Mi lesz ebből?

A napokban írtam arról, hogy most olyan emberek akarnak fejest ugrani az elmúlt száz év talán legnagyobb tőzsdei viharába, akik azt sem tudják, mi fán terem a tőzsde.

Óvatosan a befektetésekkel

Következzen Zoltán levele arról, milyen emberek akarnak most meggazdagodni gyorsan a tőzsdén:

Nem hozzászólásban szeretném megosztani veled, hanem így, aztán vagy felhasználod, vagy nem. Tökéletes megerősítése ugyanis a lenti eset annak, amit leírtál pár napja.

Ugye én kint tőzsdézek az Interactive Brokers-el. Mivel szerettem volna bővíteni azokat a lehetőségeket, amiket egyáltalán csinálhatok (ugye írtam, nem értek semmihez), de szeretném kipróbálni pár dollárral éles környezetben. Kitöltöttem hát ismét az ügyfelekre vonatkozó adatlapot, vagyis módosítottam pár dolgot, megjelöltem mit szeretnék, anyagi helyzetem is változott felfelé nem is keveset. Nem volt 5 perc az egész. Csináltam már ilyet, akkor másnap jóváhagyták a kérelmem.

Vártam 8 napot, semmi reakció, továbbra is „pending” a státusza a kérésemnek.

Felhívtam hát őket telefonon. És a lényeg, amiről írtál pár napja: azért nem foglalkoztak eddig velem, mert priorizálnak: meglévő ügyfél hátrasorolva.

Megkérdeztem miért, és elmondta a supportos ember: pár hete, amikor megvolt az első 20% esés több helyen megjelentek cikkek, hogy na ez most jó beszálló lehet!

(Trumptól kezdve mindenki erre buzdította a népet). Ekkor úgy megugrottak az új számlanyitási igények, hogy nem bírják.

100-ból 1-et tudnak engedélyezni, a többit utasítják vissza, mert munkanélküli/munkája van, de akkora hitelekkel rendelkezik, hogy 3 év alatt sem fizeti vissza/összes megtakarítása 1000 dollár alatti, és mindet be szeretné utalni az értékpapír számlájára stb stb., és azonnal nem értékpapírokkal és ETF-ekkel szeretne kereskedni, hanem mindennel is.

Ráadásul ezek a kezdők el sem jutottak a weboldalon a feltételek menüpontig, holott le van minden írva, mihez milyen feltételek szükségesek. Vagy igen, de nem értették. Nem tudom melyik a rosszabb. És tőzsdézne. Most, azonnal!

Ezután jött ugye egy nap, amikor volt egy 10%-os felpattanás, na akkor tízszer annyian jelezték a nyitási igényt mit előtte!

Ahogy te fogalmaztál: úszni nem tudó, gyakorlatilag nincstelen tömegek akarnak azonnal a tomboló tornádók közepette az óceán közepébe beúszni.

Ebből még nagyobb baj lesz szerintem, olyan amit elképzelni sem tudunk! Ha a szegények mindenüket felrakják a tőzsdére tőkeáttéttel ahogy kell, majd jön egy újabb 30%-os esés, majd pár év oldalazás…

Türelmet kért hát tőlem a supportos ember (volt még technikai kérdésem a programmal kapcsolatban, olyan profin egyszerűen és érthetően válaszolt, hogy elszégyelltem magam a kérdésem miatt), mert mint fogalmazott, tízezrével vannak előttem elutasításra váró számlanyitási igények.

Share

85 hozzászólás

 • Cartman
  Bevallom, a hét elején még én is meg voltam indulva, hogy itt a nagy beszállás ideje, de aztán kis gondolkodás után úgy döntöttem, hogy várok még. Szerintem még nagyon messze vagyunk az aljától. Még ezt követően lesznek bevezetve szigorítások mindenhol.
  Van egy New Jersey-i ügyfelem, vele nem tudtam beszélni egy hétig, mert karanténba került az utazásuk után. De mondta, hogy náluk is tömeges elbocsátások _kezdődtek_. Sok ember veszítette el a munkáját, és még több fogja ezt követően.

  Azt mondjuk nem tudom megérteni, hogy munkanélküliként/hitellel a nyakában ki akkora idióta, hogy a maradék pénzét betolná tőzsdére pont most, amikor igazából bármelyik irányba meglódulhat az árfolyam. Szerencse, hogy ők szűrik az ügyfeleket, de kiváncsi vagyok, hogy mások is ennyire körültekintőek-e, vagy pulzus alapján döntenek-e majd, hogy adnak-e engedélyt vagy sem.

 • GGG
  OFF 🙂
  Érdekesség, hogy most “akciósan” fél évre 90 ezerért kínálnak egy 150 ezres ingatlant:

  ingatlan.com/xix-ker/kiado+lakas/tegla-epitesu-lakas/budapest+19+kerulet+tulok+utca/31362742

  Gondolom a kutya nem veszi ki most és fél évre leengedte a reális árra. Kiváncsi vagyok félév múlva hány százalékos akciók lesznek. 🙂

  Másik off: a telekomos, vodás ingyen gigabájtokkal kapcsolatban olvastam itt, hogy legalább egy köszönömöt megérdemelnének. Miért is? A gusztustalan, álszent önpromó miatt? Bocs 😀

 • Laney
  Tudom, hogy rengeten jönnek ezzel, hogy erről meg arról írj már légyszi, így én nem kérni, csak javasolni szeretnék egyet:

  Az Akadémián beszéltél arról, hogy melyik fajta befektetés milyen időtávhoz, mekkora vagyonhoz és kockázattűrő képességhez való, pl. 10 millió forint alatt felesleges állampapíron kívül túlkomplikálni a kérdést, vagy hogy tőzsdére 6-8 évnél hamarabb felhasználandó pénzt soha, stb. Mivel a fenti levél alapján is, és itt a fórumbejegyzések között is sokan ugrálnának a tőzsdébe, lehet hasznosnak tálálnák, ha ebből készülne egy bejegyzés 🙂 De ismétlem, semmi esetre sem kérés, csak javaslat 🙂

 • Fura ez
  Honnan tudhatná egy bróker cég, kinek van munkája, kinek mennyi hitele és megtakarítása van?? Ez kicsit nekem sántít, vagy én nem tudok valamit, amit tőlem szamlanyitaskor, kereskedés előtt senki nem kért, mert nem is kérhet el ilyen adatokat. Amiről beutalsz az ép. számlára, siman lehet egy b bankszamlad is, de oda sem vagy köteles megadni az egyenleged, elég a bankszámla szerződés is.
 • Kmiki
  A wannabe gordongekkoknak nem elment a jozan eszuk, hanem meg sem volt, hiszen lovesuk sincs, mit csinalnak. Meg a vegen Burrynek lesz igaza, ha teli tudobol fujnak bulltrapet az indexekbol.
 • Lángos
  GGG

  Te örülsz a helyzetnek? Gratulálok, veregesd meg a vállad.

 • mentocsomag
  Köszi Zoltán, jó hogy lehet erről olvasni, még ha a téma elszomorító is.
 • Nbazs
  “azért nem foglalkoztak eddig velem, mert priorizálnak: meglévő ügyfél hátrasorolva.”
  “mert mint fogalmazott, tízezrével vannak előttem elutasításra váró számlanyitási igények.”

  Ezt egyébként érti valaki miért is jó? Miért kell előnyben részesíteni az elbírálásnál azt a tömeget, akiből úgysem lesz ügyfél ahelyett akiből még származna is bevétel?

 • Tamás4
  Pont most dobott fel nekünk is hasonló ingatlanokat a net… 😀 Még annyira nincsenek tömegével a jobb (de nem elit) környékeken az olcsó albik, de ami késik… Most még fél évre kínálja, aztán ha nem tudja kiadni hónapokig rövid távra, akkor majd elgondolkodik és nem csak árat lesz kénytelen csökkenteni, hanem 2-3 éves szerződést kötni.
 • prots
  Szétnézve a fórumokon, fb csoportokban, youtube videók alatti kommentekben… igen, ebből még piszok nagy baj lehet. Most ugye kapnak $1000 csekket. Na mit látok? “Vegyél rajta részvényt.” Az “invesztorok” egyáltalán nem pánikolnak, sőt, örülnek, hogy most alacsonyabbak az árak és mohón ráugranak a részvényekre. Holott a bef. alapok még lehet el se kezdték kiszórni az árut, bízva abban, hogy ez egy V-alakú korrekció..

  Ismeritek a híres WB idézetet a félelemről/mohóságról? Ezt most sok helyen hangoztatják. Az egyetlen bibi, hogy hiába zuhanunk, az emberek csak mohóbban rákaptak a részvényekre… 🙂

  Ha majd fordul a pszichológia, és a hányinger kerülgeti az embert a tőzsde szó hallatán, na AKKOR van itt az idő beszállni. Addig okosabb félreállni.

 • GGG
  @Lángos

  Annak örülök, hogy talán ősztől nem kell 160-at fizetnem egy 35 nm2-es lyukért. Sajnálom, hogy mosolygós fejecskét raktam ki pánikolós helyett. Biztos én vagyok a kárörvendő szemét, nem az aki 3k-ért adja a csirkét a Lehelnél.

 • Poli
  Azert ez a nagy brokeresdi kicsit tul van tolva. Nem kell sebészprofesszoradjunktusgeneralis- nak lenni, hogy ha faj a fejed, beveszel egy algopyrint. Igen, daytrade,meg shortolas, meg tokeattet, meg deviza stb stb, nyilvan akkor profinak kell penni, de nyitsz egy ertekpapirszamlat, nyeszt, tbszt majd havi 20-30-50-100-200.000 ert veszel egy szimpatikus/ismert/regi/jo hirnevu/ osztlekfizeto/stbstb reszvenyt….. kitartoan csinalod, 3-5-10-20 evig. Azert ehhez nem kell 9 diploma. Ha akarod bonyolitani, vehetsz 2-3-5 kulonbozot. Ez mar vallalhato kockazat, vallalhato hozam/arfolyamemelkedes/ osztalek mellett. Szerintem
 • Alpokalja
  Jól van akkor nem csak nekem sántít ez a story…..
 • Igazmondó
  Az embereket nem lehet megmenteni saját maguktól, csinálják csak ami jólesik.
 • L
  Nekem sem all ossze a sztori. Gondolom ez nem egy brokerceg, ahol nyitsz egy szamlat, feltoltesz penzt es befekteted. Hanem valami mas. Tanacsado vagy ilyesmi? Vagy ennyire mas (es raadasul korlatozobb) szabalyok vonatkoznak az USA-ban a brokercegekre? Marmint gondolom ez egy USA-beli elmenybeszamolo.
 • Kard
  ez
  Már elég régóta van valami MIFID megfelelési teszt. Meg kell adnod mennyi a vagyonod, mekkora bevételed van, hitel, milyen időtávra tradelnél, tapasztalat bla bla. Amerikában meg van amúgy is valami mérőszám amit a kártya költéseidből számolnak ki minden egyes emberre. Ha rossz akkor nem is kapsz hitelt és ezt szerintem a brókercég is meg tudja nézni.
  Ezek alapján meg eldöntik, hogy pl kapsz-e számlát, esetleg az margin számla (tőkeáttétel) vagy egyáltalán nem.
 • terpesz
  szurni kell a tizezrekbol a parszaz validot biztos
 • szintetikus
  Én vártam ilyesmi helyzetre. Tettem félre pénzt és hétfőre kértem időpontot számlanyitásra. Megnyitom biztonsági okból, ha úgy érzem hogy be kellene szállni legyen rá lehetőségem. Ha úgy érzem, hogy nem jött el az idő, akkor pár hónap múlva lezárom a számlát és bukok pár havidíjat. Ez még belefér.
 • Krisztián
  Lángos

  Miért, minden rosszban van valami jó.
  Most jönnek a 30-40%-os ingatlan /albérlet akciók.
  Vevőknek türelem, és pofátlanul alkudni (nem ilyen jozan 10%, hanem sokkal többet)!

 • Gorbag
  Ugyanez nalam is: egy hete varok elbiralasra az IB-nel.

  Regisztraciokor kerdik a vagyonod, fizetesed, likvid vagyonod, en ebben semmi furat nem latok.
 • jami
  Irigylem az optimizmusát annak, akinek a fő gondolata – mibe szálljon be. Nekem semmi krónikus betegségem, viszonylag fitt vagyok, bmi 21,5 – tejet még veszek, de hogy mivel járok majd jól 5 év múlva?

  Ma rendet csináltam a garázsban, holnap jön a kamra. Kb. ilyen súlyú terveim vannak. Hétközben pedig home office, 3 iskolás gyerek mellett. Minden szabad kapacitásom elmegy arra, hogy tartsam bennük a lelket, legyen napirend, kaja, házi, munka.

 • marcos
  “Honnan tudhatná egy bróker cég, kinek van munkája, kinek mennyi hitele és megtakarítása van??”

  Gondolom, mindenfele CFDkkel akarnanak naluk hitelre kereskedni, ahhoz meg legalabb a “credit score”-jukat lekeri a ceg (kvazi publikus info USA-ban, amibol kitunik, hogy milyen ados vagy es hogyan gazdalkodsz a penzzel).

 • Nbazs

  Szűrjenek, nem ezzel van a baj. De ha látják (és nyilván ők is sejtették előre) milyen az új, miért kell a meglevő, jól bevált ügyfél elé helyezni? És nem csak itt, szinte mindenki ezt csinálja. Az újnak a hátsóját is, a régi meg le van ejtve. Ezt nem tudom megérteni.

  Unokatesóm mondta anno, amíg még vállalkozása volt itthon, hogy ő úgy áll az ügyfelekhez, hogy nem gyorsan akar meggazdagodni, hanem nagyon. Voltak is régi visszajáró, illetve rajtuk keresztül, ajánlás útján szerzett új ügyfelei. Ebből kellene több szerintem.

 • Janos82
  :
  Aki nem kronikus beteg, es nem keresi a tarsasagokat, annak 99% felett van az eselye, hogy tuleli. Vuhanban bizonyitottan 1%kapta el. Realisan nezve akkor esik 98% ala a tuleles eselye, ha betegsegeid vannak ES megfordulsz forgalmas helyen. Ha a ket rizikobol csak az eggyik van, mar 99% a tulelesi eselyed. Ha nem hiszed nezd meg, hogy hol hanyan elnek, es haltak meg( Mondjuk Vuhanban… )
  Az iskolast aterzem… nalunk az elsos melle 1 ovis jut es egy csecsemo…
 • Én is akarok kommentelni...

  Én küldtem be Miklósnak a tapasztalatomat.
  Amikor kint számlát szeretnél nyitni, egy egész sok oldalas kérdőívet kell kitölteni. Természetesen lehet hazudni, csak épp ugye 1, magadat vered át nem őket 2, az ott megadott adatok valóságáért te bizony felelsz 3, mivel egy egész nagy bankon van keresztül húzva a procedúra (Citi) a kinti banki előéletet le tudják ellenőrizni, így egy amerikai nehezen tudja kijátszani a rendszert.

  De van egész sok fék még a rendszerben:
  A shortolás pl. az én besorolási kategóriámban 100 ezer dollár esetén elérhető csak. És ezt nem ők találták ki, amerikai tőzsdefelügyeleti előírás.
  25 ezer dollár alatt heti 4 teljesített ordered lehet, vagyis 2 eladás+vétel. Szóval nyista daytrade.
  10 ezer dollárnál vagy jogosult 2x-es tőkeáttétre, 25 ezernél 3x-osra, 100 ezernél engednek 6-os tőkeáttétig.

  Én azt látom, ők próbálják megvédeni a hülyéket.

 • S1M0N

  Miért ne örülhetne? Eddig ő a rosszabbik felén állt a rettenetesen beteg magyar ingatlanpiacnak, most várhatóan fordul a kocka, jelentősen csökkentve a terheit.
  Te gondolom eddig a jobbik felén álltál a sztorinak és most ezért vagy ilyen frusztrált. Pont ugyan annyi jogod van ehhez, mint neki örülni.
 • Én is akarok kommentelni...

  Ezt kaptam tőlük csütörtök este:
  “Hello Zoltan,

  Thank you for providing your proof of address and identity. Our Account Processing team is currently working on a lot of new account documents at the moment, but I have went ahead and expedited your request to the top of the order. If approved, your account should be updated by end of day today or tomorrow.

  Regards,
  **** (a nevét töröltem érthető okokból)
  Licensed Broker, Zacks Trade
  “You’re in Control, We’re Here to Help”
  Phone: 312-265-9406 or 888-979-2257
  Email: support@zackstrade.com
  Address: 10 S Riverside Plaza, Suite 1600, Chicago, IL 60606″

  Persze lehet nem mondtak nekem igazat, csak a kamuval se ők, se én nem vagyunk előrébb, így nem látom az okát a dolognak. Persze én is hazudhatok, de az továbbra sem változtat a pending message státuszomon. Ráadásul kicsúsztak a tomorrow-ból is 🙁

 • Fox (nem az IT-s)
  Nekem is sántít a sztori. Nagyon kétlem, hogy egy supportos pont ilyen tényeket oszthat meg egy betelefonáló ügyféllel. Ráadásul amikor annyira el vannak havazva, hogy ki se látszanak belőle. Biztos ilyesmiről cseverészik. Jelentkezők összetétele, vagyoni helyzete, pénzügyi tudása.
  Persze !!!! 😀 : D
 • Én is akarok kommentelni...
  Amúgy azt nem tudom, hogy megnyugtató-e, hogy nem csak itthon szívatják a meglévő ügyfeleket pl. a biztosítók, bankok hanem más országban is jobb új ügyfélnek lenni.
  Idén év elején is az Allianz örömmel értesített, hogy a kötelezőjét a kocsimnak szeretné megemelni 64%-kal. Én meg pislogtam hogy mi van?! Ennél valamivel alacsonyabb volt az infláció, a kocsi meg kevesebbet ér ugye. Megkerestem őket, hogy ez komoly? Pillanat, megnézik tudnak-e valami kedvezőbbet kalkulálni, és 5 perc múlva már csak egy 20%-os emelésről szóló ajánlat volt előttem.
  Ez mi más, mint a meglévők szívatása? Elköszöntem a biztosítótól, és átmentem egy másikhoz, ahol még alacsonyabb lett a biztosításom. A vicc az, hogy vagyok annyira lusta dög, hogy ha nem emelnek semmit, akkor nem váltok biztosítót olcsóbb díjért. Több kiszámoló blogot kéne olvasnom? 🙂
 • V.A.Laki
  Aki nem erti, hogy miert kell szurni az ugyfeleket, az nem erti, hogy barmit muvel az ugyfel, azert a broker tartja a hatat. Ilyen szempontbol altalaban (kivetelek vannak, de altalaban) a nagyon intelligens, penzzel azonban nem rendelkezo ugyfelek a legrosszabbak. Szabadidejuk tengernyi, turelmesen kitapogatjak a rendszer hibait es utana a leghajmeresztobb dolgokat kovetik el a meggazdagodas hamis remenyet kergetve. Behajtani meg semmit nem lehet rajtuk.

  Ugyhogy van, akit szo nelkul utasitanak el, van, akinek egy heti varakozas utan jar egy kedves beszelgetes es olyan is van, akinek kihozzak Lenin elvtarsat a mauzoleumbol. A jo ugyfel most azert is kincs, mert elkezdtek a keselyuk keringeni a brokercegek felett (aki nez chartokat, az latja), ha zero a jutalek es a meglevo ugyfelvagyon nem kamatozni, hanem zsugorodni fog a kovetkezo evekben, akkor a tuleles nem lesz egyszeru.

 • blueman
  Feltehetoen penznyomtatassal oldja meg a vilag a problemakat iden, elszall a koltsegvetes mindenhol, extra allampapirokat fognak kibocsajtani stb… ergo inflacio lesz feltehetoen, ilyen esetben ki mibe vonul? Mar annyira elborult az elmem, hogy lehet tartos elelmiszerbe kellene fektetnem, pl: tészta?
 • Peter
  Ketszeres sebessegu az eses 29 hez kepest, jegybankok kormanyok probaljak menteni a menthetot. Napi 20 % mozgasok vannak, es senki nem tudja hol az alj. Vasarnap estek , hajnalok ressel esessel indulnak itt kereskedni kezdokent? Ajajj. A polgar sem aljat sem tetot nem tud fogni.
 • Átlagparaszt
  KBCtől is jött az emil, hogy „a tőzsdei kereskedés iránt megnövekedett érdeklődés miatt” túlterhelt az oldaluk, így a meglevő ügyfeleknek egy másodlagos bejelentkezési módot is elérhetővé tesznek. Kicsit én is korainak érzem még ezt a nagy lelkesedést, várok, és egyelőre rá se nézek az egyenlegemre, jobb ha nem is látom.
 • Surci
  Na ha már kezdő tőzsdések… Jelentkezem én is.

  Régóta el akartam kezdeni, de kb. most jutottam idáig, erre világgazdasági bedőlés érkezett… Azért nem vagyok annyira elmebeteg hogy rögtön az amerikai tőzsdén kezdjek teljesen újoncként, főleg ilyen időkben, jó lesz nekem elsőre a BET is.

  Anno lemaradtam a nagy OTP-kaszáról mert egy fillérem nem volt, most viszont jó lenne ha összejönne. 3000 környéki beszállóra gondoltam, ha esik odáig, felette semmiképp és valami felpattanást szeretnék elkapni. Egyelőre a fundamentumokat se látni, csak annyit hogy a magyar személyikölcsön-piac több mint egyharmadát viszi, ergo lesz még ez lejjebb is sokkal, egyébként meg nem rossz a bank helyzete, stratégiai is úgyhogy bedőlni se fog. A tőkeáttételen viszont eléggé gondolkodom (ismerem Miklós és a profi befektetők ide vonatkozó ajánlásait a kezdőkre nézve) de még egyszer nem akarok lemaradni.

 • Surci
  Amúgy szerintem se most van itt a beszállás ideje, akkora mindenbuborék volt az elmúlt évtized, pláne az eufória utolsó három éve hogy bőőőőőven van hová esnie mindennek is (ingatlan, nyersanyag, stb…). most tartunk ott mint a kis randomkorrekció után 2018 decemberében. Ez lenne a nagy összeomlás? Amerikában még be se indult a járvány, mi is csak az elején vagyunk, és még több idő lesz a romhalmaz szanálása, az EU-ból megint ki fog esni egy csomó csontváz, munkanélküliség, komplett szektorok évekre kuka, és a fenetudja meddig tartanak a karanténok, lezárt határok… Úgyhogy kivárom az alkalmas OTP-beszállót, addig meg gyakorolgatok párszázezerrel a mobilappon 😀
 • Eva
  Off: apukáktol kérdem, kis megerősítéskent: az normális, ha az ember izgul 9 nappal a párja tervezett császára előtt? Gondolom az első gyereknél ez fokozottabb, és 99%ban fölösleges. Nálunk első gyerek lesz.

  Aludni birok, igyekszem keveset gondolni ra: akcioterv van, ha esetleg előbb kellene Zuglóból Sote2re sietni.

 • Károly
  Aki hosszú távra vesz, annek érdemes lehet vásárolni kis adagokban. Érdekes, hogy korábban Miklós is az időzítés ellen beszélt, mert úgysem lehet eltalálni az alját, most meg azt mondja, hogy ő még nem vesz. Pedig ez időzítés, nemde?

  Egyszerre beletenni a pénzt botorság, ezért átlagolni kell, folyamatosan vásárolni kis adagokban, és akkor hosszú távon lesz haszon is.

 • burnout
  Úgy látom boldog-boldogtalan be akar szállni. Itt az ideje eladni :D:D
 • Tamás
  “Másik off: a telekomos, vodás ingyen gigabájtokkal kapcsolatban olvastam itt, hogy legalább egy köszönömöt megérdemelnének. Miért is? A gusztustalan, álszent önpromó miatt? Bocs ”

  Köszönd most meg azért, mert nagyon nagy a load az összes telkó cégnél minden szolgáltatásban (erre nem lehetett felkészülni), és ezek a szemetek még ezen felül is bevállalták azt, hogy valamennyivel, ingyen támogatják az efi-ket, (promó ide vagy oda.)
  Ha esetleg szolgáltatás csökkentés lenne akármilyen biztonsági okra hivatkozva – mondjuk leviszik a net sebességét 1 MBit/sec-re mindenkinek – akkor mekkora üvöltözés lenne, hogy de hát “ki van fizetve”…

 • Ekvilibrium
  “Megkérdeztem miért, és elmondta a supportos ember: pár hete, amikor megvolt az első 20% esés több helyen megjelentek cikkek, hogy na ez most jó beszálló lehet! (Trumptól kezdve mindenki erre buzdította a népet). Ekkor úgy megugrottak az új számlanyitási igények, hogy nem bírják.”

  Csacskaság. A számlaigénylések megugrása az április 15.-i Individual Retirement Account (IRA) határidő miatt történt, ami egy fajta nyugdíjelőtakarékossági számla. Az IRA-ba tolt pénz levonható az amcsi SZJA-ból.

  Itt egy átlagos amcsi ifjú titán dilemmája (TL;DR: az átlag amcsi nem a tőkeáttételen agyal):
  reddit.com/r/personalfinance/comments/fmgvcd/should_i_invest_in_my_cash_savings_or_ira/

 • mitel hentes
  – Jó estét kívánok, szeretnék nyerészkedni a válságon!
  – Mennyi pénzt tud befektetni vagy kockáztatni?
  – Százezer forintot
  – És mennyit szeretne nyerni?
  – Első körben 10 milliót, néhány év alatt. Nem akarok túl nagyot kockáztatni
 • Bekecs
  Én a Random Capitalnál csütörtök este regisztráltam, pénteken már meg is volt a számlám, küldték az e-mailt. Pedig totál kezdő vagyok, és a kérdő ívet is ennek megfelelően töltöttem ki. Utána meg is jelent a figyelmeztetésük, hogy nekem semmilyen terméket nem ajánlanak, vagy valami ilyesmi 🙂 Mondjuk eszem ágába nem lenne shortolni, tőkeáttét, meg ilyenek. Először kicsit tapogatózok, aztán veszek néhány etf-et, esetleg egyedi részvényt, hosszútávra, szép apránként csipegetve. Ennyi lenne a cél.
 • Dr.D.
  Usd/jpy párral kereskedek 3 éve, előtte 4 évig mindenféle mással. A részvényekhez nem értek, de jövőhét fasza beszálló lehet egy shortra. Elfogadják az 1000 mrd dodós mentőprogramot , két nap optimizmus, behúzzák a balfaszokat aztán irány lefelé. Célpontjaim a csak regionális szinten létező olajcégek, akik nem az araboktól veszik az olajat.

  Egészen addig, amíg valaki be nem jelenti, hogy kész a vakcina és kezdődnek a humán tesztek. Onnantól egy bazi nagy short zárási hullám lehet, ott meg beszállnék felfele az addigra legatyásított légitársaságokba. Az OTP short óta nem vettem részvényt, izgulok :)).

 • mutyilufi
  Korai még a beszálló sztem. Mol, OTP felpattanás valószínűleg tiszavirág életű lesz. Most még csak az olvassuk hogy közgazdászok szerint mekkora lesz a zakó, de kevesen érzik még a bőrükön. Amikor majd jönnek az első adatok a munanélküliségről, bedőlő cégekről, elszálló államadósságról, fűszerveze siralmas siralmas negyedéves jelentésekkel, na akkor majd újra lefordul minden. Hogy kinek van igaza a jövő majd eldönti, én egyenlőre kivárok.
 • Adamo
  Most az a napi urban legend, hogy a kíniak fognak bevásárolni mindenféle részvényből, mert náluk már normalizálódik a helyzet és majd megveszik az egész nyugati világot bagóért.
 • Janos82
  Evek ota gondolkozom azon,hogy be kene szallni a tozsdere. Szerintem hamarosan mi is megvesszuk az elso ETF-et, de elotte megvarom, hogy rendezodjon a virushelyzet, es a hirek ne a virus korul forogjanak, hanem a gazdasagi kovetkezmenyei korul, illetve lassam, hogy a munkaeropiac hogyan all a szakmamban, mert ebben a pillanatban tudom majd csak eldonteni, hogy mennyit kockaztathatok…
 • örök körök
  KBC-től én is kaptam levelet a megnövekedett forgalomról.

  Ha sok új pénz ömlik a tőzsdére, főleg kisbüfi oldalról, akkor jó eséllyel a nagy esésnek egyelőre vége. Inkább rázósabb hullámvasút oldalazásra számítok innentől, amin botcsinálta daytraderek jókat nyerészkedhetnek (ez a szakasz igazából már el is kezdődött). Esetleg egy bull trapre a lassacskán bepotyogó jobb hírek hatására (Kínában már fasza a helyzet, mindjárt itt a vége a járványnak!), így a kockázatkerülő, longos kisbüfik is még fel tudnak ugrani majd a vonatra.

  Csak hogy aztán, amikor már végre konkretizálódik a helyzet mélysége a világgazdaságban, valóban elindulhasson a régóta várt medvepiac a hosszú, elnyújtott, idegőrlő lemorzsolódással. Aminek az alja felé már nem bírják idegszállal tovább az új beszállók és realizálják az ordas bukót.

  🙂

 • lvjtn
  vegyél 🙂 ki tart vissza?

  én is szeretek beleenyúlni a hulló késbe, ahogy te írtad, kisebb tételekkel. de fogok tartogatni puskaport őszre is: emlékeztetőül: 2007. nyár és 2008 nyár között egy év alatt vesztettek a tőzsdék 30-40%-ot az értékükből, és a fekeeteleves csak 2008 őszén jött…

  nem biztos, hogy ez ismétlődik, de az biztos, hogy van oka Miklósnak _nem bátorítani_ a totál amatőr kezdőket a mostani bevásárlásra. szerinted mit kapna egy év múlva itt, ha ismétlődik 2007-8-9 (és szerinte fog), és aki ma vesz részvényt, az 50% mínuszban ül mondjuk 2021 őszén is? pláne hogy kezdők legritkább esetben képesek két dologra: a) mértékkel venni (családi házra jelzáloghitel, mert “tuti befektetést” mondot xyz), b) 20-30% bukónál többet kiülni és nem pánikolni (pl. itteni kommentek: esik a forint -> “jajistenem, vegyünk eurót 360-on AZONNAL!”)

 • Mikka
  Ha közeljövőben (elkövetkezendő hónapok, max fél év) kellene dollárt váltanotok forintra, mikor tennétek? Magyarán most a történelmi csúcsok közelében vagy várható szerintetek érdemi forintgyengülés a jövőben (is)?
 • Fura ez

  Köszi, ezt nem tudtam, hogy az USA-ban ennyire figyelik ezt is, ennyi mindent ki kell tölteni, kicsit ez a magánélet semmibe vétele, hogy már boldog-boldogtalannak ki kell ott tárulkozni.

  Amúgy én ott simán hazudnék, magamat nem csapom be, mert saját helyzetemmel tisztában vagyok. Credit Score nem mutatja meg a brókernek a vagyonod, csak hogy mennyire pontosan fizeted vissza a hiteleidet. Bankmúltat lekérhetnek ezek szerint (ez is gáz), de nem hiszem hogy éves adatokat fognak elemezni minden ügyfélnél. és az sem mutatja meg a valódi vagyont, pl. ingatlan, autók stb. Ha már ingatlan és autó tulajdont is lekérhet egy bróekerház ott, az végképp gáz.

  Tőkeáttételes kereskedésre itthon is vannak szigorú szabályok, elvileg az EU és MNB még jobban tervezi ezt szigorítani, ez jogos. De ehhez is csak értékpapír számla értéket tudnak nézni.