Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára.

Ennek oka a borzasztóan gyenge forint és a magas infláció. A forint a napokban egy negyed hajszál híján 372 forintos euróárfolyamig gyengült, ami soha nem látott árfolyamot jelent, az infláció úgy lett 6,5% októberben, hogy a romlás java még várhatóan előttünk van.

(Ráadásul ha más országokkal veted egybe a magyar inflációs adatokat, ne feledkezz el arról, hogy nálunk 2013 óta mesterséges rezsidíjak vannak és most már a benzin is csatlakozott ehhez az eltérített árhoz. Ezt érdemes figyelembe venned, ha más országok inflációjához nézed a magyart. Az ilyen technikák rövid távon kozmetikázzák lefelé az inflációs adatokat, de hosszú távon nagyon károsak és a végén valakinek ki kell majd fizetni a veszteséget.)

A forint régóta negatív reálkamatot kínál (infláció mínusz elérhető kamat), ez egyre kevésbé tetszik a befektetőknek és ha ez kevés lenne, egyébként is most elkezdték kerülni a régiós befektetési lehetőségeket.

Így most az irányadó egyhetes betéti kamat 2,9% lett.

A jegybank trükközött és elválasztotta a “hivatalos” alapkamatot (ami most még mindig csak 2,1%) a bankokat jobban érdeklő egyhetes betéti kamatlábtól. Ha a jegybank korlátlanul befogad egy hétre a bankoktól 2,9%-on bármennyi pénzt – s most ezt csinálja -, akkor ennél kisebb kamatra senkinek nem adják oda a bankok a pénzt, mert minek kockáztassanak. S akkor a gyakorlatban ez lesz a kvázi alapkamat.

Az egyik magyarázat szerint ez csak maszatolás, a jegybank nem merte bevállalni a combosabb kamatemelést, miközben Csehország és Lengyelország nem ijedt meg tőle, így aztán most kamatot is emelt meg nem is, mert is lépni, meg nem is.

A másik magyarázat szerint ezzel hetente tud reagálni a piaci fejleményekre a jegybank, hiszen kamatdöntő ülés havonta csak egyszer van, az egyhetes kamatokhoz viszont hetente hozzá tud nyúlni a jegybank. (Persze lehetne rendkívüli kamatdöntő ülést tartani hónap közben, de azzal csak azt ismernék el, hogy már lángokban áll a ház. Ezért ezt igyekeznek elkerülni.)

Sajnos az euró árfolyama nem rettent meg az újabb kamatemeléstől, most is 367 forint felett van az árfolyama.

Az MNB nagyon elkésett a kamatemeléssel, de legalább most elkötelezettnek tűnik, kérdés, mire lesz elég. Ha nagyon meg akarja menteni a forintot (amiről évekig hangoztatta, hogy nincs árfolyamcélja), hogy ne legyen ekkora az infláció, azzal esetleg felhívja a spekulálók figyelmét és támadás alá vehetik a forintot.

(2008-ban és 2003-ban egy nap alatt kellett az akkori 7%-ról 10%-ra emelni az alapkamatot egy hasonló támadás miatt, igaz, akkor nagyobb volt a külső eladósodottságunk, viszont sokkal nagyobb is volt az euró és a forint közötti kamatkülönbség. Ez utóbbi a költsége egy spekulánsnak, ha euró pozícióból akar játszani a forint ellen. Ezért segített a nagyarányú kamatemelés, hirtelen drága lett spekulálni illetve egyértelmű lett, hogy a jegybank mer durvát is lépni a forint érdekében.)

Ha nagyon nagy kamatemelésre kényszerül a jegybank, nagyon nagy lesz a vesztesége is. Eddig évente több száz milliárd forintot nyert a gyengülő forintot a devizatartalékok miatt (aminek egy komoly része “elvesztette a közpénz jellegét”, ugyanis alapítványokba szervezték ki, lett is botrány belőle), most viszont rengeteget fog bukni a magasabb kamatlábakon.

Az elmúlt években telepumpálták a gazdaságot nulla százalékos hitelekkel (a legutóbbi ilyen a lakossági zöld hitel, de volt már sok vállalkozói hitel is), ami viszont a nap végén visszakerül a bankrendszerbe, majd a bankok berakják az MNB-hez kamatra.

Így a nulla százalékon kiszórt hitelek után (amit a bankok nulla százalékért kaptak és 2-2,5%-on adtak tovább a vállalkozásoknak és a lakosságnak) az MNB 3-4-5%-os kamatokat is fizethet még jó sokáig a saját eredménye kárára. Ezért is mondták sokan, hogy nem kellene ennyi ingyen hitelt kiszórni, főleg nem egy egyébként is túlfűtött gazdaságba, mert egy kamatemelésnél ez komoly veszteség lesz. (A túlfűtött gazdaságba való további pénzöntés, legyen az jegybanki vagy kormányzati, mit eredményez? Igen azt. Inflációt. Ezért volt már a járvány előtt is 4% felett a magyar infláció, amit a járvány egy kicsit mérsékelt, de most újra erőre kapott. Ki hitte volna, hogy tényleg az lesz az eredménye, amire mindenki számított?)

Hát most ez is eljött és úgy tűnik, nem ez lesz a kamatemelési ciklus vége.

Nem tudjuk, hol lesz a kamatemelési ciklus vége, lesz-e további hangulatromlás, mennyi kamatemelés kell, hogy megálljon a forint durva gyengülése, de izgalmas idők elé nézünk, még ha nem is a legkellemesebb izgalmakról szól a dolog a mi szempontunkból.

Share

118 hozzászólás

 • Treil
  kifli:
  Örülj neki hogy a te diplomás fizetésed 12%-ot emelkedik. Vannak sokan akiknek a fizetése nem melekedik, és a legtöbbeknek maximum 4-5%-ot. És akkor nem beszéltünk azokról akiknek esetleg munkájuk sincs.
  Úgy tudom sajnálni itt egyes embereket a problémáik miatt.
 • Joe Black
  hitel pont csuzdi pont hu
  Ezen az oldalon magad is ki tudod próbálni a különböző előtörlesztési terveket. Annyi, hogy az előtörlesztés költségét te magad kell belekalkuláld.
 • speki
  Egy biztos, hogy hatalmas pénzügyi problémák lesznek amit a következő kormánynak kell megoldani. Többször írtam, hogy nem tartok forintot mivel nem bízom a magyar pénzügyi rendszerben. Ezt az országot a fidesz évtizedekre tönkretette….
  2022-ben ha nyer az összefogás, akkor szerintem az EU. is rásegít értékteremtő beruházásokkal a fejlődébe, mert többé nem engedheti meg azt, hogy egy olyan vezető kerüljön hatalomba, aki eddig EU-t megosztó, gyűlöletkeltő politikát folytatott.
  A fidesz újabb győzelme esetén a 2026-os választásokat el kell felejteni, addigra már valami fondorlatos módon kiléptetnek minket az európai közösségből.
 • broma

  “Szerintem aki kormányváltásnak szurkol, az szavazzon a Fideszre, egyék meg amit főztek.”

  Ilyen butaságot ritkán hallani ne haragudj, nem tudtam elmenni mellette.

  Aki kormányváltást akar az ne a fideszre szavazzon.
  A többit meg oldja meg az új kormány, az az ő dolguk.

 • Cold
  Kerlek adjatok tanacsot pusztan az alabb leirt tenyek alapjan.
  -adott egy budapesti panel, amit vinne 27-ert valaki. Ez kb. a realis (nem hirdetesi ara). Ki lehetne adni 100-110 brutto penzert.
  En is ugy erzem jon a szar, tehat le fog menni az ara. Viszont penzt termel havonta.
  Az ara, ha eladom nem kell sehova. Es nem tudom csak a szokasos dolgokba tenni(euro, allampapir ilyesmi).
  Eladni vagy tartani? Az inflan bukok nagyobbat vagy az arcsokkenesen?
  Nem egzakt valaszt varok persze, hanem h ki hogyan gondlkodna a helyemben. Mit erdemes meg megontolni, ilyesmik. Koszonom.
 • Robi
  Nagy dilemmában vagyunk, saját házat szeretnénk venni végre, viszont még kellene 1-2 év mire hitel nélkül összejönne a teljes összeg. A kérdés, felvenni a hiányzó összeget hitelre és megvenni most a házat vagy kivárni inkább az 1-2 évet. Nem sürgős a dolog, jelenleg saját lakásban élünk, így albérletre nem kell költeni. Mert úgy gondolom, hogy két forgatókönyv látszik jelenleg, vagy még nőnek az ingatlanárak és akkor hitellel kb ugyanott vagyok csak előbb meglesz a ház vagy beborul jó pár hiteles és az le fogja verni igen csak az ingatlanárakat. Nem tudom mi lenne a jó döntés, mert nagyon kongatják a vészharangot, hogy 2008 semmi nem volt ehhez képest, ami most jön, akkor viszont nagy felelőtlenség hitelre venni egy túlárazott ingatlant, ami töredékét fogja érni. Mit gondoltok?
 • tumpara
  kifli: nem csökkent a fizetésed, a minimálbéreseké nőtt. Attól, hogy a másiknak jobb, Neked nem lett rosszabb. A minimálbéreseknek amúgy 2 része van: az egyik a szakik (pl. építőipar), akik minimálbért kapnak legálisan, a többit meg zsebbe, a másik pedig akik ténylegesen minimálbért keresnek (betanított munkás). Az előbbi valójában nem oszt, nem szoroz, a másiktól meg ne sajnáld, mert a bér-árspirál előbb-utóbb a Te bérszinteden is megjelenik (lásd Covid-előtti 3-4 év). Szóval egy kis csúszással, de végül Te is megkapod a béremelést, szerintem ennyi a méltányosság jegyében belefér. Persze csak ha közben a vágtató infláció folyamatosan előtted nem jár, mert akkor tényleg rosszabbul jársz. De ilyenkor azért a minimálbéres se tapsikolhat örömében.
 • mad823

  Tök egyszerű: ha találsz a félretett pénznek egy 4,9% kamatozású befektetést, akkor pont ugyanott vagy. De nem árt figyelembe venni az előtörlesztés díját is, ha van.
  Egyébként pedig lehet, hogy egy rövidebb futamidővel jobban jársz (cserébe magasabb havi törlesztővel), mert ott az összesen kifizetett kamatod kevesebb lesz.
 • Peti

  A nagy kérdés, hogy mekkora hozammal tudod befektetni azt a pénzt, amit előtörlesztésre szánnál. Ha kb a hiteled kamatának megfelelő, akkor mindegy. Ha elszáll az infláció, és lesz még prémium állampapír, ami ezt követi, akkor azzal jársz jobban.

  A hiteled első 10 éve 5 %-os befektetéssel:

  – Ha minden év végén előtörlesztesz 1 M-t, akkor a 10. év végéig 11,6 M Ft-ot fizettél havi törlesztőben, és marad 4,5 M tartozásod. A csökkenő törlesztőrészleteken megspórolt pénzt befekteted, ebből a 10. év végére összegyűjtesz 4,6 M forintot, amiből végtörlesztesz.

  – Ha 10 évig csak a törlesztőt fizeted, a 10. év végéig kifizetsz 15,7 M-t, és még marad kb 12,4 M tartozásod.
  Az 1 M-t minden évben befekteted, abból 12,5 M-t gyűjtesz össze, ugyanúgy lenullázhatod a tartozásodat.

  Ha 5 % helyett 8%-os befektetéssel számolsz, akkor az 1. esetben +1,5 M-t nyertél. Én nem spekulálnék ezzel…

 • Zoli
  Hé legalább lesznek megint értelmezhető mértékű bankbetét kamatok is, ugye? 😀
 • Peti

  …helyesbítés: természetesen nem az 1., hanem a 2. megoldással nyersz, ha az évi 1 M-kat lényegesen nagyobb hozammal tudod befektetni, mint a hitel kamata

 • tip
  “Szerzodes nem szabalyozza a lehetseges emeles nagysagat es idejet?”

  Szerződés minek szabályozná? A szerződést a bérbeadó diktálja, neki meg nem érdeke korlátozni saját magát.

  A jogszabálynak kellene ilyesmit korlátoznia, mint minden üzletben, ahol a felek nem egy súlycsoportban vannak (lásd: munkaadó-munkavállaló, eladó-fogyasztó). Csakhogy a magyar Ptk. és lakástörvény egy vicc. A legviccesebb az benne, hogy indoklás nélküli felmondási jogot ad a bérbeadónak, ezáltal tkp. egy ajánlás szintjére süllyed (“ha nem tetszik, el lehet menni”).

 • beetle
  egy kérdés

  Ezen már én is gondolkodtam. A bankok sem hülyék, miért éri meg nekik kiadni hitelt pl 10 évre fix, forint alapú törlesztővel, mikor nem hogy 5, 3, de 1 év múlva sem ér annyit az a pénz? Vagy lenne valami az apróbetűsben, de az átlagember csak az aláírás helyét olvassa?

  https://kiszamolo.hu/5-10-evig-fix-kamatu-hitelek-hogy-csinaljak-a-bankok/

 • Unemployed
  4-5%-on lesz az emelés vége, ott fogják tudni elérni az elképzelt kb. 355-ös árfolyamot.
  Hatalmas pofon a turbón költekező költségvetésnek (bár a jegybank bármikor vehet és hetente vesz is államadósságot, azaz az állam saját magától,az államadósság ezen része nem valódi adósság, csak amivel az állam nem önmagának tartozik), bár majd megtalálják a módját,hogy a jegybank megvegye az államtól a kamattöbblet adósságot növelő részét.
  A példa azt is mutatja, hogy nem Matolcsy egy zseni,csak eddig a külső feltételek engedték neki a nulla kamat politikát és nem a nagy szakértelme.
  Ez róla és a miniszterelnökről is szól, elmentek a falig, minden ésszerű határon túl hagyták gyengülni a forintot az olcsó hitel kedvéért, most viszont a 10 éve a világban tartó pénznyomda az alapanyagárakon keresztül átütött az inflációba (eddig csak a tőkeeszközökbe) és vissza kell fordulni, mert túl messze mentek
 • Némán fortyogó

  Pont ezen gondolkodtam én is. Felmerül bennem azonban a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha maradnak a jelenlegiek és csillagászati összegű és magas kamatú kínai/orosz hitellel fogják átmenetileg orvosolni a problémákat, amely hitelnek egy jelentős része majd úgy is a NERnél landol? Ők jól járnak, mi meg még mélyebbre sűlyedünk a mocsárban, ahonnan sokkal nehezebb lesz majd kimászni, ha egyáltalán van kiút!

 • Jóska bácsi
  Az ellenzéknek 1 esélye van: amint megnyerték a választásokat, börtönbe zárni a fideszeseket. Ezzel nyerhetnek egy kis időt. Csányi garanciákat akart, hogy ő nem lesz bántva, megkapta, mehet a party…
 • Tábornok
  Nem hiszem, hogy a bankok emelhetik a lefixált törlesztőrészleteket egyoldalúan.
 • Szabolcs
  kustela
  2021-11-25 at 18:40

  Többen írták, hogy ha 4,9% feletti betétet találsz, akkor “mindegy”. Szerintem nem mindegy, mert egész máshogy alszol, még ha hiteled is van, ha közben gyűlik a cash (állampapír, ezzel nem játszanék, és btw az már most is 4,9+ lakosságnak).
  De ahogy most állunk, nemsokára művészet lesz találnod olyan befektetést, ami nem hoz nominálisan min. 4,9-et. Sajnos 🙁

  Szerintem nincs jó megoldás, ha nyernek akkor folyt köv, és az elmúlt 12 év sem tetszett, az azt megelőző 8 sem volt király, de sokan elfelejtik az 1998-2002-as uralmukat, már akkor látszott, nem szabadna kormányra engedni még egyszer őket.
  És akárki jön, a Fidesznek jó. Ha nem ők, 2-3 évet kihúznak a félretett zsetonnal, gazdasági káosz válság, és utánajöhet a színtiszta narancs parlament.
  És annyira tudom, hogy muszáj lesz az MNB-nek az alapkamatot az infla + 5%-ra lőni, amikor nem fideszes a kormány.

 • Mammut

  Kb. nekem is hasonló paraméterekkel rendelkező lakáshitelem volt, 4 év után visszafizettem, addig folyamatosan előtörlesztettem amennyit csak tudtam.
  A legfontosabb ok, hogy nyugodtan tudjak aludni.
 • Cold
  Kérlek adjatok tanácsot vagy legalább gondolatmenetet, hogy merre felé gondolkodjak.
  Adott egy budapesti panel, eddig ki volt adva bruttó 100-ért és most hogy kiürült azt látom, hogy 120-ért tele van a piac felújított lakásokkal a környéken.
  Ugyanakkor lenne egy vevőm rá egy reális áron (nem a hirdetési ára). Felújítani nem éri meg, mert nem fizetik meg a vevők.

  Tartani és kiadni ár alatt, mert ugye nincs felújítva és végignézni, ahogy veszít a reál értékéből?
  Eladni és befektetni a pénzt és nézni, ahogy azt eszi az infláció?

 • Mindegy

  Nem sokat tudsz a balos összefogásról, ha a győzelmüket várod. Remélem, sosem jön el ez a pillanat. Ha mégis, magatok fogjátok visszasírni a jelenlegi kormányt, minden hibájával együtt.

 • cabala

  Van olyan opció is, hogy ahelyett hogy félretennéd/befektetnéd – inkább “magadba” tolod. Sabbatical, tanulás, kirándulás, olvasás, hobbi, stb. COVID is megmutatja, hogy rövid az élet, és mostanában nagyon úgy tünik, hogy nem a hangyáknak áll a világ.

 • Tibor a lakatos
  tumpara: segítek, ha nő 20%-ot a minimálbér, az szépen magával fogja vinni a szolgáltatások árának emelkedését is, ami magával viszi a termékek árának emelkedését is, ezáltal jogosan érzi azt, akinek nem nő ennyivel a fizetése, hogy kevesebbet ér a pénze, mert kevesebbet is fog…
 • jami
  A legtöbb hitelszerződés szerint a futaidő-rövidítés szerződésmódosításnak számít és újra közjegyző stb. kell.
  Én épp nemrég jutottam arra, hogy amiennyivel az egyik hitelt telejsen fel akaram számolni, abból inkább megcsináltatok egy előre hozott felújítást, berakva az otthonfelújítási támogatásba és ami pénz marad/visszaérkezik, az megy megtakarításba.

  Akik ingatlanvásárláson jojóztok: a felújítások (anyag és munkaköltség) ára egyre durvább és az igazi hard level, találni jó muksót hozzá.Én jpével arra számítok, hogy ha lesz visszaesés, akkor sokan mennek megint ki, de pár évig még pörög majd ez az ördögkerék. Akiknek idén munka volt dögivel és megkérhették az árát, azok jövőre, azután nem fognak gombokért dolgozni. Az alapanyagárakat pedig majd viszi tovább az infláció és az akadozó ellátási láncok. Ezek miatt egy jó karban lévő ingatlan nem lesz olcsóbb…

 • AAA

  Sokat érsz a nominális kamattal ha reálértékben buksz. Akárcsak most már az állampapírokkal. De majd a fidesznyikek biztos most is megmagyarázzák hogy minden mennyire fasza. Hát ja, végülis igen, az ország annak a 0,1%-nak biztos tényleg az.
 • tip
  “Nem sürgős a dolog, jelenleg saját lakásban élünk, így albérletre nem kell költeni.” – kevered a költséget és a cashflow-t. Ha magad használsz egy vagyontárgyat, akkor bukod azt a hasznot, amit a bérbeadással elérhetnél.

  Senkinek nincs varázsgömb a zsebében, nem lehet előre tudni az árakat. Ha crash lesz, a jó minőségű házakat igyekeznek majd nem eladni. Ugyanakkor a te ingatlanod értéke is csökkenni fog, ha eladnád. A hitelt fixálhatod annyi időre, hogy azalatt visszafizesd. Az is csak egy elképzelés, hogy 2 év múlva meglesz a kp (mi van, ha addig még tovább emelkednek az árak?)

 • Giorgio
  Szerintem azért is veszélyes az ilyen gyenge forint, mert az emberek rá fognak jönni, hogy érdemes azért euroban és dollárban is takarékoskodni… Rá lesz kényszerítve az MNB, hogy értelmezhető kamatot adjon vagy hülye lesz bárki is forintba tartani a pénzét. Viszont ez meg rossz lesz a hitelezés szempontjából.
 • átlag arc
  Lenne hozzátok egy gyakorlati kérdésem…
  PEMÁP (EUR állampapír) vásárláshoz technikailag, hogyan célszerű eurót váltani?

  Egyszerű lakossági, forintos OTP folyószámlával és értékpapírszámlával, hogyan tudok eurót váltani, úgy hogy ne vigye el a hozam nagy részét a tranzakciós díj?

  Nagyon köszönöm ha van erre valakinek megfejetése!

 • NAR
  @kustela: az előtörlesztéssel biztos, hogy nyersz. 4,9%-os kamatú garantált(!) befektetést nem hiszem, hogy találsz (ráadásul nem biztos, hogy tudod 5 évig TBSZ-en parkoltatni azt a befektetést, hogy kamatadómentes legyen).
 • Robird
  “Nem tudom mi lenne a jó döntés, mert nagyon kongatják a vészharangot, hogy 2008 semmi nem volt ehhez képest, ami most jön, akkor viszont nagy felelőtlenség hitelre venni egy túlárazott ingatlant, ami töredékét fogja érni. Mit gondoltok?”
  Nagyon sok ehhez hasonlo dilemmaval talalkozom es van dolgom, az en modszerem az, hogy meghozom a dontest a rendelkezesre allo informaciok alapjan es nem emesztem magam azon, hogy mi lett volna ha, vagy mi lesz.
  A kerdesedre valaszolva: mindenki mast gondol. En azt, hogy nem lesz jelentos areses, de aztan ki vagyok en, hogy megmondjam. Mindenesetre en ugy vasaroltam iden, hogy igyekeztem nem a hullamvasutra felulni, hanem egy onmagaban ertekes lokacioban, jo kornyeken vasaroltam, tehat varhatoan az esetleges zuhanas nem fog annyira erinteni. De amugy az sem erdekelne, mert nem akarom eladni a lakast.
 • tumpara
  Tibor a lakatos: segítek: ha nő a szolgáltatások és termékek ára, az azokat előállítók bére is nőni fog, mert kikövetelik maguknak, hiszen ahogy Te is írod “jogosan érzi úgy, hogy kevesebbet ér a pénze”. Ez szépen kúszik felfelé az egyes bérszinteken, a kérdés, hogy milyen gyorsan (alkuerőtől függ). Ha lassan, tényleg megszívta. Ha gyors, nem kell kétségbe esni. Mindettől függetlenül én az előbbit prognosztizálom, ez már nem a Covid-előtti turbó-világgazdaság.
 • én megmondtam

  >az előtörlesztéssel biztos, hogy nyersz. 4,9%-os kamatú garantált(!) befektetést nem hiszem, hogy találsz (ráadásul nem biztos, hogy tudod 5 évig TBSZ-en parkoltatni azt a befektetést, hogy kamatadómentes legyen).

  Ugye most viccelsz? A MÁP+ pont ennyit hoz… És még TBSZ se kell, a pénzhez bármikor hozzáférsz.

  Előtörlesztés vs megtakarítás: az előtörlesztésnek díja is van ám jellemzően. Emellett a megtakarítás a mozgásteredet bővíti. Ha baj történik, nincs elég bevételed, ott van x évnyi törlesztőrészlet a talomban, addig kitalálhatod mi legyen. Ha előtörlesztesz tök jó, hogy kevesebb van hátra, de ha baj van, ugyanúgy fizetned kell tovább a kötelezőt… Szaladgálhatsz bankhoz futamidőt módosítani (drága dolog), vagy adhatod el sürgősen a lakást áron alul. A stresszről nem is beszélve.

  Aki fix államkötvény hozama alatti kamatú lakáshitelt előtörleszt, az pénzügyi analfabéta.

 • topo
  Cold,

  Ha eladod 27M-ért, a kapott pénzt állampapírban tartva kapsz évente kb. annyi hozamot amennyit az áron aluli kiadás jelent. Ezeket összegyűjtve később másba is fektetheted pl: ingatlan. 🙂

  De most komolyan, fel kell nőni a feladathoz, te neked kell tudnod mivel tudsz jobban előre haladni , hogy neked mi értékesebb az ingatlan+bérleti díj vagy az árát tudod jobban forgatni?

  Emlékszem nagyon régen Miklós elemezte a TEVA részvényt. A cikket azzal kezdte, hogy ezt a cikket nem azért írja hogy valaki TEVA részvényt vegyen. Kb 2. év múlva egy hozzászóló számonkérte Miklóst, hogy mit csináljon azokkal a részvényekkel amit akkor vett amikor Miklós mondta?

  Érted.

 • Nacionalista
  @én megmondtam

  Azért írok mert megsértődtem a kommenteden! 😀 Én végtörlesztettem idén egy 4%-s lakáshitelt. Azért mert kiszámoltam, hogy nagyságrendileg 100 000-t spórolnék ha megtartanám (kis összegű hitelről volt szó), valamint ezen kívül is maradt bőven tartalékom. A bankra meg berágtam a b*lf*sz ügyintézők miatt, meg ért nekem ennyit a “hitelmentesség érzése”

  (Amúgy persze teljesen igazad van, ez nekem az ablakon kidobott pénz volt, de boldogabb vagyok tőle, csak akartam írni egy másik megvilágítást)

 • Krokodil888
  : 😀 telitalálat, teljesen egyetértek

  : ‘Ugyan mi más lenne egy politikai párt elsőszámú célja, mint a következő választást nyerni? Teljesen normális ambició.’ – igaz, de ez eléggé cinikus hozzáállás. Az meg pláne, ha addig direkt szétb@szák a költségvetést, hogy ezzel csesszenek ki a köv, kormánnyal. Meg egyébként a saját talpasaikkal is, hiszen nem lehet mindenki Andika még az orbánisták között sem :D, vagyis alacsony szinten nekik is nagyon fog fájni a megszorítósdi. De persze ezt ez összefüggést egy orbánista földműves nem lesz képes felfogni 🙂

 • Okoska törp

  Miért fontos, hogy a töredékét fogja érni vagy sem?
  A hitel egy biztosítás. Bebiztosítod magad, hogy a mai áron megkapod az ingatlant. Ha vársz azzal kockáztatsz, lehet, hogy drágább lesz, lehet, hogy olcsóbb.
  De ha már megvetted olyan mindegy, hogy leesik-e az ára. Van hol laknod, van fix törlesztőt, amibe a lakhatásod kerül, ez a fontos. Nyilván nem azért veszed, hogy 3 hónap vagy 1-2 év múlva eladd. Akkor meg olyan mindegy, hogy mennyit ér.

  Ha a jelenlegi lakhatásodhoz képest a vétellel szerzett lakhatásod jobban jön ki, akkor megéri venni, attól függetlenül, hogy később olcsóbb lesz-e vagy sem.
  A jelenlegi lakhatásodba persze bele kell számolni a rendelkezésre álló pénzed kamatait is.

 • Krokodil888
  Szerintem nem valószínű olyan leárazás, mint 2008-13 között volt. Mert akkor drága volt a hitel – vagyis alig voltak vevők (helikopter pénz még ugye nem volt), ÉS hirtelen sokan akartak eladni. Egyszerre teljesült a két feltétel. A közeljövőben inkább csak az elsőre számítok. Vagyis a kevesebb lesz a vevő , aki többet fog fizetni. Mert ha az ‘érzékelt’ infla 10% körül ingadozik (hivatalos éves 5-7% között), akkor egy kiadott lakás már versenyképes az állampapírral, (Ára növekszik inflával + a kiadás hozama).
  Ha magasan marad az infla és a kamatok is, akkor a rv, piac szenvedni fog, lehet, hogy évekre beragadhat egy sávba. Akkor az éves 10% nettó hozam ETF-el nehezen hozható de a rizikó nagyobb, mint ingatlannal. Aktív spekulálással persze hozható az éves 10% profit, de az egy másik pálya.
  : én megtartanám a kérót és kiadnám így cash-flow termel.
 • négyszámjegy
  Az ellenzék egyik fő választási pontja lesz az euró bevezetése. 2025 vagy 2026 jan1el meg is tudják lépni, a forint a hírre lemegy 300- 330 közé, a kamatok rövid idő alatt konvergálnak az eurózóna szintekhez. A felcsúti’ ugyan felrobbantja -és ez már tény-a költségvetés kiadási oldalát 2022-re, de levágva a tolvajlás kiadási tételeit, elég gyorsan helyrebillenthetik.

  A leértékelésből származó inflációt örökre elfelejtheted, a lakáshitel kamatod meg 20 évre lesz 2 százalék. … Ha a másik szcenárió jön be, akkor 400-500 eurhuf.

 • Ostra
  @átlag arc – MÁK webkincstár, revolutos bankkártyáddal meg tudod venni jóárasítva a PEMAP-ot online 🙂
 • Blend Ahmed
  @speki: “2022-ben ha nyer az összefogás, akkor szerintem az EU. is rásegít értékteremtő beruházásokkal a fejlődébe, mert többé nem engedheti meg azt, hogy egy olyan vezető kerüljön hatalomba, aki eddig EU-t megosztó, gyűlöletkeltő politikát folytatott.”
  Ezt az elképzelést már előadtad a német nagyvállalatok igazgatótanácsában is? Tessék végre megérteni, hogy nincsenek értékek. Csak érdekek vannak.
  merce.hu/2020/09/18/zsebre-vagta-a-magyar-kormanyt-a-nemet-autoipar-az-utobbi-5-evben/

  “A fidesz újabb győzelme esetén a 2026-os választásokat el kell felejteni, addigra már valami fondorlatos módon kiléptetnek minket az európai közösségből.”
  Már miért lépne ki? Akkor még jönni fog az EU-s pénz a hétéves költségvetésből.

 • Pampalini
  Raiffeisen HUF betéti kamat minden futamidőre: 0,01%
 • sifarr
  én megmondtam

  “A MÁP+ pont ennyit hoz… És …a pénzhez bármikor hozzáférsz.”
  Árnyaljuk csak! Csak a fordulók napját követő 5 munkanapon garantált a 100 %-os visszaváltási árfolyam. A köztes időre a forgalmazók, kincstár is szabadon, a piaci viszonyokhoz igazíthatják az árfolyamot. Lehet ez akár a 99,75-nél jóval alacsonyabb is. Igaz, ez már félig államcsőd lenne. Ha az 5 napon a kincstár se ad 100-at, akkor pedig teljes.:)

 • sifarr
  speki
  “2022-ben ha nyer az összefogás, akkor szerintem az EU. is rásegít … , mert többé nem engedheti meg azt, hogy egy olyan vezető kerüljön hatalomba, aki eddig EU-t megosztó …politikát folytatott.”
  Hagyjuk ezt, hogy mások oldják meg a problémát, amit mi csináltunk magunknak!
  A keménykedést a lengyelek és Mo ellen fenntartják, de ez korlátozottan lehet eredményes. Más lesz, a németek már jelezték. Felgyorsítva bevezetik a kétlépcsős EU-t, föderatívabb maggal és lazább kapcsolatú (szinte csak gazdasági) szatellit résszel. A lengyelek visszakoznak, be fognak lépni, mert rettegnek az oroszoktól. A magba belépés a keleti résznek nem lesz könnyű, áldozattal jár (pl. euró). A kimaradóknak, a kétfelé kacsintgatósoknak viszont marad a török vagy argentín jövő.
  A szabad munkavállalás megmarad mindenkinek. A lecsúszó, kimaradó országokból kimenekülőknek kell a kényelmes út. 🙂
 • mad823

  Egy ilyen típusú szerződésmódosításhoz nem kell közjegyző, hiszen pl. egy előtörlesztéshez sem kell. Akkor kéne csak, ha módosulna a bejegyzett jelzálogjog, de erről itt nincs szó.
 • Euro
  négyszámjegy: nézz utána, mik a feltételei az Euro bevezetésének. 2026-ig azokat biztosan nem tudjuk teljesíteni, de álmodozni azt lehet persze.
 • Nacionalista

  De kell, tapasztalatból írom, az általam megkérdezett 4 banknál is azt mondták, hogy előtörleszteni lehet módosítàs nélkül, de futamidőt változtatni nem.

  Ha jól emlékszem ez konkrétan be is került anno a szerződésünkbe (bár ezt ellenőriznek kéne, nem biztos)

 • V

  “ Mert ha az ‘érzékelt’ infla 10% körül ingadozik (hivatalos éves 5-7% között), akkor egy kiadott lakás már versenyképes az állampapírral, (Ára növekszik inflával + a kiadás hozama).
  Ha magasan marad az infla és a kamatok is, akkor a rv, piac szenvedni fog…”

  ki kell hogy abranditsalak, a lakasberlet inflacioja egyaltalan nem korrelal a KSH altal mert inflacioval es konnyen eltelhet akar egy egesz evtized ugy hogy a lakber nem valtozik – lasd ketezres evek elso fele. Az meg, hogy szerinted egy lakas kevesbe kockazatos a reszvenypiacnal egyenesen vicc. Harmincmillio egyetlen lokacion ami folyton amortizalodik es barmikor elgettosodhat, a berlo folyamatos torodest igenyel, ossze sem hasonlithato egy passziv reszveny ETF-el: azok cegek amit fotelbol megveszel, valodi cashflow-val, neked semmi dolgod vele ezutan.Ugy latszik te nem ismered a reszvenypiacot, ne tajekoztass felre

 • KG
  OFF

  LTP: éppen számlagyűjtésben vagyunk az após házának felújítására, aki közben kitalálta, hogy átíratja az ingatlan tulajdonjogát a fiára. Ilyenkor jogilag a fiú is és az apa is a feleségem közeli hozzátartozójának számít, viszont a leadott nyomtatványnál az OTP felé az apa lett leadva, mint tulajdonos.

  Ilyenkor van rá mód, hogy a számlákat az átírás időpontjáig az apa nevére írassuk, utána pedig a fiúéra? Ha az apa nevén marad az ingatlan a számlák leadásáig, utána mennyit kell várni, amíg át lehet íratni?

 • KommentElek
  Hallkan megjegyzem, hogy PEMÁP-nál kamatforduló volt.
  Az 5 éves most 4,25% euróban a következő fél évre.
  Az lesz érdekes, ha rájönnek az emberek, hogy nem érdemes forintban megtakarítani, mert hülyére gyengítette a Fidesz és elkezdik tömegével visszaváltani a MÁP Pluszt.

  Ideje lenne az Államkincstárnak új, minimum infláció +3-4%-os papírokkal kijönnie, különben nagyon könnyen baj lehet.

 • Krokodil888
  ‘ki kell hogy abranditsalak, a lakasberlet inflacioja egyaltalan nem korrelal a KSH altal mert inflacioval es konnyen eltelhet akar egy egesz evtized ugy hogy a lakber nem valtozik – lasd ketezres evek elso fele.’ :
  Elhiszem. Csakhogy én ezt írtam: “(Ára növekszik inflával + a kiadás hozama).” tehát a lakás ára emelkedik inflával, nem a bérleti díj.
  ‘Az meg, hogy szerinted egy lakas kevesbe kockazatos a reszvenypiacnal egyenesen vicc.’ : mivel hosszú távon nagyobb profitot lehet elérni a rv. piacon, akkor bizony ott nagyobb a kockázat is.
  ‘ folyton amortizalodik,’ : igaz
  ‘ es barmikor elgettosodhat’ : bp-i panelről volt szó 27mióért. Hirtelen az egész tömböt felvásárolja egy full hátrányos helyzetű falu borsodból? Hagyjuk már! 😀 Az ingatlanpiac olyan, mint tankerhajó – nagyon lassan fordul.
  Viszont a rv piac bármikor beszakadhat: lásd ős-Covid és most az Omikron.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.