Te vagy a pénzedért vagy az van érted?

A pénz remek szolga, de a legborzalmasabb úr, tartja a régi mondás. Ha azért van pénzed, hogy kiszolgáljon téged, akkor kényelmessé teszi az életed. Azonban ha te szolgálod a pénzt, például mindig csak azt nézed, hogyan tudnál még egy kicsivel több vagyonra szert tenni, tönkreteszi az életed.

Ennek ellenére a legtöbben a pénz fogságában élik le az életüket és még csak fel sem tűnik nekik.

Az egész életük a pénz utáni rohanásban telik. Elérnek egy anyagi szintre, de még szinte oda sem értek, már a következő lépés elérése miatt hajtanak.

Amíg nincs pénze az embereknek, aggódnak a megélhetés miatt, a diákhitel miatt, majd a lakáshitel és végén a nyugdíj miatt. Ha szert tesznek vagyonra, akkor meg azért aggódnak, hogy azt el ne veszítsék, tönkre ne menjen a bank, el ne lopja azt valaki vagy ne zuhanjon a tőzsde. A legtöbb embernek, akinek nincs pénze, azért aggódik, akinek pedig van, az általában azért.

Kevesen vannak, akik el tudják engedni a pénzt és nem törődni vele jobban, mint szükséges. Ők azok, akik megelégednek a mindenkori helyzetükkel.

Aki ezt megérti és nem elégedetlenségből vagy aggodalomból (vagyis félelemből) akar többet elérni, hanem mert megteheti és meg is akarja tenni és egy bizonyos anyagi szint felett a tevékenységének nem a célja, inkább csak az eredménye a még több pénz, az elmondhatja, hogy nem ő szolgálja a pénzt, hanem a pénz őt.

Mennyi az elég?

Amiért ez eszembe jutott, mert éppen most olvastam Keanu Reeves-ről, nagyon tetszett a hozzáállása a pénzhez.

Ő a nagyon kevés híres színész egyike, akit a legkevésbé sem érdekel a vagyon, nem akar milliárdos palotát három úszómedencével a legdrágább környéken, sem drága autókra nem vágyik. Mert minél több vagyontárgyad van, annál több velük a probléma és a stressz. Ezért sem vesz ingatlanokat világszerte, mint olyan sok kollégája.

A pénzének nagy részét eladakozza, hiába keres rengeteg pénzt, azt mondja, nem akar stresszelni azon, mi történik a bankszámláján lévő pénzzel vagy azért, hogyan növelje azt. A nyugodt élet és az egészség számára sokkal fontosabb ennél. Elég neki egy kényelmes élethez elegendő összeg, nem akar minél több pénzt felhalmozni a bankszámláján feleslegesen.

Több filmjénél megtörtént, hogy a gázsija nagy részét szétosztotta a háttérben dolgozó technikusok és egyéb alkalmazottak között vagy éppen lemondott arról, hogy egy-egy híres színészt még lehessen alkalmazni a filmhez.

Azt mondja, hogy ő azért csinál filmeket, hogy az embereket szórakoztassa, a pénz csak a mellékterméke annak, amit csinál és nem a célja. Ha a szórakoztatás a célod és azt jól csinálod, az sok pénzt fog neked eredményezni. S igaz ez bármire, amit azért csinálsz, mert szereted csinálni.

Ha csak a pénz miatt készítesz filmet, írsz könyvet, tartasz előadást vagy csinálsz bármit, az gyorsan átjön az alkotás minőségén. Ellenben ha elhivatásból vagy örömmel csinálod, az emberek hajlandóak lesznek fizetni érte.

Szóval nagyon tetszik a hozzáállása, nem a pénzért él és nem érdekli egy bizonyos összeg felett, hogy mennyi pénze van. Nem akar a rabja lenni sem a vagyonnak sem a pénzkeresetnek. Nagyon kevés ember van, aki el tudja engedni a pénzt, amikor már nem kell ragaszkodnia hozzá. Nagyon kevesen tudják azt mondani, hogy nekem ennél több nem kell a kényelmes és elégedett élethez, a legtöbben a kapzsiság áldozatai lesznek egész életükben.

Öröm látni, hogy a híres színészek között is vannak ilyen felfogású emberek.

Share

159 hozzászólás

 • AzEredetiDani

  Koszonom, jol esik 🙂
  Ki dog derulni, egyelore en sem bantam meg.
 • AzEredetiDani

  Ebben sok tapasztalatom es sok olvasott anyagom van. En mar voltam vezeto 2 evet, volt 24 emberem 3 varosban. Maceras volt, a vegen nem is ugy sultek el a dolgok ahogy szerettem volna, igy ceget valtva ujra szakember lettem. Nekem a legfontosabb kerdes az volt,h miert is akarok vezeto lenni? ( azert volt fontos kerdes, mert mostanaig nekem olyan termeszetes volt,h az leszek mint a levegovetel. )

  A valasz egeszen meyrol jovo volt ami felnyitotta a szememet ( de ez mar terapias jellegu temakor ). Nem mondom,h nem leszek meg vezeto, de most eloszor mast valasztottam a penz es hatalom helyett. Ennek orulok, bar a dontes meghozatala eddig meg soha nem latott modon volt nehez.
  Korabban mden valtasom hatarozott es celtudatos volt, hezitalas nelkul.

 • GRatta
  Nagyon jó cikk. Régen is megfogalmazták már ezt kicsit rövidebben:
  “Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak [vagyon]. Azért azt mondom néktek: Ne aggodalmaskodjatok a ti éltetek felől, mit egyetek és mit igyatok; sem a ti testetek felől, mibe öltözködjetek. Avagy nem több-é az élet hogynem az eledel, és a test hogynem az öltözet?”
 • dmry

  gratula a céltudatosságodért!

  valóban sokakat fojt el (zár dobozba) és meg pl. a péter-elv/fizu/jutalék/bónusz, + egyéb idétlen-ám hr szempontból biztonságosnak tűnő általánosítás-, főleg ha stratégiailag alkalmazzák.

 • dmry

  “A valasz egeszen meyrol jovo volt ami felnyitotta a szememet ( de ez mar terapias jellegu temakor )”

  érteni vélem/szeretném, de ezért is kérdem; általánosítva elmondanád a miértjét?

 • Dani

  Nagyvonalakban:

  Bizonyos gyermekkorból fakadó hiány kompenzálása.
  Vezető = hatalom.

 • dmry

  köszi szépen a választ!
  időnként magam is rátévedek az önismeret ismeretlen útjára, de annyira szabványellenes, hogy még mindig meg tud lepni 🙂
 • Michaelknight23
  Könnyű úgy beszélni, ha van vagy volt örökség. Akár csak egy sz@ros ingatlan fele…kezdjetek a nulláról mint én! 😉
 • matetoth

  teljesen mindegy, el lehet 100-1000-10000M-et is herdálni, szerencsére az egész nyugati kultúrában fontosabb az egyéni teljesítmény, mint a közösségi…