Brókercégtől Wise-ra utalás

Bálint futott bele abba a problémába, hogy a brókercége megtagadta, hogy a Wise-nál lévő számlájára utalja ki az összeget.

Az indoklás az volt, hogy a 284/2001. Kormány rendelet 15. § (2) bekezdése csak hitelintézetnél vezetett számlára engedi a kiutalást, a Wise pedig nem hitelintézet, csak pénzügyi szolgáltató.

Jó ezt tudni, ha te is hasonló módon szeretted volna kiutalni a pénzt.

Köszönjük Bálintnak az infót.

Share

37 hozzászólás

 • Gazpacho
  Fordítva sem mindig működik. Wise-ból erste netbroker deviza számlára utalni nem lehet (de pl. kbc és random capital deviza számlára lehet, csak az erste van blokkolva)
 • mutyilufi
  Azt lehet tudni hogy ez melyik brókercég? Ez így elég szívatás, ha dollárt meg eurót akarsz kiutalni. Most ezért komolyan 2 deviza számla kell?? Esetleg van neobankos alternatíva?
 • FoxiMaxi
  Én a Revolut számlámra próbáltam utalni az egyik piacvezető brókercégtől. 2 hétig ültek a pénzen, majd mikor rákérdeztem azt mondták, hogy az utalás hibaüzenettel visszaérkezett. Pedig előtte kértek egy számlakivonatot, tehát minden, az átutaláshoz szükséges adat náluk volt. (Ugye erre a törvényre ebben az esetben nem hivatkozhattak, hiszen a Revolut most már bank.) A számlámra csak azután írták vissza az összeget, miután ezt külön kértem emailben…

  Ahogy kijön az IB a tbsz számlákkal átfogok menni hozzájuk. Bár a legutóbbi fejlemények tükrében sajnos meglehetősen kétséges, hogy valaha úgy fognak dönteni, hogy megéri nekik tbsz számlákat vezetni ezen a vidéken…

 • Pista
  Én a héten utaltam Wise USD számlára Tastyworks accountról, minden rendben volt, megjött a pénz.
 • Brókerszámla
  Brókerszámlára hogyan kell pénzt beutalni? Valami fizetési megbízásról/kérelemről hadovál az olda, de nem teljesen világos a procedúra
 • sirko
  Ellenben éppen e hónapban utaltam a MÁK-számlámról a Wise-számlámra eurót gond nélkül.
 • Elégedetlenke
  Ez a KBC volt. Az én wise-os számlám is kitörölték ezzel az üzenettel.
 • Alfa
  Nyitni kell Szlovákiában deviza számlát. Az IBKR mellé. Ahonnan bármikor egy mozdulattal ki lehet rakni a pénzt Tastyworks-re. Mert a Madách téren lévő IBKR-ben sem bízom meg teljesen.
  Mert magyar számlán az tartson pénzt, akinek két anyja van és az egyiket Mészáros Lőrincnek hívják…
 • Hopp Júlia
  Engem a Revolut húzott le: kp felvételt próbáltam külföldön ATMből de amikor kiírta hogy mennyibe kerül, töröltem a tranzakciót, mentem egy következőhöz. Ott ugyanez, továbbmentem a következőhöz. Közben a Revolut úgy számolt hogy amikor elértem a limitemet elkezdte terhelni a 2%kp felvételi díjat a következőnél annak ellenére hogy a megelőző tranzakciók nem valósultak meg. Chat roboton még nem jutottam túl, várakoztatnak (gondolom végtelenig) Bármi praktika ügyfélszolgálathoz? Köszi
 • Érdeklődő
  alapján brókercégről MÁK számlára kimehet au EUR v USD, ahonnan meg mehet a Wise-ra. Ez működhet szerintetek? Vagy MÁK-ra bemenő pénzt kiutalás előtt be kell fektetni?
 • Meri
  Pista: “Én a héten utaltam Wise USD számlára Tastyworks accountról, minden rendben volt, megjött a pénz.”

  Wise -> Tastyworks ill. Tastyworks -> Wise utalásokra mekkora díjat számolnak fel?

 • usespanner
  Brókerszámla,
  Az ég világon senki nem tud neked segíteni, ha nem írod le, hogy
  1) melyik brókernél van számlád
  2) forintot vagy devizát akarnál utalni.
  3) TBSZ-re vagy normál számlára

  Miklós,
  Köszi az infót, mostanában sokasodnak a viharfelhők, de legalább felkészülök rájuk, ha tudom, hogy gebasz lesz.

 • pelydzs
  Wise helyett Revolut.

  A Randomnak már bebizonyítottam, hogy a Revolut hitel/pénzintézetnek minősül, így simán felvitték az ottani EUR/USD számlámat.

  Ebbe a KBS sem köthet bele.

 • fudosin
  Én nagy lelkesen veszem az EUR államkötvényt a kincstárnál bankkártyás EUR befizetéssel. Nagyon szépen működik a dolog, de ha ki akarom venni a pénzt azt vajon hogy tudom? Ha jól látom, forint számlára nem enged EUR-t kiutalni. Kell nyissak egy EUR számlát magyar banknál, vagy mehet máshová is? A cikk alapján Wise-re nem.
  Ti mit tudtok? Köszi!
 • Béla
  én Revolut EUR számlára utalok a kincstártól. Megnyitás, fenntartás, utalás ingyen van, váltás meg fényévekkel jobb, int egy magyar banknál. Utána Revo kártyáról költök.
 • Blicc
  írd be a chatbe a botnak, hogy “take me to an agent” és rögtön beszélhetsz valakivel 🙂
 • imim
  A fent említett levelet én is megkaptam. KBC-ről van szó.
  Ezután rákérdeztem ügyfélszolgálaton. Válaszuk:
  “A REVOLUT felé tud utalási megbízást benyújtani a jövőben is.

  Üdvözlettel,
  A KBC Securities ügyfélszolgálata”

 • Belavoltam
  A MAK az miert “broker” ceg, hogy wise szamlara ne lehessen?
 • Belavoltam
  Javasoljatok megbizhato broker szamlat alacsony koltsegekkel. plz.
 • Alfa
  : kinek mi a megbízható …
  Van akinek az, ha van banki háttere. Engem ettől kiráz a hideg (nem a megbízhatóság, hanem a bénaságuk miatt).
  Van akinek az, ha tud németül/magyarul/angolul az ügyfélszolgálat (kívánt nyelv aláhúzandó)
  Van akinek az, ha külföldön van a számla.
  Van akinek az, ha van rá SIPC betétbiztosítás USD 500K erejéig.
  Függ attól is hogy mennyi pénzed van. Más miatt kell aggódni.
  1-2 millió esetén halál felesleges azon aggódni hogy ellopja a bróker. Majd kártalnítanak. Legyen olcsó aztán kész.
  10-20 milliónál talán elég védelem a magyar kormányzat hülyesége ellen ha külföldi cégnél tartod, de itthon (IKBR, Erste, mitomén)
  40-50 millió felett szerintem őrültség Magyarországon tartani a pénzt, sőt USA brókereket néznék a SIPC miatt.
  brokerchooser.com/
  Mondhatja valaki hogy TBSZ. Őket emlékeztetném az lakástakarékpénztárak vagy a KATA-s adózók sorsára…
 • Lui
  Revolutra hogy utalsz? IBAN számra? Ha jól tudom nincs magyarországi pénzforgalmi számlaszám..
 • Meh
  Igen, IBAN-ra, ami ugyanaz, mint a magyar számlaszám, csak az elejéhez hozzá van adva a bank kódja is. MÁK-ből Wise-ra is megy.

  USA brókerrel TBSZ nélkül most 15,5% osztalék szochót + 15% árfolyamnyereségadót buksz el pluszban. Ha a kettős adózást kizáró egyezmény megszűnik, akkor ez felmegy 35,5% osztalék szochó és adó + 15% árfolyamnyereség plusz bukóra a TBSZ-hez képest. Nem könnyű, de megoldják, hogy külföldön is rosszul járj.

 • Brókerszámla

  1) Interactive Brokersnél van számlám
  2) USD alapú
  3) Normál számla

 • Hopp Júlia
  Bő két órát chateltem a Revoluttal, több ügyintéző váltással és sok várakoztatással, de végülis visszaadták a jogtalanul levont összegeket. Írom ezt tapasztaltmegosztásból hogy döcögősen ugyan de működik ügyfélszolgálat és lehet érvényesülni.

  S ilyenkor merül fel az emberben, hogy olcsóbb annyival a Revolut, hogy ez megérje? 🙂

 • naa
  Brokerszamla, ez elég alap, belépsz, Deposit/Withdrawal, aztán kiválasztod, milyen devizát akarsz beutalni, megkapod az utaláshoz szükséges számlaszámot és hogy mit írj a közleménybe.

  IB-re pl. Wise-ról perceken belül ott van a pénz.

 • Panic

  Nem olcsóbb sajnos annyival, de én is belefutottam, hogy Erste netbroker vicces árfolyamon vált, Wise-ról 1 utalás ment át, azóta letiltva, Revolut meg (még) simán megy, pedig egész addig nem is volt Revolut accountom részben épp az itt olvasott kritikák miatt… De a szükség nagy úr.

 • Alfa
  “USA brókerrel TBSZ nélkül most 15,5% osztalék szochót + 15% árfolyamnyereségadót buksz el pluszban. ”
  Ez hülyeség, még nem lépett hatályba, ne írj ilyeneket. Legalább kiszamolo cikkét olvasd el a témában…
 • Szegedi Dorina
  Kincstárból eurót (persze forintot is) símán kiutalnak wise-os euros (forintnál forintos) számlára.
 • Meh
  Miért, szerinted mennyi osztalék szochót és mennyi árfolyamnyereségadót kell egy USA tőzsdén jegyzett részvény után fizetned MOST, ameddig létezik az adóegyezmény, ha egy USA brókernél tartod és mennyit, ha TBSZ-en? Ha az adóegyezménynek vége lesz, akkor csak tovább nő a különbség. Bónusz adózási csoda, hogy ha 5%-ot buksz USD-ben, de a HUF gyengül közben 10%-ot, akkor TBSZ nélkül adóznod kell a 4,5% nem létező nyereséged után, mert akkor is HUF-ban kell bevallanod, ha soha nem volt HUF-od
 • V
  “40-50 millió felett szerintem őrültség Magyarországon tartani a pénzt, sőt USA brókereket néznék a SIPC miatt”

  a SIPC jo dolog de arra figyelj hogy $60k felett ha elhalalozik a tulajdonos akkor van ilyen “orokosodesi ado”. Keress ra hogy “estate tax” aztan gondold vegig, lehet megsem a US szamla a legjobb

 • Hopp Júlia

  Sajnos még így is megéri a Revolut, számtanilag. Teszem hozzá, hogy arra a számomra legnehezebb kérdésre hogy mennyit ér pénzben az életidőm egy órája eddig még nem sikerült választ találnom..
 • Alfa
  : A szocho érdekeltelen, egyéb jövedelmek miatt bőven a plafon felett vagyok, tehát semmit sem fizetek osztalék után.
  TBSZ-en is van valamennyi pénzem, de nem őrültem meg, hogy egy rablóbanda által irányított országban tartani az összes pénzem. Lásd LTP, KATA.
  Amúgy arra kiváncsi lennék, ha pl. egy Degiro-s számlán van Vanguard ETF-em, akkor hogyan vonatkozna rám ez a kettős adózás? Az ETF-ben lévő amerikai eszközelemeken keletkező nyeresség adóját levonja majd a valahol EU-ban bejegyzett brókercég, mert én magyar állampolgár vagyok? Életszerű, hogyne.
  ” ha 5%-ot buksz USD-ben, de a HUF gyengül közben 10%-ot, akkor TBSZ nélkül adóznod kell a 4,5% nem létező nyereséged után” Mit buknék USD-ben, ha hosszú távon tartok osztalékrészvényt? Pont ahogy írtad, nem létezik “nyerességem”. Az osztalékra még nincs kettős adózás.
  Tartsd nyugodtan TBSZ-en a pénzed, te dolgod.
 • Alfa
  :
  osztalekportfolio.com/blog/2019/10/17/vilagvege_orokles_es_egy_kifejezetten_kenyes_kerdes
  Nem fogok beszarni egy be nem szedett adótól.
 • Meh
  Abban igazad van, hogy ha van elég szochó-köteles bevételed máshonnan is, akkor az nem számít. Abban is, hogy a biztonság miatt érdemes országok között diverzifikálni, de ennek bizony költsége van, és könnyen elképzelhető, hogy ez nőni fog.
  A többiben viszont nincs igazad. Miért ne bukhatnál a sok közül valamelyik részvényen? De tegyük fel, hogy nem buksz, hanem nyersz 10%-ot USD-ben, a HUF közben ugyanúgy gyengül 10%-ot. TBSZ nélkül itt 21% hozam után fizeted az adót, nem 10% után. Hiába indultál USD-vel, érkeztél USD-be, és soha nem volt HUF-od, USD-ben mérve a ma érvényes szabályok szerint mégis 28% adót fizetsz a NAV-nak, TBSZ-en meg 0%-ot.
  Ha a Vanguard ETF-ed USA tőzsdére van bevezetve, és nem lenne kettős adózásról szóló egyezmény, simán levonnák a 30%-ot. Most sem hasraütéssel vonják a 15%-ot, hanem az adóegyezmény alapján. Ha EU tőzsdére bevezetett UCITS vezió, akkor nem.
 • PETIaYETI
  Köszi az infót – HUF kiutalással MÁK-ból nincs tapasztalatod? Sok cikket visszaolvastam WISE kapcsán de az nem tiszta, hogy a magán (tehát nem céges) számlát elfogadják -e HUF számlának. Pl. MÁK.
 • Alfa
  @Meh: a jelenleg hatályos törvények alapján milyen 28%? Legutoljára 15%-ot vontak le, osztalékra, csaxólok.
  Egyelőre semmilyen 28 vagy 30% miatt nem aggódom, később lép hatályba egy esetleges változás, olvad már el a cikket alább…
  De ha lesz ilyen, akkor megoldom, csinálok egy ciprusi céget, majd az kereskedik. Vagy elköltözöm a vérbe ebből a banánköztársaságból.
  A TBSZ mellett meg hiába kampányolsz, a maffia enyves mancsa közelében nem tartunk komoly mennyiségű pénzt.
 • Meh
  Eszemben sincs kampányolni bármi mellett. Mindenki azt csinál, amit akar. Arra hívtam fel a figyelmet, hogy a plusz biztonságnak jelentős plusz költsége van most is, és a jövőben ez nőhet. Nem biztos, hogy te fel akarod fogni, de másnak lehet hasznos: ha kapsz 100 USD osztalékot, jelenleg 15%-ot fizetsz belőle. TBSZ-en is, mert nem a NAV-nak fizeted. Ha viszont 1000 USD-ért veszel részvényt, kötvényt, ETF-et, bármit, majd 1100 USD-ért eladod és közben az USD árfolyama 363-ról 400 HUF-ra nő, akkor a jelenleg hatályos törvények szerint az árfolyamnyereséged nem 100 USD, hanem 1100*400-1000*363=77000 HUF. Ennek a 15%-át kell adóznod, ami 11550 HUF, azaz 11550/400=28,88 USD. 100 USD-t nyertél, 28,88 USD-t adóztál. Az szerinted hány %? Ha az elmúlt 1 évet nézed, akkor az USD 300-ról ment 400-ra, így 52,5 USD adót fizetsz a 100 USD árfolyamnyereségre TBSZ nélkül. Na az hány %?