Lottómilliárdok: áldás vagy átok?

2013-06-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ki nem ábrándozott még a milliárdos lottónyereményeket hallva, hogy milyen jó lenne, ha ő nyerné meg a pénzt. Gondolatban elköltötte, vett egy szép házat és egy drága autót, beutazta a világot és a maradékból élt boldogan élete végéig.

A valóság azonban nem ilyen rózsaszín. Rengeteg kutatás és felmérés készült a lottónyertesekről és bizony elég nagy részüknél semmit nem oldott meg a hirtelen jött pénz, sőt sokan átkozzák a napot, amikor megnyerték a főnyereményt.

Az Egyesült Államokban a nyertesek egyharmada bankcsődöt jelent a nyeremény utáni öt éven belül. Egy másik, kanadai felmérés szerint a hirtelen nagy összeghez jutó személyek 70%-a hét éven belül elveszíti az így szerzett vagyont.

Első pillanatra ez elég hihetetlennek tűnik, pedig így van. Nézzük meg, milyen okok állnak a háttérben.

- Az átlagos lottózó alacsony iskolai végzettségű, általában rosszul fizetett munkás, aki egész életében keményen dolgozott, mégsem vitte semmire. (Orvosok és ügyvédek maximum sokmilliárdos főnyeremény esetén vesznek egy-egy szelvényt.) Ennek megfelelően általában a legkisebb pénzügyi bölcsességgel sem rendelkezik, viszont ha nyer, elkapja a gépszíj, hogy gyorsan kárpótolja magát mindazért, amiről azt gondolja, hogy eddig kimaradt az életéből. Ezért aztán általában elképesztő iramú költekezésbe kezd a nyeremény átvétele után.

A legtöbben túlbecsülik a nyereményüket, messze a nyeremény határai felett kezdenek el költekezni, azt gondolják magukról, hogy ők most már milliomosok és úgy is akarnak élni, miközben pár százmillió forintot villámgyorsan felemészt a milliomos életmód. (Illetve az, amit annak gondolnak a nyertesek.) A költekezés közben elfelejtik azt, hogy ez az összeg nem pótlódik soha. Egy ötszázmilliós házat és egy 30 milliós autót (vagy mindjárt többet) nem elég megvenni, azt fenn is kell tudni tartani éveken-évtizedeken át.

- A pénz, szemben az általános vélekedéssel egyáltalán nem megoldja a problémákat, hanem gyakran súlyosbítja azokat. Ugyanis a legtöbb probléma az ember életében nem anyagi természetű. A nyeremény miatt érzett kezdeti eufória után aki előtte depressziós volt, utána is az lesz, aki előtte életvidám volt, utána is az marad. A házasságban lévő gondokat is előhozza és felnagyítja a hirtelen jött nyeremény. Aki szerencsejáték, alkohol, pornó, vagy drogfüggő, az a nyeremény hatására még inkább rabja lesz az eddigi függőségének. Rengeteg lottómilliárdos bukta el a pénzét szerencsejátékokon, vagy került börtönbe drog miatt.

Egyébként a szegénység a legtöbb ember életében nem maga a probléma, hanem csak az eredménye egy életmódnak, mentális és lelki beállítottságnak. Ezért sem segít ezen semmit a pénz.

- Megjelennek a pénzszagra érkező keselyűk és hiénák, először a rokonságból, majd a csalók is megérkeznek hamarosan. A nyertes pedig nem tud nemet mondani nekik, ezért nagyon gyorsan elolvad a nyeremény nagy része.

- A nyertes vállalkozásba kezd, megvalósítja régi álmát és boltot nyit vagy éttermet. Mindössze annyi a probléma, hogy attól még, hogy tőkéd lett egy vállalkozáshoz, továbbra sem értesz hozzá semmit. Nem tudod, hol kellene beszerezni az árut, hirdetni a tevékenységedet, hogyan kell embereket felvenni és alkalmazni őket és a többi és a többi. Éppen ezért a legtöbb ilyen vállalkozás gyászos kudarcba fullad, de addig is újabb milliókat-tízmilliókat rabol el a nyereményből.

Egy lottónyertes életét itt olvashatod el angolul. Van benne minden, luxus életmód, válás, teljes anyagi csőd. Mondhatni a teljesen tipikus nyertes sors.

Mit kell tenned, ha nyertél és nem szeretnéd gyarapítani a tönkrement lottómilliomosok széles táborát?

- Higgadj le és 4-5 hónapig ne csinálj semmit. A legtöbb rossz döntést a nyertesek az első pár hónapban hozzák. Fűnek-fának adakoznak és ész nélkül költekeznek. Ezért ne hozz semmi nagy horderejű döntést az első hónapokban. Ne vegyél ingatlant és ne fektesd be a pénzt nem pénzügyi termékekbe, mint például a sógorod autómosója. Ne adj a pénzből senkinek, se ajándékba, se kölcsön.

A legjobb volna, ha az első hónapokban eltitkolnád a nyereményt a rokonok előtt is. Sokat könnyítene az életeden. (Egy jó cikk a rokonokkal való pénzügyi kapcsolatokról a lottónyereményektől függetlenül is itt található)

- Kérj pénzügyi tanácsot egy hozzáértőtől vagy mindjárt többtől. Nem csak arról, hogy hová fektesd be a pénzed, hanem arról is, hogyan csinálj költségvetést, hogyan oszd be a pénzed. Bizony, meg kell tervezned a pénzügyeidet akkor is, ha nyertél egy talicska pénzt.

Ki kell számolni, mennyit kell eltenned és milyen ütemben kell a félretett pénzt felhasználni. Le kell ülni, meg kell tervezni, milyen házat vehetsz meg, azt mennyibe kerül fenntartani, milyen autót vásárolj és mennyit költhetsz el havonta, mennyit adakozhatsz el és mennyivel támogathatod a rokonságot, hogy nyugdíjas korodra is maradjon a pénzből.

Az így elkészített költségvetéshez ragaszkodnod kell. Vehetsz jachtot, lovastanyát, vagy akármit, de csak abban az esetben, ha a terv szerint belefér a költségvetésedbe. Adakozni is például csak ezen terv alapján lehet. A tanácsadóval együtt kiszámoltok egy összeget, amit ilyen célra fordíthatsz évente és annál többet nem adhatsz. Oszd be bölcsen az éves keretet, akárhányan is találnak meg, hogy adjál nekik pénzt.

Ez a költségvetés fog attól megőrizni, hogy két-három év alatt elégesd a teljes nyereményedet, ahogy az átlagos lottónyertesek szokták csinálni.

- Kerüld a kockázatos befektetéseket. Tudok neked rémtörténeteket mesélni a praxisomból, hogyan lett az évszázad ingatlanbefektetése egy nem várt fordulat miatt 300 milliós bukó, plusz a bank vinné még az ügyfél rózsadombi házát és nyaralóját is. Ez veled is megtörténhet.

Ugyanígy a pénzügyi portfóliód egy meghatározó része legyen konzervatív, kiszámítható hozamú, amivel számolhatsz hosszú éveken át.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram