Amin érdemes spórolnod az új évben

2017-12-31
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Itt az új év, ilyenkor szokták az emberek jobb esetben átgondolni az életüket és igyekeznek változtatni azon, amiről úgy gondolják, hogy rosszul csinálják.

Arról, hogyan kellene a pénzügyeidet megváltoztatni, már sokat beszéltünk. Most egy másik dologról szeretnék írni, ami még a pénzednél is értékesebb. Ez pedig az időd. Ez az a kincsed, amiből véges számú egységet kaptál és a ma elpazarolt időd holnap már nem tudod visszaszerezni.

Ahogy telnek az évek, sőt az évtizedek, egyre nagyobb értéke lesz az időnek a számomra, de úgy gondolom, mindenki más számára is. Amíg fiatal voltam, semmit nem jelentett az idő, de most már fontossá vált az is, hogy mennyire hasznosan töltöm az időm.

Sokan panaszkodnak az anyagi életükkel kapcsolatban, hogy hiába keresnek rengeteget, egyszerűen soha nem marad a hónap végén megtakarítás, pedig csak a legfontosabb dolgokra költenek. Ennél többet az emberek talán csak az idejükre panaszkodnak, hogy fontos dolgokra, mint család, sport, tanulás és ehhez hasonlóakra soha nincs idejük.

Persze kívülről jól látszik az anyagi életben is, hogy sok olyan kiadás van, amit az adott személy nélkülözhetetlennek gondol, de igazából rengeteget tudna rajta spórolni. Személyi edző, magántanár, autóval járni munkába, feleslegesen nagy ház költségei és sok hasonló kiadás, ami összességében százezrekbe kerül minden hónapban egy család életében.

Nincs ez másként az ember idejével sem. Igaz a mondás, hogy arra van időd, amire időt szakítasz. Nagyon sokat meg lehet spórolni az idődön is, ha úgy tekintesz rá, mint egy olyan dologra, amit ugyanúgy be kell osztanod, mint a pénzed.

Három dolgot vezettem be idén az életembe, hogy az időmet minél hasznosabban tudjam felhasználni. Ezeket szeretném megosztani veletek, hátha nektek is segít, hogy keretek közé szorítsátok az időtök felhasználását. (Természetesen ez csak az én szisztémám, neked úgy kell csinálni, ahogy neked megfelelő.)

Az első, amit bevezettem, hogy este nyolcig semmi olyan dologra nem fecsérlem el az időmet, ami nem munka, vagy önképzés, vagy bármi más, aminek gyakorlati haszna van, mint például a sport.  (Természetesen ide tartozik a családdal, gyerekneveléssel töltött idő is.) Rengeteg idő elment például arra, hogy teljesen értelmetlen híreket olvasgassak, aminek semmi hatása nincs az életemre és semmit nem is tesz hozzá.

Miről szól az átlagos hír? Egy bolond megkéselt tíz embert New Yorkban, baleset ért valakiket a négyes főúton, akiket nem is ismerek, hatalmas havazás Németországban, amerre úgysem megyek mostanában, szakadékba zuhant egy busz Indiában, mindent átszövő korrupció a magyar közbeszerzésben, ami bár érint, de attól semmi nem változik, hogy századjára olvasok róla és a többi hasonló cikk. A hírek 95%-ának elolvasására kár elfecsérelned az idődet, mert semmit nem tesz hozzá az életedhez.

Ennek ellenére naponta több óra ment el az életemből, hogy ilyen híreket olvasgassak. A facebookozásról, vicces videók nézegetéséről, "sztárokról" szóló pletykákról már nem is beszélek. Nekem nincs facebook accountom, de akinek van, az átlagosan közel egy órát tölt el a Facebook alkalmazásaiban. S ez csak az átlag, amit a sok inaktív felhasználó szépít meg. A valóságban az átlagos felhasználó 2-3 órát is elpazarol az életéből a Facebook-on minden egyes nap. Ez csak a Facebook, nincs benne például a tévézés és az egyéb internetes szörfölgetés.

Nem szeretném, ha félreértenéd: kell a kikapcsolódás és a szórakozás is, ahogy a desszertnek is van helye a étkezésben: miután jóllaktál értelmes dolgokkal, jöhet az édesség. De úgy gondolom, érdemes keretet szabni, hogy ne folyjon el az egész életed üres dolgokra.

Este nyolc után nyugodtan kapcsold be a tévét, olvasgass facebook-ot vagy csinálj, amit csinálni szoktál kikapcsolódásként. Ekkor olvasgass teszteket, keresd a következő autódat az apróhirdetések között és minden hasonlóval szerintem ráérsz este is foglalkozni.

A másik ilyen szabály, amit meghoztam, hogy este tízkor lefekszem aludni. Eddig nagyon jó ötletnek tűnt, hogy akkor kezdek el dolgozni, amikor mindenki más a családból lefeküdt aludni, végre senki nem zavart. Azonban másnap akkor is korán kellett kelnem, ha hajnal kettőig dolgoztam. Ezért kialvatlan voltam, ingerült és munkavégzésre jóformán alkalmatlan.

Mivel fáradt voltam dolgozni, ezért a napom ostoba hírek olvasgatásával ment el (lásd első pont), ezért újra éjszaka kezdtem el dolgozni és minden kezdődött elölről.

De olyan is volt, hogy nem dolgoztam, hanem csak  tulajdonképpen buta dolgokat olvastam a neten, vagy filmet néztem éjfélig vagy hajnal egyig.

Ennek vége, akkor is lefekszem aludni, ha nincs kész a munka, vagy érdekes könyvet olvasok. Így másnap kipihentem ébredek, nem fáradtan, összetörten, vagy nyűgösen.

Sőt, fel tudok kelni reggel fél hatkor is és tudok értelmes dolgokat csinálni, mielőtt a család többi része felkel. Hogy mi az értelmes dolog neked, azt döntsd el magadnak. Tornázol fél-egy órát, elmész futni, előveszed az angol/német/arab/olasz nyelvkönyvet, imádkozol, vagy csinálsz bármit, amire eddig soha nem volt időd, de mindig is csinálni akartál. Sokkal jobb lesz a napod, ha megalapozod valami értelmes dologgal reggel, ami még nem munka, hanem téged magadat épít valamilyen módon.

Ugyanis a korán kelés nagyon relatív, reggel ötkor is gond nélkül fel tudsz kelni, ha nem éjfélkor feküdtél le előző este.

A harmadik dolgot a Bibliából szedtem: semmilyen munkát nem végzek szombaton. Munka alatt a pénzkereső tevékenységet értem, nem azt, hogy mondjuk le sem viszem a szemetet, mert úgymond szombat van. (Ez főleg akkor fontos, amikor vállalkozóként magadnak osztod be az idődet.)

Ennek értelme, hogy legyen egy olyan nap, amikor teljesen kikapcsolsz és nem a munka, a megélhetés és a hasonló dolgok körül forog az agyad. Ezért mondja a Biblia, hogy a szombat van az emberért és nem fordítva. Vagyis magaddal teszel jót, ha egy nap nem vagy hajlandó még egy kicsit sem a munkáddal és a megélhetéseddel törődni.

Lehet, hogy furcsának tűnik, de ezt volt az elején a legnehezebb megtartani. Egész héten ügyfelekkel találkozom, vagy a dolgaimat intézem, annyira adta magát, hogy szombaton olyan cikkeket olvassak, amit felhasználhatok majd a blogban, vagy cikket írjak azokról a témákról, amik eszembe jutottak a hét során, de nem volt időm megírni őket. A rengeteg e-mailre is ilyenkor lett volna időm válaszolni.

Azonban kibírtam, hogy nem foglalkozom a munkámmal hetente egy napot és ez is nagyon jót tett az időm beosztásával kapcsolatban.

Amióta az időmet éppúgy beosztom, mint a pénzem, sokkal értelmesebben telnek a napjaim. Már nem is hiányoznak az üres hírek, gyakran úgy kell magam emlékeztetni este, hogy azért a napi híreket átolvassam. Mert hiába felesleges a hírek 95%-a, azért arról az 5%-ról érdemes tudnom. De ma már a legtöbb hírt meg sem nyitom, a címéből látom, hogy felesleges elolvasnom.

Te beosztod-e az idődet? Ha igen, hogyan? Mire tudsz időt szakítani, mióta az idődre is éppúgy tekintesz, mint a pénzedre? Mi változott meg és mi volt benne a nehéz? Írd meg a hozzászólásokban, ahogy azt is, ha neked más módszerek váltak be.

Mindenkinek mindenben eredményes új évet kívánok.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram