Újra lecsap a hetes?

Az elmúlt 130 évben mindig történt valami rossz az amerikai tőzsdén a héttel végződő években, jellemzően augusztus és október között.

2007-ben kezdődött a legnagyobb lejtmenet az amerikai tőzsdén, ami a subprime válság néven vonult be a történelembe.

1997-ben az ázsiai válság miatt főhetett a feje a befektetőknek.

1987 októberében az eddig látott legnagyobb napon belüli, 22%-os esésre fognak sokáig emlékezni a befektetők.

1977-ben 11% esés volt.

1967-ben szintén jól indult az év, majd ősszel egy hatalmas esés következett, ami 1968 tavaszáig kitartott.

1957-ben 14% volt a veszteség, 1947-ben csak 5%, 1937-ben 22%, 1917-ben 33%, 1907-es pánikban pedig 50%.

A legtöbb esetre igaz, hogy az év jól indult és az év utolsó harmadában volt komoly esés. (Mondjuk 1917-ben pont egész évben esett az árfolyam novemberig.)

1945 óta a szeptemberi átlaghozam -0,9%, ez messze a legrosszabb hónap az évben tőzsdei szempontból. (Lásd még: Sell in May)

S most van 2017 szeptembere, a tőzsdék mindenféle csúcsot már többször megdöntöttek. Érted, ugye? 2017 és szeptember egyszerre.

Update: Andrásnak hála, mindezt vizuálisan is megcsodálhatod:

Mi következik ebből? Semmi az égadta világon, csak az emberek szeretnek vagy szeretnének valami ciklikusságot felfedezni a tőzsde mozgásában. De ha véletlenül tényleg most fog elkezdődni a régen várt korrekció, vagy esés, akkor mondhatjuk, hogy én tudtam előre, hiszen 2017 ősze van s a gonosz hetes újra lecsapott.

Share

21 hozzászólás

 • Zsolti
  Ha nem is 2017-ben,de a közeljövőre biztos nem lesz jó hatással a koreai kakaskodás.
 • Gábor
  Tilos az adatokra ráhúzni az elképzelést (hipotézist), különben biztos félre fog húzni a kormány. Gondolom ez elég meggyőző volt mindenkinek. 🙂

  Bővebben itt:
  en.wikipedia.org/wiki/Testing_hypotheses_suggested_by_the_data

 • headset
  Van egy megfigyelés az árfolyamok ciklikus változására, az Elliott Wave Theory.

  Nagyon durván azt mondja, hogy 5 szakaszból álló emelkedés és 3 szakaszos korrekció ismétli magát.

  Az amerikai tőzsdét nem szoktam figyelni, de a DAX, úgy látszik, hogy most váltott a 4-esből az 5-ös szakaszba.
  Szerintem most 1-3 hónapig emelkedni fog. Meghaladja a 13 ezret. Utána jön majd a 3 szakaszos, nagyságrendileg 1 éves korrekció le 11 ezerig.

  Vagy nem. 🙂

 • Körtefa
  Az utolsó bekezdésről az Űrgolyhók egyik jelenete jutott eszembe:
  “Lord Helmet: Mielőtt meghalsz, meg kell tudnod valamit, Lone Starr.
  Lone Starr: Mit?
  Lord Helmet: Én vagyok az apád unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa.
  Lone Starr: Hú… akkor mi milyen rokonságban vagyunk?
  Lord Helmet: Az égvilágon semmifélében! Ezért lakolnod kell.”
 • jeremias
  Tekintve a dollár gyengeségét, nem éppen most érdemes belevenni az amerikai indexekbe? Most olcsón lehet venni forintért, és ha lesz árfolyam korrekció (akár 1-2 év múlva, mert hosszú távra veszi az ember), akkor az rásegít majd a forintos hozamokra, nem igaz?
 • AndrásGY
  Mondjuk az utolsó bekezdés fényében nem egészen értem a poszt célját, de itt van vizuálisan:
  pbs.twimg.com/media/DIA2cOoXsAESzOI.jpg

  Nem hiszem, hogy egy átlagbefektetőnek bármi teendője lenne ez ügyben, de számmisztika ide vagy oda, elég meggyőző. Különösen egyéb ügyekkel együtt, pl.:
  pbs.twimg.com/media/DJNkSscXUAAGUav.jpg

 • Lee732
  Még a Teva is kitört:)
 • ügyvéd
  Az előző topikban offoltam, de itt ON: Tegnap bejelzett a háziasszony indikátor. Két abszolut laikus is egymástól függetlenül azt fejtegette, hogy OTP részvényt vesz, és meggazdagszik rajta… 😀

  MENEKÜLJETEK !!! 😀 😀 😀

 • BTM
  Zsolti! A fegyverbeszállítókat és a hadiipiart leszámítva! Ők már biztos dörzsölgetik a tenyerüket.
 • sokasebi
  2007-es nagy összeomlást nem látom a grafikonon csak ugrál az árfolyam 13-14000 között. Egyebként a karácsonyi vásárlások miatt vannak a tőzsdei összeomlások ősszel, amikoris mindenkinek kp. kell.
 • Sándor Kocsor
  Kissé OFF, de az USD/HUF árfolyamot hogy látjátok? Mikor lenne érdemes elkezdeni dollárba átcsoportosítani? (jobban lehet dollárban befektetni)
 • ügyvéd
  @Sándor Kocsor

  Akasztott ember házában kötelet emlegetni nem ildomos… 😀 Az itt kommentelők egy jelentős része Miklóssal együtt, gondolom én méretes buktában ül a forinterősödés miatt, mert nyilván forintról váltottak majd vettek általában dolláros ETF eket.

  Szóval hagyjuk ezt a témát, hiszen nekem is néhány millám fáj benne …. 😀

 • ügyvéd

  Azért nem látod, mert az összeomlás nem is 2007 ben hanem 2008-9 ben volt….

  2007 ben még csak páran látták előre mi következik…
  ( Most megkereshetném az akkori FED elnök hurrá optimista értékelőjét de lusta vagyok)

 • mitel hentes
  Jó lenne valami “ellenpróba” is az 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, stb. végződő évekről. Mi van, ha ott is esik a tőzsde augusztus és október között? Akkor nincs semmi különleges a 7-re végződő években.
 • Kiszamolo
  hentes, olyan ábra is van, rá tudsz keresni.
 • Janos86
  SPX uj rekordokat kezdett dontogetni.. TEVA is kitort valoban, de akkora eses utan az arhato is volt. PUT-ot eladni ala, vagy short put spread-et aki picit nagyobb biztonsagra vagyik, es lehetett kasszirozni maris.
 • Sándor Kocsor
  @Ügyvéd

  azért vagyunk itt, h tanuljunk. Ha lehet más kárán, nem a sajáton 🙂 De elnézést, ha érzékeny pontra tapintottam. Mintha valahol azt írta volna Miklós, h kezdi a dollárt tárazni…. csak nem tudom hol olvastam.

 • Kari
  Akkor és olyan módon fog változni a tőzsde, hogy a kis és nagyhalaknak a legjobban fájjon. Úgy, hogy az igazi tőzsdecápák a legtöbbet tudják rajta keresni. Egy ideig megy a beetetés, utána a lehalászás. Ez a tőzsde igazi lényege. Kiszipkázni minél több pénzt minden tőzsdéző zsebéből. Mindenki áldozat lesz egyszer. Minél több pénzed van tőzsdei papírokban annál biztosabban bele fogsz esni a lehalászásba is! A tőzsdén is mindig a “bank” nyer, mint a rulettben, csak itt a bankot azok adják, akik irányítják a tőzsdei mozgásokat, akik kitalálják a forgatókönyveket. Itt te nem tudsz nagy hal lenni, csak kicsi, akit mindig megesznek. Nem tudsz okosabb lenni náluk, mert azt csinálják, ami a legtöbb hasznot hozza nekik. Olyan eszközöket is bevetnek, amire legkevésbé számítasz. Ha kell háborút indítanak, ha kell egy egész kontinensnyi embert manipulálnak kényük kedvük szerint.
 • ügyvéd
  @Sándor Kocsor

  “Olcsó” a dollár? Olcsó. Lesz esetleg olcsóbb? Ki a fene tudná? Gondolod Miklós tudja? Ha akarsz vegyél, és örülj neki, ha felmegy és sírj ha le…

  Értelmetlen kérdés volt.

 • F.Timi
  @Sándor Kocsor Az én véleményem az, hogy érdemes dollárt is tartani, eurót is stb. veheted amikor olcsónak érzed, veheted, amikor éppen befektetnél, hosszú távon úgy is kiegyenlítődik. Csak azért mert most olcsónak tűnik, ne tolj bele mindent.
  Én úgy raktam össze a portfóliómat, hogy kb. 40%-a euro, a harmada HUF, a maradék dollár. 1/3 Pmák, 1/3 európai és amerikai részvény felesben, 1/3 high yield bond emb és ihyg vegyesen. Így jött össze ez a deviza szerinti megoszlás. Nekem ez így oké, persze mindenki mást preferál, a HUF aránya pl. lehet hogy kicsit alacsony ahhoz képest, hogy MO-n élek.
 • Sándor Kocsor
  .Timi
  Köszönöm az értékelhető választ a kérdésemre. 🙂