Széfbérlet az FHB-nél

A napokban beszéltem valakivel, akihez betörtek és sok milió forintját és az aranyérméit elvitték. Ő olyan széfet keresett, ami 0-24 óráig nyitva van. Budapesten nagyon nehéz alapból is széfet bérelni, főleg mióta már a kamatok miatt sem teszik be az emberek a pénzt a bankba, hogy aztán 0,6% adót fizessenek, amikor ki akarják venni.

Ma botlottam bele az FHB széfhirdetésébe, ami 0-24 órás széfet hirdet, föld alatti garázs-beállási lehetőséggel, mérsékelt áron, Budapest belvárosában. Ha te is széfet kerestél, nézd meg ezt a lehetőséget is. (Pénzt hivatalosan egyetlen széfben sem lehet elhelyezni, csak ha kérdeznék, mit akarsz tartani benne.)

Share

49 hozzászólás

 • Topfly
  Miért nem lehet elhelyezni pénzt a széfben? Nagyon értelmetlen szabálynak tűnik! Mi a következménye, ha mégis pénzt tartok a széfben?
 • maveryck
  Tényleg, mi van, ha valaki berak a széfjébe egy műtárgyat, de egy idő után nem fizeti a díjat, és nem is reagál a felszólításokra/nem érhető el?
  És ha bűncselekménybe keveredik pl: lopással vádolják?
 • István
  “kérdeznék, mit akarsz tartani benne”
  mi közük is van ehhez?
 • Tamás
  Sosem ertettem, hogy miert nem lehet penzt elhelyezni egy szefben… Nevertekkel biro aranyermet el lehet?
 • verdol
  Ha nincs kamat, akkor a széfbe tett készpénz az alternatíva? Állampapírok? Befektetési alapok?

  Mi értelme lehet széfben készpénzt tartani, feltéve, hogy nem fekete pénzről van szó?

 • Andras
  A legalisan megkeresett penzt nem otthon tartod hanem szefben. Mi ezen a hihetetlen?? Miert lenne piszkos penz??
 • ügyvéd

  “Fekete pénzt” sem érdemes, mert kb. fél pillanat alatt “töri fel” bármelyik hatóság….
  (én szóltam 😀 )

 • Topfly
  kérdezd meg a görögöket vagy a ciprusiakat milyen jó volt úgy ébredni egyik reggel, hogy nem férhetnek hozzá a bankban lévő pénzükhöz! Nézd meg abban a pillanatban hogy álltak az országok állampapírjai. Részvény vagy bef. alap sem megoldás ilyen helyzetre, mert az azért kapott pénzt sem lehetett felvenni! Egyetlen megoldás az volt, ha a külföldi részvényt külföldre transzferáltad és ott adtad el!

  Nagyon maradinak tűnhet az akinek komoly készpénz megtakarításai vannak, de Cipruson és Görögországban ezek a “maradi” emberek bizonyultak a legokosabbnak! És ez még csak az elmúlt 5-6 év tanúlságos történetei!

 • Gábor
  Kb 100-150eFt egy jó tűzálló otthoni széf, amit nem visznek el 1-2 perc alatt és már valamennyi szakértelmet kíván a feltörése. Szerintem jobb megoldás, mint bejárni a bankba, de persze kinek mi. Van hogy nem lehetsz otthon és kell a pénz…:)
 • ügyvéd
  Én az “épített” rejtekhelyekben bízom…. Régen rossz, ha már megtalálják a lééét, hiába van széfben. Bár a betörőknél is meredeken csökkent a szakmai “hozzáértés” de azért egy 100-150 ruppós széfet nevetve törnek fel percek alatt… Egy ilyent maximum “csalinak” tennék be a lakásba, de pénzt egy fillért sem raknék bele.
 • Alfa
  Ha nem bízol az itthon bankrendszerben és általában az országban
  ÉS
  van annyi megtakarított pénzed, amivel talán már megéri országok között diverzifikálni (~30+ MHUF), akkor szerintem ezek a szabályok alkalmazandók:
  Otthoni széfben 5-10K euró + ugyanennyi dollár. Esetleg eldugva, de ugyebár az nem túl okos…
  Itthoni befektetésben a pénzed fele, de max 50 millió (ha lehet, BVA miatt darabolva több számlán – ingatlant ugye nem lehet darabolni 🙂 ), a többi külföldön. Saját lakott lakás nem megtakarítás.
  Bérelt széf értelmét én sem látom, ha nincs semmilyen hagyományos ékszer/családi ereklye/műkincs jellegű érték.
  (Sajnos még nem sikerült ezt elérni, de ez a cél).
 • verdol
  nyilván, lehet olyan helyzet, amikor érdemes készpénzt széfben tartani, de annak vannak előjelei, ezért akkor indokolt lehet a felkészülés

  A kérdésem inkább az volt, hogy itt és most, a jelen helyzetben érdemes nagyobb összeget készpénzben széfben tartani? Indokolja ezt valami?

 • Kiszamolo
  Topfly, mindenki tudja, hogy a széfbérlők 99%-a pénzt vagy pénzt is tart a széfben.

  Ennek ellenére ez a hülye szabály van érvényben. Gondolom központi törvény, nem a bankok találták ki.

 • Omnisapient
  Útleveleket, pisztolyt, stb-t, mint Jason Bourne. Persze ő is tartott némi kp-t.
  A 100-150K-ért kapható széfek valóban inkább csak csalinak jók, de egy 300K körüli, az már tud ezt-azt. Ha elbontják körüle a lakást, akkor talicskával el tudják cingölni egy furgonig, hogy aztán egy műhelyben néhány hét vagy hónap alatt szétgányolják. Azt a benne lévő kp és útlevél, iratok nem biztos, hogy túlélik. A benne lévő arany és ezüst, esetleg drágakő, valószínűleg túlélik. Ha így van kérdés, hogy jó órabérben dolgoztak-e.
 • Zabalint
  Ha nem lehet kp-t tartani széfben, akkor ha bármi történik, az nem is volt ott…
 • Zoltán
  Azért nem tarthatsz pénzt a széfben, mert arra nem terjed ki a biztosítás. Ha leég a bank vagy kirabolják a készpénzes kárt nem téritik meg. Ezt az infót széf nyitásakor kaptam. Ez a bank érdeke, hogy a kp. legyen számlán és dolgozzon nekik. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy honnan tudja majd a bank, hogy mi volt a széfben. A biztosító lefolytat ilyenkor egy igen komoly vizsgálatot, mely során feltárják, hogy mi volt a széfben.
 • Gábor
  Nekem volt széfem, de már megszüntettem. Pont a nyitva tartás nyűgje miatt.
  A bérlet díja attól függ, hogy mennyi értékre akarod “biztosítani”.
  Nem emlékszem a pontos összegre, de kb: Ha max 100.000 Ft, akkor havi 1500 Ft a díj.
  Ha 10 millióra, akkor 20 eFt/hó.
  Ezért mindenki az olcsót választja, és azt tesz bele, amit akar. A bank nem nézi.
  Két esetben lehet ez gond:
  1. Valami történik a széffel (kirabolják?), akkor csak a 100.000-et térít a bank.
  2. Hatóság bele akar nézni. Megengedik neki a megkérdezésed – megkockáztatom a tájékoztatásod – nélkül.

  A díj a mérettől is függ. Az OTP-nél a legkisebbe kb. 500 A4-es lap fér bele.

  Otthoni széfnek csak akkor van értelme szerintem, ha a ház szerkezetébe be van építve (pl. bele van betonozva/vasalva a födémbe/alapba). Utólag nem egyszerű olyat csinálni.

 • Tamás
  “Egy ilyent maximum “csalinak” tennék be a lakásba, de pénzt egy fillért sem raknék bele.”

  ha nem teszel bele, akkor keresnek tovább.. ha meg tudják, hogy otthon van a stex, és nem találták meg pl fémkeresővel sem, akkor eléd térdeltetik a lányod, és odateszik az arcához a kést… azt hittem az üres széfnél okosabb vagy…

 • Tamás
  “a széfbérlők 99%-a pénzt vagy pénzt is tart a széfben.”

  ez az ajándék pénz állam bácsinak emerg helyzetben.. ha külföldi pénzben van, akkor tuti 100%-san tudják hasznosítani…

 • Zabalint
  @Tamás:
  Nem az állam bácsinak, hanem a hatósagi alkalmazottaknak. Nagyon jól tudják, hogy nem reklamálhatsz sehol, ha eltűnik, hiszen nem is tehetted volna a széfbe.
 • ügyvéd
  @Tamás

  Túl sok krimit nézel :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDD A betörni olyankor szoktak, amikor SENKI SINCS OTTHON, és törekednek a gyors, hangtalan “munkára”, illetve a “betőrő” mint állatfajta 9x% ban kerül bármiféle személy elleni erőszakot. Szóval ha van egy csaliszéfed (NEKEM EGYÉBKÉNT NINCS !) akkor ha azt sikerül kinyitni és ÜRES, és már a lakást is átkutatták, akkor= szépen elhúznak vérbe.

 • maveryck
  készpénzt a pénzmosás miatt nem lehet elhelyezni széfben plusz a banknak az az érdeke, hogy nála lévő számlára rakd a pénzt, hogy ő használhassa. Ja, igen fegyvert sem szabad berakni.
 • maveryck
  Köszi a választ Miklós!
 • Grabovszkij
  Manapság azért korszerűbb otthoni “dugihelyek” is vannak; szét kell csak nézni a youtube-on. Pl. a tégelyes disznózsír alján úgysem keresné senki+egyéb kreatív ötletek.
  Az otthoni széf max. akkor izgi, ha kamu pénzt raksz bele (mint kiszámoló korábbi cikkje), amúgy meg minek?
 • Kiszamolo
  Grabo, ismerősnél még az összes fotel és ágy kárpitját is felvágták, hátha ott van valami.
 • Zabalint
  @ügyvéd
  De ha az üres széfet feltörték, a lakást átkutatták, akkor semmi értelme nem volt az üres széfnek. Akkor lenne értelme, ha a széf elterelné a figyelmüket, és csak arra koncentrálnának. Ez hülye betörőt feltételez…
 • reader
  Grabovszkij “Manapság azért korszerűbb otthoni “dugihelyek” is vannak; szét kell csak nézni a youtube-on.”

  És persze, akik betörésből élnek, azok nem néznek ilyeneket, hozzájuk nem jut el az infó, azt hiszed? Ők teljesen képben vannak a rejtekhelyekkel kapcsolatban.

  Egy betörő mondta régebben egy interjúban, hogy ha van ideje dolgozni, nem kell sietnie, akkor mindent megtalál, bárhova dugtad is, mert szétszednek, szétvágnak mindent.

 • ügyvéd

  Mondtam: NEKEM NINCS CSALISZÉFEM. De egyáltalán nem tartom rossz ötletnek. Nyilván ha van, akkor azzal tölti(k) a szűkre szabott időt, hiszen ALAPPAL feltételezhetik, hogyha van széf, az nem üres. A betöréseknél mindig fontos az időfaktor. Igyekeznek percek alatt végezni, és kijutni. De egyébként hagyjuk ezt már, csak egy kósza ötlet volt részemről…
 • ügyvéd
  Story:
  Anno egy nagyon kedves Hölgyismerősöm a lakásban a falhoz csavarozva tartotta a viszonylag kicsi széfet.
  Betörtek, lerúgták a falról, és elvitték…. :-DDDD aztán gondolom valami nyugodt helyen szétszedték….
 • Dörnyei József
  A széffel időt nyersz. Egy közepesen drága széf feltörése hosszú időbe telik és drága is, mert a szerszámok és azoknak a fogyóeszközei drágák.

  Ha a széfet jól látható, de meg nem közelíthető helyre teszed, pl. a biztonsági rendszer keresztüzébe, akkor a betörők vagy bepróbálkoznak és beriasztanak vagy elmennek.

  A jobb széfeket rá lehet kötni a biztonsági rendszerre. Ezt a rákötést nem lehet látni, ezért kikapcsolni sem lehet. (Ki vésné körbe az acélhajas betont azért, hogy talán van biztonsági rendszer rákötés? Ha kinyitották, akkor beindul a riasztó és elmennek a betörők.

  Egy széfet mindenképpen hozzá kell betonozni a házhoz acélhajas betonnal. Mindent ki lehet bontani, de ezt gyorsan nem lehet. Ha a földszintre teszed, akkor nem lesz szerkezeti kár, ha valaki mégis kibontja.

 • Tamás74
  Azért egy riasztó+távfelügyelet sem ördögtől való ötlet otthonra. Kevesebbe kerül, mint a jó széf, de szerintem ér annyit.
  A kültéri szirénát jól látható helyre kell tenni, így sokkal valószínűbb, hogy a szomszédhoz törnek be.
 • szocske
  , a zsírosbödön alja nem azért lehet jó hely, mert annyira biztonságos, hanem azért, mert szinte korlátlan a lehetőségek száma. Nyilván lakásmérettől és időtől függ, hogy mennyire alapos a betörő, de azért az egész kertet csak nem ássa fel 40 cm mélyen 😉
  Én meg csak nem felejtem el, hogy melyik gyümölcsfa alatt ástam el a kincsesládikám.
 • Grabovszkij
  Értem én, hogy szét lehet kapni a házat, ha arról van szó, hogy zsét gyanítanak ott. Csak baromira nem mindegy, mennyi időt töltenek ott. Ha ott a laptop, felkapják, viszik, ahogy a mozdítható széfet is, de órákig dolgozni, hmm… Max akkor tenném, ha biztosra tudnám, hogy tartanak otthon sok-sok pénzt. Megelőzés: erre senki figyelmét sem kell felhívni (lásd: hivalkodó életmód).
 • Kiszamolo
  Grabovszkij, van, amikor besurrannak és két perc alatt végezni akarnak. Van, amikor tudják, hogy a tulaj két napig haza sem jön. Akkor még a parkettát is felbontják.
 • Családfő
  Csatlakozva Tamás74-hez, a riasztó + távfelügyelet kombó segít az otthoni incidensek megelőzésében alapesetben. (Persze, ha kifejezetten konkrét ok miatt mennek valahova, ott megtalálják a céljuk elérésének módját.)
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Akinek annyi értéke van, hogy érdemes széfben tárolni, azt csak nem vágja földhöz a távfelügyelet havi 6000 Ft körüli díja…
 • LL
  Nálam olyan betörő járt, aki a az összes szekrényt feltúrta, kiborogatta. A szemétdomb közepén pedig otthagyta az általa félredobott bankos borítékot, benne a KP-vel. (Mindezt kétszer).
  Először azt hittem, ez valami vicc, és kerestem a kamerát… -de nem, ezek ennyire sötétek.
 • mzoli1975
  Páncélszekrényes oldal hirdetése: páncélszekrények.hu/termek-1374/st-14-kulcsos.html
  Azt írja, Mabisz minősítés, biztosítási értékhatár 8M, riasztórendszerbe kötve 16M.

  Gondolom kp-t nem tartalmazhat…Bár ha legális pénzem van otthon, akkor miért nem? Tegnap eladtam a kocsimat, kp-ben fiezttek, de este 7-kor már nem tudtam bevinni a bankba,berakom a befalazott széfembe. Hajnalban betörnek, elviszik, a biztosító meg keresi a kifigásokat…

  Egy ilyen jó a besurranókra.Elmegy az idő,mire kibontják, zajjal sem kevéssel jár, vigyenek hozzá vésőgépet, flexet…

  Azért ha a lányod nyakához kést nyomnak, az már keményen rablás kategória, és azt másként mérik,mint a besurranást. Szerintem 1000 betörésből talán 1,ha ilyen. Tudom ,ha Veled történi,nem vígasztal….

 • gab
  Az otthoni széfhez egy gondolat, ha túl erős, és mondjuk be van építve, lehet, hogy az első betöréskor hozzá sem nyúlnak, de retteghetsz, hogy mikor jönnek vissza érte… Elsőre már meglátták, hogy tehetős vagy, ha széfed is van. Nehéz ügy.
 • ügyvéd

  Háááá általában nem agysebészek/atommérnökök választják ezt a “szakmát” 😀 😀 😀

  Egyébként meg társasházi lakásnál a legfontosabb, hogy ne jusson be. Itt “egyszerűbb” a helyzet, hiszen általában csak a bejárati ajtón keresztül lehet bejutni. A zárasok szerint a dobogó “csúcsán” az ajtórács van, aztán jön a zárvédő pajzs. A lényeg az időfaktor és a zaj. Mindkettőt csak nagyon sokára, és nagy zajjal lehet leküzdeni, így inkább neki sem állnak, keresnek egy egyszerűbb esetet, lehetőleg 1 centire kilógó zárbetéttel, amit akár én is eltörök 20 mp. alatt….

 • ügyvéd
  Nagyon szeretik az 500 Ft.-os zárbetéteket, amik jól kilógnak az ajtó sikjából… 😀
  Nekünk egyszer amikor még nem volt rács, meg zárvédőpajzs sem, csak azért nem tudtak bemenni, mert az igaz jó drága zárbetét “szeletben” “programozottan” tört, nem középen….
  Elképzelem az idegességet, amikor ráfogott, letört egy 3 mm-s szelet, vésegett kicsit, aztán megint ráfogott, megint letört egy akkora…. stb…:-D
  Szóval emberek: Tényleg nem érdemes a zárbetéten spórolni, és a zárvédő pajzson sem. Hiába nem lóg ki az ajtó síkjából a betét, szék halkan körbe lehet vésni annyira ha nem fém az ajtó, hogy már rá tud fogni, és akkor ha középen törik a betét, na akkor már benn van!
 • campero
  Akárki akármit mond, szerintem Ügyvéd ötlete zseniális. Figyelemelterelésnek tökéletes…
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/kamu-szefet-minden-haztartasba/
 • Brainwallet
  Bitcoinnal bezzeg akár millió dollárokat is tárolhatsz a fejedben. Semmi nincs nálad csak a ruhád és mégis milliókhoz férhetsz hozzá ha a világ bármely pontján is vagy.
 • Eltévelyedés
  Nyilván nincs megtalálhatatlan és feltörhetetlen rejtekhely, csak szintek, egyik végén az asztalon hagyott pénzkuapccal, másik végén a csaliszéfben kamugyéméntok és tetőgerenda odvába rejtett pénzkötegek (=tetszőleges agyafúrt rejtekhely, amit ki sem bírok találni. Mondjuk a gyémántot betonba is lehet önteni…). Módszeresen, okosan, versenyszerűen mindent meg lehet találni, de azért a betörők nagy többsége nem atomfizikus meg nincsenek felszerelve high-tech üregkereső cuccokkal, valamint nincs három hetük lebontani a házat téglánként.
  Ha viszont annyi milliód van, és mindenképp mozdítható értékekben tárolod, kp, gyémánt, koronaékszer, akkor ne legyél spúr széfet bérelni. Bár, a macskafogót megnézve, sehol sincs biztonságban…
 • senkifia
  @Brainwallet: “Bitcoinnal bezzeg akár millió dollárokat is tárolhatsz a fejedben. Semmi nincs nálad csak a ruhád és mégis milliókhoz férhetsz hozzá ha a világ bármely pontján is vagy.”

  At tudod-e valtani kp-re bankszamla nelkul? Bitcoint is lenyulhatjak ha feltornek egy tozsdet, meg barmikor zuhanhat az arfolyama.

 • Kiszamolo
  Épp most olvasom, a bitcoin tranzakciók 98%-a mögött kínai jüan van. Vagyis a világ többi része 2%-át adja a bitcoin forgalmának.

  Kína odacsap és annyi volt.

 • andrás
  széf széf széf
  ásd el a kertben. azt ritkábban ássák fel a betörők. minden vakondluk rejt 1000 eurot s kész is 🙂
 • Brainwallet
  @senkifia:

  Át tudod váltani, Localbitcoins oldal elég népszerű sok helyen. De sokféle Bitcoin Debit Card is létezik már. Meg ott vannak a Bitcoin ATM-ek. Tőzsdén nem szabad tárolni, hanem a saját walletban.

  @Kiszamolo:

  Az azért volt mert a kínai tőzsdéken ingyenes volt a kereskedés, csak a kiutalásokra számoltak fel költséget abból éltek, tehát nem valós számot mutatott (fake volume). És nagyon nagy tőkeáttételes kereskedés is lehetséges volt. De már oda is csaptak nemrég. Azóta már nem ingyenes a kereskedés és megszűnt a tőkeáttételes kereskedés. Jót tett.

  De amit mondani akartam az az hogy pl. megjegyzel 6 random szót és azon tárolhatsz mondjuk párszázezernyi vésztartalékot és ehhez bárhol a világon, bármikor hozzáférhetsz egy akármilyen mobillal vagy számítógéppel.