Tovább csúszik a Digi indulása

A Digi mobil szolgáltatásának indulását már évek óta sokan várják, eddig hiába. Az NMHH-nál az indulás időpontját folyamatosan módosítják, most hétvégén az eddigi legutolsó december 10-i indulás időpontja jövő év közepére módosult. Ebből úgy tűnik, hogy nem mostanában fogjuk használni a szolgáltatást.

Share

23 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  Off: Ugyan távközlés, meg ez nem a Digi sara, de azért elég kellemetlen: a Szupergyors Internet Program megvalósítása sem valami szupergyors 🙁
 • fuv
  Az állami mobilszolgáltató vajon mikor indul?
 • szifonkutya
  fuv: amikor megvásárolják a Telenort.
 • Andras
  Fuv-nak

  Ha megvette a telenort a csehektol.
  De ott most penz kiszedes project van – ertheto modon…

  Pedig a digire mar jol bearazott tarifak net csomagok vannak a telko cegek polcain 😉 igy marad a nagyobb profit addig 😉

 • Alfa
  Egyre erősebb a meggyőződésem hogy ez egy apró tizmilliárdos tévedés volt (ennyiért vették a semmire se jó frekvenciát), plusz az apró, az eddig elköltött pénz hálózatépítésre…
  Nem az a kérdés, hogy mennyit késik, hanem az hogy el lehet-e indulni ennyi frekvencián értelmes szolgáltatással.
  Szerintem nem.
 • trubadur
  en inkabb azon filoznek, valoban technikai-e az akadaly, vagy csak valaki odafenn nem lett kifizetve. Dolgoztam tavkozlesi szolgaltatonal, es mint mindenbe nalunk, oda is csunyan befolyik a politikai szennyle.
 • sanyi
  engem lenyugoz hogy flip neven 4e a telefon meg internet meg tv, telekom (es egyeb) ugyfelkent meg minimum a duplaja. es mi ezt total benyeljuk szo nelkul.
  #ilovemarketing
 • Alfa
  : 5 MHz duplex 1800 MHz kurvára nem elég semmire.
  – vagy csinálsz rajta 2G hangot (és nincs mobilinternet az ügyfeleid telefonján), ez megy relative olcsón. Vodafone is így kezdte, nem volt 900-as sávja eleinte.
  – vagy csinálsz 4G-t. Ott nincs GSM hang, az csak IP. VoLTE hang szolgáltatást lehet rajta tolni.
  Egy gond van, minden ügyfeledtől elvárod hogy szerezzen VoLTE-s telefont, dobja el a régebbi telefonját. Ide sorolandó kb minden 1 évnél régebbi nem csúcskategóriás Android telefon, a 6-os előtt iPhone, az összes kínai szutyok.
  Mindkét esetben lesz egy középszar hálózatod és k nagy hátrányod ügyfél percepcióban.
  Ebbe a kútba sikerült beugrani tizmilliárd forintért.
  Ha ott fent nem akarták volna, akkor frekit sem kaptak volna, de önmagában egy freki kevés.
  A másik háromnak van 800, 900, 1800, 2100, 2600, 2-3-4G technológiával, kb. 10-szeres kapacitással.
 • Tamás
  “valoban technikai-e az akadaly”

  Igen az, 1 frekijük van és az is keskeny.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Már a <40 ezres kínai szutyok Redmi 6 is tudja a VoLTÉt.
 • Alfa
  Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:
  Ja, mert leírták egy weboldalon, hogyne.
  “Papíron” tudja.
  Csak nincs összeintegrálva az operátor hálózatával a firmware, és 99% biztos lehetsz benne hogy nem fog menni. Nem elég egységes a szabvány ahhoz hogy minden network vendor hálózati implementációja működne minden készülékkel.
  A Telekom se azért publikálja ezt a listát mert szereti az ügyfeleit szopatni, hanem mert ezek a készülékek lettek tesztelve a náluk lévő implementációval:
  telekom.hu/lakossagi/ugyintezes/gyakori-kerdesek/3613/mire_van_szuksegem_a_4g_hang_hasznalatahoz_
  Nyugodtan kidobhatod a színes kínai szutykot, ha 4G hangot akarsz.
 • masol
  Digi egyébként is érdekes, nem csak mobil. Budaörsön a környékünkön már nyár elején kiépítették a TV+Net hálózatot (romániai vendégmunkások tömkelege zsezsegett, egyszerre 4-5 Digis autó az utcákon), gyűjtötték is az ügyfeleket, aztán azóta sem indultak el. Pedig a pénzt ebbe is beletették, ami most csak áll benne, ugyanúgy mint a mobilfrekiben. Fura egy üzletpolitika
 • Second Wave
  Alfa
  a T ezeket forgalmazza. Arról, hogy mi alapján kerül be egy gyártó / készülék a szolgáltatói kínálatba, pedig inkább ne beszéljünk.
 • Alfa

  Nem (csak) ezeket forgalmazza. Van amit (már) nem is forgalmaz. A kínálathoz ehhez nem sok köze van.
  A T ezeken biztosít VoLTE-t. Az újabban piacra dobott készülékek esetén ráadásul már operátori firmware sem kell. Tökmindegy honnan veszed meg. Sőt bármelyik ÁFA csaló webshopban megveheted.
  Egész más kérdés hogy a T milyen készüléket forgalmaz és mire biztosít VoLTE-t. Nyilván a saját maga által forgalmazottakra megcsinálja/bekéri a gyártótól a kompatibilis firmware-t.
  És nyilván nem lesz kapacitásuk a piacrész alapján 0,002% részesedéssel bíró 647-ik Oneplus / Redmi / XYZ mobilkészülék esetében a noname gyártóval együttműködve kompatibilitási firmware tesztet csinálni, hanem a nagy gyártók több tizezres példányszámú készülékeire csinálják meg először.
  Márpedig ugyanaz lesz a Digi feladata is.
 • Zoltán
  Ha valami nagyon olcsóval nem jönnek elő, nem lesz sikeres, sajnos már így is borítékolható a bukás vagy a gyenge szereplés..A többi szolgáltató is csökkenti az árait..A vezetékes net,tv,telefon is már drága..lásd: Flip 4000/hó..Diginél hasonló csomag 5500 körül van…Fél év nagyon sok, bár romániába jó árakon adja, de ott az áfa is 19%…itthon a tvnél 27%, mobil 27%, net 5%…
 • Tamás
  Ahhoz, hogy a digi tudjon egy nagyot dobni a magyar mobil piacon, mindenféleképpen az kell(ene), hogy legyen olcsó és megbízható szolgáltatása , aminek viszonylag kevés a korlátja (pl támogatott készüléktípusok).
  A volte + keskeny sávszél önmagában egy kihívás, ami látszik is a folyamatos határidő tologatáson.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Kommenteléskor ne zavarjon a valóság, hogy a Xiaomi Európában 2018 1. negyedévében 5.3%-os piaci részesedéssel negyedik volt a Samsung, Apple és Huawei mögött, illetve most novemberben világszinten a harmadik, 7.8%-os piaci részesedésével megelőzve a Huaweit.

  androidauthority.com/xiaomi-european-market-share-q1-2018-864658/

  gs.statcounter.com/vendor-market-share/mobile

 • Alfa
  :
  Tudom jól esik a mellékszállakba belekötni, de:
  Általában írtam a kis piacrészű készülékekről. Nálunk mennyi a Xiaomi piacrésze?
  helloxiaomi.hu/volte-nincse-hova-lett-volte-miui-romokbol/
  Erről az oldalról kiderül:
  a) elég kevés Xiaomi készülék tud VoLTE-t
  b) nálunk semmilyen VoLTE nincs egyik Xiaomi-ra se
  c) Sok modellben B20 sincs, tehát az ország nagy részén és települések között 4G sem lesz rajtuk nemhogy VoLTE
  (d) a cikkírónak kevés fogalma van a VoLTE-ről de ez is mellékszáll)
  Ezek a gyártók nem rendelkeznek helyi képviselettel, nem adnak ki specifikus magyar firmware-t, nincs rajtuk VoLTE. Per típus elég alacsony részesedése lehet annak a párnak, amiben van B20 meg VoLTE is -ezekre mind kellene külön firmware…
  A cikk annak bevallása, hogy szart sem ér, ha a weblapra kiírták hogy VoLTE képes a telefon.
 • antenna
  @masol: ezen a digis dolgon én is csodálkozom. Nyáron beszéltem a román melósokkal, azt mondták, mindenholkiépítik a városban. Írtam a diginek, hogy engem érdekelne a dolog, mikor lesz. Nulla válasz. Most felhívtam a flip-et, jól hangzana, de nem adnak kártyát a tv-be, mindenképp kell egy beltéri. Extra távirányítót meg nem akarok. Az ő távirányítójuk elvileg tudná vezérelni a TV-met, de kétlem, hogy a Csatornalistától a Smart HUB-ig minden funkcoiót át tud venni. Ha igen, akkor sem akarok gombokat keresgetni állandóan, mert ráírva nyilván nincs.
 • Nbazs
  @fuv:
  Ha az állami szolgáltató alatt a MVM által elnyert frekvenciákra gondolsz, akkor a szolgáltatás már él, csak nem lakossági célú:

  “Az LTE450 projekt elsődleges célja a kormányzati és iparági igények kiszolgálása. A kormányzati célú felhasználás potenciális célcsoportját az államigazgatási szervezetek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, készenléti szolgálatok, oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor érintett szegmensei alkotják. Az LTE450 mobilhálózat … a jövőben is elsősorban közcélú feladatokat lát majd el, így közbiztonsági, elektronikus kormányzati, járási hivatalok elektronikus ügyintézési feladatainak ellátásában segít majd. Az MVM NET által kiépített hálózatnak tehát nem célja a lakossági mobiltelefonálási szükségletek kielégítése.”
  (mvmnet.hu/bemutatkozas/tortenetunk/)

 • Imre
  Sajnos a frekvencia nem túl nagy, amit megvettek. Így két lehetőség van:
  1. Saját szolgáltatást indítanak: nagy a beruházási költség, ki kell építeniük egy normális lefedettséget a nulláról, és az elnyert frekvencia nem túl nagy, így korlátozott lesz a kapacitás. Azaz lassabb mobilnetet tudnak majd adni, mint a versenytársak. Előny, hogy ebben az esetben ők mondják meg az árat. Ha azt mondják pl., hogy 25 mbit/s 4G netet tudnak adni, korlátlan adatforgalommal 3000 Ft/hó áron, és megfelelő a lefedettség, biztosan el tudják adni ezt a csomagot.
  2. Leszerződnek egy mobilszolgáltatóval, tárgyalási alapként beledobva a közösbe az általuk elnyert frekvenciát. Ennek az előnye, hogy nem kell kiépíteni a saját hálózatukat, jó lesz a lefedettség, lényegesen kisebb az indulási költség. Persze így nem annyiért adják a szolgáltatást, amennyiért akarják, kb, annyi lenne az ára, mint a mostani kínálat.
 • Zolika
  Szépen, lassan épülnek a 30 méteres tornyok, valamelyiken már az antennák is fent vannak. Fúőtvonalak mellett 15 kilométerenként látom őket, így a településeken kívül is lesz 4G-s lefedettség. Valószínűleg saját hálózatot akar kiépíteni, nagy-nagy lefedettséggel, ezért is csúszik a projekt. ( Én úgy tudom, hogy nem kell Voip telefon, normál androidos telefonnal is lehet majd használni egy SIP kliens programmal, pl. zoiper.)
 • attila
  szerintem is korlátlan internetre mennek, városokban nagyon sok előfizetőjük lesz mert sokaknak csak internet kell, mindent azon intéznek. számomra az a kérdéses hogy attól hogy csak netet adnak attól még elérhető lesz az ember rendes telefonon vagy csak voipon ? hogyan működik ez ?