Lottómilliárdok: áldás vagy átok?

Ki nem ábrándozott még a milliárdos lottónyereményeket hallva, hogy milyen jó lenne, ha ő nyerné meg a pénzt. Gondolatban elköltötte, vett egy szép házat és egy drága autót, beutazta a világot és a maradékból élt boldogan élete végéig.

A valóság azonban nem ilyen rózsaszín. Rengeteg kutatás és felmérés készült a lottónyertesekről és bizony elég nagy részüknél semmit nem oldott meg a hirtelen jött pénz, sőt sokan átkozzák a napot, amikor megnyerték a főnyereményt.

Az Egyesült Államokban a nyertesek egyharmada bankcsődöt jelent a nyeremény utáni öt éven belül. Egy másik, kanadai felmérés szerint a hirtelen nagy összeghez jutó személyek 70%-a hét éven belül elveszíti az így szerzett vagyont.

Első pillanatra ez elég hihetetlennek tűnik, pedig így van. Nézzük meg, milyen okok állnak a háttérben.

– Az átlagos lottózó alacsony iskolai végzettségű, általában rosszul fizetett munkás, aki egész életében keményen dolgozott, mégsem vitte semmire. (Orvosok és ügyvédek maximum sokmilliárdos főnyeremény esetén vesznek egy-egy szelvényt.) Ennek megfelelően általában a legkisebb pénzügyi bölcsességgel sem rendelkezik, viszont ha nyer, elkapja a gépszíj, hogy gyorsan kárpótolja magát mindazért, amiről azt gondolja, hogy eddig kimaradt az életéből. Ezért aztán általában elképesztő iramú költekezésbe kezd a nyeremény átvétele után.

A legtöbben túlbecsülik a nyereményüket, messze a nyeremény határai felett kezdenek el költekezni, azt gondolják magukról, hogy ők most már milliomosok és úgy is akarnak élni, miközben pár százmillió forintot villámgyorsan felemészt a milliomos életmód. (Illetve az, amit annak gondolnak a nyertesek.) A költekezés közben elfelejtik azt, hogy ez az összeg nem pótlódik soha. Egy ötszázmilliós házat és egy 30 milliós autót (vagy mindjárt többet) nem elég megvenni, azt fenn is kell tudni tartani éveken-évtizedeken át.

– A pénz, szemben az általános vélekedéssel egyáltalán nem megoldja a problémákat, hanem gyakran súlyosbítja azokat. Ugyanis a legtöbb probléma az ember életében nem anyagi természetű. A nyeremény miatt érzett kezdeti eufória után aki előtte depressziós volt, utána is az lesz, aki előtte életvidám volt, utána is az marad. A házasságban lévő gondokat is előhozza és felnagyítja a hirtelen jött nyeremény. Aki szerencsejáték, alkohol, pornó, vagy drogfüggő, az a nyeremény hatására még inkább rabja lesz az eddigi függőségének. Rengeteg lottómilliárdos bukta el a pénzét szerencsejátékokon, vagy került börtönbe drog miatt.

Egyébként a szegénység a legtöbb ember életében nem maga a probléma, hanem csak az eredménye egy életmódnak, mentális és lelki beállítottságnak. Ezért sem segít ezen semmit a pénz.

– Megjelennek a pénzszagra érkező keselyűk és hiénák, először a rokonságból, majd a csalók is megérkeznek hamarosan. A nyertes pedig nem tud nemet mondani nekik, ezért nagyon gyorsan elolvad a nyeremény nagy része.

– A nyertes vállalkozásba kezd, megvalósítja régi álmát és boltot nyit vagy éttermet. Mindössze annyi a probléma, hogy attól még, hogy tőkéd lett egy vállalkozáshoz, továbbra sem értesz hozzá semmit. Nem tudod, hol kellene beszerezni az árut, hirdetni a tevékenységedet, hogyan kell embereket felvenni és alkalmazni őket és a többi és a többi. Éppen ezért a legtöbb ilyen vállalkozás gyászos kudarcba fullad, de addig is újabb milliókat-tízmilliókat rabol el a nyereményből.

Egy lottónyertes életét itt olvashatod el angolul. Van benne minden, luxus életmód, válás, teljes anyagi csőd. Mondhatni a teljesen tipikus nyertes sors.

Mit kell tenned, ha nyertél és nem szeretnéd gyarapítani a tönkrement lottómilliomosok széles táborát?

– Higgadj le és 4-5 hónapig ne csinálj semmit. A legtöbb rossz döntést a nyertesek az első pár hónapban hozzák. Fűnek-fának adakoznak és ész nélkül költekeznek. Ezért ne hozz semmi nagy horderejű döntést az első hónapokban. Ne vegyél ingatlant és ne fektesd be a pénzt nem pénzügyi termékekbe, mint például a sógorod autómosója. Ne adj a pénzből senkinek, se ajándékba, se kölcsön.

A legjobb volna, ha az első hónapokban eltitkolnád a nyereményt a rokonok előtt is. Sokat könnyítene az életeden. (Egy jó cikk a rokonokkal való pénzügyi kapcsolatokról a lottónyereményektől függetlenül is itt található)

– Kérj pénzügyi tanácsot egy hozzáértőtől vagy mindjárt többtől. Nem csak arról, hogy hová fektesd be a pénzed, hanem arról is, hogyan csinálj költségvetést, hogyan oszd be a pénzed. Bizony, meg kell tervezned a pénzügyeidet akkor is, ha nyertél egy talicska pénzt.

Ki kell számolni, mennyit kell eltenned és milyen ütemben kell a félretett pénzt felhasználni. Le kell ülni, meg kell tervezni, milyen házat vehetsz meg, azt mennyibe kerül fenntartani, milyen autót vásárolj és mennyit költhetsz el havonta, mennyit adakozhatsz el és mennyivel támogathatod a rokonságot, hogy nyugdíjas korodra is maradjon a pénzből.

Az így elkészített költségvetéshez ragaszkodnod kell. Vehetsz jachtot, lovastanyát, vagy akármit, de csak abban az esetben, ha a terv szerint belefér a költségvetésedbe. Adakozni is például csak ezen terv alapján lehet. A tanácsadóval együtt kiszámoltok egy összeget, amit ilyen célra fordíthatsz évente és annál többet nem adhatsz. Oszd be bölcsen az éves keretet, akárhányan is találnak meg, hogy adjál nekik pénzt.

Ez a költségvetés fog attól megőrizni, hogy két-három év alatt elégesd a teljes nyereményedet, ahogy az átlagos lottónyertesek szokták csinálni.

– Kerüld a kockázatos befektetéseket. Tudok neked rémtörténeteket mesélni a praxisomból, hogyan lett az évszázad ingatlanbefektetése egy nem várt fordulat miatt 300 milliós bukó, plusz a bank vinné még az ügyfél rózsadombi házát és nyaralóját is. Ez veled is megtörténhet.

Ugyanígy a pénzügyi portfóliód egy meghatározó része legyen konzervatív, kiszámítható hozamú, amivel számolhatsz hosszú éveken át.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

90 hozzászólás

 • Wnprt
  Egyik rokonom nyert a lottón, még pár éve, és elég érdekesen jöttek össze a dolgok, az igazság az az, h általában a problémák akkor kezdődnek, amikor a rokonságnak elmondja az ember a hírt, ekkor jön a sok kölcsönadás, meg pénzszórás…
 • bobsys
  Kiprobalnam 🙂
 • Dörnyei József
  Ezek jó tanácsok, de a legfontosabb kimaradt.
  Minden tehetös ember ért a pénzügyekhez. A legtöbb ember nem ért hozzá, pénzügyi analfabéta. Ez még a US-ben is így van.

  Tehát a lehiggadás idöszakát rá kell áldozni egy kis fejtágításra.
  El kell menni egy közgáz egyetemre és el kell végezni egy évet vagy annak megfelelö tananyagot. Nyilván a szükségtelen dolgokat kihagyva.

  Más:
  Ha valaki vállalkozásba fog, akkor kezdje az alapoknál, vezessen el 2 évig egy gyorséttermet v. autószervízt v. ami tetszik neki. Ha megy, akkor megszerezte a tapasztalatot és mehet nagyban is. Ha nem megy, akkor meg nem bukott vele sokat.

 • Zabalint
  Én biztosan nem kezdenék közvetlenül vállalkozásba, inkább diverzifikálva, de főleg biztonságos eszközökbe fektetném, és csak kamatokból élnék, persze amikor lehet, kevesebből, mint a reálkamatok, de mint tudjuk van olyan korszak, amikor az nincs. Viszont a lényeg, hogy rengeteg olyan dolog van az életben, amit szeretnék csinálni, nem nagyon magas a költsége, viszont dolgozóként nem tudom megtenni, de sok szabadidővel és csak éppen elegendő tőkebevétellel igen.
 • “Minden tehetös ember ért a pénzügyekhez.”
  Aki úgy örökli a vagyon, az sem fog érteni hozzá.

  “El kell menni egy közgáz egyetemre…”
  Nem hiszem, hogy az ott megszerzett szaktudással majd az illető rögtön meg tudja mondani, hogy PMÁK-ot kell-e venni vagy részvényt.

  “akkor kezdje az alapoknál”
  Ha szó szerint az alapoknál kezdené, akkor pár hónapig hamburgersütő vagy ügyfeles is lehetne, mielőtt nekiállna főnökösködni egy gyorsétteremben vagy autószalonban.

 • Zabalint
  Egyébként ezt a gondolatot Voltaire is megfogalmazta a Candide-ban, hogy a szegényeket a kapott pénz még nagyobb nyomorba dönti.
 • Janos
  Azt hittem, hogy ennel tobben jelentenek csodot, raadasul rovidebb idok alatt.

  Ha ez a helyzet, akkor nem is olyan veszelyes dolog ez a lotto:)

 • Gereblye
  Szia!

  És most milyen helyzetben van?

  Egyébként egyszer-kétszer én is elgondolkodtam, mihez kezdenék nagy nyereménnyel (bár nem lottózom 🙂 ), és tényleg nagy dilemmát jelent az, hogy az ember elmondja-e a rokonoknak. Pl. nekem a legszűkebb családi körben is van, aki szerintem nem bírná ki, hogy ne kotyogja ki valakinek.

 • Habakukk
  Sokba kerül a menekülés!
 • HJP
  Azt mondják pedig, akinek ád az úr, észt is ád hozzá. 😀
  Be kell vezetni a 98%-os különadót a lottónyereményre és nincs rá gond.
 • Wnprt
  Ezt a cikket inkább úgy fogjuk fel, hogy egy hirtelen jött örökségből származó pénzt hogyan kezeljünk, több értelme van, mint a lottón gondolkozni, hisz ott 1:44 millióhoz az esély. Szóval nagyon jó a cikk, hisz sokakat érhet egy nagyobb örökség, vagy bármilyen hirtelen jött nagyobb vagyon, amit ésszerűen kell kezelni.
 • jurta
  Az ötöslottón, és a telitalálatnak.

  Számtalan egyéb nyereményjáték létezik. (Meg az ötösön is vannak alacsonyabb találatok, ha elég régóta halmozódik / más nem nyer, az is lehet nagy a nyertes számára szokásos összegekhez képest.)

  szerencsejatek.hu/otoslotto-jatek-reszletes

  Mondjuk azt hiszem, a szerencsejáték egész témaköre megérne itt egy cikket, az is pénzről és (döntés)lélektanról szóló, jól kutatott téma.

 • jurta
  Érdekes, én pl. el sem tudnám képzelni, hogy ne sürgősen tanácsadónál kezdjek. Akár már másnap.

  Az eddig megszokott összegek 100-1000-stb.-szeresét kellene hirtelen kezelnem, még szép, hogy fogalmam sincs, ilyen tételeket hogyan érdemes mozgatni, befektetni, biztosítani, védeni, örökül hagyni, hogyan tudom megőrizni a jó kapcsolatot a barátokkal, rokonokkal, kivel nem szabad többet találkoznom stb.

  (Az még érdekes kérdés, hány olyan tanácsadó lehet, akinek ilyen nagyságú vagyon kezelésére is kiterjed a tudása.)

 • mesterséges unintelligencia
  “Az Egyesült Államokban a nyertesek egyharmada bankcsődöt jelent a nyeremény utáni öt éven belül.”

  Kedves Kiszámoló! Itt, meg a sportolós cikkben azt emlegeted, hogy “bankcsőd”. Ez a “bankruptcy” szó szerinti fordítása, ha jól sejtem. De a “bankcsőd” a magyar szóhasználatban nem azt jelenti, hogy a bank megy csődbe? A vállalatok csődbe mennek (ők sem bankcsődbe). Ha magánszemélyről beszélünk, az pedig magáncsőd (pedig bankcsőd).

 • mesterséges unintelligencia
  Korrektúra: “Ha magánszemélyről beszélünk, az pedig magáncsőd (NEM pedig bankcsőd).”
 • Peter
  Azt hiszem, hogy írnék egy bakancslistát. 🙂 Ez viszont jó alapot adhat arra, hogy jobban megismerjem a Világot, az utazgatás az tuti lenne. 😀
  Szerencsére a rokonság kicsi, nem kell rájuk költeni. De tuti, hogy nem kezdenék vállalkozni! Inkább a kamatokból élnék meg.
  Rosszul gondolkodom kedves Kiszámoló? 🙂
 • gab
  Én 25 ezer forintért megkérdezném Kiszámolót, mit csináljak a 2 milliárddal. 🙂
 • Kiszamolo
  Igazad van, angolban ha a bank felé csődöt jelentesz, az nálunk magáncsőd lenne. Bár mivel nincs ilyen (még) nálunk, azt sem értenék jobban.

  Kellene egy jó magyar közérthető szót találni rá.

 • Kiszamolo
  Annyiért nem mondanám meg, annyiért csak eljöhetnél az Akadémiára. 🙂
 • Peter
  Tavaly nyáron voltam, nagyon hasznosnak éreztem. 🙂
 • gab
  OK. 🙂

  Nem pont ehhez a kommenthez, csak a poszthoz, asszem a Parkinson törvényében olvastam, hogy az igazán nagyszabású pénzügyekhez kétfajta ember ért: akinek nagy vagyona van, és akinek egy fillérje sincs.

 • janos
  foleg az olyan tanacsado lehet erdekes, aki a te erdekeidet is nezi, es nem csak az a celja, hogy jol lehuzzon ( a jutalekokon keresztul ) Ehez viszont kell egy minimalis tudas, hogy atlass a szitan.
 • frw6
  “Szerencsére a rokonság kicsi”

  Legalábbis amíg nem tudják meg, hogy milliárdokat nyertél. Mert akkor aztán mégis kiderül milyen nagy a rokonságod. 🙂

 • Wnprt
  Nem a lottónyereményre kell alapozni, ez nagyon kevesek szerencséje, a világ leggazdagabb emberei nem így szerezték vagyonukat. Jó befektetési stratégiát kell alkalmazni, az üzlet is ilyen, jól kell vállalkozni, aztán gazdálkodni a pénztőkével.
 • Wnprt
  Ismerek olyat, aki úgy képez komoly tőkét, h aktívan kereskedik a tőkepiacokon, havi 30-40%-os hozamot ér el, sztem ennek nagyobb a realitása, mint az 5-ös v 6-os lottónak, csak ugye ezt nem lehet évtizedeken keresztül csinálni, hisz előbb-utóbb meg kell őrizni a tőkét, tehát a biztos megkeresett pénzt kockázatmentes eszközbe kell fektetni, pl állampapírba.
 • Krisztián
  OFF:

  Esetleg tervezel majd még “Ha nem keresel eleget” témájú bejegyzéseket írni? De már az is jó lenne, ha leírnád, hogy te hogyan látod a magyarországi helyzetet, milyen képzéseket érdemes elvégezni, és mi az, amit hanyagolni kell inkább.

 • Zelei Andor
  Biztos, hogy a pénz nem megoldja a problémákat, hanem gyakran súlyosbítja azokat? Sok problémát költséggé lehet konvertálni, bizonyos mértékig lehet rajta venni egészséget (magánklinika), szépséget (plasztikai sebészet), észt (tanácsadók, pl. Kiszámoló Akadémia :-o), erőt (háromajtós szekrény külsejű testőrök), nyugalmat (nem kell veszekedni, melyik csekket fizessük be hó végén). A szegény ember flúgos, a gazdag excentrikus…

  A “bizonyos mérték” a kulcsszó. No és mit várhatunk egy pénzügyi analfabétától, aki hirtelen megveheti magának mindazt, amit életében szeretett volna, de tudta, hogy sohasem kaphatja meg? Legkevésbé önmérsékletet. 🙁

 • tangerine
  Megvehetnéd Kiszámolót kilóra. 🙂
 • RedBaron
  A lottónyereményre is csak a szegények vágynak ők veszik nyakló nélkül a szelvényeket. Huszonéves koromban átlag keresetem volt, én is ábrándoztam arról, ha megnyerném mennyi mindent vennék, autókat, házakat mittomén még mennyi marhaságot. Mára több mint a 10x-esét viszem haza az átlagbérnek és ez a pénz tökéletesen elég mindenre. Ezzel megtudom/megtudtam valósítani az álmaimat és mindent amit akartam és még nem vagyok 40 sem. Nem is vágyom ekkora nyereményre, igaz nem is vettem az elmúlt 10 évben egy lottót sem.
 • Rissa
  Valamelyik pénzügyi könyvben olvastam, hogy a lottó a “szegények adója”. Régebben egy rövid ideig én is lottóztam, össze is írtam a kiadásaimat/bevételeimet, ami alapján hamar rájöttem, hogy ez nekem nem buli. 🙂
  Egyébként azt soha nem értettem, hogy miért nem lehet a hatalmas nyereményeket inkább kisebb 1-10 milliós összegekre feldarabolni és így több játékosnak juttatni belőle? Azért ekkora összeggel bárki jobban tud gazdálkodni és biztos nem menne tönkre az egész élete.
 • Géza
  Logikusan, utánaszámolva én is így gondolnám, de a hatalmas összegű főnyeremény az, ami vonzza a tömegeket. Ahogy halmozódik a főnyeremény, úgy nő hétről hétre a játékosok száma, és a lottoszelvényekre költött összeg. Az emberek a reklámban hallják a nagy számot, és nem számolnak utána, hogy mennyi a játék várható nyeresége (mennyit osztanak ki a befolyt pénzből), vagy éppen a nyerés valószínűsége. A főnyeremény összege meggyőzi őket, pedig a nyerés egy 0 valószínűségű (de nem lehetetlen) esemény.
 • szocske
  nagyon egyszerű, amikor rekord összegű nyeremény van, akkor sokkal több szelvényt vesznek a zemberek.
  a lottó nem jótékonysági intézmény, hogy minél többen nyerjenek, hanem profitorientált vállalkozás, így nekik akkor jó, ha “minél több hülye adózik” 🙂

  egyébként sok év után tavaly nyáron hirtelen felindulásból vettem egy szelvényt, lett is egyből egy hármasom a hatoslottón, amivel visszanyertem a szelvény árának kb. kétszeresét, na gondoltam, 100%-os hozam 1 hét alatt, gyorsan ki is szállok, realizáltam, nem forgattam tovább 🙂

 • Dörnyei József
  Re: Unintelligencia
  A tehetös emberek mind értenek a pénzügyekhez, mert ha nem, akkor rövid távon nem lesznek tehetös emberek. A cikk pont erröl szól.

  A közgáz egyetem elsö éve szükséges a pénzügyek kezeléséhez. Meg kell érteni az alapokat. Van, aki ezt már az anyatejjel magába szívja, pl. a tehetös emberek gyerekei, de a többségnek ezt tanulnia kell.
  Egy kiszámoló tanfolyam sem rossz, de azért a közgázt nem hagynám ki.

  Ha valaki elmegy burger turner-nek, akkor attól még nem fogja megtanulni, hogy hogyam kell vezetni a gyorséttermet. A fönöknek kell lenni.
  Ügyvezetö igazgatónak – annak minden terhével. Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki egyszer, aztán a többség visítva fog menekülni vissza beosztottnak…

 • Stanlee
  A nem jutalékon keresztül lehúzó tanácsadót Németországban úgy hívják hogy Honorarberater. Kevés van belőlük, mivel náluk az elsődleges cél nem a jutalékszerzés. Egy dokumentumfilmben levezette az egyik ilyen tanácsadó, hogy ugyanazon teljesítménnyel dolgozó befektetési alap kezelési költségei és az általa javasolt termék esetében 20 000 euró befektetése esetén 10 éves futamidő alatt ca. 4000 eurót takarít meg az ügyfél. Ez természetesen pénzbe kerül. 150 euró/h. Én szívesebben kiadok akár egy összegben 4-500 eurót, ha azon 10 év alatt megtakarítok sokkal több pénzt. Ugye ez nálunk nem működne, mert mi rögtön azt gondolnánk, hogy majd utána is lehúz valamivel a tanácsadó, mivel ennek a kifejezésnek is negatív töltete van már itthon – külföldön is.
 • tangerine
  “A fool and his money are soon parted”
 • jurta
  Miért lenne 0 valószínűségű? A nyerőszámokat nem a valós számok teljes halmazából sorsolják, s az emberiség (és ezért a lottójátékosok halmaza) is diszkrét egyedekből áll. 🙂
 • jurta
  “nyugalmat (nem kell veszekedni, melyik csekket fizessük be hó végén)”

  Ez nem biztos. Pont erről volt szó a cikkben, hogy akkor most a tigrisek kajáját, vagy a kastély fűtését. Addigra már más fog “csekknek” számítani, mint amikre most gondolsz.

 • mesterséges unintelligencia
  “A tehetös emberek mind értenek a pénzügyekhez…”
  Ez nem alapvető feltétel. Az is megoldás, ha keres olyan szakember(eke)t, akiben megbízik és akik értenek az efféle dolgokhoz.

  “A közgáz egyetem elsö éve szükséges a pénzügyek kezeléséhez”
  Szerintem meg nem. Szépen is néznék ki, ha tényleg kéne hozzá 🙂 Biztos, hogy sokra megy az ember azzal mikro- meg makroökonómiával, gazdaságtörténettel, szemináriumokkal, stb.?
  Betegség esetén sem kell elvégezni az orvosi egyetemet.

  “attól még nem fogja megtanulni, hogy hogyam kell vezetni a gyorséttermet”
  Nem, de ha egyből főnök lesz, szakmai ismeretek nélkül, úgy át tudják verni a beosztottjai, hogy öröm lesz nézni.

 • Kiszamolo
  Szerintem nem sok értelmeset tanítottak közgázon, amivel bármire is mennél a való életben.

  Inkább csak okoskodások, elméleti emberek egymásnak ellentmondó elgondolásai.

  Az egyetemet végzett közgazdászok igen jelentős részének fogalma sincs például, hogy mi a különbség a kamat és a hozam között. Tapasztalatból mondom, járnak hozzám tanulni.

 • “ugyanazon teljesítménnyel dolgozó befektetési alap kezelési költségei és az általa javasolt termék esetében 20 000 euró befektetése esetén 10 éves futamidő alatt ca. 4000 eurót takarít meg az ügyfél”

  Utólag marha könnyű kiszámolni, de a tanácsadás pillanatában hogyan lehetsz biztos benne, hogy tízéves időtávon ELŐRE mennyivel jobban fogsz járni? Lehet, hogy 150 euróért csak azt mondja, alap helyett vegyél ETF-et? 🙂

 • Robi
  Jó cikk volt, ennek örömére lementem kisemberbe és elszórtam úgy 1500 forintot 7-es 6-os 5-ös lottókra 🙂
 • Dörnyei József
  A tehetös ember mindig ért a pénzügyekhez. A pénzügyi tanácsadód, ha nem rokon, a saját zsebére is fog dolgozni, ezért ha valaki 100% kukorék, akkor a pénzügyi tanácsadója fogja lenyúlni a pénzét.

  Nekem elég nehéz megítélni, hogy hol lehet a szükséges pénzügyi tudást beszerezni, annó nekem 3 közgáz félévem volt, amiböl én nagyon sokat profitáltam. Ez egy mérnököknek szánt egyveleg volt nagyon sok közgáz területböl összevágva, amit pont arra találtak ki, hogy mindent megtanítsanak, amire egy mérnöknek szüksége van a közgázból.

  Lehet, hogy pont erre a tananyagra lenne szükség, persze modernizált formában.

  A gyakorlatot persze nem pótolja semmi. De az alapok is kellenek, azt sem tudja pótolni 100%-ban a gyakorlat.

 • Mugein
  Évek óta tudom mit kezdenék egy milliárdos nyeremény esetén.

  Főállásom mellett egy egyszemélyes vállalkozást is viszek (kb. napi 3 órában).
  A vállalkozás annyit hoz, mint a főállás, de nem merek váltani. Stabilitás ugyebár. A vállalkozásba fektetett dupla idő pedig nem jelentene dupla jövedelmet.

  Ha tehát nyernék:
  – nyereményről nem szólnék még a feleségemnek sem
  – főállásban felmondanék
  – vállalkozásnak kivennék egy szerény 20nm-es irodát

  Új autót, ingatlant nem vennék. Legfeljebb ugyanolyan kategóriában, ha valamiért időszerű lesz. Nyaralni lehet többszor mennék, de nem drágább helyekre, mint most. Több időt tudnék fordítani a családra, hobbikra és természetesen a vállalkozásomra. Ami részben hobbim is, így imádom és a kifele mutatott “álcám” is megoldaná. Termésetesen a pénzt befektetném nagyjából 10 különböző terüeltre, különböző csatornákon.

  Egy probléma van. Nem lottózom.

 • Kriaszter Attila
  Tisztelt Kiszámoló!
  Ezúton szeretnék bocsánatot kérni Tőled, mint szerzőtől és valamennyi olvasódtól azért, hogy a saját blogomban engedélyed nélkül és a forrást nem megjelölve felhasználtam az anyagod egyes mondatait. Sajnálom a történteket, az írást töröltem. Továbi jó munkát kívánok: Kriaszter Attila
 • Kiszamolo
  Köszönöm, így korrekt.
 • Mugein
  A legnagyobb problémát valószínűleg az okozná, hogy néhány helyen egyszerűen nem lehetne titokban tartani a vagyonomat.

  Értelemszerűen a bankban és azokon a helyeken ahol befektetek.

  Továbbá könyvelőt is kerítenem kellene újat. Megbízhatót és olyat, akivel nincs egyéb kapcsolat.

  Mielőtt valaki egy szemétláda önző állatnak gondolna:
  Családom anyagi értelemben most is maximálisan támogatom. Mind a sajátom, mind a rokonságot. Saját (hitelmentes) házban lakunk, van saját autónk (Kia Ceed, hogy a kategóriát lássátok). Nagybátyáméknak is segítettem előtörleszteni.

  Nem ezen a téren tudnék többet adni a családnak. Sokkal többet jelentene, hogy hasonló életszínvonal mellett tudnék velük sokkal több időt eltölteni.

  Végrendelet természetesen egyből születne, plusz minden egyéb intézkedés arra az esetre ha valami történne velem. Hosszú levéllel arról, hogy mit és miért csináltam így.

 • Zabalint
  “A közgáz egyetem elsö éve szükséges a pénzügyek kezeléséhez. Meg kell érteni az alapokat. Van, aki ezt már az anyatejjel magába szívja, pl. a tehetös emberek gyerekei, de a többségnek ezt tanulnia kell.
  Egy kiszámoló tanfolyam sem rossz, de azért a közgázt nem hagynám ki.”

  Szerintem meg semmi összefüggés a közgáz egyetem meg a személyes pénzügyek között, mert utóbbi inkább józan paraszti ész kérdése, ami tárgyi információ kell, annak meg utána lehet nézni, ehhez felesleges a közgázos marhaságokat bemagolni. Ezt azon tapasztalatom alapján mondom, hogy ismerőseim körében semmivel sem jobbak a saját pénzügyeikben a közgáz végzettségűek, sőt a műszaki végzettségűekhez képest általában rosszabbak, valamint azon tapasztalatom alapján is, hogy levelezőn volt szerencsém belekóstolni egy közgáz mesterképzésbe.

 • Zabalint
  Ráadásul ami hasznosítható is személyesen, azt sem az első évben kapják, mivel mint minden képzésnél, az általános elméletből indul a konkrétabb dolgok felé.
 • mesterséges unintelligencia
  “aktívan kereskedik a tőkepiacokon, havi 30-40%-os hozamot ér el”
  Pár éve még azt mondtam volna, hogy hú, bakker, de menő! Manapság már viszont azzal kezdeném, hogy mekkora kockázatvállalással?
 • jurta
  Már megvolt, //kiszamolo.hu/gondolatok-es-idezetek-a-penzrol/