Demográfiai portré 2021

Két hete jelent meg a 2021-es Demográfiai Portré, amit Gusztáv küldött át.

Ebből megtudhatjuk többek közt, hogy az elmúlt évtizedben újabb 255 ezer fővel csökkent Magyarország népessége és ideális esetben is 8,8 millióan leszünk 2050-re, de ehhez kell néhány százezer bevándorló is.

2001 óta egyedül Közép-Magyarországon nőtt a lakosság száma a belső vándorlás következtében, de ott sem jelentős a növekedés 2011 óta.

2050-ben már 47 idős személyt kell majd eltartania 100 aktívkorúnak, vagyis minden dolgozónak a saját és gyerekei ellátásán túl egy fél nyugdíjat és az ahhoz tartozó egészségügyi ellátást is ki kell majd termelnie.

A legpozitívabb forgatókönyv szerint sem fogjuk soha elérni a csökkentés megállításához szükséges 2,1 gyerek/szülőképes korú nő termékenységi rátát, ideális esetben is csak az 1,7 körüli értékig fogunk eljutni.

A legmagasabb a gyerekvállalási kedv Észak-Magyarországon (1,79 gyerek/nő), a legalacsonyabb Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon, mindössze 1,3-1,36, ez szinte semmit nem nőtt 2001 óta, amikor is 1,2 volt az érték. (Az országos átlag 1,31 volt 2001-ben, vagyis nagyot nyílt az olló a gyerekvállalási kedvben az ország különböző részei között és nem a fejlettebb régiók előnyére.)

Észak-Magyarországon szülnek leghamarabb a nők, átlagosan 27,6 évesen, Közép-Magyarországon szülnek a legidősebben, átlagosan 31,5 évesen.

További érdekes adatok, modellezések a fent belinkelt tanulmányban.

Share

245 hozzászólás

 • Szenti
  Észak Magyarországon CSAK A ROMA LAKOSSÁG SZÁMA NŐ!
  Miskolc belvárosában sétálva azt látom, hogy kb. minden 3. ember roma…
 • Pocakos Zöldséges
  A választások után bevezetésre kerül a csok + ( csók plusz ) Teljesen más kondíciókkal és ezen felül a 30 év alattiak 10 % önerővel vehetnek majd ingatlant 0 % kamattal.
  Ha valaki garzon lakást akar venni akkor most tegye mert hamarosan ezeknek az ingatlanoknak az ára az egekben lesz.

  V

 • Giorgio
  Gondolom egyre később lehet majd nyugdíjba vonulni és ezzel oldják majd meg a problémát.
 • Nagycsalád
  Azé az ország aki teleszüli. Hajrá!
 • Valaki
  “Hazánk lakossága a két legutóbbi nép-számlálás (2001 és 2011) között 215 ezer fővel csökkent, a KSH adatai szerint a népesség-veszteség 2011-től 2021-ig 255 ezer fő volt.”
  Magyarul a jelenlegi családtámogatási rendszereknek (pl CSOK és társai) kb semmilyen hatása nincsen a népességfogyásra. A kedvezményezettek örülnek a semminek, hiszen ha figyelembe vesszük mennyire felmentek az ingatlanárak akkor nagyon kevesen vannak előrébb vele, mintha előtte támogatások nélkül vásároltak volna ingatlant. A többiek pedig orbitálisat szívnak. Teljes tévút.
  De legalább a romák már nem szülnek, hiszen ők csak pénzért szültek előtte ugye kedves rasszisták. Ez a probléma legalább meg lett oldva.
  “A legmagasabb a gyerekvállalási kedv Észak-Magyarországon (1,79 gyerek/nő)”
  Ja nem…
 • nagycsaládos
  Nálunk négy gyerek van (6 éves, 4 éves, és két 1,5 éves). Imádom mindet velük töltjük minden időnket, éjszaka főzünk takarítunk tehát tényleg nem a CSOK miatt születtek. Azt mondta feleségem hogy ha nagyon nagyon szeretném akkor még max egyet bevállalna, de mindketten érezzük hogy valahol itt a határ nekünk. Ez már így is komoly kihívás 🙂
 • AdamAnalyst
  Az a legérdekesebb ebben, hogy Közép-Magyarország részaránya a teljes lakosságban 31-ről 38%-ra nőne. Ez kb. azt jelenti, hogy a következő 30 évben, ha csak ebbe a régióba építenének lakásokat, akkor sem tudna lépést tartani az igényekkel. Ebből vagy az következik, hogy az egekbe szökik az agglomerációban a lakásár, vagy még terjeszkedőbb lesz a régióba költözés (lásd, egyre többen bejárnak Fejér vagy Komárom-Esztergom megyéből Budapestre, mert csak ott találnak megfizethető lakást, házat).
 • panda
  Tehát 10 év után kéne egy vonalat húzni, hogy a családtámogatási rendszerek elérték -e a céljukat. Mekkora teher ez az államháztartásnak?
 • krisz
  Ez mutatja, hogy sok értelme nincsen a CSOK-nak…
  Cserébe kerül nem kevés pénzbe az államnak és első lakást vásárolni kb. esélytelen még br 1 millióval is
  Amúgy ha a benzinárat maximalizálják, miért nem maximalizálják azt, hogy mennyiért lehet maximum adni a lakások nm árát?

  A kérdés költői, tudom a választ: több embernek fájna mint a benzinár maximalizálás…

 • Copywriter
  Néhány dolog, ami eszembe jutott:
  – Ausztriában folyamatosan növekszik a lakosság száma.
  – Nálunk konkrétan a CSOK és a sok kamu támogatás miatt elszállt áraknak köszönhetően csúszik évek óta a 2. gyerek.
  – A nyáron a szolnoki Auchanban járva mindenhol olyan embereket láttam, akik konkrétan szakadt, koszos ruhában járó kisebbségiek voltak. Láthatóan mélyszegények, ilyet mondjuk Nyugat-Magyarországon ritkán látsz. De ami fontosabb, amikor 5 éve ott laktam, akkor nem voltak ilyen sokan, legalább is, nem tűntek fel a vásárló tömegben.
  – Feleségem szülőfalujában a gyerekek 90%-a halmozottan hátrányos helyzetű kategóriába esik (HHH), a feleségemnek 25 éve viszont a 25 fős osztályban még csak egy cigány osztálytársa volt ugyanott. Az általános iskolában kitört verekedéshez múltkor rendőrt kellett hívni, mert a srácok komolyan egymás vérét akarták venni. És totál bepörögve csépelték egymást.
 • KörülöttünkSokGyerekSzületik
  Érdekes, hogy a “Teljes termékenységi arány” ábrát nem raktad be, szerintem azért azon látszik, hogy egyértelműen nőtt a gyermekvállalási kedv 2010 óta.
  Valóban nem drasztikus magasságokba, de a megelőző évekhez képest is nőtt, miközben Nyugat-Európában folyamatosan csökken. Valóban távol van még a 2,1 de kíváncsi vagyok, hogy van-e olyan ország (különösen Európában), ahol sikerül ennyire változtatni a trendet! (Teljesen nyitottan kérdezem ezt, én magamtól nem tudok ilyenről)
  Nem kétlem, hogy lehetett volna okosabban csinálni a támogatásokat, de a grafikon alapján is úgy tűnik, hogy voltak hatásai, és a környezetemben is azt látom, hogy vannak akiknek a támogatások adnak olyan löketet, hogy még egy gyereket bevállaljanak, akit egyébként bizonytalanok voltak és esetleg nem vállaltak volna.

  https://kiszamolo.hu/kelet-europai-statisztikak/

  Semmivel nem nőtt jobban, mint a többi országban (kivéve Bulgária)

 • jami
  A 90%-os hitelhez azért kell majd jövedelem is és ki a fene akar garzont venni aranyárom, 30 éves hitellel…
 • ptrola
  Szóval a CSOK pontosan semmit sem ért azon kívül,hogy szükségtelenül megemelte a lakások árát. Gratulálok a családbarát kormánynak,hogy sikerült a lakásvásárlást még nehezebbé tenni mindenki számára úgy,hogy semmilyen pozitív hatást nem értek el. A CSOK megálmodója mikor méltóztatik beismerni a hibát és lemondani ? Tudom ne álmodozzak,mert magyarországon vagyunk.
 • NAR
  Azzal gondolom tisztában vagy, miért növekszik Ausztria lakossága: “In 2018, the percentage of foreign born people was around 19% of the total population”. Több, magát muzulmánnak tartó ember van az országban, mint amennyien vasárnapi (keresztény) misére járnak. Persze ha tudják integrálni őket, akkor nincs gond, ha nem, az viszont szívás
 • speki
  Ismerek hazánkba románoktól áttelepült kisebbséghez tartozó családot akik fölvették a CSOK-ot és leléptek innen az angolokhoz… Na ezektől nem lesz egyszerű vissza szedni a pénz.
  Másik, hogy régebben olvastam, hogy 2050-re a Magyarországi roma lakosság ha ilyen ütemben növekedik, akkor a magyar lakosság már kisebbségben lesz a romákhoz képest 2050-re.
  Nem valami szép kilátások a jövő nyugdíjasainak, hogy a jelenleg kisebbségben lévő lakosság fogja kitermelni a nyugdíjakat…
 • Izolda
  Két vagy három gyereket akartam szülni, megengedhetnénk magunknak. Aztán a terhesség és szülés körül az ellátás színvonaltalansága és elmaradottsága, a kórházi trauma* és a visszamaradó egészségügyi problémák miatt a gyerekem lassan 7, nekem meg nem igazán hiányzik egy újabb terhesség. Nem mondtam le róla (eltettünk minden cuccot), csak halogatom.
  Vajon hány vágyott gyerek nem születik így meg?

  (* Kórházi trauma ügyben: facebook.com/media/set/?vanity=masallapotot&set=a.3079415888944606, és nem, sajnos a magánkórház sem megoldás erre, ugyanazok a dokik, ugyanaz az elmaradott szemlélet.)

 • Zabalint

  A foreign bornban benne van a más EU országból származó 8.6% is, és az EU-n kívülről érkezők között is sok a szerb. A muszlimok nagy része pedig török, ahogy Németországban is.

  Az meg hogy több magát muzulmánnak tartó ember van, mint amennyien keresztény misére járnak, semmit nem mond, hiszen a magukat kereszténynek vallók nagyon kis aránya jár templomba. Megjegyzem, a törököknek is egyre kisebb aránya jár mecsetbe, magyarországi törökök alapján én azt látom, a többségük ily3n hisz Istenben, nagy szertartásokat megtartja (pl. esküvő), de nem gyakorolja rendszeresen a vallását, disznóhúst nem eszik, de alkoholt fogyaszt.

 • Pistu
  Az is hozzátartozik ehhez, hogy a fehérek (nem tudom mi a PC kifejezés manapság) a városokba és az agglomerációba költöznek, a vidék pedig a romák élőhelye lesz és teljes népesség arányában egyre többen lesznek utóbbiak. Ez teljesen új vidékpolitikát és felzárkóztatási programot igényel. Aki nem foglalkozik ezzel az csodálkozik majd jövőre a Mi Hazánk választási eredményén.
 • Belavoltam
  A vilag tulnepesedett. En nem banom, hogy csokken a lakossag, meg azon az aron is, ha egyre nagyobb lesz a nyugdijasok aranya. Az kis magyar specialitas, hogy a mai 50-es es 60-as korosztaly elegge le van pukkanva, mar csak vegetalnak, igy egyre kisebb az eselye, hogy tul sok nyugdijat vesznek fel az amugy is kenyszeruen megemelni szukseges nyugdij korhatar miatt.
 • mad823
  Az egy dolog, hogy csökken a népesség ill. öregszik is, és ezért egy keresőnek egyre több nyugdíjast kell eltartania, de mivel – ahogy fentebb is írták páran – nem igazán a jól kereső réteg “szaporodik”, ezért egyre nagyobb elvonással lehet csak pl. nyugdíjat fizetni majd. Szóval a probléma hatványozottan fog jelentkezni, ezért kéne belátni, hogy a felzárkóztatás lenne a lényeg, tehát a GDP-nek nem úgy kellene növekednie, hogy a felső pár százaléknál exponenciálisan növekvszik, az alsó félben-harmadban meg csökken vagy stagnál, hanem az egész társadalom GDP-jét minumum egységesen kéne felfelé tolni, vagy akár az alját még jobban.
  Persze az a helyzet, hogy ha mindazok, akik az ilyen irányba ható döntéseket meg tudnák hozni, azok a felső pár százalékban vannak, és az unokáiknak sem lesznek megélhetési és nyugdíj problémájuk, akkor miért is foglalkoznának vele…
 • Endre bá
  A szavazók 30%-a nyugdíjas lesz, szóval nem aggódom a nyugdíjakért

  (Hibás az oldal. Napok óta ez az első commentem és ezt írja: Túl gyorsan követik egymást a hozzászólások. Lassítsunk
  Továbbá link nélkül jelennek meg a FB postok.)

 • Lakasarcsokkenes2022
  “19 évesen szülte negyedik gyermekét: íme az év első szülöttje, Szelim! „Magyarország előre megy, nem hátra”: Szelimnek hívják 2022 hazai „elsőszülöttjét”, aki valójában egy 19 éves nő negyedik gyermeke. Gratulálunk a negyedik gyermekéhez, a kis Szelimhez!”

 • Alfa
  : az tudod hogy amit te látsz az minden csak nem reprezentatív, tehát érdektelen? A számokat mutasd.
  ” miközben Nyugat-Európában folyamatosan csökken. ” Nettó hazugság, amit a propagandasajtóból idetolsz.
  Parancsolj, pl. a németek és a csehek simán vernek minket, a franciák meg a halvány csökkenéssel is SOKKAL jobban állnak:
  data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?end=2018&locations=HU-CZ-DE-FR&start=2010
 • mad823

  Rosszul látod. A CSOK egy nagyon ügyes látszatintézkedés, aminek a szociális céljával nehéz vitatkozni, de valóban látszólag semmilyen problémát nem oldott meg. De a túloldal a lényeg: Az építőiparban, ahol véletlenül éppen aránylag sok kormányközeli vállalkozó van – ott viszont extra profitot teremtett.
  Egy újabb ékes példája a hogyan játsszuk át a közpénzt a haveroknak úgy, hogy ügyesen becsomagoljuk.

 • krumpli

  Tényleg volt egy látható növekedés 2010 után, de aztán meg is állt, a grafikonon egyértelműen látszik az is, hogy 5-6 éve minden régióban stagnál, országosan 1.5 alatt beragadt az arány, ami még mindig erős csökkenést jelent.

 • maveryck
  Persze, anno már a Bravo újság rovatában is megírták, hogy a csóktól nem lehet gyerek. A CSOK-tól sem lesz sok…
 • Vakmacska
  Igazából a társadalmi kohézió más dolgokon is múlhat, nekem elég meghaladottnak tűnik az, hogy darabra próbáljuk az emberiséget méricskélni, igényekre, termelékenységre, életminőségre, generációk közti kapcsolatra, értékrendre egyáltalán nem tekintettel.
  Teljesen más költsége van egy jó egészségben élő, értelmes, önellátó embernek (úgy értve, hogy nem szed marék gyógyszert, nem szorul rendszeres gondozásra) és más annak, aki 2-4 krónikus betegséggel, mentális hanyatlással éli az életét valamiféle intézményes ellátásra szorulva. Más igények, más költségek, más feladatok.
  És hiába születik akárhány sok vagy kevés gyerek, ha ők pl nem kapnak normális oktatást (ma kevesen), egészségügyi ellátást és szemléletet, ha minden arra löki őket, hogy betegen és mentálisan leharcolva sodródjanak az időskor felé, vagy már ún. aktív életkorukban is inkább támogatásra, ellátásra szoruljanak tömegesen.
 • Pocakos Zöldséges

  Nyugalom és türelem! Ne azt figyeld amit írok, hanem amit csinálok.
  De előbb az Aldi Lidl Penny Tesco Auchan jön utána a fentiek.
  Üdvözlettel:
  V – mint Viktor
 • Husz János Puszita
  Felesleges a termékenységen derpegni, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy megváltozott az életmód, az emberek tovább élnek, a társadalom öregedni fog továbbra is. Ideje lenne inkább a nagy társadalmi ellátó rendszereket, élen a nyugdíjrendszerrel a valósághoz igazítani ahelyett, hogy a homokba dugják a fejüket és 200 éves ideológiák mentén még jobban szetvernek mindent. A jegybankok és a politika egyik legnagyobb bűne, hogy elinflaljak a nyugdíjvagyonokat. 10 év nagyon rövid idő a demográfiai folyamatokban, még nem lenne késő abbahagyni az asast, mielőtt túl mély lesz a gödör és már nem gödör lesz hanem csapda.
 • KörülöttünkSokGyerekSzületik
  újraolvastam azt a cikkedet, és azt gondolom, hogy nem csak a direkt családi támogatások számítanak, de abban a cikkben is a “Nők termékenységi rátáján” a legalacsonyabb és legmagasabb érték között nekem úgy tűnik, hogy nálunk van a legnagyobb különbség (magyar kb 0.3 as növekedés a legalacsonyabb értékhez és 2010-hez képest, vs Románián kívül az összes többi nekem úgy tűnik, hogy kevésbé növekedett)
 • Szaky
  NAR
  2022-01-06 at 11:09

  Még az a szerencse hogy nálunk a roma lakosság “integrálása” tiszta sikertörténet 🙂
  Sajnos inkább a magyar lakosság veszi fel a roma “szokásokat”!!

 • Attila
  Miklós, a csökkenő népességnek a gazdaságra általában milyen hatása lesz? Írnál erről is valamit?

  Pl. az ingatlanok átlagára beesik, mert csökken a kereslet rájuk?
  Recesszióba süllyedünk, mert csökkenő népességgel nem lesz elég munkaerő a növekedéshez?

  Írnál ilyeneket, hogy mire lesz negatív hatással a csökken népesség a nyugdíjon kívül hosszabb távon?

 • Copywriter
  Igen, Ausztriába (is) nagy a bevándorlás, mert jó ott élni. Én tisztában vagyok azzal, hogy ha elmész csak Grazig, akkor ott is már sok arab és fekete jár az utcán, nem beszélve Bécset. És valóban, sok gond van velük. De ez nem azt jelenti, hogy minden muszlim automatikusan bűnöző, csak mindig a rosszat látjuk meg. A bevándorlás Ausztriában teljesen megszokott, húgom magyar gyerekeinek is vannak fekete és muszlim osztálytársai, pedig egy kis faluról van szó. Mondjuk, ha azt nézzük, nem csak a muszlim bevándorló, hanem a húgom és a férje, illetve az a kb. 20 ismerősöm is, aki átköltözött Ausztriába élni.
 • Attila
  Megnéztem a wiki-t:

  A csökkenő népesség azzal is jár, hogy a közösségi infrastruktúra is leépül, egyrészt a csökkenő igények miatt, másrészt mert nem lesz elég adófizető a fenntartásukhoz.

  Ezen kívül defláció is lesz, stb.

  en.wikipedia.org/wiki/Economic_consequences_of_population_decline#:~:text=The possible impacts of a,in these sectors then suffers.

 • D

  A 2010-es 1.3 tfr rol indulva sikerult 2020-ra 1.5 tfr- elerni (es ebben benne volt a 2008 as valsag utani visszapattanas).

  A kerdes nem az, hogy valamennyit nem nott e a termekenysegi rata, hanem az, hogy a cel (2.1 es tfr) hez szukseges tav negyedet sikerult megtenni, mikozben a csaldtamogatasba a vilag penzet is beleontjuk, akkor hatekony e a rendszer? Amugy az 1.5 os tfr ben benne van a kivandoroltak anyakonyvezett gyerekei is (a kivandoroltak jellemzoen tobb gyereket valllalnak).

 • Husz János Puszita
  Évek óta dolgozom együtt Ausztriában mindenféle nemzetiségű emberrel, köztük sok muszlimmal. Teljesen normális emberek, nem okoz gondot az integráció cseppet sem. Engedjetek már el ezt a mumust. Migráció nélkül Európa és az USA kihal, már most is munkaerő hiánnyal küzd.

  Évek óta mossák az emberek agyát, hogy jaj jönnek a muszlimok, megerőszakolják a nőinket, áttérítik a nemzetet, a “keresztény” (hahaha) Európa halott. Ilyenkor nehéz elengedni ezt a mumust… Közben Nagy-Brittania kiválása előtt is csak 2,1% volt a muszlimok aránya az Unióban, azóta még kevesebb, azok zöme is bosnyák, bolgár, török, albán és én még nem láttam áttért német nőt vagy férfit túl sokat. (Persze, nyilván van, de nem több, mint áttért muszlim.)

 • dioc
  Ha gazdasági szempontból nem is, de környezetvédelmi szempontból kifejezetten örömteli dolog az iparilag fejlett társadalmak populációjának csökkenése, hiszen egy átlagos magyar évi 5, egy átlagos német meg évi 8,5 tonna co2 emisszióért felelős. Mivel a klímaváltozás miatt 2-3 évtizeden belül úgyis több százmilliónyi ember élettere válik élhetetlenné (a Mediterrán térség-, a Közel-Kelet-, Afrika-, India- és Banglades bizonyos területei), így felesleges a kontinensünk elnéptelenedésétől és a jövőbeli munkaerőhiánytól tartani, mert ide is valószínűleg rengeteg klímamenekült fog érkezni. Szerencsés esetben addigra még nem csökken le az élelmiszertermelés volumene a kritikus szint alá, és így talán elkerülhető lesz a populáció összeomlása.
 • Nacionalista
  @Copywriter:

  Abban, hogy nálunk nem működnek a támogatások, abban teljesen egyetértünk.

  De Ausztria pocsék példa. A termékenységi ráta 1,44, ami még alacsonyabb mint nálunk (1,49). Viszont míg 2001-ben 91% volt az osztrákok aránya, ma már 81%. És ez Bécsben élő ismerőseim szerint nagyon meg is látszik. Bécs még mindig egy jó hely, de ma már sokkal több gond van mint pld. 10 éve, jó úton haladnak a Göteborgosodás felé.

  Inkább legyünk kevesebben mint hogy elgettósodjunk.

 • krisz

  Miért mi tudjuk integrálni azokat akiknél magas a termékenységi ráta?
  Nem gondolnám, hogy egy muzulmán roszabb lenne sokkal mint egy 100 éve itt élő de azóta be nem illeszkedő kisebbségi.

 • Summit
  “A legpozitívabb forgatókönyv szerint sem fogjuk soha elérni a csökkentés megállításához szükséges 2,1 gyerek/szülőképes korú nő termékenységi rátát, ideális esetben is csak az 1,7 körüli értékig fogunk eljutni.”

  Soha? Ezt csak így, ex cathedra? Komolyan? A cikkben is csak 2050-ig jósoltak, és ott is volt 2,1-es ráta Észak-Magyarországon.

  A soha nyilván a vizsgált időtartam alatt és tökre igazad van, nem tudom, mi lesz 2340-ben, igaz, marhára nem is érdekel.

 • Gábor
  Egy ennyire megosztott szétvert társadalomban, ahol mindenki tele van elvárásokkal, eleve már a pár találás, ismerkedés, egyre több embernek nem sikerül.
  A társkereső oldalak is tele vannak (nem szex vadász ) negyvenes emberekkel, akik nem találnak társat, de ha körülnéznek a kb 300föt foglalkoztató munkahelyemen (90% férfi), akkor ott is minden korosztályból vannak férfiak (a harmincastól – a hatvan évesig) akik 5-10éve nem találnak párt, társat, anélkül meg nehéz családot alapitani, gyereket vállani. Pedig teljesen normális, szorgalmas férfiak.
  A szűkebb 30-40év közötti közeli ismerőseim többségének sincs gyerekük, mert úgy érzik, hogy amig lakhatási problémákkal és a 3-4évente új munkahely miatti utazás mellet nem tudnának érdemben gyereket felnevelni, otthont biztositani. És itt a nevelésen van a hangsúly nem a “csok”-ért megszülésen.
  Romák felénk is zömmel 3 gyerekkel vannak.
 • Coco
  Nem vagyok szakértő, de bennem felmerült a kérdés, hogy hogy alakult volna a demográfiai trend, ha nincs támogatás?
  Lehet, hogy még kevesebb gyermek születik, még súlyosabb lenne a helyzet…
 • SR
  Két apró megjegyzés a károgóknak:
  – ti tényleg két db számból próbáltok trendet kiolvasni? Ennyi “adatból” honnét tudjátok, mi a bázis, azaz ha feltételezitek, hogy a CSOK és egyéb támogatások felesleges, tudnotok kéne, hogy mi lett volna az adat azok nélkül. Ez pedig nem állítható fel másból csak sok megelőző adat trendjéből vagy módosító tényezőktől megtisztított összehasonlító adatokból (és lehet, hogy így is ugyanarra jutunk, de legalább mondhatjuk hogy nem az irigység vezet :).
  – az nem eredmény, ha az amúgy is születendő gyerekek családjainak könnyebb az élete?
  Vitatkozzunk arról hogy hogyan lehetne ezt (vagy mást) jobban csinálni, de ne tegyünk már fel örökké politikai szemüveget. És főképp ne gyűlölködjünk már azonnal, ha épp nem mi vagyunk a kedvezményezettek. (nálunk 3 gyerek van, de minden támogatásról épp lemaradtunk. se csok, se babaváró).
 • tp
  Így legalább stagnáló GDP mellett is növekszik az egy főre jutó GDP 😛
 • Aranka
  Nem lehet már az embereket egy helyben tartani. Kinyílt a világ a nők számára is, nyugaton számos alternatíva van gyerekszülés helyett. (bocs, ha ez így nyersen hangzik) Szerintem csak azokban az országokban magas a szülési kedv, ahol erős az egyház befolyása, vagy a vallás átitatja a mindennapi életet.. (Izrael,muszlim országok, mormonok, stb) Természetesen ehhez még hozzájönnek a mélyszegénységben élők.

  Nem tudom, mi várható Magyarországon, de NAGYON riasztó az a hatalmas szakadék, ami a kelet-nyugat tengely között van 🙁 a cigányok meg soha nem fognak felzárkózni, mert egy kormányzat sem hajlandó stratégiában gondolkodni, vagy bármit is kezdeni velük, így a probléma nincs megoldva, csak a tűzoltás megy, szerintem ez sokáig nem tartható. Szóval a törpéék hiába erőlködnek, széllel szemben még ők sem tudnak pisilni.

 • speki
  A demográfiai problémákat szerintem az okozza, hogy a pénz jelentős része az 50-fölötti korosztálynál és a nyugdíjasoknál van. Ők azok akik ma befektetésekkel, ingatlanokkal rendelkeznek, azaz ülnek a pénzükön.
  A fiatalok közben teljesen ki vannak semmizve, még a munkahelyeken is csak a bizonytalanság, kiszámíthatatlanság veszi őket körbe, súlyozva azzal, hogy bármikor munkanélkülivé válhat és ilyen helyzetben semmiféle segítségre nem számíthatnak.
  Ilyen körülmények miatt nem vállalnak ma gyermeket a fiatalok és szembetűnő, hogy főleg az értelmiségieknél látványos ez a tendencia.
  Lényeg, hogy ezeknek a körülményeknek változni kell, vissza kell adni a fiataloknak a munkával járó pénzt is és ráadásul sokat, különben olyan helyzet adódik, hogy 1-2 évtized múlva nem lesz elég dolgozó aki eltartsa a nyugdíjas korosztályt.
 • BB
  A csok es minden tovabbi csaladtamogatasnak cimkezett tamogatas ket celja:
  1 ipar/gazdasag tamogatasa
  2 csalados, vagy csaladot tervezo nepcsoport tamogatasa, elonybe hozasa a tobbiek karara.
  Hogy mi a valodi cel, az a politikai kommunikacioban sosem az amit mondanak (SOHA! ), tehat a nepesseg novekedese lehet egy mininalis pozitiv mellekhatas, de annak elmaradasat, vagy csekely merteket szamonkerni az allamon azt jelenti, hogy nem lattad meg a valodi celt az intezkedes mogott, es a kommunikacios mazat tamadod. A fenti celok viszont megvalosulnak, azokon a tereken van eredmeny.
 • Körönd
  Akárhogy nézem a népesség növekedés csak azért szüksége, hogy többet fogyasszunk, termeljünk, legyen ki eltartja az országot. Tehát piacgazdasági oka van.
  De ne feledjük ennyi ember még soha nem élt a földön! Világban túlnépesedés van. A természet ezt korrigálni is fogja, sőt már el is kezdte. Kérdem mi a jobb? A nagy de nyomorúságos sorsú vagy a kevés de boldogabb népesség? Hol jobb Nigériában vagy Ausztráliában az élet?
 • Elza
  Csak annyit mondok: Szelim, 19 éves édesanya 4. gyermeke….
 • skandináv kalandor
  Én Dániáról tudok beszámolni, itt jelenleg nő a lakosság ez valószínűleg mind a képzett munkaerő idevándorlásának illetve a megnőtt gyermekvállalási kedvnek tudható be (rengeteg fiatal huszonéves szülőt lehet látni a városban). Itt is vannak természetesen arab vallású emberek, ahogy említi Ausztriát, de én a mindennapokban nem látok rengeteg magyar értelemben vett “migránst”,aki megerőszakol és kivégez a főtéren. Viszont van rengeteg lengyel, magyar, olasz, spanyol, portugál, bulgár, román nemzetiségű ember, akik ha megtanulják a nyelvet könnyen asszimilálódnak a társadalomba. annak ellenére hogy nincs szőke hajunk és kék szemünk.