Talált pénz

Egy srác a tanácsadáson a húga megbízásából érdeklődött az önsegélyező pénztári lehetőség felől. A húga ugyanis szülni fog hamarosan, azt pedig minden pénzügyileg tudatos ember tudja, hogy ilyenkor vétek nem kihasználni az önsegélyező pénztár által igénybe vehető 150 ezer forintos adóvisszatérítést.

(Ha neked véletlenül még nincs meg, mi is az az önsegélyező pénztár, olvasd el az erről szóló cikkeket. Röviden a lényeg: gyerekszülés esetén pénztártól függően 500 ezer-1 millió forint körüli összeget felvehetsz a saját pénzedből az önsegélyező pénztárból, amihez az állam ad még 20% adójóváírást mínusz a pénztár költsége.)

Feltettem neki a 110 ezer forintos kérdést, hogy ő miért nem használja ki, hogy a húga szülni fog?

Ugyanis a törvény szerint lehet kedvezményezettet állítani, aki lehet a gyereked, szülőd, házastársad, élettársad és a testvéred is.

Vagyis annak örömére, hogy a testvéred vagy gyereked szülni fog, te is felveheted ugyanazt az összeget a saját önsegélyező pénztáradból, ha megtetted őt kedvezményezettnek a saját pénztáradban.

Így az ügyfelem is gond nélkül igénybe veheti a saját pénztárából ugyanazt az összeget, amit a húga a sajátjából. Ehhez csak be kell majd mutatnia a húga gyerekének az anyakönyvi kivonatát, illetve azt, hogy ő még a szülés előtt kedvezményezetté tette a húgát a saját számláján is.

Amire vigyázz:

– A törvény 180 nap várakozási időt ír elő az ilyen célú felhasználás esetén. Ezt néhány pénztár úgy védi ki, hogy ad 180 napot az igény bejelentésére. Tehát, ha még nem született meg a gyerek, akkor működik a dolog. De nem biztos, hogy ez a te pénztáradnál is így van. Kérdezz rá, mennyi időd van bejelenteni a születést.

– Nem minden pénztár fizet ugyanannyit gyerekszülés esetén, nagy a szórás. Kérdezd meg, hogy a te pénztárad mennyit fizet ilyenkor.

– Vannak pénztárak, amelyek az alapszabályban tiltják, hogy pénztáron belül többen vegyenek igénybe egy ilyen eseményre kifizetést. Ennek járj utána, illetve nyiss másik pénztárban számlát. A hozzászólások szerint van olyan pénztár is, ami annak ellenére megtagadja a kifizetést, hogy a törvény engedi azt. Érdeklődj a pénztáradnál és szükség esetén keress másik pénztárt.

– Az se mindegy, mennyi költséget von le a pénztár működési költségre és belépési költségre. (Ezért írtam 110 ezer forintot 150 ezer forint helyett.) Hasonlítsd össze a pénztárakat ilyen szempontból is.

– Az évi 150 ezer forint jóváírás keretéből vehetsz igénybe önsegélyező pénztárt, egészségpénztárt és önkéntes nyugdíjpénztárt is. Ha te már a másik két pénztárra elköltötted az adójóváírást, nincs értelme önsegélyező pénztárba is fizetni. (Ha cafeteriában kaptad, az nem számít bele, csak ha saját zsebből fizetted.)

– Fizetsz-e egyáltalán szja-t? Ha sok gyerek után veszed igénybe az adójóváírást vagy katás vállalkozó vagy, akkor könnyen lehet, hogy nem is fizetsz szja-t.

Röviden: ha a testvérednek vagy gyerekednek születik gyereke, az neked anyagilag is lehet öröm. Nem nagy pénz, de túl sok mindent nem kell tenned érte. (Ja és utána kérhetsz további kifizetést is, csak mert a testvérednek/gyerekednek leesett a jövedelme, erről bővebben a belinkelt cikkekben.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

109 hozzászólás

 • szocske
  Templar, igen, ez jogos para, én többek között azért is tartok 3 pénztári tagságot, hogy egy helyen ne legyen túl sok pénz, ha borulnak.
  Korábban sosem volt nagyobb összeg sehol, de a gyerekszülésre számla nélkül felvehető 1M/pénztár megoldás kissé kockázatvállalóbbá tett átmeneti időre 😀
  Azért így is igyekszem amennyire lehet kicentizni a min. elvárt 180 napokat.

  Erre jó pl amit fentebb is írtam, hoyg az izysnél 2×500-ban is felvehető az 1M, így kisebb összeget kell egyszerre bent tartani.

 • Anita
  Pochok

  Mkb Ep biztos fizet nagymamának is.
  Nálunk férj Mkb-s, én tavaly a Dimenziónál voltam. Dimenzió csak 200 e-t adott szülésre, de idén beolvadt az Mkb-ba, pont belefértünk a szülés utáni 120 napba. Persze előtt rákérdeztünk és jelezték mindkettőnk számlájáról igényelhetünk ugyanazon gyerek után, sőt akár a nagymama is.

 • advocat86

  Nem akarsz írni egy vendég cikket arról, hogy milyen rendszered van az adóvisszatérítésekre/egyéb kedveményekre vonatkozóan? Miklós biztos nem ellenezné! Mindig arra jutok a kommentjeid alapján, hogy Te sokkal magasabb szinten űzöd a lakástakarék, a hitelkártya-visszatérítés, és ÖP témákat, de nehéz az elszórt kommentekből kibogarászni (főleg a lakástakaréknál, az ÖP-s logika az érthető), hogy hogyan kéne a rendszernek felépülnie, így csak az érzés marad meg, hogy itt bizony kiaknázatlan területek vannak:). Persze csak ha publikus:)
 • naa
  Templar, szocske: ezt a partnerkockázatot egy nagyobb pénztárnál ami mögött (a neve alapján gondolva) van azért valaki, pl. Generali, azért be lehet vállalni szerintem 1-2 millió forint erejéig, annál többet amúgy se érdemes tartani, mert a 2 éves lekötéssel szinte ki is lesz előbb-utóbb maxolva a 150e évente, befizetés nélkül is… (ezt az “önfenntartó EP” ötletet itt olvastam anno valakitől…) Az állami egészségügy állapotára tekintettel (plusz az egyéb lehetőségek) pedig azért nem probléma (sajnos) elkölteni se hosszabb távon….
  Azért bámulatos népünk kreativitása az ilyen állami szubvenciók leszüretelésére, ha ez mind új üzleti ötletek megvalósítására menne, itt lenne Amerika. 🙂
 • szocske
  @off:
  hvg.hu/gazdasag/20180322_Oten_orulhetnek_megvolt_az_elso_sorsolas_a_magyar_lakaslotton
 • Gábor
  Kedves Miklós!

  Érdekelne a véleményed a lakáshitel, önsegélyező pénztár és LTP ötvözéséről. Az elképzelésem a következő:

  Belépek három önsegélyező pénztárba, mindbe betolok 250-250 ezret, ezzel kimaxolom az adóvissztérítést. Mindháromban megigénylem a lakáshitel törlesztésre a havi 20.700 Ft-ot (minimálbér 15%-a) és egyidejűleg nyitok három LTP-t 20-20 ezres befizetéssel. Gyakorlatilag az önsegélyezőkből finanszíroznám az LTP-ket. Egy éves önsegélyező befizetésből a költségek levonása után kb. 14,5 hónapig fizethetem az LTP-t. Öt év után az adóvisszatérítésből a hatodik évben “ingyenes” az LTP-m.

  Jó az elgondolásom, érdemes ezzel foglalkozni?
  Egyáltalán egy hitel törlesztésébe bevonhatok három pénztárat?

 • KoviAtti
  Sziasztok!

  Bocs az OFF-ért, de nem találok alkalmasabb topicot; erről mi a véleményetek?
  erstebroker.hu/hu/AT0000A205N0.html

 • Hozzászóló
  Ablakon bedobott pénz.
 • Lóci
  féloff: egészségpénztárban éves szinten hozamot kapunk a bentlévő összegre; negyedévente könyvelik; namost 17.IV.né: negatív kamat… 🙂
  én ilyet még nem pipáltam. Levonnak a befizetés után…aztán bent meg folyamatosan ég el…

  Mi lehet az oka, hogy míg 2017ben 3 negyedévben pozitív volt, 4.ben negatív a hozam?

 • Tomi
  @Gábor

  Ez engem is érdekelne, hogy egy személyhez köthető, de több önsegélyezőből lehet-e egyszerre hiteltörlesztést kérni.
  Interneten nem találtam semmit erről. 🙁
  Esetleg Miklós tudsz erről valamit?

 • Márk
  Sziasztok,
  Én a 2017 es évben befizettem illetve lekötöttem pénzt önsegélyező pénztárban. Most az adóbevallásnál közölte a könyvelő, hogy az ifjú házasok adókedvezménye 2 évig jár így viszont az éves 150 ezer fölé mennénk, szerinte a lekötött összegről mondjunk le mert az IH kedvezményt kihozzák kpban. Így is lett, tovább gondoltam mi van ha feltöröm a 2 éves lekötést és idén újrakötöm legalább jövőre jóváírják. Felhívtam ÖSP-t hogy működik ez? Nem tudják hívjam a NAV-ot. Beszéltem velük, ha egy adó kedvezményt nem veszünk idénybe azt nem is kell visszafizetni és nincs semmilyen szankció. Nagy happy letettük a telefont. Fél óra múlva hívnak, üdvözlöm a NAV tól telefonálok átgondoltam amit kérdezett és tájékoztatnom kell, hogy ha feltöri,akkor a jövő évi adóbevallásában ennek az összegnek Egyéb Jövedelemként kell szerepelnie. Ami után kb 2x annyit adóznék mint amit visszakapnék.
 • headset

  Mit igér a papír?

  Egy év múlva 107,2%-ot kapsz vissza, ha sem az Apple, sem az Alibaba nem esik 60% alá, egyetlen nap zárásakor sem.
  Szintén 107,2%-ot kapsz vissza, ha mindkét részvény a lejáratkor plusszban van.

  Egyéb esetben a rosszabbul teljesítő részvényben kapod vissza a pénzed, de a kezdeti árfolyam szerint. Plusz vigaszdíjul 7.2%-ot.

  Ez azt jelenti, hogy bármilyen jók a részvények, a nyereség 7.2%-ban korlátozva van.

  De ha jön egy egynapos bezuhanás vagy bármelyik részvény árfolyama az év végére csökken, akkor a rosszabbik részvény veszteségét kell lenyelned (+7.2%). A veszteség lehet akár 20-40% is.

  Ha bekövetkezik a várt korrekció, akkor inkább az utóbbi teljesül majd. Ha a korrekció kicsi lesz, akkor a papír jobban teljesíthet (7,2% hozam), mint pl. egy 50-50%-os keverék.

  Évközben mindenképpen érdemes lesz figyelni a tőzsdén, hátha irreálisan alulértékelik.

 • Ákos
  @Gábor
  “nyitok három LTP-t 20-20 ezres befizetéssel”
  Ötezrest nyiss, fizess 20-at.

  Arra vigyázz, hogy az adóvisszatérítést 1 számlára tudod kérni, nem 3-ra, vagyis nem tudod szétosztani a 3 pénztáradba.

  “Egyáltalán egy hitel törlesztésébe bevonhatok három pénztárat?”
  Igen.

 • Ákos

  “Egyszerűen nem bízok abban (és a kormányokban)”
  Nézőpont kérdése, de megértem. Én a kp-ben nem bízok, inkább több lábon állok (kp (forint és valuta), számla, nyesz, önyp, biztosítás, befektetési alapkezelő, ingatlan, stb.).
 • szocske
  @Márk, semmi köze a házasok kedvezményének és a pénztári befizetés kedvezményének egymáshoz.

  Vagy nem fizettél összesen min. 210ezer/év adót?
  Kétlem, mert ehhez minimálbér alatt kellett volna keresni…
  Bár ha részmunkaidőben dolgozol vagy idén 2. félévben kezdtél dolgozni minimálbérért, akkor persze lehet ilyen.

 • szocske
  , hitelkártyákról írtam összefoglalót, azóta csak a Raiff. nyírta ki a Onecardot és az OTP váltott AMEXről MC-re, így mindenki azt rak össze ebből, amit szeretne.

  LTP: itt nincs nagy csoda, ha van/lesz lakáscélod, akkor köss minél többet, ha jobb az évente kis összeg mint 4 évente nagy összeg, akkor a megosztásokkal jobban jársz, mint új kötésekkel. Ha van még 3%-ot kamatozó hozamlesőd, akkor szintén jobb a megosztás.
  De ez nagyon személyre szabott, van akinek lakáshitel kell, másnak a befektetés minél magasabb hozama a fő szempont. +1: Fundamentát lehet hitelkártyával fizet.

  EP-ÖP-ÖNYP: ez különösen egyéni igényektől függ, aki gyerekvállalás előtt van, annak érdemes minél nagyobb összeget befizetni minél több pénztárba, ahogy fentebb írtam, ha már túl van a gyerekeken, akkor én a minél kisebb befizetés -> max. hozam (önjáró EP) játszanék, a pénzt megosztva a kockázat miatt.

 • Tsh
  “De az én saját nagy igazságom abban van, hogy akkor tudsz a legtöbbet megtakarítani, ha egyáltalán nem költesz. Mert akárhogy nézem, kényszer költés lesz belőle egy-két esetben.”

  Hát nem. Vagy te pelenkat hol veszel? Feketén, számla nélkül? Mi boltban akció idején + kuponokkal olcsóbban vesszük a Libero pelust mint eddig bármilyen olcsó ‘zsákos’ pelenka amit láttam. És több tízezer forint elmegy rá, mert annyira olcsó, hogy hónapokra megvesszük. (Véletlen kinövi idő előtt? Nem számít, pillanatok alatt eladható még akár drágábban is)
  Ezen kívül kell nőgyógyászat, fogászatra költeni, amiket amúgy is magán dokinál szoktunk.

  Valamint nekem fizetik a GYED kiegészítést a feleségem után. MKB-nál vagyok. Több, mint 70 ezer havonta, pedig csak nettó 160 volt a fizetése. (persze 180 napos kell hozzá)

  Szóval szülés és utána években simán kivehető a pénz.
  Ja és generali fizet nagyszülőknek!

 • headset
  @Márk
  Ami után kb 2x annyit adóznék mint amit visszakapnék.”

  Szerintem a NAV-os tévedett vagy félreértette a helyzetet.

  “Rendelkezés az adóról
  44/A. § (1) Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár magánszemély tagja…RENDELKEZHET…összegek átutalásáról

  ba) az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből a rendelkezése alapján elkülönített és az adóévben a lekötéstől számítva legalább 24 hónapra lekötött – az adóév utolsó napján lekötött számlakövetelésként kimutatott – összeg 10 százaléka a lekötés adóévében,

  (4) * Az (1) bekezdés ba) alpontjának rendelkezése alapján ÁTUTALT összeget húsz százalékkal növelten kell …megfizetni, ha a magánszemély az említett időtartamon belül a lekötést az adóévben akár csak részben megszüntette (feltörte);”

  Ha nem kéred, akkor nem is utalják át = nem kell semmit visszafizetni.

 • headset
  @Márk folytatás
  Az egyéb jövedelemről szóló rész egy kicsit neccesebb:

  “28. § (1) Egyéb jövedelem minden olyan bevétel, amelynek adókötelezettségére e törvény eltérő rendelkezést nem tartalmaz, …Egyéb jövedelem különösen *

  f) az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által a magánszemély tag egyéni számláján jóváírt, igazolt összeg, kivéve
  fa) a magánszemély saját befizetését,
  fb) azt a jóváírást, amelynek forrásául szolgáló összeget más jövedelemként kell figyelembe venni, vagy a jövedelem megállapításánál bevételként nem kell figyelembe venni,
  fc) a fedezeti alapból történő befektetések hozamát,
  fd) az értékelési különbözetet,”

  De szerintem a lekötött pénz is a számla része, a feltörést nem lehet jóváírásnak nevezni. Már csak azért sem, mert ha a két éves lejáratkor szabadul fel a pénz, az is ugyanaz a pénzmozgás. Az is adóköteles lenne?
  Nyilván nem.

 • Dixhorn
  naa

  Hogyan lesz önnfenntartó? Mert ugye a vissakapott adójóváírásra nem kapod meg újra,akkor hogyan?

  Egyébként meg nekünk hasznos dolog. Egyszer mentem be az MKB hez leadni a papírokat, de csak az is azért mert kb 2 km tőlem.Ez volt 15 perc.

  Ahol lehet(már a dm-ben is) kártyával tudunk fizetni.Tavaly áprilisban indítottam, miután voltam a Miklós előadásán. Kösz Miki! Tényleg megérte. 🙂

  Gyerekre, anyám gyógyszereire, privát dokira elment kb 400, a maradék 350-et ÖNYP-be toltam,de az EP-re kértem vissza a pénzt. Kötöttem havi 83 ft ért biztosítást, ami ezeket fedezi: mkbep.hu/tagoknak_egeszsegbiztositas.html.

  Nekem megérte,lehet lesz még egy gyerek is, vagy hitel is valamikor, akkor megint csak kihasználom.Nem sok vesződés van vele, nekem megér ez kb 15 % “árengedményt”.

 • headset
  @Lóci
  “Mi lehet az oka, hogy míg 2017-ben 3 negyedévben pozitív volt, 4.ben negatív a hozam?”

  Az egészségpénztárak a hozam érdekében befektetik a pénzt. A nyugdíjpénztárakkal ellentétben likvidebb módon.

  Pl. betétként lekötik. De a banki kamatok az intézményi befektetőknek mostanában majdnem 0-ák, ezért ez biztosan nem a teljes tőkére vonatkozik.
  A maradékból többnyire befektetési jegyeket vásárolnak. A pénzpiaci alapoknak mostanában alig van kamatbevételük. A költségek miatt a hozamuk negatív.

  Lesz ez még rosszabb is. A nyugdíjpénztárak első negyedévében. Azok részvénytartalmú alapokat is tartanak.
  De hosszú távon jobb lehet a hozam, mint a kockázatmentes befektetések.

 • Beginner
  Mi szeretnénk igénybe venni valamelyik önsegélyező pénztár szülési szolgáltatását. Most majd nyitok egy számlát és befizetem a 750 ezret, eddig rendben. A baba október elején születik elvileg, tehát addig meglenne a 180 nap is.
  Mikor tudom megigényelni a 750+150 (mínusz pénztári költségek) kifizetést ?
  (Mert ugye figyelni kell a szüléstől számított 120 napra is, ami legkésőbb 2019 január, viszont az adóbevallás csak február-március készül el. Vagy először kiutalják a 750-et azután később a NAV a 150-et ?)
  Hogy célszerű ez az én esetemben? 🙂
 • szocske
  , nem a legpraktikusabb az időpontod, jobb lett volna már december végén befizetni a 750-et, akkor most megkapnád a 150-et is, de erről már kár beszélni, elmúlt.

  Neked három forgatókönyv jöhet szóba:
  1. átutalod a pénzt legkésőbb idén nyáron, olyan pénztárat választasz, ahol nem 120, hanem 180 nap az igénylési határidő, február 1-én beadod az szja bevallásod, így március 3-án a számlán a pénz, szüléstől 180 napon belül igényled a pénzt, amint van fedezet, március 4-én kifizetik.
  2. olyan pénztárat választasz, ahol már terhesség alatt is lehet kérni a pénz 1 részét, átutalod most a pénzt, amint ez eléri a 180 napod fel is veszed, majd szüléstől 180 napon belül igényelsz további 150-et, amit megkapsz az adójóváíráskor.
  3. bármelyik pénztárból fizetsz most, felveszed szüléskor a 750-et, jövőre a 150-et meg majd kiveszed pelenkára, gyed kiegészítésre, akármi egyébre.

 • Dixhorn
  szocske

  Ez a gyed kiegészítés hogy működik?

  Köszi

 • szocske
  @Dixhorn:

  1. évben 500k befizetés + lekötés, erre
  2. évben 150k adóből + 450 befizetés, az egészet lekötni, erre
  3. évben 150k adóból + lejár az 1. évi 500 lekötés, 283ezer befizetés, egészet lekötni
  4. évben 150k adóból + lejár a 2. évi 600 lekötés, 250 befizetés, egészet lekötni
  5. évben 150k adóból + lejár a 3. évi 883 lekötés, 186ezer befizetés, egészet lekötni
  6. évben 150k adóból + lejár a 4. évi 1M lekötés, 116 befizetés, egészet lekötni
  7. évben 150k adóból + lejár az 5. évi 1,22M lekötés, már csak 44ezret kell befizetni
  8. évben 150k adóból + lejár a 6. évi 1,42M lekötés, idén csak 28ezret kell befizetni
  9. évben 150k adóból + lejár a 7. évi 1,56M lekötés, többé nem kell befizetni, a rendszer önfenntartó lett, elkölthetjük az évi 150 ezret

  ez kb. 1,85M Ft + a pénztár által levont díjak az adott évi befizetésekre.

 • szocske
  , a legtöbb pénztárnál lehetőség van a gyedet, táppénzt kiegészíteni az egyenlegedből a korábbi fizetésedre (van azért a kiegészítésnek felső korlátja, ha 1milliót kerestél annyira nem lehet)
  Beküldöd az adott pénztár által kért igazolást (pl. adatlap, amin a munkáltatód igazolja, hogy korábban 200ezret kerestél, de most csak 120 gyedet kapsz, esetleg bankszámla kivonatok).
  Ezután a pénztár utalja a havi 80ezreket a számládra.

  Az igénylési mód és a felső határ pénztárfüggő.

 • naa
  , úgy lesz “önfenntartó”, hogy 2 évre lekötheted 10% visszatérítésért. 1.500.000-nek a 10%-a 150.000, ezzel kimaxoltad arra az évre az erre járó szja jóváírást.
  A köv évben megkapod a 150-et, meg ami még ott van, ha azt lekötöd a köv évben is megkapod utána a 10%-ot.
  PL. ha köv évre marad 1.350.000 nem lekötött egyenleged, akkor azt a 150.000 visszatérítéssel együtt lekötve megint 2 évre, abban az évben is megvan a max. 150.000 visszatérítés. Aztán a lekötések felszabadulása után megint lekötöd, elvileg nulla vagy minimális befizetéssel is megkaphatod folyamatosan a 150.000 visszatérítést.

  Persze nem muszáj majdnem 3 milliót bent tartani, ha befizetésekkel is kombinálod. Szerintem is megéri, aki eleget költ egészségre meg elszámolható dolgokra, ott eléggé no brainer, nem nagy cucc a számlákat egy borítékba tenni.

 • Tsh
  Gyed kiegészítes, mkb:kellett hozzá az mkb igénylőlap, honlapról letölthető. Valamint a feleségem munkáltatójától kapott határozat a CSED illetve később GYED-ről.
  Ez elég volt fénymásolva is, mivel ez sok helyen kell nekünk, például kisgyermekes BKK bérlethez is be kell mutatni.
 • Dixhorn
  szocske

  ja így. 🙂

  kösz az infot! Mondjuk ekkora összeggel nem biztos hogy belemennék, mert a végén még nem fogy el a pénz sose. 😀

  Eleinte azt hittem , hogy 20 %-ot lehet, ha lekötöd akkor meg kapsz még 10% pluszban. Aztán mostanában leesett, hogy tökmindegy hogyan igényled, akkor sem kapsz ebben a formában 150 ezernél többet vissza. De végülis a semminél több, meg minek a bőrük alatt hagyni.

 • Beginner

  Igaz, jobb lett volna decemberben intézkedni, de akkor még nem tudtunk a terhességről 🙂

  Melyik az a pénztár ahol 180 nap az igénylési határidő?

  A 3. esetben a 150-et készpénzben adják vagy számlával is igazolni kell?
  A GYED kiegészítés is jó lehet, de szülni a párom fog, ő lesz GYED-en, én lennék a pénztártag meg aki az adót visszaigényli, így is működhet? (nem vagyunk házasok ha ez számít)

 • szocske
  ,
  Azt hiszem az Izysnél 180 nap van az igénylésre…
  OTP-nél 120, az biztos.

  3. esetben számla kell, de hidd el hamar összejön pelenkáról, vitaminról, védőoltásról, babaágy matracról és még kismillió elszámolható dologról a 150ezer…

 • szocske
  , ha kb. 10 év múlva tervezel gyereket, akkor meg kell osztani a mókát 3 pénztárban, az első 2 évet leszámítva viszonylag kis összegeket kell befizetni, amikor megszületik a gyerek jól fog jönni hirtelen egy tételben 3M Ft…
 • Tsh
  Ez a szülés utáni bejelentés határidő úgy látom nem tiszta talán még. Konkrétan generali:
  Gyerek születés a T nap. T+120 napig kell bejelenteni, hogy gyereked született. Innentől számolva még 200 nap van a kifizetésre. Azaz T+120+200 nap maximálisan. Persze eddigre már a 180 napnak is le kell telnie. Tehát legkésőbb T+120+20 nap be kell fizetni a pénzt. Ez azt is jelenti, hogy ha szeptember után születik a baba akkor a következő évi befizetést is ki tudod venni így, mert január eleji befizetéssel még jó vagy. Ez főleg apai nagyszülők vagy testvér esetén fontos, hiszen a szülők (és anyai nagyszülők) gyed kiegészítesre is rengeteget tudnak kivenni. (Feltételeztem, hogy anya van gyeden).

  MKB-nál majdnem ugyanez, csak a fenti 200 az csak 120 náluk. Tehát 120+120 mínusz a 180 nap persze, avagy szülés után 60 napon belül befizetés még jó.
  Tapasztalatbol írtam…

 • Rend_a_lelke
  Jól emlékeztem én, hogy az Izysnél már 2 millát lehet felvenni születés kapcsán! Ráadásul ezt elég a gyerek 3 éves koráig összegyűjtened. De az igényléshez (ha születés utánra hagyod) 120 napnál nem régebbi születési anyakönyvi kivonat kell. onsegelyezo-penztar.izys.hu/wp-content/uploads/IZYS_OP_Szolgaltatasi_Szabalyzat_20180320.pdf
 • szocske
  Ez az 1->2M tényleg remek fejlesztés, ugyanakkor, ahogy korábban is volt róla szó, én nem mernék egy pénztárnál ekkora összeget tartani hosszabb ideig.
  Főleg nem egy kicsinél, ahol a leglazábban kezelik a szabályokat, amiért épp a közelmúltban kapták sorban a büntetéseket…

  Szóval én inkább felvennék 3 pénztárból összesen 2-3M-t, mint az Izysnél gyűjtögessek a gyerek 3 éves koráig 2M-t.

  Persze mindenkinek más a kockázattűrő képessége.

 • szocske
  persze ha az nem változott, hogy szülés előtt és után is fel lehet venni a pénzt, akkor kisebb a rizikó, pl:
  0. év gyereket tervezünk, 750 befizet decemberben
  1. év jön hozzá márciusban 150 ezer adókedvezmény, nyárra anyuka már 3 hónapos terhes, számla nulláz, az év végén ismét 750ezer befizetés
  2. év, januárban még kb. 150e befizetés, márciusban 150 adójóváírás, év elején (vagy előző év végén) a baba megszületik, júniusban számla nulláz.

  Így csak fél évekre áll a számlán 750-1M közötti összeg, a rizikó kisebb, mégis 2,5 év adókedvezménye tehető zsebre.

  Kíváncsi lennék hányan képesek az ügyfelek közül ilyen pontosan figyelni a befizetések és pénzfelvételek dátumára.

 • Aranyelet
  Bizonyos szempontbol egyetertek Luival.

  Ha van baba, el lehet kolteni, de ha nincs, es neadjisten’ lakashitelbe sem engedik torleszteskent (evi 120 ezer elotorlesztes tobb millios hitelnel egyebkent sem sok), akkor mit tudsz vele csinalni?

  Kivenni barmire nem tudod, max. atrakod ONyP-be, de ha epp kellene a penz, akkor nem tudod hasznalni.

 • kz
  Mi 6 családtaggal játszottuk ezt meg, gyakorlatilag mindenkivel aki fizetett adót, több különböző pénztárral. A legjobb az MKB volt, mind költség, mind szabályok ésszerűsége és dokumentáltsága miatt. Így összesen több mint fél milliót nyertünk rajta, éves kamatban ~30%-ot jelent ez. Ez még úgy is megérte, hogy jópár órát töltöttem szabályzatok olvasgatásával és pénztárakkal emailezéssel, hogy meggyőződjek az összes részletről (innen üzenném a vonatkozó törvényhely megszövegezőinek, hogy nem ez volt életük legjobb munkája, khm …). Mindegyik pénztárnál igaz volt, hogy nem számított a pénz befizetésének az ideje, csak az volt a lényeg, h 180 napot ott parkoljon. Az adóvisszatérítésnél még erre se kellett várni. És mindenhol lehetett >900e forintot igényelni, amit több részletben is ki tudtak fizetni, így nem volt gond, h mivel veszed ki az adóvisszatérítést.
 • tucson10101
  Kedves olvasók!

  Ha idén megszűnik a teljes állásom, mert szeptembertől ismét egyetemre járok, akkor tudok élni az önsegélyező pénztárak, álláskeresési járadékkiegészítési céljából felvett pénzzel?

 • gab
  Akkor, ha jól értem, 750K-t kell befizetnem, hogy 150K adóvisszatérítést adjanak, viszont a 750K-t csak meghatározott dolgokra költhetem. Tehát ezt a pénzt visszakapni pénz formájában többé nem fogom. Hogy önfenntartó legyen a rendszer, ahhoz pedig 1,85m-nak kell benne állnia, és el kell telnie 7 évnek.
 • Beginner

  Még egy kérdés:
  Én befizet 750e, 180 nap múlva (addig megszületik a gyerek is), 750e kivesz kp-ban, majd jövőre a 150e gyed kiegészítésre például. (Párom lesz kedvezményezett.)
  Neki is nyitnánk egy számlát szintén 750e. Azt is kivehetjük a gyerek születésekor? (Ugyanannál a pénztárnál lennénk, OTP.)
  Az ő 150e visszatérítése szintén gyed kiegészítésre menne jövőre, viszont ő veszi nemsoká igénybe a 10e családi adókedvezményt, ami a 91.naptól jár, tehát az idén kb. 80e Ft lesz.
  Ez csökkenti a 150e “keretet” vagy a 80e+150e is visszaigényelhető? (Elvileg lesz ennyi befizetett adója, bár a táppénzből kevesebb adót vonnak.)
  Köszi! 🙂
 • szocske
  , igen, mindkét szülő igénybe veheti.
  80+150 külön keret, egyedül az a kérdés, hogy lesz-e elég SZJA-ja.
  Táppénzből, CSED-ből, GYEDből, mindenből 15% az SZJA, persze az összeg kisebb, de ha nem részmunkaidős minimálbéres volt, akkor szem még bőven jók vagytok.
  Ha meg mégsem, kérd te a családi adókedvezményt.
 • szocske
  , a 150 adókedvezményt is a pénztári számlára utalják.
  Gyorsabban is elérheted az önfenntartó rendszert, a fenti 7-8 éves célja, hogy minél kisebb legyen a saját befizetés.
  A lényeg, hogy ha eléred 3M Ft számlaegyenleget, akkor évente 1,5M lekötéssel kapod a 150ezer adókedvezményt.
  Ha tudod, hogy néhány év múlva gyereked lesz, akkor érdemesebb éves 750-et befizetni és nem lekötögetni a pénzt (több pénztárban párhuzamosan), hogy a gyerek születésekor több milliót egyben fel tudj venni.
 • Kiszamolo
  szocske, ne fáradj, kiemeltem cikkbe, hogy ne kelljen még hússzor leírnod. 🙂
 • ZX71
  Sziasztok, nemrég tévedtem a blogra, és csak ámulok-bámulok 🙂

  @Gábor Én is hasonlóban gondolkodom, de kis csavarral és kíváncsi lennék Miklós véleményére.

  Jelenleg az LTP áthidaló kölcsönök kamata alacsony, az OTPnél fix 5%. Ebből fakad a következő ötletem:

  – Kötök LTP-t havi 20 ezerrel 4 évre, és azonnal felveszem a lejárati összeget, áthidaló kölcsön formájában. A megkapott összeg kb 1 248 000 Ft, a fizetendő havi kamat (évi 5% mellett) 5200 Ft, a tőketörlesztés (maga az LTP) 20000+150 Ft.
  – Nem számítva a kezdeti költségeket, a visszafizetett összeg 1 216 800 Ft, azaz kevesebb mint a felvett kölcsön (lényegében az adókedvezmény több mint a kamat).
  – No és itt jön a kérdés, ami nem világos (még). Ha ezt a törlesztést önsegélyező pénztáron átfuttatom (maga az LTP befizetés kölcsönnek számít?), akkor a befizetett összeg még kevesebb.

  Működhet így?

 • Ákos

  LTP-t szeretnél fizetni önsegélyező pénztárból? Csak jelzáloghitel törlesztés játszik, amihez be kell mutatni a kölcsönszerződést.
 • Gábor
  @Ákos

  “@Gábor
  “nyitok három LTP-t 20-20 ezres befizetéssel”
  Ötezrest nyiss, fizess 20-at.”

  Természetesen ötezrest fogok nyitni, csak ilyen mélységben már nem akartam részletezni.

  “Arra vigyázz, hogy az adóvisszatérítést 1 számlára tudod kérni, nem 3-ra, vagyis nem tudod szétosztani a 3 pénztáradba.”

  Ez nem gond, évente más pénztárba kérem a visszatérítés.

  ““Egyáltalán egy hitel törlesztésébe bevonhatok három pénztárat?”
  Igen.”

  Köszi, ez fontos infó, valahol utána lehet ennek nézni?

 • ZX71
  @Ákos ez az amit nem tudom hogy lehet-e. Amennyiben ugyanis áthidaló kölcsönt veszel fel, akkor az LTP befizetés technikailag részévé válik a kölcsönnek. Legalábbis úgy tudom.
  Ezt szeretném, hogy valaki támassza alá v cáfolja meg.

  Korábban volt (azóta már lefutott) LTP-vel kombinált jelzáloghitelem, ott akkor anno a közjegyzői okiratban emlékeim szerint az LTP befizetések is benne foglaltattak, lévén az első 4 évben az ebből származó befizetések váltak tőketörlesztéssé, és utána váltott “normál” kölcsönbe a kölcsön.

  De akkor még nem volt játék önsegélyező pénztárral, legalábbis nem tudtam róla.

 • headset

  “…az önkéntes pénztárakat nem biztosítja az OBA. Azért nem, mert…”

  Nem erről van szó. Az önkéntes pénztárak az OBA és BEVA védelemből is ki vannak zárva. Hogyan kell ezt érteni:
  Az önkéntes pénztár nem tartja magánál a tagok pénzét. A vagyona a letétkezelő(k)nél van. Részben bankbetétek, részben kötvények formájában.

  Ha egy bank rossz kölcsönökkel kihelyezi a betétesek pénzét és nem kapja vissza, az OBA kártéríti az egyéni betéteseket. Az önkéntes pénztárakat nem.

  Ha egy értékpapírszámlavezető elsikkasztja a rábízott értékpapírokat a BEVA kártéríti az egyéni betéteseket. Az önkéntes pénztárakat nem. (2001. évi CXX. törvény)
  Ez történt a Honvéd egészségpénztárral.

  Ettől független kockázat, hogy a pénztár továbbutalja-e a befizetéseket a letétkezelőnek. Valóban, erre sincs biztosítás, ahogy írtad. De ez egy egyszerű, könnyen ellenőrizhető művelet, korlátozott jogosultságokkal

 • Ákos
  1993. évi XCVI. törvény 50/B. § (1)
  “j) lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása: amelyet a pénztár a hitelintézet által kiadott, a pénztártag által teljesített hiteltörlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján a pénztártag részére fizethet meg, amennyiben a támogatást a pénztártag igényelte.”

  Pénztári szolgáltatás és pénztártag van a törvényben, ehhez igazítva a maximum támogatást, ebből az következik, hogy mindez 1 pénztárra és tagra értelmezendő, ennek ellenére a pénztárak eltérő módon értelmezik a leírtakat. Mielőtt belépsz, meg kell kérdezni, hogy gondot jelent-e, hogy több pénztárban szeretnéd igénybe venni a támogatást. Olvastam olyat, ahol gond, oda nem kell belépni.

  A támogatás mértéke nem haladhatja meg a törlesztőrészletet.