További infó a KATA-ról

Visszatérve a tegnapi témára, a KATÁ-t sikerült kinyírni egyetlen huszárvágással. A módosítás szerint ha egy cégnek számlázol 3 millió felett, onnantól a fennmaradó részre az adókulcs 40% lett. S hogy a hülyeség még jobban tomboljon, a számlát befogadó cégnek kell nyilvántartani és befizetni azt. Ergo egyetlen rendes cég sem fog katás számlát befogadni. Más lejelenteni egy értékhatárt és más adózni valaki más helyett. Aki ezt a hülyeséget kitalálta…

Majd úgy fog egy cég árajánlatot is elfogadni, hogy előre kell kalkulálnia, mennyi munkát fog adni egy katás cégnek, mert 3 millió forint felett hirtelen 40%-kal drágább lesz a szolgáltatás. Teljesen életszerű elgondolás, látszik, olyan találta ki, akinek fogalma nincs, hogyan működnek a vállalkozások. Hiába vezeti valaki az iparkamarát. (Ennél csak egy rosszabb van, ha pontosan tudta, hogyan működnek és pont azért találta ezt ki, hogy kinyírja a katás vállalkozásokat, mert egy cég sem fog katás számlát befogadni ezután.)

Ellenben akik feketén foglalkoztatnak embereket katás számlákkal, azok csinálnak még egy-kettő-három céget és a mostani katások több felé fognak számlázni és ezek az új cégek fognak beszámlázni a régi cégnek. (Az eddigi katás takarítónők meg biztonsági őrök ezután is bele fognak férni a hárommilliós keretbe, vagy alig fognak túllógni rajta, de még mindig olcsóbb lesz katáztatni őket, mint bejelenteni.)

Eddig tartott kicselezni a törvényt, ellenben minden valódi vállalkozót, aki tényleg cégeknek dolgoznak, sikerült lábon lőni. Miután ügyesen az evát is megszüntették, semmi nem maradt a kisvállalkozóknak, eredményesen visszalőttük az országot a kilencvenes évekbe. Aki nem fodrász vagy taxis, az ne akarjon vállalkozni. Ha ez volt a cél, na azt sikerült elérni. Ha valami más, akkor nagyon elszúrtátok, fiúk.

(Mondjuk könnyű lesz mostantól kiszűrni a csaló cégeket: amelyik hajlandó katás számlát befogadni, azt valami csalásra használják, valószínűleg a fenti szisztémában.)

Néhány dolog, ami kiderült a törvénytervezetből:

– A költségvetési szerveket elegánsan kivették az adózás alól. Azok nyugodtan befogadhatnak katás számlát.

– Ha külföldre számlázol, te fizeted a 40%-ot.  “Ha a kisadózó vállalkozás a tárgyévben ugyanazon külföldi kifizetőtől az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó bevételt szerez, a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után a kisadózó vállalkozás 40 százalékos mértékű adót fizet.”

Kérdés: ha van főállásom máshol, ergo másodállású vállalkozó vagyok, akkor miért büntetnek 40%-os adóval, hiszen biztos nem bújtatott foglalkoztatott vagyok?

A törvénytervezetet átolvasva egyértelmű: a bújtatott foglalkozás elleni harc hazugság, hiszen a külföldre dolgozókat éppúgy sújtja az adó, mint a bejelentett állással rendelkező másodállású vállalkozókat.

A fordított adózással pedig az lehetett a cél, hogy rendes cégek ne fogadjanak be katás számlákat. Mert más magyarázat nincs erre, hiszen a bújtatott vállalkozónak mindegy lenne, hogy neki marad 40%-kal kevesebbje, vagy a munkáltatója fizet 40%-kal többet utána. Semmi értelmes indoka nincs a fordított adózásnak, ami ráadásul bonyolulttá is teszi az egészet.

Ez vagy adóemelés vagy még inkább a kisvállalkozói konkurencia kinyírása. Nehogymá’ a kisvállalkozó kevesebb adót fizessen, mint a nagy cég. Intézzük el, hogy senki ne lehessen kisvállalkozó, aki cégeknek dolgozik. Jó, de mire hivatkozva csináljuk ki őket? Hát a bújtatott alkalmazottakra. De hát ez hülyeség. Nem baj, az emberek meg fogják kajálni.

Fiúk, ha adót akartok emelni, miért nem azt mondjátok? Mondjátok azt, hogy sok pénz kell, a katát ne választhassa más, mint a fodrász meg a kőműves, illetve azok a csalók, akik a fenti módon gond nélkül kibújnak a 3 milliós határ alól.

Ha meg a kisvállalkozói konkurencia kinyírása a nem titkolt cél, akkor azt is megmondhatjátok nyugodtan, nem kell félrebeszélni. Ha be mernétek vallani, tököseknek tűnnétek, igazi kemény arcoknak. Így csak olyan szerencsétleneknek, akiknek a leghalványabb fogalmuk sincs arról, hogy mit csinálnak, kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt.

Update a szövegértésben gyengébbek kedvéért: NEM lenne baj, ha adót emelne a kormány, az sem, ha sávossá tenné a katát. A baj az, hogy olyat csinál, aminek jobb esetben semmi értelme és csak dilettánsok, rosszabb esetben szándékosan akarnak vállalkozásokat kiszorítani. Mondják azt, amit akarnak, de ne hivatkozzanak burkolt alkalmazottakra, mert nagyon kilóg a lóláb. Mondják azt, hogy mostantól cégek nem számolhatnak el katás számlát és kész, illetve adózz többet, még akkor is, ha külföldre dolgozol. Akkor megértjük, maximum megkérdezzük, miért. De ne is játsszák a hülyét és ne is nézzenek mindenkit hülyének. Amit csináltak, az egyedül egy ellen nem jó: a burkolt munkavállalás ellen.

Share

256 hozzászólás

 • Ági
  Nekem abból van már nagyon elegem, hogy a csalók miatt szívatják a nem csalókat (pl. engem) is. És akkor ezen kárörvendezik mindenki, és az istennek sem értik, hogy nem minden katás kvázi alkalmazott és nem mindegyik keres havi egy millát. És bocs, de az okoskodik, aki a céges eszközökkel “maszekol”? Mi van?? Nem tudom, mikor fog ez az ország ezekből a nagyon rossz mintákból kilépni, de ez így iszonyú elkeserítő.
  Persze most a covid miatt megcsúszott költségvetésbe mindenképpen be kell szedni a pénzt, nyilván nem a vissza nem térítendő szállodatámogatásokat fogják csökkenteni meg a focista 500 milláig adózhat kedvezményesen továbbra is, sőt még az Audit is erőteljesen támogatjuk, mert annyira rászorul. Azért ezek jól jelzik a prioritásokat.
 • Móres
  Mindenki nyugodjon le a picsuba, itt a megoldás: költségvetési szervnek kell dolgozni! Van még kérdés?
 • Gábor
  Vicces olvasni, hogy egyesek szerint évi “3 millió felett kereső” vállalkozó az már nem kisvállalkozó. Ember, az havi 250 000 HUF bevétel. Tényleg a takarító órabérben többet megkeres, miről beszélünk?
  1-2 nagyobb ügyféllel számolva ez azt jelentené, hogy (kizárólag persze a nagy projekten dolgozókra nézve, aki sok kis ügyfélből szedi össze – burkoló, fodrász, taxis – azt valamiért nem kell jobban terhelni adóval) a $38 000 körüli éves limitre kellene mondjuk kb. $10 000-et adózni, szóval mindenestül maradna (ha kimaxolnád a korlátot!) $28 000. Összehasonlításképpen a németeknél a háztartások nettó átlagjövedelme valahol $34 000 környékén jár. És akkor ilyen baromságokat írnak emberek, hogy hurrdurr IT-s nem fog Németországban megkeresni nettó 3000€-et, az csak itthon trükközve fog menni. Azon kéne elgondolkozni, hogy mennyire gáz, hogy egy katás limitet megütő itthon irigylésre méltó.
 • Ernő
  Nem tudom, hogy ez volt-e már most nem tudtam végigolvasni az eddigi hozzászólásokat, mert engem csak félig érint a téma. De eszembe jutott egy egész olcsó ‘megoldás’. Aki valamiféle számítógépes munkát végez arra szerintem alkalmazható is. Szóval van egy olyan portál, hogy Upwork ami a freelancereket hozza össze a megrendelőkkel és a cég ugye Kanadai. Szóval ha a cég betereli a az embereit a Upworkre akkor lényegében megrendelő – Upwork – szolgáltató számlázási kör van ahol a szolgáltató cég az Upwork részére küldi a számlát, így nála nem látszódik a valós megrendelő.
  Az Upwork mondjuk nem ingyenes, DE $10.000 felett már csak 5%-ot tesz rá (onnantól örökké) és nem kell szlovák/román céget alapítani. Azért az 5% még bankkártyás fizetési meg valuta konverziós dolgokkal együtt is sokkal jobb mint a 40%.

  Hátha valakinek segítettem, és hátha ezért még lecsukni sem fognak..

 • combo
  Na, minapi hír, hogy több tíz md ft bevételt várnak ettől a módosítástól… Szóval csak a szokásos prociklikus gazdaságpolitika 🙁
 • Dobi
  ex-tücsök
  OFF Na ja, a kiváló svéd-skandináv egészségügy kiválóan teljesitett a járvány alatt is. Ja, nem. ON
 • Pallos Levente

  Szóval csaljak adót. Köszönöm, nem. A csalást meghagyom másoknak.
 • Jelentéktelen Hangya
  , @eferix:

  Nem most találták ki: az eredeti 7 pontos követelményrendszer is pont azért készült, hogy ne legyen ebből visszaélés.

  Sajnos ez mégis rendszerszintű lett, így szigorítani kellett. Egy adózás sosem lesz igazságos – hogy egy klasszikust idézzek 🙂 – teljesen megértem azok fájdalmát, akik a vonalon túl rosszabbul jártak. De ez egy ilyen játék.

  Engem ugyanennyire zavar az előadóművészek/sportolók egyszerűsített és kedvezőbb adózása. Nem az a probléma, ha egy KATA-s vagy művész stb. sok pénzt keres (mint azt sokan gondolják itt is), keressen tőlem több misit havonta, ha olyan jó. De adózzunk együtt, méltányosan belőle. Nem úgy, hogy valaki a bérköltsége felét fizeti, valaki meg az 5%-át.

  Én (is) nagyon hiányolom az ígért söralátét-adózást – egyszerű, egységes, átlátható rendszert, amely mindenkire vonatkozik. De ennek semmi köze a KATA szigorításához.

 • Incognito
  Nem vagyok katás, csak külső szemlélőként nézem az eseményeket. Egy összehasonlítási alap: alkalmazottként magyar átlagbér körül keresek, és ez alapján az új szabályozás alapján ha katás lennék, akkor még én sem férnék bele az évi 3 milliós keretbe, pedig a fizetésemet tekintve nem számítok gazdagnak, csak az átlagnak. Ha már kisvállalkozás, akkor legalább a mindenkori magyar átlagbért meghagyhatták volna határértéknek, szerintem. Ez a KSH adatok alapján kb. 4 és fél millió körül lesz 2020-ban éves szinten.
 • Idősödő
  Nagyon örültem eddig a “katának” mert az egyszerű kisember is boldogult vele. Most hogy korhatár nélkül, az idősebb (mondjuk 55 év feletti) kisvállakozóknak is kötelező lesz az elektronikus számlázás, a vele járó számítógépes aplikációk készségszintű alkalmazása,- nos kénytelen vagyok feltenni a kérdést: Mégis miből gondolják hogy egy hatvanon túli emberke képes megküzdeni a virtuális világ kihívásaival? Szerintem ha ezen nem módosítanak (korhatárkedvezmény) akkor sokan az idősebb korosztályból feladják a katás vállakozásukat. (Én is gondolkodom rajta.)
 • It
  En nem banom, hogy a rengeteg bujtatott it-s elkezd kicsit adozni is. Allashirdetesekben mar az a ritka amiben az szerepel, hogy lehetoseg van alkalmazotti jogviszonyra is. Intterjukon pedig en vagyok hulyenek nezve, mert alkalmazotti jogviszonyt szeretnek, igy viszont joval kevesebb lesz a fizu. Sorra jottek ki a a munkaero kozvetito cegek. Vannak a nagy multik akik nem szorakoznak a kataval, helyette megkeresik x ceget aki kataban alkalmaz mindenkit es evekig toluk berlik az embert. Van olyan munkatarsam, aki tizenx eve van a cegnel, de valojaban o egy masik ceghez tartozik, oda szamlaz be. A legszebb, hogy szabadsaga, betegszabija is van, havi fix osszeget szamlaz.
 • EG
  Pár hsz arról szólt, hogy majd akkor innentől minden KATA-st vegyenek fel a cégek alkalmazottnak, valamiért azt érzem hogy ilyet maximum azok javasolnak csak, akik eddig csak alkalmazottak voltak és tényleg nem látják hogy nem minden szerződés arról szól hogy havi 1m Ft-ot kiszámláz a KATA-s és kész is vagyunk. Tegyük fel burkoló Józsi építkezéseken járólapozott, nem Ő vitte az anyagot, Ő csak elvégezte a munkát. Viszont volt olyan az építkezésen hogy Józsi 1 hétig nem tudott dolgozni, mert elcsúszott az a brigád aki Józsi előtt dolgozott, így Józsi pl elment Marika nénihez járólapot lerakni a spájzba, mert Marika néninek azt mondta hogy tessék megvenni minden anyagot és csörgök ha felszabadul egy kis időm. Marika néninek jó volt, mert nem volt sürgős, Józsinak is jó volt…

  Tegye fel a kezét aki már mondott olyat a munkahelyén hogy erre a hétre nem kérek fizetést hisz nem dolgoztam?

 • Ezmostegyálnév
  Azoknak, akik szerint az alkalmazottaknak minden is van. Amik járnak egy állítólag világszínvonalú multinál (utasszállítás ocsmány színű gépekkel) 15+ év után egy managernek bruttó millió fölötti fizetéshez:

  Ami jár: fizetés, 1 db kólaautomata (pénzes), pingpongasztal (2 éve kinyitatlanul), 20% létszámleépítés.
  Ami NINCS: telefon, céges autó, 13-14. havi fizetés, fizetésemelés (még infációkövető sem), bónusz (sem loyalty, sem performance), profit-share (123 milliárd Ft éves nyereségből), SZÉP-kártya, cafeteria, fizetett túlmunka, home office, félmunkaidő lehetősége, monitorszünet, rendes étkezési lehetőség 300 méteren belül, nyugdíj-hozzájárulás, egészségbiztosítás vagy -hozzájárulás, normális oktatás (még új belépőknek sem), plusz juttatás (oktatásért, projektért, fejlesztésért), 15 éves évfordulón “köszi” odaböfögése (még egy e-mail sem). Ezeket lehet irigyelni havi 350k adóért.

 • ETibor
  A 3 milliós határ azt jelenti, hogy 200 000 netto jövedelemig KATA-zhatsz akkor, ha csak egy helyre számlázol. Ennyi. Aki tehát egy helyre számláz – bármilyen ok miatt, merthogy sok oka lehet – annak mostantól befellegzett.

  Zavaros, hogy 3 millió fölött miképp fog fizetni adót a számla kifizetője. Egyelőre ez a sci-fi kategóriája. De azt nem látom a döntésben, hogy ettől miért nőnének az alkalmazotti státuszok. Hiszen a cégeknek még így is megéri a bujtatott munka kisebb bevételű katásnál.

  Pl. 6 millió bevételnél
  kata eddig: 0,6M az adó
  kata új: 1,5M az adó, amiből – ha jól értem – a nem katás fizetne 1,2 M-et (vagyis 0,9M-val többet kell adózni)
  szja esetén 45%-ot kell ahhoz befizetnie a munkáltatónak, hogy ugyanez a netto bevétel (0,5M) kijöjjön. Ehhez a munkáltatónak 4,8M-et kell fizetnie az államnak.

  A bújtatott alkalmazás tehát így is marad. Ez a kisvállalkozókkal való kicseszés

 • biztositasi ugynok
  Ugye jól gondolom, hogy ezért az adóért CSERÉBE nem jár semmi?
  Tehát mondjuk a botrányos havi 1 MFt bevétel után 50 eFt KATA + mivel 1 helyre megy a számla, még kb 240 eFt, azaz összesen kb 300 eFt adóért cserébe nem jár semmi:
  A nyugdíjhoz továbbra is kb 0,6 évnek számít minden év, nincs magasabb táppénz, akár visszaigényelhető SZJA, semmi sincsen….
  Ez azért már annyira nem szerencsés…
 • Dunántúli
  Annyit van itt emlegetve a havi 1 millió, mintha ez lenne a tipikus katás bevétel. Azt azért érdemes tudni, hogy itt azért zömében havi 300-400 ezer forintokról beszélünk. Igazából pont azzal a réteggel csesznek ki, aki nem kereste halálra magát az adónemen. A kata határt kimaxoló, külföldre számlázó meg majd megoldja okosban, ahogy Stan írta feljebb: lehet katás vállalkozást indítani a feleség, gyerek, anyuka, nagymama nevén is. Megint megyünk oda vissza, hogy az marad talpon, aki ügyeskedik és az megy tönkre, aki becsületes próbál maradni.

  A másik: nem volt olyan szándék, hogy a kata a fodrászok és a taxisok adója legyen, soha nem mondtak ilyet. A katát szánták az eva utódjának és azt is nagyjából ugyanaz a kör használta mint, aki most katázik. Ha ez fodrászadó lenne, akkor nem tolták volna fel az éves határt 12 millió forintra.

 • Pallos Levente

  Én A 7 pontból 6nak megfelelek. A belsőépítész is. A 3-4 cégnek dolgozó grafikus is.

  Szóval hazugság.

 • ex-tücsök

  Van személyes tapasztalatod a skandináv rendszerrel, vagy csak olvastál róla valahol?
  Én láttam, és van a Norvég egészségügyben dolgozó ismerősöm is.

  Ez a százalékos dolog meg: ahol jók a számok alapból, ott darabra kevesebb baj is nagyobb százalékos változást jelent, mint ahol amúgy is hullanak.

