Továbbra is mondj nemet a pénzváltásra

A hétvégén Zakopaneben voltunk a családdal.

Két dolog tűnt fel.

Az egyik az euronetes automaták elképesztő száma.

Csak a nem túl hosszú főutcán talán 35-40 darab is volt belőle, olyan is előfordult, hogy öt méteren belül volt három darab. Egyszerűen elképesztő mennyiségű automatát telepítettek egy nem túl nagy városkába. Nem kicsi haszon lehet rajta, ha ilyen sok automatát megéri telepíteni és fenntartani. Nem tudok elképzelni akkora tömeget egy ilyen kis városban, ami indokolná, hogy ilyen rengeteg ATM legyen ott.

Írtam róla több cikket, miért is érdemes kerülni az euronetes automatákat. Röviden és nagyon finoman fogalmazva, olyan költségeket használ és olyan árfolyamon vált, hogy nem te fogsz jól járni, ha valamiért használni akarod az automatáit. Ha érdekel, hogy mennyire nem, keress rá a neten, fogsz találni pár felháborodott leírást.

Ha készpénzre van szükséged a városban, a legolcsóbban a pénzváltónál jössz ki, eurót 2,1%-ért váltottak a középárfolyamhoz képest.

A másik, ami feltűnt, a kártyás fizetésnél a dinamikus pénzváltásnak csúfolt lehúzás elterjedt volta.

Nem csak a McDonald’sban, de még az állami tulajdonú felvonónál is előadják azt a trükköt, hogy a helyi pénznem helyett nagylelkűen forintban akarják terhelni a kártyádat, természetesen gyakran 5-10%-os vagy még magasabb váltási jutalék mellett.

Ha nem vagy észnél, nagyon sok pénzt legombolnak ezzel rólad. Az igazán aljas helyeken már eleve úgy adják át a kártyaleolvasót, hogy át van állítva, nem is tudsz változtatni rajta. Ilyenkor köszönettel visszaadod és megkéred, hogy kezdje elölről a műveletet, helyi pénznemben. (Most nem történt ilyen velünk, de sajnos ez is gyakori. Ha kártyával fizetsz, mindig ellenőrizned kell az összeget is, hogy helyes-e, de mostanában már a pénznemet is.)

Mondj nemet a váltásra

Ahogy a fenti cikkből is kiderül, soha nem kérjük a pénzváltást. Mindig az eredeti, helyi pénznemben terheljék a kártyát, ne euróban (ha nem az a helyi pénznem) és ne is forintban, vagy ami éppen a kártyád beállított saját devizája.

Ez igaz a bolti vásárlásra és az online vásárlásra is. Aliexpressen, Amazonon, mindenhol ragaszkodj az eredeti pénznemhez. Ha forintban írta ki az árakat, vásárlás előtt állítsd vissza dollárra/euróra, mert egyébként rossz árfolyamon fog váltani.

Azon gondolkodtam, vajon itthon ez a pofátlan lehúzás mennyire lehet elterjedt? A magyar kártyáimmal ezzel soha nem találkozom, hiszen a külföldiek pénztárcája a célpont ebben az esetben. Lehet, hogy felháborító volt Lengyelországban látni, hogy hány helyen eljátsszák ezt, de megeshet, hogy itt is legalább annyi boltban használják, csak a helyiek ezzel nem találkoznak. Ha van tapasztalatod erről külföldi bankkártyával, oszd meg a hozzászólásokban.

Ha neked ezek új dolgok, járj utána, mert sokat tudsz rajta bukni.

Mielőtt megkérdezitek, jelenleg a városban nincs hó, hiszen hasonló az időjárás, mint itt, magasra kell menni, ha normális mennyiségű havat akarsz látni.

Share

92 hozzászólás

 • Richmond
  OFF Miklós, az argentín cikket olvasva eszembe jutott, hogy Dél-Amerikából tudok egy másik példát, ami szintén igen tanulságos nekünk, magyaroknak. Csak kivételesen jó értelemben. Szóval elkezdtem összerakni, végül megszaladt a toll és lett belőle egy cikknyi anyag -csak hogy lásd, hogy valaki szeretne a témához is hozzászólni 🙂
  Ha érdekel, szívesen elküldöm, hátha érdemesnek tartod arra, hogy kikerüljön. Ezt mailben is megkérdeztem volna, de sehol sem találtam e-mail címet, vagy más kommunikációs csatornát, szóval bocs.
  ON
  kiszamolo kukac gmail
 • P mint Pisti
  Budapesti szállodák közül több is imadja ezt a trükköt. Ha latjak hogy német céges hitelkartyaval fizetsz maris eurora állítják……
 • Vidéki benzinkúton üzemeltetünk Novopayment terminált.
  Ha külföldi kártyát érzékel, felajánlja, hogy a vásárló kártyáját megterheli a kártya szerinti pénznemben.
  Nem látunk belőle hasznot, ha POS-terminál szolgáltató vált, vásárlónak pedig magyarázhatom a fent említett esetet, nem érti.
 • Dynamic Currency Conversion
  A DCC-nek szigorú szabályai vannak, érdemes az anomáliákat jelenteni a kártyatársaságnak, harapnak az ilyesmire, hogy pl. nem volt lehetőség a valutanemet kiválasztani fizetés előtt.

  Ez szerződésszegés a terminált üzemeltető részéről és ismétlődő esetnél simán szerződést bontanak vele. Az ilyen tranzakciókat ha megreklamáljuk, a kártyatársaság akár vissza is téríti azokat. Van elég profitjuk a szabályos működés mellett is, ezért a szabályokat a kereskedőkkel betarttatják. Meglepően ügyfélbarátok pl. a chargeback eljárásokban is.

 • Ágnes

  Nekem 2021 októberi tapasztalatom van a horvát bankok készpénzfelvételi díjairól, Kninben. Azóta lehet hogy már az OTP is bevezette az extrát.
 • Nemjogász
  A netes rendelések bizonyos esetekben azért lehetnek olcsóbbak Forintban, mert van ahol országonként meghatározzák egy (digitális) termék marketingszagú árát, pl: ‪Ft7,999‬ a Magyaroknak, vs ‪£17.99‬ az Angoloknak (ezzel az aktuális árfolyamon váltva ~500Ft-ot nyersz a magyar árral).

  DCC leírás link: otpbank.hu/static/portal/sw/file/DCC_POS_Kezikonyv_20160210.pdf

  @mad823: Ebből látszik, hogy akkor tudja hogy pl Ft-ot kell felajánljon, ha bedugod a kártyát a terminálba.

  De mi van akkor ha paypass-t használnék?

  Akkor az eladó kell kézzel megadja hogy: “Hát ez olyan Magyarnak tűnik, akkor jó lesz neki a Forint” ?

  A bankkártya első számjegyeiből kiderül, hogy melyik bank milyen kártyája, ehhez nem kell sehová bedugni a kártyát.

 • szocske
  Régebben volt OTP terminalunk, ott jóval kisebb volt a levont jutalék, ha partnerek lettünk volna az ilyen lenyulasban 🙁
  Nem emlekszem a pontos számokra már, de kb 0,5%-ot vontak le az ügyfél penzbemeben terhelve és 2%-ot forintban terhelve
 • naa
  Tehat ez valszeg a terminalt szolgaltato banknak a lehuzasa, a boltnak mindegy, vagy a bolt is kap a zsiros konverzios profitbol ha konverziot valaszt valaki? Ezt mondjuk pont betilthatna az EU, nyilvanvalo lehuzas az esetek 99.9%-aban. Miert lassitja a folyamatot es kerdez ra valamire, ami a vasarlonak tuti rossz, ha tajekozatlan es rosszul valaszt? Vegre egy dolog, amiben az allami, szabalyozoi beavatkozasnak kivetelesen lenne ertelme.
  Ezt a Visa kozeparfolyam dolgot magyar banknal en tovabbra is nehezen hiszem el, kizartnak tartom, hogy egy bank kozeparfolyamon valtson neked, ha a devizaarfolyamaban 10+ forint az EURHUF spread pl.
  Vagy ha a Visa ennyire jo, akkor miert nem gyalulta meg le a Mastercardot, miert nem Visat hasznal mindenki. A kivonatban nezzetek vissza, h tenyleg kozeparfolyamon valtott-e a Visa kartya forintszamlarol koltessel. Ha igen miert szorakoznank Revoluttal?
 • az igazi bankosok

  Persze. A baj csak az, hogy 1000 ügyfélből mondjuk 5 reklamál, tehát tökéletes üzlet. Azért engednek az ilyen esetekben mert olcsóbb visszatéríteni, mint jogi eljárásokba bonyolódni.

 • Gege
  Én külföldön élő magyarként látom a magyar helyzetet turistaszemmel (és kártyával): a boltok és éttermek olyan fele próbálkozik be azzal, hogy nem akarok e véletlenül váltani náluk. Az eladók egy jó része már bocsánatot kérve mondja előre, hogy melyik gombbal tudom elutasítani a lehúzást, de ez lehet, hogy annak köszönhető, hogy magyar vagyok.

  Teljesen meglepő helyek, például a Libri, vagy a plázabeli ruhaboltok ajánlgatják, hogy fizethetnék euróban is.

 • Makk
  Az egyik tenerifei Superdino szupermarketben a magyarországi Eurós Raiffeisen kártyánál mindig rákérdezett a terminál, hogy HUF-ban vagy EUR-ban terhelje. Más helyeken ilyet nem tapasztaltam, Olaszországban sem.
 • Kártyabubus
  Nem az eladó tudja, hanem a POS a kártyád adatai alapjan leolvassa. A kartyaszamod első hat szamjegye a BIN (Bank Identification number) ami beazonositja melyik bank bocsatotta ki a kartyad, melyik orszagban, milyen kartya, MC vagy Visa vagy mi egyeb, sot meg a mogotte levo szamla penzneme is ismert a kartyaszamod alapjan. Innentől ha csak nem akarja akkor nem ajalnja föl. Nem vedve a bankokat – mert megerik a pénzüket – de konkretan anno 100e USD-t ajanlottak a projektre (a 2karikas kartyaszolgaltato) hogy bevezesse az egyik (bordó) penzintezet a DCC-t, amit ha valaki egyszer is használ rajon hogy lehuzas – ahogy Miklós is irod – es többet soha, de még van aki nem hasznalta es erzelmi alapon külföldön egy kis hazaszeretetre alapozva a nagy tobbseg a sajat devizanemeben szeretné a tranzakciót vegrehajtatni.
  Folyt.
 • Kártyabubus
  folyt.
  Tudta a bank is hogy lehuzas, tudta a kartyatarsasag is de kummasokat kerestek/keresnek rajta ma is. Win-win…
 • Na melyik Tamas

  A Wizzt tényleg sokmindenért lehet szidni, én is teszem, de ebben az esetben nekik adok igazat. Tavaly októberben volt alkalmam az egyik stewardeszük mellett ülni és beszélgetésbe elegyedtünk. A kollégája épp bemondta, hogy Revolutot és társait nem fogadják el, én meg éltem az alkalommal és rákérdeztem nála, hogy mégis miért nem. Kiderült, hogy néhány kreatív polgártársunk rájött, hogy fent nincs se térerő, se net, tehát a terminál rohadtul nem tudja ellenőrizni, hogy le tudja-e vonni az összeget a kártyáról. A terminál csak megjegyzi az adatokat, a tranzakció leszállás után fog végbemenni. Tehát ha felszálláskor freezeli az ember a kártyáját, akkor ingyen fogyaszthat, leszllás utánig nem derül ki. A visszaélések többsége kis értékű, de állítólag volt aki egy rakás parfümöt vitt így el. Na ezeknek a piti tolvajoknak köszönhetjük, hogy nem fogadják el a Revolutot.
 • it_pillango
  Repulon nem tudsz csak olyan kartyaval fizetni, amin engedelyezve van az offline terheles. Ez egy parameter a kartyan, amit a bank vagy bekapcsol vagy nem.
 • ZX71
  Curve kártyáról: nekem kb egy évig metal volt, mert sokat fizettem devizában. De az utóbbi időben a Curve elszemtelenedett, és a korábbi kb 1 Ft-os spreadük helyett olyan borzasztó árfolyamokon váltott (még a banki áefolyamoknálnis rosszabbon), hogy lemondtam. Különösen nem követte le a napon belüli jelentős forinterősödést. Azóta leginkább Revoluttal fizetek, sokkal átláthatóbb az árfolyama, premium szinten meg korlátlanul vált.
 • TV
  Meg ökölszabály, hogy indulás elött készítsetek szendvicset és teát, mert az is drágább külföldön. 🙂
 • Pragmatica
  Április 3.-án nemet mondtunk a váltásra
 • dr
  @Ágnes Júliusban Hvar szigetén 5 automatából épp az OTP lett volna a legdrágább. Még az euronetnél is jelentősen drágább volt.
 • Henrik
  Sopronban a MOL kutakon 340en váltják az eurót akkor is ha nem hatósági áron tankolsz, szóval vannak itthon is érdekességek
 • Maccs
  Én a netes vásárlásos részével találkoztam már: Angliából rendelek ruhát. A cég .uk végű honlapján a fontban megadott érték helyett azonnal megjelenik forintban, elég fura árfolyamon… A .eu végű honlapjukon euróban marad, úgy is lehet rendelni, nekem az jobb (euro számlám van, és könnyebb a visszaküldés is). Szóval elég erős lehúzás az angol honlapon megjelenő forint ellenérték, ki is kerülöm a francba.
 • tudom, hogy átvertek
  Törökország, reptéri Starbucks: kérdezés nélkül megnyomja a váltást. Csak a nyugtán látom, hogy “az Ön explicit kérésére átváltottuk az összeget”. Próbáltam reklamálni, hívták a főnököt, az állította, hogy nem váltották át, ez csak egy tájékoztató, hogy kb. mennyi lesz. Nyilvánvaló, hogy nem volt igaz. Mit tudok csinálni?
 • Buy & Hold
  Off:
  Kérhetünk karácsonyra egy random cikk generátort, vagy több (mint a jelenlegi 1 🙂 ) cikket a ‘best’ címke alá, a néha unatkozó törzsolvasóknak?
  Köszi
  On
 • kogabe
  Nyáron próbálkoztam Revolut VISA-val felvenni Ausztriában, Szlovéniában is, mindenhol 5 EUR-ért próbálta a bank biztosítani eme nagyszerű szolgáltatását. Ha jól emlékszem ráadásul Raiffeisen ATMek voltak, de 1-2 másikkal is próbálkoztam. Aztán ősszel München mellett egy random bevásárlóközpontban is kipróbáltam egy ATM-et, ott ingyenes volt a KP felvét. Meg is lepődtem.

  Mi is most voltunk szülinapozni Zakopanéban, lehet a felvonóban találkoztunk is 🙂
  Egyébként valóban hihetetlen mennyiségű EURONET szemét van a városban mindenhol. Természetesen mi is megszívtuk, mert a parkolást csak KP-ben lehetett fizetni, nálunk nulla zlotyi, a környéken meg csak Euronet ATM volt

 • Kovács Tivald
  Ferihegyi kisbuszos transzfer szolgáltatást nyújtó céggel jártam hasonlóan. Ott a honlap lehetővé teszi, hogy EUR-ban is fizess, ha külföldi kártyád van, szép kis felárral (10% körül). Eurós elszámolás miatt mégis így kértem, mivel az ügyfél fizeti a számlát végül, ezért nekem mindegy a különbség de nem kell váltogatnom – gondoltam naivan.
  A kapott számlán forintban volt valami összeg, ami köszönőviszonyban se volt az általam fizetettel, az eurós összeg vagy az általuk használt átváltási arány nem szerepelt rajta (EUR kártya volt terhelve EUR-ban, a számlán meg az érték 80%-a forintban).
  Miután jeleztem az ügyfélszolgálatnak, hogy ez a számla így konkrétan nem érvényes, először hadováltak jobbra-balra, majd levélváltás után gyorsan sztornózták a számlát a NAV online rendszerében (ezt látom én is), de helyesbítő számlát nem küldtek, pénzt nem adtak vissza.
 • Okostojás
  VPN mögül inditsd a vasarlast. Olyan lokaciot valassz lehetőség szerint ahonnan vasarolsz. Tehat co.uk akkor angol IP cimes vpn. Nem fogja a penznemet atvaltani, de ami a legjobb hogy nem rakja ra a 27% Áfa-t!!! Pl. Digitális tartalmakat csak úgy veszek mar egy ideje, hogy svajci kamu cim (nem kell hazhozszallitani mert ugyis letoltod) nulla Áfa es készen vagyunk. Kikerültük az IOSS-t (Import One Stop Shop) sajnos fizikai terméknél amit meg kell kapj “postán”, nem működik. 🙁
 • Maccs
  Köszönöm szépen a tippet, de sajnos ez ruha, így az áfa megkerülés nem működik.
  Rájöttem, hogy az .eu végű oldallal amúgy is jobb kommunikálni: ha probléma van, nem Angliába kell visszaküldeni a terméket, csak Németbe (olcsóbb), ők onnan begyűjtik és hazazsuppolják maguknak. És mivel amúgy is euro számlám van, maradok ennél. Az elején volt bosszantó az angol oldal, amíg nem tudtam, hogy létezik eu-s. Azóta újra jóban vagyunk 🙂
 • IDSx
  Zakopaneban van egy ATM a Mammut sportbolt oldalában, ott a Revolutról eddig mindig díjmentesen tudtunk kp-t felvenni. goo.gl/maps/VMtCY3omBJWn1zqw8

  Egyébként sajnos ugyanaz a tapasztalatom külföldön (görög szigetek, spanyol-belga-szlovák-lengyel-osztrák-horvát kisebb-nagyobb desztinációk) az utóbbi években, amit más is írt: ha találok is nem Euronetet vagy a helyi megfelelőjét (pl. horvátoknál ilyen szörnyű narancssárga ATMek), akkor is egy tisztes summát ír ki a Revolut kártyáinkra mint withdrawal fee, míg a sima Raiffeisen-es bankkártyámal ilyesmi nincs.

  Az OTP-nek van itthon pár eurós ATMje, ott is ingyenes a revolut készpénzfelvétel, mi ott szoktunk kivenni, aztán ha nem eurós az ország leváltjuk euróból helyben.

 • Fefe1979
  Ha külföldre készülök (ahol nem euró a pénznem) mindig váltok a Revoluton helyi pénzt egy mélyponton, és a Standard csomagban lévő 75k.-s ingyenes keretből veszek fel helyben, egy nem “hiéna” automatából, ami szintén költség mentes.
  Euró készpénz pedig mindig van nálam, azt mindenhol ismerik, ha minden kötél szakad.
  A készpénzt elhasználom mire hazajövök, a maradékot meg igyekszem egy csúcsban átváltani Euróra, vagy Forintra.
  Ettől sóherebb megoldást nem tudok.
 • Saa
  Nem ármány vagy cselszövés, hanem EU rendelet szól a DCC-ről. Vagyis külföldi vásárláskor a POS felajánlja, hogy az eladó ország vagy a kártya devizanemében akarod-e a terhelést. A 924 szólt erről, amit az 518-cal egészítettek ki.
  3.a cikk (3) bekezdés:
  3)   Az (1) bekezdésben említett tájékoztatáson felül az ATM-en vagy az értékesítés helyén pénznemek közötti átváltási szolgáltatást nyújtó fél a fizetési művelet kezdeményezése előtt a fizető félnek a következő tájékoztatást is adja:
  a) a kedvezményezettnek az általa használt pénznemben fizetendő összeg;
  b) a fizető fél által saját számlájának pénznemében fizetendő összeg.

  Itt tudja elolvasni, akit érdekel: eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32019R0518 .

  Szóval nincs itt trükközés, egységes szabályozás van.
  Benézte, aki lehúzást emleget.

  Valami értelmest tudsz mondani, ami mellette szól? A nagyeszűek szabályozták, mit kell kiírni, de azt nem, mennyi lehet a maximális haszonkulcs.

  Mivel az ügyfél semmit nem nyer azon, hogy a szokásos 0,5-1,5% helyett 5-10-15%-kal rövidítik meg ezzel a trükkel, ez továbbra is egyszerű lehúzás.

 • IDSx
  szépen felmondtad a marketingszöveget, a valóság azonban az, hogy a “nem hiéna” bankautomatát üzemeltetők legalább 4-5 éve bizony szűrik a Revolut kártyákat és számolnak fel vastagon díjakat. Ez egyébként nem csoda, gyakorlatilag a Revolut a klasszikus over-the-top szolgáltató: más infrastruktúráját szeretné használni, de ezért nem tud hasonlót cserébe adni.

  A Revolut is csak annyit állít: ők maguk nem számolnak fel extra díjat a készpénz felvételért…azt nem, hogy ahonnan felveszed, az ne tehetne így.

 • tip
  az általad hivatkozott EU rendelet NEM előírja a DCC-nek nevezett lehúzást, hanem sajnálattal megállapítja, hogy létezik ilyen, és legalább kötelezővé teszi felhívni rá a figyelmet. Afféle apróbetű. Tudjuk, hogy ott áll az, amit az üzletfelünk eltitkolna előlünk, ha tehetné.

  A DCC és egyéb útonálló üzleti modellek a szerződéses szabadság elve miatt nem tilthatók be; ékes példáját adva a joggal való visszaélésnek.

 • Wise használó
  Páromnak és nekem is van WISE-os kártyánk. Az övé már EU-s, az enyém még UK. Neki itthon az OTP nem ajánlja fel, hogyan terhelje meg a kártyát – simán forintban. Tőlem ugyanaz az automata megkérdezte, hogy Fontban, vagy Forintban szeretném a terhelést. Írt árfolyamot is. Eddig az objektív tények.

  Innentől szubjektív. A kiírt szöveg kb ugyanolyan hosszú volt mindkét esetben és a felső opció volt a felhasználó számára kedvezőtlen és az alsó a kedvező. Ha csak felületesen, gyorsan olvassa valaki és még ehhez nyomás is van rajta (sor áll mögötte, sietnie kell vissza a boltba, indul a busza, stb.), akkor hajlamos az első opciót választani – ez pszichológia.

  Talán egy esetben lehet ez a megoldás a felhasználó számára kedvező, ha a saját bankja költséget számít fel az idegen pénznemben történő fizetésért (pl. Lloyds Bank – Anglia), de a legtöbb ember számára lehúzás. Szerintem.

 • Dynamic Currency Conversion
  A DCC persze lehúzás, de egy dolgot azért tényleg ajánlanak a rossz árfolyamért cserébe: már a vásárlás pillanatában tudhatod forintban a VÉGLEGES fizetendő összeget. Nem DDC vásárlásnál meg kell várnod, amíg lekönyvelik, hogy megtudd a tényleges végösszeget / árfolyamot, ami közben változhat is.

  Persze a vásárló így is rosszul jár a DCC-vel, de azért ennyit írjunk le a védelmében.

  Mert annyira mindennapi, hogy mire lekönyvelésre kerül (max egy nap), addigra 15%-ot romlik az árfolyam….

  Ugyan már, egyszerű lehúzás, amit az Unió még nem tiltott be.

 • Saa
  2022-11-29 at 20:04 időpontban megjelent kommentben az általam leírtak teljeskörűen megjelentek, azonban a dőlt betűs rész (bár semmi nem utal rá) nem az én írásom. Valaki odatette.
  Az EU rendelet nem opcionális, hanem állító módban fogalmaz: “…a következő tájékoztatást is adja:…” . Senki ne kérdezzen a rendelkezés értelméről, semmi közöm hozzá, én arra a tényre hívtam fel a figyelmet, hogy nem a kibocsátó, vagy az elfogadó gusztustalan szövetkezése, hanem EU-s előírás! Az, hogy milyen árfolyamot állapít meg a kibocsátó, vagy a kártya bankja, egy másik kérdés.
  Az alap felvetéssel egyetértek, sokkal jobban járunk, ha a helyi devizanemet választjuk vásárláskor.
  OFF: Kedves blogíró! Ez egy higgadt, okos és korrekt dolgokat tárgyaló blog, az írót felkészültnek tartom. Éppen ezért nagyot csalódtam a kommentem kiegészítésével, pont aznap, amikor egy ismerősömnek ajánlottam a blogot.
 • törzsmókus
  a dőlt betűs részeket Kiszámoló írja hozzá mintegy válaszként – már sokan, sokszor jeleztük neki, hogy ez a forma félreérthető és zavaró ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯
 • törzsmókus
  Az a belinkelt régi cikk milyen szépen öregedett
  „Az eurót majd valami nagyon hasbaakasztós árfolyamon, akár 350-360 …”
 • Ágnes

  Zakopane Lidl alatti parkoló ingyenes.
 • Ágnes

  Tedd be a Cure alá a Revolutot és akkor elfogadja a Wizz.
  Én is ültem Wizz management tag mellett. Azt tudtam meg, hogy a freezelt kártyával való vásárlás megakadályozására a Wizz offline beterheli az összeget utólag és akkor hiába inactív a kártya.
 • Revolut az MNB nagy mumusa
  Külföldre csak és kizárólag Revolut + fizikai kártya! Bankkártyával felnyomod rá a pénzt, átváltod az adott ország devizájára, majd kint szépen kiviszed az automatából a Revolut kártyáddal. Arra vigyázz, hogy ne hétvégén váltsd át Ft-ról.
 • Leopold
  Zakopaneban csak Euróval lehet fizetni, vagy Zlotyiban is? Az árfolyamot nézvén inkább azt lenne érdemesebb váltani úgy gondolom. Segítene ebben valaki?
 • Tudatlan
  Kedves Miklós! Köszönet az eddigi sok hasznos információért. Egy kis apróság, a kalkulátorban ez áll: “Havonta megtakarítakítandó összeg”. 🙂

  Na és, úgy nem jó? 🙂