Újabb csúcson az infláció

Januárban 4,7%-kal volt magasabbak az árak, mint egy éve és a maginfláció is 4% lett. S ebben az értékben még csak nagyon korlátozottan van benne az idén szintén rekordgyenge forint áremelő hatása.

Az MNB célja papírforma szerint az infláció 2-4% között tartása, érdeklődve várjuk ilyen inflációs adatok mellett lesz-e végre valami kamatemelés, utolsóként a régióban.

Share

77 hozzászólás

 • Ezvan.
  Gulyás Gergely azt nyilatkozta h nem tudja elképzelni, hogy 4,7% lesz az éves infláció. Én sem tudom elképzelni h csak annyi lesz 🙂
 • Leninist
  Nem lesz itt semmiféle kamatemelés, mert forintban van az államadósság túlnyomó része, na meg a csok-os és babaváró őrülethez is kell a bankóprés. Csak nehogy egyszer a rezsicsökkentés is kimúljon ez miatt, mert akkor hárommillió nyugdíjasnál rúgják el messzire a bőrfocit…
 • örök körök
  Amíg nem száll el brutálisan a (hivatalos) infla, addig szerintem sokkal inkább árfolyamcélokban gondolkozik az MNB. Sok a bizonytalanság az autóiparban pl., kell a gyenge forint, hogy a gyáraknak megérje itt maradni.

  350-ig szinte biztos vagyok el lesz engedve a forint, utána lehet elkezd gondolkozni az MNB a szigorításon. 4-5%-os (hivatalos) inflára tojnak magasról.

 • ritkan_szolok_hozza
  Ha 4% a maginfláció, akkor a MÁP+ reálhozama 0.95%.
 • Dorian Gray
  Olvastam 1-1 helyen a sipákolást a MÁP+ miatt. Hát igen. Én maradtam eddig is a prémiumnál. Kiváncsi vagyok azzal mit csinálnak,remélem nem akarják a jelenleg 1,4%os felárat visszavágni.
 • István
  Miklós, mire számítasz?
  Hagyják vagy vegyünk prémium 5 évest? 🙂
 • Unemployed
  Milyen felelős Nemzeti Bank az, amelyik hagyja túllendülni az inflációt (sőt azt kiprovokálja), majd “minden tőle telhetőt megtesz”, hogy az 5-8 negyedéves (!) Időtávban azt visszatérítse, ahonnan szándékosan kilendítette?
  Elmondom: hitelét vesztett, hazug, adósságot elinflaló nemzeti bank.
  A hitelessége is olyan, nulla.

  Végül sokkal magasabbra kell majd emelniük a kamatot, mint alapesetben kellett volna, mert a piac most már azt se hiszi el, amit az MNB vezetői kérdeznek. 365-ig nincs megállás.

 • PG
  Azt hiszem novemberben lett csökkentve a kamatprémium, csak nem fognak mostanában megint új sorozatot kiadni…
 • Dani

  Az MNB évek óta lenyilatkozza, hogy nincs árfolyamcélja ( mint ahogy látjuk is, hogy valóban nincs ).
  Egy csúszóleértékelést alkalmaz, de ez a hirtelen jött infla+gyengülés őket is meglepte.
  Szerintem 350-ig nem engedik el, ha mégis akkor max februárban, válaszul pedig márciusban monetáris szigorítás jönne ( elmentek a falig ). Ha addig rendeződik a Ft sorsa ( vagyis 335-340 között tanyázik ) akkor márciusban a kamatdöntő ülésen minden megy tovább, max. verbális intervenció fog születni ( ahogy ma tette Nagy Márton ).
 • Elmint
  Számítottam az emelkedő inflációra, az MNB kommunikáció (3%-os cél) ellenére is.

  Idén is inkább az inflációkövető papírt részesítem előnyben a MÁP+ helyett.

 • Bitera S.
  Utoljára 270Ft körüli euro arfolyamnal volt államcsőd állapot Magyarországon.
  Remélem jön megint jön valamelyik Gyurcsányfajzat, és akkor olcsón lehet gazdagodni.
 • der_
  Miklós,
  Mi az összefüggés a forint alapkamata és a kamatfolyosó között. Ugye az előbbi 0.9 az utóbbi ha jól tudom -0.05-től +0.9-ig?
  A BUBOR-t meg valahova a kamatfolyosóba lövik be. Mi alapján?
 • MásikIstván
  Ugyan már, aki írja költségeit tessék visszalapozni tavaly januárra és hány százalék? Tudom, uniós módszertan, stb. de akkor is, ennyire nem lehet messze az én kosaram a KSH-tól
  MÁP+ nem kell sírni miatta, benne volt a pakliban (én is vásároltam belőle)
 • Átlagmagyar
  Mennyi esély van arra, hogy valamikor megint 300 Ft. legyen 1 EUR?? Minek kéne történnie ahhoz? Ha pl. egészséges 3.5% lenne az alapkamat, az visszahúzná a forintot?
 • TG
  Kezd jó üzlet lenni az új állampapir az államnak
 • Feca
  @ritkan_szolok_hozza : hat nem, a map+ savos kamatozasu, az elsö felevben 3,5%, a masodikban 4%. tehat ha valaki „rosszkor“ vette, realertekben csökkenesröl beszelünk az elmult idöszakban. ha 4% maradna meg 4,5 evig, akkor lenne 0,95% az egesz idöszakra nezve
 • V
  eddig is premiumot vettunk, na meg EURosat is. Nincs itt semmi latnivalo
 • Karl
  MÁP+ egyre inkább bukónak néz ki.
  Ha erre rájön a nép (aki Kiszámolót nem olvas), hogy nem éri meg és nem vesz állampapírt, az is érdekes lesz…
  Én inkább állampapír kamatemelést várok ennek tükrében, különben a kutya nem fogja venni.
  Tény, az államnak ez most megéri. Elinflálja az államadósságot és a lakosság pénzét.
 • Zoli
  @ritkan_szolok_hozza, meg annyi sem lesz a real kamat:
  100 * (1-0.04) * (1.0495) = 100.752
  Szoval csak 0.752% a realkamat.
 • Szakértő
  Ez a 4,7% csak egy zsonglőrködés a százalékokkal. Az engem érintő tényleges éves infláció kb 10-15% körül lehet. A rezsi nem lett magasabb, ez OK, viszont ha elmegyek a boltba, akkor ott kb 15-20% kal többet kell fizetnem a termékekért átlagosan. A fizetésem az elmúlt 5 évben sajnos nem emelkedett az inflációval arányosan. Tehát mondhatom, hogy rosszabbul élek, mint 5 éve. De nem mondom, mert már nem kell lakáshitelt fizetnem. Ez az össz családi jövedelm kb 20 %-a volt. Azt hittem, hogy ha végre letudom, akkor több marad megtakarításra. Hát sajnos nem marad több.
 • Zylver
  Dehogy lesz kamatemeles, a kancsalnak ki van adva parancsba hogy el kell inflalnia a bernövekedest es a MAP+-t… föleg az utobbit, mert 5 ev mulva vissza kell fizetni a 3000 milliard forintot + a kamatokat… es ha a 4-5%-os inflacio megeszi a MAP+ hozamait akkor a fijuk nyugodtan hatradölhetnek es csak azon kell gondolkodniuk hogy annak a 3000 milliardnak a megvedeset kire fogjak.
  Alternativakent majd szolnak a KSH-nak hogy buheraljak meg kicsit a “vasarloi kosarat” es mindjart visszamegy az inflacio 4% ala… ha meg nem, akkor annak a hosszutavo következmenyei nagyon erdekesek lehetnek. Jah es imadkozzanak hogy a koronavirus megalljon, Kina gazdasaga ujra beinduljon, az olajar meg ismet emelkedjen, mert akkor tuti tovabb pörög majd az inflacio.
 • Balázs
  @istvan: Tipikus válasz, mint minden ilyen kérdésre: Igazából senki sem tudja, diverzifikálj. Vegyél mindkettőből, aztán valamelyik biztosan jó lesz. Az arányt pedig a várakozásaidnak megfelelően állítsd be.
 • GinTonic
  Negatív a reálkamat a MÁP+-on is, a 4,95% akkor jön ki, ha 5 évig tartod a papírt. Az 1. évben 3,785% a kamat.
 • mákos
  A prémiummal is csak kicsit vagyunk előrébb, mert az 1 év múlva fogja lekövetni az idei inflációt (mindig az előző évit veszi alapul). Szóval 4,5% infla felett mindegyik állampapír masszív bukó, csak a Prémium kevésbé, mint a MÁP+ Az elvi biztonságot a rövid kötvények (1 hónapos) vásárolgatása adná, ha nem lenne az alapkamat masszívan a pénzügyi elnyomás szintjéhez igazítva
 • Treil
  “Ha 4% a maginfláció, akkor a MÁP+ reálhozama 0.95%.”

  És? Ha 0% lesz a reálhozama akkor is megéri. Eddig sem MÁP+ -al kellett hosszútávon befektetni, arra viszont nincs jobb hogy likvid, pár milliós tartalékot bent tartson az ember.

 • Addam

  Tudom mit nem vettél tavaly nyáron. Fontot kellett volna 345-ért. Én 375 -nél kaptam észhez. Lehet most is kéne 405-ön de már nem merek.

 • magnum
  A MÁP+-t tudtommal fordulokor vissza lehet valtani valami minimalis veszteseggel, es at lehet rakni. Vagy nem?
 • BMiklós
  Az állam beszerzett impozáns adósságot, szép kamatra. Még én is elinflálnám ha lehetne. De ez nem baj, ha felkészülünk rá. De a lakosság része ezzel nem számol. Ők örülnek, ha nem negatív számot látnak. Az a jó ebben a blogban hogy innen szeretne nyerni. Egyre többen olvassák úgyhogy előbb utóbb össze fog jönni.
 • valaki
  Penny – 4 fürtös paradicsom, 2b egy közepes egy kicsi kaliforniai paprika 1200 ft. Pislogtam mint hal a szatyorban 4,7 % ….
 • SuhiTomi
  @István!
  Miért prémium 5 éves? Tavaly amikor vettem kiszámoltam, hogy a 0,4% különbség az 5 éves javára évi 4000 HUF-ot jelent millió forintonként és akkor inkább legyen csak 3 év, mégiscsak egy hangyányit rugalmasabb. Annyit már csak ki lehet bírni feltörés nélkül.
  Persze, ha 100 milliókról van szó akkor az már mindjárt más helyzet, de nem hiszem, hogy annyit odatenne bárki is magánemberként.
 • Figyelő
  4,7 százalék. Átlag. Nincs benne a lakhatás költsége, amely elviszi a fizetés nagy részét. 2015-től napjainkig a KSH szerint 65 százalékkal nőtt az új lakások ára, a használtaké 67 százalékkal. ( Valójában megduplázódott, de ez egy másik kérdés.)
  A fogyasztói kosár a lényeg. A kerti törpe ára nem változott, miközben a hús, zöldség gyümölcsé + 20 százalékkal ment felfelé. Folytassam?
 • Peti
  Sebaj. Viszont, Update Norbi mellől bejelentkezve, ausztriai vendégmunkásként, megköszönheted a kedves vezérnek, a kedvezménnyel megvásárolt, 7 személyes Dákót. Cserébe csak annyi a dolgod, hogy a nejed jó sok gyereket szüljön, akik ha felnőnek, majd adó formájában megtéríthetik a politikusok magánrepülőgépes kiruccanásait, vagy épp a prostituáltjait. Addig meg nyugodtan etesd, ruháztasd csak a gyereket, milliókért. Amíg ennyi ésszel megáldott embereket látok, addig nyugodtan gyengülhet tovább is a forint… 🙂 …sőt, nekik külön jó, hiszen ők a fizut euróban kapják…
 • T
  Mivel eddig nem volt túl sok, ezért minden megtakarításom forintban van. Ez eleve nem túl praktikus, illetve idén szeretnénk (EU-n belül) külföldre költözni (dolgozni, élni). Mit tennétek így a megtakarítással? <10M Ft-ról van szó, nagyságrendileg.

  Maradjon forintban, és mivel úgyis euro-ban fogok (fogunk, párommal) fizetést kapni, jól van ez így (és a forint menjen pl. állampapírba), vagy egy részét mindenképp érdemes 'átvinni' euro-ba? Mikor, hogyan, hogy ne bukjak fájóan sokat tranzakciós és konverziós költségeken? Tegyem át Revolutra és onnan egy euro-s kinti bankszámlára utaljak? Nyissak itthon euro-s számlát? Forint kp-t (vagy akár euro-t) vigyek be kinti bankba befizetni (legalább utalás költség nincs)? Tudom mindenképp fájni fog forintból eurót 'csinálni', ennek a mértékét szeretném csökkenteni…

 • Dani2
  Érdekes lesz az idei fizuemelés, az utóbbi öt évben 1.5-2% volt, mert “nincs infláció”. Gondolom most is 1.5% lesz, csak magyarázat nélkül 😀
 • DoktorAnja
  én otthon hagytam forintban, hadd kamatozzon PMÁP-ban. Ha kinn nem kell, ne a legmagasabb árfolyamon váltson az ember… Vagy csak annyit, amennyit muszáj.
 • matetoth

  körbenéztél már, hogy máshol mennyit fizetnek? Nálunk a fizikai dolgozók körében 3 év alatt 30+% béremelés történt, irodán is csak azok kaptak 20% alatt, akiknek már egyébként is nagyon magas volt vagy rosszul dolgoztak. Lehet, hogy nem a munkaadód aljas, csak te nem mersz váltani/kérni?

  @fanyalgók
  rég tudni lehet, hogy egyszer csak elindul mind az infla, mind az euró (10% bérnövekedés mellett ez nem kérdés). Majd megáll. Mit kell itt pánikolni? MÁP+ helyett mit veszel? PMÁP-ot. Majdnem egy kutya, biztonságos befektetésnek majdnem pont ugyanolyan jó, ráadásul a MÁP+ sokkal rugalmasabb. Ha nem tetszik valami, holnap kiveszed (vagy csak hétfőn, mindegy).
  Ha meg sok pénzed van, akkor ugye diverzifikálsz. Mint eddig. Majd lehet, hogy két évig megint egy helyben áll majd a forint (ahogy ezt tette eddig évekig). Ez ilyen világ. Francnak kell itt sírni állandóan.

 • Laney
  Ugyanebben a cipoben jarok, de ket dolog miatt elengedtem:

  1) A tavaly nyari es mostani, nagyjabol 18-20 forintos EUR arfolyam kulonbseg miatti “bukom” a forinton jelenleg nem teszi ki egyhavi megtakaritasom osszeget (bar kozel van!), ezert inkabb 12 honapra szetosztva elteszek ennyivel tobb penzt, minthogy bohockodjak az atvaltassal.
  2) Eleg magas az inflacio, EUR arfolyam nekem erosen savszelnek tunik (bar ebben siman tevedhetek), egy esetleges FED vagy EKB kamatemeles pedig siman atrendezi a terepet itthon is, kulonben a kutya nem venne meg az allamadossagot. (Mondjuk a kamatemelesre bar eleg sokan eleg regota varunk, szoval…)

  Vegeredmenyben megiscsak Miklosnak van igaza, 10 millio forint alatt felesleges ilyenekkel bohockodnunk. En azzal vigasztalom magam, hogy most ev elejen kaptam egy 13%-os fizetesemelest.

 • Bandi
  Kérdés: amikor a PEMÁP lejár, akkor azt vissza tudom a kereskedelmi banki számlámra euróban utalni?
  A Webkincstárhoz hozzá szabad adni nemcsak forint, de euróban vezetett számlát is, vagy ha egynél több a hozzárendelt számla, akkor van valami negatív következmény?
 • Joy
  Egyre több errefelé a siránkozás és a nyafogás a h.szólásokban. Tényleg azt gondoltátok, hogy az államnak reálhozamot kellene adni életetek végéig a kvázi kockázatmentes állampapírra?? (Hány ilyen ország van még a világon, ahol ez az emberek “baja”?) Szerintem ha kb. megőrzi az értékét rizikó nélkül az is elég jó. És ritka.
  Amúgy a lakásár/kiadás még a németeknél sem szerepel akkora inflációs súllyal, mint szeretnék azt sokan azt itthon látni. Ott is csak így lehet 1,5% az infláció, annak ellenére, hogy egyre többen tüntetnek náluk a megfizethetetlen ingatlanok miatt.
 • Kepe
  Szerintem ha tudsz kezdj el más állást keresni. Van egy olyan előnye a jelenlegi gazdasági helyzetnek sokkal könnyebb jobb fizető munkát találni. Menj el értékesítőnek….
  Aki elolvasta Kiszámoló írásait, az tudatába volt szerintem eddig is, hogy Magyarországon ez az alacsony infláció egy kivételes helyzet. Amikor volt az orosz válság 98-99 körül akkor is az volt az első hogy megnőtt az infláció.Én 5 évre inflációkövető papírt vettem emiatt. A MÁP+ arra jó ha fél/1 évre le akarod kötni a pénzed mielőtt elköltenéd mondjuk 1 új lakásra(mert még keresel) jobb kamatot ad mint a a bankodnál állna. Fél évente ugye 0% költséggel fel lehet törni.
 • Richie Rich
  Ha nőnek az árak, akkor nagy a kereslet, sok az elköthető pénz, jól élünk, pörög a gazdaság. A forintgyengülés meg különösen jól jön most a multik magyar leányainak, akik még éppen nem kezdtek bele a tömeges elbocsátásokba, de már nagyon érik a dolog a jelenlegi ínséges nemzetközi piaci környezetben.
  Az MNB csak annyira fog beavatkozni, hogy a toleranciasáv felső határa alá éppen visszacsússzon az infla, úgy, hogy közben a lehető legkevesebbet erősödjön a forint.
 • Tamás
  “Tényleg azt gondoltátok, hogy az államnak reálhozamot kellene adni életetek végéig a kvázi kockázatmentes állampapírra?? (Hány ilyen ország van még a világon, ahol ez az emberek “baja”?) Szerintem ha kb. megőrzi az értékét rizikó nélkül az is elég jó. És ritka.”

  aham.. mit szólsz az 5-6 %-ra kibocsátott USD alapú hitelről, amit orbánék vettek fel pár éve.. azzal gondolom rendben votl a kockázatmentes reálhozam, csak ez a fránya lehazudott infla + 1-2 % a zavaró..

 • headset

  “Kérdés: amikor a PEMÁP lejár, akkor azt vissza tudom a kereskedelmi banki számlámra euróban utalni?
  A Webkincstárhoz hozzá szabad adni nemcsak forint, de euróban vezetett számlát is, vagy ha egynél több a hozzárendelt számla, akkor van valami negatív következmény?”

  A PEMÁP utáni utalás lehetséges és saját számlára vagy más természetes személy számlájára ingyenes. Akár külföldi számlára is. Nem természetes személy számlára utalni: 0,3%, max 6000Ft.

  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/befektetesi_szolgaltatasi_uzletszabalyzat_/722/
  2, számú függelék

  A webkincstár felület felkínálja az euros műveleteket. Akkor is, ha valakinek nincs még euroja befizetve. Szóval ez nem gond.

 • mgpx

  Egyetértek, a jegybank elnöke évek óta hangoztatja, hogy nem árfolyam-, hanem növekedési célja van. A növekedés támogatásához kimondatlan eszköz a hazai deviza leértékelése, ill. a vállalati bérköltségek elinflálása.

  A választási logika alapján a leértékelődésnek idén be kell fejeződnie, és jövőre már stabilizálódó forintárfolyamot és szépen növekvő gazdaságot kell látnunk. A választások előtti évben elszálló forint vagy elszabaduló infláció katasztrófa lenne a kormányzat számára.

  Én úgy gondolom, hogy a jegybank azonnal lépni fog, amint úgy érzi, hogy elvesztette a kontrollt és veszélyben látja a jövő évi stabilizálódást. Addig viszont el fog menni a falig, és hagyja gyengülni a forintot.

 • Hufeisen
  hú ezt az első elmefuttatást magyarázd el a venezuelaiaknak is, hátha nem tudják, ők most milyen jól élnek…
 • mgpx

  “MÁP+ egyre inkább bukónak néz ki. Ha erre rájön a nép (aki Kiszámolót nem olvas), hogy nem éri meg és nem vesz állampapírt, az is érdekes lesz…”

  A lakosság döntő többsége kizárólag kockázatmentesnek vélt forintalapú befektetésekben gondolkodik. Amelyik bankbetét ill. államkötvény nominál hozama a legmagasabb, azt veszi. Ezért én nem aggódnék a MÁP+ kereslete miatt.

 • mgpx

  “Kérdés: amikor a PEMÁP lejár, akkor azt vissza tudom a kereskedelmi banki számlámra euróban utalni?”

  Igen, megadható külön forint és külön deviza számlaszám is, utóbbi IBAN-ként. A cél számlaszám nem kell, hogy sajátod legyen, utalhatsz harmadik félnek is a kincstári számládról.

 • mgpx
  A 4.7%-os inflációnak technikailag két eleme van. Egyrészt alacsony a bázis, mivel tavaly február-május között szaladtak el a árak, emiatt akkor is magas értéket látnánk, ha idén januárban egyáltalán nem lett volna áremelkedés. A bázisérték gyors emelkedése miatt a elkövetkező hónapokban már csökkenő értéket kellene látnunk.

  Másrészt, idén januárban önmagában is volt 0.9% áremelkedés decemberhez képest, ez elég magas. Ha minden hónapban ennyi lenne, akkor 10% felett lenne az éves áremelkedés. Viszont jó eséllyel csomó egyszeri tétel is benne foglaltatik, mivel számos üzlet január 1-től emelt árat. A februári adatok lesznek a döntőek, hogy ez az érték egyszeri, vagy trend jellegű.

 • gaborr
  Véleményem szerint:
  Matolcsy óta profitorinentált vállalkozássá változott az MNB, a korábbi jótékonysági szervezetből. Egy cél van, profitot termelni. A profitot elvileg ugye vissza kellene juttatni az államnak, sajnos ez a gyakorlat akkor szűnt meg, amikor először profitot hozott össze az MNB. Egyértelműen próbálja elfogadhatóvá tenni a környezetet, de profitot kell termelni. Ezt leginkább deviza ügyleteken tudja megvalósítani, illetve most már az arany is játszik. Nem lesz jelentős forint korrekció, ha lesz, az MNB keményen a forint erősödés ellen fog dolgozni. De mindenki azt csinál amit akar 🙂
 • István
  akkor volt, majd nézd meg lejáratkor 😀