Változni szeretnél? Böjtölj te is

A Bibliában sok szó van a böjtről. Sokan böjtöltek, hogy a testi természetüket megfegyelmezzék, ezáltal megértsenek valami szellemi igazságot.

A böjt az ételtől, vagy könnyített esetben csak bizonyos ételektől való tartózkodást jelent napokig, vagy akár hetekig is.

Ezáltal az ember kiesik a napi rutinból és az automatikus cselekedetekből, így olyan dolgokra jön rá, amit a mindennapi mókuskerékben nem lát meg vagy nem ért meg. Ha nem mindig az evésen jár az eszed, sok minden másra is rá tudsz csodálkozni az életben.

Miért írok most erről?

Mert ezt megcsinálhatod a pénzügyi életedben is. Kitörhetsz a napi rutinból és az automatikus költekezésből azáltal, hogy pénzügyi böjtre fogod magad.

Ilyenkor 3-4-5 hétig semmit nem veszel meg, ami nem 100%-ig szükséges dolog, mint az étel a családnak, gyógyszer és ehhez hasonló dolgok. Elhatározod, hogy mondjuk egy hónapot át semmit, de semmit nem veszel meg, ami nem létszükséglet. Se egy ruhát, se egy kütyüt, de még egy szelet tortát vagy egy félliteres üdítőt sem.

Ahogy a rendes böjt is megtísztit és segít, hogy másként lásd magadat és a világot is, ugyanezt tudja elérni a pénzügyi böjt is, amikor kitörsz a napi rutinból és a vásárlásaidat minimalizálod és minden egyes pénzköltésed tudatos lesz és önfegyelemmel kontrollált.

Első lépésként le kell ülnöd és ki kell találnod, mi is a szükséges vásárlás kategória?

– Kenyeret, tejet, sonkát vagy felvágottat kell venni, de gyümölcsjoghurtot és túró rudit biztos nem. Elmész bevásárolni és rájössz a böjt alatt, hogy eddig a bevásárlásaid közel fele értelmetlen dolgok megvásárlásáról szóltak.

– Evések közötti nassolás biztos nem a szükséges kategória, ahogy a munkanapokon történő éttermi ebédelés sem az és a büfében való kávézás sem. Rájössz a böjt alatt, hogy mennyire automatikusan vásárolsz. Nem azért vásárolsz munkába menet és jövet valamit a pékségben a munkahelyed mellett, mert éhes vagy, esetleg szükséged van rá, hanem egyszerűen megszokásból. Ilyen megszokásból történő vásárlásokkal van tele az életed, amiből kizökkent a böjt és segít rácsodálkozni, hogy hányszor nyúlsz a zsebedbe, hogy megszokásból vegyél valamit.

– Taxizni szinte biztos nem kell ez idő alatt, de azon is gondolkodj el, hogy buszbérletet veszel és nem autóval jársz dolgozni.

– Fodrászhoz, kozmetikushoz is csak akkor menj el a böjt alatt, ha valóban nagyon szükséges. Ellenkező esetben bírd ki azt a pár hetet. Ugyanez igaz minden szórakozásra, ami pénzbe kerül.

– Ne járogass plázákba a böjtölésed alatt és ne is nézegesd az internetes oldalak ajánlatát. Sőt, akciós újságokat és egyéb vásárlásösztönzőket se olvass. Sokan unaloműzésből vásárolnak, jó arra rájönni, hogy pótcselekvésből vásárolsz. Arra is rájöhetsz, hogy mennyire nem veszélytelen mondjuk tévéreklámokat nézni, vagy akciós újságokat, ugyanis sokkal jobban hatnak rád ezek az ingerek, mint gondolnád.

Hagyd otthon a bankkártyádat vagy hitelkártyádat. Ha nincs nálad se feleslegesen sok pénz és bankkártya sem, nem fogsz tudni elcsábulni egy akció láttán, bármennyire is szeretnél vásárolni. De a kedvenc kávézódba sem tudsz bemenni munka után, ha egy ezressel a zsebedben indultál el reggel dolgozni.

A pénzügyi böjt rávilágíthat árra, hogy vajon mikor gondolkodtál utoljára, hogy mire, hogyan és miért költesz? Hogy az mennyire szükség, vagy csak inkább vágy, esetleg kényelem-szeretet.

Amit nem ismersz fel, azt nem is tudod megváltoztatni. Először szembesülnöd kell a jó vagy rossz szokásaiddal, hogy egyáltalán azt felismerd, hol kell megváltoznod.

Lehet, hogy nem hiszed el, de nagyon hasznos tud lenni egy ilyen egy hónapos pénzügyi böjt. Sok ember végigcsinálta már és sokan arról számoltak be, hogy sok tekintetben másként néznek azóta a pénzügyi életükre és a költéseikre. Sokkal tudatosabbak és összeszedettebbek pénzügyileg.

Sokan évente kétszer-háromszor is megcsinálják ezt a böjtöt.

Ha van kedved, vágj bele te is. Ha valakit rá tudsz venni, hogy veled együtt csinálja végig a hónapot, az nagy segítség és támogatás tud lenni.

Ha kipróbálod, szívesen vesszük, ha beszámolsz a tapasztalataidról, nehézségeidről, kudarcodról és győzelmeidről.

(Hasonló cikk: 200 nap új termék vásárlása nélkül)

Szeretnél egy ennél is még hatásosabb böjtöt?

Tudok mondani egy másik lehetőséget, amit akár ezzel a pénzügyi böjttel időben is végezhetsz.

Ez pedig böjt az időddel. Az emberek nem csak a pénzüket pazarolják el, de az idejüket is.

Sőt, az idejüket sokkal inkább. Több pénzt keresni nem olyan nagy művészet, de több időt egy perccel sem tudsz magadnak csinálni. Amit pénzt nem kerestél meg ma, annak nagy részét meg tudod keresni holnap is, de ami időt ma eltékozoltál, az már örökre kárba veszett.

Én azt csinálom, hogy megfogadtam, hogy este hétig semmi olyat nem csinálok, ami csak időpazarlás. Szórakozás, tévézés, hírportálok és mindenféle egyéb weboldalak olvasgatása, játék a telefonon, facebookozás, zenehallgatás, stb.

Nem érdekelnek a hírek, a pletykák, a tévéfilmek, semmi, ami lopja az időmet. Eddig órák mentek el naponta mindenféle hírportálok, autóstesztek, kütyütesztek olvasgatásával, de ennek most vége.

A böjt miatt ráérek este hét után átfutni a híreket és kikapcsolódni. (De érdemes egy másik korlátot is beállítani: este tízkor villanyoltás. Így fel tudsz kelni másnap frissen. Ha minden nap hajnal kettőig fenn vagy, ne csodálkozz, hogy ingerült vagy és szétesett állandóan.)

Mióta ezt csinálom, sokkal több mindenre van időm és szellemileg is sokkal jobb állapotban vagyok, mint amikor egész nap az indexet bújtam, meg a telefonon játszottam.

Naponta nagyon alsó hangon 2-3 órát eltékozol így egy átlagember az életéből. Plusz az átlagmagyar még napi 5 órát tévézik is.

Tudod hány napod van 25 és 65 éves korod között? 14.610 nap (beleértve minden napot). Ez borzasztóan kevés. Ahhoz mindenképp az, hogy az ébren töltött 16 órából legalább 3-4 órát üres és tartalmatlan dolgokra fecsérelj minden egyes nap.

Próbáld ki te is az idő-böjtöt.

Semmi üres és úgymond szórakoztató dolgot ne csinálj este hétig. Se hírek olvasgatása, se tévézés, se telefon-nyomkodás, se pletykák és vicces képek a facebook-on, se regényolvasás, semmi.

Helyette az így keletkezett tenger sok idődet fordítsd valami értelmes dologra.

A munkádra, a családodra, a szakmádban való elmélyülésre, nyelvtanulásra, bibliaolvasásra, elmélkedésre, bármire, aminek valódi haszna, értéke és értelme van.

Érdemes mindig egy-egy területet kiválasztani: mondjuk minden szabadidődben tanulj nyelvet vagy ismerd meg jobban a Java alapjait. Ha csak egy dolgot csinálsz a felszabadult időddel, sokkal nagyobb lesz a kontraszt, hogy mennyire értékes is a naponta elfecsérelt 2-3-4 óra.

Pár hét után rájössz, hogy mennyire untig elég az a napi 2 óra este arra, hogy az interneten lógjál, meg a tévéd bámuld, vagy a telefonod nyomogasd.

Nem is fog hiányozni a sok meddő üres dolog, ami ma kitölti a napjaidat és észrevétlenül eltékozolsz rá napi 2-3-4 órát. (Bár azért az első egy-két hét durva lesz, amikor nem tudod, hogy most mit csinálj, ha nem csinálhatod, amit eddig mindig. Hasonló érzés lesz, mint amikor a cigiről akartál leszokni. Sokan még fel sem ébredtek reggel, már nyúlnak a telefon után, mi történt a Facebookon, amíg aludtak. Ugyanolyan függők, mint aki cigarettáért vagy alkoholért nyúl, csak észre sem veszik.)

Ez egy olyan böjt, amit akár egy életen át tudsz csinálni.

Vágj bele te is és írd meg hozzászólásban, mik a tapasztalataid.

Kalandra fel! 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

154 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Igen és vannak vegetáriánusok is, akik a sonkával is vitatkoznának.

  Ja, meg a laktózérzékenyek, akik tejet sem vesznek.

  És a lisztérzékenyek, akik a kenyeret utasítják el.

  És még hosszan lehetne sorolni…..

 • TT

  kenyér = gerincsérv?
  Mi van?
 • Kiszamolo
  Ha százkilós vekniket emelgetsz, gerincsérved lesz. 🙂
 • szocske
  Alapvetően egyetértek a cikk mondanivalójával, mégis ez a vicc jutott róla eszembe:
  viccesviccek.hu/A_halasz

  Ha valakinek az okoz örömöt, hogy híroldalakat olvas, esetleg egy regény olvasásával vagy a tv előtt pazarolja el az idejét, az mondjon le erről, dolgozzon hatékonyabban, hogy majd egyszer sokára legyen ideje regényt olvasni?

  Szóval nem vagyunk egyformák, ami valakinek időpocséklásnak tűnik, a másik lehet, hogy éppen azzal piheni ki magát és töltődik fel.

 • Matskás
  Biblia mint mélyebb értelmű könyv? Ezen jót kacagtam.
 • Kiszamolo
  Más meg azon kacag, hogy te ezen kacagsz. És?
 • danka90
  Hehe, nagyon jókat nevetek a hozzászólásokon. 🙂 Mindenki megnézte, hogy mennyi felesleges dolgot csinál / vesz napközben és most agresszíven próbálja igazolni, hogy neki az jó. Egyrészt, ha nem tudnád valahol belül, hogy az is a felesleges kategóriába esik, nem lennél ilyen agresszív vele kapcsolatban. Mindegy, hogy regény olvasás, felvágott, vagy joghurt.
  Másrészt és ez talán fontosabb: Olvasd el a cikket még 2-3-szor, hogy felfogd. A böjt nem azt jelenti, hogy térj meg, élj buddhista életet és szabadulj meg a tékozló világ szennyétől örökre. Hanem, hogy csináld pár hétig, majd tudatosan azokat a dolgokat engedd vissza az életedbe, bevásárló kosaradba, amiket szeretnél, gyűrd le a rossz szokásokat. Ha nincs rossz szokás, tök jó, a böjt után megerősödve, magabiztosan folytatod úgy, ahogy eddig tetted. És nem fogsz agresszíven kommentelni egy ilyen cikk alatt…
 • Lazybones
  Értve a cikk lényegét, a regényolvasást a meddő és üres tevékenységek közé sorolni, egy szintre a tévével meg a facebookozással tényleg durva. Éppen hogy a másik oldalon lenne a helye, az értelmes tevékenységek között. Az igényes irodalom olvasásának óriási jellemformáló ereje van. Nem véletlen mondja az angol, hogy readers are leaders.
  És nem, neten cikkeket olvasni nem ugyanaz. Neten összevissza klikkelgetsz közben, csak a lényeget, a kiemelt részeket futod át, ezerfelé szóródik a figyelmed. Egy regénynél egy dologra fókuszálsz sokáig, ami egy komoly szellemi erőfeszítés. Az átlagember nem is nagyon bírja. Ajánlom mindenkinek, aki az estéit tévézéssel tölti, hogy próbáljon meg helyette olvasni – úgy be fog aludni a könyvön, mint a huzat.
 • Tamás
  Jó kis írás volt, gondoltam, hogy leírom az én módszeremet. 1-2 éve felraktam a “Mind the Time” böngészőkiterjesztést, ami statisztikát csinál, hogy melyik weboldal mennyi időt vesz el. A problémás oldalakat utána este 9-ig letiltottam egy másik böngészőkiterjesztéssel (Leechblock), illetve kaptak egy időkorlátot is 20 perc átlagosan (hetente ránézek, hogy van-e változás, de 3-4 hét alatt teljesen átalakul az internetezési szokása az embernek). Mivel azért szeretek képben lenni bizonyos dolgokkal, elkezdtem használni a Newsblur RSS szolgáltatást (jobb mint a Feedly), ami szűri a híreket, így ha egyszer letiltottad a CSOK-ot, vagy a megölte, megkéselte, 3-as metró szavakat, akkor ezek már nem esnek be, de ugyanígy tanítható pályázati kiírásokra satöbbi, amiket már kiemel. Ezzel a módszerrel én nagyjából 30 percet töltök a hírek, információk átböngészésével, ez 140 oldal 3000 híre szűrten.
 • Levente
  Egy-két gyakorlati tanács, ami nekem bejött:

  StayFocusd telepítve a Chrome-ba: beállíthatod, hogy mely napokon, mettől meddig milyen oldalakat blokkoljon. Segít fegyelmezni magadat, ha netközelben dolgozol. (Persze inkognitó móddal, meg más böngésző megnyitásával kijátszható, de kérlek…)

  Ha valamiről lemondasz, azonnal vállalj helyette valamit, amivel kitöltöd a felszabadult időt/pénzt. Én pl. böjtben lemondok a vacsoráról, és az így megtakarított havi 5000 Ft-ot átutalom a gyerekeim START-számlájára. A felszabaduló vacsoraidőben pedig megcsinálom a családnak a vacsorát, és így velük is vagyok és nem is a korgó hasammal vagyok elfoglalva.

  Na ennyi, most pedig húsvétig blokkolom a Kiszámolót munkaidőben. 🙂

 • Kiszamolo
  Mert az összes regény maga a felemelkedett jellemformáló csoda és nem Maunika Só szintű szemét….

  Bemegyek egy könyvesboltba és nem sok értékes könyvet látok a regények között.

 • Dave
  Az interneten való időpocsékolás elkerülésére van egy nagyszerű Chrome bővítmény, StayFocusd néven, amivel beállítható, hogy adott napok adott időszakában (pl. H-P 8-tól 19-ig) mely honlapokra mennyi idő böngészést engedélyezzen nekünk az alkalmazás. Ha az adott idő letelt (nálam jelenleg ez 1 perc), akkor blokkolja a nemkívánatos oldalakat. Külön beállíthatók azok a hasznos oldalak, amik mindig elérhetőek legyenek (céges honlap, netbank, stb.), és azok, amik letiltandóak (facebook, youtube, stb.). Sajnos csak a Chrome asztali verziójára elérhető, de vannak ilyen jellegű alkalmazások okostelefonra is.
 • PöLö
  Korábban is volt itt szó a böjtről, én akkor kezdtem el leszoktatni magam a véget nem érő böngészésről. Akkor épp nagyon megcsömörlöttem a sok felesleges infótól, tehát megfogadtam: soha többet. Nagy élmény volt szembesülni vele, mennyi időm lett hirtelen minden másra. Viszont az is kiderült hamar, hogy kőkemény függő vagyok, hamar jöttek a megvonási tünetek. (By the way: Dr Zacher előadását érdemes végignézni a youtube-on.) Kb 6 hétig bírtam és aztán jött egy sok órás ‘zabálási’ roham. Újra nekifutottam: hétköznap teljes tilalom, hétvégén 1 óra, hogy képbe kerüljek a hírekkel, de ez sem vált be. Most kipróbálom, hogy csak este 7 után. A routeres tiltólista a gyengéknek való. 🙂


  Nem vagy egyedül. Egész nap a számítógépen dolgozók körében szerintem ez népbetegség. Sajnos a munkám miatt nálam is folyamatos a kísértés, kőkemény önfegyelem nélkül nem megy.

 • okoska2
  Na, hadd védjem kicsit én is meg a regényeket, pedig nem vagyok kötekedős fajta! 🙂
  Bizonyítékul itt egy idézet az egyik kedvenc könyvemből, amit sokadjára olvasok újra (ez már tényleg szórakozás), de ezt például meg lehet tanulni belőle:

  “Tudta, hogy ezen a pályán is csak úgy van, mint más pályán, a tehetségtelenek sokszor sokkal jobban boldogulnak, mint a tehetségesek, a hozzá nem értők sokszor jobban beváltak, mint a hozzáértők, hogy egy csomó ál-pénzember ül a legfőbb helyeken, és irányítja a világgazdaságot, mialatt az igaziak a Schwartzerban vagy a Markóban elmélkednek. A küzdelem itt is egy legendás és alaptalan fikcióért folyik, mint a tudományban, ahol a nem létező és nem is kívánatos Igazságot keresik. (folyt…)

 • okoska2
  folyt:

  Itt meg azt a Vagyont, aminek már méreteinél fogva sincs semmi értelme; ennek a kedvéért veszítik el azt a vagyont, aminek értelme van. És végeredményben az egész hajsza éppolyan komolytalan, mint minden más a világon.

  Szerb Antal: Utas és Holdvilág

 • PöLö
  @levente Köszi a tippeket a böngésző bővítményekre!
 • sz.krisz
  “A munkádra, a családodra, a szakmádban való elmélyülésre, nyelvtanulásra, bibliaolvasásra, elmélkedésre, bármire, aminek valódi haszna, értéke és értelme van.”

  A felsorolt dolgok arra jók, hogy a saját időddel minél hatékonyabb módon tudjad mások érdekeit szolgálni, erre áldozni a szabadidőt hosszú távon zsákutca. Heti egy órát érdemes arra szánni, hogy a saját érdekeidet felmérd:
  – Egy átlag ember napi 2,5 órát dolgozik, ez általában napi 2-14 órát vesz igénybe, ennek a gatyába rázásával érdemes kezdeni, mert itt vész el a sok idő, nem otthon.
  – Találd ki, hogy mit akarsz csinálni 10 év múlva. A “semmit” vagy az “ugyanezt” is érvényes megoldás
  – Az “ugyanezt” esetben találd ki, hogy vezető, vagy szakértő akarsz lenni. Pontosan egyet kell választani.
  – Vezető esetben valószínűleg céget kell váltanod, szakértő esetben országot
  (Aztán lehet tanulgatni, lehetőleg munkaidőben)

 • BTM
  és : Kösz a tippeket a böngészési szokások megregulázására vonatkozóan. Sajnos én is hajlamos vagyok elkalandozni időnként a világháló rengetegében. Ezeket ki fogom próbálni.
  @pontosan! : Ez miféle hobbi amiből aztán vállalkozás lett? (Ha szabad megkérdezni…)
 • pk
  @topfly: borotvapenge, lehuzas egyertelmuen. En mar par eve atalltam kis hordozhato villanyborotvakra, komoly 5e ft-ert veszel egyet, evekig jo, 2 ceruzaelemmel hetekig lehet hasznalni (vagy feltolthetos aksival). a kb. 8-10e ft borotvapengere fel evente picit huzos egy darab muanyagba csomagolt eles femdarabert 🙂

  Egyebkent nagyon orulok hogy az itteniek kozul sokan ertelmesen probaljak tolteni az idejuket. A napi 24 ora mindenkinek annyi. Persze tudom a tobbseg itt raciaonalisan gondolkodo IT-s vagy hasonlo ember. De akkoris, inkabb pozitivan probalom nezni a vilagot mint negativan, az nem vezet sehova.

 • Topfly
  Valóban az egész család spórolt 60-70 000 forintot a kozmetikumokon, nem csak én 🙂

  A kuponok nagyon jó dolog, de csak akkor ha megvan az emberben a fegyelem, hogy csak hasznos dolgokat vegyen kedvezménnyel

 • pk
  Egyebkent meg mindenkinek mas hulyeseg, ebbe kar belemenni. Ahogy mar a Brian elete-ben is meg lett mondva: Ti (mi) mind egyenisegek vagytok 😀
 • Lazybones
  A könyvesboltok kínálata nagyrészt szemét, igaz (ezért alakult ki ma az az érdekes helyzet, hogy sok szenvedélyesen olvasó ember szinte egyáltalán nem vesz új kiadású könyvet), de csak emiatt nem írhatjuk le a regényolvasást en bloc. Mintha azt mondanánk, hogy zenét hallgatni nem érdemes, mert a mai zene nagy része szemét.

  és @Tamás : Ezt a StayFocusd appot kipróbálom, kösz a tippet. Bár én nem érzem, hogy olyan sok időt vesztegetnék el böngészéssel, de ki tudja, lehet hogy meglepődöm majd. 🙂

 • Kiszamolo
  Lazybones, mintha azt mondanám, hogy a zenehallgatás is szórakozás, függetlenül attól, hogy komolyzene, vagy tuctuc.

  Lehet tartalmas szórakozás is, de attól még szórakozás egy komolyzenei koncert is.

 • Göcsi Emil
  Nagyon szuper cikk lett, tele hasznos tanácsokkal. A pénzügyi böjt is nagyon jó, de az idő böjt az ami igazán megragadt engem. Tényleg rengeteg idő el tud folyni az életünkből, ha nem figyelünk oda. És az, hogy este hétig ne figyeljünk oda semmi szórakozásra, a legjobb. Nem egyszerű megcsinálni, de szükséges.
 • antenna
  Miklós, ne csüggedj! Nem mindig és nem mindenkit értettek meg a saját korában, de az idő majd igazol 🙂
  Már többször akartam kérdezni, de most ideje: mi az oka, hogy nem kell regisztrálni a kommenteléshez? Talán néhány egy beszólásos kalandort ki lehetne szűrni. És én nem sajnálnám az értékes munkaidőmből azt az 5-10 percet a regisztrálásra, megtérülő befektetésnek tűnik 🙂
 • NAR
  Értem a célzást, de: az “üres idő” gyakran rendkívül töredezett és sok részből áll. A munkábajárásra fordított tömegközlekedéssel töltött bő kétszer egy óra soknak tűnik, de három átszállásból és negyedóra sétából áll, úgyhogy nem lehet semmi olyanra használni, ami koncentrációt igényel.

  “Semmi üres és úgymond szórakoztató dolgot ne csinálj este hétig.”

  Tekintve hogy este hét után egy (de gyakran kettő) gyerek lóg rajtam, ilyet pont este hét után nem tudok tenni. Esetleg akkor, amikor az egyik már lefeküdt, a másik még az anyja mellén van.

  Hogy a bibliaolvasást értelmesebbnek tartod, mint egy regényolvasást, az csak azt jelzi, hogy te viszont nem olvastál sokat a Bibliáról, különösen a keletkezéséről. Ami szent könyvnek tűnik 2500 év távolságból, az gondosan összeállított propaganda…

 • zsizsik
  pk
  2016-02-04 at 08:15
  Kozben meg eszembe jutott, milyen vicces, ha mindenki ezt kezdene csinalni (nem fogja), akkor kb. az egesz vilagon a gazdasag leallna, zarnanak be a jo kis “hasznos” dolgokat gyarto cegek, kisboltok, …
  Ebben nem értem a feltételes módot, hiszen szinte már ma valóság.Nagy tömegek nem jószántukból böjtölnek, hanem mert elköltötték a jövőjüket is. Én el is bizonytalanodtam egy kicsit, megérte-e, megéri-e megtakarítani. AUD-ban kapom a fizetésemet, a megtakarítás zöme is ebben van, pár év alatt 30%ot vesztett az USD-hez képest, az ország nyersanyagkitermelő, a kereslet csökken, az importért pedig többet kell fizetni. Közhely, nem? Amit viszont még nehezebb megélni, a munkaerőpiacon adósrabszolgákkal kell versenyezni, sőt verseny sincs lassan, visznek mindent. A kiadási oldal rendben van, nem pazarlok, a fejem meg fájhat a bevételi miatt, a munkaerő utáni kereslet
 • snoblika

  “Én pl. azt csináltam (index, 444 és többi alapvetően negatív és szenzációkeltő hírekkel manipuláló lap) hogy a gépemen a hosts file-ban letiltottam ezeket, vagy akár a router tűzfalában. Ez egy extra lépés, amit meg kéne tennem hogy újra elérjem ezeket otthonról, és ezt már nem teszem inkább meg.”

  Nagyon jo, ugyanezt vezettem be en is tavaly, annyi kulonbseggel, hogy a laptopomon az admin user jelszavat (random 16 karakter) felirtam egy lapra es otthon hagytam, es a melohoz pedig egy normal user account-al lepek be. Ezert ha barmit szeretnek munka kozben a gepemen nezni, haza kene menjek a jelszoert.

  A host file folyamatosan bovul, nekem nemcsak hiroldalak, hanem facebook, youtoube, wikipedia is benne vannnak.

  Azt vettem eszre miota ez igy megy, hogy mar akkor sem olvasok semmilyen hiroldalt amikor lenne ra lehetosegem.

 • zsizsik
  Folyt.: A munkerő utáni kereslet is csökken, főleg, ha az drága. Értelek Kiszámoló, nagyon jó egyéni stratégiát írsz, teljesen egyetértek vele és gyakorlom is. Viszont a világgazdaság számára ez totális csőd. Mindennek ellenére legyünk optimisták.
 • Levente
  Szerintem a regény-téma nagyon félrement. Nem az olvasással van a gond. Mindenki olvashat kedvére, csak ne akkor, amikor dolgoznia, tanulnia vagy a gyerekeivel játszania kellene. Ha így nézzük, akkor a regényt behelyettesíthetjük tévézéssel, netezéssel vagy keresztszemes hímzéssel is. Ezt szem előtt tartva hirtelen rájössz, milyen kevés dolog fér bele a napba, és te magad fogod kiszórni az idióta regényeket, műsorokat, honlapokat az életedből.

  Szóval, “mindennek megvan a maga ideje.” Jajj, már megint előjött a Biblia…

 • Oscee
  A penzugyi bojt mar csak azert is egyszeru, mert en kvazi igy elem az eletem allandoan, kvazi veremben a fogyasztoi aszketizmus. Jo, etteremben kajalok, de nekem anyagilag jobban megeri mindent osszevetve es egyeb hozomanyai is vannak, mint pl. felallok az irodai szekbol es setalok 2×10-15 percet az ebedert meg vissza.

  A masikra meg, hogy “Semmi üres és úgymond szórakoztató dolgot ne csinálj este hétig.” es foleg a regenyes reszre meg mondanam, hogy az egyik legnagyobb butasag, amit mostanaban hallottam – de leven hetkor meg haza se erek, hogy betartsak egy ilyet, reszemrol mindegy is 🙂 De ha otthon lennek se ures falat bamulnek a szep bojt jegyeben.

 • Garbo
  : A regényekről szólva: ez az én területem, annyira, mint a tiéd a pénz. Egy könyvesboltba betérve, ahogy írod, a legtöbb könyv elolvasása értékes és építő. Kb. 30% a semmirevaló, de a többi nem az.

  És igen, readers are leaders. Könyvet olvasni nem fészbúk meg mónikasó színvonal.

 • parizer józsi
  (bocsánat rosszul törölgettem)

  “, de azt nem nézik, hogy egy 40 Mft-os ingatlant megvesznek 30 év alatt 70 Mft-ért. 30 Mft-ot adnak a banknak. Mert a bank megérdemli? Bocs, kicsit elkalandoztam…”

  El kell, hogy keserítselek. A magánszemély sem túláradó szeretetből adja ki neked a lakását, hanem pénzt akart belőle. Ami után legtöbbször nem adózik – azt majd a Te fizetésedből is vonják, csak nem azonnali az összefüggés. Hosszú távon azért nincs értelme a bérlésnek – feltételezve, hogy egy lakás megvásárlásoz szükséges összeg nem áll rendelkezésre – mert a végén semmid sincs, sajátnál pedig ugyan jóval többet fizettél összességében, de van egy vagyontárgyad. A bank sem jótékonysági intézmény, de senki nem kényszerít rá, hogy vegyél fel hitelt tőle. Egyetlen kérdés érdekes: tud-e Ön fizetni? Senkit semmi más nem érdekel. Te se fogsz ingyen bejárni dolgozni…

 • Garbo
  Amikor pár évvel ezelőtt bevezettem a vasszigort és fegyelmet a mindennapjaimban egyébként, akkor hülyének néztek. Mi lett a vége? A hobbim a munkám, a semmiből, úgy, hogy home office-ban dolgozom, szabadúszok. Ahogy egy kolléga itt már írta: soha nem baj, ha dolgozni kell, nem utálom a napjaimat, a élet egyértelműen szép, igen, munkanapokon is.

  Rengeteg dolog nem is jött vissza. Pl. nincs elcseszett időm. Millió egy konzumidióta hülyeség messziről elkerül, a felszabadult időt (rengeteg) pedig jól meg lehet osztani az önfejlesztés, a szerettek/barátok, és a szórakozás/sport között. Ha pedig lekopnak az üres időtöltések, igényesebbé válsz a szórakozásaidban is, ami viszont épít, tölt és hatékonnyá tesz. Pl. egy kiváló könyv/operaelőadás hetekre feltölt, épít stb, míg a mónikasó meg a fész csak lefáraszt. Nagyképűnek hangzik, de ettől tekintsetek el pls 🙂 Köszi.

 • zsizsik
  Mosolygok magamban, ahogy az idő hasznos eltöltésén marakodtok. Anno én egy bulvárlapban olvasott cikk alapján hoztam életem első nagyon fontos döntését. 1990-ben az akkori West magazinban arról az átverésről írtak, hogy szélhámosok Ausztriából ingyen elhozzák az álláslistákat, majd azokat adják el, akár több ezer embernek is. Az árra nem emlékszem, talán kétezer forint lehetett, vagy csak ötszáz, mindegy. Állítólag a listák igaziak voltak, bár nem feltétlen aktuálisak. Nem kezdtem el én is listákat árulni, hanem kimentünk a sógorommal, az első telefonfülkénél megálltunk, a telefonkönyvből kikerestem az állásközvetítő címét, odamentünk a listáért, onnan egyenesen tovább a meghirdetett állások után. A második helyen felvettek sofőrnek. Soha nem tudni, mi jön szembe, miből lehet ötletet meríteni.
 • flimo
  Ezt most kicsit tultoltad. Semmi ertelmet nem latom ennek az idobojtnek, sot, inkabb karos, megoli a koncentraciot. Probaltam ezt a fokuszalos dolgot, de par ora utan tobbnyire nullara esett a produktivitasom, segitenek az apro szunetek. A penzugyi bojt is kb ugy jon at, hogy egyel olcso szemetet, mert az egeszsegesebb draga. Kosz nem. A regeny vs biblia dolgot meg kar volt beletenned..
 • Kiszamolo
  Szerintem meg te látod rosszul, de hát nem kell egyet értenünk.
 • VAG
  Mondjuk a biblia olvasgatása szerintem is fölöslegesebb, mint a gyümölcsjoghurt, de izlések és pofonok. ))
 • gab
  A bibliaolvasás, mint értelmes tevékenység nálam is kiverte a biztosítékot egy a racionalitást mindenek fölé helyező oldalon.
 • Kiszamolo
  “Nem olvastál sokat a Bibliáról”

  Nyilván nem, amikor öt évet jártam teológiára és az első diplomám onnan van. A magyaron kívül görögül és héberül is kellett olvasni a Bibliát és pontosan tudni kellett, hogy melyik része mikor, hol és miért keletkezett.

  Ettől eltekintve igazad van. 🙂

 • Levente
  Szerintem meg nem volt kár belekevernie a Bibliát, mert teljesen releváns a böjt témájához. Amúgy meg ezen, a racionalitást mindenek fölé helyező oldalon már csomó írás volt Biblia és pénzügyek témában. Egytől-egyig ma is hasznosak.
 • Köszönet a böjtökre való figyelem felhivásáért, valamint a hozzászólásokban található ötletekért, megszivlelendő példákért.
  Megtoldanám egy böjt-ötletemmel, amit szintén nem könnyű naponta betartani.Megpróbálom követni Szentgyörgyi Albert egyik zsoltárának pár sorát, amire nem emlékszem pontosan, ezért nem idézem, csupán tartalmilag:Tegyem szebbé azt a zugolyt, amit Isten rám bizott. Az első dolog benne én magam.(belső szépre gondolok, de a külsővel is bizonyos fokig fontos foglalkoznom.Ha például festetem a hajam, akkor divat ide-divat oda, csupán csak egy miniatűr erejéig is, de képmutató vagyok és igy tovább.
 • Píz
  Szerintem sem volt kár belekeverni a Bibliát, gyakorlatilag az egész bejegyzés alapja illetve kiindulópontja. Attól, hogy valaki nem vallásos de még csak nem is hívő, attól még találhat a Bibliában hasznos tippeket az életre. Ilyen a böjt is. Mindent szabad nekem, de nem minden használ. Ennyi.
 • Dobosics
  Szuper jo volt a cikk. Elgondolkodtato! Gratula hozza!
 • B. Miklós
  Megfogattam, hogy spórolok és már 1 hónapja nem rendeltem Pizzát. 🙂 De már nagyon unom a halkonzervet! 😀
 • szia. Kuldesz infot a borotvarol kerlek?

  Egyebkent en gilette fusiont vettem magamnak meg a menyasszonyomnam egy eve 8db osat es mostanra hasznaltuk el ketten. :)) ő nagyobb feluleten hasznalja. 5ezer volt a 8 db de tetszik a te megoldasod. Kuldod az infot pls? E mail nyilvanos

 • Kiszamolo
  Egy titkot hadd áruljak el: a halkonzerven és a pizzán kívül van még élelmiszer a Földön. 🙂
 • Garbo
  “Ha például festetem a hajam, akkor divat ide-divat oda, csupán csak egy miniatűr erejéig is, de képmutató vagyok és igy tovább.”
  A nyári melegben a ruha viselésével is, hiszen nem kell, hogy melegítsen, de elfeded a természetes valódat. Vagy a ffiak a borotválkozással. Vagy úgy általában a körömvágással. Ez erősen a ló másik oldala azért, hogy képmutatásnak legyen bélyegezve az, ha nem ősasszony módjára, őszen, lábon fonatokat lengetve vonulok a világban, ha tetszem úgy magamnak, ha nem, különben képmutató vagyok.
  Nem, pusztán az adott korban élek, nem az őskorban. Ennyi erővel a C vitamin szedése is képmutatás (ha már Szentgyörgyi), mert egészségesebbnek mutatod a szervezeted, mint amilyen lenne anélkül.
  Szóval, óvatosan az erős szavakkal …
 • Tibor
  Erre mondjak hogy a sporolas annak a muveszete, hogy ugy koltsd el a penzed, hogy semmi oromod ne legyen belole 😀
 • Mate12345
  Jó a cikk. Annyival egészíteném ki, hogy napközben elég sok a “törmelékidő”, például én minden nap egy órát BKV-zok.
  Szerintem ezekben nyugodtan lehet “haszontalan” dolgot csinálni (akar olvasni.)zz