Sell in May and go away

2013-05-11
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy régi wall street-i mondás szerint (Sell in May and go away) a vakációs időszaknak számító nyári hónapokban érdemes követni a brókereinket a szabadságra és el kell adni a részvényeket majd októberben érdemes visszatérni a piacra.

Ez a bölcsesség úgy látszik, önbeteljesítő jóslat, hiszen ha kellően sok befektető így cselekszik, csak azért, mert az gondolja, hogy a többiek is így tesznek, akkor valóban igazzá válik a mondás.

Nézzük meg az amerikai S&P index havi teljesítményeit 1960 óta:

Az elmúlt éveket figyelembe véve, aki 2011-ben követte a népi bölcsességet és csak szeptemberben jött vissza a piacra, megúszott egy 19%-os zakót, amit az európai hitelválság és a japán cunami okozott, de 2010-ben is 10%-os veszteséget került el.

Ezzel szemben 2009-ben a piac helyreállása miatt 15%-kal lett szegényebb, igaz, nem kellett szomorkodnia, mert a helyreállás ősszel még nagyobb ütemben folytatódott.

Aki 2012-ben fordított hátat a piacnak április 30.-én, az megkímélte magát májusban egy combos 6,5%-os zuhanástól, azonban az egész nyarat figyelembe véve 5,1%-os haszontól esett el. A májusi zuhanás miatt aki május 31.-én lépett ki, már 11,9%-kal lett szegényebb szeptember közepére.

2007-ben egyenesen a nyári 4%-os erősödés áll szembe a téli hónapokban elszenvedett 10%-os veszteséggel.

Azonban a rákövetkező évben egy hatalmas, 30,1%-os zuhanást úszott meg, aki inkább a nyaralást választotta a tőzsdézés helyett, míg a következő téli hónapokban "csak" 5,1%-os mínuszt kellett elszenvednie.

Vagyis az elmúlt öt évben is összességében igen kifizetődő volt a nyaralás a tőzsdézés helyett.

Ugyanez a hatás nemcsak az Egyesült Államokban figyelhető meg, de több más piacon, például a feltörekvő piacokon is:

Amiről nem szabad elfeledkezni azonban, hogy mit csinálunk a pénzzel, amíg távol vagyunk a részvénypiacoktól. A jelenlegi 0,2-0,5%-os éves pénzpiaci vagy akár amerikai állampapír hozamok nem sok hasznot ígérnek.

Ezen kívül a kereskedés költségeik is ellenünk dolgoznak, az adás-vétel önmagában is akár 0,4%-os veszteséget termel.

Mivel statisztikai adatokról van szó, pont a fenti költségek és alacsony kamatok miatt lehet találni olyan kiindulási pontot, miszerint nincs jobb annál, mintha maradunk részvényekben:

Számomra azért sokat levon a fenti grafikon életszerűségéből, hogy manapság még Magyarországon is 0,2-0,25% az elektronikus kereskedés díja, míg a táblázat készítői 1%-kal számoltak, ami erős túlzás. (Persze, lehet, hogy a 19. században tényleg ennyi volt a költsége. 🙂 )

Tehát, ha a szépapánk befektetett volna 1871-ben és a kereskedési költségek brutálisan nagyok lettek volna, akkor jobban jártunk volna, ha nem ugrálunk ki-be minden évben. Ettől eltekintve a grafikon alátámasztja, hogy még 142 év távlatában is él a mondás, hiszen egy rövid periódust leszámítva, a téli hónapok mindig többet hoztak a nyári hónapoknál az amerikai piacokon.

Ami mindenkit izgat (már úgy értem, aki egyáltalán tőzsdei befektetéssel foglalkozik), hogy vajon idén mi lenne a helyes stratégia.

Természetesen erről nagyon megoszlik a piaci szereplők véleménye (nem utolsó sorban a személyes anyagi érdekeik mentén is), ami azonban elgondolkodtató lehet, hogy az amerikai tőzsdeindexek soha nem látott új magasságokba emelkedtek az elmúlt hónapokban, az angliai FTSE 100 egyenesen 11 hónapja emelkedik, amire nem volt példa 29 év óta.

Ezzel szemben azonban ott áll például az ütemezett amerikai pénznyomtatás, ami aligha lesz felfüggesztve a következő hónapokban. Ez rossz hír az infláció miatt aggódóknak, azonban a részvények árait általában jótékonyan szokta befolyásolni. Ezt támasztja alá eddig az elmúlt 10 nap is, május elseje óta az amerikai S&P index mindegy 300 ponttal emelkedett 15.090 pontig.

Úgyhogy egy a biztos: őszre minden kiderül majd. 🙂

Érdekelnek a pénzügyek? Olvasd el a többi írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram