Munkanélküliség elleni biztosítás

2020-03-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Hirtelen mindenki elkezdett érdeklődni a munkanélküliség elleni biztosítások felől.

Ezért arra gondoltam, érdemes megint írni róla.

Mit kell tudni az ilyen termékekről?

Akkor fizet, ha munkanélküli leszel, esetleg keresőképtelen egyéb okból. (Ez utóbbi általában fizetős extra szokott lenni.) Kiegészíthető még esetleg baleseti halál, rokkantsággal is a biztosítás.

Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben és bizonytalanságban a hülyének is megéri.

Akkor nézzük az árnyoldalakat.

Jellemzően van az ilyen munkanélküliség elleni biztosításokban három vagy hathavi várakozási idő. Vagyis az első három/hat hónapban ha lapátra tesznek, nem fizet egy fillért sem az ilyen biztosítás. Tehát ha most akarsz kötni, akkor valószínűleg már elkéstél, ha a munkahelyed miatt aggódsz.

Utána is jellemzően csak hat hónapig érvényes. Ha hat hónap alatt nem találtál munkát, akkor így jártál, utána már nem fizet.

Csak akkor fizet, ha nem önhibád miatt kirúgtak. Közös megegyezés, felmondás vagy önhibád miatti kirúgás nem jó.

Csak akkor fizet, ha bejelentkezel a munkaügyi központba és akkor is van jellemzően két hónap önrész. Vagyis megkötés után az első fél évben egyáltalán nem fizet, utána ha leszel munkanélküli önhibádon kívül, akkor még további két hónapig semmit nem fizet és utána maximum hat hónapig fizet.

Vállalkozók nem vehetik igénybe, ahogy munkaerő-kölcsönzőnél dolgozók és próbaidősök, határozott szerződéssel rendelkezők sem. Ha te vállalkozó (is) vagy, esetleg bérelt munkaerő, akkor neked ez biztos nem megoldás.

Évente felmondhatja a biztosító a biztosítást. Akkor is felmondhatja, ha az általános munkanélküliségi ráta 5%-ot emelkedik az országban. Növelheti a díjat, ha adóváltozás van, ami érinti a biztosítót, de akkor is, ha megnő a biztosító kárhányada. Akár 50%-kal is nőhet a díjad ebben az esetben. Évfordulóra pedig fel is mondhatja ugye.

Figyelj oda, hogy van olyan biztosítás is a piacon, ami nem havonta fizet, hanem csak egyszeri összeget. Ez megtévesztő, ha nem figyelsz oda és evidensnek veszed, hogy a biztosítási összeget havonta megkapod.

Keresőképtelenség esetén (táppénz) jellemzően az első harminc napban semmit nem fizet és terhesség miatti táppénz nem számít eseménynek, ahogy a cukorbetegség, porckorong-elmozdulás, depresszió, pszichiátriai kezelés vagy magas vérnyomás sem.

Itt is maximum hat-hét hónapig fizet. Összefüggő 30 nap számít csak! Ja, és nem fizet akkor sem, ha az elmúlt 1-3 évben voltál akár baleset, akár betegség miatt táppénzen legalább 30 napot. A biztosító fenntartja a jogot, hogy a saját orvosa is megvizsgálja a táppénzt igénylőt, hogy jogos-e a táppénz. A juttatás nem lehet több, mint a bejelentett nettó béred 60%-a.

Mennyibe kerül havonta? Kevés az online elérhető ár, negyvennéhány évesen olyan havi 8-10 ezer forintos havi díjra számíts, az ilyen biztosítás havi 180 ezer forintot fog fizetni munkanélküliség esetén és 80-90 ezret keresőképtelenség esetén a fenti feltételek mellett.

Ha szeretnél kötni ilyen biztosítást, írd be a Google-be, hogy munkanélküliség elleni biztosítás, de rágd magad végig az apró betűn, vagyis a Biztosítási Feltételek nevű irományon. A fenti adatok is ilyen feltételekből lettek kimásolva.

Previous Post
A mai nap 03.26
Next Post
03.27

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram