337 forint felett volt az euró

A forint továbbra is a leggyengébben teljesítő deviza a régióban, annak ellenére volt képes 337 forint fölé gyengülni az euróval szemben, hogy a világban pozitív a hangulat, az amerikai tőzsdék újabb és újabb csúcsokat döntögetnek. (Negatív hangulatban szokták legelsők között a befektetők a forinthoz hasonló feltörekvő devizákból kimenteni a pénzüket.)

A forinton csak egy kamatemelés segítene, de ennek semmi jele, így nem tudni, hol lesz az idei új mélypont.

Share

52 hozzászólás

 • LSV
  350-ig simán el fogják engedni. 340-nél majd beböffentenek valami bölcs dolgot, és lehet bólogatni nekik. Pedig anno volt egy (párt)vezér szónok, aki azt mondta akinek a vezetése alatt 300Ft felé emelkedik az euró árfolyama, annak le kell mondania.
 • ritkan_szolok_hozza
  Ha venni akarsz, akkor viszont 345 körül kapsz, ezt érdemes hozzágondolni.
 • TG
  Eléggé nyilvánvaló, hogy vagy szándékosan gyengítik, vagy csak hagyják gyengülni, legalább is a döntéshozókat látványosa nem zavarja, de biztosan jobban tudják hogy mit miért tesznek
 • józsenzbazsen
  “350-ig simán el fogják engedni.”

  Ez nem kérdés. Az, hogy ezt mekkora időtávon, legfeljebb azon lehet vitatkozni.
  Kamatemelés nélkül, ebben a gazdasági környezetben különösebb sokk nélkül is szépen, lassan, le kell csúsznia a forintnak.
  Mondjuk 3 év múlva a 350-nek is örülhetünk.

 • Teo
  Itt már a kamatemelés sem segíthet, de érdemes még mindig váltani, mert jövőre négyszáz körül fog a forint tanyázni.
 • komisz_kölök
  Nem ertem, miert a meglepödes. Nem azert letezik a Forint meg, hogy lehessen gyengiteni?
 • Unemployed
  Minden valószínűbb egy kamatemelésnél.
  Az MNB tűréshatára valahol 370 körül lehet.

  A gyengülés azonban fundamentálisan nincs megalapozva, a folyó mérleg még mindig nullás.
  Egyedül a devizás államadósság leépítése és kiváltása forinttal okoz állandó és megalapozott forint gyengülést, ugyanilyen ok a külföldiek forintkötvény eladása is.
  Hatalmas short állomány épül ki a forinttal szemben, az tolja fel az árfolyamot most, de ezeket a pozíciókat egyszer le kell majd zárni.

  Akkor fog elpattanni az árfolyam, ha a tőzsde elkezd zuhanni és elkezdenek a befektetők tőkét kivonni és HUF-ról devizára váltani. Ha nagy zuhanás lesz, simán elmegyünk +30-at felfelé, ha nem, akkor marad ez a folyamatos lecsorgás.

  Amíg így van, az évi pár forintos gyengülést a MÁP+ kamata bőven visszaadja.

 • buskispanda
  az szuper, csak akkor a pemáp egyelőre agyonveri a máp+-t, amivel mindenki be lett hülyítve.
 • matetoth

  azért írd mellé, hogy a vagyonod mekkora részével ülsz ebben a poziban 😉
 • W.W.
  A 227-es árfolyam 2008 nyarán jobb volt? A mi cégünk elvesztette akkor a külpiacainak nagy részét. Mindenhez sajnos alkalmazkodni kell. Én azért vagyok mérges, mert az MNB-nél azt gondolják, nagy nyereséget kell elérniük. Szerintem ez butaság. Tegyük fel, hogy helyesen mérjük az inflációt és hogy helyesen határozza meg a jegybank a tolerancia sávját. Az országot elhagyók száma a gyenge forintnak köszönhetően nőni fog, ugyanígy a folyamatos leértékelésnek köszönhetően a forintban befektetők is átgondolhatják a stratégiájukat. Véleményem szerint egy nagyon komplex, de veszélyes játékot űz a jegybank.
 • Karl
  Magasabb áron váltják az EU-s támogatást. Talán így hozzák vissza a büntiként fizetendő százmilliárdokat.
 • Meister
  Mindenki sír-rí, hogy felmelegedés van, hát nagyrészét a kereskedelem okozza. Most mi magyarok legalább kevesebbet importálunk. 🙂
  Amúgy a nagyobb cégek le tudják védeni magukat az árfolyam-ingadozásokkal szemben, a kismeber meg max a nyaralása alatt szembesül vele, hogy külföld milyen drága, de egy átlag nyaraláson elköltött 200.000 ft esetében mennyi is ez?
  Devizaadós meg már kábé nincs az országban, akiknek tényleg nagyon fájna egy ilyen leárazás.
  Szóval ja, az exportra dolgozóknak meg egyébként nagyon jó, ami történik.
 • Balázs
  Ha már múltkor kicenzúrázta Miklós, most azért is beírom, próbálnak feszíteni a forinttal, aztán ha jobban megnézzük:
  20 000 Ft = ~59 EUR (legnagyobb címlet 500 €)
  20 000 Ft = ~65 CHF (a legnagyobb címlet 1000 CHF)
  20 000 Ft = ~50 GBP (a legnagyobb címlet 50 GBP)

  Na, szóval ennyit ér a forint.

 • TG
  Ilyen eladósodott világban nem lesz népszerű döntés valamikor is kamatot emelni
 • MÁgoston

  Kis cég, importált áruval, egy olyan árérzékeny piacon, mint az itthoni, eléggé erős pofonvágásnak érzi ezeket a pár forintokat is.
  De egy nagyobb cégnél is komoly problémákat tud okozni, ha az a nyereségesség/veszteségesség határán táncol. Adott esetben pont ez nem hiányzik nekik se. (tegyük fel, hogy hasonlóan behozott termékeket árul)
 • Spurdisznó
  Ahogy az államadósság egyre nagyobb része HUF alapon kerül finanszírozásra, gondolom egyre nagyobb a motiváció, hogy MNB pénzt teremtsen és inflációt. Valahol ez a törekvés le fog csapódni, majd kiderül, mi lesz a vége. Egy biztos, nem bánom, hogy a megtakarításaim jelentős része már jó régóta nem HUF alapon van és eszem ágában sincs ezen változtatni.
  MNB nemrég jegelte az EUR bevezetésének a szándékát is, úgyhogy amíg ez a hozzáállásuk, addig nem hiszem, hogy trendforduló lenne.
 • Gabriel
  És még ehhez hozzájön a 27% áfa, brutális emberek, ennek a csökkentését nem tervezi az állam? Tervezhetné!
 • mgpx

  Én azt látom a KSH adataiban, hogy a folyó fizetési mérleg az elmúlt négy negyedévből háromszor mínuszos volt. Azelőtt utoljára 2014-ben volt ilyen. Míg az áruk egyenlege sok éven át többletet mutatott, addig az utóbbi egy évben már átfordult mínuszba, ez húzza le.

  A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlege még valóban többletet mutat, mivel a tőkeimport mértéke meghaladja a folyó fizetési mérleg hiányát.

 • mgpx

  A kormányok általában örülnek, ha sikerül leértékelni a saját devizájukat a külföldhöz képest.
  Az import megdrágul, az export olcsóbb lesz, ez javítja a hazai termékek piaci helyzetét. A hazai munkaerő olcsóbbá válik, ez javítja a tőkeimportot és élénkíti a beruházásokat. A leértékelődés okozta infláció segít csökkenteni az eladósodottság reálértékét. Csupa olyasmi, amiről a gazdasági vezetők mindig is álmodoztak…

  Ezek után ne lepődjön meg senki, ha nem nagyon erőlködnek a leértékelődés megállításán…

 • Schiff
  Az az exportra termelő vállalkozás, melyet az MNB gyenge forintot támogató monetáris politikája tart életben, az jobb is ha tönkremegy, mert a piacon életképtelen. Amikor a svájciak elengedték a peget és beerősödött a frank, sírt mindenki, és amugy hány Novartis, Milka, v Rolex ment tönkre vagy hánynak esett vissza jelentősen a profitabilitása? Egy se, egynek se. A BMW-t akkor is megvennék az usa-ban ha nem lenne euro és a deutschmark lenne a világ legerősebb devizája. Azért mert jó a termék és van rá kereslet. Bizonyos egyszeri előnyt a konkurenciaval szemben jelent a gyenge deviza, de a piacot ilyen formán torzítani mesterségesen generalt (akár hosszu évekig elhuzodo) currency war-okkal felesleges, a végén a piac nyer. Manipulacio nelkul bizonyos árszintnél a BMW már nem lenne annyira csábító, és megvennéd a fiatot, a deutschmark gyengülne, és a piac igy ellensulyoz…na, ha hagynák.
 • Igazmondó
  Nyugcsika, majd jön a Gyurcsány és mindent rendbe tesz. Addig tűrjetek.
 • buskispanda
  Köszönjük, ülj le egyes. Ha ilyen brutális konjunktúrában összesz*rja magát a forint akkor majd téged is jól pofánver a 400-as euró a válságban, amikor nem nyaralni akarsz, hanem mondjuk enni/tankolni stb, stb.
 • matetoth
  @MÁgoston

  a versenytársaid is importálnak? Akkor majdnem mindegy. Ettől még értem a bajod.

  azért az évi 10%+ jövedelembővülés az utóbbi években szerintem nyomot fog hagyni, pláne, ha nem kíséri komoly produktivitásnövekedés. A tény, hogy az infláció nem szaladt még el az 5-6% irányába, egy kisebb csoda, a hozzászólásod szerint importra költjük a plusz jövedelmet. Így viszont érthető a forint gyengülése. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mi lesz.

 • Spurdisznó
  Egyébként amikor befektetéseknél árfolyamkockázatról beszélnek, szinte mindig a negatív oldala, a potenciális veszteség jön elő. Pedig sokszor lehet pozitív hatása is. Végül is különböző valutákban denominált befektetések is valamilyen szinten diverzifikációt jelentenek.

  Na mindegy, szvsz amikor az emberek elkezdenek majd EUR-t váltani tömegesen és az újságokból is ez jön, akkor könnyen lehet, hogy lokális maximumot ért el az árfolyam :).

 • tomi
  “az exportra dolgozóknak meg egyébként nagyon jó, ami történik”

  mármint az exportra dolgozó cégek tulajdonosainak jó…

 • Zylver
  Nyehehehehe! 😀
  Matolcsy et. es brigantijai jol odavagnak a forintnak… aki meg azt hiszi hogy ez ujdonsag, akkor vessen egy pillantast a 2010-2014es kormany gazdasagi vivmanyaira: akkor is ez a futobolond volt a kormanyrudnal, csak akkor a fiskalis politikat vagta haza, mara pedig a monetarist is! Aki pedig meg mindig ketelkedik: olvassa vissza ezen idöszak Kiszamolo bejegyzeseit… szerintem maga volt a csoda hogy az orszag nem omlott össze raadasul egy olyan idöszakban amikor mar a globalis recesszio lecsengett es epp induloban volt a globalis konjuktura… 2008 lepkefing volt Matolcsy “aldasos” gazda(g)sag miniszterkedesehez kepest!
  Jah es senki ne mondja hogy a költsegvetes olyan hudenagyonszipiszupi: 2008hoz kepest megtriplazodott (!!!) a bevetel, de ezzel együtt a kiadasok is, viszont a forintban szamolt adossag csak igy lett csökkentve papiron.
  Ugyhogy hajra 400 EURHUF! 😀
 • KZoltán
  Ha 2000-től összehasonlítjuk a forint és az euró inflációját, akkor ma 1 €-nak 400 Ft-ot kellene érnie. Hogy a Ft erősebb, ezt munkahelyekkel fizetjük meg. Pl. az Aldiban már szinte csak a friss tej magyar, minden más No-ból jön. Tehát az erős Ft miatt nem csak a külpiacokat veszítjük el, hanem a belpiacot is. Tudom, a cinikusok itt erre azt mondják, hogy akik emiatt az élelmiszerfeldolgozó iparból munkanélküliek lettek, maguknak köszönhetik, hogy rossz helyre születtek.
 • Narphet

  Ez egy kitalált mém. Az index megpróbált utánajárni, hogy mondott-e valaha ilyet, és nem találták meg semmilyen archívumban vagy akár korabeli újságcikkben.
  Keress rá, hogy “Orbán Viktor és a 300 forintos euró” az indexen.

 • ritkan_szolok_hozza
  “mármint az exportra dolgozó cégek tulajdonosainak jó…”

  Meg az alkalmazottaiknak is, mert lesz miből fizetést emelni, teljesítménybónuszt fizetni, céges juttatásokat, stabilitást nyújt, kiszám,íthatóságot, új munkaerőt odacsábítani is jó, lesz pénz korszerűsítésre, akár modernebb felszerelésre, stb. Így gondolkodik egy felelős cégvezető, aki épít.

 • nyman
  Nekem a relatíve könnyen liquddé tehető értékpapír állományomnak a fele Euróban van, így annyira nem zavar. Sielés lesz februárban, arra meg van.

  Tavaly ingatlaneladáskor az eladó nagyrészt euróban fizetett, akkor úgy egyeztünk meg, hogy az adásvétel aláírása napján lévő MNB árfolyamot használjuk, ami 323 volt. Pár nappal korábban volt 320 alatt is, illetve pár hétre rá is visszaesett ez alá. Kicsit sírtam. Most nevetek.

  Ami miatt nem mindegy, hogy jelenleg forintban szerzem a jövedelmem, de szerintem Mo-n sokan vannak így 🙂 De van egy projekt, ahol euróban fizetnének, de egyéb tényezők miatt nem akarom elvállalni. Viszont ha tartósan gyenge a forint, akkor már billen a mérleg ide.

  Illetve újra felmerült a külföldi meló. Két éve még nem érte meg elmenni, ha 350 Ft körül lesz az Euró, akkor viszont igen.

 • Henrik
  Én a sógorokhoz járok át dolgozni, van egy változó kamatozású lakáshitelem évi 2,5%os kamattal. Az éven 5%-ot gyengült a forint, és pont ma kaptam a szakszervezettől az emailt, hogy az éves infláció 1,7% Ausztriában, így az éves, jelenleg 2020-as kollektív béremelést sikerült 2,25-3,05% közé feltornázni besorolástól függően. Valahogy úgy érzem nincs okom panaszkodni, legfeljebb ha tudtam volna, hogy ilyen állapotok lesznek, akkor nem ennyire rövid futamidővel vettem volna fel a lakáshitelt.

  Amúgy mindezek fényében tényleg nem értem mi értelme a máp+-t EBKM +4,95%-kal reklámozni. Lombardhitellel megdobva még talán jobb hozamot lehetett rajta elérni, de anélkül… muszáj a kockázatosabb befektetések felé fordulni, ha értelmes hozamot akar az ember manapság látni.

 • tip
  az exportra termelő cégek menedzsmentje szokott ezzel jönni, hogy az infláció alapján ennyinek meg ennyinek illene lennie az euróárfolyamnak, és lám, mégis milyen olcsó. Az ilyen cégvezetők természetesen hazabeszélnek, és természetesen tévednek. Egy remek blogon volt erről írás néhány éve 😉
  https://kiszamolo.hu/miert-nem-gyengul-a-forint-avagy-a-balassa-samuelson-hatas/
 • Szabolcs
  Narphet
  2019-11-27 at 10:24

  pedig vmi ilyesmit tényleg mondott. Nem azt, hogy le kell mondania, hanem hogy az minősíti a vezetést… És hát nem dícséretnek szánta.

 • KZoltán
  Az a csuda a gazdaság tantételekben, hogy gyönyörűn működnek a tankönyvekben, de általában nincs sok közük a valósághoz. Szegény Samuelsont még az is sújtotta, hogy a két Cambridge vitájának végén el kellett ismernie: a másiknak van igaza, az ő elmélete hibás. Nem kell statikusnak lennünk ahhoz, hogy belássuk: hibás alapra nem lehet jó felépítmény építeni.
  Azt viszont mindenki maga tapasztalhatja, hogy az Aldi tokkal-vonóval No-ból jön, és egy kis számolással utánaszámolhat: ha 2000-ben, az euró bevezetésekor egy magyar és egy német tejtermelő 1 l tejének költsége egyaránt 1€=254Ft volt, akkor az inflációval számolva ma a magyaré ~545 Ft, a németé 1.37€ × 337 = ~460 Ft. A magyar nemhogy az exportpiacait vesztette el, hanem a belföldit! Több száz év után így áll elő az a csuda, hogy az élelmiszer nem Hunniából megy Germániába, hanem onnét jön vissza.
 • SzaboZ

  “20 000 Ft = ~59 EUR (legnagyobb címlet 500 €)
  20 000 Ft = ~65 CHF (a legnagyobb címlet 1000 CHF)
  20 000 Ft = ~50 GBP (a legnagyobb címlet 50 GBP)
  Na, szóval ennyit ér a forint.”

  Nem értem; GBP-ből az 50-es a legnagyobb címlet, akkor most a GBP is “ennyit ér”?

 • Igazmondó
  2015 óta készülök és várom az 500Ft feletti Eurót. Ha nem jön, nem tudok anyagilag független lenni.
 • tip
  te magad írtad, hogy az árfolyamgyengülés nem kompenzálja az inflációs különbséget, és pontosan ezt mondja a Balassa-Samuelson-elmélet is. Tehát működik 🙂 A Balassa-Samuelson-hatás egy jelenséget ír le, és nem wishful thinking, mint az exportcégek menedzsmentjének forintgyengítő álmai.
 • V
  gondolom EUR-ban van megtakaritasod, de gondolkodtal azon mit ersz vele 500-as EUR/HUF arfolyamnal? Minden amit nem magyarhonban gyartanak pont annyival lesz dragabb. Az hogy a megtakaritasod szamerteke forintban tobbet mutat az korant sem jelent feltetlen nagyobb vasarloerot
 • Andris
  Sziasztok!
  Régóta szeretnék devizába fektetni. Tudnátok segíteni, hogy ezt milyen formában érdemes megtenni? Gondolom nem az a legcélravezetőbb, ha lemegyek egy váltóba és készpénzben átváltom 🙂
  Köszi
 • Kiszamolo
  Andris, ha készpénzed van, akkor de. Csak kérjél egyedi árfolyamot. Ha kellően sokat váltasz, akár középárfolyamon is megkapod. Ha meg pár százezerről beszélünk, akkor a nyereség-veszteség is igen csekély.
 • matetoth

  mit jelent, hogy devizába fektetni? Ha csap párnacihában szeretnéd tartani (bár ez annyira befektetés, mint egy követ venni), akkor igen, a legcélszerűbb a váltó, de ha pl váltogatni szeretnéd naponta többször, akkor erre is vannak (néhol kétes nevű) platformok.
 • S1M0N

  Ha egyszerű, de biztos módszer kell, forint számláról Revolutra pénzt betolod, ott euróra átváltod, euróval magyar államkincstárban PEMÁP-ot vásárolsz. Ha nem kell a pénz rövid távon, akkor olyat ne csinálj, hogy kp-ban ücsörögsz, legyen az bármilyen pénznem.

  Ha nem kell egyszerű módszer, fektethetsz nyugodtan más, nem forint alapú eszközbe is, csak akkor az már utánajárást igényel és bőven bukhatsz is rajta. Az egyéni kockázattűrő képességed függvényében persze megérheti.

 • S1M0N

  Az elméleted elég gyenge lábakon áll sajnos. Egyáltalán nem igaz, hogy az Aldiban minden import, az élelmiszerek nagy része bizony Magyarországon előállított. Attól még, hogy a tejre Milfina van márkaként írva, meg ugyan olyan a doboza, mint Németo.-ban, attól még magyar üzemben állítják elő (azt hiszem a Tolle). Az Aldi/Lidl üzletpolitikája tudtommal az, hogy próbálnak helyben (bér)gyártatni mindent, amit lehet, mert jellemzően megéri a szállítási költségen spórolni, meg hát romlandó élelmiszer esetében a minőségnek sem tesz jót. Ajánlom a termékek hátoldalán a származási országot olvasgatni, még az elméletek gyártása előtt.

  Az inflációs példádat meg nem is értem. Miért került volna 2000-ben ugyan annyiba 1l tej elállítása Németországban és idehaza? Megint csak teljesen fals az elméleted alapja.

 • Igazmondó
  Mindenkinek más a valósága. Nekem például elérhetetlennek tűnik hogy 100 kilóval nyomjak fekve, másnak meg az elérhetetlen hogy 500Ft Eurónál szarrá keresse magát.. (nem euróval). 🙂
 • mgpx
  Jelenleg 1%-kal gyengébb forint 0.17%-kal növeli a nemzetgazdaság forintban számított eladósodottságát. Mivel 2018 végéhez képest közel 5%-ot gyengült a forint, ez az eladósodottság mértékét közel 1%-kal emeli.

  A pénzügyi kormányzat emiatt érdekelt abban, hogy a statisztika mérési napjain az átlagosnál erősebb forintárfolyam alakuljon ki, papíron csökkentve az eladósodottságot. Ez gyenge trend, az elmúlt 9 évből 6-szor volt olyan, hogy november végéhez képest december végén erősebb volt a forint.

  Mindazonáltal, ha a jegybank esetleg tervez kisebb lépéseket a forint védelmében, akkor vélhetően ezt úgy fogja időzíteni, hogy a december végi statisztikai mérési pontnál legyen a legerősebb a hatása.

 • Tamás
  “Andris, ha készpénzed van, akkor de. Csak kérjél egyedi árfolyamot. Ha kellően sokat váltasz, akár középárfolyamon is megkapod.”

  Ez így hogy? odamégy a CC-hez, hogy 3m Ft-t-ért (?) akarsz euro-t, mit tud ajánlani? vagy ez is kevés még?
  Másik, hogy mivel nem ismered őket, nem hajt el helyből 10-ből 11?

 • Kiszamolo
  Tamás, lehet, hogy előtte váltottál nála már, így ismer. Egyébként, igen, odamész és mondod, mit akarsz.
 • Nekem mindegy
  A bevételem fele EUR, a másik fele HUF. Vidám az élet.
 • Nbazs
  : “Attól még, hogy a tejre Milfina van márkaként írva, meg ugyan olyan a doboza, mint Németo.-ban, attól még magyar üzemben állítják elő (azt hiszem a Tolle).”

  Pontosan így van, rajta is van a dobozon hogy Gyártja: Tolnatej Zrt, Szekszárd. Mint ahogy a Milfina sajt is Tolle.