03.27

Ma semmi izgalmas nem történt, csak megszavazták a kétezer milliárd dolláros mentőcsomagot az Egyesült Államokban. A piacok elég depressziósan fogadták ezt, mind Európában, mind az Egyesült Államokban erős mínuszban állnak.

Semmi nem elég jó ezeknek a piacoknak. Végtelen mennyiségű pénzt ígért a jegybank (nem a levegőbe beszélt, közel 600 milliárd dollárt elvert a piacon gyorsan.), két kézzel szórja a pénzt az állam, mégsem tetszik nekik.

A mentőcsomag felosztása (kattintásra nagyobb lesz):

Amint látszik, jut pénz mindenkinek: kis cégnek, nagy cégnek, egyéneknek, munkanélkülieknek, egészségügynek, mindenkinek.

Ennek ellenére a tőzsde ilyen savanyú arccal fogadta a dolgokat:

További hírek: nagy bajban a BKK, mert 80%-kal zuhantak a jegybevételei. Sikeresen golyózták ki a Digit az 5G tenderből, nélküle osztották ki a frekvenciákat tegnap. Vasárnap óraátállítás, ha minden igaz, utoljára. Az autógyárak milliárd eurókban mérik a kényszerleállás heti költségét, kérdés, mindenki túléli-e, ha sokáig tart még az állás.

Reméljük a héten már nagy dolog nem történik a gazdaságban.

Share

104 hozzászólás

 • káposztás juci
  Elindult a nyugat a szocializmusba vezető úton?

  1. Akkor a párt megírta az ötéves tervet hogy pl építsetek 100.000 lakást, most a központi bank végtelen mennyiségű pénzt ad azonak akiket mozgatni akar, csak gyártsál bármit sokat.

  2. Sokan jönnek az alapjövedelem ötletével. Ezt 30 éve gyáron belüli munkanélküliségnek neveztük.

  3. A zemberek szembesülnek azzal, hogy egymásra vannak utalva. Az a néhány tízmilliócska amivel több van neked mint a szomszédban lakó Suzukisnak, nem sokat ér ha nagy a gáz.

  4. A szocialista parancsuralmi, avagy keleti (engedelmességhez szokott) rendszerek sokkal jobban kezelik a járványt mint a beképzelt individualista nyugati rendszerek.

  Előre!

 • B.Csaba
  “További hírek: nagy bajban a BKK, mert 80%-kal zuhantak a jegybevételei.” Mennyire összefügg minden mindennel. Nem lennék politikus akinek döntenie kell hogy meddig miből finanszirozza a dolgokat. Hány darab és milyen minőségű (bocsi) ember függ xy szolgáltatástol. És a minőség most nem szavazati erőt jelent, hanem… nemtudommit.
 • M

  Az állam nem csak diktatúrákban lehet gondoskodó.

  Ha tényleg ekkora lesz a munkanélküliség akkor az is el fogja veszteni a munkajat akinek semmi akadalya, hogy dolgozzon mert nem lesznek vevői és gördül tovább a probléma.

 • Interest
  Miklós,
  azt azért ugye tudjuk, hogy a piacok ezt árazták be az elmúlt napokban. Ahhoz képest esetleg részleteket tudunk jobban, de szerintem nem meglepő a mai minusz.
  De mi jöhet ez után? Szerintem max az segítene, ha kiderülne, hogy a vírust nem kapod el, ha csuriban van a kezed. A következő 2 hónapban szerintem jön még egy 20-30-40 %-os bukó. Félek, hogy a te szcenáriód fog bejönni és akár magánvagyonokhoz is hozza nyúlhatnak majd.
 • Zsolt
  Hat azert a tozsdek tegnap/tegnapelott bearaztak a csomagot miutan az igazabol atment. A mai csak annak hianya, hogy jo hir nem volt.
 • Walahol
  Egy gondolat, a válságkezeléssel kapcsolatban:
  A pénz időértéke. Hogy lehet-e ezt fékezni.
  Ugye, vannak az állandó és a változó költségek. A változóra ezzel nem lehet hatni, de az állandóra igen:

  Akkor, ha sokminden leáll, akkor a pénz-időt csökkentve bizonyos költségek csökkenthetők. (az alapvető megélhetésin kívül, valamint pl a valós karbantartási költéségeken kívül).
  Például: 2 hónap alatt: 1 havi kapott- és adott kamat, 1 havi bérleti díj, fele munka, fele fizetés (ahol fele munka van, ne kelljen trükközni, állásidőzni, szabit kiadni..).
  “élesben” csak a használattal szigorúan arányos költségek: étkezés, technológiai okból szükséges,nem halasztható karbantartás, stb.
  Az, hogy pl. egy bérelt lakás a plusz hónap miatt többet “kopik” – valós tény, de később jelentkezik, ami simítja a hatást.

 • Mammut2
  Off. Unicreditnél érdeklődött már valaki, hogy mit kell tenni annak aki fizetné a hitelt? Csak mert több mint két hét nem volt nekik elég, hogy kitalálják a honlap szerint… Köszi.
 • Nagy Vonalakban
  “…. Vasárnap óraátállítás, ha minden igaz, utoljára…”

  Szerintem lesznek túlélők.

 • Adamo
  Ha újraindul az élet BKV azonnal fog kelleni, vendéglátás és turizmust kiszolgáló vállalkozások viszont nem, szóval inkább a tömegközlekedést finanszírozzák.
 • PöLö
  Offtopic

  Hiteltörlesztési moratóriumról mai cikk a napi.hu-n:
  napi.hu/magyar_vallalatok/koronavirus-magyarorszag-hitelezes-moratorium-trukk-toketorlesztes.702992.html

  A lényeg az, hogy ha fizetőképes vagy, akkor is vedd igénybe a moratóriumot, de a moratórium miatt zsebedben maradó havi törlesztőd ne nyalókára költsd, hanem a teljes összegét inkább fordítsd előtörlesztésre, ezzel csökkentve a tőketartozásod. Így összességében csökkentheted a teljes visszafizetendő összeget.

  Tanár vagyok, nem érzem veszélyben az állásomat így eddig úgy voltam vele, hogy fizetem rendesen tovább a lakáshitelemet. Eddig még nem jeleztem a banknak, hogy nem kérem a moratóriumot.
  A cikk hatására ezt lehet, hogy átgondolom.

  Komolyan lehet ezt az írást venni?
  Nálam ez az oldal a gazdasági bulvár kategória.

  Talán másokat is érdekelhet: cikket, kalkulátort lehet kérni a témáról, Miklós?

 • Nagy Vonalakban
  Egyébként hogy mi lesz itt?

  Most három hónap karantén,
  májusban tetőzés, június-júliusra lecseng,
  júliusban kiengednek minket három hónapra,
  aztán jön a járvány második hulláma,
  akkor megint karantén,
  12 hónapon belül meglesz a védőoltás,
  de mire az széles körben elterjed,
  az még minimum félév.

  Az egy-másfél év alatt úgy-ahogy eldolgozgatunk egy -20%-os gazdasági visszaeséssel.

  Vagy 30-cal.

  Ha szerencsénk lesz,
  akkor a vírus nem mutálódik
  és egy oltás elég lesz.

  Most egy évig a zemberek el lesznek látva élelmiszerrel (a termelés a földeken nem
  áll le), én valamiféle jegyrendszerre gondolok +
  pénzjuttatásra
  (Mindegy hogy segélynek vagy alapjövedelemnek nevezzük).

  Pénznyomtatás.

  Pénzhez kell juttatni az embereket
  most az inflációtól úgy sem kell félni,
  amúgy is a pénzeszközök értéke nominálisan tízszerese a reálgazdaság értékének.

  Úgyhogy nem oszt, nem szoroz.

 • István
  Szerintem óraátállítás jövőre lehet utoljára, plusz még egy év ha úgy akarják
 • Gábor
  Off: OTP: “Tisztelt ügyfelünk! Leállítottuk a hitelkártyára vonatkozó beszedéseket. Kamatmentességhez tartozását átutalással rendezheti.” Szóval aki nem akar utólag meglepődni, az utaljon időben.
 • Andromeda
  Azért lehet ezt a krízist egy egészen más, szinte földönkívüli perspektívából is szemlélni:

  “Álljatok le!”
  youtu.be/zfNVzSwJ9U0

 • Volfszkin

  Az OTP honlapja sem ír konkrétumot, de ha belép az ember a netbankba, akkor már lehet látni a nyilatkozatra vonatkozó menüpontot, és meg is lehet tenni a nyilatkozatot.

 • TG
  Önthetik a pénzt ha nincs ki termelni és nincsen mit fogyasztani, nem lehet utazni…
 • netudki

  “Az a néhány tízmilliócska amivel több van neked mint a szomszédban lakó Suzukisnak, nem sokat ér ha nagy a gáz.”

  Azert azt remelem tudod, hogy az orszag dontoen nagy resze lehet (mennyi az a par, ugye), hogy SOHA nem keres ennyit egesz eleteben OSSZESEN.

 • kdam
  A raiffeisen sem publikált még ezzel kapcsolatban semmit jó lenne tudni részleteket.
 • L.
  “További hírek: nagy bajban a BKK, mert 80%-kal zuhantak a jegybevételei.”

  A nyugdíjasoknak a bekerülési költséghez képest való 1 számjegyű %-on való utaztatása az ugye ilyen érinthetetlen alapjog, amihez hazaárulás hozzányúlni, hiszen a nyugdíjas az szent. Mármint szent szavazó.

 • Ekvilibrium
  Ideje megnézni hogyan teljesített az S&P500 index-verő részvénykosár, amit itt tárgyaltunk meg februárban:
  https://kiszamolo.hu/tobb-informacio-pontosabb-talalat/#more-110956

  Csodák csodája. Január 1 és március 26 között:
  -11% -> WTRG (víz), ATO (gáz), UNP (vasút), NEE (áram), WM (szemét) részvénykosár
  -19% -> S&P500

  Szóval felfele és lefele is jó befektetés az íztelen-színtelen cégek.

 • L.

  “Elindult a nyugat a szocializmusba vezető úton?”

  1-3.: Pontosan mikor NEM a “szocialista úton” haladt “a nyugat”? Hasamat fogva röhögök mindig, amikor a neoliberális jelzőt olvasom “a nyugat” kapcsán. Európában pl. nagyjából az emberiség történelmének legmagasabb adóinak és legkiterjedtebb állami szolgáltatásainak vagyunk szemtanúi már jó néhány évtizede, halló!

  “4. A szocialista parancsuralmi, avagy keleti (engedelmességhez szokott) rendszerek sokkal jobban kezelik a járványt mint a beképzelt individualista nyugati rendszerek.”

  Örülök, hogy van egy prófétánk személyedben, aki a “beképzelt individualista nyugati rendszerek” járványkezelési hatékonyságáról már most, 2020. márciusában tud írni egy összegzést a koronavírus járvány kezelése kapcsán, így, hogy már végre vége minden veszélynek. A jövő heti 5-ös lottó számoknak is mindenki örülne, azt is meg tudnád írni?

 • Peti
  “megszavazták a kétezer milliárd dolláros mentőcsomagot az Egyesült Államokban. A piacok elég depressziósan fogadták ezt”
  Laikus vagyok, de úgy gondolom hogy normálisan ezeklem a saját pénzügyeimet, viszont egyre kevésbé értem mi zajlik a pénzügyi világban. Vagy lehet hogy értem, de akkor meg nem tudom mi értelme befektetésekről beszélni, mert a végén a szerszámosládámban a króm-vanádium, meg a polcomon lévő budipapír és konzerv többet fog érni a gyakorlatban, mint a befektetés meg a dematerializált “érték” papír (amiből bármennyi bepötyöghető a számítógépbe)

  Ezek a jegybankok az egész világban teljesen megőrültek?
  A “Ki tud nagyobb számokat pötyögni a jegybanki számítógépbe” című verseny újabb nagyságrendjét láthatjuk? (még csak ki se kell nyomtatni készpénzben) És akkor miért nincs még hiperinfláció?

 • L.

  Még egy gondolat ehhez a remek mondathoz:
  “4. A szocialista parancsuralmi, avagy keleti (engedelmességhez szokott) rendszerek sokkal jobban kezelik a járványt mint a beképzelt individualista nyugati rendszerek.”

  Mert ugye a parancsuralmi rendszerek = egy konkrét egyéntől függő rendszerek sokkal kevésbé individualisták(!!), mint a nem ilyen rendszerek. Aha, tök logikus!

 • Henriksen
  Mostanában már én is kezdem nézegetni a chartokat.
  Feltűnt, hogy 2018-bn, május-szeptember tájékán volt egy kis visszaesés. Semmilyen hírt nem találok erről.
  Tud valaki segíteni?
 • Scenn
  Többen utaltatok erre a cikkre: napi.hu/magyar_vallalatok/koronavirus-magyarorszag-hitelezes-moratorium-trukk-toketorlesztes.702992.html Csak nekem tűnik úgy, hogy rosszul kalkulált a szerző? Ugyanis az idén meg nem fizetett kamatot egy az egyben hozzátoldja a futamidő végéhez, de egyéb +költséggel nem számol.
  Más értelmezések szerint viszont, mivel “az elhalasztott kamatfizetés egyenletes törlesztése a változatlan törlesztőrészletbe is bele kell férjen”, ezért az egy hónapra jutó, fixált törlesztőrészletbe bele nem férő tőke több hónapra osztódik, és így tovább kamatozik. Ergó: nem csak az idén meg nem fizetett kamatot kell a futamidő végére odabiggyeszteni, hanem annál többet. A napi-val ellentétben más cikkek is így számolnak, pl: bankmonitor.hu/cikk/kiszamoltuk-hogyan-hat-a-hitelmoratorium-a-visszafizetesedre/ (Az okfejtésben nem vagyok biztos,de a különség adott)
 • dmry

  érdekességként
  g7.hu/kozelet/20191018/elsokent-hodmezovasarhelyen-lesz-ingyenes-a-tomegkozlekedes-magyarorszagon/
 • yimshagin
  De, Rafi honlapon is fent van, hogy a Kozponti vonalat kell hivni, 7-s menuponttal. Nezd csak meg en mar tegnap eszrevettem. 🙂
 • mitel hentes

  A vírusnak nincs agya, hogy a “természet egyensúlyát” beállítsa. Legjobb indulattal is metaforaként kezelem a videót, hiszen a vírus nem jó, nem egy hírnök, hanem egy kórság, amely megöli az embert. Az igaz, hogy azért öli meg, mert a nyugat kizsigerelte a keletet, Kínát, ezért nagy személy- és áruforgalom van a világ összes pontja között, amely kedvez bármilyen vírus terjedésének. De a tüzet sem istenítjük, hogy átterjed az egyik házról a másikra és megtisztítja a túlzsúfolt Földet, csak megállapítjuk, hogy az emberek közel építkeztek egymáshoz.

  És hogy fog-e az emberiség ebből tanulni? Szomorú hírem van a bombasztikus videó készítőinek és nézőinek. Az emberiség eddig még semmiből sem tanult, soha. Legfeljebb próbálja kivédekezni a “hatásokat”

 • -nb-

  Raiffeisen-nél telefonon rendelkezhetsz.
  Azt mondták, neten egyelőre nem lesz.
  Kb. 40 percet hallgattam az idegtépő zenét.
  Utána minden OK, kb 2 perc alatt megvan.
  Mondjuk még nem vonták le az ehavi lemaradást, pedig azt is kértem,mert lehetett kérni.
 • Nacionalista

  lol. ha valaki havi nettó százat keres 10 év alatt 12 millió. Azt meg azért talán ki lehet jelenteni, hogy a nettó száz elérhető fizu, nem?

  Megjegyzem pár hete egy gazdagréti panel is tízmilliókat ért. Szóval papíron elég sok embernek volt még félretéve is több tízmilliója. A gyakorlatban ez mondjuk nem sokat ér, de ettől még nem kell kiakadnod egy ilyen kommenttől.

 • dmry

  mennyire viselted jól a mostani digitális oktatásra való váltást, mennyire fogod jól viselni a következő 10 év (hasonló, és hason ló? bocs;) ) folyamatait, (statisztikailag! ) meddig maradsz szellemileg friss, módosítottak-e valaha visszamenőlegesen a törvényeken, mikor fognak megint értéknek tekinteni egy/a tanítót? mekkora a tartalékod, merre laksz, milyen egyéb képességedet/ingóságodat/ingatanaidat/tenmagadat tudod mozgósítani szükség idején………………………………

  rövidebben: ha, beledumálhatok akkor inkább még igen, mint nem a válaszom (70:30)

 • Flash23
  A vírusnak lehet agya, hogy a “természet egyensúlyát” beállítsa. Lehet arra programozva az Rns-e hogy kipusztitson egy invaziv fajt, pl a tulszaporodo embert a Foldrol. Nem nagyon vagyok spiritualis ember, de mi van ha a tengerszint emelkedes, magneses anomaliak, gyilkos virusok azert vannak mert “besokallt” a Fold??
 • Mankel
  Mondjuk én is kiváncsi vagyok milyen mentőcsomaggal fognak próbálkozni.
  Kíváncsi vagyok, hogy kipróbálják-e az amcsik tényleg hogy mindenki havi 1000 dollárt kap a vállság végéig. Érdekes ember kísérlet lesz az. Persze nem túl népszerű a szenátusban (persze, hogy nem ott a vállalatoknak vannak politikusai és nem az embereknek), mert ez kommonizmus! Bezzeg ha nyakló nélkül öntik a pénzt a bankokra meg nagyvállatokra az teljesen rendben van.
 • Usespanner
  A megoldás talán az lenne, hogy hagyjuk a vírust szabadon terjedni, és a 65+os korosztályt különítjuk el, amennyire lehetséges.

  Az, hogy Olaszország példáját másolja Európa nem vezet sehova.

  A tömegkozlekedest meg at kéne állítani vasárnapira, és máris 20% sporolás.

 • Guest
  Havi 100 ból 0Ft-ot félretéve az 10 év alatt 0 Ft megtakarítás. Van aki ezt havi 1 millából is tudja. Nem mindenki informatikus (csak itt a hozzászolók között néha úgy érzi az ember…)
 • tudatlan
  Valaki hozzáértő elmagyarázná, hogy az MNB likviditásnövelése kinél csapódik le? Mert az én értelmezésem szerint a szerdai 5 éves aktív repó-t jegyző bankok (0,9% kamat) csütörtökön 5 éves államkötvényekbe helyezték ki a pénzt (cirka 1,5%), így a bankszektor eltehet belőle 0,7% kamatmarzsot. A pénz pedig az AKK-hoz került azaz OV rezsimje mondjuk kifizetheti belőle a Mátrai erőművet és folytathatja a kampány kommunikációt, azaz kizárólag a kormány diszponál felette.
  – a hitelmoratórium “költségeit” a bankszektor viseli
  – a KATA kedvezmény számomra értelmezhetetlen, mert eddig is szüneteltethetted és akkor nem kellett KATA-t fizetni
  Ez idáig lufihámozás

  Kövezzetek meg érte, de a legegyszerűbb megoldás a korlátozás időpontjára az összes munkavállaló járulékának elengedése lenne, illetve egy alanyi jogon járó korlátozott alapjuttatás ezen hónapokra.

 • Unemployed
  A piacok szerintem jól árazták a krízist és a mentőcsomagot is.
  Az amerikai GDP 10%-a a csomag, annak a negyede megy a (tőzsdei)nagyvállalatoknak, de a lakosságnak és a kisvállalatoknak nyújtott segély jelentős része is megtámasztja a nagyvállalatok termékei iránti keresletet. Ünneplésre azért nincs ok, de nincs is 30000 felett a DOW, a korábbi csúcs kb. 25%-át adta le az index. Mentőcsomag nélkül szerintem most -45%-on állna. Innentől a vírussal kapcsolatos új információk mozgatják a piacot, pl. ha a járvány gyorsabban terjed.
  A jegybanki kötvényvásárlást nem szabad hozzáadni a csomaghoz, mert az a tükör másik oldala, az finanszírozza a költekezést. Mivel a jövedelmek elvesznek a gazdaságból, sokan kiveszik a pénzüket az alapokból. 4000 milliárdnyi QE kell a 2000 milliárdos csomag finanszírozásához.

  Júliusra túl leszünk, de Sziget fesztivál nem lesz még évekig és fociebé is jó ha…

 • Adamo
  Hogyan kívánod kivitelezni a 65+os korosztály elkülönítését? Ha te kerülsz lélegeztetőgépre miután 2 hétig körbefertőztél mindenkit az miért jobb?
 • Fox (nem az IT-s)
  Egy gondolat bánt engemet: biztosan jó az, hogy a 65 év felettiek most majd 9 és dél között mennek tömegesen vásárolni? Mert hogy ez lesz, az tuti. Mennyivel jobb, ha egymást fertőzik végig? Eddig legalább eloszlottak egész napra.
 • örök körök

  Akkor emelt kamatot a FED, meg kezdték el a QE által felvásárolt eszközöket visszacsorgatni. Aztán amikor látták, hogy tartósa(bba)n összezuttyant tőle a piac, gyorsan visszatáncoltak.

  Ott derült ki a gyakorlatban is, amiről elméletben sokan régóta már beszéltek, hogy az elmúlt 10 év tőzsdei növekedése nagyrészt a FED által fújt buborék volt csak.

 • Husz Janos Puszita
  Nemreg meg penzügyi guruk ekeztek a Merkelt, hogy miert csinal pluszos költsegvetest ahelyett, hogy pörgetnek a hitelezest minden fronton. Gyönyörü ortodox anticiklikus fiskalis politika, amit eppen lathatunk. Van annak, aki el nem issza.
 • Éva
  Ami minket illet, 2 hete voltunk utoljára boltban. Másfél hónap alatt kb 3x. Nagyon jól elvagyunk itthon egy átlagos hűtővel és a mélyhűtőjevel. Ki sem mozdulunk. Én 5 éve home officeban, szoftver viszonteladó, párom gyesen. Viszont 2 nap és jön a kicsi. Azon gondolkodunk, hogy augusztusban visszakoltozunk bpről a családi házba (SRB) , még a második felvonás előtt. Ott van nagy udvar, tyúkok, disznók, kert. Eü ellátás szarabb egyedül (kétlem, hogy sok lélegeztető lenne Szerbiában) , de 4 hónapos gyereknek kell majd a tér, mozgás. BP lakásba nem zárható be terasz ide v oda, az sem tesz jót neki. Remélem jó országban leszünk majd a kövi felvonásra…
 • Majsz
  Nagyon elméleti szinten igazából csak idő, tudás, és nyersanyag kérdése, hogy bármi is megmozduljon a világban. A pénz pedig csak közvetítő eszköz, hogy ezt az akaratot véghez vigye. Persze ez szöges ellentétben áll a jelenlegi közgazdasági modellel, és a nagyfokú bizalmatlanság miatt garantált lenne a káosz, valamint az a probléma vele, hogy mi ösztönözné az egyént, hogy nagyobb tudásra tegyen szert, vagy több munkát áldozaton bármire is. Vagy hogy a célok megfelelően legyenek meghatározva. Ja, hogy ez a komcsi tempó:)
 • Henriksen
  @orok-korok: Aha! Köszi szépen az infót!
 • Bálint
  Honnan jön ez a rengeteg pénz?
 • Surci
  A piacok a hét közepi felpattanással árazták a csomagot, a mostani esés azért van mert a nagyspekik realizálják a profitot. Hogy jövő héten mi lesz senki nem tudja, lehet fel, lehet le, hullámvasút az egész, profi daytraderek is ezt mondják.

  A közép-hosszútáv kissé érdekesebb, Zsiday szerint “a következő hónapokban persze nyugodtan mehetnek lefelé a részvényárak, de esélyes, hogy százalékosan az árzuhanás nagy része megvolt.” Rá érdemes hallgatni gazdasági-tőzsdei ügyekben, de ezt most fenntartással kezelném, pont amiatt hogy nem tudni, milyen hatással lesz az elhúzódó cirkusz. Ha egy-két nagyobb szereplő nem bírja a hónapokig állást és bekakukkol, az elég csúnya láncreakciókat fog elindítani ilyen ideges piacokon akkor is, ha amúgy más cégeknek meg nincs félnivalójuk. Bedől egy-két nagy autó-és repülgyártó, meg a Deutsche Bank, és már omlik is a BUX meg az OTP, pedig semmi közük hozzá.

 • Kiszamolo
  Off, Most olvastam, tetszik: mindnyájan aggódtok, hogy nincs miből ételt venni, számlát fizetni, senki nem akar alkalmazni és a rendőr is megállít mindig az utcán. Ne aggódj, még csak egy hete vagy cigány.
 • Tükör

  Amúgy viccen kívül, tényleg érdemes belegondolni abba, hogy valójában milyen kevés is elég az élethez. Mi, önmagunkat kulturáltnak, modernnek tekintő emberek nem merünk gyereket vállalni, amíg nincs meg a nagy ház, a nagy fizetés, a nagy autó. Majd ha minden egzisztenciális feltétel adott lesz, akkor vállalunk csak gyereket. Akkor is csak egyet, mert sokba van a gyerek. A cigányok meg a semmi közepére is gyereket szülnek és mégis boldogok (állítom, hogy sokszor boldogabbak, mint sok jómódú ember). Igazából a gyereknek csak szeretetre van szüksége és szülőkre. Nem Xbox-ra meg okostelefonra.

  Szeretném hinni, hogy ez a vírus most egy kicsit helyre rakja majd az emberek agyát, az élethez való hozzáállásukat, a fontossági sorrendeket. Nem a külföldi utazás, a vastag bankszámla, az új autó, az új iPhone és a LED-tv jelenti az igazi értéket az életben.

 • Gunnerwatter
  Hippiusz:
  Én is ugyan erre jöttem rá, szintén mérnöki tanulmányaim alatt. 🙂

  Kiszámoló:
  Ez zseniális!!!