Amin érdemes spórolnod az új évben

Itt az új év, ilyenkor szokták az emberek jobb esetben átgondolni az életüket és igyekeznek változtatni azon, amiről úgy gondolják, hogy rosszul csinálják.

Arról, hogyan kellene a pénzügyeidet megváltoztatni, már sokat beszéltünk. Most egy másik dologról szeretnék írni, ami még a pénzednél is értékesebb. Ez pedig az időd. Ez az a kincsed, amiből véges számú egységet kaptál és a ma elpazarolt időd holnap már nem tudod visszaszerezni.

Ahogy telnek az évek, sőt az évtizedek, egyre nagyobb értéke lesz az időnek a számomra, de úgy gondolom, mindenki más számára is. Amíg fiatal voltam, semmit nem jelentett az idő, de most már fontossá vált az is, hogy mennyire hasznosan töltöm az időm.

Sokan panaszkodnak az anyagi életükkel kapcsolatban, hogy hiába keresnek rengeteget, egyszerűen soha nem marad a hónap végén megtakarítás, pedig csak a legfontosabb dolgokra költenek. Ennél többet az emberek talán csak az idejükre panaszkodnak, hogy fontos dolgokra, mint család, sport, tanulás és ehhez hasonlóakra soha nincs idejük.

Persze kívülről jól látszik az anyagi életben is, hogy sok olyan kiadás van, amit az adott személy nélkülözhetetlennek gondol, de igazából rengeteget tudna rajta spórolni. Személyi edző, magántanár, autóval járni munkába, feleslegesen nagy ház költségei és sok hasonló kiadás, ami összességében százezrekbe kerül minden hónapban egy család életében.

Nincs ez másként az ember idejével sem. Igaz a mondás, hogy arra van időd, amire időt szakítasz. Nagyon sokat meg lehet spórolni az idődön is, ha úgy tekintesz rá, mint egy olyan dologra, amit ugyanúgy be kell osztanod, mint a pénzed.

Három dolgot vezettem be idén az életembe, hogy az időmet minél hasznosabban tudjam felhasználni. Ezeket szeretném megosztani veletek, hátha nektek is segít, hogy keretek közé szorítsátok az időtök felhasználását. (Természetesen ez csak az én szisztémám, neked úgy kell csinálni, ahogy neked megfelelő.)

Az első, amit bevezettem, hogy este nyolcig semmi olyan dologra nem fecsérlem el az időmet, ami nem munka, vagy önképzés, vagy bármi más, aminek gyakorlati haszna van, mint például a sport.  (Természetesen ide tartozik a családdal, gyerekneveléssel töltött idő is.) Rengeteg idő elment például arra, hogy teljesen értelmetlen híreket olvasgassak, aminek semmi hatása nincs az életemre és semmit nem is tesz hozzá.

Miről szól az átlagos hír? Egy bolond megkéselt tíz embert New Yorkban, baleset ért valakiket a négyes főúton, akiket nem is ismerek, hatalmas havazás Németországban, amerre úgysem megyek mostanában, szakadékba zuhant egy busz Indiában, mindent átszövő korrupció a magyar közbeszerzésben, ami bár érint, de attól semmi nem változik, hogy századjára olvasok róla és a többi hasonló cikk. A hírek 95%-ának elolvasására kár elfecsérelned az idődet, mert semmit nem tesz hozzá az életedhez.

Ennek ellenére naponta több óra ment el az életemből, hogy ilyen híreket olvasgassak. A facebookozásról, vicces videók nézegetéséről, “sztárokról” szóló pletykákról már nem is beszélek. Nekem nincs facebook accountom, de akinek van, az átlagosan közel egy órát tölt el a Facebook alkalmazásaiban. S ez csak az átlag, amit a sok inaktív felhasználó szépít meg. A valóságban az átlagos felhasználó 2-3 órát is elpazarol az életéből a Facebook-on minden egyes nap. Ez csak a Facebook, nincs benne például a tévézés és az egyéb internetes szörfölgetés.

Nem szeretném, ha félreértenéd: kell a kikapcsolódás és a szórakozás is, ahogy a desszertnek is van helye a étkezésben: miután jóllaktál értelmes dolgokkal, jöhet az édesség. De úgy gondolom, érdemes keretet szabni, hogy ne folyjon el az egész életed üres dolgokra.

Este nyolc után nyugodtan kapcsold be a tévét, olvasgass facebook-ot vagy csinálj, amit csinálni szoktál kikapcsolódásként. Ekkor olvasgass teszteket, keresd a következő autódat az apróhirdetések között és minden hasonlóval szerintem ráérsz este is foglalkozni.

A másik ilyen szabály, amit meghoztam, hogy este tízkor lefekszem aludni. Eddig nagyon jó ötletnek tűnt, hogy akkor kezdek el dolgozni, amikor mindenki más a családból lefeküdt aludni, végre senki nem zavart. Azonban másnap akkor is korán kellett kelnem, ha hajnal kettőig dolgoztam. Ezért kialvatlan voltam, ingerült és munkavégzésre jóformán alkalmatlan.

Mivel fáradt voltam dolgozni, ezért a napom ostoba hírek olvasgatásával ment el (lásd első pont), ezért újra éjszaka kezdtem el dolgozni és minden kezdődött elölről.

De olyan is volt, hogy nem dolgoztam, hanem csak  tulajdonképpen buta dolgokat olvastam a neten, vagy filmet néztem éjfélig vagy hajnal egyig.

Ennek vége, akkor is lefekszem aludni, ha nincs kész a munka, vagy érdekes könyvet olvasok. Így másnap kipihentem ébredek, nem fáradtan, összetörten, vagy nyűgösen.

Sőt, fel tudok kelni reggel fél hatkor is és tudok értelmes dolgokat csinálni, mielőtt a család többi része felkel. Hogy mi az értelmes dolog neked, azt döntsd el magadnak. Tornázol fél-egy órát, elmész futni, előveszed az angol/német/arab/olasz nyelvkönyvet, imádkozol, vagy csinálsz bármit, amire eddig soha nem volt időd, de mindig is csinálni akartál. Sokkal jobb lesz a napod, ha megalapozod valami értelmes dologgal reggel, ami még nem munka, hanem téged magadat épít valamilyen módon.

Ugyanis a korán kelés nagyon relatív, reggel ötkor is gond nélkül fel tudsz kelni, ha nem éjfélkor feküdtél le előző este.

A harmadik dolgot a Bibliából szedtem: semmilyen munkát nem végzek szombaton. Munka alatt a pénzkereső tevékenységet értem, nem azt, hogy mondjuk le sem viszem a szemetet, mert úgymond szombat van. (Ez főleg akkor fontos, amikor vállalkozóként magadnak osztod be az idődet.)

Ennek értelme, hogy legyen egy olyan nap, amikor teljesen kikapcsolsz és nem a munka, a megélhetés és a hasonló dolgok körül forog az agyad. Ezért mondja a Biblia, hogy a szombat van az emberért és nem fordítva. Vagyis magaddal teszel jót, ha egy nap nem vagy hajlandó még egy kicsit sem a munkáddal és a megélhetéseddel törődni.

Lehet, hogy furcsának tűnik, de ezt volt az elején a legnehezebb megtartani. Egész héten ügyfelekkel találkozom, vagy a dolgaimat intézem, annyira adta magát, hogy szombaton olyan cikkeket olvassak, amit felhasználhatok majd a blogban, vagy cikket írjak azokról a témákról, amik eszembe jutottak a hét során, de nem volt időm megírni őket. A rengeteg e-mailre is ilyenkor lett volna időm válaszolni.

Azonban kibírtam, hogy nem foglalkozom a munkámmal hetente egy napot és ez is nagyon jót tett az időm beosztásával kapcsolatban.

Amióta az időmet éppúgy beosztom, mint a pénzem, sokkal értelmesebben telnek a napjaim. Már nem is hiányoznak az üres hírek, gyakran úgy kell magam emlékeztetni este, hogy azért a napi híreket átolvassam. Mert hiába felesleges a hírek 95%-a, azért arról az 5%-ról érdemes tudnom. De ma már a legtöbb hírt meg sem nyitom, a címéből látom, hogy felesleges elolvasnom.

Te beosztod-e az idődet? Ha igen, hogyan? Mire tudsz időt szakítani, mióta az idődre is éppúgy tekintesz, mint a pénzedre? Mi változott meg és mi volt benne a nehéz? Írd meg a hozzászólásokban, ahogy azt is, ha neked más módszerek váltak be.

Mindenkinek mindenben eredményes új évet kívánok.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

142 hozzászólás

 • Meepwn
  Az év legjobb cikke.

  Én túlhajtottam magam az idén, pont most vezettem be a szombati pihenőt.
  A másik két pontot régóta alkalmazom.

  A “híreket” én már rég le is tiltottam a gépen, teljesen fölösleges “stressz” és időrablás.

 • Egyszervolt
  Én az este 10-kor lefekvést már évek óta evidenciában tartom. Nem szentírás jelleggel de az év kb 85%-ban sikerül megvalósítani és ad egyfajta keretet a napjaimnak. Az utóbbi időben szerencsére egyre kevesebbet kell hétvégén munkával foglalkozni, úgyhogy nagyjából a szombat is meg van. Ami nekem nehéz és próbálok rajta dolgozni, hogy túl sok dolog érdekel(hobbi szinten), ezért le kell szűkítenem a kört néhányra, amivel érdemes minőségi időt tölteni. A másik nagy mumus pedig a sport és a mozgás. Régen rengeteget sportoltam, mára ez pont az ellenkezőjére változott és nagyon nehezen szánom magam rá a dologra, sajnos eddig csak kisebb fellángolásaim voltak. Bizonyos területeken nem úgy működik az akaraterő mint máshol, ez személyes hiányosságom 🙂
 • Bálint Tamás
  Kitűnő cikk! Sajnos nem mindig egyszerű betartani ezeket a dolgokat, ahogy a pénzügyi tudatosság alapelveit sem, mert az ember gyarló (legalábbis én biztosan), de ettől függetlenül maximálisan egyetértek vele, és a legfontosabb a törekvés. 🙂

  Csak így tovább a 2018-as évben is!

 • samiraijoe007
  Nem osztom be, de érzem hogy jobban be kellene.
  Nagyon nehéz “lejönni” a hírekről, pedig tényleg a 95% fölösleges.

  Vannak appok, amikkel maximalizálni lehet a telefonon/neten töltött időt, ez is lehet egy jó módszer, akinek külső kényszer kell.

  Amúgy talán nem is csak az időbeosztás a fontos, sokkal inkább sok kicsi tartható és hasznos rutin kiépítése (pl minden nap meditáció, mindig reggelizel, heti x alkalommal elmész sportolni). Ezek hosszú távon összeadódnak.

  Szombaton önfejlesztő könyvet sem olvasol? Pszichológia, gyereknevelés, sport? Vagy lehet önfejlesztő, de semmiképp nem szakmai (pénzügy)? Marketing pl határeset, kell a vállakozáshoz, de lehet szimpla érdeklődés is iránta…

 • Kiszamolo
  Joe, ez egy ilyen program: rescuetime.com/

  Én nem használtam, de sokan dicsérik. Nekem egyszerűbb volt határokat húzni.

  Mi a munka? Tudod te azt jól, mi a munka neked. Én biztos nem olvasnék pénzügyi könyveket, másnak ez lehet önfejlesztés.

 • Nagy Ferenc
  Zanzásitott Márai idő rezümék:

  “Semmit nem bánok, ami történt, és csak azzal szemben van “bűntudatom”, amit elmulasztottam.”

  “Különös elem, az élet értelme, az idő, melyet nem lehet önnön mértékével mérni.”

  “Mentől rövidebb az élet, annál több az idő, melyet emlékre és elméletre fordíthatunk.”

  “Úgy kellene élni, mint a kőkorban: naptár nélkül, élet és halál között, csak az időben.”

  “Az idő jár, s az élet e hetekben megtelik tömény tartalommal. Más az emberek pillantása. Neszelnek valamit, az égre néznek csillogó szemekkel, aztán a földre, elborult pillantással. (…) Mi ez az érzés, ez a tömény, ez a sűrű, ez a fájdalmas és félelmes keresgélés és csodálkozás? Mi van a levegőben, az emberek szemében, a nők mosolyában? A búcsú.”

 • george
  Csinálhatna valaki egy oldalt, ami összefoglalja azt a napi 5% hírt, amiről érdemes tudni. Létezik ilyen?

  Azt tudom, hogy top24 óra meg ilyen listák szoktak lenni, de azok általában olyanok, amikre a legtöbbször kattintottak az elmúlt 24 órában, márpedig az nem feltétlenül olyan, amiről tudni kell, mert pl. címlapos hírekre többen kattintanak.

  Szóval van ilyen oldal, ami összefoglalja a nap legfontosabb politikai/gazdasági híreit?

 • Balázs
  A hírekkel én is vagyok. Szerintem kell, hogy az ember elolvason elég cikket ahhozz, hogy elege legyen belőlük. Mivel nem Magyarországon élek, így a politika már nem is érdekel szerencsére. Alvás már inkább emberfüggő. Bagoly nem tud 22-kor feküdni. Én a 2-3 helyett, az 1 órás fekvési időt tűztem ki. Ez is sokat segít.
 • Baltzr
  Este 8 ig semmi olyanra nem fecsérled az idődet, ami nem önképzés, vagy munka.

  Ilyenkor nem foglalkozol a gyerekekkel? Nem igénylik már a társaságodat?
  Egy kis rajzolás, közös mesefilm nézés, fürdetés.

 • Marcsi
  Az írás ezen részével nem értek egyet: “Igaz a mondás, hogy arra van időd, amire időt szakítasz.”
  3 pici gyereket nevelek egyedül, napi 8 órás munka mellett, a kicsi 1 éves, a középső 3, a nagy 7. Csak akkor van időm hazimunkara, ha már alszanak (éjjel sokszor ébrednek, hol egyik, hol másik). Mivel a munkámat sem elég napi 8 órában végezni, ez ejjelre marad, hogy be tudjam fejezni az aznapi feladatokat (vezetőként napközben megbeszélések miatt alig marad idő érdemi munkára vagy a csapatom támogatására).
  Nappal csak gyerekre és munkára van időm. Fodrász, kozmetikus, én idő… Ezek rég nincsenek. Aki tudna jobb megoldást az idő beosztásra, szívesen olvasom.
 • george
  Én ezt használom világhírekre, amit a Times küld minden hétköznap reggel. Ez egyetlen összefoglaló email a fontos dolgokról, amiben 2 perc alatt végig lehet szaladni a főcímeken, és rá lehet kattintani arra, ami bővebben érdekel:

  nytimes.com/newsletters/morning-briefing-europe

  Jó lenne ilyenből magyar verzió is.

 • Indexkövető
  Ámen, Isten Igéje Élet és Szellem!
 • Andras
  Sziasztok

  Jo cikk.
  En pl robogoval jarok evek ota a varosban -Budapest.. 45-50 perces utak igencsak lerovidultek. 15-20 percre max. Ha szerelonel van Bkv-val 55 perc a minimum. Zuglo – Petofi hid.
  Havi berletbol kijon szervizzel mindennel.

  Cserebe reggel van idom sportolni – lustalkodni – szombati semmittevest csinalni. 😉

  Cikk alapjan viszont meg kell optimalizalnom ezt azt. Esti dolgokat foleg.
  Koszi

 • Baltzr
  Én attól szenvedek, hogy amikor kilépek a munkahelyemről kijön belőlem az egész napos stressz. Odabent még semmi bajom, de a hazaúton már szidom a pancser vezetőket, a lezáródó vasúti átkelőhelyet. Amikor hazaérek tombolok, látszólag ok nélkül. Egy óra netezéssel tudok kikapcsolódni és átszellemülni, hogy jó apa, jó férj legyek.
  Pedig ha nagyon akarom a munkahelyemen is tudok egy órát netezni a nap végén…

  Sport rendben, 10 kor fekvés rendben, az anyagiak rendben, nincs szenvedély betegség, betegség a családban… és még is.

 • Cluster

  Rss feed olvaso. Csak cimek vannak benne. Cimekből már látszik, hogy mit erdemes elolvasni.

  theoldreader.com/

 • Zabalint
  Nem érdekel, hogy New Yorkban milyen gyilkosság volt, Alsóbögyörösvalagpusztán milyen baleset, de a hazai és világpolitika érdekel, ha nem is tudok rajta változtatni, egyszerűen kíváncsi vagyok, merre tart a vilag. Lehet, hogy nem lesz több pénzem tőle, nem leszek jobb szakmailag, stb., stb., de ez ugyanolyan szellemi igénykielégítés, mint mikor elolvasok egy regényt, aminek szintén nem tudom igazolni a puszta anyagi hasznosságát, ugyanakkor szórakoztat. Nem gépek vagyunk.
 • Lu
  Napi 10 dolog amiről tudnod kell. A haszon magazin napi hírlevele. Csak hétköznap jön. Szokott jönni vasárnap is valami. De azt már nem szoktam elolvasni. A 10 dolog is kb. 4-5 mondatos cikkekből áll. Viszont végig olvasva talán még ezek 90%-a is felesleges.
 • QTT
  Én is a hírek nagy részének kukázásával indítottam, illetve lecsökkentettem a különböző fórumok olvasását is és csak azokat olvasom, ami tényleg nagyon érdekel, de azokat sem naponta. Az időben való lefekvéssel viszont küzdök. Ha valami olyan dolgot csinálok, ami érdekel, akkor nagyon nehezen mondom azt, hogy most állj és indulás fürdeni, aludni.

  Amúgy az egyik előző cikkben pont azt fejtegettem, hogy véleményem szerint nagyon-nagyon rossz az az irány, hogy sok ember nem 8, hanem inkább napi 10-13 órát dolgozik (rossz esetben még sok idő is elmegy utazásra). Ez kezd egyre általánosabb lenni és sokan el is fogadják és ufónak nézik, aki nem szívesen pazarolja el a szabadidejét. Az, hogy este 7-re hazaérsz és van 3 órád mindenre, ha este 10-kor le akarsz feküdni az nagy probléma. Ezt nem tudja ellensúlyozni egy adott szint felett a pénz.

 • Tamás
  Sziasztok!

  Miklós! Meglepődtem, azt gondoltam hogy te már évek óta ilyen tudatosan élsz. Ismerősek a cikkben leírt dolgok, pedig most csak tanulás és egy kevés sportolás az összes teendőm, és annak ellenére hogy a kötelező dolgokat letudom, sokszor érzem azt hogy “elment ez a nap is”.

  Jó a cikk, jó a weboldal, mindenkinek B.Ú.É.K!

  Tamás

 • Dagobert bácsi
  Igen, van a haszon magazinnak minden reggel, nap 10 hírből álló emailje. Érdemes feliratkozni erre. Nekem elég ennyi a boldogsághoz. 15 éve nem tévézek és 3 éve letiltottam az összes hírcsatornát a facebook oldalamról. Boldogabb vagyok, főleg hogy emellett zseniálisan spórolok és minimális költekezéssel magas életet élek. Sokan kérdezik hogy csinálom? Erre csak annyit válaszolok: az információ hatalom, amit nem a médiából szerzek 🙂

  Mindenkinek boldog és hasznos időtöltésben gazdag új évet!

 • Okoska2
  Nekem a to-do-listák segítenek. Időnként összeírom, mi mindent szeretnék elintézni/megcsinálni üres időmben.
  Mert amióta okostelefon van, hajlamos vagyok azon “elpötyögni” időt, mert úgy tűnik semmi dolgom. Ránézek a listára, és kiderül hogy lenne mit csinálni…

  Meg nekem az önmagában segít, hogy határidőnaplóm van, és abba mindent felírok. Amióta Kiszámolót olvasok, a költéseimet is:) Én ezzel rendezem a gondolataimat meg az időbeosztásomat.

  Ajánlom mindenkinek az évrendezést is (Year compass), le lehet tölteni. Talán nem gond ha belinkelem:
  yearcompass.com/hu

 • kilences
  @george:

  ajánlom a redditet, ha esetleg nem ismernéd, tematikusan gyűjtenek mindenféle online tartalmat, így híreket is.

 • ttoth
  Az elmúlt hetekben döntöttem el, hogy kitanulok egy teljesen új területet. Erre kelleni fog a “spórolt” idő!

  A gépen Sticky Note-ot használok, így mindig látom, hogy mi a 3-4-5 legfontosabb dolog, amire fókuszálnom kell(ene).

  1.Tanulás a munkahelyen
  2.Tanulás egyetemen/autodidakta módon
  3. Sport, egészséges táplálkozás, párkapcsolat
  4. Stb..

  Köszi a cikket!

 • jolp
  Jó cikk.
  Amit kifejtesz az lényegében két dolog: rendszeresség és tudatosság.
  A rendszeresség erejéről egy történet: multinál dolgozom, de sok akadémiai szférában dolgozó ismerősöm van (akinek hivatalosan nem kezdődik a napja esetenként csak délben vagy délután 2-kor, vagy egyes napokon csak rá van bízva mit csinál, sokszor éjjel ír cikket stb.) és nagyon sokat panaszkodtak, hogy mennyire elfolyik az idejük, szétfolyik a nap, lelkifurdalásuk van stb. Aztán lett olyan, aki elkezdett fél7-kor felkelni, mint egy versenyszférában dolgozó ember és iszonyat lelkesen meséli, hogy mennyivel jobban érzi magát azóta és mennyivel több mindenre jut ideje. Micsoda meglepetés :)) A túl nagy szabadság kifejezetten ártott a produktivitásnak.

  A tudatosság pedig ahhoz kell, hogy érdemes végiggondolni időnként, hogy mire mennyi idő jut és mi az, amit el kell engedni vagy mire kell több időt fordítani.

 • xonqreak
  Mindent ami értékes és véges jól be kell osztania egy felvilágosult embernek. Nagyon jó gondolatok.
 • Jóska Pista
  😀
  Úgy oszd be az időd, hogy a legtöbb boldogságot okozza! Ha kiszámoló attól lesz boldog, hogy este nyolcig dolgozik, aztán 2 óra a szórakozás lefekvésig, tegyen úgy.

  Én továbbra is kufircolok napközben is, olvasok egy könyvet akár délben is. Bebaszna, ha csak este 8 után túrázhatnék, vagy csak szombaton. Ja, és tanulok olyanokat is, ami sem a szakmai, sem a pénzügyi fejlődésemet nem szolgálja, egyszerűen csak szórakoztat a tudása.

  Fogadom, hogy az új évben is fogom olvasni, a 90%-ban semmire sem jó megmondó emberek blogját, vagy akár bulvárhíreket is, csupán azért mert vagy röhögök, vagy szörnyülködök rajtuk.

 • jurta
  Igazából nem az “időmet” kell “beosztanom”. Mostanra arra jutottam, hogy ezt a kifejezést használnom tiszteletlen a természettel szemben.

  Azt kell látnom, hogy az életem véges, és nem fér bele abba a pár évtizedbe még az sem mind, amit nagyon értékesnek tartok. Ezért nem hiba köztük is válogatósnak lennem, vagy egy részüket nem 100%-osan csinálnom, vagy néha a tiszta szívemet követve spontánnak lennem.

  A “kikapcsolódást” jelentő Facebook, kattintgatás, TV, körömformázgatás meg (nálam) kifogás szokott lenni, amikor nem akarok dolgozni, mert olyan, mintha bármilyen “kevés” után abba lehetne hagyni. Egyszerűen félrerakhatnám a munkát/házimunkát és olvashatnék, lecsendesedhetnék helyette jót, csak akkor ki kellene mondanom, hogy most 45 percig nem fogok dolgozni.

 • jurta
  Nehéz döntések:
  – valamire először több időt fordítsak-e, hogy a következő alkalomtól gyorsabb legyen (írjak-e egy algoritmust; körbejárjam-e a környéket; betanítsak-e valakit), nem mindig látni előre, hogy megtérül-e
  – áldozzak-e az időmből csupán egy (nem közeli) emberi kapcsolat kedvéért (hallgassak-e valakit tovább, ha nem érdekel; igent vagy nemet mondjak egy meghívásra)
 • Ákos
  Nekem csak egy dolog ütött szöget a fejembe: tételezzük fel, hogy az ebben a cikkben leírtakat betartja az összes ember a világon. Persze sose történik ilyen, de játszunk el a gondolattal. Ebben az esetben egész iparágak szűnnének meg, nem kéne újság, TV, rádió az idő nagy részében, de említhetem a színházat, mozit is. Mindegyikből jóval kevesebb kellene, ha csak esténként és egy szabadnapon használnánk. Sokkal kevesebb reklám lenne és lehetne folytatni a sort. Ha Miklós többi cikkét is magáévá tenné az emberiség, akkor a luxus cikkeket áruló boltok is bezárhatnának és még sok más is. Ebből számomra elég nagy munkanélküliség következik, vajon jó lenne a világunk akkor? Csak arra a következtetésre tudok gondolni, hogy így nekem érdemes élni, de más ne így éljen 🙂
  Mit gondoltok erről?
 • balapal
  Haszon Magazin reggeli hírlevele összefoglalja az előző nap fontosabb híreit. Szerintem nagyrészt sikerül nekik.
 • beszamolo
  A hajnali testedzésre (korán kelés=korán fekvésre) az elmúlt 2 hónapban edzettem magam, eljutottam odáig, hogy a 10-es lefekvés után nem forgolódok hajnali kettőig, a hajnali aktivitással vannak problémáim még.

  Elhatároztam, hogy 2018-ban lefutok 2018 km-et, ez napi 5,5 (nyilván télen kicsit kevesebbet, nyáron majd többet fogok futni), a lényeg, hogy heti 4 nap meg legyen.

  Nyáron költöztem ide, ahol most élek, nincs TV-m, csak netem, így a híradó nem emeli a vérnyomásom és a legújabb tampon reklámokról is lemaradok, ha meg filmeznék, akkor neten megnézem és kiszámítható, mert tudom, hogy 90 perc a film és kész, nincs benne még 45 percnyi robitussin, zsíroldó,folteltávolító.

  Az szilveszterhez nincs is kedvem, csak várom a reggelt, hogy kezdődjön az új év, tudom az újévi fogadalmak többnyire sz@rt sem érnek, de ha 3-ból 2-t megcsinálok az pont 2-vel lesz több, mint tavaly 🙂

 • Kiszamolo
  Balt, a gyerekek nevelése, szállítása és a többi a kötelezettséged, így a munka kategóriába bőven belefér.
 • jurta
  @Ákos 2017-12-31 at 14:48

  “Ebből számomra elég nagy munkanélküliség következik, vajon jó lenne a világunk akkor?”

  Alapkérdésedet számtalanszor felteszik. Valaki, akit a blog olvasói közül sokan kedvelünk, maga is így él, és bizakodó a választ illetően, itt írta le gondolatait angolul.

  What if Everyone Became Frugal?
  mrmoneymustache.com/2012/04/09/what-if-everyone-became-frugal/

 • Hozzászóló
  Na nézzük, menny idő. Óóó, egy újabb cikk 8 óra előtt…:-)

  Nem értem, miért akkora dolog este 10-kor lefeküdni. Soha nem bírtam az éjszakázást, de reggel 4-kor minden gond nélkül felébredek, ha kell.

  A szombat délelőtt gyakorlatilag bevásárlással, takarítással, főzéssel megy el. Hétköznap munka után kinek van ereje és kedve arra? Plusz a piac meg a kisboltok csak akkor érhetők el számomra. Így a szombat kilőve, mint pihenés.

  A gyakoribb home office-t vezetem be. Megtehetem, és nem megy el az idő a bejárással, dugóban állással. A megspórolt időt mozgásra fordítom.

 • Bélabéla
  Nem tudom írták-e már előttem, de:

  FOCALFILTER.COM

  A legjobb program számítógépre. A böngésződben le tudod tiltani az időrabló oldalakat, én általában 12 órára szoktam állítani, így estig garantáltan nem tudok olvasni híreket, youtubeot, facebookot. Hiába kattintasz az oldalra, le van tiltva.

 • Szilveszter
  A mai rohanó világban valóban keretet kell szabni az időbeosztásunknak, ugyanis rengeteg “kísértés” éri az embert (közösségi média, hírek, stb.) és a végén látszik csak, hogy nagyrészt időpocsékolás volt az egész. Én pl. a Húsvét előtti nagyböjt idején Facebook-szünetet szoktam tartani és eddig semmi fontosról nem maradtam le. (Leszámítva egy családi találkozót, amit FB-on szerveztek meg. 😀 ).
  Egyébként az egész nagyban akaraterő kérdése is. Olyan ez, mint egyfajta függőség, eleinte nehéz ugyan tartani magunkat az elhatározásainkhoz, de később már kezd hozzászokni az ember és ha sikerül következetesnek maradni, az jó érzéssel tölti el az embert.
  Szerencsére a munkám nem köt napi internethasználathoz, és rájöttem, ha pár napig be sem kapcsolom a gépet és inkább a családra szánom azt az időt, sokkal boldogabb vagyok.
  Békés, egészségben gazdag új esztendőt mindenkinek!
 • jurta
  Ezekre az időrabló weboldalakat letiltó alkalmazásokra a pár héttel ezelőtti fogyókúrás cikk mondanivalója vonatkozik teljes egészében! 😉 (Nem is értem, Miklós, miért említed őket a cikkben mint megoldást.)
 • kamatoskaresz
  @Ákos: a hírek 90-95%-a valóban felesleges, de nemzetközi szinten is. Keletkezésük oka, hogy minden médiaszolgáltatónál a lánc végén ül egy ember, aki reggeltől ordít, hogy még több klikk kell. Az “újságíró” pedig mivel sztorija alig néhánynak van másol vagy minden apróságot lehoz. TV csatorna pedig azért van ennyi, mert amellett, hogy reklámokat nézel rajta még fizetsz is értük. Az egyik 80 ft, a másik 30, a következő 120. Nem véletlenül nem lehet egyesével tv csatornákat rendelni.

  Az online hírőrjöngés a hirdetésblokkolók térnyerésével fog végleg eltűnni, de amíg a kedves olvasó ész nélkül kattint mindenre a gyűjtőoldalakon addig nincs mit tenni.

 • Iron
  The time you enjoy wasting is not wasted time.
 • Grza
  Akárhogy számolom reggel 6-tól este 8-ig dolgozol, az 14 óra naponta, cserébe van 2 órád szórakozni.
  Brutális.
  Egy ideális világban a munka 4-6 óránál nem lenne szabad hogy több legyen. Az ember nem azért van hogy dolgozzon. Az csak egy kötelező dolog, mert anélkül éhen halnánk…
  Borzasztó ez a felfogás, és az összes munkahelyi stressz, kiégés, szívroham, agyvérzés és hasonló betegségek, korai halálozások mind-mind ennek köszönhetőek.
 • Gábor
  Én továbbra is tartom magamat a szerény életvitelhez, ami azt jelenti, hogy beérem kevesebb anyagi javakkal, törekedve az alacsony rezsi költségre, max napi 8óra munka és minél több időt tölteni a szabadidős tevékenységeimmel, miközben igyekszem minél többet megtakarítani az alacsony jövedelmemből.
  A növekvő megtakarítással egyenlőre nincsenek terveim, bár idönként felmerül az ingatlanvásárlás gondolata a jelenlegi albérlet helyett.
  Több szakmával rendelkező szakmunkásként nem érzem szükségét érettséginek, vagy diplomának, egyedül a nyelvtanulásba fektetek időt, mert az mindig jól jön, főleg ha véletlenül úgy hozná a sors, hogy külföldi munkát kell vállani, de egyenlőre boldogulok a lakóhelymen található munkahelyen kapott bérből, nincs tervben a külföldre menetel.
  Mindenkinek BUÉK!
 • Családfő
  Ütős cikk így az év utolsó napján. Hasonló – bár nem pontosan ugyanilyen – tudatosságot céloztam meg én is, egyelőre még nem teljes sikerrel.

  A “rescuetime” tipp jónak tűnik, kipróbálom.

  Boldog 2018-at!

 • Heisenberg
  Gratula a cikkhez! Irigylésre méltó, hogy valaki így be tudja osztani az idejét. Nekem 2 év volt az életemben amikor sikerült mindent rendszerbe foglalni, de a végére olyan feszültséget okoztak a saját magamnak felállított szabályok, hogy szarul éreztem magam, ha nem úgy csináltam valamit, ahogy a kitalált rendszerem szerint kellett volna. Azóta elvesztettem egy-két ismerőst, ami arra késztetett, hogy kicsit felrúgjam a szabályaimat. Hetekben/hónapokban gondolkodom már, ha egyik nap nincs kedvem a kötelező dolgokhoz nem csinálom. Nem a mának élek, de egy buddhista idézet megfogott: “Egy dolog biztos, a halál. A kérdés az, hogyan éljünk akkor?” Ezt mindenkinek magának kell kitalálni, régen szarul éreztem magam, ha pihentem, mert miért nem olvasok inkább. Kell idő magamra, a csajokra, szórakozásra. Nekem heti 1 nap nem lenne elég, de hát különbözőek vagyunk, ettől szép az élet! BUÉK:)
 • vedini
  Orultem a cikknek!

  5 eve illetve iden megegyszer sikerult letolnom 3 napos, Franklin Covey, kiemelkedoen eredmenyes emberek 7 szokasa treninget, egyik modul az ido menedzsmenttel foglalkozik. Surgos fontos matrix negyedeiben nem mindegy mennyi idot toltunk.

  Tuzoltas – kiegsz q1, jovore nem sok pozitiv kihatassal van
  Gondolkodas tervezes q2- idom nagy reszet itt akarom tudatosan tolteni, q1 nagy resze elkerulheto
  Szukseges rossz, q3
  Nem fontos nem surgos, q4, facse ( hal istennek inaktiv vagyok), szgepes jatekok, tv, igazi agyrombolas

  Amit sugallni szeretnek, figyeljunk oda mivel toltjuk el idonket, es valljon szokassa

 • Ati
  Az elmúlt két évből csak pár hónapot dolgoztam, rengeteg filmet nézek. Akciósan vásárolgatok és nem veszem túl komolyan sem magamat, sem az életet. Nem hiányzik semmi, szép a család és mindenki egészséges.
  Mi kell ennél több?
  Búék mindenkinek!!
 • vedini
  Folyt:

  Tervezd meg mindig elore a heted, fontos dolgokat tedd be kalendarba “nagy kovek”, kevesbe fontos dolgokat epitsd kore. Erdemes outlookba szineket hasznalni, privat, melo, onfejlesztesre szant ido, csalad, vallalkozas stb.

  Es meg sorolhatnam mi az ami segiti az idod meg hatekony kihasznalasat.

  BUEK

 • dmry
  🙂
  alvás, pihenés, kikapcs. nem nyitott szemmel, nem milliszekundumosan, nem ébren ábrándozva…
  na, azok/ezek eszméletlenül képesek emelni a hatásfokot, ja, eszméletlenül mégsem biztosan;)
  @Ákos több lenne az input, egyúttal kevesebb az output, pláne annak a bármi, ám de bár minden áron való megjelenítése.
  Bújjék Mindenkinek!:D
 • dmry
  jééé, máris kettőt látok magamból. nos, az (még) belőlem is sokk:)
 • Kiszamolo
  grza, ebben benne van minden más is: család, gyereknevelés és a többi.

  Napi két óra tartalmatlan szórakozás untig elég naponta, legtöbbször ki sem használom.

 • dmry
  “Napi két óra tartalmatlan szórakozás untig elég naponta, legtöbbször ki sem használom.”

  használd ki, mert Te is tudod, hogy jót tesz.

  ezért járok el pl. az ikejába, vagy teszek szánkót nyáron a kertbe:)

  kinyitja a beszűkölni kész tudatom, ami nem mindig esik jól. de 😀