lehet mutyizni. Ha nagyban csinálod. Mint az adócsaló állampapír. Itt csak az szakít nagyot, aki közel van a fazékhoz.
  Melyik adó nem nőtt? A társasági… na vajon miért?
  Ilyen vezetés mellett esély sincs a javulásra.
  Ha nem mondták volna hogy válság van, én nem is vettem volna észre.
  Igen, sok a hülye, sok a csaló, a becsületes meg megszívja.
  A helyes hozzáállás: a leszarom módszer…
 • Tomy
  “Kellene egy hozzáértő kormány, aki nem teszi még jobban tönkre a gazdaságot és ezáltal az embereket is. Kellene egy érettebb társadalom”

  22-es csapdája.
  Ha történetesen felállna egy szakértői kormány, az éretlen társadalom az első adandó alkalommal leváltaná. Vö. azért dilettáns minden kormány nálunk, mert az újraválasztásra játszik és nem az ország előbbre jutására.
  A helyzetet súlyosbítja, mikor egyes kormányok direkt tartják minél nagyobb fokú éretlenségben a társadalmat, pont azért, hogy nehogy elkezdjen “felvilágosodni”, és esetleg elforduljon tőle.

 • Tomy
  Volt valahol egy nagyon jó cikk arról, hogy a balti államokban miért van akkora gazdasági fejlődés (meg hogy a válság során is csak lassult picit a gazdaság, de nem volt recesszió).
  Az volt a végkövetkeztetés, hogy amikor szétesett a SZU, akkor náluk az egész társadalom annyira gyűlölte az előző rendszert [ti. akkora elnyomás volt], hogy gyakorlatilag társadalmi konszenzus alakult ki abban, hogy most pár évig még annál is rosszabb lesz, ami most van, de az alapjaitól kezdve kell rendbe rakni mindent, hogy működjön az ország.

  Ezzel szemben nálunk a legvidámabb barakk szituációban messze nem volt akkora elnyomás, mint náluk, így nálunk esélye sem volt efféle társadalmi konszenzus kialakulásának. Sőt, a mai napi erősen tartja magát a “szocializmusban minden jobb volt” nézet.

  Elgondolkodtató.

 • mesterséges unintelligencia
  “A 2011 study by the CBO on the distribution of income in the US from 1979 to 2007 found that after federal taxes and income transfers, the top earning 1% of households gained about 275% and that the lower earning 80% had seen their share of total income in America reduced to less than half.”
  en.wikipedia.org/wiki/Great_Divergence_(inequality)

  A főnökök és az átlagalkalmazottak fizetésének aránya:
  en.wikipedia.org/wiki/File:CEO_pay_v._average_slub.png

  en.wikipedia.org/wiki/File:Productivity_and_Real_Median_Family_Income_Growth_1947-2009.png

 • tgwh
  ,,Jézus csak annyit mondott, tökre igazatok van srácok, hiszen megszegte a törvényt. Nosza, aki közületek nem sáros, az dobja rá az első követ. Nagy csönd támadt, majd a farizeusok a “lelkiismeretüktől vádoltatván” egyenként eloldalogtak.”
  A gond az, hogy itt hozzá is vágnának jó pár követ.
  Nem tudom ki tudom-e fejezni. Az igazságérzetről van itt szó. Emellé jön, hogy ha más csal, ne én szívjam már meg, ha lehet, hisz ő is csinálja.
  Maga a probléma igazolja valamilyen szinten az igazát. Igen, az már tényleg túlzás ha minimálbérre vesz fel hitelt új autóra, nyaralásra, meg tv-re.
  Példa: amíg én azt látom, hogy a főnököm rajtam spórol, pl. munkaruhán, fizetésen, túlóra ki nem fizetésén, addig én sem fogok teljes erőmből dolgozni, így kárpótolva érzem magam valamilyen szinten. Na most ha elmegyek más munkahelyre, ahol a főnök jó bért ad, tisztes körülményeket biztosít, szívesen dolgozom.
 • Roberto
  Mindenben egyetértek Kiszámoló írásával, gratulálok a cikkhez!
 • Miklós
  Én alapvetően egyetértek a szemléletmóddal, de…
  a vállalkozói létben nem (csak) az a biznisz, hogy kéz kezet mos alapon az ügyfél megspórol némi áfát a vállalkozó meg a bevétel eltitkolásával egyéb adónemeket. A papíron vállalkozónak szinte nincs is saját csak céges élete. Minimálbérből tengeti a napjait, lakása nincs (csak irodája) az autója szinten cégtulajdon. Ebből következően a benzinköltséget és a rezsit simán leírja az adóból. Azaz: sokkal kevesebbel járul hozzá a közös költségekhez mint mondjuk egy bérből élő csoportvezető miközben 5x olyan jól él és a szolgáltatásokat ugyan úgy igénybe veszi. (De hát gondolom ezt Neked kár magyarázni, Te is tudod, hogy amit írtál az csúsztatás.)
 • Kiszamolo
  Igen? S egy nem csak papíron vállalkozó a sok elcsalt adó mellett hányszorosát fizeti be adóba, mint a 100 ezret kereső alkalmazott?

  Tízszeresét? Hússzorosát? Százszorosát?

  Kiér hamarabb hozzá a mentő, vagy a rendőr?

  Egyébként ha ennyivel jobb, miért nem vagy te is papíron vállalkozó? 🙂

 • Krisztián
  Ha nem vonja le az állam a fél fizetésemet, akkor lesz pénzem fogyasztani, kifizetni az eü.-s ellátást, a felsőoktatást, sorolhatnám…
 • Krisztián
  Persze, hogy leváltaná, mivel a nagyobbik részüknek tökéletesten jó a jelenlegi rendszer. Ezt viszont egy hozzáértő kormány nem hagyhatná annyiban, és ebbe bukna bele végül.
 • janos
  Miert nem leszel Eva-s?
 • Krisztián
  Ez szerintem a jelenlegi 30 v. inkább 40+-os emberek és náluk idősebbek véleménye. Ez azért baj, mert nekik van joguk arra, hogy voksoljanak.
 • Miklós
  Más… a tanárok és orvosok problémáját simán munkaerőpiaci kérdéssé degradálni… meggondolatlanság. Ha a piac kell, hogy megoldja pl. az oktatást akkor olyan megoldás fog születni, hogy a “jó” tanárok jó pénzért fognak oktatni a magániskolában (kizárólag a jobb környékeken mert máshol nem lesz rá kereslet) az állami iskolában meg gyermekfelügyeletté fog silányulni az oktatás. Ennek idővel az lesz a következménye a szegényebb sorba születő fiatalok számára nem lesz kitörési lehetőség és visszajönnek az 1800-as évek társadalmi viszonyai.
  Egészségügy detto…
 • Krisztián
  Ezek nagyon jó ötletek, mind a kettő hasznos lehetne az alapfokú oktatásban.
 • Miklós
  “Tízszeresét? Hússzorosát? Százszorosát?”
  Phhff 😛

  Barátom én alkalmazottként is az átlag ötszörösét keresem és az után adózom…
  Mielőtt azt gondolnád, hogy panaszkodom.

 • Con_Sole
  Több sebtől vérzik az okfejtésed. Magyarországon is a piac diktálja az árakat. Csakhogy az bizonyos szolgáltatások vállalkozások esetén ez a piaci ár az apadásra rendeződött be. És igen igazad van, hogy a vállalkozó sem a semmiért kockázat, de van azért úgymond indokolatlan haszon is. Teszem azt a szomszédom jól megnő vállalkozó. Nem is sajnálok különösebben tőle egy petákot sem. Van három kocsija meg két háza. Amikor viszont meg akart hívni órát tartani eszébe sem jutott volna bejelenteni, mert ha ő ezt tenné csődbe menne. Szerintem meg két évvel később készülne el a harmadik háza. De biztos utánna már rendesen becsületesen fog vállalkozni… Persze az is lehet, hogy nem értettem a cikk mondanivalóját.
 • Krisztián
  Akarom mondani, nekik már van joguk szavazni.
 • Tomy
  Na igen. Az, hogy kiskerben nem kap az ember számlát, az megszokott dolog. De attól az én agyam is ledobja a szíjat, mikor az ügyvéd nem ad számlát. Nem sok dolgom volt még ügyvéddel, de eddig egyiknél sem volt természetes, hogy számlát adjon.
  Lehet, hogy én vagyok naiv, de efelett én nem nagyon tudok napirendre térni….
 • Kovács Zsolt
  Nagyon jó cikk, végre valaki ki meri mondani ezeket a dolgokat. Én a mezőgazdaságban vállalkozom és küzdök. Szeretem a munkám, ami szerintem a boldogság elengedhetetlen eleme. A fenti és a korábbi cikkekhez még egy nagyon fontos dolgot szeretnék hozzáfűzni, aminek a kifejtése szintén kiverné a biztosítékot.
  Az emberek nagyon nagy része egyáltalán nem is akar dolgozni. Borzasztó nehéz napszámost találni. 4-5eFt-ért már senki nem akar dolgozni egy egész napot. Persze ez nem sok pénz,de a termék eladási ára nem bír el több munkabért, akkor inkább termelek kevésbé élőmunka igényes növényeket. Szerintem a közmunka nagyon sok kárt csinál a munkaerőpiacon, mert az a réteg, akik csak kétkezi munkából tudnak megélni mennek az önkormányzatokhoz, ott nem kell megszakadni. A mezőgazdasági közmunka programok témája is megérne egy misét. Főleg ami a befektetett pénz és az árbevétel viszonyát illeti.
 • janos
  Ha ennyire egyszeru, akkor nem ertem, hogy miert nem valalkozik mindenki. Egyesek szerint a keplet annyi, hogy van egy valalkozo, elcsalja az adot, kihasznalja a munkasait, es el mint Marci hevesen. Ti miert nem csinaljatok ugyanezt ha ilyen egyszeru?

  Ha penz kell, akkor barmelyik bank ad szabadfelhasznalasu ingatlanhitelt… Sok valalkozonak van ilyen hitele… felveheti barki az otthonara… Aztan ha nemjon be a valalkozas, akkor mehet az utcara…

  Vagy ottvannak a szemelyihitelek… Ilyenje is van par valalkozonak… Hajra…

  Lemeritett hitelkartya?

  Szoval penzt lehet szerezni… Innen nincs kifogas… probalja ki mindenki, es utana fikazza a valalkozokat, hogy o kulonb volt… 200e nettot adott a betanitott munkasnak, es minden adot rendesen befizetett:)

 • Kiszamolo
  Az a gond, hogy te egy társadalmi problémát kérsz rajtam számon, amiről én egy szót sem szóltam, kizárólag a személyes problémáról. Ezért írtam, hogy ha nem tudod megreformálni a rendszert, akkor oldd meg a személyes életedet.

  Az 500 ezer külföldre ment magyar is komoly társadalmi probléma, de egyéni szinten lehet jó megoldás.

 • Zabalint
  Igen, de ha változtatni szeretnénk, akkor elkerülhetetlenül lesz egy rövid időszak, amikor pénzed sem lesz ezekre, de már államilag anyagi jogon sem fog járni. Na ezt nem akarja bevállalni a magyarok többsége. Pedig van olyan k-európai ország, ahol fájt ugyan, de már túl vannak a szurin.
 • tip
  Ifjú koromban azt gondoltam, rendben van, ha mások lopnak, amíg nekem is van lehetőségem lopni.

  Ma már nem egészen így gondolom.

  Az se stimmel egészen, hogy a másik vagyona tőlem független. Ez legfeljebb akkor lehetne igaz, ha az erőforrások kimeríthetetlenek lennének. Ahol az erőforrások korlátozottak, ott ami a másé, az már nem lehet az enyém, ezért nem teljesen közömbös nekem, hogyan jutott hozzá.

  A piaci logika mindenhatósága is inkább hit, mint tény.

  De hogy konstruktív is legyek: amíg a törvények kikényszerítése balkáni (urambátyám) alapon működik, addig egyetlen vállalkozó sem tud eltekinteni az ügyeskedés versenyelőnyétől. Tétje kell legyen az adócsalásnak, akkor lesz változás.

 • Miklós
  Igen de némelyik tanár és orvos azért nem oldja meg a saját helyzetét, mert elhivatott és felelősségtudata van. Ezért tisztelet járna nekik, te pedig simán tehetetlen gyáva embereknek állítod be őket, akik csak azért nem javítanak a sorsukon mert kényelmes a langyos víz…