Végleges az amerikai adóegyezmény megszűnése

2023-02-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már tavaly július óta tudni lehetett, hogy a globális minimumadó bevezetését akadályozó magyar kormány hozzáállása miatt válaszképpen az Egyesült Államok felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló amerikai-magyar kétoldalú szerződést.

(A globális minimumadó lényege, hogy az igazán nagy cégek ne bújhassanak ki az adófizetés alól, valahol kelljen nekik adót fizetni. Ha máshol nem fizetnek (elég) adót, akkor fizessenek otthon. Ezt támadta meg a kormány, vétóval fenyegetőzve. Az okát senki nem érti, mert a magyar adókulcsok összeségében bőven az előírt 15% felett vannak (drága jó iparűzési adó és társai), eleve csak a legnagyobb globális multikat érinti ez a törvény és a legvégén a magyar kormány is minden fenyegetőzés ellenére megszavazta az egészet. Viszont erre a hozzáállásra válaszul az amerikai kormány felmondta a szerződést.)

Mivel azóta sem gondolta meg magát az amerikai kormány, ezért ez mostantól hivatalos, 2024 január elsejétől megszűnik az egyezmény. (Bár akár még tető alá is hozhatnának addig egy új egyezményt, de jelenleg tárgyalások sincsenek a témában, úgyhogy valószínűleg ez így is fog maradni.)

Mivel kevés magyarnak van amerikai cége, az átlagembert sokkal inkább az értékpapírok adózásának változása érinti. Januártól az eddigi 15% helyett 30%-ot fog levonni az Egyesült Államok a magyarok amerikai értékpapírjainak hozamából és osztalékaiból, s ha ez kevés lenne, még itthon is kell adózni majd utána további 5% szja-t és 13% szocho-t is. (A szochonak van éves plafonja, ha azt elérted egyéb módon, például munkabér miatt, akkor azt már nem kell fizetned.)

Ez a rossz hír.

A jó az, hogy ez téged csak akkor érint, ha közvetlenül birtokolsz amerikai értékpapírokat magyar adórezidensként. Ez lehet az amerikai anyacégedtől kapott dolgozóknak járó részvény, néhány amerikai részvény, amit összevásároltál magadnak, osztalékportfóliós elképzelés és ehhez hasonlóak. Ezeket érdemes lesz idén átgondolnod, hogy megtartod-e őket, mert ötven százalék körüli adókulcs mellett már nem lesz akkora ötlet a megtartásuk. (A magasabb adó csak január elseje után fog élni, úgyhogy idén még át tudod rendezni a portfóliódat.)

Ha európai kibocsátású ETF-eket veszel, ahol az amerikai adózást továbbra is a külföldi alapkezelő végzi helyetted (te csak a magyar állam felé fizetendő adókat intézed, illetve azt sem, ha TBSZ számlád van), így az egyezmény felrúgása semmilyen módon nem hoz változást az életedben, hiszen az amerikai kormány eddig sem tudta és ezután sem fogja tudni, hogy az európai ETF-ek kinek a birtokában vannak.

S ugyanez lesz az árfolyamnyereséggel is, ott is érdemes lesz európai szolgáltatón keresztül elérni az amerikai piacokat, mert úgy semmi nem fog változni.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram