Egyesületi életbiztosítás nem-változás

Többen kérdeztétek, hogyan érinti az egyesületi életbiztosítást a jövőre bejelentett adóváltozás, miszerint megszűnik az adómentes életbiztosítás lehetősége.

A jó hír, hogy sehogy nem érinti. Ugyanis ezt nem a munkáltatódtól kapod, idén még adómentesen, jövőre már adótól sújtva, hanem te fizeted a saját adózott jövedelmedből. Ezért téged (minket) ez a változás egyáltalán nem érint, eddig is az adózott pénzedből fizetted.

Share

8 hozzászólás

 • S.E.
  Azt lehet tudni, mivel indokolták a munkáltató által fizetett biztosítás megadóztatását? (Már úgy értem, azon kívül, hogy kell a pénz…)
 • Kiszamolo
  SE, a teljes cafeteriát beszántották, nem csak ezt. Egyedül csak a SZÉP kártya maradt, az csak véletlen, hogy azután hozták ezt a törvényt, hogy némelyek jól bevásároltak magyar hotelekből.
 • handyman
  “eddig is az adózott pénzedből fizetted” – az adózott pénzedből befizeted az adót (pl. ingatlanvásárlásnál illeték) És miközben átutalod ezt az adót, még tranzakciós adózol is… Nem az a kérdés, h adózott-e a pénzed, hanem hogy hányszor…
  Bocsi az offért!
 • Joy
  Arra azért nem vennék mérget, hogy az új tulajdonosok a SZÉP-kártyákból órási pénzeket fognak kaszálni.
  Egyrészt max a felét kérheted szálláshelyre, másrész ma már szinte bárhol, akár a legutolsó kis falusi szálláshelyen is tudsz vele fizetni. Kártyaterminál nélkül, internet segítségével.
 • naa
  Nem azoknak a biztosításoknak a megadóztatására gondolsz, amikor a cégvezető saját magára kötött egy “teljes életre szóló” befektetési (igen, unit linked) életbiztosítást, aminek a díját teljes egészében elköltségelte a cég az adott évben?
  A kedvezményezett a biztosított családtagja volt: ha bekövetkezett a biztosítási esemény, akkor így a befizetett, befektetett pénz kvázi adómentesen került vissza a családhoz.
  Ha meg nem, akkor sok év múlva, vagy amikor éppen úgy jött ki, visszavásárolhatta/megszüntethette a cég a biztosítást, ezzel gyakorlatilag mostani, azonnali adóalap-csökkentést ért el úgy, hogy majd egyszer, sokkal később nyilván a cégbe visszakerülő pénz növeli az adóalapot.
  Ez jó volt, hiszen a “bruttó” bevételből fektethettél be mint cég, azzal hogy a megfelelő alkalommal visszaveszed (pl. ha neadjisten veszteséges lenne a cég amúgy). Már ha kisebb díjú biztosítást sikerült.
 • naa
  (folyt) Akinek régóta volt ilyen, már csak azért is nagyon jól járt, mert a társasági adó sokat csökkent, ha jól emlékszem 18%-ról a mostani 9%-ra, így ezt máris megspórolta, ha most adózza le, akinek viszont egy nagyobb beruházás vagy bevétel-kiesés miatt van/lesz olyan éve, amikor amúgy veszteséges lett volna, ott akár a teljes társasági adót megtakarította.
  A fenti biztosításokra 2019-től 40% körüli plusz adót kell fizetnie a cégnek, mint juttatásra az eddigi 0 helyett – amivel nyilván már abszolút nem éri meg a dolog.
  Szerintem megérne egy cikket, h mi a jó döntés most
  – cég visszaveszi a biztosítást, társ. adóalap növelés idén/jövőre, a kedvezőbb időzítéssel
  – magánszemélyre átírni a biztosítást (majd megsz.) – ekkor ha jól emlékszem csak a 15% szja-t kell kifizetni, a korábban “elhalasztott” társasági adót így teljesen “megússza” a cég
  – bonyolódik, ha pont bónusz-fizetés előtt áll
 • Kulombos

  A Unit-linked biztosítások után már 2018. január óta kell fizetni adót cégesen. (Mármint ha a cég fizeti a biztosítási díjat és pl. az ügyvezető veszi fel lejáratkor). Előtte adómentes volt és kifizetéskor fizette meg a kedvezményezett az (kifizetéskor érvényes) adót. A kockázati biztosítás idén még adómentes (ekkor semmit nem kap a kedvezményezett lejáratkor, csak a biztosított esetleges halálakor), 2019-től már ez is adóköteles lesz.
 • naa
  Köszi, akkor rosszul emlékeztem.
  Akinek még van céges kockázatija, annak jó lehet a Kiszámoló életbiztosítás helyette… 🙂