A devizahitelekről számokban

A devizahitelek kérdése az elmúlt egy-két évben mindennapos téma a sajtóban. Az ember annyit hall és olvas róla, hogy mindenki azt gondolja, ez a legnagyobb gond most az országban, ami azonnali megoldásért kiált.

Radikális csoportok tüntetnek az utcákon, “sztárközgazdásznak” kikiáltott emberek hakniznak a médiában a témával kapcsolatos téveszméikkel évek óta.

A választások közeledtével a kormány is kiemelt témaként kezeli a kérdést, hiszen minden szavazat számít. Harcias kirohanásokban fenyegeti a bankokat, hogy mentsék meg a “deviza-károsultakat”.

Ennek a hatalmas marketingmunkának az eredményeként az emberek sokszorosára becsülik az érintett háztartások számát.

Kedves Olvasóm, Ön mennyire tippeli a bajba került deviza-lakáshitelek számát? Vajon mennyi deviza-lakáshitelt nem fizetnek már legalább 90 napja?

150 ezer? 250 ezer? 350 ezer?

Nos, a helyes megfejtés a 2013 június végi adatok alapján 35.520 darab hitel. Ez a 4,39 milliós teljes magyar lakásállomány igen combos 0,8%-a, vagyis minden 125. lakás érintett a dologban. (Adat például itt, lakásállomány itt)

Ezt az adatot vessük például azzal össze, hogy Magyarországon 252 ezer mozgássérült él, 83 ezer látássérült, 57 ezer értelmi fogyatékos, 61 ezer hallássérült és 125 ezer egyéb fogyatékos.Vagyis 577 ezer emberről beszélünk. (Ha a megváltozott munkaképességűeket is figyelembe vesszük, már 1,4 millióan vannak.) Róluk mennyit hallott az elmúlt években, mint segítségre szoruló tömeg? Azon kívül, hogy bezáratnák a Pető intézetet is, pénzhiány miatt.

Megdöbbent? Mindössze 222 ezer deviza-lakáshitel van az országban, ennek 16%-át nem fizetik legalább 90 napja. A nemfizetők mintegy harmada nem anyagi okokból nem fizet, hanem az évek óta lebegtetett kormányzati megmentésre vár.

Minden egyes újabb belengetett “devizamentő-akció” azonnali kimutatható romlást hoz az ügyfelek fizetési hajlandóságában.

(A nem lakáscélra felvett szabadfelhasználású deviza-jelzáloghitelek száma 279 ezer, a 90 napja nemfizetők aránya 26%. A nem kamattámogatott forinthitelek nemfizetési aránya lakáscélra 14,8%, szabadfelhasználásra 29%. Észrevettük, hogy arányaiban nincs kevesebb bedőlt forinthitel, mint devizahitel? Erről itt írtam bővebben. Valamiért a forinthiteleseket mégsem akarja megmenteni a kutya se. Ahogy azokat sem, akik felelősen döntöttek és nem vettek üres zsebre “saját” lakást hitelből, hanem azóta is albérleteznek.)

(A devizahitelesek leggyakoribb kifogásait, mint például nincs is deviza a hitel mögött és társaik itt gyűjtöttem össze.)

A fenn említett 577 ezres fogyatékos tömeg maximum igen izmos 24 ezer forint havi támogatást kap, de csak akkor ilyen sokat, ha valaki halmozottan fogyatékos és/vagy önmagát ellátni nem képes. A velük foglalkozó szervezetekre évi 4-5 milliárd forintot költhet az állam, sajnos pontos adatot nem találtam.

Ennek fényében vajon mennyibe került eddig a devizahitelesek megmentése?

– A jelenlegi kormányzati igény a legrosszabb forgatókönyv teljesülése esetén 800-1000 milliárd forintjába kerülhet a bankoknak, a végső verzió még nem ismert, de valószínű, hogy százmilliárdokról lesz szó. Ezt az összeget talán 50 év alatt sem költjük el a majdnem hússzor ennyi fogyatékos honfitársunkkal foglalkozó szervezetekre.

– A végtörlesztés költsége 370 milliárd forint volt, ennek 30%-át leírhatták a bankok a bankadóból. Így 260 milliárdot buktak a bankok, 110 milliárdot az adófizetők. (A végtörlesztés során azokat sikerült megmenteni, akiknek semmi szüksége nem volt rá, mert két-három hónap alatt mellényzsebből kihúzták a teljes hiteltartozásukat. Mindössze negyedük vett fel forinthitelt a végtörlesztéshez.)

– A Nemzeti Eszközkezelő 2013 június 30-ig 6,4 milliárd forintot fordított 7.300 ingatlan vásárlására, azóta újabb 3.400 ingatlant ajánlottak fel az Eszközkezelőnek július végéig és úgy tűnik, év végéig meglesz az idei évre tervezett 15 ezer ingatlan. Ez várhatóan 13-14 milliárdjába fog kerülni az adófizetőknek.

A 7.300 ingatlannál a bankoknak 7,4 milliárd forintot kellett elengedni a tartozásból.

– Az árfolyamgát július végéig 16,3 milliárd forintjába került a bankoknak és az adófizetőknek  közösen. (A meg nem fizetett kamatokat a bankok és az állam közösen állja.) Kiszámolni is rossz lenne, mennyibe fog az ötödik év végén kerülni az egész, ha marad a magas devizaárfolyam.

– A minden tekintetben elhibázott ócsai lakópark 26 milliós házaiból is megépült 80 darab.

– A bedőlt devizahitelek forintosítása nem lett túl népszerű, így az a többihez képest nem volt komoly érvágás a bankoknak.

Ezekkel az adatokkal nem azt kívánom mondani, hogy ne lehetne valamilyen megoldást találni a devizahitelesek számára, de fontos lenne a nagy média-felhajtás közepette a helyére tenni a dolgokat és a valós nagyságában vizsgálni az esetet.

Fontos lenne azt is nyilvánvalóvá tenni, hogy kit is akarunk megmenteni és miért. Azt, aki a második-harmadik ingatlanját vette befektetési célból, vajon meg kell-e menteni? Aki üres zsebre, önerő nélkül vett meggondolatlanul lakást, vajon mitől is kellene megmenteni? Az a lakás mitől az övé, ha szinte önerő nélkül vette, a bank pénzén? Aki tudja fizetni a hitelt, azt mitől kellene megmenteni? Egy rossz döntéstől, amikor a magas kamatnyereség elérése miatt devizakockázatot vállalt? (A mai napig kevesebbet fizettek a devizahitelesek, mint a forinthitelesek ugyanarra a hitelre, kivéve, ha 2008-ban lett felvéve a hitel.)

Aki el tudná adni a lakását és így megszabadulna a hiteltől, azt miért kellene megmenteni? Aki 40-50 milliós ingatlant vett hitelből, vajon meg kell-e menteni? Aki szabad felhasználású hitelt vett fel a házára, hogy a vállalkozásába forgassa, vagy okos tanácsadókra hallgatva kínai részvényeket vegyen belőle, azt miért kell az adófizetőknek támogatni?

Az is fontos kérdés, ki állja a számlát? Csak a bankok, akik úgyis továbbterhelik a fizető ügyfelekre? Az állam, vagyis az összes adófizető? A hitelfelvevők? Ha közösen, milyen arányban?

Jó lenne, ha érzelmi alapok, marketing és populista, szavazatmaximalizáló hozzáállás helyett valódi társadalmi vita alakulhatna ki a kérdésről és az összes érintett számára korrekt, elfogadható és végleges megoldás születne a kérdésben.

Ha szeretnél további írásokat olvasni a pénzügyekről, kattints ide, ha követnél a facebook-on, hogy ne maradj le egy írásról sem, akkor ide, ha jönnél a hat alkalmas pénzügyi oktatásra 25 ezerért, akkor ide, ha pénzügyi tanácsadás kell, akkor pedig ide.

Share

280 hozzászólás

 • maveryck
  Ez jó írás volt.
 • rebmud
  Ok. Megértettem a leírtakat. Egy dolgot nem értek. Ha valaki 5 éve fizeti rendesen a lakáshitelt, majd nem tudja tovább. A bank elárverezi a lakást. Neki pedig még maradt több millió forint tartozása. Ez miért nem a bank kockázata?
 • glezmen
  korrekt iras, de sajnos ugyis hiaba 🙁
 • Kiszamolo
  Az is gond, hogy nincs magáncsőd és szabad elsétálás joga. De ezt a jogalkotókon kérd számon, akiknek minden mutyi fontosabb, mint ez a kérdés.
 • Lizzike
  Vettem fel CHF hitelt. Akkor úgy számoltam, hogy 20 év alatt megduplázódik az árfolyam, s a bank is kb 4-5 % kamatot fog emelni. A 2012-es végtörlesztéskor megtakarításaimat felszámoltam, és vettem fel forinthitelt is a kiváltásra (kb 13 % THM-mel) Most lakáskasszára váltom a maradék hitelemet, s megint beleteszek minden megtakarítást, amit a csökkenő részletek maradékából fogok visszapótolni egy év alatt. Így a 20 évből lesz 10 éves futamidő. Előre számolni mindig megéri, és mindig a legrosszabb forgatókönyvet kell elővenni. A hitelt nyújtó bank így is jól jár. A forintosításon már 2008 nyarán is gondolkodtam, de akkor más problémák megoldásával kellett törődnöm, ezért nem került rá sor. Pedig azzal pár milliót megtakaríthattam volna. Ismerősöknek javasoltam 2008-ban a forintosítást, de kinevettek.
 • Richárd
  Nagyon jó írás, örülök hogy átláthatóbbá teszed a mindennapi problémákat.
  Sajnos mind a nép, mind a kormány `elcseszett`, változás nem nagyon várható. (Vajon miért menekül az értelmiség az országból…)
 • zsoltiabeka
  Végre. Pedig nekünk is van devizahitelünk, ráadásul autóra. Mégsem gondolom, hogy mentegetnünk kell a devizahiteleseket! Vannak ismerőseim, akik éltek a lehetőséggel, és 180 Ft-on visszanyomták a lakáshitelt néhány hónap alatt. Persze nem volt könnyű, de egy 30 évre tervezett tehertől szabadulhattak meg viszonylag jó feltételekkel. Az eredeti szerződés meg olyan volt, hogy reális esély nem lett volna a gyorsabb (30 éven belüli) lezárásra. Szerintem összességében jól jártak a devizahitellel, csak volt pár nehezebb hónapjuk.
 • pdw
  Ki mondta h nem az ove?
  Kapott vmennyit a torlesztesbol, kap valamennyit az elarverezesbol es ha az nem eleg az eredeti osszeg fedezesehez akkor a kulonbseget bukta, pontosabban behajta a jolfizeto ugyfeleken (illetve a jovobeli ugyfelek magasabb kamatlaban).
 • tnt
  Szokásos jó írás, a benne említett többi megsegítésre várókat is kampánytémává kéne tenni….:-) lenne itt buli….:-)
 • HNR
  Ugye az mindenkinek megvan, hogy ha lenne “elsétálás joga”, akkor ezt
  a., visszamenőleg ne tegyük lehetővé;
  b., nyilván be kellene építeni a termékek árazásába is 🙂

  Nincs ingyenebéd.

 • kannavarro
  Akinek szól, az
  a, nem olvassa
  b, olvassa és érintett és eddig sem zavarták mások tanácsai sem számokkal sem azok nélkül, így tehát Kiszámoló nyilván egy Zorbán bérenc…
  Ám aki
  c, olvassa és nem, vagy máshogy érintett
  az tudhatja, hogy
  – nemcsak nem vagyok egyedül, hanem többség vagyok
  – nem vagyok felelős mások felelőtlen döntésének anyagi következményeiért
  – számtalan, sokkal helyesebb célra fordítható az adómból nálam gyakran egészségesebb és vagyonosabb felnőttek segítésére pazarolt összeg
  – és ideje felkeresni pl. az országgyűlési képviselőnket (jogalkotó!), ha nem akarjuk finanszírozni azt az évek óta a fejünkön tomboló úri-murit mi, akik annak idején felelős döntést hoztunk akár
  – hitel fel nem vételével
  – erőnkhöz mért forint hitellel, vagy akár
  – jól átgondolt és ma is fizetett devizahitellel (mert bizony az ő erőfeszítéseiket is nevetségessé tenné a Nagy Népi Megmentés.)
 • Nagy Péter
  Korrekt írás, gratulálok hozzá! Kötelezővé kéne tenni az elolvasását az összes parlamenti képviselőnek.
 • Lasszo
  Érdekes, én is többre számítottam.
 • Kiszamolo
  A marketing csodája… 🙂
 • Laca
  Egyet értek minden szóval. Az emberi mohóság és ez a probléma nem új (nagyonis régi), ezért is van már rá egy pár megfontolandó mondás: “Mindenkinek vállalnia kell a saját tetteiért a felelősséget. Aki sokat markol, keveset fog. Addig nyújtózz, amíg a takaród ér. Ne igyál előre a medve bőrére. Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Ki mint vet, azonképpen arat. Egy bolond százat csinál. Nem mindenki deák, ha tintás az ujja. Előbb van a dínom-dánom, azután a szánom-bánom. Kinek szűken elesége, annak van jó egészsége. A tehetetlen ember káromkodik. Ha tudná az ember, hogy elesik, leülne. Minden farsangnak megvan a böjtje. Jobb félni, mint megijedni. Üres kamrának bolond a gazdasszonya. Ki ocsút vet, gazat arat. Nincsen rózsa tövis nélkül. Legkönnyebb ugatni.” Aki ideges lesz ezektől, annak “Vaj van a füle mögött” 😛
 • csoko20
  Kiváncsi vagyok, ha folytatódik ez a kampány, akkor a választások után hány család kerül majd az utcára a részletek felfüggesztése miatt.
  1. Csórikáim elhitték Medgyesinek meg Fletónak, hogy eljött a Kánaán, lehet költekezni.
  2. Most meg elhiszik Orbánéknak, hogy ingyen megkapják azt, amiért másnak spórolni meg fizetni kell.
 • kanguru
  Megint itt vagyok: miért nem váltották át sokan forint-hitelre, mint mi?
 • tip
  Véletlenül sem szeretném kisebbíteni az érdemeidet, de a végtörlesztés az cheat volt, és nem egy piaci helyzet, amire fel lehet készülni. Egy kivételezett, módos, szűk réteg megajándékozása a többiek kárára, erőből. (“A felső tízezer újratermelése, közpénzen.”) Az az üzlet, amelyikben az egyik fél csak nyerhet, az általában nem üzlet, hanem rablás. A magyar adófizetők a mai napig fizetik a lakásodat.
 • Zabalint
  Ezzel én is egyetértek, ugyanakkor másrészt ha már mégis meg akarta volna menteni a kormány azokat, akik egyébként önhibájukból bajba kerültek, akkor az elsétálás utólagos bevezetése nem került volna többe a bankoknak, és az államnak, mint a végtörlesztés, csak ez a végtörlesztéssel szemben ez tényleg azokat mentette volna, akik bajban vannak, másrészt járulékos haszna is lett volna, hiszen megteremthette volna a jövőbeli jól működő bérlakás piac alapjait azzal, hogy megérte volna az árveréseken azért áron alul lakást venni, hogy bérbe add a bukott hitelesnek.
 • Zabalint
  Egyébként a termék árazásába nem feltétlenül kell úgy beépíteni, hogy magasabb lesz a hitelkamat, lehet kérni több ingatlanfedezetet is. Érdekes módon, olyan 2000 magasságában még csak úgy lehetett hitelt felvenni, hogy a jelzálog értéke legalább a hitelösszeg duplája legyen, ezért nem is kaphatott akárki hitelt, csak aztán később már boldog-boldogtalannak hitelt adtak a bankok, miközben az ingatlan piacon egyre nagyobb lufi fújódott. Szvsz ha nincs az amerikaiak subprime hitel válsága, és így nincs világválság, akkor a magyar ingatlanlufi 5-10 évvel később sokszor akkorát szólt volna.
 • promontor
  Egyetértve a poszt lényegével (illetve részleteiben is szinte teljes egészében), egy kérdés:

  Van arról fogalmunk, hogy a tényleges érintett kör mekkora? OK, van ez a 90 napos mutató, de gyanítom, hogy az ezen kívül eső hitelesek közt is van sok olyan, akik nincsenek sokkal jobb helyzetben. Vannak erről mérvadó becslések?

  Illetve még egy: érdekes, hogy most tele van a sajtó egy jogerősen megnyert devizahiteles perrel, de arról nagy a csend, hogy OK, érvénytelen a szerződés, de akkor mi a megoldás. Mert ha erről nem mond semmit az ítélet, akkor vagy megállapodnak valamiben a peres felek, vagy folytatódik a jogi szappanopera (ami gondolom szuper hír, az erre szakosodott ügyvéd uraknak…)

  Meg az is kérdés, hány szerződést érinthet ez, gondolom voltak olyanok, ahol volt indoklás…

 • BlackVoid
  Sztem meg a cikknek fele sem igaz.

  Csak saját ismerősi körben 2-en is vannak akik nem tudják fizetni. Nem reprezentatív minta, de sztem a bankok nem jelentik le az összes nem fizető ügyfelet.

  Mindkét helyen 10M körüli hitelfelvételre a hitel összegét már visszafizették és még 20M van hátra. Khmmm. Én csak azt nem értem miért nem ülnek bankárok emiatt börtönben.

 • reeve1105
  Én azt nem értem, hogy ha ez a sztori már mindenkinek a könyökén jön ki (nekem is), akkor miért kell erről a huszadik blogbejegyzést megírni. Nekem is van devizahitelem, és senkitől nem várom, hogy mentsen meg. Sőt! Még mindig kevesebbet fizetek, mintha forinthitelt vettem volna fel! Csak erről senki nem ír blogbejegyzést.
  Az egész cirkuszt a politika kelti, de csak azt éri el, hogy egymásnak ugrassza a zembereket, és naná, hogy legalább lesz kit hibáztatni.
  Persze, a bankokat nem kell félteni, ők úgyis beszedik, ami az övék. Ha nem, tudjanak rá, ők is hibásak. Annak idején mindenkinek osztogatták a hiteleket minden önerő felmutatása nélkül.
  Ja, és ebben az országban annyi mindenre dob ki az állam feleslegesen, és nem csak a fogyatékkal élőket lehet felhozni példának, hogy ki nem kap pénzt. Mer’ ugye, itt van az egészségügy, meg a tanárok, sőt, a kőfaragók, és a balett táncosok is.
 • barna
  Igy van, ahogy írtad!
 • Kiszamolo
  Hát, akkor menj be az MNB-be és kérdezd meg őket, hogy lehet, hogy évek óta rosszul tudják a számokat, amikor neked két ismerősöd is van, akik nem fizetnek.

  Amúgy biztos nincs 20 millió hátra és a 10 millió zöme arra ment el, amit úgy hívnak, kamat.

 • Kiszamolo
  Hidd el, már én is unom a témát, de sajnos átadták a terepet a “devizásoknak”, akik nagyon jó marketinget csináltak maguknak.

  Ezt akarom némileg korrigálni a konkrét számokkal.

 • Kiszamolo
  Nem a szerződés semmis, azt a bíróság helyben hagyta, hanem csak a kamatemelést kérdőjelezte meg, azt is csak addig, amíg a bank nem lép, vagy a Kúria ezt is meg nem semmisíti.

  Nagynak volt tálalva a nyerés, de igazából nem sokról szól most sem a győzelem.

 • morbiczer
  Megint azt tudom mondani, mint a multkor: nem mindenki volt abban a helyzetben, hogy a vegtorleszteskor kivaltsa forinthitellel a devizahitelet.
 • parmenion
  “A végtörlesztés során azokat sikerült megmenteni, akiknek semmi szüksége nem volt rá, mert két-három hónap alatt mellényzsebből kihúzták a teljes hiteltartozásukat. Mindössze negyedük vett fel forinthitelt a végtörlesztéshez.”

  Értem én, hogy mire akarsz kilyukadni, és nem is vitatkoznék veled azon, hogy erre szükség volt-e, vagy hogy a haverok kimentésére szolgált-e. (egyébként szerintem is nem és igen.)

  De szerencsére nem csak ők végtörlesztettek. És nem mellényzsebből. Kölcsönből, szülőktől, barátoktól, munkahelytől. 2 évbe tellett, most vagyok nullán. Volt, aki áron alul eladta a lakását, más felmondta a hosszútávú megtakarításait emiatt.

  Hogy jól jártam-e? Valamilyen szinten biztos. Valakihez képest biztos. Mondjuk azt, hogy az elszámolásnál az jött ki, hogy a bank (az én esetemben) majdnem pontosan ugyanennyit kapott volna, ha forintkölcsönt veszek fel.

 • parmenion
  Olyan, mintha kaptam volna egy lehetőséget utólag forinthitelt választani.
 • reeve1105
  Persze, hogy jó a marketing. Ma már minden arról szól. Ki hogy tudja eladni a saját problémáját. A politika meg bele-belekap valamibe, amiről azt gondolja, növeli a népszerűségét. És mindenkinek ott a fogán a nyelve, ha fáj. 🙂 Én olyat is olvastam már, hogy nemzetközi szintre emelték az ügyet a devizások. hir.ma/belfold/devizahitel-ugyek/nepirtassal-vadoljak-a-magyar-kormanyt-es-a-bankokat-hagaban-itt-a-beadvany/149178?utm_source=AMELI&utm_medium=AMELI&utm_campaign=nepirtas
  Persze, az ilyenben én nem nagyon hiszek. Szetm ezt is csak úgy felfújják, ahogy az össze többi ügyet Mo-on. Én pl. úgy képzelem, hogy ha van valamilyen simliskedés, amit a kormány át akar verni a törvényhozáson, mindig előkapnak valamit, hogy eltereljék a köz figyelmét. A devizás ügy ez egyik legjobb.
 • slyderman02
  Tetszik az írás nagyon:)Jogos kérdéseid vannak.
 • Kiszamolo
  Több helyről hallottam, hogy miután semmissé teszik a szerződéseket, beperlik a bankokat az őket ért lelki megterhelés miatt és nem vagyoni kártérítést követelnek az elszenvedett gyötrelmekért.

  Elgurult a gyógyszer…

 • Poroszkai Attila
  Az összes szánalmas és érvedre választ kapsz itt a videóban Róna Pétertől youtu.be/56uBDHTRTjo
 • kannavarro
  Én attól félek, hogy meg is kapják. Az meg nem lehet a Zorbántól, hanem csak tőlünk, mert az állam mi vagyunk…
 • Molnár Péter
  Azt nem értjük itt mindannyian, hogy ha mi tudunk számolni, akkor a többiek miért nem? Ez olyan, mintha az orvosok a pácienseket hibáztatnák azért, hogy miért hagyta leamputálni a lábait, amikor azt gyógyítani is lehetett volna. Hát mert az, akinek Dr. volt a neve előtt, azt mondta neki, hogy le kell vágni. Ha nekünk azt mondják, akkor mi is elhisszük.

