Extra nyugdíjmegtakarítás

Olvastam egy érdekes cikket, hogyan tudod felturbózni a nyugdíj-megtakarításaidat egy pofonegyszerű trükkel.

Az egyik lehetőség, hogy havonta elteszel 30-40 ezerrel forinttal többet nyugdíjcélra már negyven éves korodtól.

A másik, hogy odafigyelsz az egészségedre és az így megspórolt pénz ugyanannyit jelent, mintha havonta eltennél 30-40 ezer forintot.

A cikk amerikai, így a konkrét számok nem sokat mondanak idehaza, de az elmélet fantasztikus. Ha odafigyelsz az egészségedre, azzal nem csak 3-5-10 évvel meghosszabbítod az egészségben eltöltött életidődet (és így a minőségi öregkorodat), hanem mindez pénzben is kifejezhető anyagi előnyökkel jár.

Egy negyvenöt éves átlagosan elhanyagolt amerikai férfi (elhízásban fej-fej mellett halad az amerikai és a magyar társadalom, sok más mutatóban (például alkoholizmus, dohányzás, daganatos betegségek, stb.) a magyar sokkal rosszabbul áll) csak a magas vérnyomás miatt évente 1.591 dollárral vagyis havi 132 dollárral költ többet az egészségére. A kor előrehaladtával ez a költség tovább nő. Egy 45 éves második típusú, vagyis szerzett cukorbetegségben szenvedő nő éves extra költsége 6.524 dollár, ugyanez 64 éves korban már 21.400 dollár évente.

Az átlag amerikaiak fele legalább egy krónikus betegséggel küszködik, de nem ritka egyszerre a két-három betegség sem.

Az átlagos emberünk ha csak néhány lépést tenne meg az egészsége érdekében, mint lemondana az egészségtelen ételek egy részéről, az önpusztító szokásokról, mérsékelten fogyasztana csak alkoholt, mozogna 30 percet hetente 3-4-szer, stb. húsz év alatt 100 ezer dollárnál is többet takarítana meg. Ezek a tételek közül egyik sem mission impossible, csupán arról van szó, hogy lead pár kilót, nem édességgel és sós chips-szel tömi magát, a sörözést meghagyja hétvégi elfoglaltságnak és hetente párszor felkel a kanapéról és mozog valamit.

Ez olyan százezer dollár, amit nem kellene pluszban megtakarítania a nyugdíjára.

Nagyon jó lenne egy ilyen brosúrát magyarul is összeállítani, magyar adatokkal, szerintem ütős lenne. Mennyibe kerül 20-30 év távlatában a nemtörődömség, hány milliót nyernél egy kis odafigyeléssel.

Sajnos én nem értek az egészségügyi részéhez, sem annak az anyagi vonzatához, de aki igen és van kedve, csinálhatna egy ilyen anyagot. Szívesen segítek a pénzügyi számításokban, hogy azok is jók legyenek.

Itt az eredeti amerikai anyag, de ennél lehetne kicsit bulvárosabb, könnyebben érthető. (Ez inkább tanulmány, mint figyelemfelkeltő anyag.)

Addig is: az egészséged megőrzése az egyik legjobb befektetés, semmi mással nem érhetsz el ekkora hozamot.

Kapcsolódó cikk, olvasd el ezt is:

Fogyj le

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

173 hozzászólás

 • Topfly
  Ha egészséges vagy viszont nem csak tovább élsz egészségben, hanem esetleg abszolút értékben is növeli a várható élettartamot. Ehhez viszont több nyugdíj-megtakarítás kell..
 • szocske
  Régi elméletem, hogy a TB elvonásnak tükrözni kellene azt, hogy várhatóan mennyit kell majd költeni az adott személyre.
  Azaz, ne mondjuk 15% legyen a TB befizetésünk, hanem 10-20% között szórjon.
  Legyen évente kötelező szűrővizsgálat, és az eredmények alapján soroljanak be mindenkit.
  Aki nem jár el szűrésre, az automatikusan a 20% kategóriába kerül.
  Így már eleve a rendszeres szűrővizsgálatra ösztönöznék az embereket.
  De a lényeg, hogy aki dohányzik, alkoholista, elhízott stb. az fizessen többet, mint aki egészségesen él.
 • Kiszamolo
  Topfly, vagy nem kell több, mert a meglévő elég lesz tovább, ha nem orvosra, ápolónőre, gyógyszerre meg rehabra költöd…

  De egye fene, kelljen több pénz, mert egészséges leszek és utazgatni akarok ahelyett, hogy elfekvőben fekszem évekig. Ilyen áldozatra hajlandó vagyok. 🙂

 • jancsika
  Az egészséges életmódhoz én még hozzátenném.

  ÖRÖM a maga módján adni és kapni.
  Jókedv, szeretkezés, siker, mozgás, társaság egy kis alkohol, meditáció, önmagunk megismerése is ehhez tartozik.

  Szóval éljünk teljes életet az idő az igazi ellenség.

  Be positive.

 • Tudatlan
  Kár, hogy nem előbb írtad, ez komoly kampánytéma lehetett volna.
  Így meg megfontolandó tanács.
 • ant
  Ezzel csak az a baj, hogy Magyarországon az orvosi ellátás (többnyire) ingyenes, és ezért az átlagpolgár nem érzi ezt megtakarításnak: mert nem közvetlenül a zsebéből veszik ki a pénzt, és nem lesz neki attól kevesebb, ha hetente kell mennie ilyen-olyan vizsgálatra…

  Ha lenne kötelező önrész (helló vizitdíj!) akkor könnyebben lehetne “nevelni” az embereket, mert akkor már számítana. Csak ezt nem lehet/nem merik meglépni.

 • harvy666
  Hát igen az egyszerű szénhidrátok (azaz cukrok) igencsak el tudják baszni az ember életét,amcsiknál ráadásul cukor helyett HFCS-t, high fructose corn syrupot használnak (nemhiába szeretiuk jobban már a mexikói nádcukros kólát) amiben még több a fruktóz ami totál máshogy szívódik fel mint a hagyományos cukorban lévő glükóz (konkrétan csak a máj dolgozza fel és zsírosodik el)

  Igen nagy a hasonlóság a fruktóz és az alkohol okozta májbetegségekben bár elég józan paraszti ésszel belegondolni hogy miből is készül az alkohol, segítek, nem állatokból 😀

  Meg igazából azt kell elsősorban az embernek felfognia hogy (reális keretek között) nincs az a mozgás mennyiség amennyivel a rossz étrendet le lehet küzdeni:

  Én pl 10 percet (~50 kalória elégetése) szoktam sétálni bevásárolni, visszafele+bent még ~20 perc az 150 kalória na ez az amit nem kéne mindig egy 210 kalóriás Mars csokival pótolni 😀

 • L70
  Kb életünk utolsó 1-2 évében nő meg drasztikusan a betegség miatti kiadás, mindegy, hogy 70 év vagy 90 év környékén.

  A krónikus betegségeket – egyéni genetikai adottság függvényében – lehet elkerülni vagy kezdetüket kitolni ezzel a szemlélettel, ami üdvözlendő. A mozgás rengeteg előnnyel jár, regenerál, sérülések rehabja is felgyorsul, örömöt ad, stb. Nem mindegy, mit eszel. Stressz (középkorban megalapozza az öregkort, ha sok van, ha csak módjával van).

 • Kiszamolo
  ant, egyre több ember fizet az egészségügyért. Én most kaptam időpontot szűrővizsgálatra nyár közepére, amihez még beutaló is kell és a kivitelezés minőségétől is tartok előre. Inkább zsebbe nyúlok és megyek maszekhoz. S ez csak a szűrővizsgálat, mennyit fizet az, aki tényleg beteg is?
 • Agyarász
  Ha van rá igény, azt segíthetek kiszámolni, hogy napi 2 alapos és helyes technikával végzett fogmosással és 1-2 naponta szintén helyes technikával végzett fogselymezéssel és éves rendszeres ingyenes fogászati kontrollokra járással mennyivel vagyunk anyagilag beljebb (hazánkban minden fogmegtartó beavatkozás ingyenes a körzeti fogorvosnál), mintha különböző típusú és árfekvésű fogpótlásokra költenénk időről időre. (…mert döbbenet, de rendszeres időközönként azokat is cserélni, karbantartani kell, mint az autót vagy az ingatlant…) És az életminőségben, esztétikában, szociális és pszichés helyzetben történő változások, amik a fogvesztéssel járnak, anyagiakban igazából kis sem fejezhetőek. Hasznos lehet tudni, ha már a tudatosságról beszélünk, legalább arra a kis időre, amíg a társadalombiztosító teljesen ki nem vonul a fogászatból.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Örülj neki, hogy ki tudod fizetni a fizetős szűrést! 🙂
 • Adamo
  Tényleg olcsóbb paprikás krumpli és TV nézés helyett a kondibérlet, étrend-kiegészítő, bio élelmiszer, 13 óra helyett csak 8-at dolgozni, valahogy stressz nélkül élni és 95 évesen a megtakarításokból még kijönni?

  szocske: Jól hangzik, de kivitelezhetetlen. Akinek genetikai hajlam miatt rossz az állapota, az többet fizessen? Ha nem, akkor hogyan állapítod meg, hogy valakinek az enyhe túlsúly miatt rossz a szíve vagy örökletes betegsége van? A napi 5 vagy csak 1 vagy csak heti 1 sör az elfogadott? Hogyan ellenőrzöd? Mekibe azért járhatnánk néha 10% TB mellett?

 • jami
  Ha valaki egészséges 66 évesen, akkor még akár dolgozni is tud. Míg ha 60 évesen már alig él és a pénze jelentős részét gyógyszerre, parára költi, sütheti, hogy amúgy pont ugyanaddig fog élni, mint a másik.
  Az életminőség nagyon nem mindegy.
  Rokon krónikus betegséggel, magas vérnyomással úgy evett, ami kajától nekem napokig fájt a hasam – holott én jóval kisebb mennyiséget és nagyon ritkán. Körbe csodálkoztak, hogy nem tartok pótvacsit 9-kor. Mert hát miért ne, nincs abban semmi. 60 felett sorra jöttek a betegségei a meglévőkhöz, mire végre eljutott addig, hogy ok, akkor kajareform.

  A hajlamokkal sokat nem lehet kezdeni, max. kitolni lehet az időpontot. De ez pont elég.
  Ha a többség gyerekkorától rendesen mosna fogat, nem lenne túlsúlya és eleget mozogna a szabad levegőn – kevésbé lennének várólisták.

 • Gyenes Tamás
  Aki egészségtelen életet él, az meghal azelőtt, mielőtt a társadalom sok nyugdíjat költene rá.
  Aki egészségesen él, az tovább él, de végén a betegségeket nem fogja megúszni ő sem, csak közben merítette a nyugdíj-kasszát.
  Az egyénnek jobb egészségesen élni, a társadalomnak nem kifizetődő.
  (Érthetően a heroinra és hasonló kemény drogokra ez nem vonatkozik, mert ők jóval-jóval hamarabb kiütik magukat)
 • Tibor
  Ant, kiszamolo: a gyogyszerkoltsegekrol nem is szolva. A patikaban ugyanis fizetni kell es nem is keveset.
  Draga mulatsag betegeskedni. Meg nyugdijasnak is. Aktivnak meg plane.
 • Random okos
  Kedves szocske,
  Ha ilyen tudatos polgár vagy, nem értem miért az államtól várod a megoldást.
  Csekkolj ki a rendszerből. Légy vállalkozó, köss magánbiztosítóval szerződést. Win.
 • Andru
  @szocske: Ennek alapján én súlyos mínuszban vagyok már most, ugyanis 19 éves korom óta “veszem ki” a pénzt a tb-ből egy olyan betegség miatt, ami nem az életmódom következménye. Tudom, hogy te nem erre gondoltál a kommentben, de szerinted mennyi idő alatt jutna eszébe elhízott alkoholista honfitársunknak, hogy nekem akkor bizony kétszer annyit is kéne fizetnem, mint neki :/
  Szóval igazságos tb-fizetés akkor lenne, ha mindenki megtarthatná magának, aztán válogathatna az egészségbiztosítás vagy bármi közül és akkor öngondoskodás. Amúgy is erre tartunk, a kórházak és az egészségügy állapota miatt. Én fokozatosan vezetném be, kezdve a mai “friss” dolgozókkal. Mellé gondos oktatással a pénzügyekről meg miegyébről, amiről szükségesnek tartjuk, hogy ostobán ne élje fel az egészet, gondoljon a holnapra. Így lassan csak átalakulna a helyzet.
 • Garázs
  Ha már itt tartunk, hogy áll az egészségbiztosítás?
 • Kiszamolo
  Garázs, ha leszünk 150-en, indulhat júliustól. Az elvi lehetőség már megvan.
 • Kiszamolo
  Adamo, ugyan már, a szokásos közhelyek. Nem kell bio kaját enni, elég ha nem zabálsz össze mindent, mint egy disznó. Nem kell kondibérlet, otthon is tudsz tornázni ingyen videókra, de akár fejből is.
 • Kiszamolo
  Andru, az más, azért társadalom-biztosítás. De igenis fizessen többet az, aki szándékosan terheli a rendszert.
 • Kiszamolo
  Random, hidd el, ha lehetne, senki nem fizetné a tb-t, hanem kötne magán biztosítást akár kétszer annyiért is, mint amennyit most fizet. Csak pont ezért nem lehet. Mert akkor csak azok maradnának, akik nem vagy alig fizetnek be a rendszerbe.
 • petko
  Az emberi test mozgasra van kitalalva, valahova menni kell mindig: vagy az orvoshoz vagy az edzoterembe/ a lenyeg a mozgas/
 • szocske
  , az a baj, hogy genetikai elhízási hajlamra kb. az elhízottak 98%-a hivatkozik, közben viszont kb. 2%-nál ez a felelős, a maradék 96% csak sokat zabál és keveset mozog.

  De a kérdésedre válaszolva, nyilván lennének néhányan ebben a bónusz rendszerben is akik hátrányba kerülnek külső hatások miatt, egyik rendszer sem tökéletes.
  Azonban még így is sokkal igazságosabb lenne mint a jelenlegi, ahol az egészségesen élők fizetnek arányaiban több TB-t, azokhoz képest, aki dohányzik és alkoholista.

  , sajnos nincs lehetőségem kicsekkolni a rendszerből, a magán biztosítást az állami fizetése mellett köthetem.

 • Zabalint

  Ha kétszer annyiért is kötnének, akkor miért nem kínál a piac ugyanannyiért a TB-vel azonos szolgáltatási szintű magánbiztosítást, ami mögött magánkórházak állnak? Szvsz azért nem, mert a valódi háttér az, hogy aki tehetősebb, az magánrendelésen vagy hálapénzen keresztül juttatjabe magát a komolyabb kezelésekre elsőbbséggel, így a magánbefizetése sokszorosáért kap a TB által biztosított szolgáltatást. Valójában fizetős állami egészségügyünk van, csak erről nem illik beszélni, egy illúzió, hogy mindenki ugyanazt kapja, mert ilyen rendszer nincs és sosem volt. Egy hibrid rendszer, ahol a kilépők felét továbbra is fizetik az államinak, cserébe 100%-ban magánba mennek, sokkal tisztább lehetne, de rövidtávon nézve senki sem érdekelt benne.
 • User Resu
  Így van, az egyéni létdeficitek tömegeit, a felelőtlenség és életképtelenség következményeit terítik szét a társadalmon, mert ebből hasznot húz az államot működtető korrupt politikai-közigazgatási-gazdasági elit. Addig, amíg a társadalmi ragadozópiramis alján álló jó adófizető állja a számlát, addig nem is történik változás. Olvastam, hogy amint számos háziorvos bevezette a 2-5 ezer forintos kiszállási díjat (törvénytelenül), rögtön minimálisra csökkent a házhoz hívásuk. Valaki így is-úgy is kárvallottja vagy haszonélvezője egy rendszernek, és tragédia, hogy mindig csak a jó szamarat tudják kizsigerelni. Ezért rohad a magyar társadalom. Nincsenek minőségi elvárások. Az állam nem büntet-jutalmaz, mint egy magánbiztosító, egyszerűen csak elveszi a pénzt és még kézcsókot is elvárna, ha rajta múlna. A “társadalmi szolidaritás” határa az egyén kirablásánál végződne, de ezt már rég átlépték.
 • Ákos
  Talán az a baj, hogy mindenki a végletekben gondolkodik és úgy érzi, az egészséghez borzalmasan sokat kell tenni (sport, táplálkozás, életmód, csiribiri és zabszalma). Pedig ott indul, hogy le kell szállni a buszról 2-3 megállóval korábban és besétálni a munkahelyre, már ez nagyon sokat számít. Ha mellé havi 1 szombaton belefér egy ~15 km-es kirándulás az erdőben, akkor a lakosság 80%-át megelőztük testmozgásban.

  Egy egyszerű okoskarkötő (pl.: Mi Band 2) kitűnő visszacsatolást ad arról, mennyit mozgunk egy nap. Vagy inkább mennyit nem. Szerencsére egyre több ilyen létezik élsportban és tömegsportban egyaránt, mindenféle mozgásformához. Értem én, hogy “deminek”, csak hát a legtöbb ember hazudik önmagának az ilyen jellegű kérdésekben, ezek az eszközök pedig nem.

 • tizedes
  Szoc. háló gyanánt,ahogy a munkaerő piaci pótlékot is levonják,TB pótlékot is vonhatnának,kemény 2%-ot.
  A maradékot megkapná a dolgozó,ebből olyan szolgáltatásért fizet elő,köt biztosítást,amilyet akar.
  A mnyp-nál is jó volt az elvet,h. új dolgozó kizárólag magának gondoskodjon,ott szintén a fizetéshez tettem volna hozzá,majd a dolgozó eldönti,mit akar tenni a pénzével.
  Cikkhez gratula!
  Tudatosan leszoktam 2006-tól a finomított lisztet,sót,cukrot, hidrog. növényi zsírt,ízfokozót tartalmazó élelmiszerekről,a kőolajszármazékos kozm.cikkekről.
  A sport mindig is az életem szervez része volt,de nem családi minta, hanem saját elhatározásból – és mértékkel.
  Testsúly kontrollt csak a fenti étrend és sport mellett tudom fenntartani.
  “Csak” 5 évig cigiztem, 1999.02.23án leszoktam.
  85-90 évig szeretnék élni, 44 vagyok,fiatalabbnak néznek.

  Ne csak küzdj és élvezd is ki a gyümölcsét!

 • mtoma73
  Az ingyenes egészségügynél nem kellene kifelejteni a hálapénzt is, ami nem azért elég jelentős összeg és ahogy korábban itt írta valaki a gyógyszerekre is rengeteg megy el. Sokan a vizsgálatokat is magánúton intézik a váarokzási idők miatt. Milliók tudnak elmenni 1 év alatt is ilyenekre.
  Szerintem az egészséges életmód az örökletes betegségekkel küzdőknek is segít, mert pluszban legalább nem növeli az egészségügyi kiadásaikat, amik lehet már most is elég nagyok.
  Alapvetően azokról a tömegekről lennne szó, akik lesz*ák az egészségüket, élik a pia-cigi-cukor háromszögben az életüket.
  Persze amikor beüt a baj, mert előbb utóbb beüt, már csak azt veszik észre, hogy elment az összes pénzük a gyógyszerekre és vizsgálatokra.
  Apukámon látom, hogy a túlsúly mennyire megnehezíti az életét, és milyen lassan épül fel pl. egy térdprotézis műtétből.
 • Dani2
  “ha nem zabálsz össze mindent, mint egy disznó”
  +1
  Edzeni sem árt, csak nem szabad túlzásba vinni a futást vagy a sportot. Legjobb a súlyzós edzés, heti 1-2 futással. Ez férfiakra értendő, nőknek elég a megfelelő mennyiségű kaja 🙂
  Szerintem a tiszta étel sokszor olcsóbb, mert kevesebb elég belőle. Általában aki szemetet eszik, az drága szemetet eszik, és sokat.
 • Topfly
  Kiszamolo, egy kis logikai bukfenc van abban, amit írsz. Ha kevesebbet kell megtakarítani, mert nem leszel beteg, még többet kell megtakarítani, mert tovább élsz. A cikk egy nagyon fontos kérdéssel foglalkozik, de az egészséges életmód miatti megtakarítást nem lehet egyben levonni a megtakarítandó összegekből.
  Fordítva is igaz az összefüggés. Aki beteg az valószínűleg hamarabb meghal. Neki több lesz a gyógyszerköltsége, de kevesebb időre kell a megtakarítás.

  A kövér emberek nagy része meg sem éri a nyugdíjkort. Nekik például akar felesleges is lehet egy ilyen öngondoskodás…

  Ettől persze az a jó, ha egészségesen élünk és takarékoskodunk 🙂

 • Családfő
  Fontos elem: az állami ellátásból nem tud senki teljesen kiiratkozni. Sürgősségi ellátást nem fedez magánbiztosítás (nincs is rá infrastruktúra, nem véletlenül), illetve az 1 napos műtéteken felüli hosszabb kórházi ellátást sem igazán.

  A cikk remek, és feledleges kifogásokat keresni: lényegében bárki tud egészségesen élni, aki szeretne. A saját életkörülményeinek megfelelően bőséges mozgás és egészséges étrend már biztosítja ezt. A genetika más téma. Azon kell változtatni, amin lehet.

  Ui: ha már USA, ők elhízásban azért bőven vernek bennünket. Nem csoda, ha megnézzük ott az alapvetően kínált élelmiszereket, a táplálkozási szokásaikat és azt, hogy a hátsójukhoz van nőve az autó. Utóbbi nem véletlenül, de ettől még nem segít a mozgásban gazdag életmódban.

 • jami
  Nem Gattakát vizonálunk, de az, hogy valaki 5 évente megy fogorvoshoz, akkor is csak azért, mert már valami fáj, nem csináltat évente egy ált. vérképet sem – a totális érdektelenség.

  Amint lenne legalább 3 kategória a tb-ben: 1. soha semmi szűrésre nem jár 2. össze-vissza, de 2 éven belül volt 2-n 3. normál időben
  máris baromira megnőne a szűrésre járók száma, ezen belül pedig szép lassan megfogadnák a tanácsokat, mert jajj, akkor majd sokat kell fizetni.

  De egyébként baromi nagy lázadás lenne, hogy jajj, nekem már a 10. ősömnek is nehéz csontja volt, nácik.

  Mondjuk az is vicces, mikor én kérek szűrésre időpontot, kérdezik, mi a gond, mondom semmi – hát akkor meg miért megyek? 😀 Egyedül a fogorvos örül.

 • 42
  A számadatokat erősen torzítja, hogy az államokban az egyik legdrágább az egészségügy. Viszont futni egyforma olcsó mindenütt…
  Itthon egyébként egyre inkább a magánegészségügy felé tolódik el a rendszer, ergo egyre drágább lesz (de jobb is).
  Az utóbbi időben feltűnően több embert látok futni. A többség viszont feltűnően lusta, autóval jár mindenhova, kövér és igénytelen.
  Szezonális alapanyagokból nagyon olcsón lehet egészséges étrendet összeállítani.
  Kifogást pedig a legkönnyebb találni.
 • Kiszamolo
  Családfő, a négy legelhízottabb nemzet sorrendben (OECD országok): USA, Mexikó, idén beelőzőtt Új Zéland, majd Magyarország. A pontos számokat most nincs kedvem kikeresni, de USA kb. 65% elhízott és túlsúlyos, de folyamatosan csökken, Magyarország 62% és nő. Akkor mennyivel is kövérebbek az amerikaiak?
 • Adamo
  Kiszamolo: “Nem kell kondibérlet” – Hány embert ismersz aki magától lefogyott és mennyit aki segítséggel? Aki sikerélményt is akar, annak edzésterv, étrend terv, táplálékkiegészítő és vitamincsomag is kelleni fog. Már az is ösztönöz, hogy megvetted a bérletet és az edző előtt nem akarsz beégni. Nyilván megéri, ez nem kérdés.
  Szerintem a stresszt elkerülni sokkal fontosabb az egészséges életmód tekintetében, pedig a hajtós hosszú óraszámot követelő munka sokaknál nem kikerülhető vagy anyagi lemondással jár változtatni. Aki képes egyszerre munkát és életmódot váltani, annak minden tiszteletem!
 • dylan
  Dani2:

  Ugyan miért lenne elég, ha csak a férfiak súlyzóznak és futnak? Remélem, ezt te sem gondolod komolyan. A nök ugyanugy rendelkeznek izmokkal, izuletekkel, a rendszeres mozgas összes pozitiv hatasa ugyanúgy vonatkozik rájuk. Terhesség után akár többszörösen.

  Mondjuk titkon még mindig abban reménykedem, hogy én vagyok a hülye, és viccböl írtad. 🙂

 • untermensch4
  A szavak szintjén azért van tetemes adóval terhelve a dohányzás mert egészségtelen. Logikus lenne h az ilyen egészségtelenségi adókat forgassák be az egészségügybe… 2010 körül egy könyvelő rokon nézegette h KSH szerint mennyi az éves cigarettafogyasztás, meg az adónak az a része ami ebből csak mint jövedéki adó és jövedéki adóra rakódó áfa. Csak a cigarettákból (ohne finomra vágott fogyasztási dohány, szivar) nagyjából akkora összeg volt mint a kórházak éves (infrastrukturális) költségvetése. Vagy éppen a rendőrségé… Néhai apám pedig pont meghalt (főleg a dohányzás miatt) mielőtt megkapta volna az első nyugdíját, előtte egy hónappal még dolgozott.
 • dylan
  Dani2:

  A nöknek elég, ha csak megfelelöen táplálkoznak? Az véletlenül nem lehet, hogy nekik is ugyanúgy vannak izmaik, ízületeik, amiknek jót tesz, ha használják öket? :/

  Tök jó lenne, ha megszünne ez a “nöt a szobabiciklire” sztereotípia. Nem, senki nem fogja véletlenül 130 kilós monstrummá súlyzózni magát két hét alatt, hogy utána senki ne nézzen rá “nöként”. Az izom nemtöl függetlenül mindenkin jól néz ki, pláne abba a korba lépve, amikor az emberekre elkezd felmászni pár kiló – ez eleve nehezebben/esztétikusabban történik meg olyasvalakin, akinek vannak izmai és valamennyi mobilitása.

 • BélaBélaBélaBélaBélaBélaBélaJózsiBélaBélaBélaBéla
  Amiota 2 km-el elobb szallok le a vonatrol es 2×20-25 perc gyaloglassal jarok az irodaba (plusz bicajjal a vonatig) elkepesztoen sokat valtozott a teherbirasom es az egeszsegem egyetlen ev alatt. Emellett nem hasznalok liftet, picit odafigyelek ra, hogymit eszem, de nem elek aszketa modot, mert nincs ra szukseg.

  A legnagyobb nathajarvany kozepen vidaman kerekeztem a -10 fokos januari fagyokban, mig kidolt mellolem mindenki (csaladot is beleertve).

  Par egyszeru trukk mar eleg ra, hogy a kenyszeru konditerem latogatast megsporoljam es meg ott vannak a rendszeres hetvegi kirandulasok es turak ha epp van ido, kedv es idojaras.

 • jami
  A statisztika egyértelmű, de elég nyitott szemmel menni. A gyerekeim osztályaiban (sport!) is sok elhízott gyerek van, a nem tagozatosokban még rosszabb a helyzet. De már az oviban is ijesztő volt a helyzet. Nézzetek meg egy gimit du., mikor özönlenek ki a gyerekek. Kevesebb (!!) az átlagos testalkatú. Ezek a gyerekek még nem dolgoztak napi 12 órát, többnyire nem söröznek, nem voltak párszor terhesek stb.
  A héten csodálkoztam, hogy jéé, nincsenek dugók. Kapcsoltam – érettségi szünet. Azaz: ennyire érezhetően sok középsulist hordanak kocsival!
 • Ildikó70
  Sajnos az elhízás nem csak a sok zabálás és kevés mozgás miatt van. A szegényebbek örülnek, ha kenyérrel, krumplival jól tudnak lakni és jól tudják lakatni a gyerekeiket. Ha az egészséges ételek lennének olcsók akkor nagyon sokan nem híztak volna el a most elhízottak közül. Az igazán egészséges ételek a lakosság több, mint felének megfizethetetlenek.
 • Kiszamolo
  Adamo, én magam. Lefogytam 20 kilót és se személyi edző, se tanácsadás, se dietetikus, semmi.

  Kalória számol, cukor, zsír, ropi, fagyi, ücsi a kukába, kerékpár leporolása és egyéb mozgások.

  Ha kifogást keresel, azt találsz. Ha megoldást, akkor pedig azt.

  Ennyire egyszerű.

 • Grza
  Az azért nem mindegy, hogy itthon 62%-on van 10-20 kiló túlsúly, míg USA-ban a 65%-nak a felén inkább +30-40-100(!) kiló túlsúly van.
  Az “egészségtelenek fizessenek több TB-t”-re meg nekem lenne egy tökéletes megoldásom: például minden szál cigire 10 Ft TB-adó, minden kiló chipsre, édességre (szénhidrát-egyenérték) 100 Ft, minden liter alkoholra (tömény egyenérték) 1000 Ft, amit szigorúan rögtön a TB-kasszába kell irányítani. Lenne bevétel bőven, ezek meg minimális áremelkedést jelentenének, (Pl. 1 üveg sörre 25Ft, egy zacskó chipsre 5Ft, doboz cigire 200Ft) és a “fogyasztó fizet” alapon aki többet fogyaszt az dobálná a TB-kasszába a pénzt.
  Tökéletesen igazságos rendszer.
 • harvy666
  Amúgy meg ahogy mr money mustache is megmondta otthon kell gyurni

  mrmoneymustache.com/2011/05/17/get-rich-with-olympic-barbells/

  Főleg hogy az autók értékvesztésénél szerintem csak a különféle fitnessz (=ruhaakaszto) cuccoké a nagyobb, a súlynak tök mindegy hogy használt vagy nem 🙂

 • szocske
  @Ildikó, a legszegényebbek jellemzően vidéki kertes házakban élnek. A kertet felveri a gyom. Mi akadályozza meg őket, hogy bevessék? #kifogásttalálnisokkalegyszerűbbmintmegoldást
 • Ildikó70
  A fő ok szerintem az, hogy ennyi befizetésből az eü. nem működik! Még elavult gépekkel, alacsony fizetéssel sem. A most egészségügyre fordított összeg legalább dupláját kellene rendszeresen beletenni, akkor lenne átláthatóság. Ez valahogy senkinek nem érdeke. Pedig ha arról lenne szó az emberek is szívesebben fizetnék a mostani járulék dupláját is, ha egy sima pajzsmirigy vizsgálatra nem kellene fél évet várni, 1-1 nem életveszélyt elhárító műtétre, CT, MR vizsgálatokra még többet is. És valóban, a most magán intézményekbe eljáró embereknek, ha valamilyen fekvőbeteg ellátásra van szükségük akkor a várólistákat megkerülve, soron kívül kerülnek be, megelőzve az akár már hónapokat is váró embereket, akiknek nem jut pénz magán intézményre.
 • Agyarász
  Ildokó70, De, a sok zabálás és a kevés mozgás miatt van. Rossz minőségű kajából sem kötelező sokat enni, és szegényként is lehet sportolni, mozogni többet. Csak ez amit mondasz egy kiváló kifogás. Várom a genetika meg a hormonzavar kifogásokat is, azok is jók. Igazából azt kéne megérteni, hogy kifogásoknak nem sok értelme, magadnak csinálod jól vagy rosszul, az orvos meg a dietetikus nagyon nyugodtan fog tudni aludni attól, hogy a beteg nem tartja be az utasításaikat, az nem az eü-i dolgozóknak gond, ha megbetegszik vagy lerokkan, ne adj’ Isten idő előtt meghal a páciens, hanem magának a betegnek és a beteg családjának. Arról nem is beszélve hogy milyen komoly pénzekbe kerülne, ha saját magának kellene kifizetni a terápia valódi árát.
 • headset
  Annak aki fogyni akar:

  Személyes tapasztalat, hogy ha valaki amúgy is edz, azt érdemes az ebéd és/vagy vacsora elé időzíteni.

  Én 20-40 percet gyalogolni szoktam. Sokszor naponta kétszer. (A séta semmit sem ér, csak a tempós gyaloglás.) De lehet mást is választani: szobabicikli, edzőtermi futópad, stb.

  Ha néhány napig nem evés előtt megyek, 1-2 kilóval rögtön megnő a súlyom.

  Amikor kiürülnek a cukorraktárak, akkor nem zsír képződik a megevett kalóriákból. Aki teheti, érdemes kipróbálni.

 • Családfő
  Kiszámoló, ismerem ezt a statisztikát – de azért jegyeztem meg kiegészítésképpen, mert a gyakorlat azért ennél többet mutat. Az elhízottság aránya sem mindegy, és ebben bizony USA – és Mexikó – is verhetetlennek látszik. Aki élt/tartózkodott az USA-ban hosszabb ideig, többször, és mindenfelé az országon belül, az tudja, miről beszélek.

  De ez tényleg csak egy fun fact. A lényeg, hogy mi történik Magyarországon. Mozogni tényleg csak akarni kell.

  Vicces, mikor egészséges emberek az 1., 2. emeletre is lifttel járnak – napi szinten látom. Mibe telik pl. felgyalogolni a 4., 6. vagy akármelyik emeletre? Többet gyalogolni, bringázni? Stb. Ezekhez semmi pénz nem kell, miközben észrevétlenül javítja az egészséget.