25 év alattiak szja kedvezménye

Tegnap elkezdtem írni a heti hírösszefoglalót, de annyira nem történt semmi, hogy inkább abbahagytam. Nagyjából kopizhattam volna az egy héttel ezelőtti anyagot: újra rekordszámú halott az USA-ban a covid miatt, rossz munkaügyi adatok, néhány részvény kitört és így tovább.

Egy olyan hír volt, amiről vasárnap akartam írni, de fontos, ezért most ideírom. Mivel 2022 választási év lesz, bejelentette a kormány, hogy 2022-től a 25 év alattiak szja kedvezményben részesülnek, ami 150-160 milliárd forint jövedelemkiesést okoz a költségvetésnek. Hogy pontosan milyen haszna van a bejelentésnek (a politikai hasznon túl természetesen), arra nem sikerült rájönnöm, de nem is ez a lényeg. Hanem az, ha téged érint, akkor tudj róla és ne engedd, hogy a munkaadód annyival csökkentse a bruttódat, hogy jövőre a nettód változatlan maradjon.

Share

172 hozzászólás

 • vidékről származom, soha nem a zsebem szerint szavaztam
  Karakószörcsögön ugyan arra a kábeltv csomagra tudsz előfizetni

  Igaz, de az ingyenesek mind állami propagandát nyomnak. Mivel nincs “közszolgálat” és valóban független tévé (ki lehetne fejteni, hogy az ATV is miért nem az, pl. vajon miért nem Kálmán Olga vezeti az általa felfuttatott műsort már, ill. miért nem látni bizonyos embereket és műsorokat már ott) ezért az egyéb információk/ingerek is fontosak, a fővárosban inkább találkozik a polgár egyéb véleményekkel és hangokkal is. Hogy mást ne mondjak, pl. a kocsiban/normál rádión tudod/tudtad hallgatni a Klubrádiót Bp. környékén (még február elejéig, aztán majd kiderül a bíróság döntése, hogy engedik-e elvenni tőlük a regionális frekvenciát is), vidéken nem. Igen, interneten lehet hallgatni, de a rádióhallgatók túlnyomó része nem interneten hallgatja.
  Marad a Kossuth rádió, MTV = agymosás, amiről nem tud a nép az nincs is

 • Nacionalista
  @Körte:
  Ettől félek én is… Az ellenzéknek nem a választás lesz a legnehezebb (az sem lesz egyszerű mondjuk), hanem hogy legalább elfogadhatóan kormányozzanak szivárványkoalícióval úgy, hogy minden állami intézménybe be vannak betonozva a fideszes káderek. Nem vagyok túl optimista.

  @Zabalint:
  A nyílt ellenállás valóban sokkal kockázatosabb egy megyeszékhelyen. Node azt senki sem tudja mit húzol be a választófülkében… Az meg, hogy szerinted a vidékieket jobban le lehet kenyerezni jutifalattal mint a Budapestieket arra nem tudok nyomdafestéket tűrőt mondani (mert ugyebár onnan indult amihez én hozzászóltam, hogy okos ellenzéki Bp vs. ostoba fideszes vidék)

  Nyilván nics 2/3-nyi fideszes az országban, de az ellenzék is jobban tenné ha a valóságból indulna ki: jelenleg kb. ugyanannyi fideszes szavazó van mint ellenzéki. Ha ezt nem ismerik fel, akkor eleve vesztésre vannak ítélve.

 • Zabalint

  Rossz összevetés a külvárosi kerületek vs. vidéki városok, mivel a külvárosi kerületek a lakosság jelentős részének csak alvóvárosok, nem ott dolgoznak, és nem ott élnek szellemi életet. Egyébként nagyjából egyetértek, a szellemi szint kb. ugyanaz Budapesten, mint a vidéki városok nagy részében, a lehetőségek azok nagyon mások.
 • Zabalint

  Igen, a szavazófülkében mindenki arra szavaz, akire akar, csak nagyon nem mindegy, hogy olyan közegben élsz, ahol nyíltan lehet bárhol, bármikor kritizálni a kormányt, vagy olyanban, ahol nem lehet. Utóbbi esetben teljesen más a közhangulat, ami sokak szavazatát befolyásolja.

  Azért lehet jobban lekenyerezni vidéken az embereket, mert kiszolgáltatottabbak. És nem krumplival, hanem mert mondjuk örül, ha van munkahelye a helyi kiskirálynál, és ezért hálás, holott nem kéne, de nincs is más lehetősége. Szerintem elég jól hangsúlyoztam, hogy nem a szellemi képességek térnek el, sőt…

  Város-falu viszonylatban, ahol minden várost beleveszünk, tájékozottság szempontjából már jobban áll a közhely. Márpedig a városokban kiegyenlítettebb a helyzet, mint a falvakban.

  Egyébként ismerek olyan embert is, aki tipikus budai elefántcsont toronyból szemléli a dolgokat, persze Fideszes.

 • matetoth

  a számok mind leellenőrizhetőek, én szívesen elolvasom, ha írsz te is róla, mert érdekel a téma. Csak amikor kijelented, hogy a CSOK 10M-val emelte az árakat, de 300k az egy tranzakcióra jutó CSOK, akkor azt gondolom, hogy demagóg vagy, és nem az igazság érdekel.

  Egyébként olvastam a kommenteket, az egyetlen érdemi kritika, ami a cikk adatai ellen szól, hogy nincs adat területenként külön. Vagy mire gondolsz?

 • Nacionalista

  Az aprófalvakban valóban más a szitu, ott valóban sokszor egy zsák krumplival vannak megvéve. Csak arra meg azt mondom, hogy a bal oldalt sosem érdekelték az ott élő emberek, meg sem probálják elérni őket még most sem. No meg ezért írtam, hogy a lakosság 70%-a városi. A falvak segítettek a fidesznek, de nem ott dőlt el a választás.

  Azt, hogy valaki annyira fél a helyi nagyúrtól egy megyeszékhelyen hogy még a fülkében sem mer őszinte lenni, azért erősen túlmisztifikálod. Nomeg néhány elitebb budai kerületben is a fidesz a győztes…

  Meg nézd a Momentumot: a pártelnök a román választáson aktívan a magyar jelöltek ellen kampányol, aztán meg megy a csodálkozás, hogy kevés határon túli szavazatot kapnak. A helyzet az, hogy nem elég Bp-n kampányolni…

 • Dreamer
  Látom, nem sikerült megérteni.

  Akkor még egyszer: a vidéki lakosságnak AZ A RÉSZE, amiket meg szoktak venni kilóra, nem jár ide.

  De sikerült megérteni, de a komment írásakor még csak x db kommentet tudtam elolvasni. 🙂

  Egyébként akartam már írni, hogy azért jó a blog, mert sok embert gondolkodásra késztet, érdekesek – és hasznosak – a cikkek és jók a hozzászólások.

 • Zabalint

  A lakosság 70%-a úgy városi, hogy a 90-es évek eleje óta 100 körülről 346-ra nőtt a városok száma, mert egy rakás települést kineveztek városnak, pedig a már akkor meglévők közül sincs a legtöbbnek máig városias jellege. Ha csak a megyei jogú városokat és Budapestet nézzük, akkor 3.8 millió. Ezen településeket összességében nézve amúgy az önkormányzati választások adataiból kiindulva nem tudott volna nyerni a Fidesz.

  “Azt, hogy valaki annyira fél a helyi nagyúrtól egy megyeszékhelyen hogy még a fülkében sem mer őszinte lenni, azért erősen túlmisztifikálod. Nomeg néhány elitebb budai kerületben is a fidesz a győztes…”

  Akkor szerintem tök feleslegesen írtam, mert nem ment át a lényegi mondandóm. Ne félelemre gondolj, hanem urambátyám rendszerre, ahol evidens, hogy kiket támogatnak az emberek. Némelyik elit budai környéken is igaz ugyanez, bár most épp arra volt fordulat.

 • Zabalint

  “Az aprófalvakban valóban más a szitu, ott valóban sokszor egy zsák krumplival vannak megvéve. Csak arra meg azt mondom, hogy a bal oldalt sosem érdekelték az ott élő emberek, meg sem probálják elérni őket még most sem.”

  Ez egy állandóan visszatérő közhely, de akkor tegyük mérlegre, hogy ezzel szemben a Fidesz mit tett, ha nem számítjuk a korrupciót, mert krumplival szavazatot venni az korrupció.

 • Grand
  “Tudnál linkelni egy képet ahol a fidesz oszt krumplit? Egyenlőre csak Gyurcsány és Kunhalminak van krumpliosztós képe az interneten. – Nem Koncz Zsófi nem osztott, hanem a helyi jobbikos zöldségkerskedő tűzte rá a Zsófi szallagjait poénnak a saját termékeire.”

  Baltazár,
  Tényleg nem látod a fától az erdőt? Google: Gyurcsány+krumpli. Aztán szépen kidobja a Rétvári váci krumpliját (oppardon, az adomány volt, ő csak segített szétosztani), a tiszaújvárosi krumplit (babot stb.), ami valóban nem ingyen volt, hanem a valódi árának a harmadába került (mégha Koncz Zsófia nem is tudta, hogy mennyibe kerül 1 kg krumpli), Bajkai ingyen tojása stb. stb. Nem is görgettem lejjebb, de nekem még rémlik valami olyasmi is, hogy a Józsefvárosban tejet osztottak. Keress rá.
  pestibulvar.hu/2020/10/06/ekkorat-meg-egy-fideszes-sem-egett-kamera-elott-mutatta-meg-alkalmatlansagat-a-jelolt-video/

  Folyt.

 • Grand
  Folyt.
  Bárki adja is, elítélem ezt a fajta néphülyítést, mert ezzel butának nézik az embereket. Csak sajnos tömegével vannak ilyen emberek, akik a saját nyomorúságukat sem ismerik fel. Az is megdöbbentő számomra, hogy attól függően ítél meg valaki egy tényt, hogy ki tette. Ha az ellenkező oldal, akkor elítélendő, ha az én oldalam, akkor nem veszem észre. Vagy ha kénytelen vagyok, akkor ultimate érv, hogy bezzeg a másik. Szánalmas és szomorú.

  Ha csak trollkodtál, kérlek, ne, ez a blog és a fórum többet érdemel.

 • Pistu
  Konkrétan leírtad mi a libertarianizmus, az amit szeretnél. Nem értem miért akarják egyesek feltalálni a spanyol viaszt. EU tagok vagyunk, ha azok is akarunk maradni és nem unortodox forradalmat folytatni, akkor azt kell csinálnunk, mint a többi ország, akkora állammal, mint a többi tag. Nincs nyugaton sem kádárizmus, az sír a nagy állam miatt általában, aki nem akar adózni. A színvonal nem attól függ, hogy a tulajdonos az állam vagy egy privát csoport, hanem a kompetenciától.
 • Dani
  Baltazár amolyan igazi fideszes, igen szelektív a memóriája és pont azokkal az érvekkel megy neki a baloldalnak, amit a Fidesz számtalan alkalommal követett el. A krumpli, kivételesen rossz példa, mert alig 1 hónapja volt az eset, amit azért csak az nem olvasott aki nem akart:

  “Tekintettel arra, hogy ebben a nehéz járványügyi időszakban minden ember számára komoly kihívásokat jelent a mindennapok megszervezése, a minisztérium szeretne a kollégáknak a karácsonyi ünnepek alkalmából egy praktikus ajándékcsomaggal kedveskedni” – idézi a lap a levelet, amit a Külgazdasági- és Külügyminisztérium munkatársai kaptak a napokban. Eszerint a csomag „hazai termelőktől származó jó minőségű 1 doboz szabolcsi alma válogatást (7kg) és 10 kg burgonyát tartalmaz”.

 • EL Presidente
  az előző ömlenyre:

  Az ugye világos, hogy “25 év alattiak szja kedvezménye” a téma. Pro / kontra adózás / megtakarítás / kiket érint ( tanuló/dolgozó ) hatásai a munkaerőpiacra, stb. Erre it nyomjátok hogy bla bla bla.
  Alapítsatok pártot ha ennyire tudjátok ( oldaltól függetlenül). Ha meg csak szövegeltek, azzal kiidegelitek az olvasót. Nem váltjátok meg a világot, senki le se .rja a agitációtokat. Menjetek csináljatokbusinnest/pártot/tanuljatok/növeljétek a bevételeiteket/osszátok meg a pénzpiaci tapasztalatokat. Annnak van értelme. Ha meg egységsugarú választók vagytok,akkor meg ideje kitörni a hering létből 😉

 • szlacikaa
  Ha még 2022-ben is közalkalmazottak lesznek a pedagógusok, akkor egy éppen kezdő pont annyit kap kézhez, mint egy 9 éve tanító. Micsoda öröm lesz! Biztos nem lesz konfliktus! De lehet, hogy az a cél, hogy egymással foglalkozzanak? Sőt akkor hogy fognak örülni a fiatalabbak amikor majd rájönnek, hogy 12 évig ugyanakkora lesz a fizetség! Ami kb. a diplomás minimálbér. Gratuláció annak aki kitalálta.
 • vidékről származom
  El Presidente, ha szerinted ez a változás komoly gazdasági/szociális megfontolások alapján történt és nem olcsó politikai haszonszerzés és szavazatvásárlás, akkor elemezd nyugodtan a gazdasági hatásokat. Én nem vesztegetném erre az energiáimat.
  Szerintem pont az általad említett elemzés felesleges, hiszen ahogy a többi ad-hoc intézkedést, ezt sem előzte meg hatástanulmány, komoly elemzés stb. és ezen töprengeni tökfelesleges, nem érsz el vele semmit.

  Mivel ez egy választási, politikai húzás, hadd írjuk le a véleményünket róla ill. azokról, akik többek között ezzel akarják elérni, hogy ne küldjék el őket a jól megérdemelt helyükre. Ez itt szerintem nem volt off.

  Hogy miért írtam le? Ez jutott eszembe:
  “First ethical rule: If you see fraud and do not say fraud, you are a fraud.” (Nassim Taleb)
  Itt van még pár jó idézet tőle:
  goodreads.com/author/quotes/21559.Nassim_Nicholas_Taleb

 • matetoth

  Szerintem is politikai haszonszerzés a cél. De ez kb olyan, mint hogy az eső esik, a politikus hazudik, amikor a szája mozog, a fű meg zöld.

  Amiről azonban van értelme beszélni, hogy gazdaságpolitikailag egyetértünk-e egy ilyennel, mi szól mellette, ellene. Ez egy szakmai megbeszélés, független a politikától. Én pl azt mondom, hogy ez egy felesleges bonyolítása az adórendszernek, de tudok támogatni fiatalok munkapiaci szerepvállalását könnyítő dolgokat, ez például legjobban a diákmunkásokat fogja érinteni, akik most 0% adóval dolgozhatnak.

 • captain_b
  Kedves Kiszámoló & Kommentszekció,

  Ehhez a topichoz valamennyire kapcsolódó: a személyi adókedvezmény súlyos fogyatékosság/tartós betegség esetén változik 2021-től: egyrészt Január 1-jétől a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját csökkenti személyi kedvezménnyel. (A korábbi szabályozás az összevont adóalap adóját csökkentette a kedvezménnyel.). Másrészt a mértéke is változik: a minimálbér 5%-a helyett annak harmada lesz súlyos fogyatékosság esetén.
  Erről tud esetleg valaki pontosabbat (elvileg elég aktuálissá válik a héten, már csak a fizetési papírok miatt is), ezen kívül van-e lesz-e változás, pl. abban, hogy mi számít súlyos fogyatékosságnak, vagy bármiben?
  Semmi egzaktat nem találtam, de lehet én vagyok helikopter.

  Köszi, ha valaki válaszol!

 • Kiszamolo
  captain, van egy szép hosszú lista arról, mi számít tartós betegségnek, írtam róla egy-két éve.
 • captain_b

  Köszönöm! A kérdés arra irányult (és valóban nem volt egyértelmű), hogy ez esetleg változhatott-e tavalyhoz, és az azelőtti évekhez képest. (Pl. annyira minden cikkben csak a “súlyos fogyatékosság”-ot hangsúlyozzák, hogy bennem felmerült, hogy ez idén már esetleg más fogalmat jelöl, mint a “tartós beteg”.) De ezek szerint, most úgy áll a dolog, hogy nem. 🙂
 • Grand
  captain_b,

  Az én értelmezésem szerint a személyi kedvezmény december 31-ig a minimálbér 5%-a volt (8.050 Ft), január 1-től a minimálbér harmadának a 15%-a (SZJA), száz forintra kerekítve 8.100 Ft. Február 1-től a minimálbér emelése miatt 8.400 Ft. Viszont előbb ezt érvényesítik, utána a családi kedvezményt (igaz, azt a megmaradó SZJA után a járulékból is igénybe lehet venni).
  A betegségek tudomásom szerint nem változtak.

 • Denes
  “Hogy pontosan milyen haszna van a bejelentésnek…”
  Szerintem nem minden állami intézkedésnek kell gazdasági haszonnak lennie, ez egyszerűen jár a fiataloknak kompenzációként a járványvédelmi intézkedések miatt.
  Az egyetemisták/gimisek a COVID szempontjából nem veszélyeztetettek, cserébe az életükből technikailag elvettünk hónapokat azért, hogy nagyon idős emberek X%-nak az életét meghosszabbítsuk valamennyivel. Akik most fiatalok, azok nagyon sok hónapon át nem tudtak bulizni, nem mehettek be a középiskolába/egyetemre közösségbe. Gólyatáborok, szalagavatók, érettségi bankettek, diplomaosztók, fesztiválok (stb.) maradtak el. Pont a fiatal éveikben korlátoztuk őket, hogy éljenek. Ezt az életükből elvesztett időt ők sohasem kapják vissza.
  Akik egyetemi kollégisták voltak közülük, azoknak egyik napról a másikra vettük el a lakhatását.