Legolcsóbb bankszámlák mikrovállalkozásoknak

2013-04-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Visszatérő kérésetek egy vállalkozói számla összehasonlítás, ennek próbálok most eleget tenni.

Első körben az igen csekély banki forgalommal rendelkező mikrovállalkozások lehetőségeit nézzük meg. Ezekre a cégekre jellemző, hogy leginkább a havonta kötelező adóhivatali utalásokat bonyolítják a számlájukon keresztül, vagyis nemigen van havi 5-6 utalásnál több tranzakciójuk.

Ide tartoznak még a mindenféle adóügyi szempontok miatt nem bezárt, de teljesen tetszhalott cégek, amelyeknek csak az adótörvény miatt van szüksége vállalkozói számla fenntartására.

Amennyiben a cél a lehető legolcsóbb bankszámla és sok pénzt nem kívánunk tartani a számlánkon, illetve bizonyos hátrányokkal megbarátkozunk, a Gránit Bank Vállalkozói Alapszámlája ingyenes számlavezetéssel és havi 5 ingyenes utalással vár bennünket, ez elég a havi sarcok teljesítésére. Utána az utalási díj 0,29%. Készpénzfelvétel 250 Ft+ 0,3% automatából. A bankkártya az első évben ingyenes, utána évi 8.000 Ft.

Aztán egy mókás apróbetű a hirdetmény legalján: ja igen, majdnem elfelejtettük mondani, hogy a díjak nem tartalmazzák a tranzakciós adótat, azt mindig felszámítjuk, csak szólunk. Vagyis ezekhez a díjakhoz még hozzá kell adni a 0,2%-ot utalásonként.

Sőt, a bankszámla-kivonat is ötszáz forint alkalmanként, amihez még hozzá kell csapni a postázási költséget is. Ez pedig kell a könyveléshez, a netbankon keresztül sem lehet letölteni a kivonatot. Tehát igazából a nulla forintos számlavezetési díj minimum 600 Ft havonta, attól függően, mennyi kivonat kell a könyvelőnek havonta.

A bank hátránya, hogy nincsenek fiókjai egy kivétellel, mindössze 13 ügyfél pontja van, ahol nincs készpénz-forgalom. Ezen túl egy aprócska bank kevés ügyféllel, kicsi saját tőkével és veszteséges működéssel, ezért komoly cégeknek én nem merném javasolni. De kényszervállalkozásoknak és tetszhalott cégeknek valószínűleg  olcsóbb lehetőség.

Hasonló kondíciókat kínál a K&H Bank Start csomagja. A havi díj  csak 729 Ft, de ez már tartalmaz 5 ingyenes utalást, korlátlan bankon belüli utalást, egy ingyenes bankkártyát és egy ingyenes készpénz-felvételt automatából. Ha a Gránit Bank második évtől fizetendő évi 8.000 Ft-os éves kártyadíját elosztjuk a 12 hónappal és figyelembe vesszük a korlátlan ingyenes bankon belüli utalást és az egy ingyenes készpénz-felvételt, rájövünk, hogy ez olcsóbb, mint a Gránit Bank csomagja.

Az alacsony havi díj és a bankon belüli ingyenes utalás miatt akkor megéri igényelnünk ezt a csomagot második számlának, ha valamelyik állandó partnerünknek van számlája a banknál.

(Megjegyzés: felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy valami eldugott apróbetűben nem számítják-e fel mégis a tranzakciós illetéket. Erre a kérdésre hét perces várakozás után sem tudtak válaszolni, igérték, hogy utánanéznek és visszahívnak. Ennek már legalább három órája. Úgy látszik, ez a kérdés megakasztotta a rendszert. Mindenesetre a hirdetményekben én nem találtam erre utalást. Ha lesz válasz, frissítem a cikket. Megjött a hivatalos válasz: tényleg nem számolják fel külön a tranzakciós illetéket.)

A Raiffeisen Bank az Aktív 1 csomagot ajánlja mikrovállalkozóknak, ahol visszakapjuk a havi 991 Ft-os díjat, ha 3 átutalást, vagy csoportos beszedést teljesítünk a számlánkról. Az utalás díja 0,25%+0,2% tranzakciós adó, de a nagy trükk, hogy állandó átutalásként kell felvinni és havonta módosítani az összeget. (Ez például a minden hónapban utalandó, de változó összegű járulékok esetén járható út.) Ilyenkor csak a tranzakciós adót kell fizetnünk, 0,2%-ot. Bankkártya díja első évben ingyenes, utána 3.602 Ft/év, ATM készpénz-felvét 729 Ft/alkalom.

Az OTP Bank akkor kínál jó csomagot, ha egy évnél nem régebbi a vállalkozásunk és nem ott vezettük eddig a számlánkat. Ebben az esetben az első két évben 710 Ft a számlavezetés, a két év eltelte után viszont már 3.340 Ft/hónap. Ebben a díjban van egy bankkártya, egy ingyenes készpénz-felvétel OTP automatából és két bankon kívüli ingyenes utalás. A többi utalás 0,339%, minimum 365 Ft. (Egymillió forintnál 3.390 Ft). Ha úgy gondoljuk, hogy majd két év múlva bankot váltunk, kalkuláljunk a számlanyitáshoz szükséges 30 napnál nem régebbi céges papírok beszerzési költségével is.

Az Unicredit bank is csak az új cégeknek kínál kedvező havi díjat (499 Ft/hó), de nekik is csak egy évig, utána 2.199 Ft a havi díj és az első évben járó három ingyenes utalás havonta is megszűnik. Ezen túl tételsoronként még 31 Ft-ot kell fizetnünk, ami egy kicsit is nagyobb számlaforgalomnál gyorsan növeli a havi költségek összegét. A bankkártya díját tartalmazza a havi díj.

Az Erste Bank is csak egy évig kínál kedvezőbb csomagot az induló vállalkozásoknak, illetve a Válogatás csomagnál kérhetünk nulla forintos számlavezetést, ha legalább két utalásunk van havonta, minimum 50 ezer forint értékben, illetve a bankkártyát is kérhetjük éves díj nélkül. De nincs ingyenes utalásunk és ATM-es készpénz-felvételünk sem.

A VolksBank Alfa csomagja havi 490 Ft-ért kínál számlavezetést és bankkártyát. Azonban a csomagban nincs semmi ingyenes szolgáltatás, a legolcsóbb elektronikus utalás 0,38%, az ATM készpénz-felvétel saját automatából 0,45% + 80 Ft.

Az FHB Bank Start számlája nulla forintos havi díj mellett kínál számlavezetést, csak az első évben ingyenes kártyával. A nulla forintos havi díj feltétele a félévenként egymillió forintos számlaterhelés, vagyis kimenő forgalom. Ennek hiányában 1.490 Ft a havi számlavezetési díj. Ezen túl egy teljesen átlagos csomag, nem alacsony utalási díjakkal. Hirdetmény itt.

A Budapest Bank a weboldalán mélyen titkolja, mennyibe kerülnek a vállalkozói számlacsomagjai, telefonálás nélkül csak annyi derül ki, hogy csak az első 24 hónapban vannak a kedvezőbb díjak. Az összeömlesztett hirdetmény-halmazban sem találtam meg a díjakat, így szerintem kár is vele tovább foglalkozni.

Update: rám szóltak a Budapest Banktól, hogy nem dugdossák ők a hirdetményt, megvan az és örülnének, ha beleírnám a cikkbe. 🙂

Íme, itt találjátok a költségeket és a csomagokat :  http://www.budapestbank.hu/common/letoltes/hirdetmeny/documents/H-22-2013-201304190100.pdf

Az Axa Bank vállalkozói számlájának havi díja 890 Ft, de előtte még be kell fizetni 10.800 Ft nyitási díjat. A bankkártya évi 4.800 Ft és még gyártási költséget is felszámolnak. További hátránya, hogy a Gránit Bankhoz hasonlóan, a fiókokban nincs készpénz-forgalom, vagyis befizetni sem lehet a számlára pénzt. Ez különösen ciki akkor, amikor az adót kellene utalni határidőre.

Ami előnye lenne, hogy az utalási díj és a készpénzfelvételi díj fix, az összegtől függetlenül (utalás 499 Ft, készpénz-felvétel 599-999 Ft), de ez csak nagy összegű utalásoknál előny, mi pedig most pont a kis számlaforgalommal rendelkező számlákat vizsgáljuk. Ezért jelenleg nem tartozik a jó ajánlatok közé. Hirdetmény itt.

A piaci körkép alapján nem üzemelő cégeknek talán a legolcsóbb a Gránit Bank ajánlata, de szigorúan csak bankkártya nélkül, üzemelő mikrovállalkozások pedig valószínűleg a K&H Bank ajánlatával járnak a legjobban.

Fontos! Az összehasonlításkor egy adott forgalmat és internetes utalásokat feltételeztem, amennyiben neked ettől eltér a banki tevékenységed, már nem biztos, hogy ezekkel az ajánlatokkal jársz a legjobban. Ezért végső döntés előtt mindenképpen érdeklődj személyesen is a bankfiókokban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram