Újabb támogatott hitel vállalkozásoknak

Mai hír, hogy a kormány újabb, összesen 700 milliárd forintnyi támogatott hitelt jelentett be a cégeknek, mérettől függetlenül, maximum végig fix 6%-os forint és 2,5%-os euró kamat mellett.

A pénzt első olvasatban bármire lehet majd használni, akár a lejáró, korábbi kedvezményes hitelek kiváltására is.

A kormány megint szembe megy az MNB-vel. Az MNB 18%-ra emelte a kvázi alapkamatot, miután a forint árfolyama gyakorlatilag összeomlott és az infláció az Unió egyik legmagasabbja (most pedig már a legmagasabbja) lett.

Ezt a kényszerű kamatemelést a kormány újabb és újabb alacsony kamatozású hitelek kibocsátásával igyekszik semmissé tenni, már háromezer milliárd forintnál jár a mindenféle, a kormány, vagyis hát az adófizetők által támogatott vállalkozási hitelek összessége.

(Ha átlagosan tíz százalékponttal nagyobb a kormány forrásköltsége, mint amennyit ő kap kamatot a vállalkozásoktól, akkor évi 300 milliárd forintba kerül ez az adófizetőknek. Még egyszer: évente. A nagyságrend érzékeltetéséhez, évi 270 milliárd forintba kerülne a tanárok 20%-os fizetésemelése.)

Persze nemes cél a gazdasági társaságok támogatása, de inkább a pénzügyi mutatókat kellene gatyába rázni, megegyezni az Unióval, kivezetni az inflációt gerjesztő kádári árstopokat és akkor azonnal hatalmasat lehetne csökkenteni a forint alapkamatán. Ezzel meg is oldottuk volna a problémát, a gyökereinél kezelve a bajt.

De megint inkább a rossz utat választjuk, ami semmit nem old meg, de legalább rengeteg pénzbe fog kerülni a további években, még jó sokáig.

Ennek ellenére, ha vállalkozásod van, várd meg, amíg kijönnek a részletek. Az új program neve Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram.

Share

65 hozzászólás

 • Merengő
  Vajon ez az állam lesz olyan helyzetben, hogy jövőre a 16 százalék körüli kamatokat ki is tudja/ki is akarja fizetni mondjuk a PMÁP-osoknak? Néha azért vannak kételyeim, és akkor szívem/eszem szerint azonnal venném ki a pénzem, és tenném euróba. Hogy legalább legyen menekülő pénzem. Komoly dilemma, látva merre felé halad ez az ország.
 • .....
  Az az igazán ijesztő, hogy egy átlag fórum átlag hozzászólásai közül ez még így is a kevés hibájával és a megszerkesztettségével lógna ki…
  Most éppen egy 200 oldalas EU-s jogszabály alapján generáltatok vele eszközökre kockázatbesorolást és nagyon jól csinálja. (A Jindosh Riddle nevű rejtvény viszont nagyon betett neki, pedig az tisztán logika. Még nem leszünk feleslegesek. 😀 )
 • Pikkooo
  Olvasom a hozzaszolasokat es latom hogy egyesek milyen “csalodottak” hogy itt mik irodnak. Igazabol azoknak mondanam nekem is vannak olyan oldalak amik nem tetszenek de ha nem tetszik siman ellapozok onnan nem pedig rinyalok h jajj ez meg az 🙂
  Koszonom a cikket egyebekben. Nekem kifejezetten tetszett mert ez azert nagyon aktualis mostansag.
 • Nbazs

  Tegyük fel, hogy 1-1 millió van 2027/J-ben és a D231018-ban is.

  A PMÁP-odnak 27-én lesz kamatfordulója, utána pont ugyanannyi lesz a kamata mint a 2027/K-é, 15,25%. Erre tehát nem éri meg átváltani. (Most nem is tudod, mert nincs vételi árfolyama, gondolom mert a kamatfizetés hetében vagyunk.) A jövő héten eladhatod 1% veszteséggel (990.000 Ft-ért), és átteheted 2030/I-be. Ha nem gond, hogy így a + 0,5% kamatért 3 évvel tovább tart a futamidőd (újabb visszaváltás újabb -1%) akkor megérheti.
  A DKJ-d vételi árfolyama 90,6860, tehát az 1M Ft névértékű DKJ-t 906.860 Ft-ért tudod eladni, aztán betenni a kívánt PMÁP-ba. 10.18-ig majdnem pont 3/4 év van vissza, így kb. 11,43/12% lenne az időarányos kamat, tehát ha nem gond a megnövelt futamidő, ez is megérheti.

  A fentiek mérlegelésével a döntés a tied.

  Kérlek javítsatok ki, ha valamit rosszul írtam, had tanuljak belőle.

 • eLemlámpa
  😀

  Chat GPT margójára, én egy új cv-t írattam vele, de láttam azokat a bonyolult nyelvtani szerkezeteket, összetett mondatokat, khm, hát itt hr-eskékről van szó, jobbnak találtam inkább a pofonegyszerű felsorolást 😀

  Ja és hogy miért? Újra felraktam magam egy állásportálra, szondázni hol tart a piac és (nem) meglepetésként az történt, hogy egész nap megállás nélkül csörög a telefon. Hol ez a több tízezres elbocsájtás?? Meg a “válság”?? Vagy hogy azonnal fel is akarják tölteni ezeket a helyeket? Ja, úgy értem akkor. 😀

 • juro
  Miért erősödött hirtelen a forint? Nekem dollárbaloldalinak ez nem jó 🙁
 • tumpara
  Ez a Chatbizbasz így magyarul félelmetes. Már a trollokra se lesz szükség, elég a tartótisztjeiket fenntartani. Azt hiszem ezennel vége a fórumoknak, közösségi oldalaknak, már így is végletekig polarizáltak a kommunikációs platformok, innentől két kattintás az egész, hogy totálisan ledózerolják az értelmes társalgást, véleménycserét. Mondanám, hogy ez az új Facebook, ami úttörőként romlásba (buborékba) taszítja a világot, de így elnézve a hatékonyságát ez még annál is durvább és gyorsabb lesz.
 • 12to87
  En november 26-an adtam be a papirokat es januar 9-en kaptam felhivast hianypotlasra, ugyhogy van nemi csuszas. Viszont a hianypotlas utan kb. 2 nappal utaltak is.
 • Belavoltam
  En mar megleptem ezt 🙂
 • Attecte
  ilyenkor nem az lenne a megoldás, hogy alkalmazkodunk hozzá?

  Persze, pusztító következménye lesz azokra nézve, akik nem zárkóznak fel, de a változás VELED kezdődik. Edukálj, és legfőképp utasíts el mindent ami csak kicsit is gyanús.

 • tumpara
  eLemlámpa: csak a hecc kedvéért egyszer lépj ki az IT-s/mérnök-buborékodból, aztán csodálkozz rá a világra, mondjuk a vendéglátás/turizmus állapotára. A Te szegmensed mindig is munkaerőhiánnyal küszködött, jóformán azt is felvették, aki az állásinterjún odacsinált a HR-es asztalára. Persze, az IT-s ezért tanult sokat (bár nem tudom, mennyivel többet, mint mondjuk egy könyvelő, de hát ez a világ, ez van, a könyvelő is elmehet IT-snak ha több pénzt akar), de a saját helyzetéből extrapolálni az ország állapotára annyit ér, mintha egy NER-lovag ajnározná a magyar gazdaságpolitikát.
 • tumpara
  Attecte: én alkalmazkodom hozzá. De a több milliós embertömeget nem tudom befolyásolni, nem vagyok se Gandhi, se Zuckerberg. Ez persze az én szegénységi bizonyítványom. 🙂 De ha belegondolok, hogy a közvetlen környezetemben lévőket sem lehet a totális polarizáltság és a kognitív disszonancia miatt értelmes összefüggésekre, fact-checkre bírni (pedig értelmes emberek, de itt már vakhit van, nem ráció), akkor hogy tudnék tömegeket? Igényük sincs rá. Egy ideig élt a bennem a remény, de ennek már vége, be kellett látnom, esélytelen vagyok ekkora túlerővel szemben. És most itt egy eszköz, ami mindezt képes megszázszorozni tizedannyi energiával. Kár értü(n)k.
 • Oregon

  Ezzel nem fújják, csak nem eresztik le hirtelen. maga az szűrő, hogy emelkedik a kamat.
 • Attecte
  értelek, én se vagyok boldog. De csak arra tudok gondolni hogy “eddig mindig lett valahogy”.

  Ha nem lesz sehogy, akkor az volt a megoldás.

 • Japon
  Off
  A forint-erosodesrol tudnal irni egy posztot? Hogy mi okozza es meddig tarthat?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.