Változott a pénzmosási törvény

Mai hatállyal változott a pénzmosási törvény.

Ahogy ez lenni szokott, rosszabb is lett nekünk és jobb is.

Rosszabb lett, mert a postán már minden csekkfeladásnál igazolni kell magad összegtől függetlenül (közlemény). Szerencsére ez alól mentesek az “M” és “FM”-mel jelölt csekkek, az elsők a hivatali csekkek, a második kategória például a közüzemi csekkek, itt 300 ezer forint alatt nem kell személyi igazolvány (FM: feltételesen mentes)

Ha eddig sokat vártál a postán, még többet fogsz ezután a csekkfeladásra. Még egy okkal több, hogy átszokj az utalásra.

A jó hír az, hogy bankszámlanyitásnál már nem kell feltétlen elzarándokolnod a bankfiókba személyes beazonosításhoz.

A 17.§ azt mondja: A Tpt. 5. § (1) bekezdés 130. pontjában meghatározott ügyfélszámla és 46. pontjában meghatározott értékpapírszámla, valamint az értékpapír letéti számla nyitásához az ügyfél a személyazonosság igazoló ellenőrzése érdekében a 7. § (3) bekezdésében meghatározott okiratokat, valamint a 8. § és 9. § szerinti nyilatkozatot elektronikus úton – így különösen e-mail-en szkennelve – vagy faxon is benyújthatja, amennyiben pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény vagy körülmény nem merül fel.

Vagyis mostantól már szkennelve is elfogadják a személyi okmányokat, távolról. A Gránit Bank már ki is adott egy közleményt, hogy elkezdte tesztelni a lehetőséget és hamarosan az emberek otthonról, a karosszékükből is nyithatnak számlát náluk. Ehhez még meg kell várni az MNB rendeletének a megszületését, ami ezt a kérdést fogja szabályozni.

Gondolom több bank (főleg a kevés fiókkal rendelkező bankok) hamarosan követni fogják a példáját.

Úgyhogy egyrészt a Nagy Testvér gondosan figyeli, nehogy valaki ötszáz forinttal pénzmosást vagy terrorizmus finanszírozást kövessen el postai úton, másrészt mostantól már távolról is lehet bankszámlát nyitni másolt dokumentumokkal.

 

Share

92 hozzászólás

 • Edit
  Príma. Postán dolgozom , és majd megint minket szidnak, mint mindenért. Részben jogosan.
 • atee
  A scannelt megoldas tetszik
 • Kiszamolo
  Nem tudom, miért nem lehetett kivonni a törvény hatálya alól a kisösszegű befizetéseket, mondjuk 10 ezer forint alatt.

  Mit fognak csinálni ezzel az irgalmatlan adathalommal a postán? Gondolom majd megy a kukába. Főleg, mivel ha jól értem, papír alapon rögzítik majd.

  De fő az éberség.

 • Lui
  Milyen papirhalommal? Lemasoljak a szemelyidet?
  Amúgy nem kell beszarni, csekken 98%-ban a rezsit fizetik az emberek, tehát nem sokat érezni majd belőle.
 • Maki verem
  Fundamentát is lehet akkor online – pl. külföldről nyitni?
 • mzsombor
  A csekkautomata is elkéri majd a személyimet? Vagy mostantól nem enged befizetni M vagy FM jelzés nélküli csekket?
 • Gémesné Nyitrai Anett
  Nem jött ügyirat, nem hiszek ennek a cikknek.
 • Kiszamolo
  Mijaz, Anita? 🙂

  Ha esetleg valami postai ügyiratot hiányolsz, csak egy kattintás és már olvashatod is a Posta mai dátumú rendelkezését. Ott a link a cikkben.

 • digimini
  Részben azért sem hatékony a magyar gazdaság, mert embereknek van idejük postára menni sorakozni. A témában különös kedvencem az ajánlott levél. Régóta fontolgatok egy próbapert a témában, szerintem ugyanis nagyon könnyen megdönthető a kézbesítési vélelem.
 • Zoltán
  De gondolom csak be kell mutatni a személyit a Postán. Hiszen a napokban volt hír, hogy már nem lehet lefénymásolni a személyazonosító okmányokat.
 • Kiszamolo
  állítólag kézzel ráírják a csekkekre az adatokat.
 • hahaha
  Jól kitalálták….így majd egy közepes minőségű hamis igazolványt beszkennelve fognak számlát nyitni a “terroristák”….
  A németeknél láttam olyat, hogy ezt az elektronikus táv számlanyitást élő online videóhívással oldják meg és azt egészíti ki a szkennelt fényképes igazolvány.
 • ügyvéd
  “Vagyis mostantól már szkennelve is elfogadják a személyi okmányokat, távolról.”

  versus:

  inforadio.hu/belfold/2017/06/20/tilos_a_szemelyes_okmanyok_fenymasolasa/

  Nóóóórrrmmmáááállliiissssssssssss Maaarrggiitt?

 • jhgggg
  Közüzemi csekknél mi az anyjáért kértek személyit a flórián postán…
 • Andras
  Lazar urnak a burokracia csokkentesi projektje nem igazan hatekonykodik…
 • almastaska
  Mikor jut már el végre a döntéshozók agyáig (jó igen tudom az nincs nekik vagy nem használják) hogy létezik egy ügyfélkapu nevezetű intézmény (amiből jó sokat loptak már el és ha felfuttatnák még többet is lehetne) ami éppen erre lenne való. Minimál fejlesztéssel bármelyik bank beléptethetné az ügyfélkapun a tisztelt felhasználókat és meg lenne oldva a probléma. Akinek van email elérése annak lehet ÜK-ja is. Nem beszélve arról, hogy akkor legalább az ÜK-ba való belépés jobban lekövethető lenne (mikor, hol történt). Ne adj isten SMS megerősítés.
 • Zupa
  @ügyvéd
  Ha fenymasolsz, akkor lesz egy papir alapu (fizikailag letezo) masolatod az iratrol. Az tilos.
  Ha szkennelsz, akkor csak digitális masolatod lesz, ami egy ilyen megfoghatatlan izé, szoval azt szabad.
  :facepalm:
  Mit nem értesz ezen? ;P
 • János
  Zoltán, soha nem lehetett lefénymásolni az igazolványokat.
 • Penge
  Egyszerű és logikus ha érti valaki az állami logikát. Sok a munkanélküli, a posta kényszerpálya, most ezerrel toboroztak embereket, akik elmentek 85 nettóért dolgozni (idén már 107 nettó), a sok új embernek munkát kell adni, máskülönben egész nap Facebookozna, így kitalálnak ilyen baromságokat.

  De mivel az állam semmit nem csinál mögöttes szándék nélkül, ezzel a tranzakciós adók, a NAV-os átvilágítások és a negatív reálkamatok ELLENÉRE is rábírják az embereket az elektronikus pénzkezelésre.

  A politikai életben különben is nagyon fontos, hogy minden és ANNAK ELLENKEZŐJE IS igaz legyen, így az összes választópolgár preferenciáját le tudják fedni.

  Ahogy az alsógatyagnómok mondanák: profit

 • De ez az egész szkennelős verzió nyilván csak átmenet. Egyrészt ott lesz az új személyi, amivel távolról is azonosíthatod magadat, másrészt meg már működik az ügyfélkapu, csak az meg gondolom nincs mindenkinek, de a bankok pl. már nyugodtan használhatnák.
 • Körtefa
  Nem lenne értelmesebb ügyfélkapun keresztül hitelesíteni magad a bank felé? Minek scannelni?
  Más: tényleg mi lesz most a csekkbefizető automatával, azt nem lehet használni kézzel ráírt nem FM, M-es csekknél?
 • Geri42
  De ha szerzek 10 másolt személyit akkor bármennyi hamis bankszámlám lehet, ez nem segít a pénzmosásban 🙁
 • Robi
  Ez a video azonositas remek dolog. Mi nemetorszagban igy nyitottunk bankszamlat ketszer is es remekul bevalt. Hozzateszem, hogy ott van egy olyan megoldas is, hogy elmesz a helyi postahivatalba es ok elvegzik az azonositast es nem kell az adott bankfiokba elmenni, csak elkuldod a papirt, amit a posta adott. Amikor hudevideken eltunk, kenyelmes volt 4km-et autozni a postara 20 helyett.
 • Robi
  @ügyved: lehet, hogy a scanneles az nem egyenerteku a szemukben a fenymasolassal. Vegulis, amig nem nyomtatod ki… 🙂
 • kridli
  Van a postai iredményben egy ilyen: “A befizetési bizonylaton feltüntetett Fizető féltől eltérő természetes személy is teljesíthet befizetést, a Fizető fél felhatalmazása alapján.”
  Ez vajon azt jelenti, hogy ha befizetek egy feleségem nevére szóló csekket (vagy fordítva), akkor meghatalmazást kell vinni?
 • Kari
  A pénzmosás és a terrorizmus visszaszorítására inkább a bitcoin és hasonló elektronikus fizetőeszközök forgalmának ellenőrzésére kellene több energiát fordítani. A csekkes befizetéseknél is lehetnek/lehettek visszaélések, de nem hinném, hogy ez a mostani lépés bármennyivel is vissza tudná szorítani ezeket. Aki úgy akar pénzt küldeni valakinek, hogy ne tudják ki volt az, az ezután is meg fogja tudni csinálni.
 • Kiszamolo
  Kari, megint egy nevetséges látszatintézkedés, ami szénné szívatja a becsületes embereket, azon kívül semmire nem jó. Méltó párja a többi hasonló intézkedésnek, például a feltöltőkártyás telefonok évenkénti ellenőrzésének.

  Nyilván nulla darab embert fognak így elkapni bármivel is.

 • Géza
  300.000 Ft fölött eddig is kérték a személyit. Nem másolták le, a gépben rögzítették az adatait, ennyi volt. A múlt héten ezen kívül kinyomtattak egy papírt, amit alá kellett írnom, hogy hozzájárulok az adataim rögzítéséhez.

  Külföldi bankoknál már egy ideje működik, hogy a webkamerán keresztül mutatod be az igazolványodat, ez volt a Transferwise-nél is utaláskor. Gondolom, minimálisan lecheckolják, hogy az igazolvány nem szerepel a lopott iratok EUs adatbázisában, amit egy ideje a határon is mindig megtesznek. Sőt az idén két helyen szállodában is betették egy leolvasó gépbe az igazolványomat. Ők is hozáférnek netán ehhez az EUs adatbázishoz? Vagy maguknak tárolják az adatokat? Klasszikus értelemben nem fénymásolták, egy olyan gépbe tették, mint a határon, de hogy az valójában fényképez, vagy mit csinál, nem tudom.

 • lorantffy
  hmm:
  “Fizető fél: az a természetes vagy nem természetes személy jogalany, aki, vagy amely a
  pénzátutalási megbízást adta, és akinek adatai a bizonylaton feltüntetésre került.”

  Tehát annak az adatait fogják ellenőrizni, akinek a neve szerepel az utalványon, vagyis a feleségem nem adhatja fel helyettem a mentesség körén kívül eső akármiket.

 • antenna
  Mi a helyzet a WU-nal?
 • mzsombor
  Megnéztem a hitelkártyás csekkjeim, egyedül a K&H-ra van rányomtatva az “FM”, a Budapest Bank és az FHB jelölés nélküliek. Remélem, a változás hatására ők is FM csekket fognak küldeni a jövőben.
  Ma kipróbálom a csekkautomatát jelölés nélküli csekkekkel. Bár nem hiszem, hogy van értelme tanulságot levonni az első napok tapasztalataiból, postán is volt, akitől nem kértek semmit sokszázezres csekknél tegnap, volt, akinek meg a 2000 Ft-os rezsicsekknél is igazolnia kellett magát…
 • mtoma73
  Ha jól rémlik a postai meghatalmazás, valamiféle postai nyomtatvány kitöltése, ami után kapsz egy kártyát, amit szépen mindig bemutatsz, hogy te vagy a meghatalmazott. De szerintem feleség, gyerek esetén azonos lakcím elég volt, hogy pl. felvedd a küldeményeiket. Ez a kártyás baromság csak más háztartásbeli helyett kell, pl. szomszéd néni.
  Nem tudom befizetésnél miért ne fizethetném be más helyett a csekkjét?
 • bankszamlaeshitelkartyakereso
  Sziasztok!

  Kéne egy kis (nagy) segítség.

  A feleségemmel szeretnénk egy közös számlát, amiről fizetnénk a havi dolgokat (rezsi, internet, étel-ital, mozi, benzin, stb.) ami összesen olyan 250-350000 forint havi szinten.

  A legjobb lenne egy olyan számla, aminek nincs számlavezetési- és lehetőleg semmilyen más (pl. utalási) költsége sem ÉS tartozna hozzá olyan hitelkártya, ami visszatérít valamennyit a költéseinkből. Akkor erről a hitelkártyáról fizetnénk mindent ami létezik (remélem, hogy a közművek is tudnak hitelkártyáról vonni).

  Próbáltam nézegetni melyik lenne használható, de nekem valahogy csak egy káosz ez az egész.

  Melyik az a bank, csomag illetve hitelkártya, ami a fentebb vázolt igényeinkhez legjobban passzol? Melyik lenne a második legjobban passzoló? Ki tudná ezt nekem megmondani?

  Előre is köszönöm a segítséget!

 • Endre bá
  Aki 70 év alatti és postára jár csekkeket befizetni, az gondolkozzon el egy kicsit!
  Minden posta látogatásom (ha pl. csomagot kapok Kínából) egy időutazás a 70-80-as évekbe. És ez nem dicséret!
 • Szabolcs

  ez nem igazán erről szóló post, de ha kiengedték, akkor talán reagálni is lehet.

  a bankszámla és a hitelszámla két külön dolog, keresd is külön… nem kötött a kettő.
  a hit kártya esetén a kérdés, mire használod sokat, és mennyit költesz, mennyit keretet kaphatsz és mennyi (ha van) visszatérítési limit. Senki nem fog tudni érdemben dönteni ezek nélkül, ezeket meg Te tudod. Tehát pötyögd be a különböző kiválasztó honlapokon, alkalmazásokban a paramétereket, és kapsz tippeket, merre indulj.

 • Györgyi
  Nekem egyáltalán nem tetszik ez a szkennelős módi. A személyi pont azért alkalmas személyazonosításra, mert össze tudják vetni a rajta lévő fényképet a tényleges fizimiskámmal. Ha egy bankszámlanyitáshoz elég beszkennelni, akkor honnan tudhatják, hogy ténylegesen én nyitottam a számlát, és nem valaki más a nevemben, aki akár csak percekre lenyúlta a tárcámat és kivette az irataimat? Aztán meg veszik fel szépen a hiteleket a nevemben. Hát nem vagyok biztos benne, hogy ez olyan nagyon jó.
 • bankszamlaeshitelkartyakereso
  @Szabolcs:

  Köszönöm!

  Bocsánat az OFFért.

  Nem tudtam, hogy a hitelkártya és a számla lehet külön banknál is. Eddig csak olyan banknál volt hitelkártyám, ahol számlám is volt.

  De ha külön banknál van a kártya és a számla, akkor hogy kapcsolod a számlát a hitelkártyához? Mindig utalgatod a számládról a hitelkártyára az összeget amit előző hónapban felhasználtál? Vagy meghatalmazod a hitelkártyát adó bankot, hogy vonja a számládról?

  Köszönöm a segítséget!

  p.s.: Egyébként leírtam, hogy mire és mennyit költök. Vagy ennél részletesebben kell?

 • Kari
  Hitelkártya választás itt: http://kalkulator.kiszamolo.hu/hitelkartya
  Kis segítség eligazodni a káoszban: Erste Max és Raiffeisen Onecard ot nézd meg alaposabban. Olyan amit te szeretnél nincs és sosem volt a piacon: nulla költség és sok sok visszatérítés. A valaha volt legeslegjobb hitelkártya a Citilife volt. Sajnos már olyat nem tudsz igényelni. Kérdéseid alapján úgy látom, hogy Miklósnál egy tanácsadásra érdemes lenne befizetned. Egy év alatt a tanácsadás díjának többszörösével lehetsz gazdagabb.
 • kapasz
  Igen, mindig utalgatod. Az Erste max és a K&H hitelkártyáit nézd meg, azok visszatérítősek.
 • ügyvéd
  @bank…

  Persze sokkal részletesebben kell! Feltétlenül tölts fel egy tárhelyre egy excell táblát az összes költésetekről az utolsó fillérig, és legalább hat hónapra visszamenőleg!
  Aztán azt majd az itteni kis közösség egy speciálisan erre alakult munkacsoportja belefeccölve pár tucat munkaórát kielemzi, tanulmányt ír róla, és megmondja neked a nagy tutit…. 😀

 • antenna
  OFF: Bocs, de a megfelelő topik le van zárva. Önsegélyező-lakáshitel vonalon érdeklődöm: másokat is azzal szivat a pénztár, hogy havonta vár el olyan igazolást, amire a bankszámlakivonat nem megfelelő, a banki teljesítésigazolás pedig sokba kerül? Ha igen, sikerült megoldani? Előre is köszönöm.
 • szocske
  , “Mindig utalgatod a számládról a hitelkártyára az összeget amit előző hónapban felhasználtál? Vagy meghatalmazod a hitelkártyát adó bankot, hogy vonja a számládról?”
  pontosan. Sajnos a levonásos opció elég korlátozottan elérhető, pedig az volna a tuti, ha minden hitelkártya tartozást mindegyikről be lehetne szedetni, akkor csak jönne a visszatérítés költés nélkül 🙂
 • szocske
  , bocs az előző nem neked szólt, hanem bankszamlaeshitelkartyakereso-nek..
  , ” Egyébként leírtam, hogy mire és mennyit költök. Vagy ennél részletesebben kell?”
  elég sok a co-branded kártya, ami annak jó, aki az adott szolgáltatónál viszonylag sokat fizet, pl. hiába ad jó visszatérítést egy BB-Tesco hitelkártya, ha Te sosem vásárolsz a tescoban, vagy hiába van negyedévente dupla pontos hétvége az Erste-Wizz kártyánál, amikor 4% a visszatérítés mindenre, ha te sosem repülsz a wizzel.
  Át kell nézni minél több lehetőséget és a saját vásárlási szokásaid és lehetőségeid (fizetés -> hitelkeret nagyság) alapján dönteni.
 • szocske
  ha már offolunk, ez is egy vélemény:
  mrmoneymustache.com/2017/06/20/next-recession/
 • Endre bá

  Ha a számládról ingyen tudsz utalni, akkor tökmindegy melyik banknál van a hitelkártyád. Értelmes megoldás lenne, hogy a kártyakibocsájtó szedje be a tartozásod havonta a folyószámládról, de nem mindegyik hajlandó rá. Már csak azért sem, mert az egyáltalán nem törvényszerű, hogy vissza kell fizetni a teljes tartozást. (A bank érdeke, hogy ne fizesd vissza!)
  Nekem – itt a Kiszámoló blogon is bemutatott – Erste Privilégium L számlám és Joker kártyám van. Sajnos ezek már tudtommal nem elérhetőek, de úgy tűnik az Erste új kártyája se rossz. Én kimondottan azért használom a hitelkártyámat, mert kapok havi 4500-5500 jóváírást, más előnyét nem tapasztalom.
  Az Unicreditnek van még egy Ikon nevű számlacsomagja, ami használható.

 • szocske
  bá, “Én kimondottan azért használom a hitelkártyámat, mert kapok havi 4500-5500 jóváírást, más előnyét nem tapasztalom.”
  ha nem lenne a fentebb leírt posta-fóbiád, akkor ez a 4500-5500 könnyen lehetne akár 45-55ezer is 😉 de ez már tényleg nagyon off itt…
 • Körtefa
  posta.hu/aktualitasok/valtozasok_a_csekkbefizetesnel
 • bankszamlaeshitelkartyakereso
  Nagyon köszönöm a válaszokat!

  Két utolsó kérdés:

  Egyik: hitelkártyával lehet másik hitelkártyát törleszteni?
  Kifejtem: van mondjuk egy wizz kártyám amivel mindent fizetek és gyűlik rajta a pont. De az elköltött pénzt egy másik hitelkártyáról törleszteném. Így kapok wizz pontokat és visszatérítést is. Már amennyiben a másik kártyára utalás vásárlásnak számít. Ezt nem tudom és azt sem hogy a gyakorlatban ez hogy működik, ha működik.

  Másik: Hogy lehet gáz, víz, villanyt fizetni hitelkártyával? Adok megbízást a szolgáltatónak, hogy arról vonja?

  Ezt lehet? Hogyan?

 • Géza
  – visszatérítésben ami jó, az a BB UPC hitelkártyája (kell hozzá 1 UPC szerződés). Vagy ha nem gond, hogy a visszatérítést csak repjegyre kéltheted (és csak a Wizz-nél), akkor az Erste Wizz. A többinél elég alacsony limitek vannak a visszatérítésre.
 • digimini

  Kedves Uram, semmi nincs ingyen. Amit megnyer a szánlavezetésen azt majd elveszti máshol. Egyébként remek összehasonlító oldalak léteznek, oda érdemes eljutni.