Van még olaj a tűzre

Nem múlhat el nap, hogy ne fokozzák még a lakhatás támogatását vagy az ingatlanok áremelkedését, ahogy tetszik. Ha eddig azt gondoltad, hogy talán most majd csökkeni fognak az ingatlanárak vagy végre találsz egy szakit a lakásod felújításához, mert kifut az 5%-os áfa, akkor rossz hírem van. 🙂

A “januártól újra 5%-os ÁFA plusz még azt is le lehet vonni CSOK-nál” után ma azt jelentették be, hogy jövőre már az egy gyerekes családok is 50%, de maximum 3 millió forint támogatást kapnak a lakásuk felújítása után. Gondolom, hasonlóan az eddigi támogatásokból, a szegények továbbra is ki lesznek zárva gondosan hozott feltételekkel, mert nehogy már. Itt is fog kelleni az X éves munkaviszony, ami maximum 30 napra volt szüneteltetve és legalább 180 napja megszakítás nélküli.

Ezt nem a Novák Katalin mondta, csak borítékolom előre, hogy így lesz. (Mondjuk azt már tudni lehet, hogy utólagos elszámolású lesz a támogatás, vagyis vagy saját zsebből kifizetem vagy hitelt veszek fel rá a banktól. Már ez is egy szűrő lesz önmagában.)

Az elgondolás jó (politikailag legalábbis hasznot hoz és ez a lényeg, semmi más), de megmondom, hogy fog ezzel csalni az egész országnak az a fele, amelyik nem akar vagy tud valóban felújítani.

Mivel a mesteremberek továbbra is katások maradhatnak és úgysem adnak számlát senkinek, csak annyit, hogy meglegyen a havi egymillió, az alábbi fog történni:

Megállapodik a gyerekes család a mesterekkel, hogy vesz tőlük számlát anyagról is (mert a legtöbb ember arról sem kér számlát, viszont muszáj kiadni valakinek, így rengeteg számla lesz, amivel játszani lehet és a vidéki tüzép nem fog megijedni az online számlázástól, eddig sem ijedt meg) és munkadíjról is mondjuk 20%-ért.

A mesternek ingyen van, boldogan fog adni, hiszen valakinek muszáj adni számlát. Ellenőrzésre úgysem lesz kapacitás, de azért tessék-lássék, valamit csinálnak a házon vagy lakáson. Egy tízszeresen túlárazott festést, aztán majd ha van energiája a kormányhivatalnak, perelje végig, hogy ez ennyit nem ér. Állítólag vezeték is volt cserélve a falban, köztisztviselő legyen a talpán, aki megmondja a falon keresztül, hogy az vadonatúj vagy  ötéves vezeték.

Két éve újítottuk fel a fürdőszobát, veszünk számlát csempéről, csemperakásról, meg a fugát kicseréljük, hogy szép fehér legyen. Szerintem apróhirdetésekben lehet majd számlakiállítót találni. (Na jó, zárt Facebook csoportokban fogják ajánlani egymásnak az emberek. Lesz, aki csak ezért fogja kiváltani az ipart, ha eddig nem volt ilyen vállalkozó.)

Ha lesz banki értékbecslés előtte-utána, akkor a legpofátlanabb lehúzásokat nem lehet megtenni, de a többszörös túlárazásokat akkor sem lehet majd kivédeni, az okos emberek gazdagabbak lesznek néhány százezerrel, vagy úgy lesz számlázva, hogy az önerőt akár teljes egészében fedezi a túlszámlázás.

De ez sem segít Domonkos ötletén: akkor fürdő meg minden nélkül veszi az új építésű házat, majd két hónap múlva igényli a felújítást, okosan számlázva talált néhány milliót, amit nem neki kell kifizetni. S vajon arra lesz-e kitétel, hogy meddig ne adhassam el az eladás előtt az állam pénzén felújított lakásomat?

Van 1,77 millió gyerekes család Magyarországon. Ebből a szegényeket a kormány kiszorítja, mert nagyon nem szereti őket és van, aki bérleményben él, ezért mondjuk csak 800-900 ezer család tud élni a lehetőséggel.

Hárommillió forint szorozva 900 ezerrel csekély 2.700.000.000.000 Ft, azaz 2,7 ezer milliárd forint, vagy 2,7 billió, ahogy tetszik. Ennyibe fog kerülni, ha mindenki élni fog vele a maximális összeggel. S miért ne tenné? Ismerve a magyar ingatlanok állapotát és a jelenlegi építőipari árakat, alig van olyan ingatlan, amire ne lehetne ennyi pénzt elkölteni. Akinek nincs meg az önereje sem, majd kap banki hitelt rá, húsz évre. (Vagy kreatív számlázással megússza azt, lásd fentebb.)

Az a 2,7 billió forint elméleti maximum (már ha az ország alsó fele továbbra sem igényelheti ezt a támogatást, ők örüljenek, hogy egyáltalán élhetnek), de azért érezzük, mennyibe is kerülhet ez akár. S ha nem esne le: ezt a pénzt a te zsebedből fogják adó formájában kivenni, mert az állam csak azt tudja szórni, amit előtte mástól elvett. Ez jusson eszedbe mindig, amikor állami támogatásokról olvasol. Az államnak nincs saját pénze, ő csak el tudja venni mástól, hogy szétossza.

(Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz, az átlagember valahogy úgy képzeli, hogy a pénz a pénzfán nő, amit az állam csak úgy leszüretel és eldönti, hogy vagy berakja a raktárba a pénzfa azévi termését a többi pénzhez vagy jófej lesz és szétosztja az alattvalók között. Egyes emberek pedig úgy gondolkodnak, hogy ezt már elvette az állam, de legalább visszakapom. Te kis csacsi. Amit eddig elvett, azt másra vette el, most majd ennyivel többet fog elvenni, hogy legyen miből visszaosztani.)

Az állam ha egymillió családot támogat hárommillió forinttal, akkor 4,2 millió háztartással számolva minden háztartástól adóban el kell vennie 714 ezer forintot. Attól a háztartástól is, amelyik a végén kapja a támogatást. S el is fog venni, mert máshonnan nem lesz pénze.

Ha hárommilliót kapok, de 714 ezret el is vesz az állam, a nagy kereslet miatt mind az építőanyag, mind a vállalási ár 25%-ot nő, akkor az addig hatmilliós munkáért fizetnem kell 7,5 milliót. Vagyis 3 milliót nyerek, de 2,214 milliót bukok.

Ja és az összes szaki, ha számlát ad, mind át fog esni az áfakörbe, ami további 27% fizetnivaló neked. 3 millió munkadíjra (ami most áfamentes, ezért most nem kell áfát fizetned), ha minden szaki áfakörös lesz, még kifizetsz további 810 ezer forinttal többet, így összesen a 3 milliós támogatásért cserébe kifizetsz kicsit több, mint hárommillió forintot. Így is tetszik még a lehetőség? 🙂

(A beszántott LTP-ért nem nagy kár, de az ugyanerről szólt, csak sokkal olcsóbban és nehezebb volt vele csalni. Ott 30%-ot adott az állam és az nem is került csak évi néhány tízmilliárdba. Nem lehetne inkább azt visszahozni? 🙂 )

A világrekord áfa nem fog csökkenni, örüljünk, ha ezek után nem emelik tovább (Abból csak 4,5 ezer milliárd jön be évente), építőanyag árak az egekben lesznek és ha eddig nem találtál egy épkézláb szakembert kisebb-nagyobb felújításokra, akkor a következő öt évben mondjál is le róla. Ha eddig sokalltad, hogy 8-10 ezer forint a járólap-lerakás négyzetmétere, jövőre vissza fogod sírni ezeket az árakat. S ha eddig fél évet vártál egy normális szakira, most majd másfél évet fogsz. Ha eddig ki se jöttek százezresnél kisebb munka miatt, akkor majd jövőre háromszázezer lesz az alsó határ.

Eddig minden hétre jutott egy ilyen bejelentés, remélem, lesz még pár ilyen, mert nagyon nagy szükségünk van arra, hogy még drágább legyen a lakhatás és a fiatalok jó messzire költözzenek, mert itthon nem tudnak lakást venni. Minden hatodik-nyolcadik magyar gyerek külföldön született, ami akkor is rengeteg, ha egy részük azért valamikor majd hazakerül.

Mert a fiatal azt látja, hogy egy 45 éves panel 30 millió, egy újépítésű budapesti lakás, ahol két gyerek elfér, 60 millió és két gyerekre nem adnak, csak 2,6 millió forintot, hármat pedig nem mer bevállalni. S irány Németország. Itt pedig egy régi cikk 2016-ból, mennyivel csökkentek a lakásárak az 5%-os áfa és a CSOK bejelentése után?

A CSOK eredménye a piacon

Share

366 hozzászólás

 • KL
  “(Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz.)”

  Egyetértek:
  Aki ezt megérti, az elköteleződik amellett, hogy minimálisra legyenek csökkentve az adók, és mindenféle támogatás és segély konvergáljon a nullához, és az állam csak az okvetlenül szükséges dolgokra költsön. MInden mást fizessen az, akinek kell.
  Aki mindenféle adóemeléseket akar, az a Kádár-korszak embere.

 • Lumpenproletár
  Évek óta gyűjtöm a pénzt, elég semmitmondó jövedelemből, de mivel nincs gyerekem, és nem is tervezem, így sajnos be kell látnom lassan, hogy egy ócska panelt sem fogok tudni vásárolni. Még itt Szabolcs megyében sem. Nem baj, majd az adómból finanszírozom másnak a lakásához az ablakot és az ajtót. Aljas egy ország ez, sajnos.
 • Treil
  Szerintem azért pozitívum hogy a kormány felismerte nem a 3 gyereket kell erőltetni támogatással, hanem hogy egyáltalán az elsőt megszuljek, csaladalapitas elinduljon.
 • Ghe Cuevarra
  köszönöm. A nézőpontom nyilván a társadalmi helyzetem tükrözi mint mindenki más nézőpontja is.

  “Ezt azzal magyarázzák, hogy önképromboló hatása lenne arra a következtetésre jutni, hogy a saját teljesítményen kívül más faktorok jelentős(ebb) mértékben hozzájárul(hat)tak a mobilitáshoz.”

  Kiemeltem, hogy a szüleim áldozatvállalása is kellett a dolgohoz. De amúgy ööö… mégis milyen más faktorra van szükség? Itt arról megy a polemizálás, hogy a semmittevő rétegnek miért nem adunk többet, nem pedig arról, hogy aki törekszik és akár 0.5 decilist lép előre azt miért nem. Az utóbbival semmi bajom, azokat támogassuk, mert előrefelé mennek és megjegyzem, hogy aki ma Magyarországon dolgozik az támogatva is van.

  Aki szrt se csinál (és nem beteg) az pontosan annyi támogatást is érdemel. Érthetetlen a számomra, hogy ez miért merül fel egyáltalán mint vitatéma.

 • Ildi
  Legalább ne már januártól lépne érvénybe ez a kedvezmény. Meghagyhatták volna a jövő év tavasztól őszig tartó időszakot felújításra azoknak, akik nem tudják ezt a kedvezményt igénybe venni. Ez hatalmas kiszúrás, hogy félretettem bizonyos felújításra egy összeget és lőttek az egésznek a várható drágulás és szakemberhiány miatt.
 • Majsz
  Mi pont érintettek lennénk, lakásban lakunk, gyerek is van, újítani is lehetne, megtakarítás is van. Szaki max akkor lesz, ha importálunk Ukrajnából, vagy Szerbiából, vagy ha megtanulok fázist keresni, vagy burkolni youtubos videóból.
 • Kard
  Már tervezem is energia hatékonysági beruházásként a Daikin klímákat meg a Zehnder szellőtető rendszert. 6M-ből talán kijön a kettő és 3-at megér nekem ez.
  Igen, tudom a közösből vesszük el, az én adómból is. Erre a legjobb optimalizálás ha én is igénybe veszem.
 • Blend Ahmed
  “a saját teljesítményen kívül más faktorok jelentős(ebb) mértékben hozzájárul(hat)tak a mobilitáshoz”
  Barabási Albert László egy egész könyvet írt erről a témáról, és kimutatta, hogy a teljesítmény csak szükséges, de nem elégséges tényező a sikerhez.

  Én most nem izmozok azon, hogy hány decilist is ugrottam, de több generációs lemaradást szinte lehetetlen egy generáció alatt bepótolni.

 • mitel hentes

  “Én most nem izmozok azon, hogy hány decilist is ugrottam, de több generációs lemaradást szinte lehetetlen egy generáció alatt bepótolni.”

  Én 12 decilist ugrottam, pedig a matekérettségimet a vállalkozó rokon fizette ki. 🙂
  Nem véletlen mondta Tannin: Lenyúlni, Lenyúlni, Lenyúlni

 • Second Wave
  Sajnos elég sok erős túlzás van itt, nem is értem, mintha saját magatokat akarnátok a negatívumokkal etetni.

  Végső soron miről van itt szó. Itt a blogon is volt már korábban igény a helikopterpénzre (alapjövedelem, kurzarbeit támogatás, egyebek). Na, most itt van a helikopterpénz, azon meg el lehet gondolkodni, hogy ha már pénzszórás, akkor melyik a hatékonyabb: a felújításra adott pénz, vagy a szabadon elmozizható ingyenpénz. Ezzel újra lehet indítani a gazdaságot, a szabadfelhasználású meg megy a lefolyóba.

 • Kovácsné
  Cuevarra na jó, akkor ideje radikálisabban fogalmazni: a szülői támogatás (anyagi, érzelmi, morális) pontosan az, ami miatt ott vagy, ahol, ez különösen igaz erre az országra, ahol a szülők szocioekonomiai a legfontosabb faktor annak tekintetében, hogy mi lesz a gyerekből. Már az, hogy van két büntetlen előéletű szülőd, az édesapádnak volt szakmája és munkásjövedelme, ezzel együtt pedig szoociális alapkészségei és speciális kognitív képességei (pl. a hosszútávra tervezés képessége), örökre behozhatatlan előny azokhoz képest, akinek ez nem adott. Nekik pedig akkor tudnánk segíteni, ha irtó gyorsan elkezdenénk a GDP szabad szemmel látható részét oktatásra és kapcsolódó funkciókra (családi és egyéni mentorálás stb) költeni. Én nem bánnám a magas adókat, ha lenne valódi redisztribúció, mondjuk ebbe az irányba.
 • Gabor
  Inkább maradok angliában, és tartom a házra szánt pénzt tőzsdén. Tudtátok h itt ~21millio Ft hozam nyereségik nem kell adózni? Meg mi ez már h 360 az euro?
 • lvjtn
  b+! pont jövőre terveztem egy komolyabb fölújítást, erre még jobban elszállt árak, soha meg nem jelenő, még színvonaltalanabb mesterek várnak rám… kezdhetek megtanulni vakolni

  én erősen jobbos gazdaságpolitikában hiszek, de az, amit te képviselsz, már a könyörtelenség kategóriája, és a legkevésbé sincs semmi köze a keresztyénséghez. és mintha nagyon sokan mondanák neked ugyanezt…

 • Helmholcz
  Egyáltalán hogy jön ide az, hogy az állam osztogasson-e a szegényeknek, meg hogy azok lumpenek-e vagy sem? Nem az a probléma itt, hogy van vagy nincs lefelé irányuló újraelosztás, hanem hogy konkrétan FELFELÉ történő van. Egy középosztálybeli (és feletti) ember, ha él minden lehetőséggel (és a cáratyuskának tetsző számú gyereket is vállal) az adókedvezményektől/visszatérítésektől az adómentességen (pl. TBSZ) át a helikopterpénzekig (pl. CSOK), akkor konkrétan jelentős összeget tud kivenni a rendszerből, nettó kedvezményezett lesz. Ennek a vesztesei a dolgozó (tehát nem a lumpen) szegények és alsó középosztálybeliek, akik nem tudják kimaxolni a pénztárakat és nem tudnak élni a pénzosztásokkal, ők állják a cechet.

  Oké, ne legyen szolidaritás, de akkor felfelé se osszon újra az állam. Ezt már lassan az is megszívja, aki a kedvezményeket kapja.

 • Hercegnő
  olyan ritkán olvasni ennyire kulturált, okos, intelligens hozzászólást <3
  Az emberek többsége annyira szűklátókörű és előítéletes, illetve csakazért sem akarja megérteni Miklós valódi mondanivalóját.
  Hálás vagyok hogy még vannak ilyen emberek, mitn Ön!
 • Gary
  @ordas:
  Több cikk volt erről már a blogon is. Könnyebb a felesleged 40%-áról lemondani, mint a szükséged 10%-áról. Ezzel úgy is egyetértek, hogy nyertese vagyok az egykulcsos adónak. Elismerem, tudok arrogáns barom lenni, büszke vagyok arra, hogy hányszor többet keresek a lidl pénztárosnál. Ugyanakkor amíg az ápolónők és a tűzoltók (mindkettő nagyságrendekkel megterhelőbb, mint laptophuszárkodni) éhbérért dolgoznak, végképp vérlázítónak tartom, hogy őket terhelik meg nagyobb mértékben anyagilag azért, hogy engem kevésbé terhelhessenek.
 • D

  Van itthon egy jelentős réteg, akik (sajnos már csak szocializáció miatt is) nincsenek munkához szokva, kb. esélytelen, hogy maguktól tömegesen kitörjenek a szegénységi csapdából. Ez egy rettentő összetett probléma, aminek van gazdasági, szociológiai, pszichológiai, stb vetülete. A felzárkóztatásuk még politikai akarat esetén is rettentően komplex és hosszútávú dolog. Ez egy létező probléma, ha félrenézünk, évről évre csak komolyabb lesz.
  Szerinted mi a megoldás a problémára? Őszintén kíváncsi vagyok a véleményedre.
 • Kapitalista
  Kovácsné nagyon korrekten leírta a dolgokat. Annyit hozzátennék még az újraelosztásos témához, hogy Magyarországon nem az van, hogy aki nem dolgozik annak nem adunk, aki meg dolgozik azt támogatjuk, hanem közvetlenül a szegényektől vonjuk el a pénzt a társadalom tehetősebb részére.
  Ami a Krisztusi elvek szembeköpésén túl azért is aggályos, mert ha ez (az egyébként egyre nagyobb) tömeg éhezik és nincs mit ennie, akkor azoktól fogja elvenni, akiknek van…
 • Adamant
  Szerintem mondjuk az amúgy is túlfűtött, munkaerő- és kapacitáshiányos építőiparba, valamint ezáltal az egyébként is eléggé elszállt ingatlanpiacba tolni a pénzt még rosszabb, mint a lefolyó.

  Egyszerűen nevetséges, hogy ezt kell mondanom, de ennél még az is jobb lenne, ha inkább épülne még 8 stadion, 3 kisvasút, és tolnának még pár száz milliárdot vissza nem térítendő támogatásként a haverok cégeibe, mert az legalább kevésbé csapódna le a lakóingatlanok áraiban, hogy aztán a magamfajta mérnökparasztok – nettó egymillió feletti háztartási (2 fő) szintű jövedelemmel és egy kis családi segítséggel együtt is – totálisan és véglegesen kiárazódjanak a piacról***.

  (***) Egy normális (tehát nem egy szigeteletlen, lepukkant panelban, nem késelős környéken, jó beosztással stb.) 2,5-3 szobás budapesti lakás 60 milliótól indul, ami a járulékos költségekkel és berendezéssel lesz 70 is.

 • Ghe Cuevarra
  A nagyszüleim SOKKAL rosszabb körülmények között nőttek fel mint a mostani “szegények”. És ne legyünk álszentek, itt javarészben a cigányságról beszélünk. 70 évvel ezelőtt nem volt segíly meg közmunka stb hanem az volt, hogy pl nagyanyámék átéltek egy világháborút, ostromot, államosítást, 1956-ot plusz nagyon keményen dolgoztak és nem a kocsmában vedelték el a lóvét hanem évekig spóroltak egy kredencre.

  Akkor én is radikálisabban fogalmazok: jelenleg ebben az országban gyakorlatilag mindenki tud dolgozni aki akar és nincs egészségügyileg korlátozva. Az, aki tudna dolgozni de nem akar azt szerintem semmilyen módon nem kell támogatni. Nehogy már nekünk kelljen finanszíroznom mások lógását a közös villamoson.

  Ha ez egy kulturális kérdés akkor legyen. De olyan nincs, hogy kulturálisan szrt se csinálok viszont a markomat meg tartom.

 • Gary
  , 19:34:
  Magyarázd már el nekem, hogy Attila miért erkölcstelen? A szeretett vezér talán a saját zsebéből utalta neki a támogatást?
  Szerintem ez egy edzettacél gerincre vall (ritkaságszámba megy manapság az országban, ezért is tartunk itt). Képes a saját közvetlen érdeke ellen menni (nem lesz több ilyen támogatás, ha összejön a 22es kormányváltás) azért, mert képes belátni, hogy a nagyobb cél (a közjó, legyen jobb hely az ország) ezt kívánja. Attila, hatalmas respect!

  @LSV:
  Nem rossz szándékkal, de igazán szörnyű dolgon töröd a fejed! Alapvető társadalmi érdek, hogy minden korosztályban a nemek aránya nagyon közel 50-50 legyen!!! Ha ez elmegy, egy halom ember lesz forever alone létre kényszerítve!! Indiában meg Kínában már összejött, olvass utána! Döntsd el, hogy vagy örülni fogsz a gyereknek ha fiú ha lány, vagy húzz gumit! Ilyen viszont eszedbe ne jusson!!!

 • Családfő
  Csab,
  Ugyanazt látom én is, alig lehet normális alaprajzú és tájolású lakást találni. Ami segíthet: hosszas keresés, hogy a tájolása és persze fekvése jó legyen. Erre kell még egy olyan alaprajz, amin könnyen lehet változtatni az élhető terekért, pl. nagyobbítani valamelyik helyiséget, egy szobát feláldozni más célra stb. Persze, ehhez nem elég 50-60m2, (jóval) nagyobb alapterületnél jöhet szóba.

  LSV,
  A nagyon megszivatott generációt én inkább a háború utánra tenném. Most sem fenékig tejfel, sőt, de az akkori dolgok minden mai képzeletet felűlmúlnak (kitelepítések, államosítások, kuláklisták, beszolgáltatás, Andrássy 60., téeszesítés stb.)

  GGABI87,
  Az 5 évvel ezelőtti megtakarítást hasonlítsd az 5 évvel ezelőtti lakásárakhoz, ne a mait.

  Kovácsné,
  +1!

 • 2cents

  “Itt arról megy a polemizálás, hogy a semmittevő rétegnek miért nem adunk többet”

  Erről itt rajtad kívül senki sem beszélt.

 • Gary

  “A következő látható lökés az 2018 volt, ami választási év, de lehet, hogy ez véletlen összefüggés.” – egyáltalán nem. Azon az áprilisi estén meghalt a remény. A remény, hogy ez az ország lesz valaha jobb hely, illetve vele az a naiv elképzelés, hogy ez a nép jobbat érdemel. Olvastam valahol, hogy ápr 9. hajnali 2-3 óra magasságában rekordokat döntött a fapados légitársaságok csak kifele jegyeire történő internetes keresések száma. Én személy szerint maradtam, de
  1) nagyon eltávolodott tőlem a lakásvásárlás gondolata, hogy szükség esetén könnyen és gyorsan tudjak dobbantani
  2) nem kis mennyiségű pénzem költözött ki
  3) bevezettem magamnak a magyar állampapír moratóriumot az évszázad végéig.
 • L
  “Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz.”

  Szerintem nem a megertes hianya a lenyeg. Lattad a koltsegvetesrol szolo cikknel is: a mai politikai mainsteam az a kivanalom, hogy a leheto legmagasabb szinten rabolja le az allam a magyarokat, a leheto legtobb penzuket szedje el. Konkretan ez. Nem a megertes hianya, hanem kifejezett akarat: az alattvalokbol es a polgartarsaiknak kifejezetten rosszat akarobol allo magyar kozosseg kifejezett szandeka. Aki azt mondja, hogy a magyaroktol inkabb nem kene elvenni javaikat, azt hazaarulonak kialtjak ki. Ez van, ez a valosag, ez a teljesen abberalt vilagkep uralkodik Magyarorszagon.

 • én_is_akarok_kommentelni
  Szerintem itt sokan hibásan közelítik meg a dolgot. 🙂
  Érintve vagyunk az állami támogatások témában és sok milliót fogunk nyerni gyermekeink közelgő születésével, de nekem nincsenek ilyen erkölcsi aggályaim, mint itt néhány fórumtársnak. Feleségemmel pénzügy és IT vonalon mozgunk, alkalmazottként rengeteg állami elvonással szembesülünk és ennek egy részét most egyszerűen visszakapjuk. Úgy vélem, hogy aki alkalmazottként dolgozik, adózik annyit, hogy néhány potya milliót visszakapjon az államtól. Ennyi, nem kell ezt túlragozni.
  Aki meg nem fizet be eleget, vagy köztartozása van stb. az kap más támogatást az államtól, de nehogy már azon rugózzunk, hogy a 70-es IQ-jú buckalakó miért nem kap 10 millát a közösből. 🙂 Akinek ez fáj, az adjon a sajátjából.
 • Szepo
  Tovább kell fújni a hitel lufit, hogy az is vegyen fel kölcsönt, aki eddig kimaradt belőle, mert hát nehogy már ki maradjon az állami “ingyen milliókból”.
  Kiváncsi leszek a nagy Csok őrület után hány válás után lesz visszafizetés, mert ugye házassághoz kötjük, de ettől a statisztika nem fog fenekestől megfordulni.
 • Roller
  Néhány dolog, amit nem értek az itt felsorolt problémák közül:
  1. Miért kell Budapesten lakni, ezzel 30 milliós panel, rossz levegő és élhetetlenül zsúfolt környezet problémáját magáévá tenni valakinek? Vidéki városokban is van munka, kicsit kisebb bérért, de jóval kedvezőbb ingatlan árakkal és élhetőbb környezettel. Szerintem. Az árak addig nőnek, amíg van kereslet és ezek szerint a fővárosban van még sok tehetős ember…
  2. Csok hatása az ingatlan árakra. Az az 1-2 misi (tudom, három gyerek és új ingatlan esetében 10 misi) biztosan nem fújt ekkorát a lufin… De még a babaváró se.
  3. Miért ne kereshetne egy jó szakmunkás annyit, mint egy jó programozó? Ő is tanult/gyakorolt az évek során, hogy profi legyen. Nálunk Borsodban egy szakmunkás mester napidíja legalább 30-40eFt plusz áfa. Ha nem tudsz vagy akarsz ennyit fizetni, csináld meg te magad, ha képes vagy rá…
 • yimshagin
  Kollégák, rájöttem . Pont azért nem lesz ebből nagy gáz, mert nincs ember, aki megcsinálja, ergo hiába akarod igénybe venni, nem tudod. Remélem nem kell magyarázni az iróniát.
 • LSV
  Hány gyermeked van és milyen nem elosztással? Amennyiben jók a “statisztikai” ismereteim akkor fiúk születnek többségében. Minden évben. Mivel én nagyon eltolom a születési nemek arányát ezért tök jó lenne hogy én magamnak eldönthessem a 4 fiú után hogy szeretnék egy kislányt is (és nem, egyáltalán nem abortuszra gondolunk -ha nem jönne be-, azt eddig is megtehettük volna… Nem véletlen írtam a ciprusi genetikai vizsgálatot és beültetést sem). Az OK hogy elsőre ne válogasson az ember, de azt gondolom elég próbálkozásunk volt.
  Most lehet jönni hogy minek ennyi gyerek, vagy hogy akinek az X-edik lombik sem sikerül, az egy akármilyen neműnek is örülne, de ez az én szempontomból nem releváns (legyek önző is…).

  Igazad van. Ellenben én próbáltam olyan példát hozni amit én átéltem/érzékeltem már, és nem csak történelem könyvekből vagy a nagy/dédszülőktől hallottam.

 • Iseq
  Én 2005-ben mentem külföldre, 2009-ig alig találkoztam magyarral, 2010-ben elkezdtek jönni, 12-ben tömegesen jöttek, 14-ben már magyar előadó koncertezett a városban (Tankcsapda, és több stand up-os is volt) .

  Idén januárban jöttünk haza, eddig nem bántam meg és úgy néz ki egy ideig nem is fogom mivel villanyszerelő vagyok 🙂 Plussz mi évekig készültünk a hazaköltözésre és elég pénzt gyüjtöttünk össze, hogy sima legyen az átállás. Olvasom a blogot már jó rég óta ami sokat segített. Ezúton is köszönöm a sok jó cikket!

  A témához: Ez a támogatás megint nem a rászorulókhoz kerül, olyanok is igénybe veszik akiknek nincs rá szükségük. Mert én legyek a hülye aki kimarad!? Fel van újítva az egész ház, de lecserélek valamit mert miért ne? Rakatok napelemet az északi tetőre is mert féláron az is megéri.

 • Orbán Rálehel
  Én szóltam apunak, ha a Kati miniszter lesz túltolja. Lőrinc is felhívott, hogy nem akarnak dolgozni a villanyszerelők a Balaton parton, mert a felújításos munkáknál nem is kell a falba rakni vezetéket, már csak azt vállalják.

  Most vetted le a költségvetés zárszámadás írásodat mert összeveszett rajta a nép. Ezen fogunk kibékülni?

  Az ingatlanárak csak a csok miatt szálltak el? Más országokban nem emelkedtek az árak? Azért azt is figyelembe kell venni hogy egyszerűen nem azt az életet éljük mint 5 éve
  . Hitelből pörög a világ és semminek nincs rendes valós ára. Innen nézve pozitív hogy a középosztályt támogatásokkal adósítják el vagyis a náluk lévő pénzt hitelekkel együtt beforgatják a gazdaságba. Azért én személy szerint inkább csak beosztom azt ami van. De nagyon takarékoskodni sem érdemes hosszútávon az is sokba kerül.

 • Igazmondó
  Bezzeg amikor olcsó volt a kecó
  , akkor nem akart senki lakást venni.
  Most meg megy a sírás.
 • ingatlan.befektető
  “Amíg jobboldali kormány van, addig egészen tuti, hogy a lehető legtöbb hitelt fel KELL venni.”

  Ugyanezt mondták a baloldali szakértői kormányok alatt is, sokan ráfaragtak az államot is beleértve.
  Vannak akik semmiből nem tanulnak. Pár év szünet után folytatják ahol abbahagyták.

 • okosban megoldjuk

  Önmagában a pénz ráköltése azokra akik jelenleg nem tudnak dolgozni nem megoldás. Kb annyi az eredménye mint a focira költött pénznek. Köztük éltem a családommal és én költöttem azt a bizonyos pénzt amit nekik céloztak. De nekik is akarni kellett volna a változást nemcsak nekem. Érdekes volt megfigyelni hogy az ami adható azt ők úgy kezelték mint ami jár. Vagy az hogy az értékrend évek alatt sem változik: először legyen valami rom autó 70000-ért a családiból utána benzin aztán meg “majd megéhezzük valahogy”. Közben ömlöttek a pályázati milliók és nem változott semmi. Viszont láttam olyanokat is akik az ilyen milliók nélkül úgy döntöttek hogy inkább dolgoznak és igaz hogy családtól távól GYMS megyében munkásszállón de elkezdtek dolgozni. Nekik meg a több pénz kezelését kellett volna ismerni és kerülni a netes szerencsejátékot.
 • Bonnie
  32 éves vagyok,diplomás egyedülálló,megyeszékhelyen élek.
  Nehéz olyan munkát találni ahol nem zsigerelnek ki.
  Saját lakás elérése lehetetlen.itthonra en nem szülők.
  Külföldre a kezdotoket összeszedni egyszerűbb mint egy pesti albi kaukciojat letenni.
  Augusztus vége óta online nyelvtanulás,s jovohonaptol oneletrajzozas külföldre.
 • Gary
  @Ildi:
  Én inkább azon lepődtem meg, hogy a január elsejétől érvényes változásokat nem december huszonkilencedikén jelentik be.
  Spoiler Alert: Majd a legdurvább bejglimérgezés közepette számíts valami ilyesmire.
 • Karcsika

  2020-10-14 at 18:43

  Én úgy tudom Brno-ban is csinálnak ilyet.

  Lombiknál vizsgálnak olyan dolgokat is, amit Magyarországon nem és a vizsgálat “mellékhatása” az, hogy kiderül milyen nemű lenne a gyerek.

 • BBalázs
  Nagyon jók ezek az új lakhatási támogatások! Kár,hogy a gyermektelen pároknak csak az emelkedő árak, meg a kevesebb lehetőség jut belőle 🙂 de semmi baj,a mi adóforintjaink biztos nem érnek annyit, mint a potyapénzért gyereket vállaló családoké. Valami kis minimális támogatást már ide is oszthatnál Katalin 🙂
 • 2cents
  @en_is_akarok_kommentelni
  “nehogy már azon rugózzunk, …miért nem kap 10 millát a közösből”

  A saját szalmabábotok ellen harcoltok -val együtt. Senki nem mondta, hogy kapjanak “10 millát a közösből,” az ellenkezőjét mondja itt mindenki.

 • Bálint
  Szerintem abban sokat egyetértünk, hogy az egy jó dolog, hogy a kormány a családosokat támogassa és törekedjen arra, hogy nagyon sok embernek munkája legyen. A második pont nagyjából teljesül, bár a közmunka meg a külföldiek beleszámítása árnyalhatja a képet.

  Az első pont azonban egyáltalán nem teljesül. Az egyedüli értelmes támogatás az adójóváírás, mert az nem generál közvetlenül áremelkedést.
  Már számos esetben leírták, hogy azok, akik örülnek, hogy kaptak 10 milliót a CSOK-ra, konkrétan egy forinttal nincsenek előrébb. Mivel ugyanannyival többe kerül minden a nagyvárosokban, ahol az emberek zöme él és igénybe veszi a CSOK-ot. Szóval, ami Szigetszentmiklóson 2015-ben 22M volt, 2017-ben 30M-ért tudtuk megvenni, az most 40M körül van. KB mindenki CSOK-kal van az utcában rajtunk kívül. Kérdem én, volt értelme a CSOK-nak? A többiek a pénzükön vannak, nekünk +10M hitelt Kellett felvenni

 • businesspower
  kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/novak-katalin/vagyonnyilatkozat
 • Bálint
  Hogy fog tudni lakást venni az újabb generáció? 30-50M-ós hitelek lesznek 30+ évre (talán vannak is?) Már CSOK mellé és ugyanúgy hitelt vesznek fel a Zemberek. És ha majd valaki 10 év múlva kivezeti a CSOK-ot, minden dől.
  Még ott lesz a 15-30M-os hitel a 50 millásan vett házon, csak lehet, hogy 30-at fog érni, vagy ne adj isten, nem fogja fedezni a ház a hitelt.
 • random okos
  én_is_akarok_kommentelni
  Te egy igazi önző vagy, és ezt emberi szeretetből mondom.
  Remélem nem moderálnak ki, hisz közérdekű.
 • Arni
  Kedves Kiszámoló,

  szeretem a cikkeidet olvasni, mert tanulságosak. A mostanihoz annyit kommentálnék, hogy azok akik itthon 30 és 60 millióért nem tudnak vásárolni ingatlant és kimennek külföldre dolgozni, azok ott SEM fognak tudni vásárolni ingatlant. Továbbá, minden elölről kell kezdjen, és nagyon nagyon lentről, amibe persze sokan nem gondolnak bele és előbb utóbb visszatérnek.

 • Werner
  Félig-meddig komolyan írom: nekem egyik ágon már a dédapám is a keresztény középosztály tagja volt, a másik ágon viszont parasztcsalád gyorsan emelkedő tagjai az ősök. És a tapasztalat: az emelkedés problémákat okoz, stresszt, nehézségeket. Mindenkinek abban a rétegben jó, ahol a nagyszülei is éltek. Az úriember nem attól úriember, hogy tanult vagy sok pénze van, hanem attól, hogy a nagyapja is úriember volt.
 • csaj
  Kiszámoló, bocsánat a feltételezésért, de az jutott eszembe már a cikk elején, hogy vajon ez egy ellenzéki szervezet fizetett hirdetése, vagy ennyire előtörtek saját politikai nézeteid a cikk ürügyén? (Pedig istenbizony szerettem volna függetlennek, szakmainak látni, ahogy azt itt megszoktam.)

  Azért gondolom így, mert csak a rosszat emeled ki, a sok ismeretlen peremfeltételt is úgy veszed fel, hogy az minél kedvezőtlenebb eredményre vezessen. Aztán belekeversz olyan demagógiákat, mint a “családoktól veszi el” és az “itthon nem lehet megélni, muszáj külföldre vándorolni”.

  Úgy érzem, a cikk érzelemvadász, minden szakmaiságot nélkülöz.

  Csalódás itt ilyeneket olvasni.

 • Gary
  @en_is_akarok_kommentelni :
  Most őszintén, szerinted Te most tényleg meglátod az intézkedésben az igazságosságot, vagy csak annak örülsz, hogy Neked jó? (Még ha a közvetett hatásokkal közel se annyira, amennyire elsőre tűnne.)
  Szerintem most éppen azzal büszkélkedsz, hogy kaptál egy óriási zsák krumplit és ezért eladod a szavazatodat, miközben lenézed a ténylegesen rászoruló + tudatlan honfitársadat, aki egy jóval kisebb zsákért teszi ugyanezt.
  Félreértés ne essék, annyira engem se hat meg ezeknek az embereknek a sorsa, hogy adjak nekik (nem szép dolog, de így van). Viszont undorodok ettől az inverz Robin Hood-dologtól, vegyünk el a szegényektől, hogy több legyen a gazdagoknak, ezt ünnepelni végképp nem tudnám.
  Egyfelől ha a levonásokat sokallod, a kiadásokat is sokallnod kellene, úgy lenne következetes. Másrészt lásd be, nagyobb változás lenne egy tűzoltónak +10k nettó, mint Neked -50.
 • Copywriter
  Egyetlen nagy problémám van a magyar emberekkel, ez jól látszik az itt kommentelőkön is. Mindenki elfelejti, hogy az állam nem végtelen mennyiségű pénzt tud nyomtatni, hanem amennyit beszed, azt osztja vissza. Ha most ez a sok támogatás ki lesz szórva, akkor vagy több adót és járulékot fizetünk majd be, vagy még kevesebb jut oktatásra és egészségügyre. És erre nem az a válasz, hogy én úgyis külön tanárhoz járatom a gyereket, meg magánorvoshoz járok a fájós lábammal, mert amikor nagyon komoly a baj, azt csak az állami kórházban fogják megműteni. Majd amikor a háziorvos sajnálkozva közli, hogy szerinte rákos vagy, de addig nincs kemó meg semmilyen kezelés, míg meg nem erősítik. És 3 hónappal későbbre kapsz időpontot, addig meg a rákos sejtek szabadon növekednek a testedben. És ez még csak egy példa, az oktatás lemaradása hasonlóan káros a gyereknek, csak 20 év múlva érezzük meg.
 • Daydreamer
  , le a kalappal nagyon jók a hozzászólások. Sajnos sokan nem értik mit akar Kiszámoló mondani.

  “Gondolkodni nehéz, ezért leginkább ítélkezünk.”