  Szóval, higgyétek el, a társadalom legalább 90%-a pénzügyi analfabéta, és ez senkinek nem a hibája – ez egy szakma, amit űzzön az, aki ért hozzá, és tegye ezt felelősen. Ha akár csak 1 embert is bepaliztak a “hozzáértők”, akkor annak teljes kártérítés jár – már amennyiben forintosíthatók egyáltalán pl. az álmatlan éjszakák, a tönkrement házasságok stb.

  Ez meddő vita, soha nem lehet itt rendet tenni, és ezt pontosan tudták azok is, akik a devizahitelt kitalálták, hogy mire majd borul a bili, onnantól még hosszú évek telnek el a végéig.

 • maveryck
  Jó reggelt emberek! Ez a játék a többség pénzére megy!
 • Kiszamolo
  Róna Péter egy jogász, aki végighaknizza a médiát, mert rájött, hogy mit szeretnétek hallani. Ő lett a ti hamis prófétátok.

  A bankszektorhoz olyan ember nem sokat ért, aki azt mondja, hogy mivel a hitelfelvevő forintot kapott és nem látott devizát, akkor nincs is deviza.

  De ne takarózz a prófétáddal, próbálj meg egy adatot megcáfolni akár ebben a cikkben, akár a hasonlókban. Csak számok vannak a cikkben, semmi más.

 • HJP
  Én akkor is mindig azt mondtam, nem az enyém a lakás/autó, hanem a banké. Jókat derültek rajta. Most már nem annyira derűsek. Aztán eladtam a kecót és a kocsit, kifizettem a két CHF hitelt, semmi gondom a világon. Nehogy már a rabja legyek bármelyiknek.
 • bgabor911
  Éppenhogy nem az értelmiség menekül külföldre dolgozni, hanem nagy többségében az eladhatatlan végzettséggel rendelkezők vagy iskolázatlanok.
 • Zabalint
  Ez olyan jól járás, mint ha valaki vett volna válság előtt 10 ezer/darab áron OTP részvényeket, majd most mikor 4 ezer körül van, 6 ezerért eladhatná soron kívül.

  Vagyis volt egy nem realizált bukód, aminek egy részét az állam egyébként igazságtalan döntése miatt egyik napról a másikra megkapod.

 • egyhiteles
  Róna Péterről

  1. ” A Pennsylvaniai Egyetem gazdaságtörténeti szakán kezdte el egyetemi tanulmányait, ahol 1964-ben szerzett BSc-diplomát. Emellett az Oxfordi Egyetemen szerzett jogi diplomát 1966-ban. 1968-tól egy washingtoni ügyvédi irodában dolgozott jogászként, majd az amerikai kereskedelmi minisztérium közvetlen külföldi befektetések osztálya munkatársa lett.

  1970-ben ment a J. Henry Schroders Bankhoz (ma: Schroders Plc), ahol Gordon Richardson elnök személyi titkára lett. Amikor nem sokkal később Richardsont a Bank of England kormányzójává nevezték ki, Róna követte. 1971-ben visszatért a Schroders Bankhoz, ahol végigjárta a ranglétrát. 1986-ban a bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki. Tisztségét a japán Industrial Bank of Japan tulajdonossá válása után is megtarthatta”

  Te mit tudsz felmutatni banki területen, vele szemben?

 • Zabalint
  És a társadalom 90%-a továbbra is pénzügyi analfabéta marad, ha nem tanul mások vagy saját hibájából, mert az állam megmenti őt, ha hülyeséget csinál.

  Persze nem csak pénzügyi analfabéta lesz egy következmények nélküli országban, hanem általában mindenben analfabéta, ami a hétköznapi élethez szükséges…

 • egyhiteles
  Hogy képben legyetek, milyen pénzintézet élén állt elnök-vezérigazgatóként Róna Pétert, akit “leszakbarbároznak” egyesek.

  en.wikipedia.org/wiki/Schroders

  A devizaalapú hiteleknek úgyis vége lesz, bármennyire is nyavalyognak a bértollnokok. Azt meg kötve hiszem, hogy valaki -állítólagos devizaalapú hiteles- örömmel vegye tudomásul, hogy törlesztőrészlete az egekbe emelkedett, hogy a bankok hibás hitelkihelyezésének költségét ők fizessék meg, hogy a referenciakamatokat ne kövesse a kamat -ahogy Lengyelországban, Csehországban van-, hogy annak ellenére eladják nekik ezt a hibás terméket, hogy a svájci jegybank jelezte a különös veszélyességét a CHF-ben való hitelkihelyezésnek. Lehetne még sorolni.

 • egyhiteles
  Gondolom ezeket szépen kimoderálod, mert nem ezt igényli a megbízód, meg nem akarsz szembesülni a lelkiismereteddel, az állítólagos szakmaiságoddal …. A nagy demokrata, a nagy közgazdász, a nagy befektető, a nagy pénzügyi szakértő, aki 25.000 forintért tart 6 alkalmas előadást, Akadémiát… Vicc ez az egész. De azokat sajnálom, akiket becsapsz, bepalizol. Aztán majd évek után leírod, hogy ott álltál a szerződéskötésnél, amikor a hülyék …..
 • Jankó László
  Hazug, az első betűtől, az utolsóig!
  A tudatlanok elhiszik, mint a “rezsicsökkentést”!
 • egyhiteles
  “Az a vicces, hogy a hitelfelvevő volt a carry-trader.

  Ugyanis az azt jelenti, hogy másik devizában adósodsz el, kihasználva, hogy annak alacsonyabb a kamata és a kamatkülönbségen van a hasznod, cserébe az árfolyam-kockázatot futod. Na, ezt játszotta az összes devizahiteles.

  Az ügyfél dolga a felelős döntés, ha valamit nem ért, akkor kérdezze meg valakitől, aki érti.

  Én ott voltam jó pár aláírásnál, jóformán egy hitelfelvevőt sem érdekelte, mit ír alá, csak kapják már meg a pénzt.”

  Kérdezem újra, tudtad, hogy a devizahitelesek különösen magas kockázatú ügyletet kötnek, viszont erről a kiemelten magas kockázatról nincs tudomásuk? Egy befektetési alapnál például jelezni kell a kockázatot. A devizaalapú hitelnél ezt tudatosan, valószínűleg központi utasításra elbagatelizálták, nem csak ők, hanem a médiában megjelenő szakértők, banki elemzők, közgazdászok többsége is.

 • Zedder
  Érdekes, én is diplomával, komoly szakmai múlttal léptem le, és a kint megismert magyarok is mind diplomás, értelmiségi, Magyarországon is a felső 1%-ba tartozó (fizetés alapján), keresett szakmában, versenyszférában dolgozó emberek.

  Nyilván mindenki a maga közegében ismerkedik, kinek a mosogató-mekdöncis “iskolázatlanok” vannak az ismerősei között, kinek az értelmiségiek.

 • Zedder
  Bezzeg amikor darabokra cincáltam a múltkori 10 pontodat, valahogy nem siettél a reagálással… Vegyük úgy, hogy elsunnyogtad?

  Most is csak a blogtulajt osztod, személyeskedsz érvek nélkül. Ennyi vagy.

 • egyhiteles
  A citált hozzászólásod elmentettem, teszek róla, hogy másoknak is tudomásukra jusson, hogy milyen ember ez a “kiszámoló” szakértő, kire bízzák a pénzüket. Hallottál már arról, hogy etika, erkölcs, szolidaritás?