Továbbra is mondj nemet a pénzváltásra

A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal.

Két dolog tűnt fel.

Az egyik az euronetes automaták elképesztő száma.

Csak a nem túl hosszú főutcán talán 35-40 darab is volt belőle, olyan is előfordult, hogy öt méteren belül volt három darab. Egyszerűen elképesztő mennyiségű automatát telepítettek egy nem túl nagy városkába. Nem kicsi haszon lehet rajta, ha ilyen sok automatát megéri telepíteni és fenntartani. Nem tudok elképzelni akkora tömeget egy ilyen kis városban, ami indokolná, hogy ilyen rengeteg ATM legyen ott.

Írtam róla több cikket, miért is érdemes kerülni az euronetes automatákat. Röviden és nagyon finoman fogalmazva, olyan költségeket használ és olyan árfolyamon vált, hogy nem te fogsz jól járni, ha valamiért használni akarod az automatáit. Ha érdekel, hogy mennyire nem, keress rá a neten, fogsz találni pár felháborodott leírást.

Ha készpénzre van szükséged a városban, a legolcsóbban a pénzváltónál jössz ki, eurót 2,1%-ért váltottak a középárfolyamhoz képest.

A másik, ami feltűnt, a kártyás fizetésnél a dinamikus pénzváltásnak csúfolt lehúzás elterjedt volta.

Nem csak a McDonald’sban, de még az állami tulajdonú felvonónál is előadják azt a trükköt, hogy a helyi pénznem helyett nagylelkűen forintban akarják terhelni a kártyádat, természetesen gyakran 5-10%-os vagy még magasabb váltási jutalék mellett.

Ha nem vagy észnél, nagyon sok pénzt legombolnak ezzel rólad. Az igazán aljas helyeken már eleve úgy adják át a kártyaleolvasót, hogy át van állítva, nem is tudsz változtatni rajta. Ilyenkor köszönettel visszaadod és megkéred, hogy kezdje elölről a műveletet, helyi pénznemben. (Most nem történt ilyen velünk, de sajnos ez is gyakori. Ha kártyával fizetsz, mindig ellenőrizned kell az összeget is, hogy helyes-e, de mostanában már a pénznemet is.)

Mondj nemet a váltásra

Ahogy a fenti cikkből is kiderül, soha nem kérjük a pénzváltást. Mindig az eredeti, helyi pénznemben terheljék a kártyát, ne euróban (ha nem az a helyi pénznem) és ne is forintban, vagy ami éppen a kártyád beállított saját devizája.

Ez igaz a bolti vásárlásra és az online vásárlásra is. Aliexpressen, Amazonon, mindenhol ragaszkodj az eredeti pénznemhez. Ha forintban írta ki az árakat, vásárlás előtt állítsd vissza dollárra/euróra, mert egyébként rossz árfolyamon fog váltani.

Azon gondolkodtam, vajon itthon ez a pofátlan lehúzás mennyire lehet elterjedt? A magyar kártyáimmal ezzel soha nem találkozom, hiszen a külföldiek pénztárcája a célpont ebben az esetben. Lehet, hogy felháborító volt Lengyelországban látni, hogy hány helyen eljátsszák ezt, de megeshet, hogy itt is legalább annyi boltban használják, csak a helyiek ezzel nem találkoznak. Ha van tapasztalatod erről külföldi bankkártyával, oszd meg a hozzászólásokban.

Ha neked ezek új dolgok, járj utána, mert sokat tudsz rajta bukni.

Mielőtt megkérdezitek, jelenleg a városban nincs hó, hiszen hasonló az időjárás, mint itt, magasra kell menni, ha normális mennyiségű havat akarsz látni.

Share

92 hozzászólás

 • Zabalint
  Tavasszal, mikor Horvátországban voltunk, az tűnt fel, hogy minden automata lehúzna egy extra összeget, ilyen 25 kuna körülit, ha pénzt akarok felvenni Wise kártyával, míg ugyanaz az automata nem szed le ilyet hazai bank debit kártyájával, nyilván ez esetben meg a bank fizettet valamennyit és vált rosszabb árfolyamon, mint a Wise, ezért minden esetben összetett számolást igényel, hogyan éri meg jobban. Legjobban az éri meg, ha ahol lehet kártyával fizetsz, méghozzá Wise vagy Revolut kártyával, ha meg mégis készpénz kell, akkor az is lehet, hogy jobban megéri itthon váltani. Horvátországban mondjuk mindjárt vége ennek, mert euró lesz, azt meg amúgy is mindig tartunk, veszünk valamennyit készpénzben is. Nyilván Lengyelországban nem most lesz még euró.
 • Ágnes
  Augusztus végén voltam. A Revolut jól működött. A felvonónál, és az összes boltban lehet vele fizetni. KP-t nem vettem fel, de nekem is feltűnt az euronetes automaták nagy száma.
  Ami még inkább sokkoló volt, az az élelmiszerárak közti különbség Magyarországhoz képest. Pl. császárzsemle a Lidl-ben pl. 29 forintnak megfelelő zlotyi volt (és nem, nem volt akciós), gauda sajt kilója 2500 forint alatt, stb. Tankolni is jóval olcsóbban lehetett, mint a nem hatósági áron itthon.
 • Kiszamolo
  A legtöbb helyen elfogadják a kártyát, utcai árusoknál lehet szükség készpénzre.
 • Ágnes
  a horvát OTP nem húz le ha wise/revolut kártyát használsz. Erste vagy a PBZ igen.
 • Migráns
  Mo-n mindig EUR-ban fizettem az EUR-ós, DKB kártyámról, nem is volt pl a benzinkútnál forint opció, Tesco-ban én választottam az EUR-t. Ez vásárlásonként 2.1 EUR került. Viszont, ha forintot választottam volna, az a 413-as árfolyam mellett 390-en váltott volna (100 eur 39k huf). Amikor kp-t kellett felvenni, wise-al utaltam a magyar ERTSE számlára, ez kb 10 másodperc, és arról vettem ki, azt hiszem 110 ezer forintig ingyenes.
 • Prakt
  Tenerifén találkoztam ugyancsak nagyszámú euronet-es automatával. És amikor kellett készpénz, sokat kellett sétálnom egy normális bankautomatához, de ott is kellett fizetnem a levételért.
 • Gergő
  Bankfiókban automata, lehetőleg paypassos. Itthon is csak ilyenből vagyok hajlandó pénzt felvenni, egyelőre külföldön is működött (Revolut kártyával az euró számlámról, extra költségek nelkül), ahol próbáltam.
 • Adam19
  BUD repülőtéren a Heinemann (a többinél nem tűnt fel, de lehet ott is így van) euróban terheli a magyar kártyát is, kérésre sem állítják át forintra. Ez ugyanez? Nem vitattam sosem a jogosságát, lehet hogy kellene?
 • Norb
  Nemrég voltam kint Berlinbe, revolut kártyával akartam felvenni egy kicsi ojrót, 2 helyen is próbálkoztam, de 4 euróba került volna a felvétel, ezt nagyon korrekten jelezte is nekem mindkét automata és megkérdezte hogy kívánom e folytatni, így meg is szakítottam a tranzakciókat. Végül a kint élő haverom vett le nekem ingyen én meg elküldtem neki a pénzt.
 • Mikmikmik
  Jó hát Lengyelország sok mindenben előrébb jár. Nem véletlenül élek ott lassan 7 éve és nem Magyarországon. Amúgy az élelmiszerárak meg a benzin azért olcsóbb, mert levitték 0%-ra az ÁFÁ-jukat.
 • Csavargoo
  Itthon a Curve kártyát nagyon ritkán megpróbálják Fontban terhelni.
 • Csavargoo
  “Aliexpressen, Amazonon, mindenhol ragaszkodj az eredeti pénznemhez” -Alin ez micsoda? Jüan, vagy Dollár?

  Jüanban nem tudom, dollárban 3-4%-kal jobban jársz.

 • Mollaka
  @Ágnes Zadarban az OTP is ráterhelt extrát a Revolut kártyára
 • Szkepti
  Pár éve éltünk Tenerifén, ott a sarki szupermarketben kérésre sem állították vissza euróra, mindig HUF-ban terheltek. Kb hasonló volt a bukta, mintha atm-ből veszünk fel pénzt, szóval muszáj volt hagynunk a lehúzást.
 • tip
  Évekkel ezelőtt a hegyeshalmi határátkelő magyar oldalán akarta a matricaárus mindenáron euróban megterhelni a külföldi és a MAGYAR bankkártyát is, csekély 50%-os felárral, mondván, “ez így a kamionosoknak jobb” (wtf???) Vagy válthatok eurót forintra (szintén “barátságos” árfolyamon), és akkor fizethetem forint készpénzzel a hivatalos árat. Hajthatatlan volt, kénytelen voltam benyelni a bukót, de mivel bepöccentem, a rend kedvéért végigjártam a fogyasztóvédelmet és az MNB-t. Persze lepattantam róluk. Azóta csakis online veszem meg a matricát forintért, én soha többet egy fillért sem hagyok náluk.

  A mai napig lehet Ausztria közepétől magyar matricát venni a benzinkutakon, de mivel évekkel ezelőtt ugyanazt a lehúzós árat kérték, ezért oda se hederítek az ajánlatra.

 • brüsszelbérenc
  @Ágnes: vitába szállnék. Négy hete Zadarban Wise kártyával a horvát OTP próbált a legcsúnyábban lehúzni pénzfelvétnél. A Podravska banka volt az, ami nem számolt fel semmilyen költséget, kb. huszadikra meg is találtam 🙂
  Itthon egy gyógyszertárban jártam úgy két napja a Wise-os kártyával, hogy euróban számoltak és nem is ajánlottak fel forintos lehetőséget. Szoktam erre figyelni, de most fel sem tűnt, csak utólag, mert korábban is vásároltam ott, eddig mindig forintban fizettem. Legközelebb jobban odafigyelek.
 • Elektromodulator dva
  Playa del Carmen fo utca, Mexiko, 2015 december. 5 meterenkent ATM, amiken ezerrel villogott a hulyek altal is jol ertheto felirat: “US dollar machine” :-)))))) Inkabb megkerdeztem a sarki rendort hun van/hogy hijjak a helyi OTP-t. Amikor bealltam a sorba 10 kicsi indian moge, tudtam, hogy jo helyen jàrok.
 • Trükkös olaszok
  Mi most Sziciliában jártunk úgy, hogy az Unicredit ATM, amiből szerettünk volna némi helyi pénznemnek számitó eurót szerezni, simán ráterhelt 5 eurót a Revolut kártyámra szolgáltatási dijnak… sajnos későn vettem észre, fel sem merült, hogy ilyen létezik… mondjuk legalább kiirta az automata is és a blokkon is külön tételként szerepelt.
 • udv

  te magyar bankkartyaval mentel tenerifere elni?
  vagy csak nyaraltal?

  en is kulfoldon elek de az elso dolgom volt itteni bankszamlat nyitni helyi penznemben. ez nem is lehet kerdes.

 • Gerrum
  Persze, hogy nem állítja át kérésre sem. Ilyenkor az a módszer, hogy: Rendben, köszönöm akkor nem kérem a termékeket és sarkon fordulsz. Amíg ilyenkor meghunyászkodsz és hagyod, hogy lehúzzanak, le is fognak.
 • Csinolina
  @ágnes ez téves infó, a horvát otp is vonta azt a díjat Revolutnál nyáron, amit a többi atm
  -DE az én fizikai kártyám Visa, lehet MC-nél nem érzékeli, hogy külföldi a kártya
  -lehet főszezoni időszakos díj is

  Bár szerencsére a horvátoknál nem lesz ez már fontos, ha EUR lesz:)

 • ggg
  Wise kártyánál magyar atm is megkérdezi hogy ft vagy font legyen-e. Bolti terminál is néha megkérdezi attól függően hogy melyik bankhoz van bekötve. Néha a hülye alkalnazott rányom random valamelyikre és nem is szól. Erre sajnos figyelni kell. Egyébként ezt törvény írja elő hogy választást kínaljanak és ne automatikusan húzzonak le a szar árfolyamukkal. Minden atm ugyanazt a szánalmas szöveget írja ki hogy jajj kitudja mennyi lesz majd ha nem az ő fix árfolyamukat választom, ráadásul elég furán van megfogalmazva a 2 lehetőség, én mindig elgondolkodom felette h biztos jót választok-e. Anyámnak elég nehéz volt elmagyarázni h mire kell figyelni.
 • szgy
  Én is egyszer valahol Zakopane környékén tankoltam egy benzinkútnál, hulla álmos voltam, a benzinkutas csaj mutatta a terminálon a két pénznemet, olyan rikácsolással és hadonászással ami már kissé sok volt az idegrendszeremnek és bele is zavart a dolgoba, rányomtam a forintra, pedig tudtam előtte, hogy nem szabad. Kb. 800 forintot buktam ezzel azon a 10 ezer forintos tankoláson.
 • Anoniemand
  Horvátországban, de Törökország ban is azt tapasztaltam hogy a kp felvételért ugyanaz az ATM költséget próbált felszámitani ha Revolut Visa kártyával próbáltam felvenni míg a Revolut MC kártyával nem számított fel díjat.
 • nyman
  Ritkán, de amikor a Curve kártya még nem forintos BIN-re volt beállítva, itthon is találkoztam ATM-nél, fizetésnél átváltással.

  Az Euronet ATM-eket meg kihelyezik egyedi szerződés alapján. euronetatms.com/banks/atm-outsourcing/ Szerintem azért is lehúzás.

  A dán fogyasztóvédlem is rászállt. jv.dk/artikel/forbrugerr%C3%A5det-advarer-mod-gebyrer-i-nye-h%C3%A6veautomater-2017-9-21(6) (google translate segít, aki nem beszéli a nyelvet 🙂 ). Az esetenként százszoros (igen 100), díj a helyi ATM-ekhez képest náluk is kiverte már a biztosítékot.

  (Off, sokkal szívesebben olvasok ilyen bejegyzéseket, mint a politikaiakat. 🙂 Ezek racionálisak, pénzügyi tudatosság erősítő, konkrét, egyértelmű és nem szubjektív)

 • Zabalint

  Konkrétan horvát OTP-vel és Erstével próbáltam, mindkettő lehúzott volna Wise kártyával.
 • Fehér Barna
  Alin nagyon nagy a különbség. Nem lépett be a paypal, fizettem revoluttal. 3200 helyett 2930-at vett le. Nem értettem miért a nagy különbség de a paypal extrém nagy lehúzás lett, az “extra paypal biztonság” valójába extra lehúzás a semmire, már tízszer vásároltam revoluttal azóta, sokkal jobban megéri, főleg hogy több webshop extra 3% feet számol fel a paypalért..

  Persze már megoldották hogy automatán levonják a paypalról be se kelljen lépni se jóváhagyni se dupla azonosító se szimpla nem kell, semmi mert olyan biztonságos, csak had húzhassanak le.

  Szerencsejáték oldalon ugyanez, 3500 online fizetésért semmi jóváhagyás nem kellett, lerántotta figyelmeztetés nélkül a 3825ft-ot úgyhogy én le is zártam minden paypalos használatot, egyébként ez is megérne egy új blog bejegyzést..

 • RDLDR
  Legolcsobban Wise kartyaval jossz ki, amivel ingyen vehetsz fel megadott 2×200 EUR-nak megfelelo osszegig. Sokkal keveseb %ot huz le valtaskor. Ha nem vagyonokat akarsz kp-ben tartani eleg. CIB-nek is van ilyen ingyenes akcioja, de eleg bankspecifikus. Wise kartya, ezt tanuljatok meg. (Svajcikent elengedhetetlen. Minden kulfoldi bankhasznalatot 2% extra koltseggel honoral az itteni bank.)
 • mad823
  Én azt nem értem teljesen, hogy honnan tudja az eladó, hogy milyen pénznemre kéne állítani a POS terminált? Mármint hogy neked akkor most forinttal vagy zlotyval vagy euróval kedveskedjen a helyi pénznem helyett?
 • Gergő
  Revolut működik általában. Keresni kell rendes bankautomatát és abból pénzt felvenni. Nem mindig egyszerű. Horvátországban jártam úgy én is, h dollár alapon vontak le egy kisebb összeget. Ezért is lenne jó az euró. Nálunk is…
 • Bence
  Online vásárlás esetén lehet a forint kedvezőbb! Meg kell nézni az adott online bolt saját devizájában és forintban is az összegeket (általában lehet váltani a kettő között).
  Egy példát mondok, én a GoDaddy.com oldalon szoktam venni domain neveket, és érdekes módon forintban olcsóbb, mintha dollárban venném. Tehát lehet választani, hogy forintban vagy dollárban terhelje-e meg a kártyámat. Meg szoktam nézni, és a dollár árakat átváltva forintra az jön ki, hogy a bolt által adott forint árfolyam valamiért kedvezőbb, mintha dollárban terhelné a kártyát és a bank váltaná át. Pedig a bank is jó árfolyamot mond, tehát nem az a baj, hogy a bank lehúzna.
  Szóval azért online vásárláskor nem biztos ,hogy nem járunk jobban a forintos árfolyammal!
 • Imre
  BUDon a heinmann eur alapú, azért abban terhel ha kártyával fizetsz, hufos árat csak huf kpval tudsz fizetni, de ez nem újkeletű dolog
 • Zoltán
  Magyarországon ugyanez a helyzet külföldi kártyával, bármelyik ATM-nél vagy vásárlásnál. Mindig megkérdezi, hogy nem akarod-e átváltani, sőt az összes ATM még figyelmeztet is, hogy az átváltás a kártyád szerinti bank árfolyamán lesz (ami közel közép), nem a baromi rossz árfolyamon amit felajánl…
 • gaborr
  Igencsak megy az átváltósdi itthon is, főleg az OTP POS-oknál tapasztaltam. A legjobb, hogy tipped nincs mit nyomj, ha nem akarod elfogadni az kártya devizanemét és helyi devizában szeretnél fizetni, mivel tipikusan le van kopva a gombokról az F és csak a * látszódik a 2 soros kijelzőnél (ez az elterjedt):

  otpbank.hu/static/portal/sw/file/DCC_POS_Kezikonyv_20160210.pdf

  De SIX payments POSnál is rendszeresen futottam bele.

 • a szerbiai
  utazas elott, nem egyszerubb otthon venni valamenyi ojrot/kunat stb mint kulfoldon kinlodni a kartyaval?
 • Csinolina

  Törökországban mivel sok atm van közvetlenül egymás mellett, érdemes kipróbálni, hogy melyik van ingyen.. én is így csináltam, a második ingyen adta, utána csak azt kerestük (tavaly november, Revolut Visa).. ez a első próbálkozás a reptéren volt amúgy, ugyanaz volt ingyen a belvárosban is:)

  Azzal kapcsolatban van valakinél infó, hogy amelyik devizát nem kezeli (nincs a váltási listában) azt hogy kezeli a Revolut kp felvételnél? Albán lek-nél próbálta ismerős, de már maga a pénzváltási kerete is elfogyott, így nem tudjuk, hogy csak emiatt számított-e fel díjat.. illetve ott eur-t adott ki

  Leginkább Jordániára vonatkozna a kérdés:)

 • East Clintwood
  Fehér Barna:
  PP… pfff… régi téma volt itt a PP körül, hogy épp hova dugták a váltásra vonatkozó opciót, aztán persze meg is szüntették.
  Másik kedvenc lehúzásuk, hogy egyes alkalmakkor (nincs benne rendszer) pórias egyszerűséggel elherdálják a PP-egyenlegedet, mert neked minek az: ha dollárod van rajta, átváltják aranyosan fontra trágya árfolyamon. Erre is figyelni kell.

  Más: ha jól emlékszem, a Wisszér nem lehúz, el se fogadja a revolutos fizetést a járatokon, be is mondják. Nekem persze mindegy, egy petákot se költök a gépen annál a rablóbandánál, lehúznak rólunk amúgy is eleget.
  Nincs revolutom, de mintha úgy mondanák be, hogy prepaid, feltöltős kártyákat nem fogadnak el, pl. revolutot. Valszeg a tw-t is értik alatta, még ha közük sincs egyiknek se a prepaidhez.
  Aljas egy bagázs, az ügyfélszolgálatuk is a 80-as évekbeli okmányirodák színvonalát és gyorsaságát üti meg. Repülő MÁV.

 • Kard
  Ja ezt váltotta fel az a trükk amikor régebben nem volt hajlandó külföldi kártyát elfogadni és mindenképp kápéval akart fizettetni és persze fel is ajánlotta, hogy akkor vált neked.
  Emlékszem szlovákoknál tankoltunk. Fizetnék kártyával, nem megy. Akkor próbáld újra, megint rossz. Fizessek kp. Bemond egy árat, ami 30%-al rosszabb mint amibe került volna a tankolás. Jól van. Kiszóltam az egyik utasomnak, na gyere csak ide, beszéld meg vele. Felvidéki magyar volt, tudott szlovákul, akkor próbálja csak újra azt a kártyát. Mit ad Isten egyből működött, nem tudja mi történt 🙂 Kérdezi a csaj,hogy miért is nem akartam kápé fizetni, mert 12e forint helyett 16e-et akart legombolni rólam…”óóó a szemét”.

  Egyik kártya terminálokat kiadó banknál volt divat régebben euróra állítani alapból a pénznemet. Ha nem figyeltél benyaltad. Később az MNB meg is büntette őket emiatt.

 • Töhötöm
  Hogy jó példa is legyen: AirBnb teljesen korrekt árfolyamon vált, ráadásul két részletben is lehet fizetni, (1. a foglaláskor, 2. utazás előtt), de a 2. Részlet is a foglaláskor kerül megállapításra HUF-ban az akkori árfolyam szerint. Tehát folyamatosan romló forint árfolyamnál még jól is jár az ember.
 • EgyKedvesFiatalember
  Korchula. HR. Belváros 4 automatája programpzása szerint ugyan az az összeg kerül levonásra. Nem volt mit tenni. Egyétek meg…:)
 • Endre bá
  Magyarország is megy ez a POS váltós lehúzás. Ez nem a kereskedő, hanem a bank gusztustalankodása. Külföldi kártyám van és pl. autó márkaszervízben, mindig felhozza a POS, hogy fizessek euróban.
 • naa
  Alap, mindig eredeti pénznem és Curve, Revolut, stb. A terminálokon tényleg ott van mint plusz pénzkereseti forrás a banknak, figyelni kell. Magyarországon az ATM-k is megkérdezik, ha Curve/Revolut/Wise kártyáról vennék fel, hogy GBP vagy HUF-ban akarom.

  Egyetlen esetben kell a HUF-ot választani, ennek nem tudom, mi az oka: Ha Udemy tanfolyamot veszek, az “akciós” (valójában normál áron 10-13 EUR-ért, hiszen 1-2 havonta van ilyen “akció”… :), akkor valami miatt ha a mobil Udemy appban, GPay-jel fizetem ki, akkor mint Play Store tranzakcióért HUF-ban lényegesen kevesebbet kér, mint ha az Udemy oldalán kifizetném az árat euróban. Pl. a “Black Friday”, most meg “Cyber Sale” 9.99 EUR ár helyett 3490 Ft-ot terhel. Megnéztem, mindegyik számlában ott van a 27% áfa, nem az a különbség, ezért egy ideje a mobilommal fizetem ki az érdekesnek tűnő Udemy videókat…

 • Geza
  Kiszamolo: akkor az altalanos szabaly, hogy a fizetes mindig a kartya sajat penznemeben tortenjen ugye?

  Neeeem. A helyi hivatalos pénzben. Lengyelországban zlotyban, Csehországban koronában és így tovább.

 • B.Csaba
  Váltsd át otthon, amikor jó az árfolyam és/vagy használj revolutot. Váltáshoz: devizafigyelo.hu (hobbi projektem, hátha hasznos másnak is)
 • Álomország
  Eddig mindig valtottunk eurot forintra ha hazamentünk.Tavaly nyaron a nemet bank otthoni leanybankjanak automatajabol kellett gyorsan kivenni valamert penzt,tehat forintban az eurot,es sokkal jobban valtotta mint a penzvalto(pedig a legjobb arfolyamon valtoban ejtettük meg mindig az akciot).

  Balatonon viszont nincs ilyen bank a közelben es eleg keves a valto is,ami van az extra lehuzos.(füredi tesco pl)
  De mindenhol fizetni euros kartyaval szerintem nagyon nem eri meg.A tankolasnal valami 20 ft-tal valtotta rosszabbul az eurot..raadasul akkoriban 780ft volt a benzin.Ujabb kartyat meg akar a fene,meg azt is fizetni..böven eleg a magyar szamla+kartya dija

 • TG
  Én eddig mindig forintban fizettem szlovák bankkártyával Magyarországon, de jellemzően csak kissebb vagy nagyobb üzletekben
 • Marek
  Igen, otthon is próbálkozik pár terminál a: “-fontban vagy forintban?” lehúzznánk, maradhat?
  De az alap angol debit/credit kártyákon a legtöbb banknál amúgy van még egy extra 2,99% min. 2,99 GBP foreign exchange fee…
  Szerencsére van elég termék ahol ezt elengedik, és rendes kôzépárfolyamon megy a váltás (visa).
 • Családfő
  Megerősítem én is, hogy lényegében mindig az eredeti deviza a jó választás.

  Egy kivételt tudok mondani a közelmúltból a szokásos éves hosszabbítást fizettem volna Black Friday alkalmából a bitdefender csomagomra (reklám helye egy jó internet security-nak), és forintban jóval kedvezőbbre mutatta a fizetendőt, mint akár euróban, akár dollárban. Nem ezen gazdagság meg, egyszerűen csak érdemes figyelni.

 • Kitantorgott
  Nyaron hazalatogattunk Kanadabol, mindenhol a kanadai kartyamat hasznaltam, es mindenhol hagytam, hogy az aktualis cad-huf arfolyamon (vagy amit a bank megallapit) valtodjek a penz. Nem jartam rosszul.
 • Bandee
  Osztrák céges visa kártyát használok tankoláshoz kb 1 hónapja. Omw-nél az első alkalommal ki kellett választani a terminálon hogy huf vagy eur. Azóta kérdezés nélkül adja fel amit először választottam (huf).