Itt a CSOK Plusz

2023-10-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ma este bejelentették a CSOK Pluszt, ami még változhat január elejéig.

Amit eddig tudni lehet:

Kedvezményes, 3%-os hitel lesz a lényege, gyerekszámtól függően 15,30 és 50 millió lesz a hitel felső határa, maximális futamidő 25 év lehet. Első ingatlannál 80 millió lehet az ingatlan maximális ára, cserénél, bővítésnél 150 millió. Az első gyereknél még nem, de utána minden gyerek után 10-10 millió forintot elengednek a tőkéből is, de csak a felvétel után születettek számítanak, a meglévőek nem. A meglévőek viszont beleszámítanak abba, hogy az újonnan születettel együtt mennyi hitelt vehetsz fel.

Csak házasok igényelhetik, a nőnek vagy 41 év alattinak kell lennie, vagy már legalább 12 hetes terhesnek.

Ahogy eddig is, ha már igénybe vetted a régi CSOK-ot, akkor azt vissza kell fizetni és újra jogosult leszel az újra. Viszont mivel itt új gyereknek is kell születnie, csak akkor van értelme, ha még legalább egy gyereket akarsz.

Ahogy látható, ez sokkal inkább egy kedvezményes hitel, mint egyösszegű ajándék. A második gyerektől engednek el 10-10 milliót a meglévő hitelből, eddig is volt hasonló elengedés. (Ha egy gyereked sincs még és három lesz a végén, akkor 20 milliót engedtek el. Ha már kettő van és még egy lesz, akkor semmit.)

Bár a kormány szerint ez nem fogja úgy feltüzelni az ingatlanpiacot, mint az eredeti CSOK, de azért nyilván lesz rá hatása, aki eddig a 8%-os hitel miatt nem vásárolt, most azok egy része le fog csapni a 3%-os fix hitelre. A tőkeelengedés miatt még három ezután születő gyereknél a támogatás mértéke is duplázódik. Szóval, de, lesz hatása ennek is az ingaltanpiacra.

(S ne felejtsük el, eddig a 10 millió támogatás csak új ingatlanra szólt és három gyerekre, most az eddigi hírek szerint vehetsz használt ingatlant is és akár 20 milliót is kapsz három gyerekre az eddigi, használt ingatlanra járó 2,75 millió helyett és a támogatott hitel is 50 millió lesz az eddigi maximum 15 millió helyett. Vagyis igazából durván emelték a CSOK-ot, csak a csomagolása más. Eddig 20% volt a kötelező önrész, most elég lesz 10% is, ez se afelé mutat, hogy kisebb lesz a kereslet. Egyetlen kérdés, hogy hány olyan pár maradt még, aki nem vette fel a CSOK-ot eddig.)

Csak a CSOK-ra közel 800 milliárdot költött eddig a kormány (plusz a kedvezményes hitelek további kamattámogatásainak költsége), a legkézelfoghatóbb eredménye az ingatlanárak megduplázódása volt. Ebből az eddigi 800 milliárdból (plusz a babaváró hiteltámogatásának a százmilliárdjaiból) nagyon sok bérlakást lehetett volna építeni, főleg a 2015-ös árakon, ami a CSOK-kal pont ellentétesen, csökkentette volna az ingatlanok vételárát és bérleti díját, így azok is olcsóbban lakhatnának, akik nem lennének jogosultak az olcsó(bb) állami bérlakás-programra.

Negyvenmilliós ingatlanokkal számolva (amiért szép nagy ingatlanokat lehetett volna építeni még 2017-ben is) cirka 25 ezer állami bérlakás épülhetett volna eddig csak ebből a pénzből az elmúlt szűk 8 évben. Ezeket 70-100 ezer embernek oda lehetett volna adni olcsó havidíj mellett, ennyi kereslet tűnt volna el a bérlakások vagy a lakásvásárlások piacáról, ami lefelé hajtotta volna az árakat. (A bérlési feltétel lehetett volna három év alatti gyerek, állandó munkahely, ha már azt gondoljuk, hogy ettől több gyerek fog születni.)

Így nem csak az ablakon lapátolták volna ki a pénzt, hanem ennyivel nőtt volna az állam vagyona.

Ha az összes pénzt, amit az ilyen támogatásokra költöttek 2000 óta, a fideszes és az mszp-s kormányok, bérlakásprogramra fordították volna, bőven százezer felett lenne az állami bérlakások száma, ami már nagyon érezhető lenne egy 9,5 milliós országban.

A befolyt bérleti díjakból karban lehet tartani az ingatlanokat, sőt, továbbiakat is lehetne építeni.

Visszatérve a CSOK-ra, a részletek még nem ismertek, ha érint, figyeld a híreket.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram