Új ETF-ek a magyar tőzsdén

Hét ETF-et és néhány európai nagy cég részvényeit vezetik be a magyar tőzsdére, erről itt található a közlemény.

A hét ETF csepp a tengerben, ráadásul három közöttük shortolásra jó csak. De hát ne legyünk telhetetlenek.

Az amerikai S&P 500-at követő ETF adatlapját itt találjátok, éves költség 0,07%, a német tőzsdeindexet követő ETF adatlapja erre, a többi kikeresése házi feladat az ISIN vagy a Ticker kód alapján. (Aki nem tudja mi az, nézze meg a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on. 🙂 )

Három örömteli hír: az általam megnézett ETF-ek visszaforgatóak, vagyis az osztalék az árfolyamot hízlalja, nem kell drága pénzen újra befektetni az osztalékokat, mint a kifizetős ETF-eknél. A másik, hogy forintért lehet venni őket (az átváltás költségét még egyelőre homály fedi, ahogy azt is, melyik brókercégeken keresztül, mennyiért és hogyan lesznek elérhetőek. Remélem minden cégnél lehet majd venni őket), ez viszont azt jelenti reményeim szerint, hogy NYESZ számlára is lehet majd venni őket. Legalábbis a törvényi szabálynak így megfelelnek, hogy “forintban denomináltak”.

A NYESZ számlán az a szívás, hogy az osztalék után adózni kell. Illetve kellene, de ezek mint fentebb említettem, visszaforgató (accumulating) ETF-ek és nem kifizetősek (distributing). Tehát ez is pipa.

A harmadik jó hír, hogy az Ishares (illetve mögötte a Blackrock) a legnagyobb ETF kibocsátó, így nem kis forgalmú papírokról van szó. (Amint az ETF nevéből kiderül, Exchange Traded Fund, tőzsdén kell megvenned és eladnod őket. Na ilyenkor sem mindegy, mekkora a tőzsdei forgalma a papírnak.)

Reméljük, kedvet kapnak további ETF-ek bevezetésére is.

Ja, mivel öt perc és valaki úgyis megkérdezi: az OTP az árjegyző. ETF-nél azért kell árjegyző, hogy az ETF ára és a benne található papírok piaci ára ne térjen el egymástól tartósan. Ebben tud segíteni az árjegyző, de erről is volt szó az Akadémián. 🙂

Share

82 hozzászólás

 • naa
  “havi 350 Ft.. A TBSZ-ekre is, darabonként . Ez pl. 1 milló forint éves megtakarításnál (egy-egy TBSZ számlaállomány) 0,42%”

  Csak annyit tennék hozzá, hogy nem muszáj minden évben TBSZ-t nyitni kisebb összeggel. Lehet normál számlán is befektetni, ellenőrzött tőkepiacon a nyereség az előző 2 év veszteségével szembeállítható. Év vége előtt veszteséges, hosszú távon tartandó pozikat le lehet zárni és mondjuk TBSZ-en újranyitni, hogy ha feltámad, a TBSZ-en tegye, és a veszteséggel szemben tudsz nyereséget is realizálni. Amit nem zársz le, az nem nyereség, az után nem adózol..
  Amikor van egy nagyobb összeg előző lejárat vagy más miatt, akkor nyitok TBSZ-t.
  Végső esetben, ha olyan “peches” vagy, hogy csak nyereséges pozijaid vannak, hát akkor meg befizeted a kemény 15% szja-t, na bumm – 10% hozamból 1.5% – olyan, mint egy alapkezelői díj… Örülnék, ha óriási adót kéne befizetnem…

 • naa
  “Interactive Brokers tűnik a legjobbnak, de […]6 millió Ft-ot tervezek berakni, és az inactivity fee miatt 20-25 alatt nem ajánlják”
  Megint: ne a gombhoz varrjuk a kabátot 🙂 A havi max. 10 dollárnyi (vagy mennyi, nem emlékszem) “inactivity fee” miatt nem választod a szolgáltatót…:) Egyrészt ki tudja, lehet, h aktívabb leszel, amint olcsón tudsz adni-venni bármit és nincs a min. 10 dollár jutalék pl. Ha veszel/adsz csak 2-szer részvényt olyan tőzsdén ahol 4 dollár a min. jutalék, máris 8 dollár jutalékot generáltál, és csak 2 dollár “inactivity fee” marad.
  Másrészt a 6 milliós számládra pl. veszel 6 millióért magyar USD államkötvényt jelenleg 3.75% éves hozammal és elfelejted, az éves 225.000Ft hozam lesz, mínusz némi finanszírozás, mert minden más befektetéseddel meg túlnyúlsz a számládon persze (margin számla!). A kamatból még a finansz+inact fee után is marad, voila, no fee
 • headset

  “Amúgy most néztem és még nem látom ezeket az ETF-eket Erstebrókerben pedig kerestem”

  A BÉT-en már megvan a megfelelő lista. De hétfő este adatokat (napi kötések, maximum, minimum) még nem látok benne.
  bet.hu/oldalak/beta_piac#etf

  A RandomCapitalnál a BÉTa-s ETF-ek már ott vannak a netboon kereskedési menüjében. Forgalom vagy utolsó ár nem látszik (BÉT kereskedési időn kívül).

  A KBC-s webbroker2-n is ott vannak az új etf-ek. (BÉTa-s részvények, pl. BMW, ADIDAS továbbra sincsenek.)

 • Szabolcs
  “Ti kinél nyitnátok számlát? Interactive Brokers tűnik a legjobbnak, de egyelőre 6 millió Ft-ot tervezek berakni, és az inactivity fee miatt 20-25 alatt nem ajánlják. Legfőbb szempontok a megbízhatóság és tőkevédettség, tehát kisebbek kizárva.”

  Én most nyitottam számlát a Zacks Trade-nél. Már jóváhagyták, de még nem utaltam rá pénzt, szóval nincs velük tapasztalatom, de a nyitás egyszerű volt, 2-3 nap alatt lezajlott.

 • Newby

  Köszi, de nem tervezek “aktívabb” lenni, az olcsóbb díjak sem fognak belevinni. Dollárban az amerikai tőzsdén tervezek venni majd 2-3 ETF-et es USD államkötvényt, kb ennyi. Lehet csak én nem értem, de mit jelent a “magyar USD államkötvény”?

  Egyelőre a Lynx tűnik a legmegfelelőbbnel számomra, köszi a segítséget!

 • Zoltán
  Lynx nem lesz jó, ha egynél több számlát akarsz (TBSZ miatt), a TradeStation tűnik nyerőnek (az is Interactive Brokers introducing brokere), lásd commenteket itt: penzugyifitnesz.hu/gyulolom-a-platform-dijat/
 • naa
  “mit jelent a “magyar USD államkötvény”?”

  Magyar állam által korábban USD-ben kibocsátott kötvény megvétele a tőzsdén, jelenleg kb. a fent emlegetett hozammal lehet megvenni mondjuk egy kb. 5 év múlva lejárót, erre gondoltam.

  Erre a Lynx-re gondolsz? “Aktienhandel ab 5,80 EUR in Europa und ab 5 USD in den USA”
  Ha ez így van, és csak 2 féle valamit veszel vagy adsz el egy hónapban, már annyit fizetsz, mint a rettegett IB inakivitási díj 🙂
  Tudsz oda is beutalni majd forintban is, magyar számlára (ingyen), hazautalni bármilyen devizában havonta egyszer ingyen? Ha SEPA utalással kell töltögetned, az is költség.
  Tőkeáttétel van, ha kellene? Passzívan is jó lehet a tőkeáttétel még pl. államkötvényre, olvasd el amit feljebb írtam.
  (Mielőtt: igen, ez kockázatosabb, de a plusz 2.5-3% hozamért nem kell csinálnom semmit lejáratig, és ha az államcsőd szelei közelednének, majd zárom a pozit

 • gnorb
  Európában is megjelent az ingyenes részvénykereskedés
  portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/europaban-is-megjelent-az-ingyenes-reszvenykereskedes.299910.html
 • dropd
  Sziasztok, ha valaki még olvassa ezt a topicot, légyszi segítsetek abban, ha külföldi brókernél nyitok számlát, abból hogy csinálok TBSZ-t? Tudom NAV-hoz be kell jelenteni, de van valaki akinek konkrét tapasztalata van és megosztaná hogyan zajlik ez a gyakorlatban?
  Illetve ha hosszú távra (min 5 év) szeretnék fektetni, olcsó, mondjuk amerikai ETF-ek, kötvények segítségével azt kin keresztül tudom a legegyszerűbben megtenni? Lehet európába most amerikai ETF-eket venni?

  Köszi!

 • Norbi

  Saját tapasztalatom nincs, de ezt nézted már?
  penzugyifitnesz.hu/igy-kell-kulfoldi-tbsz-szamlat-nyitni/

  Az amerikai ETF-ekkel ugye az a baj, hogy a kibocsátók nem nagyon törik magukat, hogy megfeleljenek a MIFID II szabályozásnak, ezért kellett őket levenni a palettáról. De olyat simán találsz, ami nagyjából ugyanazt nyújtja hasonló költséggel (léteznek európai kibocsátású amerikai piaci indexet követő ETF-ek). Ha olyan brókert választasz, aki a londoni tőzsdét is elérhetővé teszi, akkor ott még dollárért is megveheted az ilyen ETF-et, de a többi európai tőzsdén azért jellemzően euróban kell értük fizetni (meg ugye most már a magyar BÉTa piacon van ez a pár darab, amit forintért is meg lehet venni).

 • Eper11
  portfolio.hu/vallalatok/uj-etf-ek-jonnek-a-magyar-tozsdere-miert-eri-meg.300704.html?i=300704
 • Zsozsek
  Ha jól számolom, kb 0,9-1% spreaddel jegyez árat az OTP… Ez szerintem kicsit sok, de számításba kell venni, hogyha ugyanezt az etfet Xetrán vesszük meg, akkor meg magas külföldi jutalék van.

  Nektek mi a véleményetek, melyik opció jobb megoldás?

 • dropd

  Köszi, igen ismerem a cikket, csak próbáltam keresni valaki mást is. De abból kiindulva, hogy “manuálisan” intézem magamnak a NAV-nál, bármelyik számla lehet TBSZ? Több helyen láttam (többet közt egy cikkben itt is) hogy a DEGIRO-nál nincs TBSZ. Ez azt jelenti hogy ők nem fogják intézni nekem a NAV-nál, de én ettől csinálhatok a számlámból TBSZ-t, igaz?
  Köszi a tippet az európai kibocsátású ETF-ekkel kapcsolatban, ilyeneket fogok keresni. Hosszú távra szeretnék fektetni, és egy lusta portfoliot összetenni.
 • FML
  A KBC-nél biztos nem lesz elérhető az S&P 500 ETF, mivel minden ETF-et egy tőzsdén lehet csak elérni náluk. Ezért vannak olyan oltári agyhalottságok, hogy az amerikai S&P 500 ETF, ami csak dolláros vállalatokba fektet, kizárólag az Amszerdami tőzsdén kereskedhető… Euróban!!! Totál agyrém, váltogasd oda-vissza a pénzed, amíg el nem fogy. Mert az jó móka.
 • Norbi

  Én nem fogok tudni válaszolni a feltett kérdésekre, nekem csak a linkelt cikk van meg, meg van a srácnak két youtube videója a témában (az első kb azonos a cikkel, a másik meg a cikk után kapott kérdésekre válaszol). Esetleg érdemes feltenned a kérdéseket az ő blogján kommentelve, vagy a youtube videók alatt szétnézni szintén a kommentek között.

  (Az amerikai tőzsde úgy egy hete esik, állítólag a kamatemelés miatt, lehet ki tudsz fogni egy jó beszállót, de emiatt ne kapkodj, inkább legyél biztos, hogy megfelelő brókert választasz, és sikerül TBSZ-ként használni a számlát).

 • headset

  Én is így gondoltam, de nem így lett.

  A BÉTa részvények továbbra sem elérhetőek, de a BÉTa ETF-ek igen.

 • FML

  Akkor totál nem értem a logikájukat. Engem kicsináltak ezzel a “csak egy piacon érhető el minden ETF” dologgal. Annyira nem értem miért jó S@P500 indexet venni euróban (természetesen egyből váltódik usd-re), hogy egy ideje csak pislogok. Totál agyrém, hogy 2018-ban visszafelé lépdelünk, miközben az USA-ban már az számít a legnagyobb baleknak, aki egyáltalán fizet az ETF vételekért. Hol vagyunk még ettől, te jó ég… =( (tippre: 3-5 év, remélhetőleg nem wishful thinking)

 • dropd

  Bróker tekintetében megnéztem több lehetőséget is, külföldön belföldön és a Random Capital úgy tűnik jó lesz. Az IB és a Lynx az inactivity fee miatt nem túl vonzó. Neked vagy valaki másnak esetleg vélemény? Irtam nekik egyből válaszoltak is, már elérhető náluk a 7 új ETF. Mellesleg, a DEGIRO több napja nem válaszol szoval ez miatt sem szimpatikusak.
 • headset

  “… Random Capital úgy tűnik jó lesz…”

  Nekem van számlám a Randomnál. Teljesen korrektek. A telefonos ügyfélszolgálatuk is jó.

  Van BÉTa részvény és BÉTa ETF is.

  Több különlegesség is elérhető: pl. amerikai premarket és postmarket.

  A pénzváltás 0,3% (min 1500 Ft).

 • dropd

  Köszi a megerősítést, már folyamatban van a számla!
 • Géza

  “A BÉTa részvények továbbra sem elérhetőek, de a BÉTa ETF-ek igen.”
  KBCnél? BÉTa ETFek?
  Én nem látom a keresőben, hogy magyar HUFért megkaphatnám mondjuk
  ISHARES CORE S&P 500 ETF IE00B5BMR087 SXR8
  -et.
  Hol találom? Olyan van, hogy rátalálok adott etf-re, de valóban csak Amszterdamban, v máshol.
 • Géza
  KBCnél hogyan lehetséges ezen ETFekkel a BÉTes viszonyok közt kereskedni?
  Milyen néven keressek rá (többen írtátok, hogy elérhető)
 • headset
  @Géza
  “KBCnél hogyan lehetséges ezen ETFekkel a BÉTes viszonyok közt kereskedni?
  Milyen néven keressek rá (többen írtátok, hogy elérhető)”

  Amikor azt írtam (2018-10-01 at 23:18), hogy a BÉTa ETF-ek elérhetőek valóban ott voltak a webbroker kereskedési listában, kipróbáltam.
  De mostanra eltüntek.

  Egyébként a részletes keresésben van egy olyan szűrő, hogy BÉTa. Ott megjelenik néhány részvény Budapesten, forint árral is.
  De ha az ember vételi ajánlatot ad, akkor az utolsó lépésben azt írja a WebBroker2, hogy “használata nem engedélyezett”.

  Ez van.

  De meg lehet kérdezni az ügyfélszolgálatot, hogy mi a policy és felveszik-e a kiszemelt BÉTa ETF-et a kereskedhetők listájába.

  Akár emailben, panasz megnevezéssel. Akkor közepes szintre is eljut és kötelesek hivatalosan válaszolni.

 • András
  NetBrokeren próbáltam venni a fent emlitett ETF-fekből. Kezdőként kevés pénzzel, pár darab ETF-et.
  Azt tudtam, hogy csak piaci áras illetve limit áras megtbizást adhatok, az utóbbit az aznapi min és max ár közé.
  Ennek ellenére visszautasitott azzal, hogy befolyásolom a piacot?!
  Felhívtam az információt, ahol közölték,ha 5 db-nál kevesebb egységre adok vételi megbizást, akkor a rendszer piaci befolyásolásnak érzékeli. Ugyanakkor tovább enged és létrejöhet a megbizási szerződés.
 • googyi
  “De meg lehet kérdezni az ügyfélszolgálatot, hogy mi a policy és felveszik-e a kiszemelt BÉTa ETF-et a kereskedhetők listájába.”

  Én leveleztem velük. Arról van szó, hogy a KBC-nek Európában mindenfelé vannak ügyfeleik és van egy olyan policyjuk*, miszerint egy értékpapír egy tőzsde. Az új BÉT-es ETF-ek mind megvannak valamilyen tőzsdéről már a rendszerükben és perpill ha átállnának a HUF-os BÉT-esekre, akkor minden ügyfelük csak a HUF-ost tudná venni.
  Elvileg keresik a megoldást és az ügyfelek türelmét kérik.

  *Én azt sejtem, hogy szoftveres oldalon lehet olyan korlátozás(/tervezési hiba), hogy egy ISIN-nel csak egy értékpapír lehet.

 • headset

  Szerintem nem szoftverhiba, mert 2017 márciusában simán tudtam BÉTa Deutsche Bankot venni, miközben természetesen a XETRA-s lehetőség is létezett.

  A BÉTa akkor tünt el, amikor érvénybe lépett az ESMA rendelet (2018. augusztus). Úgy emlékszem emailben vagy közleményben meg is írta a KBC, hogy emiatt csak egy tőzsdéről forgalmaz minden részvényt.

  Pedig a rendelet célja nyilvánvalóan csak az volt, hogy a szolgáltatók ne tudjanak ügyeskedni és a kisbefektető egyszerűbben tudja követni, hogy reális volt-e az árfolyam, amin az üzlet megvalósult.

  Emiatt kár volt kizárni a BÉTa-t. Ha a vevő tudja, hogy a BÉTa-n vásárolt, akkor nem jelent problémát, hogy a XETRA-n más volt az árfolyam.

  Más szolgáltatók nem voltak ilyen szűklátókörűek és továbbra is van BÉTa. Persze, lehet hogy ez szándékos és a KBC a viszonylag magas devizaváltási költségeken akar extrán keresni.

 • dropd
  Sziasztok,
  Kező kérdések jönnek ismét, az egyik, hogy TBSZ számlára osztalékfizető ETF-et nem lehet venni igaz? Nekem ez jön logikusan de kérlek erősítsetek vagy cáfoljatok meg ebben.
  A másik, RC Netboon rendszerben az USA ETF-ek mellett mindenhol ott van hogy “Csak eladás”. Ez abból adódhat hogy nem olyan a számlám/nem fogadtam el valami nyilatkozatot vagy abból hogy ezek most nem elérhetők európában? Köszi előre is
 • Balázs
  Sziasztok!

  A BÉT közlemény szerint, az SXR8-at vezették be ami az adatlapja alapján nem ugyanaz mint a CSPX.

  Szóval szerintem ez pont nem az osztalék visszaforgató verzió a bevezetővel ellentétben.

  SXR8 (accumulating: osztalék fizető): ishares.com/de/privatanleger/de/produkte/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund

  CSPS (thesaurierend/distributing: osztalék visszaforgató): ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund

 • Kiszamolo
  Balázs pont fordítva.
 • Spurdisznó
  “De meg lehet kérdezni az ügyfélszolgálatot, hogy mi a policy és felveszik-e a kiszemelt BÉTa ETF-et a kereskedhetők listájába. ”

  Erste Broker is hasonlóan, nem minden ETF-et tüntet fel. Azt mondják, külön kérésre, ISIN alapján felvehetnek ETF-eket, de mi szerint engedélyezik, azt nem árulták el. Én 5 ETF felvételét kértem, ebből 3-at vettek fel, 2 db elutasítottak gyakorlatilag indoklás nélkül. (nagy etf-ek voltak…) Szerintem alap lenne, hogy mondjuk az összes iShares Core ETF szerepeljen, de ez nem így van (jelenleg).

  Fogalmam sincs, mi az oka ennek a szívózásnak, rosszindulatú tippem az lenne, hogy talán saját ratyi aktív alapjaiknak nem szeretnének bizonyos esetben konkurenciát?

 • naa
  “talán saját ratyi aktív alapjaiknak nem szeretnének bizonyos esetben konkurenciát”

  Bingó.

  Amúgy kezd érdekes lenni a tőzsdei korrekció Amerikában… Lassan egy befektető generáció felnőtt úgy, hogy nem látott a mostaninál komolyabb esést, utóbbi években mindig megvették az ilyen eséseket, kíváncsian várom, most mi lesz…

 • Spurdisznó

  A Shiller CAPE szerint simán akár egy 50%-os esés is benne lehet a pakliban a csúcshoz képest USA-ban. De sosem lehet tudni, lehet, hogy ilyen drágák maradnak a részvények nagyon sokáig.

  Én inkább az Emerging Markets indexre kezdem befonni a szemöldököm, lassan bear market területen van a dolog és reál értéken kb ott van, mint 10 éve volt.