Zuhan az infláció, mint a kő

A vártnál kisebb lett az infláció májusban, mindössze szerény 21,5%-ot romlott a pénzünk egy év alatt. (Tavaly májusban 10,7% volt az infláció, így két év távlatában 34,5% lett az infláció, ennyivel kell többet fizetned átlagosan ugyanazért.)

Uniós módszertan szerint 21,9% lett az infláció, a maginfláció 22,8%.

A kormány a 2023-as költségvetésnél még 5,2%-os inflációval számolt, ezt idén tavasszal 15%-ra módosították, ennek elérése nem lehetetlen, de nagyot kell zuhanni az inflációnak, hogy ez megvalósulhasson éves szinten. (Hiszen lassan az év fele eltelt és az infláció 21,5-25,7% között mozgott eddig.)

2022 szeptembere óta 20% felett van az infláció Magyarországon.

Share

171 hozzászólás

 • Cirmos

  Hasonló a sztorim nekem is. Év elején az akkori cégem benyögte, hogy törekednek(!) a két számjegyű emelésre áprilisban (mindig áprilisban van az éves egyszeri emelés). A “szuper” új főnök miatt menekülni kezdtek a mérnökök, egyre több lett a melóm, senki nem volt elég jó neki az a pozíciók feltöltésére…40%kal keresek többet az új
  cégemnél most. Ja és megtudtam, hogy ott az emelés 10% lett mindenkinek egységesen.
 • Árcsöki
  Vki kérdezte mi lett olcsóbb? Én építőanyag példát tudok konkrétan. Tavaly kb nyár elején vásároltunk fűrészárut, tetőhöz, nem volt sürgős egyáltalán csak megrémültünk attól ahogy hirtelen elszálltak az árak: 215.000huf/m3 áron. Most, ugyanez, ugyanott 145.000 huf/m3
 • inkognito
  nem egeszen ugy van ahogy latod. Pl egy nagy sved IT multi (nincs a fent emlitett listan) most kuld el vilagszinten 8500 embert amibol 1400 a hazai sved allomanybol kerul ki. Sajnos azt tapasztaljuk hogy mennek el folyamatosan a magasan kepzett vezeto fejlesztok is. Ami viszont a ceg javara legyen irva, hogy nagyon skandinav hozzaallassal epitik le az embereket, egyelore onkentes alapon megy a dolog es lelepesi penzkent fel evnyi bert meg kifizetnek.
  Egyebkent a fizuemelesek meg messze nem voltak inflacio kovetoek, atlag 5-7%…
 • McLean
  Zoli85
  Hasonlóban vagyok.
  A portfólióm 25%-a Euro készpénzben van.
  Ez fog a leggyorsabban és legnagyobb százalékkal felugrani, akkor is ha 400-nál vetted. Hamar lesz az 430. Ráadásul vésztartalék minden eshetőségre.
 • Addam
  @valosag_propaganda_helyett

  Nem kell vele foglalkozni, oikofóbiás. Ha emelkedne az infláció, akkor az lenne a baj..

  Gratulálok. Arra vigyázz, soha nézz fel, s akkor soha nem fogják összezavarni a tények a kis meggyőződésedet. Téged nem zavar a huszonszázalékos infláció, a költségvetés hiánya, az államadósság mértéke, a kamat, amit kénytelen az ország fizetni, hogy valaki kölcsönadjon, hogy ne 500 forint legyen az euró és így tovább.

  Így kell egyszerűen élni, ha a tények nem zavarnak, akkor jól elvagy a kis buborékban. Majd egyszer rád rúgja az ajtót a valóság, de addig nem kell vele törődnöd. Addig örülj annak, hogy csak 2x% az infláció és nem 80.

 • Belavoltam
  Allandoan elojon ez a kiraknak az EU-bol panikolas. A teny ezzel ellentetben az, hogy az EU-ban nincs mechanizmus egy tagorszag kiebrudalasara. Sajat elszantabol persze donthet ugy egy tagallam, hogy viszlat, de a brexit ota ez meg a legostobabbaknak is nyilvanvalo, hogy mekkora ontokonszuras. Ezert o1g es korei csak szavakban pedzegetik a kilepest, de ugye tudjuk, hogy nem azt kell nezni, amit mond, hanem amit csinal.
 • jani129
  Hamarabb elfogadok sok inflációt, mint, hogy a gyerekemet/unokaöcsémet/unokahúgomat a tudtom és engedélyem nélkül átoperálják ellenkező neművé. (A műtét sterilizálást jelent a gyakorlatban).
  Mennyi infláció lenne rosszabb, mint, ha besoroznának engem, hogy menjek az oroszok ellen a frontra? Nincs ilyen szám!
  Azt sem szeretném, hogy a játszótéren 3éveseket késeljen meg egy kötelező kvótás migráns. Ezek vannak napirenden a Sorosisták által vezetett helyeken. Az infláció elszegényedés. Inkább az. Amíg van munkám, túl fogom élni.

  A piac azt árazza, hogy nehéz lesz együttműködni a környezetünkben vezető pozíciót betöltőkkel. A fenti okok miatt.

  Ha fideszes trollnak nevezel, megtiszteltetésnek veszem.

 • Atya ég…
  @sandor_xy
  Az “i” betűnél keresd a szótárban.
  Meg vizsgáltasd ki magad, hogy nincs-e véletlenül enyhe autizmusod, vagy valami.
 • lekváros_kenyér

  Érden van az akkori céged?

  Még senki se reklamált, hogy a szövegben a májusi inflációról van szó, az ábrán pedig az áprilisi szerepel 🙂
  Bár mikor kerestem még nem volt ilyen “szép” ábra a májusiról.

 • usespanner
  “A portfólióm 25%-a Euro készpénzben van. Hamar lesz az 430.”

  EUR készpénzt tartani olyan, mint amikor veszel egy lakást, és nem adod ki.

  Ha biztos vagy benne, hogy az EUR erősödni fog, akkor fektess be európai részvénybe.

  (Különben ha 1 év alatt 400 felett lesz az euro, akkor se biztos, hogy egy fityinget is nyersz vele, mert infláció Európában is van.)

 • GABOR8
  @Mákony: mindig is tudtam, hog Teréz anya 2 a kiszamolo blogon is jár. Es lass csodát meg is jelent személyesen nekem.
  Meg is kaptam a szent igét. Csodálatos embertől, csodálatos útmutatás.
  Jah nem… :X
 • folti

  A nagy tech cégektol nem csak IT embereket küldtek el, hanem mást is (moderátor, jogászok és társaik), másrészt az hogy világviszonylatban, főleg USAban milyen és mennyi embert küldtek el a nagyok, az nem jelenti azt, hogy Magyarországon a folyamatos kivándorlás miatt nem volt bizonyos szakikból hiány. Legalábbis az olyanokból, akik értenek is hozzá, és dolgozni is akarnak.

  Illetve a nagy techorások felfuvódása COVID alatt azt is jelentette, hogy azért rengeteg hely volt betöltetlen másod- és harmadvonalbeli cégeknél.

 • Szabolcs
  Jasminite
  2023-06-09 at 10:56

  Nem előrelátó és kedves dolog, hogy Te ennyit kapsz, miközben 0-5-öt intézél a beosztottjaidnak. Pedig elvileg belőlük élsz, szóval kicsit kaparj nekik is ki, mert majd nem lesz kit cseszegetned…

 • Zoli85

  Örülnék is meg nem is. Nálam teljesen véletlenül alakult úgy hogy fele -fele az euró-forintom..euróhoz sose nyúltam max nyaraláskor., felgyűlt. Viszont most zavar hogy a pmáp ennyivel jobban kamatozik. Mivel felújítunk minden forintnak lenne helye.. viszont nincs garancia az árfolyamváltozásra. Azért a 430as euró az nagyon durva lenne megint.. mindamellett akkor vmennyit biztos beváltanék. Csak ódzkodok most már az állampapirtól.. plusz az új eurós papír 2,9én tud a pmáp 16százalékával szemben. Kérdés hogy hol a határ amikor mindenképp megéri inkább átváltani…

 • RIDER
  Az elmúlt évek infláció ugrása – különösen itthon – sokkszerű volt. Fognak majd születni erről egyetemi tanulmányok, és doktori értekezések. Az alapanyag árak és nyersamyagárak hirtelen ferlrobbanása karöltve azzal, hogy nagyon komoly többlet elkölthető jövedelem/megtakarítas keletkezett illetve maradt a lakosságnál, azt is eredmenyezte, hogy a cégek szinte szabadon árazhattak át, a keresletet legalabbis jó ideig ez nem vetette vissza. Sőt az ellátási láncok valós megbomlását sok alapanysg vagy termék esetén mesterségesen visszatartott kínálat tetetézte, így felverve az árakat és növelve a profit rátákat. Ennek a kívételes sokknak lassan vége, normalizálódás jön, szinte minden téren Az input költségek közül a munkaerőköltség tud makacsabbul beragadni, főlént ha munkaerőhiány figyelheto meg, de recesszió esetén ott is benne van a mérséklődés, ha nem is az egyen szintjén, elbocsátások miat
 • RIDER
  …miatt nemzetgazdasági szinten mindenkeppen.
  Covid utani ellátási lánc problémák oldódtak, tengeri szállítási díjak töredékére estek ( a természetes mellett ebben is volt mesterséges elem).
  Az europai energiaárakat a valós válság okhoz képest is nagyságrendekkel feljebb sikerült pumpálni, utólag visszanézve tartom a nézetet, hogy a tőzsdei gáz ár alakulás, és a részbsn arra épülő villamosenerga ár mozgása, léptéke az évszázad atb@szása volt ( ezt tetézte itthon egy nagyon csúnyán/pechesen sikerült árrögzítes). Mindegy is utólag,, lényeg, hogy így a csúcshoz kepest tizedere esett.gázár mellett sok input tetel ára csökkenni fog. Usdhuf jó 100 forinttal van lejjebb a tetőtől., eurhuf 60-nal. Ezeket sem adják oda persze az importőrök, legalábbis nem azonnal, de recesszióban, verseny mellett atvsorognsk az árakba majd.
 • RIDER
  Műtrágya ára meredeken csökken, idővel élelmiszerárak is mérséklődnek majd (nem a drágulás üteme, hanem a konkrét áruk megy lejjebb. (Műtrágya gyártók tavalyi gigamega marzsa nagyot csökken, nem véletlenül esik vissza az árfolyama néhánynak épp.). Pékáruk ára, ha gabonaár ok, és mellé az energia (gáz vagy villamos) csökken, mérséklődhet, hiszen ha versemy vam meg csökkenő kiskerforgalom, akkor a nagy keletkező marzsot nem tiudják fenntartani . Kiragadott pelda, de raktárkészletek halmozódnak kerékpároknál, fiz kepes kereslet mérséklődik, covid alatt után tetszőleges árképzéssel is elkepesztő pörgés volt, most olcsobb szállítasi díjak, és csökkent árérzékenyebb kereslet mellett árcsökkentés időszaka jön, ahogy hallom.
  Tehát pénzhiány miatt kereslet sokmindenben csökken, alapvető input árak visszamentek, az árakban is lesz normalizálódas a tébolyda utan.
 • RIDER
  Ja és mégegy: az iparban sok szereplő a transzparencia és az elfogsadatóság miatt indexálta a partnerei felé az árképzését, így tudták kezelni a csapdosó energiaárakat (hosszu szerződéseket nem lehetett kötni) illetve a kiszámíthatatlan es akadozó alapanyag beszerzéseket (amiknel szintén eléggé vad árazások voltak a hiányok miatt).
  Ha input árak lejjebb, az indexált árképzés is lejjebb. Így lehet majd látni hó/ hó vagy negyedév/negyedév alapon ár csökkenéseket alindexekben.
 • Zoliahegyrol
  Mc lean eur kpra reagalva… mikor 420korul
  Volt az eur s mindenki panikolva allt sorba a penzvaltonal engem neztek a legnagyobb okornek h eurt eladok. A ft azonnal ment dkjba – azota kamatozott 7szazalekot. Azaz akkor aki 420ert vett 1eurt ma visszavaltva van 50ft vesztesege. Hozza kepest nekem van 24ft nyeresegem maskent fogalmazva neki van ma 1euroja /370 forintja nekem meg 450forintom/1.2 eurom. Persze ma 368nal mas a helyzet, de akkor se parnacihaban erdemes a penzt tartani. Keresni kell valamit ahol kamatozik 😉
 • Hal
  @Én is
  “Azért fizeti ki az állam, hogy amit elcseszett, részben kompenzálja, ne romoljon annyit a megtakarításod reál értéke.”

  Pontosabban, amit a politikusok elcsesztek, amiatt az adófizetőkkel fizettetnek több kamatot, hogy ne legyen még rosszabb a helyzet.
  Ezt az “állam fizeti” kifejezést kerülni kéne, ezzel mindig a kormányon lévők dobálóznak, hogy Marika néni azt higyje, hogy állambácsi milyen rendes.
  Miközben az adófizetők fizetnek mindent.

 • Hal

  “Ami viszont a ceg javara legyen irva, hogy nagyon skandinav hozzaallassal epitik le az embereket, egyelore onkentes alapon megy a dolog es lelepesi penzkent fel evnyi bert meg kifizetnek.”

  Ez így jól hangzik, de kicsit árnyalnám.
  Magyarországi szabályként leépítésnél 1 hónap tájékoztatási idő+felmondási idő+végkielégítést kell fizetni.
  Ha 5 éve vagy a cégnél, a végkielégítés 2 hónapnyi bér, szóval ha a felmondási időd is mondjuk 2 hónap, akkor ott vagy, hogy 5 hónapot kapsz leépítésnél, ami majdnem a skandinávi fél évnyi.
  Az pedig, hogy önkéntes alapú, csak HR munkát spórol.

  De ezt tudván is, inkább a skandit választanám ahelyett, ami nálunk volt/és még talán lesz…

 • BlaZember
  És az a durva, hogy nem hogy a felsorolt nonszensz baromságok egyikét, de az összeset tényként kezeled. Arról mondtak bármit, hogy ezek bármelyike miért lenne jó nekik?

  Nem véletlenül sípol a komplett kormánymédia azért, hogy az RTL-hez került a BL közvetítés. A hazugsággyár elsődleges célcsoportja kikerül a kizárólagos kontrolljuk alól, és vége van az ellenvélemények nélküli álvalóság gyártásának. Legalábbis a lehetőség erre mindenképpen adott, és már ez nagyon veszélyes. A végén még a fotelből sört felböfögő valóságtól elzárt emberek is megláthatják, hogy nyugaton tök máshogy gondolkodnak, mint amit az M1 nyom. Kíváncsi vagyok mi lesz a Rogán propaganda válasza, ha ez megvalósul. Mindenesetre az elmúlt évek legkomolyabb húzása ez szerintem Orbánék ellen.

 • tumpara
  jani129: nem fideszes troll vagy, hanem megtévesztett. Ilyen kinyilatkoztatások előtt érdemes lenne elmélyedni abban, hogy hány nemváltó operáció van az országban/világban, és ezeket eleve milyen több éves (!), nagyon szigorú protokoll előzi meg, hogy bőven legyen ideje döntenie/meggondolnia magát az embernek (mert nem érdekvezérelt politikusok, hanem szakemberek dolgozták ki a rendszert); hogy a NATO hogy is működik, hogy 10x akkora, és 2-3x fejlettebb mint az orosz hadsereg, és van-e értelme a több éven keresztül kiképzett zsoldoshadseregünkbe behívni fiainkat, úgy képzetlenségük, mint elenyésző számosságuk okán; és hogy egy magyar kevesebbet késel-e, mint egy kvótás migráns, merthogy bűnözni a magyarok is tudnak ám. Az infláció meg valóság mindenhol a világon. És mi mégis a 2-3x nagyobb rekordinflációt fizetjük. Jó választást!
 • df1800

  Az is tankönyvi eset, hogy milyen vérprofin fel volt építve tavaly a HUF elleni kommunikáció (hangulatkeltés), amelyhez a “legkiválóbb” hazai szakértők és intézmények tudatosan asszisztáltak (gerjesztés).
  Ebben a “szakmában” a leghatékonyabb dezinformátorok akasztják le a legnagyobb lóvét, a jelenlegi helyzetben sem várható más, úgyhogy aki arra vár, hogy majd a szakértők jól megmondják, hogy most majd merre megy az usdhuf vagy az eurhuf, az csalódni fog.
 • untermensch4
  “Mennyi infláció lenne rosszabb, mint, ha besoroznának engem, hogy menjek az oroszok ellen a frontra? Nincs ilyen szám!”
  Igen, ezért jó ötlet Ukrajna támogatása mert így nem túl nagy összegért cserébe az orosz vezetés még azelőtt lelöveti ott a humánerőforrását hogy ránk támadnának.
  Magyarország érdeke hogy közte és Oroszország között legyen valami ami lehetőleg jó nagy.
 • Kiszamolo
  Amikor egy mentálisan beteg ember megkésel valakit, az szomorú. Ha ez a beteg ember bevándorló, az egész magyar pártmédia hörögve továbbítja a hírt. Ha egy beteg német késel végig egy csomó embert a vonaton, abból itthon nem lesz hír valamiért. Ahogy abból se, ha egy mentálisan beteg magyar késeli meg a szomszédját vagy egy ismeretlent az utcán. Ha esetleg cigány volt, akkor lehet, hogy hír lesz, de nem akkora.

  Az ukránokat pont azért támogatja a Nyugat, hogy megállítsák az őrült agresszort még Ukrajnában és ne uniós katonáknak kelljen meghalni az oroszok ellen.

  Szomorú, hogy hány jani129 ül fel ezeknek a hazugságoknak.

 • Zoli85

  Van ötleted hova lehetne berakni? Én csak rosszabbat találtam a Kincstárnál. A váltás szted rossz ötlet most?

 • -nb-
  2023-06-11 at 09:20
  Személyes érintettként visszaárnyalnám (big american company, a svédek valószinűleg kicsikét jobbak):
  alap az ilyen megegyezéses kirugásnál, hogy ami jár, azt szó nélkül megadják, erre jön rá plusszban az, ami:
  – 1-2 hónap “átadás” : annyi az elvárás, hogy legyél ott, ha kellesz, dolgozni nemigen kell
  – plussz néhány hónap (pl. nekem 6, de 2 a minimum), amikor nem kell dogoznod,
  – plussz valahány hónap fizetés, a végkielégítésen felül, 2 a minimum, de lehet jobbat is kapni általában
  – személyreszólóan (nem tudom mennyire általános) plussz annyi pénz, amivel kihúzom (épp most járt le) a nyugdíjig, már a cégen kívűl, saját alkalmazásban, ez nekem kb. plussz 6 havi bér (alapbér csak) + járulékai volt.
  Szóval azért van motiváció a megyegyezésre 😀
  De ez nem a gipszjakab kft.
 • MmM

  Hogyan operálnák át, amikor nincs is egészségügy?

 • jani129
  Ha a kvótás migránsok jók, akkor miért kötelező a betelepítés? Ti vagytok tévedésben.

  Inkább az ukrán haljon, mint a mi fiaink. Ez maga a képmutatás, még büszke is vagy rá. Azonnal le kell állítani minden fegyverszállítást, Zelenszkij pedig kényszerüljön békét kötni, ahogy tud. Azonnal kimerült majd, hogy megoldható.

  Nagyon bíztok az orvostudományban, de a saját gyerekem unokaöcsém unokahúgom nem lesz megoperálva, amíg beleszólásom van.

 • Kiszamolo
  Azért jani, mert a világ sokkal bonyolultabb, mint azt neked a propaganda az agyadba égeti.

  Most sok százezer ember van menekülttáborokban az Unió határországaiban, akikkel valamit csinálni kell.

  Át kell venni őket az olaszoktól, görögöktől, spanyoloktól és szét kell osztani őket.

  Szolidaritás, emberség, uniós kötelezettségek.

  De visszakérdezek: a pakisztáni menekült miért rossz és az indiai meg thai behozott munkás miért jó?

  Amiről a vezéred nagyot hallgat, több tízezer embert már behoztak Ázsiából dolgozni, mert a magyarok már Nyugaton vannak.

  Békét nem lehet kötni egy hódítóval, az nem békét akar, maximum szünetet, hogy újra felépítse a hadseregét.

  Ajánlom figyelmedbe a történelemkönyveket. Lásd: Hitler és Csehország, majd az egész világ. Sztálin és Finnország majd az egész világ. És így tovább.

  De nem etetünk tovább, ha nem baj.

 • QTT

  Ha úgy 10 évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy a Fidesznek sikerül elérnie 2023-ra azt, hogy az ország saccra egyharmada azon rettegjen, hogy a gyerekeit átműtik-e ellenkező neműre, akkor kiröhögöm. És bakker nem vicc… 😀
  Ahogy a rettegő kollégámnak is mondtam (havi 250-280 órát dolgozik másodállással, hogy legyen mit ennie a 3 gyereknek), ne attól félj, hogy a 9 éves Rozika 16 évesen Robika lesz, hanem attól, hogy majd Skype-on integethetsz neki, mert a 0 oktatás/0 eü/normális egzisztencia és élet felépítésére alkalmatlanná vált országból dobbantania kellett.
  Egy hangyányit nagyobb az esély erre, minthogy nemváltó műtétje legyen…

  Amúgy eszméletlenek vagytok. Pont ma az egyik autós fórumon írta valaki, hogy még rosszabbak lesznek az utak, mert az állam stoppolt egy csomó felújítást. Reakció: lassabban kell menni a rossz úton, de legalább nem lesz átműtve a gyerek.

 • QTT
  Én is egyre inkább kezdem azt érezni, amiért már nem egy család dobbantott innen. Hogy nem a megélhetés miatt kell már innen elmenni, hanem olyan szintű elmebaj tört ki, hogy ezt a leggroteszkebb társadalomkritikával rendelkező filmek is csak irigyelnék.
  Régen röhögtünk az Idiocracy című filmen, de odáig még az se jutott el, hogy travikkal nemváltásra kényszerített óvodások. Nem, egyszerűen félelmetes sok embernek az érvrendszere és indokai. Ha legalább azt látnám, hogy ez pillanatnyi elmebaj az arra fogékonyabbak között, de nem. Ez nem múlni, hanem rosszabbodni látszik. Olyan mélységekbe esett a szint, hogy a legelnyomottabb, legelzártabb, legerősebben tudatlanságban tartott időkben sem volt a sötétség ennek a közelében.
  Lassan már nem hiszem el, hogy tényleg ilyen emberek között élek. Lehet jobb lenne valóban dobbantanunk, inkább kergessenek nyugaton a migráncsok, travik és az átműtő.
 • porthosz
  Feleslegesen próbálod oktatni az ilyen jani féléket,nekik nem a propaganda égeti a fejükbe hogy a világ ilyen egyszerű, hanem ők maguk ilyen egyszerű gondolkozásúak (már ha ezt lehet gondolkozásnak hívni).

  A fidesz nagy sikere pont ez, hogy rájött arra hogy az ország teli van 1 bites hülyével, akinek azt is be lehet adni hogy az ég zöld fű meg kék.

  Az ő világképükben a fidesz nem szavazott meg semmilyen szankciót, a fidesz soha nem hozott semmilyen ázsiai vendégmunkást az országba és igy tovább, és ennek az ellenkezőjét akkor sem hinnék el ha maga kádár viktor nyilatkozná ki a tévében.

  Manapság nagy divat rettegni hogy mi lesz velünk az MI korában. Én meg erre azt szoktam mondani hogy sokkal rosszabb nem lehet, mert már a generativ MI is sokkal intelligensebb mint egy átlag magyar szavazópolgár és mégis ez utóbbi dönt egy ország sorsáról…

 • dsadsa
  Ha ennyire nagy gond a migráció, akkor miért engedett szabadon a fidesz ezrével elfogott és elítélt embercsempészeket?

  Az ukránok maguk akarják megvédeni a hazájukat, a fegyverszállítások csak lehetővé teszik nekik, hogy döntsenek. Ha leállítják, akkor nem békét kötnek, hanem legyőzetnek. Az egy teljesen más dolog. Azt pedig nem is választják, hanem történik velük.

  Nem teljesen értem ezt az átoperálós dolgot hogyan működik. A gyerekeket erőszakkal operálják át tömegesen valahol? Vagy mi történik, hogyan operálnák át a te saját gyereked, unokaöcsédet és unokahúgodat? Egyszer csak úgy jön haza az oviból? Vagy hogy történik az ilyen? Kapod a behívót, hogy vinni kell nemváltásra?
  Vagy mi az amitől itt lényegében védenek minket?

 • tumpara
  “Ha a kvótás migránsok jók, akkor miért kötelező a betelepítés? Ti vagytok tévedésben.” – jani129

  Pont a héten egyezett meg az uniós ÖSSZES országa, így a mienk (!) is, hogy ha egy tagország nem akar kvótás migránst fogadni, akkor fejenként 20 ezer eurót fizet annak a tagországnak, amelyik ezt vállalja helyette (igen, ha “biztosra” akarsz menni, alapvetően sokba kerül egy ember asszimilációja). Erről ugye nem szólt az M1? És hogy miért kell ezt közösen csinálni? Mert az unió egy közösség, aminek nem csak előnyeit kell élvezni, hanem a kihívások terén is közösen kell fellépni; így leszünk erősek mindannyian. De ha ezt kell magyarázni, már régen rossz. Tökéletes iskolapélda, többet nem is pazarolok rá.

 • Szabolcs

  nem kéne etetni de azért ezt jogilag tegyük rendbe:
  “Nagyon bíztok az orvostudományban, de a saját gyerekem unokaöcsém unokahúgom nem lesz megoperálva, amíg beleszólásom van.”
  NINCS beleszólásod, ha az unokaücséd/húgod át akarja operáltatni magát ellenkező neművé, vagy csak kasztáltatná magát, vagy yoda fejet akarna. Ebbe nyugodj bele.
  A gyerekedért egy ideig te felelsz valóban, ott beleszólhatsz. De mire a műtétig eljut, addigra már rég kitagadtad “a rohadt eltévelyedett korcsot”, nem? Akkor meg mit érdekel ez téged már? 🙂
  Ha komoly volt a bejegyzésed, akkor menj el vmi barátodhoz, és beszélgess vele, ha már a dokik közelébe e miatt nem mersz menni, pedig rád férne.
  Ha meg trollkodás volt, akkor ügyes: ez már az a szint, amit tényleg nehéz elérni, ez a profizmus és lojalizmus csúcsa 🙂
 • Körtefa

  “Hamarabb elfogadok sok inflációt, mint, hogy a gyerekemet/unokaöcsémet/unokahúgomat a tudtom és engedélyem nélkül átoperálják ellenkező neművé.”

  Én is elfogadnék sok inflációt, ha tényleg ezt kell beáldozni cserében, hogy alacsony inflációért átműtenék a gyerekeket. De hát nem ez a másik választás, ez csak egy elképzelt félelem.

  “Mennyi infláció lenne rosszabb, mint, ha besoroznának engem, hogy menjek az oroszok ellen a frontra?”

  Szintén egyetértünk, én se szeretnék besorozódni emiatt. De erről sem volt szó, ez is elképzelt félelem. A NATO-ból mennyi katona is van most ott kint?

  “Azt sem szeretném, hogy a játszótéren 3éveseket késeljen meg egy kötelező kvótás migráns.”

  Én se, sőt én azt se szeretném, hogy bárki késeljen.

  Ez a bajom, hogy értelmes vitát nem lehet folytatni gazdaságról, egyebekről, mert jön az ellenérv az elképzelt valóságról, arra meg mit lehet mondani?

 • Kiszamolo
  tumpara, az M1-en a 20 ezer euró az nem az átvállalt integráció jogos költsége, hanem büntetés Prüsszeltől, mert a mi Vezérünk nem engedi meg, hogy migráncsország legyünk. Indiai segédmunkás jó, mert azt a Vezér hozatta be, a pakisztáni bevándorló migráncs, mert az Soros.
 • tumpara
  “Manapság nagy divat rettegni hogy mi lesz velünk az MI korában. Én meg erre azt szoktam mondani hogy sokkal rosszabb nem lehet, mert már a generativ MI is sokkal intelligensebb mint egy átlag magyar szavazópolgár és mégis ez utóbbi dönt egy ország sorsáról…” – porthosz

  Ebben az a durva, hogy az MI azt adja válasznak, ami a leggyakrabban előforduló információ, és ha az orbitális blődségek vannak túlsúlyban, ott vagyunk, ahol a part szakad; már persze ha a programozók/alkotók nem nyúlnak bele manuálisan egy-egy témánál, ahogy erre volt is példa rasszal/rasszizmussal kapcsolatos kérdésnél. (Ha egy nagy MI-tudor másként tudja, nyugtasson meg. :))

 • Csinolina

  “Nagyon bíztok az orvostudományban, de a saját gyerekem unokaöcsém unokahúgom nem lesz megoperálva, amíg beleszólásom van”

  Megoperálva? Tehát életmentő beavatkozás is maradjon el inkább? (Értem, hogy mire céloztál nyilván, csak olyan egyszerű vagy, hogy még az átoperálni se jutott eszedbe..)

  Mondjuk pont ha ilyen édesapám lenne, akkor jutna eszembe átoperáltatni magam, hogy új életet kezdhessek, mert ezt a sötétséget a felmenőim között borzasztó szégyennek érezném..

  Na de valami értelmes is: mit gondoltok, lesz egy nagyobb huf kamatvágás, így az állampapírok fele terelés (más befektetések adóemelése) révén?

 • untermensch4
  A menekült, a vendégmunkás és a bevándorló három különböző jogi kategória, akkor is ha egyszerűbb mindet migráncsnak hívni. És nem természeti törvény hanem adott ország jogi szabályozásától függ hogy mennyi idő alatt kaphat állampolgárságot aki oda megy. San Marino esetében ez 80 (azaz nyolcvan) év. Tehát elég lenne így a már háromszoros vészhelyzet közepette egyik nap éjfél előtt kidobni a közlönybe hogy menekültek esetében az állampolgárság X év legális tartózkodás után kérelmezhető. X lehet 80 is, San Marino teljesen eu-kompatibilis jogállam. 🙂
 • Nbazs
  Ideje lenne:
  1: Nem is kiengedni a nyilvánvaló trollkodást
  2: Ha mégis ki van engedve, nem reagálni rá

  Szörnyű, hogy ezen a fórumon is eltűnt az értelmes párbeszéd, mert hagyjuk, hogy szándékosan szét legyenek a hozzászólások. Eleve Miklós, értem az iróniát és a gúnyt, de a címadással, meg a bejegyzések stílusával te is vonzod ezeket. Javaslom próbának pár napig a semlegesebb megfogalmazások használatát, kíváncsi lennék ugyanígy ellepné-e a troll-had az oldalt.

 • Grand
  Kiszámoló,
  A példádnál maradva az indiai kint tisztelettudóan jelentkezik, eljön, dolgozik, pár év után hazamegy, a pakisztáni meg a kerítésnél akar átszökni, senki sem hívta, azt sem tudjuk, hogy mi a szándéka, csak az biztos, hogy illegálisan akar határt lépni.
 • V.A.Laki
  Tanuljatok meg, hogy a “gondolkodas halala az ideologia”, illetve “az ideologia a hamis tudat”. (Ez am egy vicc, ez letezo marxista terminologia. A mester vette eszre, hogy minnel erosebb ideologiaja van valakinek, altalaban annal jobban megszivja a vegen. Sajnos kovetoi elfeledkeztek errol.)

  Akinek egy gazdasagi temarol annyi velemenye van, amit a Rogan muvek belerevolverezett az agyaba valami teljesen masrol, az ugyanarra a sorsa fog jutni, mint a keresztes lovagok, a harmadik birodalom vidam nemet legenyei, a 90-es evek buzgon fideszes tanarai, vagy a 80-as evek elejenek kapitalizmus fan amerikai kisembere. Mindig azert indoktrinalnak, hogy ostoba legyel, sebezheto legyel es a vegen mindent elvegyenek toled.

  Sose keso megfordulni ezen az uton, garantalom, szebb es jobb lesz a hatralevo eleted. Ugyanakkor csak te ranthatod el a kormanyt, ezen az uton mindig van lejjebb es lejjebb.

 • Kiszamolo
  Mondd csak, te mit csinálnál egy afgán, pakisztáni vagy szír helyében?

  Megmondom: elszöknél bármi áron a nyomor, a kilátástalanság, a háború elől. Mentenéd magad és a családod.

  De ez a fasiszta agymosás elérte, hogy az emberek zsigerből gyűlöljenek mindent és mindenkit, gondolkodás és empátia nélkül.

  S nem, nem kell mindenkit beengedni és őrizni kell a határokat, mert azért vannak.

  De ezt a náci uszítást nevén kell nevezni, amíg nem késő.

 • RIDER
  Df1800
  Igen, neha felepítik, néha csak egyszerűen az épp adott iranyt vetítik tovább. Illetve van ez a reflexivitás szerű jelenség (Soros Gy. egyik elmélete a tőzsdei árak mozgásának önmagára visszaható folyamatáról), ha gyengül a forint mindenki tudja érzi, hogy baj van, ha épp erősödik, okoktól függetlenül azt érzed ésnazt olvasod minden ok.
  Tavaly nyáron, és aztán főleg ősszel tényleg kiba necces volt a.helyzet. Nem kellett hozzá károgó szakértő, vagy körmönfont spekuláns. Ha nincs emyhébb tél, es a hiperspekivel az égbe pumpalt tőzsdei energiaárak fennmaradtak volna, akkor olyan fickos többletkoltaegunk lett.volna az emergi importban, h félelmetes. Rosszabb is lehetett volna, persze így is rendesen kitömtük a nagy gázexportőrök zsebét. Rz nem magfizika, amennyivel többet csengettünk ki, az másnak éppen enmyivel több bevetel és profit volt.
 • Dani
  Nem, nem, nem es NEM!
  Egyszeruen nem akarom elhinni,h Jani komolyan mondja.

  Nem hiszem el,h ez az ervrendszer egy felnott, felelossegteljes ember valos intellektusbeli kepessegeit tukrozi itt a blogon. Mert barmennyire riaszto is olvasni amit ir, ezt valami eldugott zsakfalu, fogatlan, irastudatlan, a sajat nevet leirni sem kepes embertol meg talan el is fogadom. De itt, ezen a forumon?

  Ha viszont komolyan gondolja, akkor legalabb van bizonyitek arra,h van elet az agyhalal utan.

 • Grand
  Én a “náci uszítás” előtt is úgy gondoltam, hogy a határok nem véletlenül vannak. Empátiád addig van, amíg néhány százezer ember jön Európába. Ha majd tízmilliók indulnak el, megnézem az empátiádat.
  “Nem kell mindenkit beengedni”. Hát, aki a kerítésen akar átszökni, azt biztosan nem kell beengedni.
 • RIDER
  Pénz, posztó, paripa.
  A szomszedunknak nincs gazdasagi.ereje megvivni a háborúját. Éppen addig bírja ameddig kap penzt és fegyvert. Igy szamomra nem egyertelmű, hogy mennyire saját döntés a harc vagy bekekötés, legyen az utóbbi előnyös, hatranyos, elfogadható, vagy teljesen elfogadhatatlannak gondolt, de kenyszerből mégis aláirt. Mi mazlistak voltunk, romaniai esemenyeket vegigkövettük rádión, ott volt erőszak, de nalunk, cseheknél, lengyeleknel erőszakmentes volt a rendszerváltás, es az orosz csapatok kivonása is. Az igából szabadulásnak adottak voltak a körúlményei, ruszkik kétvállon, gazdaságilag megroggyanva Az ukranoknál a 2014 -es esemenyeknek nem voltak ilyen kedvezőek a külső adottságai. Nem volt jo az időzítés, nem voltak adottak a körülmények. Lett is polgarháború, és végül egy nyílt háború. Így utolag megállapítható, h kapitálisan el lett cseszve.