A devizahitelekről számokban

2013-10-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A devizahitelek kérdése az elmúlt egy-két évben mindennapos téma a sajtóban. Az ember annyit hall és olvas róla, hogy mindenki azt gondolja, ez a legnagyobb gond most az országban, ami azonnali megoldásért kiált.

Radikális csoportok tüntetnek az utcákon, "sztárközgazdásznak" kikiáltott emberek hakniznak a médiában a témával kapcsolatos téveszméikkel évek óta.

A választások közeledtével a kormány is kiemelt témaként kezeli a kérdést, hiszen minden szavazat számít. Harcias kirohanásokban fenyegeti a bankokat, hogy mentsék meg a "deviza-károsultakat".

Ennek a hatalmas marketingmunkának az eredményeként az emberek sokszorosára becsülik az érintett háztartások számát.

Kedves Olvasóm, Ön mennyire tippeli a bajba került deviza-lakáshitelek számát? Vajon mennyi deviza-lakáshitelt nem fizetnek már legalább 90 napja?

150 ezer? 250 ezer? 350 ezer?

Nos, a helyes megfejtés a 2013 június végi adatok alapján 35.520 darab hitel. Ez a 4,39 milliós teljes magyar lakásállomány igen combos 0,8%-a, vagyis minden 125. lakás érintett a dologban. (Adat például itt, lakásállomány itt)

Ezt az adatot vessük például azzal össze, hogy Magyarországon 252 ezer mozgássérült él, 83 ezer látássérült, 57 ezer értelmi fogyatékos, 61 ezer hallássérült és 125 ezer egyéb fogyatékos.Vagyis 577 ezer emberről beszélünk. (Ha a megváltozott munkaképességűeket is figyelembe vesszük, már 1,4 millióan vannak.) Róluk mennyit hallott az elmúlt években, mint segítségre szoruló tömeg? Azon kívül, hogy bezáratnák a Pető intézetet is, pénzhiány miatt.

Megdöbbent? Mindössze 222 ezer deviza-lakáshitel van az országban, ennek 16%-át nem fizetik legalább 90 napja. A nemfizetők mintegy harmada nem anyagi okokból nem fizet, hanem az évek óta lebegtetett kormányzati megmentésre vár.

Minden egyes újabb belengetett "devizamentő-akció" azonnali kimutatható romlást hoz az ügyfelek fizetési hajlandóságában.

(A nem lakáscélra felvett szabadfelhasználású deviza-jelzáloghitelek száma 279 ezer, a 90 napja nemfizetők aránya 26%. A nem kamattámogatott forinthitelek nemfizetési aránya lakáscélra 14,8%, szabadfelhasználásra 29%. Észrevettük, hogy arányaiban nincs kevesebb bedőlt forinthitel, mint devizahitel? Erről itt írtam bővebben. Valamiért a forinthiteleseket mégsem akarja megmenteni a kutya se. Ahogy azokat sem, akik felelősen döntöttek és nem vettek üres zsebre "saját" lakást hitelből, hanem azóta is albérleteznek.)

(A devizahitelesek leggyakoribb kifogásait, mint például nincs is deviza a hitel mögött és társaik itt gyűjtöttem össze.)

A fenn említett 577 ezres fogyatékos tömeg maximum igen izmos 24 ezer forint havi támogatást kap, de csak akkor ilyen sokat, ha valaki halmozottan fogyatékos és/vagy önmagát ellátni nem képes. A velük foglalkozó szervezetekre évi 4-5 milliárd forintot költhet az állam, sajnos pontos adatot nem találtam.

Ennek fényében vajon mennyibe került eddig a devizahitelesek megmentése?

- A jelenlegi kormányzati igény a legrosszabb forgatókönyv teljesülése esetén 800-1000 milliárd forintjába kerülhet a bankoknak, a végső verzió még nem ismert, de valószínű, hogy százmilliárdokról lesz szó. Ezt az összeget talán 50 év alatt sem költjük el a majdnem hússzor ennyi fogyatékos honfitársunkkal foglalkozó szervezetekre.

- A végtörlesztés költsége 370 milliárd forint volt, ennek 30%-át leírhatták a bankok a bankadóból. Így 260 milliárdot buktak a bankok, 110 milliárdot az adófizetők. (A végtörlesztés során azokat sikerült megmenteni, akiknek semmi szüksége nem volt rá, mert két-három hónap alatt mellényzsebből kihúzták a teljes hiteltartozásukat. Mindössze negyedük vett fel forinthitelt a végtörlesztéshez.)

- A Nemzeti Eszközkezelő 2013 június 30-ig 6,4 milliárd forintot fordított 7.300 ingatlan vásárlására, azóta újabb 3.400 ingatlant ajánlottak fel az Eszközkezelőnek július végéig és úgy tűnik, év végéig meglesz az idei évre tervezett 15 ezer ingatlan. Ez várhatóan 13-14 milliárdjába fog kerülni az adófizetőknek.

A 7.300 ingatlannál a bankoknak 7,4 milliárd forintot kellett elengedni a tartozásból.

- Az árfolyamgát július végéig 16,3 milliárd forintjába került a bankoknak és az adófizetőknek  közösen. (A meg nem fizetett kamatokat a bankok és az állam közösen állja.) Kiszámolni is rossz lenne, mennyibe fog az ötödik év végén kerülni az egész, ha marad a magas devizaárfolyam.

- A minden tekintetben elhibázott ócsai lakópark 26 milliós házaiból is megépült 80 darab.

- A bedőlt devizahitelek forintosítása nem lett túl népszerű, így az a többihez képest nem volt komoly érvágás a bankoknak.

Ezekkel az adatokkal nem azt kívánom mondani, hogy ne lehetne valamilyen megoldást találni a devizahitelesek számára, de fontos lenne a nagy média-felhajtás közepette a helyére tenni a dolgokat és a valós nagyságában vizsgálni az esetet.

Fontos lenne azt is nyilvánvalóvá tenni, hogy kit is akarunk megmenteni és miért. Azt, aki a második-harmadik ingatlanját vette befektetési célból, vajon meg kell-e menteni? Aki üres zsebre, önerő nélkül vett meggondolatlanul lakást, vajon mitől is kellene megmenteni? Az a lakás mitől az övé, ha szinte önerő nélkül vette, a bank pénzén? Aki tudja fizetni a hitelt, azt mitől kellene megmenteni? Egy rossz döntéstől, amikor a magas kamatnyereség elérése miatt devizakockázatot vállalt? (A mai napig kevesebbet fizettek a devizahitelesek, mint a forinthitelesek ugyanarra a hitelre, kivéve, ha 2008-ban lett felvéve a hitel.)

Aki el tudná adni a lakását és így megszabadulna a hiteltől, azt miért kellene megmenteni? Aki 40-50 milliós ingatlant vett hitelből, vajon meg kell-e menteni? Aki szabad felhasználású hitelt vett fel a házára, hogy a vállalkozásába forgassa, vagy okos tanácsadókra hallgatva kínai részvényeket vegyen belőle, azt miért kell az adófizetőknek támogatni?

Az is fontos kérdés, ki állja a számlát? Csak a bankok, akik úgyis továbbterhelik a fizető ügyfelekre? Az állam, vagyis az összes adófizető? A hitelfelvevők? Ha közösen, milyen arányban?

Jó lenne, ha érzelmi alapok, marketing és populista, szavazatmaximalizáló hozzáállás helyett valódi társadalmi vita alakulhatna ki a kérdésről és az összes érintett számára korrekt, elfogadható és végleges megoldás születne a kérdésben.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha jönnél a hat alkalmas pénzügyi oktatásra 25 ezerért, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram