Svéd megoldás a kínai csomagokra

Szeretünk a netről rendelni dolgokat, mert olcsó és kényelmes, néhány héten belül a postaládánkban van a rendelt áru, legyen az filléres bóvli vagy drága termék.

A másik oldalról viszont leterheli a postát a sok ingyenesen postázott kacat és már tízmilliárdokban mérhető az így nem befizetett adó és vám mértéke .(A kínai állam azt a kiskaput használja ki, hogy a régi nemzetközi postaszerződések miatt mint fejlődő ország szinte ingyen tud külföldre leveleket és kiscsomagokat küldeni. A kínai állam tudtommal közel ingyenesen teszi lehetővé a kereskedőknek a csomagfeladást, ezzel támogatva őket. Ezért éri meg nekik egy 200 forintos kacatot is ingyenes szállítással elküldeni.)

Egy blogban olvastam, milyen egyszerűen megoldotta a gondot a svéd állam. Minden EU-n kívülről érkező csomagra fix kezelési költséget plusz a forgalmi adónak megfelelő százalékos mértéket kell fizetni. Így egyrészt nem lesz versenyelőnyben a kínai termék az adózás hiánya miatt, másrészt kétszer is meggondolják az emberek, hogy minden egydolláros terméket Kínából rendeljenek-e ahelyett, hogy lemennek a sarki boltba megvenni azt. A fix díj pedig kompenzálja a postát a kiszállítás miatt.

Ez jobb a helyi kereskedőknek, a postának és az államnak is.

Egyébként a blogot olvasva az ember többször arra gondol, ilyen ország nem is létezik, csak kitalálják a sztorikat. 🙂 A példa kedvéért a könyvtár nem csak ingyenes, de kvázi hazhoz is hozzák a kért könyveket, stb.

Share

87 hozzászólás

 • Stanlee
  Offtopic: Nemreg voltam Svedorszagban egy fenntarthatosaggal foglalkozo workshop-on, ahol a sved eloadok arrol beszeltek, hogy a svedek mennyire kornyezettudatosak, mennyire csokkentik majd a CO2 kibocsatasaikat, stb.

  A szunetben egyszer hasznalatos eldobhato papir poharkakbol szurcsoltuk a kavet, muanyag evoeszkozoket hasznaltunk es a szemetesbe dobtuk ki mindet. A lelkiismeretuk megnyugtatasara azt mondtak, hogy energetikai celu hasznositassal nem no a szemet mennyisege – magyarul elegetik.

  Nekem ennyi eleg is volt a kornyezettudatos svedekbol.

 • promontor
  A magyar postának is van erre “megoldása”, olyan jó magyaros: egyszerűen nem kézbesíti az ilyen leveleket.

  Na jó, némelyiket igen, de pl. a legutóbbi 4 rendelésemből 3 “elveszett”.

  Egyébként egyetértenék a cikk mondanivalójával, ha a megrendelt cuccok egy része nem olyasmik lettek volna, amiket itthon nem kapni, a másik része meg nem kb. tízszeres vagy még magasabb áron lenne itthon kapható (200 forint vs. 2-4000 Ft)

 • Q
  Ártunk és ormányunk egyik fő csapásvonala a keleti nyitás. Megadóztatni a barátainktól érkező javakat? Eretnek gondolat…
 • Tibor
  De ha egyszer van eegy nemzetkozi postaszerzodes, akkor azt Svedorszagnak nem kell betartani? Vagy felmondtak?
 • István
  “Ez jobb a helyi kereskedőknek, a postának és az államnak is.” Csak nekem nem.
 • Kiszamolo
  Tíbor, nem mondták fel. A díjat hívhatják vámkezelési adminisztrációs díjnak is, nem a kézbesítésért számolják fel, az továbbra is ingyenes.
 • Maki Verem
  Svédország No-Go zóna, nem?
 • Tibor
  : ja hogy ez ilyen Barba-trukk, ertem 🙂
 • jami
  A Kínából rendelt vacakok többsége valóban kapható itthon is, csak sokszoros árréssel, ugyanonnan rendelve; igaz, nem a postásokat viszi a sírba; viszont mivel a posta részben a mi adónkból működik, rendelni meg rendelnénk máshonnan – nem tudom, mennyire van tényleg több munkájuk összehasonlítva pl. 20 évvel ezelőttel, amikor karácsonyra még a rokonok is képeslapokat küldözgettek.; minden számla csekk volt stb. Szóval darabra nincs több, a finanszírozás kérdés inkább.
 • star70
  Remelem itt is kitalalnak valami hasonlot(Nemetorszag)mert itt kb meg a wc papirt is rendelik nehogy mar a boltbol kelljen cipekednie.Elkepesztö milyen vackokkal (csomagolas)van tele a kartondoboz gyüjtö.3 nagy kontener full minden egyes honapban egy 15 lakasos hazban.Abbol 5en nyugfijasok meg mi akik egy evben 2x rendelünk egy pici csomagot.
 • Ali san
  Postásnak adom azt a 200Ft-ot amit megspórolok a kínai “free shipping”-en.
  300Ft-ért ugyanazt az USB kábelt kapom az Aliexpresszről, mint amit a kereskedő 3000Ft-ért, ad itthon.
 • Névtelen
  Alapvetően ez baromira nem tetszik, persze ha ezzel garantálni lehet, hogy minden megérkezik akkor jó ötlet volna. Na persze nálunk az lenne, hogy fizethetsz is meg persze a csomagokat sem kapod meg nagyob arányban mint eddig.

  Amúgy az áfát mi alapján vetik ki? Az alapján ami csomagra rá van írva? vagy felnyitják? vagy önbevallás?
  Nemrég -egyszer eddig- rendeltem úgy az usaból, hogy vámeljárás alá vonták. A csomag átvétele sokkal macerásabb meg körülményesebb, mint a normál küldeményeké és persze az eljárás díja miatt horror árura jött ki a végén: alapár 10.000 erre rájött az áfa az már kb 13000 ,az még úgy oké volt, de erre még rátenni 3500 HUF kamu díjat és így végül 16.500ért megkapni azt az árut ami 10.000-be került, na az már “kicsit” sok.

 • Szmokkencs
  “Ez jobb a helyi kereskedőknek, a postának és az államnak is.”

  Vagyis mindenkinek kivéve az állampolgárnak…
  Az állam nem a polgárokért van véletlenül?

 • Tapasz
  Csatlakozom Istvánhoz. És ez nekem miért is jó? Nem vagyok kereskedő, sem postai és még állami alkalmazott sem. Sőt, ez miatt vegyem meg ugyanazt (ha nem rosszabb) minőséget drágábban.
 • kételkedő
  Ha nem ugyanazt a kínai terméket árulnák a magyar kereskedők, hanem jobb minőségűt, akkor egyet tudnék érteni egy ilyen szabályozással. De amíg 5-10x-es áron árulják ugyanazt a terméket, addig azt érzem, hogy ezek a kereskedők is csak le akarnak húzni, és nem szeretném támogatni az életben maradásukat.
 • Szakértő
  A dolgokat összefüggéseiben kell nézni. A Svéd és a Magyar viszonyok között van “némi” különbség. Ez ott lehet, hogy jó ötletnek tűnik, de itthon nem biztos, hogy az lenne. A meglévő probléma hazánkban is feltűnt az illetékeseknek, de más irányba mentek a megoldás reményében.
  Lásd a linken: posta.hu/aktualitasok/kinai_magyar_vegyesvallalatot_alapit_a_magyar_posta
 • Családfő
  Jó ötlet a svédektől. A kacat dömping ebben a formában nem fenntartható. Támogatnám, pedig pl. feleségem is rendelt már 1-2 egy dolláros kacatot.

  A nagyobb értékű rendeléseket ez úgysem érintené.

 • józsenzbazsen
  Kiszámoló,

  jó, hívhatjuk akárhogy, de ez nem megkerülése egy nemzetközi egyezménynek, aminek a célja az, hogy egymás csomagjait ingyenesen kiszállítuk? (az,hogy ez jó vagy nem jó, más kérdés, szerintem sem jó).

  Ha jön egyszer egy olyan idő, hogy a szavazólapon csak a Hazafias Népfront lesz, és másra nem lehet szavazni, akkor széttárhatja az NVB a kezét, hogy mit hisztizik a nép, demokrácia van itt, tartunk választást, mi nem kellene még?
  Ugye nem.

 • Csgary
  Zseniális, fizethetünk egy csomó semmirekellő közvetítőnek, miközben az áru ugyanúgy ázsiából származik. Ezen tényleg mindenki csak nyerhet…
 • star70
  de,neked is.Gondolkodjal kicsit hatha rajössz miert.
 • Kiszamolo
  A félreértés elkerülése végett: továbbra is lehet rendelni Kínából, csak ami eddig 300 forint volt, ezután 700 forint lesz, mert az adó és a kézbesítés valódi költsége is megjelenik az árban. Ha itthon tényleg 3000 forint és tényleg ugyanaz, még mindig nyersz rajta.
 • TT

  Elég gyorsan ítélsz meg egy népet, pedig még lehet is ráció, abban amit mondtak.
  A szemétégetés valóban nem szép dolog, de ha nem otthon végzed, hanem egy megfelelően erre a célra kialakított hőerőműben (nagyon magas hőfokon, gázok megszűrésével, stb.), akkor nem feltétlenül jár olyan nagy CO2 kibocsátással.
  A szelektív gyűjtés persze jó dolog, de pl. zsíros evőeszközt oda sem szabadna kidobni, ráadásul az összegyűjtött szemét sokszor végül Ázsiába kerül, ahol esetleg fel sem dolgozzák. De még ha fel is dolgozzák, az utaztatása és az újrahasznosítása is jár kibocsátással.
  Megjegyzem, jó lenne, ha több információval rendelkeznénk a szemét útját és a különféle hasznosítási módok környezeti hatásaival, mert ezeket nem igazán verik nagy dobra. Talán azért sem, hogy nehogy az emberek azt mondhassák, hogy igazából úgyis mindegy hova dobom, akkor minek szórakozzak vele.
 • Adamo
  “kétszer is meggondolják az emberek, hogy minden egydolláros terméket Kínából rendeljenek-e ahelyett, hogy lemennek a sarki boltba megvenni azt.” – Móricz Zsigmond körtéren vettem egy micro usb kábelt 300 Ft-ért, pár nap alatt zárlatos lett. Garancia nincs, ha Ebay-en rendeltem volna visszaadják az árát. Nem az 1 dollár hiányzik, de több garanciát kapsz a termékre Sencsenből mint az EU-ban. Elgondolkodtató.
 • Stanlee
  Vannak dolgok, amiket inkabb rendelek kinabol, minthogy a kozbeiktatott kereskedok relative nagy arresevel vasaroljak meg. Pl. Mikro USB kabel a telefonhoz, fogyoeszkoz, meg a legolcsobb 3,5 euros Amazonos is draga. Vettem 10 db-ot gearbest-en, 15 euroert, ugyanez lett volna 38 €, annyi elonnyel, hogy masnapra itt van, de mivel nem letfontossagu, igy az a 3-4 het varakozasi ido kibirhato volt.

  Legutobb kellett vennem a szekrenyhez foggantyut + adaptert, egyutt lett volna 15 euro, egy magyar webshopbol tizedeert megkaptam. Az adapter darabja Amazonon 5 euro, a nemet forgalombahozo 100-as kiszerelesben 40 euroert arulja. Ugyanez egy muanyag szellozo, Mo-n 100 Ft, a nemet kereskedo 2 euroert adja darabjat. Es meg sorolhatnam.

 • Deres
  : “Móricz Zsigmond körtéren vettem egy micro usb kábelt 300 Ft-ért, pár nap alatt zárlatos lett. Garancia nincs, ha Ebay-en rendeltem volna visszaadják az árát. Nem az 1 dollár hiányzik, de több garanciát kapsz a termékre Sencsenből mint az EU-ban. Elgondolkodtató.”

  Sencsecsbol vartal 2-4 hetet, hogy megerkezzen az elso. Aztan hadakozol az eladoval (ha addig nem szuntette meg a fiokjat), amig beleegyezik, hogy kuld masikat, ami megint 2-4 het alatt erhet ide. “Elgondolkodtató.” 🙂 Ha meg nem fillertbszol, es egy markas kabelt veszel 2-3000-ert, arra kapsz garit, 2-3 evig nem nagyon megy tonkre, megsporolsz egy csomo idegeskedest es kevesbe szennyezed a kornyezetet. Hogy meg jobban elgondolkoztassalak, rendelhetsz nyugat-eu-bol is, nagyobb tetelnel mar nem lenyeges a szallitasi koltseg, gariztatas ugyanannyira egyszeru es olcsobb, mint idehaza.

 • Deres
  meg nehez felfognom, hogy valaki akarna megegyet egy termekbol, amibol az elso darab par nap alatt tonkrement. Szerinted majd a masodik tovabb birja? 😀 Vagy ha birja egy ideig, nem pont akkor megy tonkre, amikor epp a legnagyobb szukseged van ra?
 • Dörnyei József
  A jelenlegi Kínából postázgatás nem fenntartható se gazdaságilag, se környezet terhelés szempontjából. Egy fix díj kiszűrné a szemetet. Itt nem lenne rossz egy EU szabály, ami kimondja, hogy nem EU-ból érkező küldemény fix díja €5.
  Ezzel a gagyi ki van szűrve.
  Magyarország megléphetné most.
  A “megspórolt” adót be kell szedni mástól…
 • Tarackos Sül
  Én egyszer egy kereskedőtől vettem telefonra fóliát. Láttam, mit tett rá, azt is, mennyibe került, és azt is, hogy mennyibe fájt volna nekem, ha én veszem meg. Laza 10x árkülönbözet volt, de hát támogatni kell a szegény, elárvult, éhező magyar vállalkozókat. Ráadásképpen ELŐRE fizettette ki velem. Ilyet se láttam azóta sehol. Vidéki zuggsm, ahol akkor egyszer voltam (igaz, akkor sikerült annyit legombolni rólam, hogy statisztikai alapon már ne is kelljen visszamennem, álá magyar módi).

  Úgyhogy kedvelem a blogot, olvasom is, az írót tisztelem is, de kösz, de kösz nem.

 • Tamás74
  Na de most ebben mi a truváj? Ez sima adó/vám, nem?
  @Családfő “A nagyobb értékű rendeléseket ez úgysem érintené.” — miért is nem?
 • Szak1
  Egy vicces elem a sztoriban: marcius 1 ota mintegy felmillio csomagot egyszeruen nem vettek at a vevok (egy-ket dollaros rendelesek eseteben nem eri meg a kb. 8 dollaros vamdijat kifizetni). Ezeket egytol egyig vissza kell kuldeniuk a nemzetkozi egyezmenyek ertelmeben, adott esetben Vanuatura, Laoszba, stb. Cikk: thelocal.se/20180416/sweden-forced-to-return-400000-packages-to-china-and-other-non-eu-countries
 • gusson
  “A szemétégetés valóban nem szép dolog, de ha nem otthon végzed, hanem egy megfelelően erre a célra kialakított hőerőműben (nagyon magas hőfokon, gázok megszűrésével, stb.), akkor nem feltétlenül jár olyan nagy CO2 kibocsátással.”
  De. Bár valóban ellenőrzött körülmények között égnek el ezek az anyagok, a CO2 mennyisége nem változik. Az az elégetett anyag széntartalmától függ, semmi mástól.
  A keletkező port, NOx-t, CO-t és egyéb mérgező, környezetet és az egészséget súlyosan veszélyeztető égéstermékeket lehet csökkenteni megfelelő berendezések használatával, bár lenullázni azokat sem lehet.

  A meg nem termelt szemét a jó szemét. Ami nincs, az nem okoz gondot, nem terheli a környezetet.

 • lammaer
  István
  2018-12-11 at 11:26
  “Ez jobb a helyi kereskedőknek, a postának és az államnak is.” Csak nekem nem.

  Tökeletesen egyetértek Istvánnal… a helyi kiskereskedő pontosan ugyanazt a terméket adja el nekem, bármiféle hozzáadott érték nélkül. Ja, a biztonság kedvéért még benne van még egy helyi nagykereskedő haszna is.

  Kösz, de nem. Ha valami jobb akkor jobb, nem büntetni kell és ellehetetleníteni, hanem jobbat kitalálni és megnyerni a versenyt.

 • Tibor
  mert a helyi kereskedo ugyanugy megrendeli Kinabol aztan eladja neked tizszerannyiert 😀
 • Kiszamolo
  Lammaer, még egyszer, akkor továbbra is rendeld Kínából. Csak fizesd ki a szállítás valódi árát és azt az adót, amit itthon ki kell fizetni. Ha még így is olcsóbb, továbbra is él a lehetőség.
 • Meepwn
  Szerintem meg most is irreálisan magas az országban a lakosság adó és egyéb járulék terhelése.
 • Inevitable
  Majd a piac szabályoz. Ha netalán drágábbá teszik ezt -is- akkor megint átrendeződnek picit a vásárlások. Azt azért tudjátok, hogy a “komolyabb” (30-40ezer forint feletti) rendelések már most is agyon vannak vámolva, valamint két emailért elkér a posta 2500 forintot pluszba mint “vámügyintézés”. Telefonok, műszaki cikkek, ilyesmik. Tehát a cikk az apróságokról szól.
  Azokon a kommenteken meg jókat mosolygok, akit bizonygatják itt a nyugati “minőségi” termékek előnyeit a “gagyi kínaival” szemben. Jól bekanalaztátok a marketinget, egészségetekre 😀
  Amíg telefontokokat, védőüveget, kábeleket, gombokat apróságokat FILLÉREKÉRT lehet onnan beszerezni, addig azt fogja tenni a nép. Mindenki más meg azt magyaráz közben amit akar.
 • S1M0N
  Minimál összeget (amit Kiszamolo kommentben ír) reálisnak tartanék én is. A vámeljárás horror ktg-ét (3500 ft) viszont akkor felejtsék el, mert az pofátlan.

  Én annak örülnék még ha a kiszállítás normalizálódna. Én szívesen átvenném foxpost jellegű ládikákból kód alapján a cuccot, nekem nem kell szívjon a (gyakran enyveskezű) postás/postai sóhivatal dolgozó. De nem, marad a jajjgatás a karácsonyi hajrában, meg az elvesző csomagok…

  Normális, országokon átívelő logisztikával talán ennyire be se kéne bugyolálni a sok vackot.

  Ellehetetleníteni ne lehetetlenítsék viszont el a rendelést, a hazai kisker tulaj ugyanonnan szerzi be, max más csatornán, fölös vízfej a képletben.

 • MÁgoston
  Én azért örülök, hogy nálunk még nincs ilyen.
  Illetve ha engem arra bírnak, hogy +30% + vámkezelést fizessek, akkor ugyanazzal a kereskedő is majd megemeli az árat (hiszen sok esetben ugyan onnan rendeli), tehát nem leszünk beljebb, csak többet fizetünk. (illetve annyival mégis, hogy talán kicsit kevesebb kacatot rendelnek az emberek, de nem hinném, hogy ez jelentős lenne)
 • Györgyi
  Ne a Kínából jövő dolgokra vessenek ki akármilyen díjakat, hanem a hazai gyártóknak, kereskedőknek adjon az állam olyan kedvezményeket, hogy alá tudjanak menni a kínaiak árainak.
 • Gábor
  Miért kellene a Kínai árút adóztatni? Főleg amikor EU-n belül ezek többségét nem gyártják így nem konkurenciája semelyik EU terméknek.
  A vevő kifizette az árát amin rajta van a gyártó, a forgalmazó és még a szállítási költség is, amit általában az értékesítő áll, de miért is fáj ez az EU vagy a Magyar államnak, mi fenéért akar ezen a kereskedésen még ő is keresni? Naná, hogy mint vevő ott vásárolók ahonnét nekem megéri, ha az Kína, akkor onnét.
  Még jó, hogy egyre több az EU raktár, de a posta nem a Kínai rendelések miatt leterhelt, ha nem azért mert az emberek egyre több terméket rendelnek online, ha nem lehetne Kínából, akkor rendelnék máshonnét, vagyis a feldolgozandó csomagok mennyisége nem hiszem, hogy csökkenne, sőt egyre több és több lesz.
 • azbest
  Azért nem áratana kicsit utánajárni ezeknek, mert sok butaság és tévhit kering arról, hogy ingyen lenne a kínai posta. Nincs ingyen, nemzetközi szerződés szerint kapnak a svédek minden küldeményre díjat. Ezen kívül a svédek is beszálltak a kínai buliba, sok webshopban van svéd postás szállítás, amikor nem a nemzetközi egyezmény szerint számolnak el, hanem a kínai konténeres cég elviszi svédországba konténerre a cuccokat, s ott a svéd posta teszi be postai forgalomba. A bevételen pedig úgy osztoznak, ahogy szerződtek.
 • azbest
  Források és részletek a témával kapcsolatban

  A PostNord-dal együttműködő, adót felszámoló cégek küldeményeire nem kell kezelési költséget fizetni (Wish-t írja ezesetben)
  postnord.se/en/receiving/collecting-mail/from-another-country/changes-march-1

  A magyar kezelési költség magasabb, mint a svéd.

  Az adóhatóság egy joghézagra játszik, náluk a levélküldeményekre nem vonatkozik a (300 sek) 20 euroig mentesség. Jó kérdés, hogy csomagokra vonatkozik -e, bár ott lehet az a szállítási díj miatt nem opció.

  “mail order is excluded”
  ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/vat_buying_online.pdf

  További hasznos infók
  ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/buying-goods-services-online-personal-use/buying-goods/buying-goods-online-coming-from-a-noneu-union-country_en

 • Second Wave
  Valami ilyesmit vártam volna a szemüveges cikknél.
  Végső soron ezzel szépen kinyírjuk a hazai ipart, sarki kiskereskedőt, és a sok Gizikét, akik ott dolgoznak.

  Kezdődött a Tesco / Lidl és a barkácsáruházakkal, most lépünk egy nagyobbat és jön a közvetlen rendelés Kínából (tudom, hogy megy már egy pár éve, de tömegével most fog beindulni).

  Csak nehogy a végén ne legyen senki, aki meg tudja fizetni a magas hozzáadott értékű szolgáltatásainkat.

  Gondolom mindenkinek megvan a sztori, hogy Henry Ford kétszerannyit fizetett a munkásainak, mint az akkoriban szokásos volt. Cserébe megvették a T-modellt a gyári munkások 🙂 Aztán egy 100 évvel később a németek alkamazták ezt a módszert sikeresen.

  Mi meg örülünk, hogy vehetünk a kínai ipartól egy minőségbiztosítás és jótállás nélküli “terméket”. Most nem a brand termékekre gondolok (xiaomi és társai).

  Tegyőük naggyá Magyarországot. Ismét 🙂

 • Máté
  Sok termék nem kapható itthon, ami pedig igen az tízszer annyiért. “Szegény” hazai kereskedő megrendeli nagytételben még olcsóbban mint amennyiért én venném (vagy csak dropshipper) majd jó drágán eladja.
  Ha kintről drágább lesz neki is, akkor itthon még annyival drágábban fogja adni.
  Bizonyos értékhatárig (törvény szerint)nincs áfa, és van amire vám sem, de akkor miért is sírunk, hogy hiányzik ez az összeg?
  Amire van ott pedig a kedves posta vagy ha sürgős a futár 3-6 ezer Ft kezelési költségért megszorozza 0.27-el a vételárat, hogy tudjam mit fizessek még be. Pofátlan…
  Sírnak a postások, hogy sok a levél, de ahelyett, hogy kézbesítőt venne fel és megfizetné, inkább biztosítást, sorsjegyet, szemetet, kismacskát, hógolyót, mindent árulnak lassan, csak kézbesíteni ne kelljen.
  Folyt…
 • Máté
  Folyt…
  Amit rendelek azt a címemre kérem, hogy kihozza, nem pedig egy értesítőt mindenféle kifogással, hogy menjek minden csomagért/levélért a postára. Nem oda rendeltem…
  Árat emelni tudnak, de a szolgáltatás egyre sz@r@bb.
  Ha nem versenyképes, be kell zárni az egészet.
  Úgyhogy sajnáljuk csak szegény postát…
 • expect

  Használati terméket jóformán nem rendelek Kínából, viszont a hobbim miatt rengeteg más dolog jön onnan (is). Amúgy nekem ált. $6 a posta.

  “Sencsecsbol vartal 2-4 hetet, hogy megerkezzen az elso.”
  Valójában a magyar postai elosztóra vársz heteket, az áru itt van pár nap alatt.

  “Aztan hadakozol az eladoval (ha addig nem szuntette meg a fiokjat)”
  1) Az eladók nagyja régebben üzemel ebayen, mint a techbolt itthon a sarkon.
  2) A techbolttal ellentétben róla még értékelések is vannak.
  3) Semmit nem kell hadakozni, nagyjából 5-t kell kattintani.

  “Ha meg nem fillertbszol, es egy markas kabelt veszel 2-3000-ert, arra kapsz garit”
  Aminek az érvénesítése ellenben félnapos tortúra és cserét se nagyon kapsz azonnal:)

  “kevesbe szennyezed” – Hisz ha Kínából egyenesen a házamhoz jön, az jobban szennyezi, mintha Kínából előbb a hazai nagykerbe, onnan a kiskerbe, onnan meg hozzám. Világos.

 • vzsolti
  A barátnőm rendelt csilli-villi izzóket az aliexpress-ről amíg Malmö-ben dolgozott. Az áru értéke 4500 forint volt, míg kb. még egyszer ekkora összeget dobtak hozzá “vámként”.(2 hónapos úgyintézéssel) Az égőket 10000 forintért amúgy meg lehetett volna vásárolni helyben. Nem tudta, hogy ott ilyen magas a kezelési költség.

  A kocsimhoz rendeltem MP3 átalakítót az ali-ről. Az USB-t nem ismerte fel egy számítógép sem. A szerkezet magaműködik, de messze nem tökéletes.
  Az új csillárunkhoz Kínából rendelt led-es égők (G10) műanyagai úgy belegyógyultak 1 év alatt, hogy mikor kiégtek nem csak az izzók mentek a kukába.
  Szóval nem minden az ár!

 • Átvernek a reklámmal
  A letöltéshez hasonlóan ennek a rendszernek se érted a logikáját. Ha nem egy dollár lenne az akármi, hanem öt, akkor cirka 90%-kal kevesebb fogyna belőle. Mivel nagy többségében marhaságokat vesznek a népek, olyat, amik eszükbe se jutna megvenni, ha nem fillérekért adnák.

  Ha a posta szerint a kínaiak kicsesznek velük, az a posta baja, tegyen ellene! Mondja fel velük a szerződést, ha tényleg ennyire sérül a reciprocitás.

  És nyilván megint a legkisebbe rúgnának bele, nem a jóégtudja hány ezermilliárdos áfacsalási bizniszbe, vagy, hogy ontopic legyek, nem azokba a kínai cégekbe, akik okosba’ megoldják 10 dollárért, hogy bármelyik csomagjuk úgy nézzen ki, mint ami az EU-ból jön.

 • daisy
  Tényleg a rahedli adó bevezetése a megoldás az élhető bér, innováció és a pálya vonzóbbá tétele helyett?

  Egyébként szívesen megvenném itthon, ha nem 10x-es árréssel kapnám ugyanazt a terméket. Egy-két dollárért legalább pont annyit is várok el.

  A sok ezzel járó szemét viszont tényleg probléma. Ha például ennek feldolgozása miatt kéne adóztatni a sok minicsomagot, és látható kimenetele lenne a befizetett adónak (pl. hőerőmű), akkor nem lenne gondom vele. De a “posta terheinek csökkentése” számomra ellenszenves.

 • KL
  “A példa kedvéért a könyvtár nem csak ingyenes, de kvázi hazhoz is hozzák a kért könyveket, stb.”
  Gyanítom, nem ingyenes, hanem az állam fizeti ki – azt az embert és eszközt is, aki házhoz szállítja. Természetesen az állampolgároktól és a helyi kereskedőktől beszedett adóból.
  És a helyi kereskedők emiatt kevesebb könyvet tudnak eladni. Az írók és könyvkiadók meg pláne jól ráfaragnak.

  Nem igazán következetes ország az.

  Nálunk bezzeg teljesen egyértelmű és jól követhető, hogy mi áll minden gazdasági-politikai döntés mögött:-)