Project 333

A nem vásárlok kihíváshoz hasonló a Be more with less blog híressé vált Project 333 kihívása.

A kihívás. Elfogadod?

A nevét onnan kapta, hogy a résztvevőknek három hónapnyi ruházkodását 33 vagy kevesebb elemből kell megoldania. Ezzel arra akar rámutatni különösen a hölgyek között, hogy mennyi felesleges ruhát vásárolunk össze, hogy aztán minden reggel a tükör előtt azon tépelődjünk, hogy melyik ruha vagy kiegészítő mivel párosítható.

Ha elrakunk minden más ruhát, csak a kiválasztott 33 darab marad elöl, akkor egyrészt sokkal könnyebb lesz a választás másrészt rácsodálkozhatunk, hogy minek is vásároltunk össze ennyi mindent.

Könnyítés, hogy az alsónemű nem számít, ahogy az otthon viselt ruha sem, a sportoláshoz viselt és a munkához kellő ruha sem (ha azt nem utcai ruhában végzed.) Szintén nem kell számolni a mindig hordott dolgokat, mint például a jegygyűrű és társai. Azonban a cipők és az egyéb kiegészítők (sálak, egyebek) ruhának számítanak.

Sokan félreértik, egy-egy ilyen “kihívás” nem az önkínzásról, hanem az önismeretről szól, ezért ha menet közben kihíztál vagy kifogytál egy ruhadarabból, esetleg vállalhatatlan minőségűvé vált valami miatt, bátran cseréld ki egy másikra. Ha neked 40 ruhadarabbal megoldható esetleg télen kevesebb, nyáron több ruhadarab kell (vagy fordítva), akkor úgy csináld, mert nem ez a lényeg.

A fent linkelt oldalon egy nagy közösség és sok tanács van ezzel kapcsolatban, ha érdekel a dolog, ott még sok további információt találsz.

Arra gondoltam, férfiaknak is be kellene vezetni egy ilyen kihívást, csak pont fordítva: legalább 33 féle ruhadarabot kell hordani 3 hónap alatt. 🙂

Ez egy férfinak legalább akkora feladat, mint egy nőnek, hogy elég legyen 33 darab ruhanemű. Különösen, ha nincs mögötte egy feleség, aki rászól, hogy most már igazán elővehetnél egy másik pulóvert, két hónapja két pulóverben és két nadrágban jársz felváltva.

Persze, mert mindig a legfelső nadrágot, pólót és pulóvert vesszük le, amíg az előző a mosásban van. S ha mindig felülre kerül a frissen mosott ruha, akkor az lesz a következő választás megint.

Ez hatványozottan igaz az elmúlt lassan két évre, amióta a home office elterjedt. Minek sokat gondolkodni, ha csak kamerán keresztül találkozok emberekkel és maximum akkor, ha bevásárolni megyek vagy a gyerekekért az iskolába.

Szóval legyen egy kihívás, hogy minden egyes alkalommal egy másik pulóvert, pólót és nadrágot választasz. (Ha nem passzolnak színben, majd rád szól a feleséged, ne aggódj.) 🙂

De visszatérve az eredeti témához, ha te is túl sok ruhát vásárolsz össze és nem mersz kétszer ugyanabban a ruhában megjelenni, mert mit szólnak az emberek (miközben az átlag férfinek fogalma sincs, milyen ruha volt rajtad és látta-e már rajtad valaha, ha nem hiszed, kérdezd meg), ha túl sok időt és pénzt áldozol az öltözködésre, ha már nem tudod becsukni a szekrényajtót a sok ruhától, akkor érdemes kipróbálni, hogy túl tudnál-e élni egy negyedévet három tucat ruhaneművel és kiegészítőkkel.

Ha sikerül és a kezdeti sokk után még élveznéd is, hogy mennyivel egyszerűbb és olcsóbb így az élet, mennyi pénzt és időt nyertél azon, hogy nem kell ruhákra, akciókra vadászni és naponta gondolkodni, mit vegyél fel, akkor elérte a célját a kihívás nálad is.

(Csak zárójelben, a legszennyezőbb ipar a textilipar. Nem csak az előállítás miatt (de azért is), hanem mert a műszálakat is tartalmazó ruhák pont olyan lassan fognak lebomlani, mint a műanyag palackok. Már ezért is jó nem vásárolni feleslegesen ruhákat.)

Share

42 hozzászólás

 • Cold Heart
  ha ennyi mindent kizárhatunk, nincs is 33 elem a ruhatáramban 🙂
 • Mr.RTFM
  “három hónapnyi ruházkodását 33 vagy kevesebb elemből kell megoldania”

  Akkor ezt a project sikeresen teljesítem már egy jó ideje, mondjuk ahogy látom, férféiként ez nem akkora siker.
  Nembaj, végre valami amitől én is felsőbbrendűnek érezhetem magam a kommentszekcióban 🙂

 • Bálint
  “Könnyítés, hogy az alsónemű nem számít, ahogy az otthon viselt ruha sem, a sportoláshoz viselt és a munkához kellő ruha sem (ha azt nem utcai ruhában végzed.) Szintén nem kell számolni a mindig hordott dolgokat, mint például a jegygyűrű és társai. Azonban a cipők és az egyéb kiegészítők (sálak, egyebek) ruhának számítanak.”

  Akkor mi ebben a kihívás? 😀 Én szerintem nem nagyon használok többet, COVID óta meg tuit nem. az más kérdés, hogy menyi ruha áll a szekrényben, mondjuk már nagyon nagyon rég nem vettem semmi ruhadarabot.

  Jó, mondjuk 33 ruha az mondjuk 5 set, az elég karcsú valóban a hölgyeknek békeidőben.

 • Családfő
  … és mennyivel kisebb tárolókapacitás is elegendő a kevesebb ruhához.
 • Gergő
  protipp, ha valaki oda jutna a nagy önvizsgálatban, hogy egy rahedli ruhával nem tud mit kezdeni: a kórházi sürgősségi osztályokon nagyon szivesen fogadják a ruha adományokat
 • Hitel
  Nekem összesen van alsóneműstől, fürdőruhástól, cipőstől mindenestől kb50db ruhám.
  Annak egy része a munkahely által biztosított galléros póló.
  Végre egy kihívás ami nem az, és ebben élek évek óta.
  A ruhára csak szakadás, lyukadás, teljes tönremenetel esetén vagyok hajlandó költeni, akkor is aprópénzt.
  A legfeleslegesebb kiadások egyike (nem azért mert meztelenül szeretnék járni, csak gyűlölöm h megkerülhetetlen, szükséges rossz…).
  🙂
 • Valamirandom
  Ez jó, gyorsan vettem is 8 ruhát, mert csak 25 volt. Most már játszhatok. 🙂
 • szengerfon
  Én abszolút támogatom a kapszulagardróbot, mindamellett megjegyezném, hogy egyedülállóként ügyesen kell belőni az egyensúlyt – lehet, hogy praktikusabb inkább több ruhát használni aktívan, vagy legyen mind egységesen sötét/világos, különben előállhat az a helyzet, hogy még nem tudod gazdaságosan megtölteni a mosógéped, de már nincs mit felvenned.
 • Kori
  Egy kozepes boronddel ragadtam tavaly a vilag masik felen, talan mostmar megvan a 33 :)))
 • Handyman
  Múltkor azon gondolkoztam, hogy veszek 8-10 fekete pólót, és innéttől csak fekete pólót veszek fel munkába, itthon, bárhol. Mondtam is az asszonynak, h rendelek, erre “Á hagyd csak, majd én megrendelem neked, legalább a szülinapod pipa.” Így most van egy csomó mindenféle színű pólóm. Mondtam neki, h tök örülök neki, de nem érti, hogy egyszerűsíteni akartam az életemen ezzel.
 • umate
  Én otthonról dolgozom, akkor mozdulok ki, ha bölcsibe viszem/hozom a gyereket ( emiatt nem öltözök át), heti egyszer boltba megyek (nadrágot váltok) vagy edzésre/sportolni megyek (az meg ugye nem számít)…nem hogy 33 ruha nem kell, de 15 se.
 • Mark Zuckerberg
  “három hónapnyi ruházkodását 33 vagy kevesebb elemből kell megoldania” 🙂
 • komiszkölök
  Programozo vagyok homeofficeban masfel eve. Szerinted? :))) Az asszony boldog lenne, ha 33 darabot valtogatnek 😉
 • Liv
  Van egy másik féle kihívás, nekem az is szimpatikus: mindent fogasra tenni, az akasztókat kifelé fordítani. Amikor egy ruhadarabot hordtál, befelé fordított akasztóval visszatenni.
  Így hamar látszik, mi az, amihez akár hónapokig nem nyúlsz.
  Ennek továbbfejlesztett változata: szándékosan azok közül a ruhák közül válogatni, amik még kifelé vannak fordítva.

  Így kiderülhet, milyen kevés cuccot szoktunk hordani és milyen sok minden rejtőzhet még a szekrényben, amik “el vannak felejtve”.

 • star70
  te biztos pasi vagy:-)
  De ha csak apropenzt költesz ruhara(nalam az a kinai,piacos, soha eletemben nem vettem ilyet) akkor vagy sok ruhad van,vagy gyakran vasarolsz.Mivel irtad,hogy 50 mindennel együtt akkor nem ertem.
  Nekünk sincs sok ruhank,de ha veszünk akkor minösegit ami nem olcso.Nem luxus markas de jo kategoria.
  Szoval az hogy ritkan vasarolsz,es nincs sok ruhad az szerintem kizarja egymast.
  Vagy nalad mast jelent az apropenz:-)
 • Adrienn
  Nőként sincs szezononként 33nál több ruhám 🙂

  Bár úgy érzem, valamilyen szinten társadalmi nyomás, hogy egy IGAZI nő sokat ruházkodik, és az érzi magát szarul, aki nem, mert igénytelennek gondolják.

  Volt már aki megjegyezte, meglátva a gardróbomat (amiben alkalmi ruhától kezdve téli kabátig stb. volt minden), hogy “úristen én ekkora helyen csak a fehérneműimet tartom”, és a másik 2 jelenlévő nő csak helyeselt rá.

  Pedig az a durva, hogy még így is több ruhám van, mint amit valójában hordok, és szerintem ha csak azok a ruháim lennének, amiket ténylegesen hordok, fele ennyi helyen is elférne.

 • Tamás
  Miklós, a végére a “férfigyalázó” rész nem hiányzott. Miért baj az, ha egy férfi 2-3 ruhadarabot hord akár addig, amíg el nem rongyolódnak? Nem pont ez lenne a fenntartható?

  Korábban tucatnyi ingem, és 6-8 öltönyöm volt. Lefogytam 20 kilót, vállalhatatlanok lettek, de nem akartam sok pénzt költeni egy teljes ruhatárcserére, mert a COVID miatt már úgyse kell annyit irodába járni. Vettem két nadrágot, két pulóvert meg négy inget.
  Ez 24 kombinációra ad lehetőséget (a pulóver felvétele opcionális), ami szerintem untig elég.

 • dinnyesbacsi
  ‘Könnyítés, hogy az alsónemű nem számít, ahogy az otthon viselt ruha sem, a sportoláshoz viselt és a munkához kellő ruha sem’

  hát így kb 10el is elnavigálok örök home office mellett 🙂 de ha a sportolásra használt is számítana, egyből nehezebb lenne 🙂

 • V.A. Lucky
  Én azt szeretném mondani az összes hölgynek – különösen annak fényében, amit tőlük olvashattunk a másik hasonló blogbejegyzés alatt – hogy akármit is próbálnak elhitetni veletek a reklámok már több száz éve, szépek és csinosak vagytok, önmagatokban is. Persze, fontos az ápolt külső, de egy ponton túl felesleges további tíz-, meg százezreket költeni sminkre, fodrászra, körmösre, ruhákra, stb..
 • Adrienn

  “Jó, mondjuk 33 ruha az mondjuk 5 set, az elég karcsú valóban a hölgyeknek békeidőben.”

  Na, pont ezt mondom, hogy ez ilyen elvárás is, hogy egy nőnek sok ruhája legyen 🙂

  Szerintem 33 ruha (szezononként, mert ugye 3 hónapról volt szó) egyáltalán nem karcsú, mondjuk egy téli szettet nézve (ami több darabból is áll is mint a nyári) ebbe belefér 2-3 nadrág, 2-3 szoknya, 2-3 egyberuha, 2 pulcsi, 2 blézer, mondjuk 8-10 felső, 3 pár cipő, 2 kabát és akkor még 5-8 kiegészítő (sál, sapka, ékszer, óra), ennyi 🙂

  Ez konkrétan annyi ruha, hogy akár 2-3 hétig nem kell ugyanolyan összeállítású szettet felvenned.

  Aki nem kifejezetten ebben éli ki a kreativitását, vagy valamiért nem kifejezetten ez a hobbija, annak ennél több ruha szerintem teljesen felesleges.

  Ez természetesen amerikai cselendzs, ott ritka az a nő, aki nem tudna a hónap minden napján más ruhát felvenni.

 • Györgyi
  Én itthon dolgozom, szóval nekem egyik ruhám sem számít. 🙂
  Viccet félretéve, szerintem összesen nincs ennyi ruhám. Mostanában nagyon divatos ötlet a kapszulagardrób, a csapból is az folyik, lényegében arról szól, hogy néhány összeillő ruhadarabból állítsunk össze különböző szetteket és úgy öltözködjünk változatosan. Nekem ezekkel csak az a bajom, hogy hiába megy egy blúz mondjuk a nadrághoz is, meg a szoknyához is, mosás nélkül nem fogom másodszor is felvenni, ha meg naponta megy a mosógép, akkor se nem olcsóbb, se nem környezettudatosabb megoldás. Meg aztán kinek mi számít fehérneműnek. Nekem a póló, a blúz még az. Ezeket nem veszem fel kétszer.
 • kovaax
  Nekem sincs 33 ruhám, de most emiatt nem fogok bevásárolni…
 • Drolma
  Uraim, én utálok ruhát venni. Nőként akkor én lógok ki a sorból. ha a 3 cipőmet és a kabátomat is beleszámolom, kb 30 darab. Fél szekrény hely.
 • peetki
  10 nap telt el a “ne vásárolj semmit” kihívásból, jelentem 3-szor vétkeztem, nagyon nehezen megy… 🙁
 • star70
  Jah,hogy szezononkent:-) Bar szerintem mar csak 2 evszak van,nyar,tel:-) Ugyhogy akkor oke.
 • QTT
  Én kb csak pólókat hordok, van 3-4 pulóverem is, de télen is általában csak póló van a kabát alatt.

  4 életszakaszuk van ezeknek a pólóknak:
  – új korukban a munkába/utcára használom őket
  – ha elkoptak, elkezdtek kissé kiszakadni, akkor otthoni pólók lesznek
  – amikor még jobban elszakadnak, akkor alvós póló lesz belőlük
  – amikor megunja a feleségem és szól, hogy ezt már ne húzd fel, tiszta szakadt 🙂 , akkor megy a géprongyos szatyorba és olajcsere/egyéb karbantartások alkalmával véglegesen elhasználódnak és végül fájó szívvel kidobom őket.
  Ebben a felhasználásban hosszú évek, mire 1-1 póló a megvételtől a kukába kerül. Egyedül az edzésre használt pólók cserélődnek hamarabb.

 • Belavoltam
  Allitolag regen egy tisztes szegeny embernek 3 inge volt: 1 rajta, 1 a vallfan, 1 meg a szennyestartoban.
 • Kovácsné
  Györgyi, én a kézzel mosható szépséges ruhadarabjaim érdekében rászoktam arra, hogy mindig hordok alul egy vékony rövidujjú pamutpólót, így valójában csak a pólót váltom naponta. Ha nem vagy izzadós, akkor a blúzt/inget 3-4-szer is simán hordhatod így. Esetleg kipróbálhatod. Így mosni is elég kéthetente, illetve mióta ezt csinálom (~4 éve), azóta csak gardróbszínesítési okból vettem 2-3 felsőt, de nem kopott el felsőruházatom, csak 2-3 póló, de azokat sokkal könnyebb és olcsóbb pótolni.
  Amúgy, nem is tudom, hogy a mi generációnk látott-e egyáltalán cserélhető ingnyakat, ami nagyapáink/apáink idejében volt praktikus divat, mert a hónalj után az ingnyak szokott a gyenge pont lenni. Én nem bánnám, ha lenne, nagyon ragaszkodom a dolgaimhoz.
 • untermensch4
  Ezta “társadalmi nyomást” csak nők nyomják nőkre… sztem nem találkozol olyan pasassal aki azt mondja hogy más ruhát kéne felvenned, olyannal annál inkább aki szerint a rajtad lévőt le kéne venni 😉
 • Szbat
  “Nekem sincs 33 ruhám, de most emiatt nem fogok bevásárolni…”

  Pont ugyanezen gondolkodtam 🙂
  Ez a kihívás nem kihívás, pláne a férfiak 99%-ának… akinek meg igen, az úgyse fogja megpróbálni.

 • Xref
  Nyihahaha…teljesitve (nőként – jár plusz pont?).
 • jurta
  “a műszálakat is tartalmazó ruhák pont olyan lassan fognak lebomlani, mint a műanyag palackok. Már ezért is jó nem vásárolni feleslegesen ruhákat.”

  Ami nem felesleges, abból is lehet pamutot, lent, gyapjút.

  Csakhogy…

  A héten COVID kezdete óta másodszor mentem ruhákat venni, legjellemzőbb beszerzőhelyeim alsó középkategóriás divatláncok (C&A, H&M). Megdöbbentem, hogy járvány előtthöz képest mennyire eltűntek a 100% pamut ruhák, és a kevertszálasokban is csökken a természetes anyagok aránya, a toll helyett poliészter töltetet pedig állatkímélő/vegán címkével még progresszívnek is próbálják beállítani. Télikabát (ezt az említett kettőn túl még legalább 3 hasonló helyen megnéztem) konkrétan CSAK 100% poliészter volt 65 ezer Ft alatt. Különcöknek persze van “ökopamut” póló 3×-os áron.

  A műszálas ruhák ráadásul rongynak sem jók szétvágva, miután elkopnak.

 • Pizsamás Banán
  Egy plusz ötlet a ruhavásárlás visszaszorítására: a megunt ruhákat elrakni messzire (padlás, pince, szülői ház) és két-három év múlva újra rájuknézni. Teljesen újnak fognak hatni, az ember megörül, mennyi jó ruhája van- ingyen.
 • Karcsika
  A férfiakról szóló részen magamra ismertem. 😀 Jót nevettem.
 • Nándi
  “…két hónapja két pulóverben és két nadrágban jársz felváltva.”
  Én: Nem 2 hónapja hanem 2 éve XD
  Feleségem: És mi ezzel a baj?

  Amúgy én ezt tovább vittem azzal, h 1 fajta fekete zonkim van, nincs párosítgatás (télen ha kell duplát húzok), 1 fajta fekete boxerem és 6-7 fehér pólóm (az irodához van 2 ingem).
  1 pár bőr + 1 pár sportcipő és megvagyok egy életre (csak pótolni kell)

  Már csak 1 olyan előfizetés kellene ahol időszakosan küldik az újat garantáltan ugyanabból és soha többé nem kellene ruhaboltba (böe) betenni a lábam.
  De szép is lenne… :'(

  Persze nincs azzal baj ha valaki szeret öltözködni. Ettől még én is megcsodálok egy szép zakót / órát…

 • Kelet
  “kórházi sürgősségi osztályokon nagyon szivesen fogadják a ruha adományokat”

  Ezt kicsit kifejtenéd? Minek oda ruha adomány és milyen ruhát várnak?

  Amúgy ennek a globális ruha vásárlási mániának van egy pozitív hatása: aki szegényebb annak sima ügy ruha adományokbol és turkalobol ingyen/olcsón öltözködni.

 • naneee
  A férfiak részére szóló részen sírva nevettem, mert magamra ismertem. 🙂
 • Ádám
  A férfi részen magamra ismertem. 😀
  A pólóim közül a felső hét cserélődik. Aztán hétvégén mosás és kezdődik elölről. 😀
  A volt párom néha átforgatta a szekrényem tartalmát, ha úgy gondolta,hogy sokat voltak rajtam egyes darabok. 😀

  Amúgy kb semmit nem költök ruhára, mert ajándékba szoktam kapni karácsonyra, szülinapra és azokkal el is vagyok. 😀
  Cipőt szoktam venni, de azt is csak akkor ha tönkremegy a meglévő és lehetőleg pont ugyanolyat veszek, mint volt. 😀

 • Pistu
  “Könnyítés, hogy az alsónemű nem számít, ahogy az otthon viselt ruha sem, a sportoláshoz viselt és a munkához kellő ruha sem” Idáig olvastam. Amúgy is kovid alatt tárgytalan a téma.
 • Nacionalista
  “A volt párom néha átforgatta a szekrényem tartalmát, ha úgy gondolta,hogy sokat voltak rajtam egyes darabok”

  nálunk pont ez van (csak jelen időben) 😀

  már filóztam ezen sokat miért zavarja (mármint hogy ugyanazt az 5-6 pólót hordom), de nem tudta megfogalmazni, ez valami mélyebb ösztönt triggerelhet 🙂

 • Minimalista
  Mint nő mondom, akinek szintén nincs sok ruhája, de azért ennél egy picit több. Ha ezt tényleg végigcsináljátok akkor számítsatok rá, hogy a ruhák többségét sajnos ennyi idő után lehet is szépen kihajítani. 🙂 Ennyit bírnak.
 • Serrin
  Ezt férfiként mindig teljesítem. A HO miatt meg éppen túlteljesítem a tervet.

  Nemrég rendeltem 10 (egyszínű, egyforma és viszonylag olcsó) pamutpólót, mert már itthon szégyelltem felvenni a meglévőket. Ez, magamat ismerve, minimum fél évre elég.

  Nagyon utálok ruhát vásárolni, de néha kell.