  Ezt itt hagyom:
  “Amerikaiak is mérték a pandémia hatását Svédországban, összehasonlítva a jelen, a közelmúlt hónapok teljes emberveszteségét az elmúlt évek átlagával. Március közepe és május eleje között

  Svédországban 27%-os halálozási többlet volt.
  Nagy Britanniában 67%
  Spanyol.ban 60,
  Belgiumban, Hollandiában 50-50
  Olaszo.ban 49%
  Franciao.ban 44%
  Németo.ban mindössze 6 százalékban nőtt az elhunytak száma az előző évek azonos időszakának átlagához képest
  Norvégiában pedig nem mutat növekedést a statisztika.”

  Nekik ez is katasztrófa, mások meg sikernek nevezik a magasabb értéket is.

 • attila
  Én azért vagyok katás mert csak 50k a havi adó, ha nem lenne kata akkor feketén dolgoznék. Engem nem érint a 3 milla határ mert főleg magánszemélyeknek számlázok. Viszont ha lenne ügyfelem akinek 3 milla felett kéne számláznom akkor egy pillanat alatt kijátszanánk ezt a törvényt. Sajnos ez nem jött össze most sem, ezt nagyon könnyen kijátszák. Azzal hogy 2013-ban bevontak az adózásba, fizettem 7x12x50k adót. A törvények szerint adózok! A nyugdíjra meg félreteszek magamnak. Miért kell bántani a katásokat ? Betartjuk a törvényeket!
 • L70
  A KATA életciklusa pepitában leköveti az EVA-t. Bevezetnek egy adót, ami elég egyszerű, és mellette nagyon alacsony. Olyannak szánják, aki magas hozzáadott értéket hoz létre, és szolgáltat. Mivel túl egyszerű és a többi formához képest alacsony adózású, ezért tömegek választják. Talán 300 ezer felett vannak már katások? Kormány felébred, és szigorítani kezd. EVA ugyanez volt, 15%-ot kellett fizetni az elején az ÁFA-val növelt bevétel után. Negatív adó volt. Aztán lett belőle 25% majd 37%, miközben az SZJA lecsökkent a mai 15%-ra.

  Ezzel a módosítással egy csomó életszerű helyzetet fenékbe rúgtak, elég olvasni a kommenteket. Lehetne inkább X %, de minimum havi 75 vagy 50 ezer a KATA, aztán jó napot, ha valaki saját eszközökkel saját időbeosztással saját szervezésben végez munkát, tehesse.

 • Jánoska
  Húsz éve vagyok kényszer-vállalkozó szakértő, többéves projektekkel. Ezalatt egyszer volt alacsonyabb a teljes adóterhelésem, mint idén (az EVA bevezetésének évében) … mondhatnám, hogy várható volt, hogy ez nem maradhat, bár titkon bíztam benne, hogy a következő választásokig kitart.
  Én úgy számolok, hogy jövőre a húsz éves átlaghoz fog közelíteni az én adó-terhelésem. Az szinte tuti, hogy nem fogok 3m felett KATA-zni.
 • porthosz
  @Jelentéktelen Hangya

  Tegyük már ezt a sz@rt tisztába.
  3m ft = 250e forint havonta.
  Egy főállású katás alapból fizet havi 50k adót + iparüzési adó (min. évi 50e), meg kamarai tagdíj, stb, 55e ft adó havonta eddig.
  250k-55k = 195e forint nettó (és nem számoltam semmilyen más kiadással csak az adóval)

  És most azt mondja a kormány, meg sok hülye itteni kommentelő is, hogy aki 2020-ban Magyarországon 195e forint felett keres, annak bizony jár a korbács, meg lőjük egyből a Dunába, mert ez akkora pénz…
  Tőlünk nyugatabbra ez egy németül nem beszélő 4 órába bejelentett pakisztáni takarítónő fizetése…

  Itthon meg üldözni kell, és a sok hülye tapsol hozzá, ahelyett hogy azért vonulnának fel hogy miért terheli az alkalmazottakat itthon Európa legmagasabb adója…

  Aztán majd megy a pislogás ha pár ezer infóssal kevesebb lesz itthon, de sebaj, majd az árokparti közmunkások pótolják…

 • FlorianGeyer
  De legalább minden felcsutira jut 37 millió puskás fc pénz.(68milliard-1800 lakos)
 • Miklós
  @Éva “Tudja esetleg valaki, Szerbiában milyen a kata alternatívája?”

  Az adónemet úgy hívják, hogy ‘paušalno oporezivanje’ és itt már bevezették azokat a szabályokat, amelyeket valószínüleg Magyarországon is fognak. A pausal.rs portál angolul is összefoglalja a tudnivalókat.

 • GabenHUN

  2020-06-26 at 13:47

  A sógorodnak egy fillér költsége sincs? Gép, szerszám, eszköz, laptop, autó, üzemanyag, telefon, amortizáció ésatöbbi? Mert ha igen, akkor az a +370e mindjárt sokkal kevesebb.

 • Treil

  Azért ne beszéljünk már úgy hogy nettó 200 fölött elvesznek minden plusz jövedelmet a KATÁ-soktól. Ha ennél magasabb a havi bevétel akkor el kell kezdeni adót fizetni, atyavilág. Ráadásul csak ha egy cégnek számlázol és akkor is a 3 millió feletti részt adóztatják meg. El sem tudom képzelni hogy futja ezután kenyérre.
 • Oggy
  Érdekes, most minden Kata-s csak havi 250 ezret keres. Eddig itt vertétek magatokat, hogy havi 1 millió felett kerestek. Akkor mikor hazudtatok? Akkor vagy most?
 • Éva
  te szerbiai vagy? Esetleg tudnánk találkozni vagy telefonon beszélni?

  Szívesen meghivnalak egy kávé + ebédre pl Szabadkán

 • Szabi
  Nem olvastam végig tüzetesen az összes kommentet, de az átalányadózást, mint alternatívát még sehol nem olvastam. Akinek kevés a költsége, azzal is jól járhat, azért még nem kell világgá menni. Sok tevékenységnek 80% a költség hányada átalányadózás esetén, de még a 60 sem rossz. Ebből ha számolunk 49%-ot, akkor az 9.8%, (vagy 19.6 még ez is jó kompromisszum). Jelenleg a 25 ezer katám kb. 30%-ot jelent, sajnos nem vagyok (még) a sokat szidott milliomos katás… Igazából én azért nem váltok csak mert új a vállalkozás, és egyelőre fejlődik, vissza lépni meg csak kihagyás után lehet. Szerintem akit ez érint, fontolja meg az átalányadózást. Cserébe ott 15 millió az éves keret (amiből alanyi mentes 12, bár akik most érintettek, akoknak nem elsődleges az áfa).
 • Látó
  Az a baj, hogy mindenki gazdasági guru már, de a folyamatokat nem látja.

  Ez egyszerű megszorító intézkedés, mert gazdasági mélyrepülés, válság van.

  Menj be az élelmiszerboltba és a Délszláv háborút idéző infláció van.

  Jó reggelt kívánok.

 • tumpara
  A sok sírás közepette akkor számoljunk: vegyük a legrosszabb esetet, vagyis amikor mind a 12 milliós bevétel egy partnernek megy. A 3 milla fölötti rész (9 millió) 40%-kal adózik, ami 3.600 ezer forint, ez viszonyítva a 12 milliós bevételhez 30%-os adókulcs. Ha hozzáadjuk az alap katát (12x50e), akkor ez felmegy 35%-ra (plusz ipa). És ez a legrosszabb eset! Az alkalmazott státuszhoz képest még mindig bőven jobb. Igazából azért fáj annyira, mert el voltak kényeztetve eddig a katások, most jöhet a közteherviselés. Persze ennél százszor jobban is át lehetne alakítani a katát, hogy ösztönözze a vállalkozásokat és egyben tetten érje a bújtatott foglalkoztatást, de hát tudjuk, itt nem az volt a cél. Az meg, hogy a vevő fizesse a 40%-ot, egy vicc.
 • Kiszamolo
  Látó, igen, mondják azt, hogy válság van, de a stadionoknak épülni kell, a focisták bére 500 millióig adómentes, a kínai vasúton túl sokat keres a nemzet gázszerelője, az sem állhat le és a nyugdíjasokat is meg kell venni kilóra. Ezért adót emelünk. Nem az adóemelés a gond, hanem a hazugság és hülyítés.
 • porthosz

  Már leírtuk sokszor, hogy a vállalkozói lét teljesen más mint az alkalmazotti.

  Amúgy én szívesen viselek közterhet.
  Csak cserébe elvárnám
  hogy a budapest-belgrád vasút helyett egy kész M0 legyen
  hogy felcsúti kisvasút helyett, legyen 5-6 metró bp-en
  hogy a falunkénti 3 stadion helyett 3 kórház legyen,
  hogy az állami pénzből fizetett sokszáz milliót kereső falábú focistáink helyett orvos legyen
  hogy űrközpont helyett a MÁV fótról budapestre embert tudjon szállítani, 0 fokban is
  Meg ilyenek… (tudom, nagy kérések ezek, nálunk nyugatabbra sem mennek gyorsabban a vonatok, nem rúgnak több gólt a focisták és orvosból is kevesebb van…)

  Állítólag a katából évi 10-20 milliárd plusz bevételt tervez az állam. A puskás stadion 190 milliárdba kerül, na abból a pénzből 10-20 évig maradhatna a kata és senkinek nem fájna, csak mészáros&mészárosnak….

 • Éva
  Idő közben megkerdeztem egy szerb könyvelőseget: 33000rsd – 280 eur a havi adó, ebben 1 évnyi nyugdijalap, biztositas, stb. Benne van. 6,5m rsd éves keretig lehetbszamlazni, kb 19m HUF és mindegy hány vevőnek. Éves #kamarai tagság 5 eur és SEGITENEK a papirmunkaban mrg mindenben elindulni. Könyvelés kb 20 eur per hó. Szabadka meg egész lakható, félig magyar lakta helyiség (nem mellesleg olcsó is, budapesti előkelő szintű étteremben (boss subotica) 10 euróból extra ebéd, 3 szobás lakas sztem 200 eur plafon
 • Éva
  Budapest vs Szabadka

  numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&country2=Serbia&city1=Budapest&city2=Subotica

  Határától 20 percre

 • ex-tücsök

  Ezt a bevétel arányában kell fizetni, nem a profit arányában.
  A munkavállaló is ennyit adózik.
  Még mindig nem jár érte nyugdíj, táppénz és tengernyi más dolog.
 • Treil
  Nekem az adó fáj, nem a hazugságok. Az utóbbi nem jár munkabér elvonással. Ellenben amikor ránézek a bérpapírra és a bruttó 450 nettója nem 3-as számmal kezdődik az fájdalmas. És abból még fizethetem többek között az ÁFÁ-t is (jövedékiadó üzemanyagra ugye luxus), ha ingatlant veszek fizethetem az illetéket, stb. Ja és a munkáltatónak ugye 535 ezret kell kitermelni hogy a 300 zsebbe kerüljön. Ingatlan meg 650 ezer/nm2, és tegyek félre nyugdíjra, gyerek oktatására, egészségügyi kiadásokra.
 • Tamás
  Az ilyen esetben (Upwork) magának a KATA-s vállalkozónak kell majd megfizetnie a 40% adót!
 • Husz Janos Puszita
  Anyám borogass. Van egy évtizedeken átnyúló széles körű nemzetközi attitűd felmérés, azt hiszem ISS a neve. A magyarok nagyon kilognak a világ országai közül azzal a vélekedésükkel, hogy érvényesülni csak mások kárára lehet. Ha jól emlékszem 80% feletti az arány, messze magasabb, mint bármely más országban. Már nem vagyok vállalkozó, de azt tudom, hogy nélkülük sokkal szerényebb színvonalon kellene elni mindenkinek, ők viszik előre a gazdaságot a vállalkozó szellemukkel, törekvésükkel, innovációjukkal. Lehet kárörvendeni elvtársak.
 • Miklós
  igen, oda valósi vagyok. Kapcsolatba tudsz lépni velem a miklos20200629@gmail.com címen. Üdv.
 • katásmilliomos

  de az már aránytalan, hogy felmegy 35%-ra az adóterhelés, de “cserébe” nyugdíjalapként még a minimálbér sincs meg.
  Az eredeti mondás az volt, hogy “mini adó, cserébe se táppénz, se nyugdíj”. Ebből a “mini” azért kezd eltűnni, miközben a többi ugyanúgy nincs, és szerintem ez a sírás oka.

 • tumpara
  porthosz: így van, a vállalkozói lét kockázatosabb, mint az alkalmazotti, ezért kevesebbet kell adózniuk, hogy ösztönözzük őket és pörögjön a gazdaság. De látható, hogy még a legrosszabb esetben is “csak” 35%-ot kell majd adózniuk, 2 partnernél (annyi azért a többségnél csak van) pedig már csak 25%-ot. Ez azért egész reális. Persze lesznek, akik nagyon rosszul járnak, de ilyen minden új intézkedésnél van. Az elgondolás barbár (a milliókkal “katázó” IT-sokat külföldre tereli), a néphülyítés mögötte katasztrofális (a focisták bérét továbbra is az állam fizeti), de ha nem szoktunk volna a régi, meglehetősen gáláns KATA-hoz, simán elfogadnánk egy választható adózási formának. Igazából besorolt a tao és a kiva mellé.
 • random
  Munkavállaló vagyok, alacsony fizetésért, így engem nem érint, ennek ellenére brutális hozzászólás mennyiséget látok és felháborodást, részben a koncepciót, részben annak az elfogadását kritizálják.

  Magyarországon 10 éve szándékosan építik le az emberi szabadság alapintézményeit, a jogállami elveket kifacsarták, az ellensúlyok súlytalanok lettek, a választás látszólag működik csak, politikai verseny már régóta nincs, fals információkkal és propagandával tömik az emberek fejét, ezer milliárdokat lopnak, nyíltan. És azt látom, hogy felháborodás akkor van, ha az ember zsebét érinti valamilyen intézkedés. Az előbb felsoroltak talán csak a harmadát teszik ki az elmúlt 10 évnek, mégsem érdekelt senkit.
  Milyen estek voltak, amin felháborodtak az emberek? Vizitdíj, internetadó (300+500 ft), sláger rádió beszántása. Ennyi, ez az ingerküszöb a magyaroknak.

 • kormánytisztviselő
  @kiszamolo: Miklós, személy szerint ekkora redisztribúció mellett egyáltalán nem értek egyet további adóemeléssel. Ha programpont a Kormányinfón, ha nem. Ne felejtsük el a 27% áfát se. Válságot nem megszorítással kezelünk.

  Másfelől azt megértem, hogy kiesett 3+ hónap adója turizmus, vendéglátás, szórakozás ágazatokbanban, jövedéki adó és áfa az üzemanyagon. Ja és szochó, szja, meg m.vállalói járulék, ha egyszer növekedett a munkanélküliség. Szép kis kráter a költségvetésben. Nyilván.

  Helyes kezelés lenne a pénzt az embereknél hagyni, irodabútor-beszerzést, meg Pénzügyminisztérium várba költöztetést eltolni, Tao pénzeket behúzni a költségvetésbe. Tudom belelóg a bilibe a kezem.

 • Miklós
  kifelejtetted/nem néztél utána az új szabályoknak, amik az idéntől érvényesek. A legfontosabbak közülük, hogy nem jöhet a bevétel több mint 70%-a egy küldőtől és nem dolgozhatsz 130 napnál többet egy ügyfélnek. 9 pontja van a szabályzatnak és ha legalább 5-ön elbuksz, akkor minden bukó bejövő pénzfolyam úgy adózik mintha szolgáltatási szerződéssel (ugovor o delu) alkalmaznának, ami bevétel*0.8*0.558 adóelvonást jelent (20%-ot elismernek költségként). Szóval elmúlt a kánaán. A limit 6 millió dinár, de ilyen feltételekkel nem sok szellemi foglalkoztatott fogja ezt megközelíteni. Emellett az adóhatóság kidolgozott egy kb. 100 oldalas kézikönyvet ezen elég világos szabályok alkalmazására, értsd, ha nincs politikai háttered egyes szabályokat másképpen bírálhatnak el rád vonatkozóan. Továbbá, a könyvelő 20-30 EUR,közmű adó 4-6 EUR havonta, esetleg még némi környezetvédelmi adó…
 • Katában a gyerek
  Azért tényleg nem semmi olvasni ezt a sok felháborodást.

  Mert egy kicsit adózni kell???? Csináljatok kft-t bt-t, ott elmegy a profit!!-otok 45-50%-a , járulékok-áfa-iparűzési, osztalékadó…..

  Nem értem tényleg, ha a valódi kisvállalkozóknak akarták a KATÁ-t csinálni akkor mi a pcsért 12 milla az évi határ? Legyen 4-5-6 milla!

 • Kalv
  Sajnos nem volt időm az összes hozzászólást elolvasni, de úgy látom, hogy két dolog még nem került szóba.
  Az első a kamara védelmében (amit nem szívesen teszek de sajnos a logika nem szeretet kérdése) az, hogy ők képviselik az olyan cégeket is, mint például az én munkahelyem, ahova már nem bírnak felvenni egy épkézláb IT-st, mert a katás nettóval nem tudnak versenyezni. Itt egyértelműen olyan emberekről beszélünk akik állásra jelentkeznek, de végül a magasabb nettó miatt katás “vállalkozó” lesz belőlük, és ebből a szempontból a kamara igenis jó ügyet képvisel*.
  A másik fontosabb, hogy a covid kapcsán szerintem rengeteg munkáról kiderült, hogy végezhető otthonról rugalmasan, innentől pedig kb csak egy saját laptopot kell venni (1 havi adóból bőven kijön) és máris megfelelünk a kata követelményeknek. Ezt megelőzendő muszáj volt valamit bejelenteniük*.
 • Kalv
  *természetesen mindkét esetben vitatható, hogy az intézkedés megfelelő-e az adott cél érdekében, ahogy azt a cikk is teszi.
 • bircanyeerow
  Ha magánszemélynek számlázáskor is él ez a fajta adó, akkor van egy elegáns megoldás. Fentebb írta valaki, hogy kb. 370.000 KATÁs van Magyarországon. Ezeknek mind ki kellene állítania egy 12 milliós számlát Orbán Viktor nevére. Kb. 1.300 milliárd forint adót kéne befizetnie. Valami legalább visszacsorogna a mangalicaszerelő nevére írt pénzből.
 • Átlagmagyar
  Én katasként, volt hogy igényeltem táppénzt és kaptam is. Szóval lehetséges.