10 éves csúcson az amerikai állampapírhozamok

Az egyéves amerikai állampapírok 2,24%-os hozam mellett keltek el, a féléves papírok pedig 2%-on, ilyen utoljára 2008 augusztusában, a világméretű válság kitörése előtti hónapban volt utoljára.

Ezzel párhuzamosan a dollár is tovább erősödött, ami könnyen recesszióba taszíthatja a dollárban eladósodott feltörekvő nemzeteket. (Egyre drágább lesz a felvett dollárhiteleket törleszteni a nemzeti devizában, ez pénzt szív el a helyi gazdaságtól és cégcsődöket okoz.) Argentínában már 40%-ra emelték az alapkamatot, pedig egy éve még szinte kamatmentesen vették a befektetők az argentín állampapírokat.

Nem, nem jött el a vég, de azért úgy látszik, az olcsó hitelek korának és a nulla százalék körüli alapkamatoknak lassan vége lesz. Ami viszont sok változást hozhat a közeljövőben.

Share

118 hozzászólás

 • NAR
  Ez az USA költségvetésének is rossz, mert ugye csak drágábban tudják refinanszírozni magukat. Trump meg adókat csökkent, így még jobban el fog szállni az adósságuk. Mennek a japánok után?
 • george
  Az nem abszurd, hogy az európai hozamok (pl. olasz?) alacsonyabbak, mint az amerikai? Meddig lehet fenntartani ezt a helyzetet, hogy az ECB vásárolja ezeket a kvázi junk papírokat, lent tartva a kamatokat, közben növelve a hitelbuborékot.

  Mi lesz itt Európában, ha ez kidurran?

 • Maki Verem
  Az MNB szerint most jön Magyarországon a hitelnövekedés, Vittorio szerint évi minimum 4%-os GDP növekedés jön.

  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/szinte-hihetetlen-ami-az-mnb-szerint-2030-ig-varhat-rank.282748.html

 • Random okos
  Ne felejtsük el az olajárrobbanást, ami végre elhozza a várt inflációt.
  Nincsenek véletlenek, a régi alapszabályok továbbra is működnek.
 • Volfszkin
  Vajon most van itt az utolsó esély, hogy olcsó hitelt vegyen fel az ember, és fixálja az alacsony törlesztőrészletet!?
 • Nagy Vonalakban
  Nemrég írtam, hogy szerintem egy alulértékelt befektetési lehetőség van, és az a dollár.

  Én szóltam…

 • Maki Verem
  @Volfszkin: ha beüt a balhé, akkor megemelkedik mindenképp a törlesztő. Ha a bankod tönkremegy, mert nem emelhet kamatot, akkor a tartozást egy összegben kell visszafizesd, amit nagy eséllyel egy másik banktól felvett hitellel tudsz megoldani – de annak már magas lesz a kamata. Tudod, az ingyenebéd esete. Én nem hiszek abban, hogy válság esetén tartható a fix kamat, de hátha van itt valaki, aki jobban ért hozzá.
 • Maki Verem
  @Kiszamolo: ez így OK, de mi van, ha a bank csődbe megy? Akkor a jelzálog-levél tulajdonosokat ki kell fizetni, gondolom, amit a hitelfelvevő csak egy újabb, immár drágább hitellel tud megoldani. Vagy nem?
 • speki
  A forint sorsa is meg van már pecsételve, hatalmas forintgyengülés lesz. Nálam a favorit deviza az AUD és a CAD. de kis mennyiségben tartok CHF, és Eur is.
 • panasonic
  az egy eves magyar allampapir 2 szazalek, az amerikai 2,24
  a magyar fel eves 1,5%, az usak 2 szazalaek.
  lehet, hogy ezert gyengul a forint?
  hmm, hol lehet itthonrol amcsi papirt kapni??????
 • Zabalint
  Verem
  Egyrészt a bank le tudja fedni a kockázatot kamatswappal. Valaki nyilván a háttérben bukik, csak az sokkal jobban szétterül a pénzügyi rendszerben, mint ha a bank maga vállalná fel a kockázatot. Másrészt igencsak kicsi a hazai piacon az 5 évnél több időre fixált lakáshitelek aránya, úgyhogy inkább a devizahiteles balhéhoz hasonlóan itt is a nem fizető hitelesekkel lesz gond egy olyan időszakban, amikor nem lesznek egekben az ingatlanárak. A fizetni nem tudók pedig nagyobb részt a változó kamatot választottakból fognak kikerülni.

  Egyébként a legutóbbi válságnál is az állam az USA-ban és Nyugat-Európában megmentette a bankokat, nálunk az anyavállalatok tették.

 • mentocsomag
  Érdekes, hogy mennyire szelektív a memóriánk és mennyire nem tudjuk elképzelni, hogy másképp lesz majd mint most.
  6 évvel ezelőtt 2012. augusztus 29.az alapkamat 6,75% volt.
  4 éve van még csak 2% alatt.

  Amerika és a románok már döntöttek is az emelésről.

 • Second Wave
  Kedves Maki,
  nem így van. Abban a ritka esetben, ha a bank becsődöl (vagy kivonul az országból) a követelést eladják. A követelés vevője lép az eredeti bank helyébe (neki kell fizetni a továbbiakban), és az adós az eredeti feltételek szerint fizet tovább.
 • Ákos
  Hillary Clinton konzerválta volna a problémát, vagy legalábbis sokkal tovább tartott volna, Trump esetében meg hamarabb borul a bili. Ha Le Pen nyer Macron-nal szemben, akkor ott is katalizált folyamatot láthattunk volna, de nem ez történt.
 • Tibor
  @Nar: konnyu annak aki annyi penzt nyomtat amennyit akar, a vilag meg van olyan hulye hogy elfogadja 🙂
  de tobben kezdenek mar atterni dollaralap helyett masra, na akkor jon el majd az amerikai vilagbirodalom bukasa. De az agoniaja hosszu lesz, es sokakat magaval ranthat..
 • Kufar
  Épp szeretnék lekötni 4-5 milliót, minimum 3 évre. Ennek függvényében szerintetek maradjak a PMÁP 2021/K-nál vagy jobban megéri az amerikai állampapír dollárban?

  Köszi!

 • Én is akarok kommentelni...
  @Volfszkin:
  Nem, nem most van itt az idő. Még ráérsz rohanni a bankba, hogy kezitcsókolommostazonnalszeretnéktöbbkamatotfizetni!
  Ez mint Miklós is írta: gyülekeznek a felhők. Én legalábbis mindenhol azt olvastam, hogy 2019, de inkább 2020 lesz az az év, amikor vége lesz a világnak 😮
 • Maki Verem
  Wave: ezt jó tudni. A 89′ utáni OTP kamatemelést annak idején hogyan oldották meg? Ha jól tudom, fix 1-2%-os kamatokat vittek fel 30+%-ra – csak sejtéseim vannak, akkoriban még a gyurmázás kötött le.
 • Volfszkin
  Köszönöm.
 • Otto
  Azért kíváncsi vagyok, itt Európában mi lesz. A gazdaság hasít, az infláció is közelíti a 2%-ot, de EZB még csak be sem jelentette, mikor fog kamatot emelni. Én elég borúsan látom a jövőt, szerintem nem fogja bevállalni a kamatemelést, mert csődbe vinné az olaszokhoz hasonló fegyelmezetlen költségvetésű, eladósodott országokat, hiába például a németeknek a magasabb alapkamat lenne jó. Inkább szívjanak a megtakarítók. A német 10 éves államkötvény 0,5%-os hozama a vicc kategória, de a PEMÁP 2,2%-ka sem egy nagy eresztés. Aki szemmel látható pénzt akar keresni, mehet a buborékos eszközökbe (részvény, ingatlan…). Hagyni kéne a fenébe ezt az eurót és visszavezetni a saját pénzeket. Aztán a franciák, olaszok időnként leértékelnék a játékpénzeiket a márkához képest és mindenki boldog lenne.
 • Barum Polaris
  Maki Verem: különleges állami engedéllyel váltotta át az OTP az alacsony kamatú hiteleket óriási kamatlábakra. Teljesen felrúgva a piaci szabályokat, sok-sok embert öngyilkosságba kergetve. Nem tudom ki engedélyezte, de le fogom köpni a sírját, az tuti.
 • Second Wave
  Maki,
  OTP/’89: felvitték a kamatot, meg adtak mellé egy lehetőséget, hogy aki egyben visszafizeti a tőketartozását, annak elengedik a felét.

  UA, mint a devizás végtörlesztés volt, nincs itt semmi unortodox.

 • Sokatolvas
  Barum, Ez érdekes, az otp kamat emelés, nem is hallottam még róla.
 • Tibor
  Polaris: na igen, az tenyleg szomoru mikor a jogallamot egy durvan jogellenes lepessel kezdik. talan mar ott vege lehetett az illuzioknak.
 • csialexandra@freemail.hu
  Hamarosan úgyis átértékelik a fizetőeszközöket, mint februárban Venezuelában.
  Utána az EUR is megy a levesbe.
 • naa
  Panasonic, a különbség ennél sokkal nagyobb, ne a csak magánszemélyek által vásárolható támogatott papírokat nézd, intézmény és külföldi emlekeim szerint fel-1 évre ennel sokkal kevesebb kamatot kap, konkrétan nullát, nem? Vagy lemaradtam valamiről?
  És igen, majd azt figyeljetek hogy gyengul a forint es hogy megy a valos infláció amikor nagymellény Matolcsy majd a magyar csodára hivatkozva akkor se emel amikor már kéne… Akkor majd megérti, aki szerint úgy kell elkerülni a devizakockazatot hogy csak forintot tartunk… (bocs ékezetek miatt, mobil)
 • sokfa
  most elolvsatam a torvenyt, ha jol ertem azert valtoztak a kamatok 90ben, mert a 80-as evekbeli hiteleknel az allam vmilyen formaban vallalta az otp fele, h o fizeti a piaci es a megkotott szerzodes kozotti kulonbozetet.
  amikor elszaladtak a kamatok, az allam koltsegei nagyon megugrottak, es tv-t modositottak…

  talan? mivel az allam nem szol valojaban bele a hitelek kamataba, ezen nem is tud valtoztatni.

 • Gauchos
  Mibe érdemes tenni a pénzemet, készülve arra az esetre, ha bekövetkezik egy komolyabb világgazdasági válság? Hitelem szerencsére nincs, viszont van kb. 3 millió Ft megtakarításom. Mit javasoltok?
 • Unemployed
  A magyar 12 hónapos hozam jelenleg 0,07% (ezt érdemes összehasonlítani az amerikai 2,24-es benchmarkkal). Amit panasonic ír, az a PMÁK, de az csak a lakosságnak elérhető, nem általános, a piacon forgó termék.
  Fenti eltérés bár abszurd, de érthető is, az amerikai gazdaság Európához képest sokkal kijjebb van a válságból, így valós veszély a gazdaság túlpörgése és az elszabaduló infláció.
  A jegybankok feladata nem az, hogy biztosítsák az állam olcsó finanszírozását, hanem hogy törekedjenek az egyenletes és alacsony inflációra egy egészséges és fenntartható gazdasági növekedés mellett.
  Fentiek (0,07 vs 2,24) alapján nem meglepő, hogy a forint már 315 fölött van az euróval szemben (a dollár ellen még komolyabban gyengülésnek indult). Mindez az MNB-nek is jó, mert pörgeti az inflációt és közben tízmilliárdokkal javítja a jegybank eredményét.
 • százegy
  Kufar,

  Ha nő a magyar állampapírok kamata, akkor azért buksz -ha nem akarják nagyon legyengíteni a forintot–, ha nem nő, akkor brutális forintgyengülés lesz, úgy az alternatív, devizában történő befektetéshez képest buksz az árfolyamgyengülés miatt. Nincs az az isten, amiért most magyar, forintalapú állampapírt vennék.

 • Maki Verem
  Polaris: akkor mi a garancia ezekben az illiberális időkben, hogy a fix kamat az fix?
 • Én is akarok kommentelni
  @Tibor:
  Ellenben elég korrekt ajánlat volt. Emlékszem, így fizették ki a lakásukat édesanyámék.
 • Attila9
  2020-ig nyugi lesz, inkább mérsékelt emelkedés az ingatlanoknál.
 • SpurDisznó
  Tibor: Ha jól gondolom, Magyarország államadóssága is egyre inkább forint alapú… Nálunk a pénznyomtatás nem működhet, ha nagyon beüt valami?
 • L70

  3-ról 15%-ra emelték a lakáshitel kamatokat, mikor az infláció 35% lett. Azt hiszem a megváltozott körülményekre hivatkoztak, hiszen annak idején a szocializmus burokjában adták azokat a hiteleket. A lakosság nagy része jól járt azzal, hogy a felét elengedték, hiszen sokan még a 70-es években vették fel a hitelüket, aminek a törlesztője akkor már nevetségesen kevés volt eleve, és még ebből is engedtek. Néhányan azért megszívták, és akkor épp válság is volt, először ismerkedtek olyan fogalmakkal, mint munkanélküliség (40 felett, aki munkanélküli lett, nagyon nehezen talált, ha egyáltalán talált állást).

  Szerintem most a fix kamatozásúakkal már nem tudnák ugyanazt megtenni, hiszen a körülmények annyira ismertek, hogy a kockázatot jelzáloglevelekkel le is fedi a bank (és van némi kamatfelár is a változóhoz képest).

 • dmry

  személyes tanácsadást/beszélgetést kérni Kiszámolónál.

  szakértetlenül:) szólva, ha a szemléletmódot elkapod/elsajátítod/megerősíted, akkor folyamatosan adni fogja magát a lehetőség.
  a sok vargabetű után nekem pl. a step-by-step jött be…

 • Sleepy McGee
  Gauchos

  Pálinkába. Kis helyen elfér, és a világ vége után is keresett cikk lesz.

 • speki
  A magyar állampapírokban gondolkodóknak, érdemes lehet megfontolni azt, hogy értéktelenedő forint mellett, alacsony kamatra, adják kölcsön pénzüket évekre az államnak. Nagyon veszélyes helyzetet teremtettek az államháztartásban azzal, hogy ilyen nagy arányban a lakossági kezekbe adták az államadósságot. A nemzetközi tőkepiacokon, már található lényegesen jobb befektetési lehetőség mint a magyar állampapír és ha a tőke elkezd arrafelé áramlani a magyar pénzügyi rendszerből, akkor akár azonnali magyar államcsőd is lehet. A kolléga nagyon jól írta, hogy “Nincs az az isten, amiért most magyar, forintalapú állampapírt vennék.” és milyen igaza van! A szerencsejáték nálam már biztonságosabb kategóriába tartozik mint a magyar állampapír… Hiába a jobban teljesítési propaganda, Magyarország a következő világpiaci válságnál (ami már kopogtat a kapukon) csődöt fog jelenteni.
 • Maki Verem
  “a szocializmus burokjában adták azokat a hiteleket.”

  Most nem az MNB a legnagyobb jelzálog levél vásárló? Én nem érzem a hatalmas különbséget

 • Kiszamolo
  Speki, ha ennyire nem értesz hozzá, akkor azért gondold meg, miről adsz kinyilatkoztatást.
  Olvass kicsit utána az államcsődnek.
 • Otto

  ” A jegybankok feladata nem az, hogy biztosítsák az állam olcsó finanszírozását, hanem hogy törekedjenek az egyenletes és alacsony inflációra egy egészséges és fenntartható gazdasági növekedés mellett.”

  Így van. A jegybanknak nem az a dolga, hogy megvegye az olasz, spanyol stb junk papírokat. Azzal viszont nem értek egyet, hogy ne kéne már kamatot emelni. A munkanélküliség 5,3% ( destatis.de/DE/ZahlenFakten/Indikatoren/Konjunkturindikatoren/Arbeitsmarkt/arb210.html ) az infláció 1,6% ( destatis.de/DE/ZahlenFakten/GesamtwirtschaftUmwelt/Preise/Verbraucherpreisindizes/WarenkorbWaegungsschema/VPIVideo_.html ) simán lehetne már egy óvatos kamatemelés.

 • speki
  Államcsőd, az állam részleges vagy teljes fizetőképtelenségét jelenti. Ha a forint hirtelen meggyengül, aminek szerintem már nagyon a kapujában vagyunk, akkor akár azonnal bekövetkezhet ez. Ha a magyar állampapírokból és bankrendszerből elkezdik hirtelen kivonni a tőkét az azonnali csődöt jelentene már. Te túlságosan optimista vagy a magyar pénzügyi biztonságot illetően de ez nem jelenti azt, hogy ez valóban így is lenne. Ismerőseim akik kint dolgoznak, már inkább kinti bankban takarítanak meg és innen is már kifele többet viszek, mint hoznak. (nekem a gyerekeim is kint vannak és véglegesen ott is maradnak.
 • Gauchos
  dmry
  Ez a 3 millió nem számottevő összeg ahhoz, hogy megérje tanácsadás kérni szerintem. saját lakásom már van, de gondolkodok lakástakarékban is, előbb-utóbb úgyis kell majd valamit cserélni, felújítani, bár most lett leszigetelve, és alapvetően rendben van az állapota. Rendszeresen olvasom a blogot, bár eddig sem szórtam a pénzt, mindig figyeltem arra, hogy minden hónapban tudjak megtakarítani. Önképzésre is költöttem már, de szerencsére most a munkahelyemen tudok fejlődni szakmailag. Talán az angol mellett másik nyelvet is kellene kezdeni tanulni, de most inkább az angolomat fejlesztem, az nem kerül pénzbe.
 • Matteo
  Ha nem PMAP akkor mit ajanlotok? Az ingatlanpiac is mar a csucson van, a reszvenyek szinten. Mi az ami jobb alternativa?
 • senkifia
  , kiveszel egy hónapos fizetetlen szabit, elutazol Thaiföldre vagy valami hasonlóan egzotikus de olcsó országba, a napi rutinod meg lehet pl.: 2-3 órányi önképzés – olvasgatás, angol nyelvű könyvek és netes cikkek pénzügyekről, befektetésekről, 1 óra sport, a maradék időben meg ismerkedés ott nyaraló külföldi turistákkal, helyi gasztronómia felfedezése, stb. Egy hónap múlva sokkal jobb lesz az angolod, pénzügyekben is jártasabb leszel, ismerni fogod az alapelveket, amik alapján a tanácsadók is szakértenek, és tudni fogod, hogy a megmaradt 2 millióval mit csinálj. 🙂 Meg lesz egy raklapnyi élményed.
 • Unemployed
  A csődről:
  Forintban a magyar állam gyakorlatilag nem mehet csődbe, mert a forintot ő nyomtatja. Persze formálisan független a jegybank, de a pénzügyi stabilitás fenntartása az egyik legfontosabb feladata, ezért ez bőven belefér a mandátumába.
  Mindez azt is jelenti, hogy a bankrendszer sem mehet csődbe semekkora HUF tőkekivonástól, mert a jegybank azt tudja pótolni.
  Ha egyetértünk, akkor az állam csak devizában mehet csődbe. Ezt a célt szolgálják a devizatartalékok. Ha ugyanakkor az államot nem érdekli a devizaárfolyam (most nem érdekli), akkor szabadjára engedheti az árfolyamot a kereslet-kínálat alapján és ha mindenki ki akar szállni a forintból, akkor az árfolyama esni fog.
  Most azonban erre sem fogadnék a pozitív folyó fiz. mérleg/exporttöbblet, az EU-tól bejövő pénzek és az eurózónánál magasabb kamatszint miatt.Én max325-330-ig gyengülést érzek, de a PMÁK reálkamat ezt kompenzálja
 • panasonic

  azaltal, hogy a magyar allamadosag egyre nagyobb hanyada van forintban es kisbefektetok kezeben az orszag serulekenysege radikalisan csokkent a nehany intezmeny kezeben osszpontosulo devizaban nominalt tiz evvel ezelotti allapothoz kepest. Az olaszok, vagy a japanok hasonlo cipoben jarnak, vilagbajnok eladosodottsaguk ellenere ezert nem mentek meg csodbe. ne feledjuk: forintot az mnb barmikor nyomtathat, max elertekteleniti a befektetest, de ki fogja fizetni. Legalabbis szerintem

 • zoolika
  @Kiszámoló: ne bízd annyira el magad. Attól még, hogy a múltban így vagy úgy történt, attól még a jövőben nem biztos, hogy úgy fog. Én is akartam venni állampapírt, de lebeszéltek róla. Inkább marad 0%-on egy bankban mint hogy ezeknek pénzt adjak.
  2: nem akarod ezt a blogot átköltöztetni máshova, hogy ne kelljen hivatkozásokat tenni, hogy kinek is írok? Ez így elég amatőr.
 • Kiszamolo
  Zolika, ennél kicsit komplexebb a világ. Részben más már válaszolt, egy állam a saját devizájában nem tud tönkremenni.

  https://kiszamolo.hu/honnan-fogod-felismerni-az-allamcsodot/