5%-ra csökkentették a CSOK büntetőkamatát

A CSOk bevezetésekor még büntetőkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást, akiknek esze ágában sincs teljesíteni a feltételeket, vagyis megszülni a beigért gyerekeket.

(Akik egészségügyi okokból nem voltak képesek teljesíteni a vállalásaikat, azok egyébként is kaptak felmentést bizonyos feltételek mellett.)

Két gyerekig az alapkamat mértéke volt a büntetés, három gyereknél azonban ennek az ötszöröse. Ez 0,6%-os alapkamatnál nem volt olyan ijesztő, de 13%-osnál már határozottan szemmel látható büntetés.

Nos, ezt most eltörölte a kormány, pontosabban 5%-ban maximalizálta a büntetőkamat mértékét.

13%-os alapkamat és hasonló állampapír kamatok mellett maximum 5% lehet a büntetése annak, aki felelőtlenül vagy éppen szándékosan beígért három gyereket, de azt nem teljesítette.

S nem is a maximalizálással van baj, hanem a mértékével. 5%-os büntetés ilyen kamatkörnyezetben jutalom és nem büntetés. Ha 20 vagy 25% lenne a büntetés, teljesen rendben lenne. Büntetés is, mégsem akkora, hogy akinek fizetni kell, az belerokkanjon.

Share

95 hozzászólás

 • Zsolti
  “A magam részéről elég büntetésnek tartom, hogy remegő szemmel olvasnak minden ilyen hírt, és végig Damoklész kardjaként lebeg felettük a bukás veszélye.”

  Ismerek személyesen 2 ilyen párt, és hidd el nekem, hogy vállvonogatással és egy vigyorral elintézik, “majd lesz valahogy”.
  ..és így is lett. 🙁

  Aki nem ment bele a felelőtlen vállalásba, és nem építkezett, az már valószínű soha nem is fog. Tönkretették a fiatalok nagy részének jövőjét. És a lehetőséget, hogy egyszer változás álljon be. Melyik párt fogja bármikor bevállalni, hogy az ingyen pénzt bárkitől megvonja? Politikai öngyilkosság lenne. Én nagyon sötéten látom a dolgokat, szerintem csak egy totális államcsőd, egy teljes reset, és egy külsős független kormány tudná évtizedek alatt kihúzni az országot. Talán. Köszi, ebből nem kérek!

 • Endre
  @csaba_ Formálisan igazad van. De vedd észre azt is, hogy egy olyan dolgot kérsz számon az (átlag)embereken, amit a rendeletben foglalt (büntető)kamat számítást megalkotó “szakember” sem volt képes átgondolni.
 • Csinolina
  a kamatstop már nem vonatkozik mindenkire, csak akinek rövidebb a kamatperiódus, mint 3 év, nem ez a leggyakoribb (Marad a kamatstop című videó ATV)

  Akik azt hiszik, hogy a CSOK el van engedve orvosi igazolással, az téves.. azt mondják, hogy akkor fogadj örökbe.. nem adják meg erre a méltányosságot.. illetve a különböző CSOK/Reddit fórumokon még nem kerül elő olyan ember, akinek méltányolták volna a dolgot

 • M. Tamás
  a jogszabálykodifikáció technikai dolog,
  Azt nem a kodifikátor dönti el, hogy mi lesz a jogszabályban, ő csak lefordítja a jog nyelvére.

  A Kabinetirodán vagy a Pénzügyminisztériumban vagy más tárcánál megmondja egy vezető hogy ezt kellett lekodifikálni.

  Ez politikai szinten dől el, nem szakmain.

 • tré
  Tényleg?!
  Én azt hittem, orvosi papírokat elfogadnak, azért van odaírva. Sokaknak évek telnek el a kivizsgálással, orvosi beavatkozásokkal stb. Az örökbefogadás azért nem olyan egyszerű, hogy “nem jött össze a CSOK-baba azt mondta a bank, hogy fogadjunk örökbe”.
  Mi azért fogadtunk örökbe, mert örökbe akartunk fogadni. És igencsak elfogadóak voltunk… Aztán mégis úgy alakult, hogy 5 évet vártunk a kicsire.
 • Csinolina
  Cáfoljatok nyugodtan szerződés idézésével, de minden topikban ezt írták az érintettek, hogy a bank sosem adta meg a méltányosságot orvosi papírok bemutatása után sem.

  @tré értem a tök jogos érveidet, csak az érintettek nem ezt mondják. Nem úgy van, hogy jaj nincs kedvem mégsem egy újabb gyerekhez, de a pénzt felvettem, aztán adok Józsi bácsi dokinak a szomszéd városba a felvett pénzből, hogy adjon papírt..

 • Tibi
  “Soha életemben nem voltam egyetlen tüntetésen” Szóval miattatok tart itt az ország, mert pont belesz@rtatok amíg még lehetett volna tenni valamit. Most meg jöttök, hogy “valaki csináljon már egy tüntetést”. Szóval huje aki tojik bele, de aztán mástól várja, hogy megmentsék… Aha 🙁 (írom ezt külföldről, nem véletlenül)
 • Csinolina
  @tré előszedtem gyorsan, pl egyik komment: “Lombikos csoportokban többször volt a méltányosság téma, és 1 ember se írta, hogy elengedték volna a tartozást. (Itt főleg a babaváró volt a képben) Volt olyan is, aki a 12. hét után vetélt el, és mégsem fogadták el gyereknek. (Pedig el kellett volna jogszabály szerint) nagyon szomorú ez, mintha az embernek így se lenne elég szomorúsága és vesztesége)”

  amúgy a topik: reddit.com/r/hungary/comments/x38zkk/az_megvan_hogy_az_%C3%BAj_h%C3%A1zra_felvett_10_milli%C3%B3_ftos/

  de a szöveget is érdemes olvasni: A CSOK jogszabályi kereszthivatkozásokkal teli kormányrendelete 5 igazoltan sikertelen beültetés után fogadja el a meddőség tényét, mint kivételt a CSOK visszafizetésére.
  5 beültetés te jó ég, mennyire megterhelő..
  Továbbra is hozzátenném, hogy nem érint, nem olvasgatom a jogszabályt.. ha valaki szerint másképp van, idézzen nyugodtan

 • Kiszamolo
  Csinolina, három gyereknél 10 év a határidő, ez a CSOK hat éve rombolja az országot.

  Szerintem még túl sok olyan eset nem lehet, ahol már élni kellett volna az elengedéssel.

  Plusz hát az öt beültetés, ami feltétel, azért az sem két nap.

 • Anna
  megjelölnéd a közlönyben hol van pontosan a felvétel időpontjára vonatkozó rész?
 • randomname
  Nem az a baj, hogy csökkentették a büntetőkamatot, hanem hogy túltolták… Ha 5% helyett 10% lenne, nem szólnék egy szót se..

  Én egyébként 2 párt ismerek aki felvette a 3 gyerekes CSOK-ot, az egyik párnak nagyon nehezen jött össze az első gyerek is, már (?) nem is akarnak kettőnél többet, a másik pár eleve úgy indult neki, hogy max. 2 gyerek, a hitellel meg majd lesz valami..

  Hülyéknek áll a világ…

 • Randomname
  Ja, a másik jó dolog ebben a 25 millás CSOK-ban és a babaváróban, hogy legalább az ingatlanok megfizethetetlenné drágultak. Nekem szerencsém volt, 2015-ben vettem egy fasza lakást, de sok korombeli kiárazódott a lakáspiacról és reménytelenül ül otthon a mamahotelben..
 • Aomame
  , persze a CSOK-osoknak pont el lehet magyarázni, hogy az alapkamat változhat és ezzel a büntetőkamat. Nem egy olyan -amúgy értelmes emberrel beszéltem, aki 0 megléveő gyereknél úgy aláírta 2-re vagy 3-ra a szerződést, hogy egy meddőségi vizsgálat se jutott eszébe, nemhogy az alapkamat.
 • nincsok
  Nekem is van nem egy ismerősöm, 30-35 korosztály, akinek fogalma sincs, hogy akar-e gyereket, gyakoribb ez mint gondolnátok.. Egyik pl a CSOK-ot felvette, hogy vállalkozást indítson. A vállalkozásból nem lett semmi, vettek egy nagy autót, a büntetőkamatot meg majd visszafizetik, jól keresnek. Kicsit már kárörvendtem is magamban, hogy ezt így hogy fogják kifizetni. Hát így.
 • yimshagin
  , én Jézus azon megjegyzésével birkózom nem egyszer, hogy dicsérte a hamis sáfárt, evilág fiai okosabbak a világosság fiainál. Inkább belavoltammal értek egyet, nem bűn szerintem okosnak lenni, legyünk ravaszak, ez is elhangzik. De persze fenntartom, hogy én làtom rosszul, de cáfold meg.
 • hmm

  ” két gyerekkel (4 és 3)”
  “az első gyermeknek már külföldön kell kezdeni az iskolát.”

  És azért tud a gyerek külföldiül (mivel nem írtál országot ez tág fogalom) kommunikációképesen, vagy beszop@tjátok rendesen?

 • Zs79
  Portfolio épp ezt boncolgatja…

  portfolio.hu/bank/20221001/piszkos-kis-csok-trukk-potyautasok-tomege-mozdulhat-ra-a-kormany-uj-lakashitelere-570255

 • mzoli1975
  A 10 év CSOK-ra,ha felmerül a meddőség, bizony nagyon necces.
  Saját tapasztalat: 1 év próbálkozás után meddőségi klinika. 7 sikertelen lombik (4 év, 5M) örökbefogadásra várakozás (megkötéseink voltak: újszülött, egészséges, magyar származás) 7 év . Mire ez lezajlott, 12 év. Persze matekozz, mert az Örökbefogadó, és az Örökbefogadott közt max 45 év lehet. Tehát újszülött esetében – ha vannak kritériumaid- 37-38 évesen túl kell lenned a tanfolyamon, rendelkezned kell határozattal a TEGYESZ-től. (Nyilván ha elfogadó vagy beteg, vagy roma származású, esetleg idősebb gyermekre, ez az idő lerövidül)
  De nagyon időben el kell kezdened gondolkodni.
 • dkartacs
  Most ezt a jól értem?
  1. Van (kamuból) párod, de nem akartok gyereket
  2. Felveszitek a CSOK-ot, mert yolo
  3. Berakod a pénzt 13+államcsőd% kamatra kincstárjegybe.
  4. 8 év múlva bemondjátok, hogy “jáááááj bázd+, jahj bocsánat”
  5. Büntető kamat 5%
  6. … “aprópénz az elmém”
  ???
 • AK
  1.kommentenet írom a blogon, évek óta olvasom és gyak. mindenben egyetértek az itt hirdetettekkel.
  De ez oly mértékben érint, h inkább “kiírom magamból”.
  Egy gyerekes apa vagyok, 2019-ben felvettük a 3 vállalt gyerekes 10+10-et és az előtte összerakott 15 mFt önerővel vásároltunk egy ikerházat,azzal a céllal, h tényleg szeretnénk 3 gyereket és ehhez élhető(bb) teret. Ekkor az 1. gyerek úton volt (btw súlyos komplikációkkal született,csodaszámba megy,h nem lett fogyatéka),az elmúlt kb 1,5 évben pedig a feleségem 3szor elvetélt a tervezett testvérrel.A JBK durva növekedése óta stresszelek,mi legyen? Fizessünk vissza mindent most, mielőtt több 10mFt kés.kamatot halmozunk fel a köv évek során?
  Én nyilván örülök a hírnek.Tul.képp mondani csak azt akartam,h semmi sem fekete-fehér.Lehet kisebb részben,de ez az ezen nyerészkedni nem akarókat is segíti,azzal,h nem hozza őket lehetetlen helyzetbe.
 • Élősködő
  Olvasgatom itt, hogy mennyien “látták előre”, hogy ez lesz. Akkor miért nem éltetek a lehetőséggel?
  Persze, tudom…erkölcs, meg felelősség, meg kutyafüle. Fenéket.
  Mi felvettük a babavárót, pedig már nem akarunk több gyereket. Kiváló befektetés, a vállalkozásunkba beforgatva a sokszorosát hozza minden elképzelhető büntetőkamatnak.
  Nem mellesleg pedig, teljesen nyilvánvaló, hogy az uralkodó rezsim elsőszámú témája a családtámogatás. Abszolút egyértelmű volt, hogy nagy kanállal kell szedni belőle.
  A CSOK is beugrott 3 gyerekre, megfelelően megírt szerződéssel, hogy maradjon is…
  Ha a legfelsőbb szinteken gátlástalanul lophatnak, akkor nekem is szabad legalább egy kicsit halászgatni. Ennyi….
 • Zs79
  Portfolio is foglakozik éppen a “trükközési lehetőséggel”.

  portfolio.hu/bank/20221001/piszkos-kis-csok-trukk-potyautasok-tomege-mozdulhat-ra-a-kormany-uj-lakashitelere-570255

 • Mindennek eljön az ideje
  Eddig mindig úgy éreztem, hogy spórolnom kell, mert akkor haladok majd valamerre.

  Majd arra jutottam, hogy rosszkor születtem: mindig csak annyi hiányzott a spórolt pénzemhez, hogy épp nem tudok lakást venni, csak sok hitellel, rossz környéken, mintha 2-3 év fáziskésésben lennék. De majd a hozamok a spórolt pénzen… idővel…

  Majd a hozamokra jött a válság és az infláció és a szemem előtt eszi meg a spórolt pénzem.

  Végre!!! – egy olyan lehetőség, amiről nem vagyok lecsúszva!

 • Ishar
  Jó ez a CSOK, ha gyermekvállalásra nem is ösztönöz, de legalább a ingatlanárakat felhajtja, illetve támasztja. Tehát amire igazából kitalálták, arra tökéletesen működik.
 • nemtom
  nem jól látod, és úgy tűnik rengetegen fogalom zavarban vannak. A CSOK-ot nem kapod meg számládra. Az ingatlan eladójának utalja ki direktbe a bank. Hozzád nem kerül az a pénz. Amivel keveritek az a babaváró.
 • Aomame
  Épp AK szomorú története miatt nem értem, hogy lehet ebbe az egészbe belemenni és belehajszolni az embereket. Annyi minden történhet a szülés közben, később a gyermekágyas időszakban, ami miatt a tervezett két- vagy három gyerekből nem születik meg mind.
 • fewgw
  A CSOK csak lakásvásárlásra vehető fel és soha nem volt szempont, hogy gyerek szülessen belőle. Építőipari kifizetésre szolgált, és azért lett 5% a büntetés, hogy vegyél ingatlant még, akkor is ha nem akarsz gyereket.
 • Élősködő

  “A CSOK-ot nem kapod meg számládra. Az ingatlan eladójának utalja ki direktbe a bank.”
  Alapvetően igazad van. De tudjuk, hogy a magyar egy nagyon kreatív fajta, ha ügyeskedni kell. Minden megoldható, ha igény van rá.
 • Joy
  Pontosan ezért kockázatos két gyermeket pluszban vállalni, mert emögött mindig az a hit van, hogy mindig minden rendben megy. (A leírásod alapján valószínűleg ott van bennetek a félsz, hogy a tesó vajon egészséges lesz-e, ami nagy lelki teher.)
  Az, hogy a lakás árának közel 60%-a hitel és megelőlegezett támogatás szintén inkább érzelmi, mint racionális döntésnek tűnik.
  5-6 éve hozzád hasonlóan gondolkodtam, de mi végül két meglévő gyermekre szerződtünk, és a hitel és támogatás kb. a lakás árának ötöde volt.
  Ezzel a döntéssel ajándékot, nem pedig büntetést kapnak, akik nem felelős döntést hoztak az igényléskor. Van egy rendszer a népszaporulat növelésére, de aki nem teljesít még ajándékot is kap. Ennek milyen üzenete van?
 • Nyárvannyár
  Megtestesíti a hozzászólásod a folyamatos 2/3 okát, a magyar hozzáállást, morált, mentalitást. Ez a baj. Nincs illúzióm, 90 előtt is így szocializálódott a magyar, amit haza tudott lopni a munkahelyről az elvtárs, az be lett építve a házba, kerítésbe, nyaralóba…
  A hozzád hasonlók miatt Balkán Magyarország, és az is marad. Köszönhetően, hogy továbbörkítítek a gyerekeitekre ezt a csodás hozzáállást. Légy büszke, gratulálok. Aztán nem reklamálni, ha majd leültetnek olyanért, amit nem te követtél el.
 • Élősködő
  @Nyárvannyár
  Köszi a gratulációt, meg is érdemlem.
  A gyerekeimet arra nevelem, hogy amit az élet ad, abból bizony vegyenek.
  A világon nincs olyan ember, aki igazán sokra vitte úgy, hogy nem használta ki az elé tett lehetőségeket.
  Minimális kamatra adnak 10 milliót, és nem kérsz belőle, mert nem akarsz gyereket? Barátom, te lúzer vagy, nem erkölcsös!
  Képzeld, a céges autómat még mindig 480-ért tankolom, mert van a közelben egy személyzet nélküli, automata benzinkút. Na, hopp!
  Írhatnék még hasonlókat. De képzeld, a cégem által sokkal, de sokkal többet teszek a közösbe minden egyes hónapban, mint azt gondolnád. Minden bevétel le van adózva, az összes alkalmazott fullra bejelentve, egy peták áfát sem kerültem ki soha.
  De ha az állam szándékosan akar adni 10 misit vicckamattal, nehogymár elugorjak előle! Vagy ha nem képesek az idióta üzemanyaghelyzetet megszüntetni, akkor kihasználom.
 • Jenő
  A kormány ezzel több legyet is üt egycsapásra:

  1. Az építőiparban dolgozó 3-400.000 embernek ad némi munkát, ha már a nagyberuházások leállnak.
  2. Egy olyan réteget épít maga alá, akik nem fognak az ellenzékre szzavazni, mert félnek, hogy az ellenzék elrontaná ezt a bulit és megemelné a kamatokat.
  3. Aki úgy veszi fel a csokot mint hitelt, az már maga is korrumpálódik, és nem szólhat egy szót sem a kormányzati korrupció miatt.

  Senki nem hülye. Ők sem.

 • testemen a jel
  Halló, emberek.
  A cikkben lévő képen az olvasható, hogy a módosítás

  “az e rendelet hatálybalépését megelőzően… létrejött jogviszonyokra”

  vonatkozik. Tehát azokra a CSOK-osokra, akik a múltban döntöttek a dologról, még az eredeti büntetőkamat fényében. Ez a rendelet nem jelent lehetőséget a CSOK-ot ma vagy majd a jövőben felvevők számára.

  Szerintem inkább épp ez a kérdés: jól értem-e, hogy akik innentől felveszik a CSOK-ot, azoknak viszont marad az alapkamathoz kötött büntetőkamat? (Legalábbis jelen állás szerint. Aztán majd lehet, hogy erre is adnak könnyítést utólag, de egyelőre nem.)

  Ha mindez így van, akkor pont fordítva kell értelmezni ezt az egészet, mint ahogy itt a kommentek nagy többsége értelmezi.

 • testemen a jel

  Egyfelől morálisan természetesen igazat tudok adni olyan véleménynek, hogy ha egy közösség vagyunk, pl. egy család, egy munkahelyi csoport, egy egyesület stb., akkor ha hibák kerülnek a gépezetbe, akkor azt nem kihasználjuk, hanem szólunk és kijavítjuk.

  Itt azonban több dolog is sántít.

  Egyrészt végtelenszer “lett szólva” az utóbbi x évben, hogy a családtámogatási rendszeren élősködni lehet, ezért kéne rajta változtatni.

  Másrészt épp az előzőre adott kormányzati reakciók, azok elmaradása miatt lehet tudni, hogy ezek nem apró hibák, amik bekerültek a gépezetbe, hanem épp ellenkezőleg, a leglényegibb, központi eleme ezeknek a támogatási formáknak, hogy olyan jó magyarosan használja ki mindenki. Eleve erre van. Az csak a neve, hogy családtámogatás. Mint amikor megvédték a nyugdíjakat, az is egy szép kifejezés volt, és pont a valóság ellentétét jelentette.

  Folyt.köv.

 • testemen a jel
  Folyt.:

  Harmadrészt az elmúlt 12 év hazaáruló politikája elérte, hogy a magyarok egyre kevesebb hányada gondol valódi saját közösségeként Magyarországra. Az előző párhuzammal élve, ha pl. a munkahelyeden huzamosabb ideig nem érzed jól magad, akkor megszűnik a lojalitás, és megnő a valószínűsége annak, hogy szembe menj a céges (közösségi) érdekekkel (saját haszon a cég kárára).

  Negyedrészt be kéne már látni végre, hogy ezt a kommunista típusú államot, ami Magyarországon van, le kéne végre cserélni egy neoliberális/neokonzervatív államra, és rögtön megszűnne az összes ilyen jellegű probléma. Ha nem létezik CSOK, akkor nem lehet visszaélni a CSOK-kal. Ha nem vesszük el a magyar adófizetőktől erőszakkal a pénzüket többek között pl. a CSOK-ra hivatkozva, akkor marad pénzük arra, amire jelenleg a CSOK-os pénzt költik. A magyar állam csak egy kártékony, felesleges fogaskerék.

 • attila
  Élősködő

  Amúgy sem ok amit írsz, de ha már így van legalább ne dicsekednél hanem maradnál csendben. Sütögesse mindenki a kis gesztenyéjét de szép csendben ! 😉

 • Álomország
  itt ne keress megertest(szemely szerint nagyon sajnalom)
 • Élősködő

  Miért kellene csendben csinálnom? Mert amiről nem tudsz, az nincs? Ne legyél már ennyire kertvárosi!
  A felkínált “kiskapuk” nagyobbak, mint a Grand Canyon. Azt ne hidd már, hogy én vagyok az egyetlen, aki kihasználta!
  Ne legyél strucc, nem tesz jót neked!
 • VanPénzAzaBaj
  Miklós, nem a témához kapcsolódik de nagyon érdekel a dolog. Államcsőd(ne legyen persze) esetén ha a bankok bedőlnek, az OBA tudja fedezni 100ezer euróig a különböző számlákon lévő pénzt?
 • Bagett
  Nem vagyok egy túl hozzáértő ember, de ezt a “büntetőkamatot” 5%-ban fixen meghatározni egy dilettáns f*szság. Tényleg nem büntetni akarnak itt senkit, hanem pörgetni az építőipart meg az ingatlan tulajokat. Nem lehetett volna mondjuk infláció +x%? Az tényleg büntető és nem is fix.

  Másik halálom a kamatstop. Felvette boldog boldogtalan legolcsóbb nem fix kamatperiódusú kamatra, megvette belőle álmai lakását 30 millióért, de most már 60-at ér, de véletlenül se fizessen több törlesztőt mert jajj mi lesz vele.

  Aki meg gondolkodott, tervezett, gyűjtögetett az sokadszor is hoppon maradt. Ők vezetik rá az embereket, hogy nem kell tudatosan gondolkodni, aki hülye, de igazán hülye azt megmentjük. Vagy várjunk csak, lehet nem is ők a hülyék, hanem mi? Most már úgy néz ki…

 • Pista
  Egyesek kockáztattak és nyertek. És most irígykedtek a vállalkozó szelleműekre.
  az irígység a hét főbűn egyike!
 • Csinolina

  Igaz lenne ez, ha nem az én adómból is pótolgatnának a megmentésükre:) nem irigykedem, csak a saját döntéseinek következményeit viselné mindenki..
 • BTM
  : “és egy külsős független kormány…”
  Ez tetszik! Ha belegondolunk, miért is ne. Amikor egy sportklubnak nagyon nem megy, akkor hívnak külföldi szakembereket, akik tudnak rendet rakni, és általában segítenek is a helyzeten. Amikor egy nagyvállalat a szakadék szélére kerül, akkor gyakran kívülről kineveznek az élére egy válságot menedzselni képes társaságot, és friss szemlélettel meghozva radikális döntéseket általában közösen ki tudnak kecmeregni a gödörből. Tehát miért is ne lehetne ezt egy ország élén is meglépni? Ha valahol (*) súlyos bizalmi, morális és társadalmi válság alakult ki, ami párosul komoly gazdasági nehézségekkel, akkor hívni kell valakit, aki ezt megfelelő szinten kezelni tudja.
  (*) Természetesen mindez csak elméleti kérdés, és eszembe sem jut sugallni, hogy valahol is ilyen helyzet lenne.
 • Élősködő

  “csak a saját döntéseinek következményeit viselné mindenki..”
  Akik úgy döntöttek, hogy kihasználják az adódó lehetőségeket, és kedvezményes hitelt vettek fel, támogatásokat igényeltek, és lakást vettek, azok is éppen a következményeket viselik.
  Csak ezek a következmények éppen kedvezőek rájuk nézve. Ez van. 😀
 • JB
  Sziasztok,
  Most láttam egy cikket ebben a témában:
  bankmonitor.hu/cikk/ne-rohanjunk-csok-tamogatast-igenyelni-lakashitel-helyett/
  Várom a véleményeteket.