Ingatlanvásárlás külföldön

Gyakori visszatérő kérdés a külföldi ingatlanvásárlás, sokak fantáziáját megmozgatja az állítólagos 8-10-12%-os éves hozam dollárban. A hírek szerint gombokért lehet venni ingatlant Floridában, akár bérlővel együtt is. Más dolgunk sincs, mint számolni a pénzt, amit a bérlő fizet és büszkén hátradőlni azzal a tudattal, hogy immár külföldön is van ingatlanunk.

Számtalan cég kínál floridai ingatlant, teljes ügyintézéssel. Nem is kell tudnod angolul, helyismeretre sincs szükséged, ők mindent megoldanak, beleértve a jogi dolgokat is.

Sőt, most a legújabb sláger a brazil piac, ahol csiliárd százalékos haszonra lehet szert tenni, mert az árak fénysebességgel emelkednek évről-évre. Most épülő ingatlanokban lehet lakást lefoglalni, állítólag Brazília legfelkapottabb részein. Mivel Rióban 250%os áremelkedés volt már eddig is csak az elmúlt hat évben, de más nagyvárosokban is 200%-os drágulásról beszélhetünk és Brazília rendezi a következő olimpiát is, ki az a bolond, aki ki akar maradni a dologból?

Ilyenkor jön a kérdés, szerintem is érdemes-e beszállni? Ekkor szokott elkerekedni a szemem és kihagyni a lélegzetem. Senkit nem szeretnék megbántani, de olyan emberek, akiknek arról sincs fogalmuk, hol és milyen lakást lenne érdemes megvenni befektetési céllal Budapesten, hogyan lehet egy ingatlan megtérülését kiszámolni és idehaza milyen járulékos költségei vannak egy vásárlásnak (illetékek, stb.), a világ másik táján akarnak ingatlant venni, amiről semmit nem tudnak egy olyan cégen keresztül, amit egy fikarcnyit sem ismernek. Mindezt minden nyelvtudás és helyismeret nélkül.

Az egyik ilyen sokat reklámozott, külföldi ingatlanokkal foglalkozó cégnek néztem utána. A domainnevet egy azóta kényszerfelszámolással(!) megszüntetett, eredetileg nyomtatókkal foglalkozó cég jegyezte be (itt tudsz utánanézni a domainek tulajdonosának), majd egy olyan cég használja jelenleg, amelyiknek igen furcsa a tulajdonosi összetétele (ezt itt tudod lekérdezni: e-cégjegyzék) és tavalyi évre mindössze 16 milliós forgalmat és 300 ezer forintnál is kevesebb hasznot vallott be. (Ennek pedig itt tudsz utánanézni: e-beszámolók)

Nekem ettől egyből megjött a bizalmam a cég felé, amelyik milliárdos ingatlanprojektben értékesít még csak épülő ingatlanokat, de sokakat ilyen apróságok nem érdekelnek. Lényeg, hogy szép színes legyen a weboldal és sok hozamot ígérjenek, meggyőző körítés mellett.

Veszünk egy (egyelőre) csak papíron létező lakást Brazilía valamelyik részén (Tényleg, anyjuk, hol is van Brazília? Hú, de marha nagy és milyen hosszú a tengerpartja.), mert be akarjuk fektetni a pénzt és a bankbetét már keveset hoz.

Jártál azóta Egyiptomban, mióta kipukkant az ingatlanlufi? Nem házak állnak befejezetlenül, hanem egész városrészek, sőt városok. Több tízezer lakás. Elég megdöbbentő látvány. De Spanyolországban is sok ilyen helyet láthatsz, egész szellemvárosokat. Vajon mennyit érhet most ott a félkész ingatlanod? Megkapod a beígért évi 12% hozamot és töretlen az áremelkedés?

Horvátország is megvan, ahol a hatóságok nemes egyszerűséggel eldózerolták az engedély nélkül épített házak százait a szigeteken? Rengetegnek magyar tulajdonosa volt, aki rémálmában sem gondolta, hogy engedély nélkül építették a házát. Ez van, amikor nem tudsz horvátul és nem mentél be a helyi földhivatalba és az önkormányzathoz. Vajon tudsz annyira angolul vagy portugálul, hogy ezeknek utánajárj? Vagy elhiszel mindent annak, aki mindenáron eladni akar neked?

Vagy egy poros floridai kisvárosban veszel egy lakást, ami az ügynök szerint nagyon jó helyen van. Ja persze, mert el akarja adni. Majd biztos elmondja, hogy egy drogtanya van a szomszédságában, vagy éppen most zárták be a helyi gyárat és mindenki menekül, mert nincs munka a környéken. Esetleg elkezdődött a hely lecsúszása, egyre több a fekete és a latin a környéken, ezért esnek az ingatlanárak. (Amerikai gazdasági magazinok is azt tanácsolják, hogy olyan helyen vegyél csak ingatlant az országon belül is, amit folyamatosan szemmel tudsz tartani, pont a fent említett dolgok miatt.)

(Az egyik ügyfelem abban az angliai városban vett lakást kiadási céllal, ahol él. Csakhogy a lakás csak egy pár utcával van messzebb a vasúttól, amivel be lehet járni Londonba, mint amit az emberek kényelmesnek tartanak naponta kétszer lesétálni. Ezért aztán minden bérlője faképnél hagyja pár hét után, kénytelen eladni a lakást és venni egy másikat, közelebb a vasúthoz. Most már érti, miért volt sokkal olcsóbb ez a lakás, mint a többi. De te biztos nem fogsz így melléfogni, még akkor sem, ha meg se találod a városkát a térképen, ahol házat akarsz venni.)

Aztán az építészethez mennyire értesz? Fel tudod becsülni egy 30-40 éves ház állapotát, különösen az amerikai faházak tekintetében? Tudsz egy olcsó asztalost, festőt, kőművest a világ másik végén, vagy hagyod, hogy az ügynökség a szemedet is kilopja, amikor helyetted intézi ezeket?

Vajon mikor fogsz rájönni, hogy azért volt olcsóbb abban a megyében a hasonló lakás, mint máshol, mert az éves ingatlanadó jóval 2% felett van ott, ami picit sem ritka Floridában?

Végeztél elemzéseket a várható ingatlanpiaci helyzetről, a demográfia, az ipar és egyéb alakulásáról, hogy vajon mennyire reális hosszú távon a felvázolt ingatlanár-növekedés?

Gondolom a dollár vagy a real árfolyamkockázatával is tisztában vagy, meg azzal is, milyen infláción ment keresztül a real az elmúlt évtizedekben. Mert akkor nem fogsz úgy járni, mint azok az ír befektetők, akik 230 forintos áron váltották be az eurójukat, hogy aztán megvegyenek egy 30 milliós ingatlant Budapesten, amit most 22 millióért adnak el és 310 forinton váltanak vissza euróra. Az nagyon szép lesz ha a befektetésed szépen hoz realban, csak közben annak az árfolyama összeesik az euróhoz képest. (Nyilván hallottál a 6821%-os 1990-es és a majdnem 5000%-os 1995-ös brazil inflációról. Biztos vagyok benne, mert csak nem fektetsz be a világ másik végén, mielőtt ilyeneknek utána járnál.)

Egyébként is, áruld már el, mi a csodáért akarsz lakást venni, amivel csak a nyűg és a gond van?

Ha szerinted annyira nagy buli az ingatlan bárhol a világon, miért nem veszed meg az ingatlanfejlesztő vagy az ingatlanhasznosító cégek részvényeit? Miért nem fektetsz helyi ingatlanalapba? Vagy veszel egy gombnyomással valamelyik REIT (Real Estate Investment Trust) papírjaiból, amelyik kötelezően kifizeti a profit 90%-át a befektetőknek és még a papír értéke is emelkedhet, miközben az ingatlanok értéke van mögötte fedezetnek? Találsz közöttük apartmanokat kiadó cégeket éppúgy, mint irodákkal vagy plázákkal foglalkozókat, ingatlanfejlesztőket és hasznosítókat egyaránt.

Nem tudsz közöttük választani? Sebaj, vedd meg mindet egy ETF-en keresztül, több tucat áll azokból is rendelkezésedre. Unod az Egyesült Államokat? Vehetsz ilyen értékpapírokat az egész világból.

Ekkor ugyanúgy részesedsz az ingatlantulajdonlás anyagi előnyeiből (már ha éppen vannak neki), csak éppen a kockázatod sokkal kisebb.

(Mindezzel persze nem azt akartam mondani, hogy biztos ráfázol, ha külföldi ingatlant veszel, mert ráfizetsz, vagy átvernek. Előfordulhat, hogy jól jársz, de vajon minden szempontból józanul mérlegelted-e a befektetésed kockázatát és hasznát rövid és hosszú távon egyaránt? Ha nem beszéled a helyi nyelvet, nem túl nagy bátorság beleugrani egy ilyen tranzakcióba? Ha beszéled, miért van szükséged magyar közvetítőkre? Szeretsz duplán fizetni jutalékot? Ha annyira tuti az üzlet, miért nem mész ki te magad Floridába és keresel egy jó ingatlant a helyszínen egy helyi iroda segítségével? Ja és miért nem találnak helyben befektetőket ezekre az ingatlanokra, miért kell őket Magyarországon eladni? Gondolod, nincs senkinek 150.000 dollárja Floridában, hogy megvegye ezt a fantasztikus ingatlant, ami évi 10%-ot hoz?)

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Share

28 hozzászólás

 • Dörnyei József
  Jó kis cikk…

  Javaslok még olcsó ingatlant Afrikai szigetcsoporton, Ebola fertőzött országokhoz közel.

  De nyilván mindig van olyan palimadár, aki ilyesmibe fekteti a család megtakarítását. Persze nem sok, mert különben a cégnek nem 16M lett volna az éves árbevétele. Azért még van remény…

  A leggázabb az egészben, hogy a legtöbb befektető nem tudja, hogy neki kell majd kitölteni az adóbevallást is, egy nemzetközi adóbevallás mindkét országban, Magyarországon és a másik országban. Ez nem fog sikerülni, még segítséggel sem, mert szinte senki nincsen, aki ismeri pl. mind a US + állam, mind Magyarország adórendszerét naprakészen.

 • Promo921
  Mammut 2-ben van is “irodája” az egyik ilyennek. Olyan szép képeket mutatnak a házakról, hogy majdnem vettem is egyet, de csak majdnem.
  Biztos van 1-2 betérő bale…akarom mondani befektető, különben már rég bazárt volna. Az a baj az emberek kapzsik és mohók, elvakítja őket a sok $$$, amit már elképzelnek haszonnak.

  Ui: Aki tutibizots befektetést akar lehet nálam jelentkezni 100% haszon, nincs kockázat, minimum 100 millió Ft. Apró betűst nem kell elolvasni, nem is érdemes.

 • beszámoló
  szép írás, akiket ez sem bizonytalanít el, azok vagy nagyon értenek hozzá vagy annyira ostobák, mint az 1 rétegű wc papír, mert még arra sem jók, hogy…ki lehet találni, hogy melyikből van több?? 🙂

  azt sem értem, hogy az emberek miért ennyire hiszékenyek? persze a világ másik felén (mondjuk pont Amerikában) nincs elég befektető, akik meg tudnák venni ezeket az ingatlanokat és hát a nagy magyar rokonságra tekintettel elhozzák ide nekünk az évtized business-ét! bár mindig vannak emberek, akik a 150-es fizuból 300-as plazma tv-t vesznek..nonsense…mielőtt külföldi ingatlanra költesz kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükségem van rá? tudom mivel jár ez az egész? vagy egyszerűen lépj hátra 2-őt és kérdezd meg, hogy az eladó miért adja el fél/harmad áron az ingatlant? ő lenne a kalkuttai Terézanya? Ha ez az egyetlen elfogadható válasz, akkor valszeg át akarnak b@szni!

 • mesterséges unintelligencia
  “Esetleg elkezdődött a hely lecsúszása, egyre több a fekete és a latin a környéken, ezért esnek az ingatlanárak.”

  Egyébként miért baj az, hogy azon a környéken egyre több a fekete és a latin és esnek az ingatlanárak? 🙂
  Látenskedünk, alantasan célozgatunk? Pár napon belül már másodszor? Nem lesz ennek jó vége! 🙂

 • Oscee
  Hat en laktam mar egy “poros floridai kisvaros”ban oceantol egy kopesre. Soha tobbet, koszonom szepen 🙂 Persze google terkepen lehet, hogy az is csabitoan nez ki.
 • Tibor
  en azt az egyet nem ertem, hogy akik ennyire nem ertenek a penzhez, azoknak honnan van ennyi befektetni valo penze?!
  ja, gondolom, hitelbol…
 • doboz
  Aki ingatlanba akar fektetni, felesleges külföldön nézelődnie, Budapest tökéletes helyszín.
  Ügyesen választva és okosan csinálva, 8-9%-os hozammal lehet kiadni piacképes lakásokat, dübörög az albérletpiac, a lakásárak pedig mélyponton.
 • Mugerin
  Teljesen igazad van, viszont szerintem néha hozz fel pozitív példákat is (pl. Bónusz, Prémium államkötvény összehasonlítás), különben a sok csaló azzal fogja kimagyarázni a róluk szóló negatív cikket, hogy te csak belekötsz mindenbe.

  Kell a pozitív példa is, még ha az csak 3-4-5%-os hozamot jelent.

 • KZoltán

  Ja! Nagyon unpc ez a mondta.
 • Chemist
  Ezek az ingatlanok nagyszerű lehetőségek! Én is ilyenbe fogok fektetni, miután a nigériai herceg átutalja a pénzt aminek a bankköltségeire elküldtem az egész vagyonomat, plusz amit a házamra adott a bank 45% THM-re!

  Komolyabban: ez miért legális? Úgy értem, ha Tribuszernét bevarrták, akkor őket miért nem?

 • Harkányi Zoltán
  Valóban, inkább külföldön éri meg befektetni, mint Magyarországon. Itthon az ingatlanpiac soha nem fog magához térni, nem úgy mint az USA, Németország , vagy UK, ahol már évek óta tart az áremelkedés.
  Jó fekvésű, kis alapterületű lakásokkal lehet elérni a legnagyobb hozamot, a befektetett tőkére vetítve. A relatíve drágább helyeken , kisebb hozamot lehet elérni, de ott meg a folyamatosa áremelkedésből profitálunk. A legfontosabb dolog viszont az, hogy többet nem kell tartanunk a vagyonunk elértéktelenedésétől. Aki “forintban utazik” az elkövetkező években is vagyonvesztéssel fog szembesülni, ahogy eddig.
 • Zabalint
  Az az abszurd ebben az egészben, hogy ha valaki itthon vesz mondjuk egy 10 milliós lakást befektetési célból, akkor általában általa ismert környéken teszi, és még alaposan utána is jár minden apró részletnek. Ugyanezt nagyon nehéz lenne megtenni egy másik földrészen, nyilvánvaló, hogy ahogy itthon is igyekeznek lehúzni a külföldi, tájékozatlan vevőket, ez nem lehet másképp más országokban sem.
 • Géza
  Tribuszerné hogy jön ide? Ő pénzt vett át emberektől, hogy majd befekteti busás haszonnal. A pénzt viszont lenyúlta (eleinte fizetgetett ugyan hozamot, de azt az újabb emberek beszedett pénzéből).

  Ezzel szemben az ingatlanközvetítés nem illegális, még a külföldi ingatlanok közvetítése sem. Ha netán valamelyik ilyen cég az átvett pénzből nem venné meg az ingatlant, az lenne Tribuszernével párhuzamba állítható.

  Persze ha valósnál kedvezőbb színben tünteti fel az ingatlant, és olyan megtérülési számítást mutat be, amely egy szakmabeli számára nyilvánvalóan nem reális, de egy laikus számára kecsegtetőnek tűnik, az szintén csalás. Csak ezt elég nehéz bizonyítani. Ha nem jön be a várt haszon, hát azt fogják mondani, hogy peched van. Pedig tényleg olyan jónak nézett ki…

 • Géza
  “A relatíve drágább helyeken , kisebb hozamot lehet elérni, de ott meg a folyamatosa áremelkedésből profitálunk.”

  Folyamatos áremelkedés a világon sehol nincs. Mindenütt hullámzik az ingatlanpiac. (reálértéken legalábbis – pl. nálunk a rendszerváltás utáni magas infláció mellellett úgy tűnhetettt, hogy emelkednek az ingatlanárak, de ez virtuális volt).

  Az ingatlan kiadásából származó bevétel viszonylag jól kalkulálható. Ezzel szemben a majdani áremelkedés, az tiszta spekuláció. Évek óta emelkednek a német ingatlanárak? Igen. És ez meddig fog tartani? Senki se tudja.

 • mesterséges unintelligencia
  Angol ingatlanbuborék?
  “Egy Angliában élõ barátom azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy akkor most buborék van-e a brit lakáspiacon? Gondoltam, hogy a sokszázezer “kitántorgott” honfitársunk kapcsán a válasz talán némi közérdeklõdésre is számot tarthat.”

  privatvagyonkezeles.hu/alapblog/16-citadella/5618-

 • Poszáta
  Egyetértek. Engem személy szerint jobban érdekelne az új sorozatú Bónusz Államkötvény. Kiszámoló, esetleg erről tudnál írni, összehasonlítani más befektetési lehetőségekkel? Lehet, nem vagyok egyedül, aki kíváncsi lenne a véleményedre ez ügyben.
 • Bence
  Ha 1 darab ingatlant vesz valaki, az nem sokban különbözik attól, mintha 1 db cég részvényeit venné csak.

  De szerintem a legtöbben egyetértenek vele, hogy 1 db részvényt venni vagyonunk legnagyobb részéből túl kockázatos. Minden alapszintű pénzügyi tankönyv tanítja, hogy diverzifikálni kell (több különböző befektetés között szétporlasztani a kockázatot).

  Tehát nem értem, miért gondolja valaki, hogy nem iszonyú kockázatos szinte minden pénzünket egyetlen ingatlanba fektetni?
  Ingatlanból is több kell, mint ahogy részvényből is. De egy kisbefektetőnek erre nincs pénze, itt jön képbe a cikkben említett REIT ETF.

  Megveszel egy REIT ETF-et, és egyetlen tranzakcióval máris részesedni lehet USA, Európa, Ázsia különböző részein lévő különböző fajtájú ingatlanjainak hozamaiból.

  Miért kell mindent egy lapra felrakni és csak egyetlen ingatlant venni? Aki ingatlanmániás, annak ott van a REIT ETF.

 • Harkányi Zoltán
  Géza szerint: “Folyamatos áremelkedés a világon sehol nincs” Vannak azért világvárosok, ahol majdnem folyamatos az áremelkedés, pl. London vagy München. Ott tuti a befektetés, mert olyan pénzügyi központok, ahová folyamatos a beköltözés és a keresleti nyomás.
  Bence szerint A REIT ETF csak egy papír , amivel ki lehet t….ni
  Egy medve piacon a 40%-át is elvesztheti. Ellenben, egy jó fekvésű ingatlan biztosítja a folyamatos bevételt és még az ára is növekedhet hosszú távon.
 • janos
  Zoltan:

  Az a helyzet, hogy meg Londonnak es Munchennek is vannak lecsuszo reszei. Ezt hogy talalod ki?

  Van egy olyan gyanum, hogyha a londoni ingatlanokba fekteto ETF veszit 40%ot az arabol, akkor a londoni ingatlanok is veszitettek az arukbol, hiszen az ETF belejuk fektetett…

  Jol sejtem, hogy kulfoldi ingatlanok kereskedesevel foglalkozo cegnek dolgozol?:)

 • mesterséges unintelligencia
  Harkányi Zoltán: “egy medve piacon a 40%-át is elvesztheti. Ellenben, egy jó fekvésű ingatlan biztosítja a folyamatos bevételt és még az ára is növekedhet hosszú távon.”

  Ha már pénzügyi központ, akkor München helyett nem inkább Frankfurt am Main?

  Viszont egy osztalékfizető REIT úgy működik, mint az ingatlan: mindegy, hogy mekkora az ETF piaci értéke (=ingatlan ára), ha kifizeti az osztalékot (=bérleti díjat). Persze, abban az értelemben, ha osztalékra gyúrsz és nem az árfolyamnövekedésre.

 • tb
  elegendő vagyon birtokában a saját magad által lakott ingatlan megvétele lehet bőven racionális. Leginkább azért, mert ez kockázatmentes bevételt jelent, hiszen a bérleti díjat nem kell kifizetned, annak változásának kockázatának, a bérlet felmondásának nem vagy kitéve. Másrészt pénzben nehezen kifejezhető a birtoklás öröme is, hogy szabadon módosíthatod a lakhelyeden azt, ami bosszant, vagy jó ötletnek tartod. Nyilván megjelennek más kockázataid: a ház fenntartási költségei, karbantartása, kárai, és általános amortizációja.

  Természetesen megint más a helyzet, ha hitelre veszed, és megint más, ha egy zuhanó vagy túlárazott piacon vásárolsz.

 • Bence
  Az ingatlan pont olyan kockázatos, mint a részvény. Meg kell nézni a REIT indexek hozamait. Rá lehet keresni pl. REIT index performance.

  Válság alatt az ingatlanok ára is 40%-ot esett.

  Nem értem, hogy milyen adatokat alapján mondja valaki, hogy az ingatlan tuti befektetés. Valami kézzel fogható adat kéne.

  Én a REIT indexek hozamait tudom mutatni, az alapján az ingatlanbefektetés kockázata nagyjából akkora, mint a részvénybefektetés kockázata. Konkrétan pl. lehet olyan is, hogy valaki ingatlanba fektet, és 10 év múlva még mindig mínuszban van (bár ez ritka).

  Nekem van részvény és ingatlan ETF-em is, mert jól kiegészítik egymást, viszonylag alacsony a részvény és az ingatlan korrelációja, így jól megvannak egymás mellett egy portfólióban.

  De az ingatlan ugyanolyan hosszútávú és kockázatos, mint a részvény, nincs “tuti áremelkedés”, az csak mese.

 • kp
  Jó cikk…

  Páran mintha nem értenék: nem arról szól, hogy jó befektetés-e az ingatlan vagy sem, hanem hogy 0 tudással 0 információval meg 0 tapasztalattal az értékesítésben érdekelt cégek “tanácsai” és “számításai” alapján nem befektetni lehet, hanem lottózni.
  Azaz legnagyobb valószínűséggel bukás a vége, és több 10M tételnél azért tud fájni.

  Nyilván mindenki beszéltmár olyannal aki hallott már olyanról akinek az ismerősének bejött: erős a gyanúm hogy ugyanarról az 1 személyről hallunk mindig 🙂

  Amugy sem ártana tudomásul venni: ha valaki tud egy igazán jó üzletet, azt meglépi. Nem fogja aprópénzért eladni a lehetőséget. Amit hirdetnek az a kicsit talán jó és a biztosan nagyon rossz között helyezkedhet el – műfajtól függetlenül.

 • Toth Ferenc
  Montenegro.Az kozel van.Magyarorszagi befektetok mar 355 millio Eurot fialtatnak ebben az orszagban.Oket csak az Olaszok 486m es az Oroszok 478 millios befektesei elozik meg.
 • pemetepocok
  A helyzet az, hogy amit az ingatlanügynök mond (akár itthoni, akár külföldi ingatlannal kapcsolatban), az TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ. Hasonló kategóriát képviselnek a nagy ingatlancégek által kiadott “elemzések” – melyeknek az árak többnyire tényszerű bemutatásán kívül nem sok közük van a valósághoz, legtöbbször saját néhány %-os piacrészesedésük alapján bátorkodnak véleményt nyilvánítani a teljes piacról, melynek döntő részét nem ismerik.

  Tartalmazhatnak néha valóságot is, mondjuk olyan mértékben, mint a Blikk című nyomdaipari termék szövegei, vagy a TV2 Tények című programsugárzása, esetleg az Origo vagy az Index íróasztal mellett fél óra alatt összeb..ott “tényfeltáró” karatkersorozatai.

  (Merthogy újságcikkről, híradóról meg ilyesmikről ugye itt szó nincs).

  Mindennek utána kell nézni, itthon saját ügyvéddel, és sok-sok személyes utánajárással, rengeteg izgalmas dolog tud kiderülni.

 • jurta
  Én is azt gondolom, hogy:

  jók ezek a kijózanító cikkek, megjelenítik és tudatosítják bennünk a befektetések kockázatát, de ebben a töménységben, ahogy nyomod őket ellenpélda nélkül, elriasztanak a vállalkozó, kísérletező kedvtől.

  Úgy olvasnék mellettük több olyat, hogy: “Tegnap Emerencia jött tanácsadásra. A következő jó döntéseket hozta meg eddig: kifizette az adósságait, felmondta a kedvezőtlen szerződéseit, továbbtanult, majd rájött, hogy szeret varrni. Megtalált egy piaci rést: az igényes kutyaingeket, ma már minden nap befut egy rendelés, hamarosan fel akar venni egy alkalmazottat. Ez persze évekig tartó keserves küzdelembe és önmagával való kíméletlenül őszinte szembenézésbe került neki. Szinte már csak a hosszú távú terveit kellett tisztáznunk, és egy jobb cégformát és vállalkozói számlát találnunk a mostani helyett.”

  Mint ez: //kiszamolo.hu/neked-is-sikerul-valtoztatni/

 • NAR
  Azért teljes ingatlanalap is be tud dőlni, lehet azzal is bukni bőven, lásd pl. privatbankar.hu/befektetes/egy_heten_belul_ket_ingatlanalapot_szamolnak_fel-241756
 • Géza
  én sem gondolom, hogy megérné az 5 éves kamatperiódus a magasabb kamattal. Mi van, ha mégsem megy fel a kamatszint? Vagy ha lemegy az EUR kamatok szintjére? Mert mondjuk belépünk az EUR zónába?

  Az 1 éves kamatperiódus követi a valós piaci viszonyokat. Igen, lehet, hogy meglódul az infláció, megemelkednek a kamatok. De akkor remélhetőleg a fizetésem is emelkedik…