Skandia unit linked életbiztosítás költségei

Az egyik nagy unitlinkes értékesítő cég teleszórta az országot a német Skandia cég életbiztosításával, majd a Skandia kivonult az országból.

Több ügyfélnek volt Skandia biztosítása, amit át kellett nézni. Azaz csak kellett volna, mert a hozzá adott tájékoztató teljesen használhatatlan. Az csak egy dolog, hogy látszik, hogy németből fordították rosszul magyarra, de a költségekről egész egyszerűen egy szót sem ejt.

A tájékoztató végigolvasása után annyit tudsz meg, hogy vannak költségek. Slussz. Azt nem kötik az orrodra, hogy mennyi. A végén található egy várható érték táblázat, ami használhatatlan és ellenmondásos.

Péter nem nyugodott és felhívta a Skandiát Németországban, ahol egy magyarul beszélő ügyintézővel sikerült beszélnie. Ő készségesen elküldte a költségkimutatást.

Ebből pár dolgot megtudtunk, legalább annyit még továbbra sem.

Ami kiderült: az első három év 89%-a (!!!) teljesen megy a levesbe, ez a kezdeti költség, ennyit fizettek ki az üzletkötő cégnek. (Ez a százalék függ attól, hány évre kötötted a szerződést.) Ha ez kevés, az éves indexálásból is levonják ezt a költséget(!!!!) Vagyis ha te emeled évi 200 euróval a befizetésedet, abból az első évben lenyelnek újabb közel 180 eurót! Ezek után akarod emelni évente a befizetésedet? 🙂

A havi díj 4,6 euró, vagyis 1.380 forint, ami szintén nem kevés, éves szinten több, mint 16 ezer forint. Ehhez még jön egy 0,6 eurós kockázati költség, ami szintén havi 180 forint, bár ezért elméletileg kapsz is valamit.

A kimutatás szerint Péter 5 év alatt befizetett 5.300 eurót, ebből levontak mindenféle költségre 3.230 eurót, vagyis öt év alatt a pénze 60%-a elúszott költségekre.

Ami nem derült ki továbbra sem, hogy például mennyi az alapkezelői díj, mert amennyiben van, az jellemzően 1,75-2% szokott lenni évente a benn lévő összegre.

Van egy többletrészesedés nevű oszlop is, amiről nem lehet tudni, hogy magyarul mi akarna lenni. Mindenesetre hozamnak elég hurka, eddig 52 euró öt év alatt, újabb költségnek ennyi mellett már sok.

Valami büntetésről is beszéltek, ha 10 év előtt kiszállnánk, most 5 évnél a meglévő pénzünk felét még elvonnák. (???) De erről sem derül ki semmi a leírásból.

A hozamokról nem esik szó a kimutatásban, ha csak nem az az 52 euró “többletrészesedés” nem azt akarja mutatni.

Szóval csak kicsit lettünk okosabbak. Én nagyon csodálkozok, hogy egy ilyen szintű ügyfél-tájékoztatás, ahol gyakorlatilag semmit nem árulnak el a költségekről, akár a német, akár a magyar fogyasztóvédelmi, vagy pénzügyi előírásoknak megfelelne. Na, ez tényleg megérne egy próbapert, hogy fizessék vissza a teljes összeget, mert nem tudtál tájékozódni a költségekről és ezért hoztál rossz döntést.

Ha neked sikerült valami többet kiszedni belőlük, írd meg jól a kommentekben.

Share

69 hozzászólás

 • Stiletto
  Pedig nem olyan nehéz a költségek kondícióját meghatározni, általában vagy fix összeg, vagy %-os és esetleg van minimuma vagy maximuma. Még a bankoknak is szokott sikerülni, kicsit túl van ez misztifikálva a Skandia részéről. Egyébként a szerződésből a kedvenc részem:
  A díj emelkedés a biztosítási szolgáltatás emelkedését eredményezi.
  Fordítok: a költségek nőnek ha emeljük a havi befizetést.
  Na és ez most szerződéskötési, adminisztrációs vagy kockázati költség?:)
  Az én email címem is kiadható Péternek, biztos tudunk 1-2 újdonságot mondani egymásnak! Egy pár hónapja már gyűjtöm az infókat.
 • kispocak
  Már olvasgattam a blogot, amikor élet ill balesetbiztosítást akartunk kötni. Azt tudtuk a párommal, hgy unit link-et nem… Kinéztünk az egyik bank oldalán egy kimondottan jónak tűnő balesetbiztosítást. Be a bankba, ügyintéző: Hát ilyen nincs nálunk. De hát a honlapjukon találtuk! Ja? Keresi. Nem találja. Mutassuk meg. Odafordítja a monitort, megkeressük, megmutatjuk, néz, mint a moziban. Hát, ezt ő nem ismeri, de mond egy sokkal jobbat. (Ismétlen, dunsztja sem volt ARRÓL, ami mi akartunk, de amit mutatni fog, az jobb lesz! Sokkal!) Hogy meglepődtünk, amikor egy unit link-et mutatott. Namost én hülye vagyok a pü-ekhez, ezért is járok ide meg máshova okosodni, de most alaposan átnéztem, amit odaadott tájékoztatót. Mondom, hát igen halovány, amit balesetkor, halálesetkor adnak. Na de ez egy megtakarítás is!! Magyarázza a %-okat, mire mutatom, h x év után kb 100 Ft plusz… (folyköv)
 • kispocak
  folyt. Ügyintéző: De hát ez balesetbiztosítás is!! Na jó, mi nem ezt szeretnénk, hanem amit mutattunk. Hát akkor ő annak utánanéz, majd telefonál. Hazamegyünk, tényleg felhív, felvilágosít, hgoy TÉNYLEG van ilyen termékük(!!). Bemegyünk. Ott újra UL-t akar eladni, majd amikor tudatosul benne, h nem hagyjuk magunkat, közli, h a másikat csak neten keresztül lehet megkötni.
  Kiszámoló írta ugyan, h mennyire erőszakosan UL-t akarnak eladni, de hogy ennyire próbáljanak elgáncsolni minden ponton, azért meglepett. A magyarázat (h miért nem tudjuk ott megkötni): Ez nem egy népszerű termék, a UL sokkal jobb.
  Az volt a szomorú (talán), h a kiscsajon látszott, h hiszi is amit mond, és nem érti, amit mutogatunk a saját papírján.
 • Kiszamolo
  Kitalálhatom? Erste? Nyertem, ugye? Azok nem tudják. hogy van ilyen biztosításuk. Én mutattam meg nekik a honlapjukon, amikor kötni akartam.
 • kispotzak
  Nyertél… Jesszus, ez így még gázabb, azt hittem csak az én nagyon fiatal ügyintézőm volt ilyen naiv és tájékozatlan (vezetők által szándékosan nem alaposan tájékoztatott, vagy hogy fogalmazzak)….
 • László
  Üdv Mindenkinek!
  Aki még olvassa ezt a fórumot…. én is most jutottam oda, hogy utána néztem a Skandia UL szerződésemnek, és megdöbbentő dolgokat tapasztaltam!Kérdezem: Van-e valaki, aki esetleg jogi útra vitte a dolgot, mert szívesen beszállnék egy pertársaságba….!
 • Anna
  Üdv!

  Most keveredtem erre az oldalra, én is Skandiás vagyok. Hol tart az ügy, érdemes akkor most végig várni a szerződés végét, vagy inkább a per, és kötni mást ami nem UL.? Köszönöm

 • Anna
  Sziasztok! Nekem is SKandia életbiztosítások van, és szeretném megszüntetni.hol tudom elindítani az ügyet?előre is ķöszi
 • Dávid
  Én is most akarok megszabadulni a 6 éve fizetett, de jelenleg a befizetésem nagyrészét bukó biztosításomat. A skandia.de/privatkunden/kuendigung-eines-vertrages.html címen, sajnos németül csak visszahívást lehet kérni, felmondó nyilatkozatról vagy formanyomtatványról egy szó sem esik. Most várom a visszahívást, remélem lesz magyar ügyintéző, mert a német értem, csak nem nagyon beszélem…
 • Dávid
  folyt.

  Közben sikerült felvennem a kapcsolatot a Skandiával. A német oldal helyett a skandia.co.hu oldalra lehet ellátogatni, ahol az impresszumban megadott az iroda at skandia.de címre lehet fordulni kérdésekkel, illetve a megadott számon felhívni őket, és magyar operátor jelentkezik.

  Engem egy nagyon kedves fiatalember hívott vissza, és elmondta részletesen a menetet, ami rövidítve kb. így néz ki:

  keressük elő a biztosítási kötvényünket (2 lap) amit anno küldek, fogalmazzunk meg egy szabad formájú levelet, amiben megmondjuk, hogy kik vagyunk, milyen szerződésszámmal van a biztosítás, hogy felmondani szeretnénk, illetve a visszavásárlási összeget milyen számlára és milyen pénznemben utalják. Ha ezzel megvagyunk, nyomtassuk ki és dátumozva írjuk alá a nyilatkozatot, majd faxoljuk el a nyilatkozatot és a biztosítási kötvényünk két lapját a fax-számukra (+49 30 31007 2602).

 • ST
  Sziasztok!

  Ha pertársaság lesz, engem is érdekelne! Elegem lett a Skandiából és a MPK-ból, aki eladta. 9 éve nem képesek alap információt adni és a berlini kapcsolattartó hülyének néz. Az indexálás miatt a futamidő végéig terhelnek szerződéskötési díjjal. Egy szösszenet:

  “Az első három biztosítási év alatt a járulékos biztosítási díjak egy bizonyos részét a szerzodéskötési költségek fedezésére használjuk fel. A negyedik biztosítási évtol kezdve a biztosítási díjak 100%-os mértékben befektetésre
  kerülnek. Díjemeléseket (dinamizálásokat is) mint egy önálló biztosítást kezeljük.” —-> és ezért 29 EUR szerződéskötési illetve EUR 55 kezelési költséget vonnak le évente. hmmm.

  Eddig befizettem EUR 6,500-t és ebből a fedezeti tőke EUR 5,500 egy tőke és hozam garantált alapban. Hová lett ezer euróm?

  Ha szerveződik valami, ne hagyjatok ki. Mikinél megvan az email címem nekem is.

  Üdv
  ST

 • Péter
  Sziasztok!

  Volt valakinek mostanság ügye a Skandiával?
  Aki visszavásárolta az sikerrel járt?
  Én is gondolkozom a kiszálláson, nem kis bukóval.
  Aki tud kérem írja meg a tapasztalatait.
  Előre is köszönöm!
  P.

 • ST
  szia P!

  Én most fogom szüneteltetni a Skandiámat 8 év után és előveszem a szerződést, hogy mik a lehetőségeim. A skandiás ügyfélszolgálatos az MPK-val egyetemben teljesen ködösíté és hülyének néz. Elég sokat buktam ratja, kiszámolom melyik a nagyobb bukó: kiszedni a pénz bünetéssel vagy hagyni végig ketyegni szüneteltetéssel.

  Te melyiket választottad végül?

  Ha van per, szóljatok, beszállok én is.

  Üdv
  ST

 • batkigabi
  Sziasztok!
  8 éve fizetem a Skandiát 🙁 ha valaki jutott valamire, vagy megkezdte a szüneteltetés (mert kiszámolta, hogy az a kisebb bukó, akkor írjatok légyszí! Meg azt is, hogy pertársaság esetén mi a teendőm. E-mail címem kinek adhatom meg? Hogy ne maradjak ki az új infókból ha már ilyen remek választásom volt..
  Köszönöm: Gabi
 • s.peti
  Sziasztok!

  Én is hasonlóan érintett vagyok a Skandia témában!
  Ha valakinek sikerült jogi útra terelni a problémát vagy foglalkozik vele, legyen szíves írjon, engem is érdekelne hogy a sima visszavásárláson kívül lehet-e valami mást tenni.

  Köszönöm,
  Péter

 • z.csipes
  Sziasztok!

  Jogi út engem is érdekelne, ha közösen lehetne fellépni. Tudja valaki, hogy hogyan tudnék kapcsolatba lépni a hasonló cipőben járókkal? Előre is köszönöm a segítséget!
  laamaraaja [kukac] gmail [pont] com

 • z.csipes
  Sziasztok!

  Jogi út engem is érdekelne, ha többen közösen tudnánk fellépni az ügyben. Előre is köszönöm mindenkinek, aki esetleg tudna segíteni! laamaraaja [kukac] gmail [pont] com

 • Vera
  Szia Mindenki!Skandiás vagyok és betelt a pohár!Szerintem itt kellene összefognunk és elindìtani jogi úton a dolgot mert úgy gondolom a kommentekből hogy mindenki várja hogy valaki belevágjon ebbe a procedúrábaNa mit szóltok??
 • ST
  Hölgyek/Urak! Bárkit érdekelhet még a dolog. Páran most írtunk meg egy kérlemet az MNB-hez. Aki szintén hasonló cipőben jár és csatlakozna, az írjon: skandiakarosultak [kukac] gmail [pont] com