Változik a TB ellátás rendje

Egy új törvénytervezetet nyújtottak be, ami szerint jelentősen változna a TB ellátás rendje. Egyrészt aki három hónapnál régebb óta nem fizetett TB járulékot (akár alkalmazottként, vállalkozóként, akár csak a TB minimumot maga után), annak csak fizetősen lehetne bármilyen ellátást igénybe venni.

Másrészt szűrnék azt is, aki külföldön vesz igénybe ottani TB ellátást, de a magyart sem szünteti meg, hanem fizeti maga után a havi 7.500 forintos járulékot. Mivel egy embernek csak egy országban lehet TB ellátása, ezért az ilyenekkel utólag kifizettetnék az itthon igénybe vett szolgáltatásokat, annak ellenére, hogy fizeti a TB minimumot maga után.

Bővebben a Népszava cikkében.

Share

95 hozzászólás

 • nyman
  Biztosan jó az általad javasolt medihelp, de az ilyen oldalakat rühellem. Csak az jön szembe, hogy „Kérjen ajánlatot”.

  A sok biztosító szórakozik ezzel. Néha érdelne pár dolog. De hogy adjam meg az adataimat, mielőtt bármit tudok, jellemzően nem. Ugyan tartok ilyesmire „eldobható telefonszámot”, de akkor is nyűg.

  Ok, hogy sok egyedi tényező van, de legalább nagyságrendet lásson az ember. Van pár adat, pl. kor, szokások erre dobhatna egy 10% körüli pontosságú ajánlatot. Ez kb. olyan mint az átlag lakás kategóriában ár nélküli hirdetés, vagy autó vásárlásánál irányár nélküli megjelenés.

  Nézd meg a kiszámoló biztosítást. Világosan látom, hogy milyen csomagok vannak, mit térít és mennyibe kerül. El tudom dönteni.

  Az ilyen oldalaknál már előfordult, hogy felhívtak. Mikor mondtam, hogy nem érdekel ennyiért, rögtön adtak kedvezményt. Szivatás kategória.

 • SZFSZ
  Köszi a linkek kiemelését, így már én is látom! 😉
 • nyman
  Bocs, közben megtaláltam az árakat az oldalon. Én voltam balf.k
 • cabala
  Aha, szóval egyszerre 2 EU-s országban nem fizethetek egészségbiztosítást, viszont a helyi OTP stb. magán biztosítoknak viszont vígan fizethetek…
 • Zsolti
  Ha így van, akkor számolják ki az eddig rám költött összeget, vonják le abból, amit eddig befizettem és jöhet az összeg a külföldi bankszámlámra, lehetőleg euróban. És akkor kezdhetünk tiszta lappal.
 • expect
  “Az online rendszerek elterjedésével hosszú távon simán “beárazható” lehet a TB számára egy állampolgár.”
  És ez az a világ, amiben én nem szeretnék élni. Ez a Nagy Testvér világa, láthatjuk Kínában milyen csodálatosan működik a pontrendszer. És nem, nem létezik olyan megvalósítása ennek a profilozásnak, amiben csak a tb finanszírozására fogják használni. Ilyen szinten lemondani a magánszféráról és a szabadságról őrültség.
 • Jóska Pista
  Azt gondolom a társadalombiztosításnál humánusabb egészségügyi rendszer nincs. Lehet finomítani a rendszert, de alapvető változásokat bűn lenne bevezetni.
 • Zabalint

  A krónikus betegségekről statisztikai alapon mondható meg, hogy mekkora benne a szerepe az egészségtelen életmódnak, ezért nem lehet így szétválasztani, egyedül a biztosítasi díj meghatározásánál lehetne, sőt kellene is differenciálni, az ellátásnál nem. Tehát ne az a dohányos fizesse a tüdőrák kezelését, aki a tüdőrákot elkapja, hanem az összes dohányos fizesse azt a különbözetet, amennyivel többe kerülnek a dohányosok.
 • Zabalint

  Az egészséges vagy egészségesnek hirdetett business a legnagyobb üzlet, az egyik oldalon diétás vagy annak hirdetett kaják tómkelege, a másik oldalon sportcuccok, fitnessz cuccok, szolgaltatasok.
 • Baltazar
  Haver doki mesélte múltkor, hogy egy közeli parkban az alkesz 70 körül hajléktalan papa totál részegen megvett valami mérges gombát amitől leállt a mája. Bevitték és a kórházba belepumpáltak 7 millió forintnyi gyógyszert, hogy helyrejöjjön, majd amikor rendben volt visszarakták utcára. Ezúton is köszönöm nektek a 3500 ftos befizetéseket! 😉
 • pettyeslille
  Vegigolvastam a sok hozzaszolast, de egyetlen kommentet sem lattam a kiskoruakra vonatkozoan. Tehat, gyereket -hozzateszem sokszor kell vinni oket 18 eves korukig- tehat csak akkor gyogyitsanak, ha fizet a szulo. Nem, nem csak a kohog kicsit, meg pruszkol dologra gondoltam. Gratula mindazoknak, akik ugy gondoljak, hogy majd inkabb ok fizetnek maguknak, ne az allam szedje be. Persze ez szep egeszen addig, mi a napos oldalon vagyunk. Csk ne legyen vesedializis, mutet, barmilyen beavatkozas. Akar a gyereknek. Rogton kiderulne, hogy nem is fizetunk jelenleg olyan sokat.
 • Asidotus
  Azt ne felejtsük el, hogy sok embernek azért lehet kis fizetést adni, mert az egészségügyi költségeket szétterítjük az egész társadalomban.
  Ha fizetős lenne az egészségügy, akkor magasabb fizetést kéne adni az embereknek, nem vállalnák el a munkákat annyiért, amennyiért ma igen.
  Igen, akárhogy nézzük, mindenképpen ki kell fizetni az egészségügyet, aki többet keres, az többet költ rá, mint aki keveset keres

  Az meg megint egy marhaság, hogy aki egészségesen él, az olcsóbb a társadalomnak. Nem.
  Azzal, hogy ő egészségesen él sokáig, azt jelenti, hogy több nyugdíjat vesz ki a rendszerből. Másrészt meg, azok a betegségek, amelyek a dohányos dagit elérik 55 évesen, azok vagy más betegségek elérik majd 85 évesen. Mert valahogy valamiben mindenki meghal

 • tip
  “mi az oka, hogy büntetés jár, ha pluszban fizetek? Ez olyan, mint a lakásbiztosítás, nem?” Nem!

  Nem büntetés jár, és nem azért, mert pluszban fizettél. A TB jogviszony az nem kívánságműsor és nem szabadon vásárolható piaci szolgáltatás: a TB jogviszony az a személy élethelyzetéből fakadó jogok és kötelességek halmaza. Nem attól leszel egy országban TB-biztosított, hogy elkezded fizetni a járulékot, hanem attól, hogy ott élsz és dolgozol! A járulékfizetés innentől kezdve kötelező és sosem opcionális.

  Aki külföldön biztosítottként itthon is fizeti a járulékot, az tkp. megtéveszti a TB-t, hiszen az itthoni ellátásainak költségét a külföldi TB kellene, hogy fizesse. Mivel ezt a költséget a megtévesztés miatt a magyar TB utólag már nem kapja meg a külfölditől, ezért a biztosítotton hajtja be. (A jogellenesen befizetett járulékot meg visszaadja.)

 • 42
  Általában a svájci és skandináv egészségügyi rendszert tekintik a legszínvonalasabbnak. Ja, mondjuk ott nem él a lakosság 30%-a a szegénységi küszöb alatt…
  Viszont van egy nálunk is csóróbb ország, ahol elég egészségtelenül táplálkoznak, sokat dohányoznak, mégis a világ élvonalába tartoznak az egészség legtöbb dimenziójában: Kuba. Talán arrafelé érdemesebb lenne nézelődni…
 • tomi
  “Azt gondolom a társadalombiztosításnál humánusabb egészségügyi rendszer nincs. Lehet finomítani a rendszert, de alapvető változásokat bűn lenne bevezetni.”

  Persze, csak jelenleg nem termeli ki az orvosok és egyéb eü dolgozók elvárt fizetését. Ezen mit lehet javítani? A végtelenségig emelni a járulékokat?

 • Danhadnagy
  eddig én is úgy tudtam, hogy pont akkor büntetnek, ha nem jelentkezel ki a magyar rendszerből, h akülföldre mész dolgozni.

  2005 körül lábon be kellett mennem a kórházba, mutatom a taj kártyám, kérdezi a recepciós voltam-e már mondom nem (születésem óta nem voltam kórházban). Azt mondja, de 5 éve eltört a kezem, és itt volt a műtét.

  2010-ben már dolgoztam mentem a sportkórházba, mondja a nő, hogy nem fizetnek utánam tébét, most ellátnak, de aztán megy a számla (elszúrta a munkahelyem). tehát eddig is így ment. azt nem tudom, küldtek-e számlát

 • Vallalkozok es Katasok fizessetek!!!!!!
  Aki dolgozik (vallalkozo, kata, stb) es 7500ft-ot fizet tb-re annak egy ablaktalan fütetlen sötet szobat sem adnek a korhazban, mert havi 7500Ft kb arra SEM eleg.
  Mi lenne, ha a rendszer elösködöit közteherfizetesre ösztönöznenk? =kormanyvaltas (akarmikor barmelyik kormany)
 • AKK
  es Katasok fizessetek!!!!!!
  Aki dolgozik az dolgozik és nem beteg! 7500*12= 90 000 Ft / év nem kevés pénz, ha nem is vesz igénybe semmit, vagy mondjuk 5 évente (= 450 000 Ft befizetésre) egyszer elmegy orvoshoz mondjuk egy megfázással, ami kb 9 000Ft vizitdíj + gyógyszertámogatás, ami mellett persze továbbra is dolgozik. De a többség 5 évente 0-szor megy el orvoshoz…

  Szerintem Te vagy az élősködő, biztos egy panelban egész nap dohányzó, okoskodó nyugdíjas vagy! 🙂

 • Pista
  Fizessen többet a dohányos! az alkoholista! a kábítószeres! az extrémsportoló! a kövér! az ingyenélő! a lumpenproletár! a vállalkozó! a gazdag! mindenki, aki nem én!
  Az első kérdés: attól, hogy magyar állampolgárok vagyunk, kockázatközösséget alkotunk?
  Második: az egészségügyi kockázat nagysága arányos a jövedelmünkkel?
 • Joy
  lehet nem szeretni, de a (részben önkéntes) nagy testvér világa ma már nálunk is valóság.
  Ha nálad a mobilod, ill. beszélsz rajta, visszakövethető a mozgásod, és a kapcsolati hálód. Arról nem beszélve, mennyien osztanak meg privát infókat magukról közösségi portálokon.
  Önkéntes alapon is be lehet ilyet vezetni, például ha vállalod a profilozást, kisebb számodra az alapdíj, vagy szűrővizsgálatokkal megkeresnek, időpontot kínálva, nem neked kell azokat fejben tartani.
 • zs

  Cseréld ki a 7 500 Ft-ot az első mondatodban mondjuk 65 000 Ft-ra (kb. ennyi az összeg egy br. 800 000 Ft-os fizetésnél) és mond, hogy igazságos 🙂

  Kérdés: mivel kapok én többet ellátásban azért, hogy havi szinten 57 500 Ft, éves szinten 690 000 Ft, 5 év alatt 3 450 000 Ft-al többet dobok be a közösbe?

 • EÜ kassza

  Ez a szám hogy jött ki? br 800 e után az EÜ-be kb. 100 ezer megy havonta, éves szinten 1,2 millió. (nem csak a munkabéredből vonnak, a munkáltató is fizet utánad még a TB-be.)

  Ezt kell szembeállítani a havi 7500 Ft-tal.

  A közösségi kockázat oké, de igen, sokaknak kezd elege lenni abból, hogy elképesztően sokat fizetnek be másokhoz képest ( a sok feketén dolgozó miatt), amiért semmi pluszt nem kapnak.

  És akik havi 7500-at fizetnek, azok követelőznek a legjobban, hogy ők is ugyanúgy fizetnek, ja, csak éppen havi szinten a reggeli kávéra többet költenek! És azt hiszik, hogy abból az egészségügy vígan megél.

  Ha 5,5 millió aktívval számolunk, és mindenki csak 7500-at fizetne be, akkor éves szinten 500 milliárd kerülne az EÜ-be. A probléma, hogy ma a szidott EÜ kassza bevétele 2 ezer milliárd éves szinten! Ezt a többiek fizetik be!

  Így érdemes követelőzni havi 7500 Ft mellett.

 • AKK
  Teljesen egyetértek veled!
  65 000 * 12 * 10 év = 7.8 millió forint 10 év alatt.
  Teljesen igazságtalan a mostani rendszer.

  Nyilván kellene tartani az összes eddigi egészségbiztosítási befizetést és ez alapján sávokat kialakítani.
  Pl. I.) 0-1, II.) 1-5, III.) 5-10, IV.) 10-20, V.) 20-50, VI.) 50-100, VII.) 100- millió egészségügyi járulékot/adót már befizető.

  Magasabb egészségügyi szolgáltatást kellene kapniuk a nagyobb befizetőknek/nagyobb sávot elérőknek!
  Csak egy példa: aki magasabb sávban van azt fogadják hamarabb. (ne csak az érkezési sorrend számítson, hanem a súlyosság és az elért sáv is egy képlet szerint) A ráérő munkanélküliek, nyugdíjasok várjanak többet, ők úgyis ráérnek és nem termelnek. Aki aktív azt hagyják, hogy termeljen, tolja a szekeret.
  Ez a lehető legigazságosabb és egyúttal legszolidárisabb rendszer lenne. Mindenki jól járna vele!

  folyt köv.

 • AKK
  Szolidáris lenne, mert aki épp csak befizet ő is kapna ellátást. (max többet kellene várakoznia stb.)
  Igazságos lenne, mert aki magasabb összeget fizet be gyorsabban kapna ellátást. Valamint bizonyos kényelmi szolgáltatásokat pluszban megkapna (pl. fogszabályzót teljesen fizetnék, évi 1 hét rekreációs üdülés stb.).
  Ha nyílván lenne tartva, hogy ki mennyit fizet be, melyik sávba tartozik most éppen, akkor az adóelkerülés is csökkenthető lenne.
  Boldogabban fizetnék be az adót az emberek, mert látnák, hogy megbecsülik a befizetett adójukat, nem csak egy feneketlen lyukba öntik.

  Lehet egészségügyi miniszter leszek?!! 🙂

 • Csacsy
  Azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Az alapellátás mindenhol jár a világon még az USA-ban is. Ezt számlázzák a betegnek, és ha van miből behajtják. Szép is lenne, ha mondjuk egy balesetnél, a leszakadt lábú kismamát, csak akkor látnák el, ha bizonyítani tudja a biztosítási jogviszonyt. Ha éppen nem működik a rendszer, akkor várnak. Egyébként most is számlázzák,a biztosítás nélkül érkezőknek az ellátását. Az jó ötlet lehet, hogy viszont csak a legszükségesebb életmentő beavatkozást végezzék el. Most például, ha teszem azt egy hajléktalan, vagy igen szegény embernek szívbillentyűt ültetnek be, ehhez szükséges a továbbiakban folyamatos gyogyszeres ellátás is, amit a betegnek magának kell megvennie. Amennyiben ez nem történik meg, újra életveszélyes állapotba kerül és kezdődik minden elölről.
 • Györgyi
  “A következő lépés az lehetne, hogy a befizetett/levont TB- járulék nagysága arányban lenne a ígenyelt szolgáltatás minőségével, gyorsaságával.” Persze, ez szép és igazságos egy olyan társadalomban, ahol minden dolgozó normálisan meg van becsülve, de elég durva lenne például egy kezdő tanárt azzal büntetni, hogy a 130 ezer forintos kezdőfizetése mellé még normális orvosi ellátás sem jár, csak mert utána nem fizetnek annyi tb-t, mint a multik irodistái után.
 • expect
  “Magasabb egészségügyi szolgáltatást kellene kapniuk a nagyobb befizetőknek/nagyobb sávot elérőknek!”
  Sőt, vezessük be ismét a cselédséget is. Azt mondod kerüljön előre aki többet keres. lol Az megvan ugye, hogy így is több HÓNAP a várólista? “Ráér, mert munkanélküli meg nyugdíjas”… ja csak közben ötször megdöglik, megvakul, lenyomorodik, amíg a “tekintetes urakat” majd ellátják.
  Gyorsabb szolgáltatást szeretnél? Semmi gond, fogod a kis pénzecskédet, amit a közteherviselésen felül összekuporgattál és elsétálsz vele egy magánszolgáltatóhoz, akinél majd a pénzed függvényében bánnak veled. De nehogy már vagyoni helyzet alapján rangsoroljuk az állampolgárokat a közteherviselésből finanszírozott szolgáltatások esetében. Gondolom a tekintetes úrnál legyen világosabb a közvilágítás is, meg jobb az út. Egyébként az igazságos, ha a 150ezres proli befizetése is kell a te kemódhoz?
 • EÜ kassza
  @györgyi

  A világ nem fekete vagy fehér.

  Az állam simán meg tud(na) határozni az ország szempontjából kiemelt munkaköröket, amelyeket önkényesen besorol magasabb biztosítási kategóriába. Ha van A, B, C, D, E kategória, a tanárokat besorolja a B kategóriába. Az egészségügyben dolgozókat a legjobb A kategóriába. A rendőröket megint az A kategóriába. Akik havi 7500-at fizetnek, a legrosszabb E kategóriába.

  Nagyon jó rendszereket lehet(ne) létrehozni. Az állam úgy tudná vonzóbbá tenni pl. a tanári pályát is, hogy nem ad magasabb fizetést, de olyan biztosítási kategóriát rendel az állás mellé, amit mondjuk csak bruttó 1 millió forintos fizetéstől lehetne elérni a piacgazdaságban. (Amit nem olyan könnyű elérni piaci szakmákban.)

  A havi 7500-at befizetőket pedig azonnal ösztönözné, hogy ne fogadják el a feketemunkát, és akarjanak többet elérni, mint most. (vagy viseljék a következményt)

 • Andromeda
  Ha összehasonlítom az állami nyugdíj és eü biztosítást, akkor első ránézésre a nyugdíjrendszer igazságosabbnak tűnik. Ott ha több járulékot fizetsz be, akkor arányosan nagyobb nyugdíjat fogsz kapni. De jobban megnézve, nem is igazságos, sőt ördögien kegyetlen, ugyanis csak azért létezhet az arányosság, mert a rendszer kiötlői arra számítottak, hogy sokan nyugdíjazás után hamar meg fognak halni, és ezért alig vesznek ki pénzt a közös kasszából.
  Mások korai halála miatt lehet több pénzed a boldog nyugdíjas éveidben.
 • szenyora
  AKK: atttól, hogy valaki csak öt évente egyszer megy orvoshoz, a rendszert fenn kell tartani, az orvosokat, műszereket, rezsit fizetni. Azt kell megfizetni, hogy te BÁRMIKOR beeshessél a rendelőbe és ott legyen egy hozzáértő ember, aki ellát. És ezért a 7500 forint egy nudli, nem is értem, hogy nem omlott még össze ez a hazai egészségügy.
 • zs

  Egyébként EÜ szempontból miben más egy munkavállaló egy KATAs kisvállalkozóhoz képest? A kisvállalkozó ember ritkábban beteg? Vagy mi indokolja, hogy 1/10-edét is elég neki befizetni? Aztán meg röhög a markában, hogy ebben az évben is spórolt csak a TB-n ~1M Ft-ot. Értem én, hogy nyugdíj, SZJA, stb. szempontból elkülönül a két személy, ez így teljesen oké, de hogy még a TB-t is elsumákolják az szerintem vicc. Persze hőbörögni mindenki tud, hogy az egészségügy így-úgy szar, de szerintem ahogy egyre több lett a sok ‘vállalkozóból’ az elmúlt években, úgy csökkent az EÜ bevétele is…

 • Fuf
  “Azt kéne bevezetni, hogy akinek mondd valamit az orvos és ő nem tartja be, az fizessen.”
  Ha én ezt tettem volna, már nem itt verném a klaviatúrát, hanem alulról szagolgatnám az ibolyát. Szóval csak óvatosan az orvosi mindenhatóságba vetett hittel!
 • Fuf
  Elolvasva fentieket, minden oldal álláspontja védhető, hogy ki fizessen többet és mit kapjon érte. Boldogan teszem bele a rendszerbe a több tízezer forintot akkor, ha: 1) aktív dolgozóként a sürgősségin nem kell 11 órát várnom, hogy ellássanak, miközben ez alatt az idő alatt detoxikálnak 5 alkeszt – volt, akit kétszer is! Az “ellátás”-nak nevezett valami során kaptam 1 db fájdalomcsillapítót és 1 db izomlazítót (ezt a patikában is meg tudtam volna venni) és egy olyan megfázást, amiből 2 hétig nem bírtam kijönni. Meg megy a duma, hogy legyek szolidáris, merthogy szegények így, meg úgy. Oké, szolidáris leszek, detoxikálják az alkeszokat az általam befizetett nem kevés pénzből – de csak MIUTÁN az aktívokat elláták!
  A másik, amiről senki nem beszél: miért kerülnek ennyibe a TB-nek bizonyos ellátások? Erről mindenkinek van valami fogalma, itt szokták elsütni, hogy innováció, folyt.
 • Fuf
  Folyt. Szóval, hogy innováció, meg kísérlet, meg gyógyszergyártás sokba kerül, meg hasonló lózungokat. Hát szerintem ez egy nagy parasztvakítás – pontosabban részigazságok. Ortézisekre volt szükségem, el is készítették, a TB-nek kiszámláztak több, mint 700 rugót két fémért, némi műanyagért és pár tépőzárért. “Természetesen” használhatatlanok lettek. Bedühödtem, rendeltem egyet Angliából 30 rugóért, ami flexibilis volt és állítható, minősége megkérdőjelezhetetlen. A műanyag, egybeöntött sz@r 120 rugóba került a TB-nek (amit ugye én is fizetek, nem is keveset!)
  Szóval sajnos azt kell, hogy gondoljam ezek után, hogy az eü ellátások néha bizony azért kerülnek ilyen sokba, mert a TB-t sokan egy olyan feneketlen pénztárcának nézik, amiből az ahhoz hozzáférők annyit lopnak ki, amennyit nem szégyellenek.
 • AKK
  Igazából minden hozzászólnak van igazsága és tök jó, hogy mindenki elmondhatja a véleményét! Még néhány gondolat:

  1.) Külföldi országokban (Németo, Ausztria, Hollandia stb.) teljesen jól meg tudták oldani, hogy időpont foglalásokkal működjön az orvosi ellátás. Mindenki pontosan az előre lefoglalt időpontban kerül sorra. Magyarországon miért nem tudják ezt megoldani?
  Miért kell mindenhol órákat várakozni, mert nincs semmilyen időpont foglalási metodika, csak érkezési sorrend van. “Örüljön, hogy kap ellátást!” hozzáálás

  2.) Miért nincs információ vagy információs táblák az egészségügyi intézmények nagy részében?

  3.) Miért nem tudják egységesíteni az egészségügyi intézmények időpontfoglalási, betegfelvételi rendszerét. Mindenhol minden másképp működik, mindenhol valami saját kis rendszer van.

  4.) Mikor számolják már fel végre az orvosbárók rendszerét? Kb. félistennek tartja magát jópár

 • E.M.
  Üdv! Van egy kérdèsem. Önkormanyzati lakàst bèrlek, ez az àllandò lakcímem Magyarorszàgon. (bèrleti szerződèsem van az önkormival). Jelenleg külföldön dolgozom tovàbbi kèt èvig. Havonta fizetem a 7500 Ft-ot, mert nem tudom kijelentkezhetek-e a TB fizetès alól ùgy, hogy az àllandò lakcímemet ne veszìtsem el. Az ugyanis veszèlyeztethetné a bèrleti szerződèsemet az önkormival. Van valami 5letetek? Köszònöm
 • EÜ kassza

  Nem értem a kérdést. Mit sumákol el a katás? Saját maga után fizeti meg a munkavállalói és a munkaadói járulékokat is! Ha lebontom a havi 50 ezer ft-ot. A bruttó bére így 94.400 Ft-nak felel meg, ami után befizetése a TB kasszába:
  – Szocho (17,5%): 16.520 ft
  – EB (7%): 6.608 Ft
  – Nyj (10%).: 9.440 Ft
  Összesen: 32.568 Ft kerül a TB-hez a havi 50 ezer forintból!

  Cserében nem vehet igénybe családi adókedvezményt, nincs betegszabadság, fizetett szabadság, cafetéria, bérlettámogatás stb. és a havi táppénze kb. 40 ezer forint, Gyed: havi kb. 50 ezer ft. Nyugdíja lesz 28 ezer ft, mai árakon.

  És nem bejár a kényelmes alkalmazotti státuszba, hanem mindent önmaga csinál.

  Csökkent-e a TB kassza bevétele? Sztem inkább nőtt, mert a feketén vállalkozókat fehérítette ki. Én pl. alkalmazottként átlag feletti fizetés mellett katázok is, havi 25 ezret fizetek be, amiért nem kapok semmit.

 • Grza
  Igen, megnyirbálnám, de persze látom sikerült félreértened. Nyilván szándékosan.
  Amikor a 90 éves nénit, akinek van 1 hónapja hátra 20-30 milliókért megműtik hogy utána 2 hónapja legyen hátra, na azt nyirbálnám meg.
  Meg amikor hónapokig, évekig életben tartunk valakit aki kómában van és esélye sincs arra hogy kikerüljön bele, azt is megnyirbálnám.
  Vagy amikor a végstádiumú rákost, aki amúgy is folyamatosan le van szedálva mert ha kevesebb fájdalomcsillapítót kapna, akkor üvöltene folyamatosan a fájdalomtól, költséges beavatkozásokkal tovább tartunk életben, azt is megnyirbálnám!
  Szó sincs itt inzulinról meg ilyesmiről.
  Sőt, amikor többszáz millió forint hogy valaki utána NORMÁLIS életet élhessen, azt sem sajnálom.
  De amikor irdatlan pénzek folynak el arra, hogy hetekkel tovább szenvedjen valaki vagy hogy 5%-os életminőségből 7%-ot csináljunk, azt igen, megvágnám kegyetlenül!
 • BTM
  A közelmúltig én is azt hittem, hogy rajtam nem hagy nyomot az idő vasfoga, mivel próbálok egészségesen élni, és mozgok, orvost csak akkor látok, amikor a jogosítványomat hosszabbítom, ez így is fog maradni még kétszázötven évig. Aztán múlt héten el akartam menni önkéntes véradásra, ott letiltottak, mert nem volt jó a hemoglobin értékem. (Csak 3%-kal volt kevesebb, mint a referencia érték, de ez most elég volt a kiszűréshez.) Nem esett jól az egomnak, az eddigi 29 véradás alkalmával mindig minden rendben volt, de inkább egy időben érkező figyelmeztetésnek fogom fel. Jobban kell figyelni a táplálkozásra is, időnként kellenek a táplálékkiegészítők (esetemben most a vas pótlására), és bizony így 45 felett el kell járni átfogó állapotfelmérésekre is. Már be is fizettem egyre egy magán szolgáltatónál. És januárban megyek vissza a véradó központba.
 • Tamás
  Aztán múlt héten el akartam menni önkéntes véradásra, ott letiltottak, mert nem volt jó a hemoglobin értékem. (Csak 3%-kal “volt kevesebb, mint a referencia érték, de ez most elég volt a kiszűréshez.) ”

  Hemoglobin érték normális (?) 130-tól, váradóknak 135 felett kell lennie.
  45-ben vagyok, tavaly vagy tavaly előtt zártak ki, mert 126 volt az érték.
  Az hogy 1 alkalommal mi lehet a csökkenés oka, az kb a “bármi” kategória, nem kell rögtön parázni.
  Persze ettől függetlenül szűrésekre célszerű eljárni pl vastagbél pár évente.

  ” És januárban megyek vissza a véradó központba.”
  Szerintem ne menj vissza, mert amikor engem kizártak, akkor fél év parkolópálya volt.
  Doki Sxxxdynt javasolt, azt szedtem, a HG érték legközelebb 145 volt, amivel már adhattam vér.
  A vitamint, kiegészítőt ésszel, novemberben voltam véradáson, ott valakit azért zártak ki, mert túl magas volt az érték.

 • pettyeslille

  Igen, nyugaton van varolista. Luxemburgban, igen fejlett orszagban, novemberi telefonnal legkorabbi szemeszeti idopont majd aprilis kozepen lesz. Ja, nem felnottnek, iskolas koru kisgyereknek. Ja, es nincs magan rendszer, hogy majd fizetek es elmegyek oda hamarabb. Ennyit a nyugaton minden zoldebb rendszerrol.
 • BTM
  @Tamás : Köszönöm. Az érték az esetemben pont 130 volt, 135 helyett. Ez tényleg nem akkora para, és valóban sok minden okozhatta. Előtte való hétvégén például egy kétnapos futóversenyen voltam, ezért arra is gondolok, hogy ott egy kicsit kizsigereltem a szervezetemet. Kiegészítőket még nem szedek, csak pezsgőtabletták formájában iszom Mg, Ca, Zn, Fe sókat, illetve májat, céklát, marhahúst igyekszem többet fogyasztani az orvos tanácsára. A doki egy hónap szünetet kért, ezért bátorkodom visszamenni januárban.
 • Tamás
  nincs mit.

  “Előtte való hétvégén például egy kétnapos futóversenyen voltam, ezért arra is gondolok, hogy ott egy kicsit kizsigereltem a szervezetemet.”

  Egyetértek egy ilyen extra nagy terhelésnek számít, és min 2-3 hét pihi kellene véradás előtt.
  Ha ilyen tevékenységest bírsz 40 felett, akkor túl nagy problémád nem lehet (:)).
  A 130 pont az átlag – nekem ezt mondták – tehát ezzel nem kell csinálni semmit, csak még nem adható vele vér.
  A Supradynban van vas, kb mást szedsz, akkor arra figyelj, hogy ez is legyen benne.

 • naa
  Revolut medical biztositas, 350 Ft naponta amikor kulfoldon vagy, 10 millio GBP-ig fizeti a kezelesed.
  A hazalatogatoknak olcsobb es jobb mint fizetni a tbt…
 • rmm
  Itt ott beleolvastam a kommentekbe és nem vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok. Ez a gyűlölet, ami egyes emberekből árad, eszméletlen. Kíváncsi vagyok, az ilyen “dögöljön meg a szomszéd tehene is” mentalitású egyének vajon utánanéztek-e egyáltalán, hogy az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék címszóval befizetett pénzeket mire is költi tulajdonképpen az állam. Vannak erre ugyanis kimutatások, mert a törvény előírja. Csak a többség szarik rá, hogy megnézze, mert nem érdekli, mert fontosabb másokra köpködni. Nem veszitek észre, hogy manipulálnak titeketet? Egy politikusnak vajon az a jó, ha hitelesen tájékoztatja az állampolgárait, vagy az, ha egymásnak uszít két oldalt, hogy ne legyen idejük gondolkozni? Szomorú, hogy ennyire gyűlölitek egymást. Meg a drogost. Meg az alkeszt. Meg a hajléktalant. Nyugi, valaki majd téged is ugyanígy fog gyűlölni, amikor a kemora vársz. Jólesik, mi?