Babaváró hitel: egyelőre nincs hír a hosszabbításról

Hitelügyintéző Gáborunk szólt, hogy még se híre, se hamva a babváró hitel meghosszabbításának, eddig csak utalgatott rá a kormány, hogy meghosszabbítja a támogatásokat.

Ha pedig ez így marad, akkor idén év végén megszűnik a lehetőség. Persze sok olyat láttunk már, hogy szó szerint éjfél előtt negyedórával jött ki a jogszabály a folytatásról, de ki tudja. Ha nem akarsz kockáztatni, akkor minél hamarabb kezdd el intézni a babaváró hitelt.

Amit fontosnak tartott megjegyezni, hogy a szerződésnek kell megszületnie idén, nem pedig a beadás számít. Ezen túl az év végén be lesznek zárva azok a közintézmények, ahonnan az igazolást kellene kikérned, illetve a bankoknál is lehet év végi szabadságolás.

Mivel már nincs rá idő, ne postán, hanem személyesen kérd ki a TB igazolást és ne járási hivatalnál kérd, hanem egyenesen a NEAK-tól. Ezt Budapesten a Teve utcában tudod megtenni.

Ő is segít elintézni neked a babaváró hitelt, ha szeretnéd, neked nem kerül pénzbe, ha ő intézi, neki pedig jó. Ha sürgős a dolog, ne e-mailt írj neki, hanem hívd fel. Ideírom a telefonszámát, hadd legyen rám megint mérges: +36706039076 🙂

(A múltkor sikerült akkor írnom valami hiteltémáról, amikor éppen nyaralni ment és nektek hála se éjjele, se nappala nem volt szabadság alatt. Nem volt őszinte a mosolya utána. 🙂 )

Tehát ha szeretnéd felvenni a babavárót, érdemes minél hamarabb elkezdeni intézni.

Azonban, ha nem biztos, hogy lehet gyereketek, akkor én a helyedben meggondolnám, hogy belevágjak-e. Az rendben van, hogy szeretnétek gyereket, de nem biztos, hogy lesz is gyereketek. Ha eddig még egy gyereketek sem született, gondold meg kétszer, hogy kockáztatod-e a büntetőkamatot az ingyenhitel reményében.

Share

64 hozzászólás

 • babavárós
  Hálistennek már túl vagyok ezen, úton volt a gyerek, mikor igényeltük, 2024-ben kell elkezdeni törleszteni, kamatmentes, és a 10 millát akkor USD-re váltottam akkor és ment részvénybe. Jó döntés volt, azóta a HUF gyengült, az infláció bedurrant, ezért egyre értéktelenedik a visszafizetendő HUF összeg, havi 40-50e között lesz valahol. Igazából nem is volt szükségem a pénzre, és bármikor vissza tudnám adni, de ha már van ilyenre lehetőség, miért ne éljek vele?
  Másik téma: decemberben fogom leadni a felújításos számláimat. Elvileg az is lejár év végén, és még semmi hír arról, hogy hosszabbítanák a lehetőséget.
 • Kádárist
  Remélem, hogy megszűnik, mert ez a NER egyik legnagyobb őrültsége.

  Magtalanság esetén még a végén a szomszédot kell áthívni fedeztetés céljából, mert nem tudják visszafizetni a büntetőkamatokkal növelt összeget tíz év után.

 • Valamirandom
  “Ha eddig még egy gyereketek sem született, gondold meg kétszer, hogy kockáztatod-e a büntetőkamatot az ingyenhitel reményében.”
  Ezen nincs mit meggondolni, úgyis megmentik majd őket az államadósság terhére. 😉 A CSOK-os büntetőkamatra is figyelmeztettek, aztán mi lett belőle? Nevetséges szinten maximalizálták. 😀 Nem kell itt semmit meggondolni.
 • Richmond
  Egyébként bár negyedszázados csúcson volt a magyar TFR (mondjuk sokat elmond Magyarországról, hogy 1.59-ről beszélünk), idén jó eséllyel minden idők egyik legalacsonyabb születésszámát leszünk kénytelenek elkönyvelni. És a trend erősen csökkenő, fogalmunk sincs hol és mikor lesz vége -a tavalyi évhez képest pl HETENTE van 2-300 gyerek mínusz. Magyarán a kormány erőfeszítései a születésszám növelésére khmmm, nem arattak átütő sikert.
  ksh.hu/heti-monitor/demografia.html
 • TV
  Aki szabadság alatt felveszi a telefont, az meg is érdemli.
 • Panic
  Fogadni mernék, hogy úgyis ,,meg lesz védve” ez a ,,büntető” kamat is.
  Ki mer fogadni velem/ellenem? 🙂
 • Giorgio
  Kellen javasolni az asszony váró hitel bevezetését a kormánynak. 😀 Aztán, ha összejön az asszony, jöhet a babváró hitel. 😀
 • aranyeső a családomra jaaaaajjjj
  Jó lenne már ha megszűnne ez az egész….Ahányszor látom bármelyik pénzszórási “terméket” ami = amihez hozzáérnek kakivá válik ,a szemem előtt lebeg az ingatlan,építőanyag,kivitelezők stb. áremelése ,én meg aki nem akarok ebbe az országba egy focicsapat gyereket (csak 2-t,azt is külföldön 🙂 ) meg addig majd szépen az adómból eltartom azokat akik ezt igénybe veszik,4-6-7 év múlva megmentik őket a “jó” döntésüktől,nekem persze semmi nem jár csak az infláció,és szakemberhiány(nem irigység,tény) akik meg itt maradnak nyomorognak tovább és kezdődik az egész elölről,és ehhez még mindig tapsolnak úgy 2,5millióan 😀 nem hiába ezt csak érdemi tudást nem adó lezüllesztett oktatással lehet elérni grat!
 • BBalázs
  Kár volt megírni a cikket, így eszükbe jut és meg is hosszabbítják, akár már ma este. Komolyabb döntésekhez sem kell 2 napnál több, ez is hamar meglesz. Talán a nagy háború (nem, nem a szomszédban lévő, hanem amit Brüsszel meg a rezsidémon ellen vív a kormányunk) elvonja a figyelmüket róla. A háborús vészhelyzet úgyis marad jövő nyárig.
 • Péter
  Arra lennék kíváncsi, hogy megteheti-e a vezérünk, hogy a már élő babaváró hiteleknek megvonja a kamattámogatását, és másnaptól piaci hitel lesz ?
 • bjozef
  @kiszámolo
  OFF
  Majd a friss “napelemesekbe belerugunk megint” storyt is kitehetnéd…
 • 1848
  Aki szeretne gyereket de nem lehet neki és mindent megtesz érte, ha felveszi, elvileg méltányosságot kérhet. Bármilyen hihetetlen, ilyen is van.
  Gondolom olyan is van, aki felveszi és valahogy majd kihozza, hogy nem lehet.
  Ember legyen a talpán, aki megmondja, kit kell megbüntetni/méltányolni.
 • jami
  Pedig leírták, hogy lesz itt családtámogás, mert az fontos. Persze a csp marad, de hát ott a többi bármi, bármeddig – amíg el nem fogy a pénz/nem hoznak másik jogszabályt.
  Hogy a csp, aminek kialakult rendszere van, minden gyerekig tényleg elér nem, kor (amíg gyereknek számít), lakhely, anyagi helyzettől függetlenül – nem emelkedik EKKORA INLÁCIÓBAN, és erre miért bólogat mindenki, fel nem foghatom.
  (Tudom az okot, csak nem szeretem.)
 • Janivagyok
  A méltányossági kérelem az rohadt szívás és megalázó mire megadják.
 • Csinolina

  A méltányosságit valóban lehet kérni, csak sose adták meg senkinek a fórumok alapján persze jelentős ismeretségekkel biztos volt ilyen is titokban…

 • Janivagyok
  Ja, azt én is várom, hogy mi Miklós véleménye vagy hogyan módosul a megtérülés várhatóan az éves szaldó megszűnésével és a havi szaldó bevezetésével
 • .....
  “Remélem, hogy megszűnik, mert ez a NER egyik legnagyobb őrültsége.”

  Hát… Azért legnagyobbnak. 😀
  Ez nem rossz, mert nem célzott támogatás (mint pl.: a CSOK) ezért nincs akkora árfelhajtó szerepe (cserébe sokan hülyeségekre költötték…)
  Persze lehetne értelmesebben, pl.: becsszó helyett adhatnák az első gyerek után és egyből nem kellene “áthívni a szomszédot fedeztetni”.

  Vagy adni fix támogatást a gyerekek után. Első gyerek után mondjuk a kamatot, a többi után meg a milliókat, amiket elengednének.

  Vagy persze hagyhatnák ezeket az ész nélküli támogatásokat és értelmes, hosszútávú dolgokra költhetnék a közpénzt, de messze nem ez a legrosszabb. 😀

 • TG
  “A méltányosságit valóban lehet kérni, csak sose adták meg senkinek a fórumok alapján”

  2019 nyarán vezették be a babavárót, és 5 éven belül kell megszületnie a vállalt gyerek(ek)nek.
  Olyan nagyon sok méltányossági kérelem nem lehetett eddig….

 • Copywriter
  Én 2 hete voltam bent Magyarországon a bankban, és az ügyintéző nem tudta, mit kell tenni akkor, ha külföldre költözünk. Kiderítette, és most intéződik. Eddig a határközeli kisvárosban csak válások miatt volt visszafizetési kötelezettség, senki sem jelentkezett be, hogy már külföldön él. Pedig rettenetesen sokan költöznek ki, van ott jó pár rejtett csontváz a rendszerben, ahol majd 5 év után derül ki, hogy mennyit kell visszafizetni.

  Nekünk 2 év után kb. 1M Ft kamattámogatást kell visszafizetnünk, és a havi törlesztő elvileg 40000-ről 80000-re nő. A hitel még teljes egészében megvan, szerintem mi vagyunk az egyetlen ufók, akik nem cseszték el rögtön a felvétel után. Ismerős kutyát vett belőle, pár százezerért felszerelést hozzá, kocsit, meg magukra is költöttek.

 • Zoli85
  copywriter

  Miért kell 1m kamatot fizetnetek? Nem jött a baba?

 • Mr. T
  Copywriter
  már két éve olvasom, hogy költözöl külföldre. Megmozdulsz végre? Nem bántásból kérdem… csak már unalmas. Fele annyi energiát feccölnél a “költözésbe”, minthogy ide írogatod, hogy költözöl, már rég ott lehetnél.


  “A múltkor sikerült akkor írnom valami hiteltémáról, amikor éppen nyaralni ment és nektek hála se éjjele, se nappala nem volt szabadság alatt. Nem volt őszinte a mosolya utána.”

  Legalább volt munkája, meg érte pénze. Nem kötelező ám dolgozni… főleg ebben a jutalékrendszerben nem 🙂

 • Valszàm
  Friss:múlt héten fizettük vissza a kamattàmogatàst 13 hónapra 458k volt. Feleségem úgy gondolta, nincs még készen a gyermekàldàsra.
 • Csinolina
  a hangsúly ahogy mondod a többes számon van.. a topikokban kommentelők vagy már látják, hogy a több vállalt gyerek helyett még egy sincs meg, vagy már egy után nem is hajlandóak többet vállalni
 • gdrtfgh
  1, A tb igazolást kikértem elektronikus hiteles változatban, és 24 órán belül az ügyfélkapumra beérkezett. A postai 3-4 nap volt.
  2, A minősíthetetlen banki szolgáltatási színvonal miatt összesen kb 5 hét volt mire megkaptuk
  3, Egyre több helyen olvasom az interneten, hogy az OTP érthetetlen szituációkban nem ad (milliós fizu, no hitel, útban lévő 90+ napos magzat (tehát már garantáltan kamatmentes)), de azt viszont nagyon lassan nyögi ki magából. Érdemes lehet azokon a helyeken próbálni, ahol hajlamosak megadni. Ezeket is megtalálni a neten.
 • .....
  nem kell kamatot fizetnem, csak az első gyermek után kamatmentessé válik az egész hitel, tehát megnyered a kamatot.
  Mivel egy átlagember pénzügyi tudatossága nulla, nem adnám oda az első gyerek után a teljes támogatást, hanem egyben odaadnám a kamatnyereséget, ha támogatni akarnék mindenkit az első gyerek után.

  Bár szerintem ez nem hatékony felhasználása a közpénznek.

 • JJJ Smith
  Azért aki esetleg aggódna, hogy ezzel az állam mennyire szarul jár az azért gondoljon arra is, hogy a pénzt elég sokan olyan dologra költötték amin 27% az áfa, autó, bútor stb
 • Karcsika
  “kockáztatod-e a büntetőkamatot az ingyenhitel reményében.”

  🙂 😀

  Mivel ezt a józan ész diktálja, biztos nem kockáztatsz, nem lesz büntetőkamat.

 • TG

  Csakhogy a döntéshozók sem teljesen ostobák ám. Ha van egy 5 éves határidő, de emberünk már 3 év után bejelenti, hogy nem jön össze a vállalása, akkor ott eleve sejthető volt már az igénylés beadásakor, hogy meredek a vállalás.
  Nálunk nagyon nehezen, lombikkal jött össze a baba, de ennyi idő alatt még a közelében sem voltunk annak, hogy hivatalosan megállapítsák a meddőséget. Az egy sokkal hosszabb folyamat.
  Aki nem tölti ki az 5 év várakozási időt, az nem tett meg mindent a gyerekért.
  Ha meg egy után már nem hajlandóak többet vállalni, ahogy te is írtad, akkor milyen alapon adnak be méltányossági kérelmet? Ezt nem is értem. Mire fel????
 • Számok tükrében

  ” Csakhogy a döntéshozók sem teljesen ostobák ám. Ha van egy 5 éves határidő, de emberünk már 3 év után bejelenti, hogy nem jön össze a vállalás”…….
  ” Ha meg egy után már nem hajlandóak többet vállalni, ahogy te is írtad, akkor milyen alapon adnak be méltányossági kérelmet? Ezt nem is értem. Mire fel????”

  Mert megszületett a gyermek, s kétéves kora után nem sokkal kiderült, hogy autista a javából.
  Nem mernek másikat vállalni, ez az egy leköti őket a nap 24 órájában.

 • gaborr
  mondjuk lehet olyan opció, hogy valaki bár már járt meddőségi centrumban itthon, csak a magyar klinikákon alkalmazott eléggé költségoptimalizált megalázó silány protokol által sem jött össze a baba. Arra veszi fel a hitelt, hátha Brno-ban tudnak neki segíteni. Aztán kiderül 2 év után, hogy mégsem, de a pénz elment a beavatkozásokra.

  Mivel nektek sikeres volt, akkor gondolom az sem merül fel benned, hogy a hormonkezelés miatt valaki nem tudja végigcsinálni a sok beavatkozást. Lehet nektek összejött a lombik, de a többségnek nem jön össze. A hormon/lombikkezelés lehetséges mellékhatásait akkor gondolom itt nem kell sorolni, mert tisztában vagy vele, hogy bele is lehet halni.

  Szerintem nincs semmi baj a babaváróval, és azzal sem lesz baj, ha megmentik őket.

 • TG

  “csak a magyar klinikákon alkalmazott eléggé költségoptimalizált megalázó silány protokol”
  Sem silány, sem megalázó része nem volt. És ezt nem én mondom, mert nekünk sikerült. Nagyon sok párt megismertünk, akiknek nem jött össze, de ilyen jellemzést senki nem adott a folyamatról.
  Aki pedig már próbálkozott itthon sikertelenül, de mégis beadta az igénylést és beígérte a gyereket, az azért – ugyebár – nem volt 100%-ig korrekt. Nyilván nem közölte a bankkal, hogy mi a szitu.
  “A hormon/lombikkezelés lehetséges mellékhatásait akkor gondolom itt nem kell sorolni, mert tisztában vagy vele, hogy bele is lehet halni.”
  Sokkal nagyobb eséllyel lehet belehalni a dohányzásba, például. Ne beszélj már úgy, mintha konkrétan orosz rulett lenne a lombikprogram!
  A babaváróval valóban semmi baj nincs. Azokkal van, akik nem akartak már gyereket, vagy tudták, hogy necces a szitu, mégis felvették.
 • N.
  az fel se merül h a hormonkezelés miatt olyan állapotba kerül vki h nemhogy lombikon nem tud résztvenni de már nőgyógyászhoz se kell járnia, de ne menjünk ennyire messzire mit jelent a nem tett meg MINDENT ha egy idő után, de még öt év előtt a lábát se hajlandó betenni a meddőségi klinikának nevezett vágóhídra?! továbbá a megszületett gyermek és/vagy az édesanyja is lehet beteg a kezeléstől csak már nem a gyerekvállalásra hanem a probléma kezelésére költi a pénzt. Szóval erre fel…
 • TG
  Meddőségi klinikának nevezett vágóhíd….
  Nagyon köszi, ezen elröhögök ma estig….
 • TG
  Többen is ugyanazt írjátok:
  Nem hajlandó ezért, nem hajlandó azért…
  Kérem szépen, ez egy DÖNTÉS!!!
  De utána besétálni a bankba a méltányossági kérelemmel, arra azért hajlandó, ugye???
  Vágóhíd, meg bele lehet halni…. és erre kizárólag a babaváró felvétele után jött rá mindenki, ugye?
  Mert itt most erről van szó. Méltányossági kérelem beadva a határidő előtt évekkel, de közben “be nem teszi a lábát többet”, meg “egy után már nem akar többet vállalni”……
  Vajon miért van déjá vu-m…. a devizahitelesek is utólag voltak felháborodva. Amikor osztották a pénzt, akkor még nem nagyon reklamált egyik sem.
 • komzikushintalo

  2022-11-29 at 19:40

  Bár másokat kérdeztél, de ehhez válaszként: ha a pár mindkét tagja külföldre költözik a 20 év alatt (vagy egy 3. baba megszületése előtt, amikor is megszűnik a hitel), vissza kell fizetned az addigi kamatkedvezményt, és piaci kamatozásúvá válik a hitel.

 • tré
  Felvettük, gyerek kipipálva – a hitel szempontjából legalábbis, azért munka még van vele bőven. 🙂
  Mi a felvételkor kérdeztük, mi történik, ha esetleg kiköltözünk. Vonogatták a vállukat; azt mondták, ha nem szűnik meg a magyar állandó lakcím, akkor kutya nem veszi észre. Pedig a gyerekről pl. a jegyzőnek tudnia kell, hogy nem ide járnak suliba.
  Kedves Gábor, el lehet sunnyogni? 😀 Természetesen mi nem költözünk el soha ebből az országból, hanem csak egy barátunk-ismerősünk… :DD
 • Dilemma
  Nagyon jókor érkezett a cikk, pont most gondoltunk rá, hogy felvennénk. Igazából csak annyi, hogy szeretnénk majd a nem túl távoli jövőben lakást vásárolni, hitelre mindenképp szükségünk lesz, akkor már miért ne lehetne ez ha gyereket is szeretnénk. Viszont mivel nem most azonnal vennénk még lakást, ezért a lehetőségeket keresem, hogy hova tudnám addig is elhelyezni a pénzt, hogy a törlesztő legalább kijöjjön belőle (akkor sincs probléma ha nem rakom sehova, csak kicsit hülyén érezném magam ha állna a pénz a számlán). Állampapíron, azon belül is diszkontkincstarjegyen gondolkodtam de nem tudom hogy megéri-e. A napokban futottam bele a cetelem bank takarékszámlájának kondícióiba, és 9%ot adnak látra szólóan, néhány%al többet ha 1-2 évre lekötöd. Van valakinek tapasztalata velük?
 • törzsmókus
  meg sokan, akik ízléstelenül poénkodnak a meddő párokon: ismerkedjetek az úgynevezett örökbefogadás fogalmával
 • törzsmókus

  Le vagy maradva és figyelmetlenül olvasol, Copywriter már egy ideje kiköltözött (onnan jött vissza ügyet intézni). Nekem már a Copywriter-fikázás az unalmas,
 • Zotyi

  “Pedig rettenetesen sokan költöznek ki, ”
  Bizony, nagyok sokaknak ez volt az ugrodeszka.
  Aztan 5 ev mulva talaljak meg a vilagban, ha tudjak.
  Mi lesz ezekkel?

 • Zotyi

  “Nem hajlandó ezért, nem hajlandó azért…
  Kérem szépen, ez egy DÖNTÉS!!!
  De utána besétálni a bankba a méltányossági kérelemmel, arra azért hajlandó, ugye???”

  Tokeletesen egyetertek!
  Remelem mindenkin behatjak kamatostul, folyoszamla levonassal!
  Ismeros par hettel a megjelenese utan fel is vette. Aztan lett uj auto. Majd USA nyaralas (nem jott ossze covid miatt).
  Meg mittudomen mi.
  De gyerek meg nincs, “hat talan jovore”.
  Maradt 1.5 evuk.

 • tré
  @törzsmókus
  Az örökbefogadás sem biztos, hogy lezajlik 5 éven belül, pláne, ha előtte még lombikprogram is volt.
  Mondjuk, mi nem bíztuk a véletlenre a kölcsönfelvételt: a babavárót úgy vettük fel, hogy ott volt velünk a gyerek, akit hivatalosan a szerződéskötés másnapján fogadtunk örökbe. 🙂
 • Karcsika
  OFF

  2022-11-30 at 14:15

  A lombik valóban lutri, elég megnézni a papírt, amit aláírsz. Mondjuk mi még államosítás előtt voltunk, nem tudom, államiban kell e bármit aláírni.

  Volt mondjuk annyi előnye, hogy utána lehetőségünk nyílt milliókat elkölteni ilyen-olyan műtétekre (államiban 4-5 év volt a várakozási idő).
  De ezeket már leírtam itt korábban, másik poszt alatt.

  Aki azt állítja nincsenek kockázatok, az nem tudja, miről van szó. Csak a TV-ben nyomják a lányok 10-ig megállás nélkül, mert a celebek bírják.
  Persze sokaknak sikerül, nem állítom, hogy nem. De ez ettől még lutri.

  folyt…

 • Karcsika
  …folyt

  Valaki említette az örökbefogadást.
  Sok sikert, elmegy mondjuk 4 év inszemikkel, lombikokkal, mert nem tudod futószalagon nyomni (államiban lehet ez még hosszabb ideig is tart, nem tudom), majd vársz még 3-5 évet egy egészséges újszülöttre. El is ment egy évtized, te már 40 fölött, így nem is kaphatsz már újszülöttet.

  Elméletben persze minden remek, csak döntés kérdése. Ja. Az excelben talán.

 • Katved. közigazgatásban dolgozó
  @Zoty
  Úristen milyen kicsinyes társadalom. Összevetni azon családokat akiknek nem lehet természetesen úton gyerekük a svájci frankosokkal, ennél nem igen van lejjebb.
  Mivel érintett vagyok (folyamatosan, én nem vettem fel) csak pár dolog a témáról:
  1. A lombik program 1 év alatt 3 beültetés (2 vetélés 1 sikertelen). Rohad megterhelő tudd lenni mind lelkileg, mind fizikailag. Igenis vannak rossz központok ahol személytelenül kezelnek, és minősíthetetlen dokik és nővérek látnak el.
  2. Az örökbefogadás meg úgy leírni, hogy az milyen egyszerű dolog. Minden szerepelője aki benne van óriási veszteséget él át és egy nagyon összetett, nehéz kapcsolat.
  3. Most komolyan azt hiszitek, hogy ezek a családok a közösből lopnak? Szerintetek, hány ilyen család lehet? MO. összeomlik tőlük.
  Remélem egyszer fejlődik a társadalmunk és egy kicsit empatikusabb lesz.
  De addig MO. előre és csak felfelé!
 • lala5
  kimaradt egy K*RVA FONTOS dolog a cikkből:
  “Mi történik, ha a házaspár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme?
  Ebben az esetben 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni az igénybe vett támogatás összegét, a hitel pedig a továbbiakban piaci kamatozású személyi kölcsön lesz. A magyarországi lakcím megszűnését 30 napon belül kell a bank felé jelezni.”

  Tehát ez egy csók 2.0 bukta, csak itt nem a lakásra vonatkozik a röghöz kötés, hanem orbánisztánhoz. Itt 3 hónapra nem lehet előre tervezni, nem hogy 10 évre. Pedig jön a baba, de két dolog itt biztos: az agyhalottak maradnak még egy jó 20 évig, talán 25, illetve, hogy én nem leszek a családdal itt10 év múlva. Egyáltalán lesz még ország 10 év múlva? Esetleg csatlakozunk addig a új-Szovjetunióhoz.

 • TG

  Idézd be ide légyszíves, hol írtam azt, hogy a lombikprogram biztos siker! Nyilván nem az, és az egész vita nem is erről szól, ha tudsz szöveget értelmezni, láthatod. Még csak azt sem írtam le, hogy nincsenek kockázatok.

  . közigazgatásban dolgozó
  Neked is javasolnék egy szövegértelmező továbbképzést. A devizahiteleseket nem azokkal mostam össze, akiknek nem lehet gyerekük.
  Azokhoz hasonlítottam, akik bármilyen ellenérv vagy ellentmondó körülmény ISMERETÉBEN (!!!) mégis felvették a babavárót, aztán meg kuncsorognak méltányosságért. Ráadásul a határidő lejárta előtt évekkel.
  Ezt ennél jobban nem tudom elmagyarázni, akinek még mindig nem érthető, azon nem tudok segíteni.

 • gaborr
  Lehet a szavazati jogot nem csak IQ, de EQ teszthez is kellene kötni az országban.
 • jami
  Mondok én. Amíg nem a Kaáliba jártam, elég elkeserítő “élményeim” lettek, kezdve a bánásmódon. A magánban az első vizsgálat, ami már nem beszélgetés volt, úgy zajlott, h öltözzek le, feküdjek fel az ágyra, takarjam le magam – ÉS akkor jött be a doki és az asszisztens. Asszisztens gondosan a fejemnél. Kifelé ue.
  Nagyon nem vagyok szégyellős, de ami a normál nőgyógyászoknál (és a mindenféle dokik jó részénél) gyakorlat, az feleslegesen megalázó: menj be alul levetkőzve (másodszorra már tuti hosszú ingben/pulcsiban mégy), feküdj fel, a doki odamegy, az asszisztensek (terhesgondozáson +védőnő is akár) nem fejvégnél…
  Mire eljutottam a magánig 4 év volt, csupa-csupa szuper élményekkel. És most be lett szántva az összes magán, szóval erősen együtt érzek mindenkivel, akik most járják ezt a poklot.
 • TG

  Ez mennyiben számít a babaváró felvételével kapcsolatos felelős döntésben? Nem értem.
  Felveszem a babavárót, előre vállalom a gyereke(ke)t. Aztán ha éppen lombikozni kell, és ott nem tetszenek a körülmények, akkor visszamegyek a bankhoz, hogy méltányolják az érzéseimet?
  Mert te most ezt írtad.
  Sokadszor ismétlem: a lombikprogram egy sajnálatosan szükséges dolog rengeteg embernél. Meg lehet hozni a döntést, hogy a baba érdekében meddig hajlandó elmenni valaki. De hogy ezeket a döntéseket méltányolja a bank, azt nem lehet elvárni.
  A legelső, babavárót felvett embereknél is alig több, mint a fele telt el a megszabott határidőnek. Akik tehát eddig méltányosságért folyamodtak, azoknál nagy eséllyel ehhez hasonló dolgok vannak a háttérben.
  A történelem során pedig még egyetlen bank sem működött jótékonysági intézményként.