Új e-mailes átverések

2024-07-25
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon terjednek az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak.

Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt kezelnek. Ingatlanosok, ezzel foglalkozó ügyvédek, autókereskedők és mindenki más, ahol bőséges zsákmány várható. Ezután csendben figyelnek, akár hónapokig is, közben látnak minden e-mailt és egyéb dokumentumokat, várják a megfelelő pillanatot a cselekvésre.

Az egyik áldozat, aki egyébként informatikával foglalkozik, így nem egy átlagos naiv felhasználó, ingatlant akart venni, megnézte az ingatlant, egyeztetett mindenkivel, lelevelezte az ingatlanossal a dolgokat, majd kapott is tőle egy e-mailt, hogy akkor a közel négyszázezer dollárt erre a számlaszámra utalja át, ahogy azt előtte megbeszélték. Az összeg stimmelt, a küldő stimmelt, minden stimmelt, csak a számlaszám nem, mert a csalók küldték az e-mailt, megelőzve az eladót, a megfertőzőtt számítógépből kinyert információk alapján, így nem az eladónak, hanem a csalóknak utalta el a pénzt.

Vessünk egy pillantást az alábbi ábrára, ennyi volt a csalások miatti veszteség egy év alatt csak az ingatlanadásvétellel kapcsolatban. Közel félmilliárd dollár évente. Ez a csalásforma nagyon megy cégekkel szemben is, ott sokkal több az okozott kár.

Mit tudsz tenni ez ellen, amikor minden igazinak tűnik, minden adat stimmel, még a sajátod is, hiszen azt is látják, egy általad ismert adásvételről kapsz értesítést, csak éppen nem az küldte, akiről hiszed, hanem egy csaló?

Először is ellenőrizd a számlaszámot. Nemrég küldtem egy nagyobb összeget egy cégnek, nem voltam rest rákeresni a neten, hogy a megadott számlaszám tényleg a cég hivatalos számlaszáma-e. Nem tartott tovább egy percnél ellenőrizni.

Másodszor, nagy összeget ne utalj kutyafuttában, telefonról, az autóban ülve vagy a villamoson utazva, akkor se, ha már vártad az utalnivalót.

Harmadszor akár valami kamu indokkal hívd fel azt, akitől elvileg az e-mailt kaptad. "Megkaptam a díjbekérőt, amit küldtél, csak azt szeretném kérdezni, hogy ennyi elég lesz a közleménybe, vagy még írjak bele valamit?" Inkább nézzenek hülyének két percig, mintsem búcsút mondj több tízmillió vagy százmillió forintnak egy jól kivitelezett csalás miatt.

Previous Post
A tizedfizetésről

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram