Ha nem szeretsz adózni, egy külföldi cég a megoldás

Előkerült a hozzászólásokban, hogy csak a hülyék adóznak, az okosok csinálnak egy céget Dubajban vagy valami hasonló másik helyen és örökre megszabadultak az adózástól. Bár itthon élnek és innen irányítják a céget, de a dubaji cégen keresztül számláznak, nem vesznek fel osztalékot, mert mindent a céges bankkártyával vásárolnak, így aztán egy fillér adót sem kell fizetniük.

A dolog messze nem ilyen egyszerű, csak sok gátlástalan cég, amelyik külföldi cégalapítással foglalkozik, elhiteti az emberekkel, hogy ez így működik. Aztán jön a meglepetés, amikor a NAV megkérdezi, hogy miért is külföldi cégen keresztül bonyolítod az üzleteidet, miért nem létesítettél magyar telephelyet, ha a cégvezetés itthonról valósul meg, aztán nem akarja elhinni, hogy a cég szoftvereit a Máltán két órába bejelentett pincérfiú értékesíti egész Európa-szerte, él a gyanúval, hogy semmi valódi munkavégzés nem folyik Dubajban vagy dubaji központtal és így tovább.

Természetesen lehet külföldi céget alapítani és lehet külföldi cégen keresztül termékeket vagy szolgáltatásokat forgalmazni, csak tudni kell válaszolni arra, hogy miért így csinálod. (A garantáltan rossz válasz, hogy azért van külföldi céged, mert kevesebb adót akartál fizetni. Ha ennél jobb indokod nincs, amit meg is tudsz védeni, akkor pórul jártál.)

S igen, lehet helye egy külföldi adótervezésnek, amit teljesen védhető is, csak a legtöbbször messze nem olyan egyszerű, mint ahogy sokakkal elhitetik.

Már többször voltam a Crystal Worldwide-nál ügyfelekkel, a legtöbbször az volt a válaszuk, hogy ez így nem fog működni és/vagy egyszerűen nem éri meg. Más, hasonló cégnél egyből rá akarták beszélni az ügyfelet egy külföldi cég alapítására, pedig még én is tudtam, hogy egy ellenőrzésnél nem fog megállni a dolog.

Megkértem őket, hogy írjanak egy rövid cikket arról, hogy milyen buktatói lehetnek a külföldi cégek használatának az adóelkerülésben.

Következzen az ő írásuk:

Gyakran lehet hallani az Egyesült Arab Emírségekben (vagy magyarosan csak simán Dubajban) létrehozott cégeknek az adóelőnyeiről, de sajnos egyre sűrűbben lehet találkozni ezeknek a “túltolásával” is.

Ebben az összefoglalóban összegyűjtöttük, hogy melyek azok a területek, amelyeket előszeretettel hagynak figyelmen kívül kiugró lelkesedésükben a vállalkozók, midőn megpillantják a felhőkarcolókat a sivatag közepén.

Indítsuk a toronyház alagsorából felfedező utunkat!

Kissé elvont, de mégis fontos adózási alapelv, hogy a dubaji cégépítésnek és a hozzá kapcsolódó ügyleteknek nem lehet a fő célja az adóelőny elérése. Ha mégis így történik, akkor átminősíthetik a tranzakciókat, bármilyen címkét is tettünk rájuk.

Ilyenkor jön az adóhatóság részéről az ún. valós tartalom szerinti minősítés és az adóhiány megállapítása. Az adóelőnyt, mint fő célt természetesen nehéz bizonyítani bármilyen hatóságnak, de nem lehetetlen. Sőt, ha valaki még ki is tapétázza ezzel a felhőkarcoló pincéjét, akkor könnyen ottmaradhat a stabilnak hitt épület romjai alatt.

Menjünk tovább a földszintre!

Dubajban (még) nincsen társasági adó, valamint a személyi jövedelemadóval sem kell számolni. Szükséges, de nem elégséges körülmény a dubaji cég adómentességéhez, hogy a vállalkozás ott legyen bejegyezve. Elkülönül azonban, hogy a vállalkozás cégjogi értelemben hol van bejegyezve, és az, hogy adózási értelemben magyar társaságnak minősül-e az üzletvezetés helye alapján. A tényleges üzletvezetés helyének figyelembevételével a hatóságok azt nézik, honnan végzi a tevékenységét az adott cég. Ha túlnyomórészt hazánkban tevékenykedik az ügyvezető, miközben külföldi céget vezet, akkor joggal várható el az érintett társaságtól, hogy Magyarországon adózzon.

Amennyiben a jövedelemszerző tevékenységet itthon végezte, másodlagos, hogy a vállalat egyébként külföldön van bejegyezve, mert az ügyvezetés itt valósult meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy automatikusan magyar adózóvá válik egy dubaji cég, ha magyar az ügyvezetője. Számít az is, hogy mi a cég tevékenysége, hiszen nem minden tevékenységet kell folyamatosan vagy egy helyszínen végezni, ráadásul nem minden vállalkozás igényel munkavállalókat és nagy irodát. Ugyanakkor az egyáltalán nem mutat jól, ha egy dubaji cégnek magyar ügyvezetője van miközben főként magyar vállalkozásoknak nyújt „mindenféle szolgáltatásokat is”. Adja magát a kérdés: Miért dubaji és miért nem magyar céget hoztak erre a célra létre…?

Az előző pontban szereplő levezetés alapján az adóelőny sajnos elég rossz válasz erre a kérdésre.

Most pedig szálljunk be a liftbe és nézzük meg a legfelső emeleteket! Álljunk meg a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szintjén!

A dubaji cég által magyar adózóknak teljesített különféle kifizetéseket a Magyarországgal kötött adóegyezmény alapján kell osztályozni. Itt előfordulnak olyan esetek is, amikor Magyarország mentesít egyes kifizetéseket az adózás alól. (Itt érdemes megjegyezni, hogy létezik még nagyon sok másik adóegyezménye Magyarországnak, amely ugyanígy rendelkezik, tehát emiatt még nem kell Dubaj és Magyarország relációjában összeesküvés elméleteket gyártani.)

Ami a lényeg, hogy nem lehet bármilyen kifizetést ebbe a kategóriába belepréselni. Kiemelkedő fontossággal bír ilyenkor, hogy milyen szerződések, nyilatkozatok, igazolások és céges iratok állnak rendelkezésre a kifizetés kedvezményezettje és a külföldi társaság között. Ezen dokumentumok és az ügylet egyéb körülményei alapján lehet meghatározni, hogy az adóegyezmény melyik cikke alkalmazandó, illetve fennállnak-e a hazai mentesítés feltételei.

Az egyéb körülmények között sarkalatos kérdés például a kifizetés mértéke is. Ha az adott évben történt kifizetések mértéke korrelál a cég éves bevételének az összegével, akkor ezek könnyen minősíthetők valójában osztaléknak, ha a kifizetés kedvezményezettje és a tulajdonos ugyanaz a magyar személy. Tehát, ha sok más furcsa körülmény mellett túl magas a kifizetés összege a cég bevételéhez képest, akkor az Magyarországon átminősíthető osztaléknak. Az osztalék pedig nem tartozik abba a kategóriába, amelyet az adóegyezmény Magyarországon mentesít az adózás alól, de erről a következő pontban lesz szó.

A kifizetés jellege alapján előfordulhat olyan eset is, amikor inkább munkabérnek minősíthető a rendszeres kifizetés (hiába írtak mást az utaláskor a közlemény rovatba). Az adóegyezmény szerint a munkabér után főszabály szerint Magyarországon kell adózni, ha magyar adózó kapja a munkabért.

A legfelső emeletről lépjünk ki a tetőteraszra!

A magas páratartalom időnként ronthatja a kilátásunkat. Emiatt sokan azt a téves nézetet vallják, hogy ha egy magyar adózónak van egy külföldi társasága, és abból osztalékot vesz ki, akkor itthon már nem kell adózni utána. A dubaji cég által fizetett osztalék Magyarországon lesz adóköteles ugyanúgy, mintha egy magyar cég fizetne osztalékot a tulajdonosának.

Ez alól csak az az eset képez kivételt, amikor magyarból dubaji adózóvá válik a cég tulajdonosa. Ehhez azonban valóban ki kell költözni. Manapság viszont nem egy bonyolult feladat utánajárni annak, hogy tényleg Dubajban él-e az „hajdani” magyar adózó.

A bemutatott eseteknek nem feltétlenül lesznek egyenes következményei a fent leírt átminősítések. Azonban, ha az ügylet összes körülményei alapján megállapítható, hogy valaki főként azért teljesít kifizetéseket egy külföldi cégből, hogy adóelőnyt érjen el, akkor ne lepődjön meg, ha egy alapos statikai vizsgálat során azt állapítják meg, hogy életveszélyes a felhőkarcoló, amiben tartózkodik. Ráadásul könnyen beindíthatja a rezgéshullámokat, ha valaki könnyelműen kezeli az irányadó adózási szabályokat.

Ha már adózás és Dubaj, akkor nem árt ugyanitt megemlíteni, hogy tavaly év végén elfogadtak egy rendeletet, amely bevezeti a társasági adót. Főszabály szerint csak a Mainland cégeknek kell majd 9% társasági adót fizetniük 375 ezer AED éves eredmény felett. A Free Zone cégeknek nem kell továbbra sem társasági adót fizetniük, amennyiben nem helyi vevőktől származik a bevételük. Itt még várható további, pontosító szabály. Ennek ellenére a Free Zone cégeknek is be kell majd jelentkezniük az adóhatóságnál és évente adóbevallást benyújtaniuk, még akkor is, ha nem kell adót fizetniük.

Share

61 hozzászólás

 • zsozsi
  ha én a céges bankkártyával költök magán felhasználásra, az nem lesz hűtlen kezelés?
 • Belavoltam
  Az en indokaim az eszt ceg mellett: egy ceg jobban mutat sok potencialis uzletfel szamara, mint egy egyeni vallalkozo; az eszt ceg alapitasa sokkal olcsobb (nem kell 3 milliot leszurkolni + egyeb koltsegek); ott az adobevallas tenyleg soralatet komplikaltsagu, amit pl. a xolo.io nevu ceg elvegez a szolgaltatas kereteben; nem kell AFA-korosnek lennem, ha egyszer nagyon megszalad a szeker, es elerem a 12 millios hatart. Nem adoelkerules a celom, mert az eszt ceg fizet majd adot. Ja, es egyetlen magyar ugyfelem sincs.
 • Kovács Tivald
  Ez a tájékoztatás nem egyezik azzal, amit egy UAE-beli tanácsadó-cégtől kaptam tavaly. Ők azt javasolták, hogy váltsak ki olyan helyi vízumot, ami magában foglalja az adórezidensséget is (ez nyilván pénzbe kerül és vannak egyéb feltételei is). Ezután lehet alapítani “Personal Private Company”-t, ami ottani szabályok szerint adózik (magyar adókhoz képest a nagy semmit), majd a hasznot ki lehet venni mint igazgatói tiszteletdíjat (tehát nem osztalékot!). Az adórezidensség, valamint a két ország között létező kettős adóztatást elkerülő egyezmény miatt az igazgatói tiszteletdíj csak a származási országban (UAE) adózik. Külön felhívták a figyelmemet, hogy osztalékra, vásárlásokra, stb.-re más szabályok vonatkoznak. Emellett az én esetem annyiban különleges, hogy EV vagyok akinek nincs magyar ügyfele. Nem vágtam végül bele, úgyhogy tapasztalatokat nem tudok mondani.
 • krisz
  Csakhogy jól értem.
  Eddig egy Dubai-ban bejelentett Free-Zone cégnek nem kellett semi adót fizetnie illetve ha külfödi tevékennységet folytatott, akkor semmi hivatalos iratot sem kellett sehova benyújtania?

  Kemény…

 • Kiszamolo
  Kovács, mindez addig igaz, amíg ott élsz. Ha te tényleg kiköltözöl Dubajba és onnan intézed a dolgaidat, senki nem szól neked egy szót sem.

  A probléma abból szokott lenni, hogy az ügyfél itthon él továbbra is, itthonról végzi az üzleti tevékenységet, csak az eddigi magyar kft helyett csinált egy dubaji céget és azt gondolja, hogy akkor már nem is kell adót fizetnie.

 • NN
  Magyarországon nem tudom, de nem hiszem, mert itt, Svájcban nem probléma, ha ez nem rendszeres és a könyvelődnek jelzed az adóbevallásnál, hogy ez és ez a tranzakció ezen és ezen a napon magáncélra ment. Meg itt egyébként is rákérdeznek pl. ha hajót veszel a cégesről (mert azon van folyamatosan nagyobb összeg) hogy ez akkor ugye magáncélú vásárlás volt-e. Ha könyvelés-adóbevallás szinten rendben a dolog akkor bankkártya szinten nem szokott ezzel probléma lenni, csak ha tömegesen csinálod a könyvelő anyázgat el magában, hogy megnehezítetted a dolgát.
 • Én is akarok kommentelni...

  Én vagyok annyira szétszórt, hogy sikerült a pénztárcámból már többször is a rossz bankkártyával fizetni.
  A könyvelő úgyis megkérdi majd, hogy hol a számla, aztán ha kiderül a dolog akkor szépen lekönyveli helyesen, de a rutinos könyvelőm már nem is kérdez, tudja, már hogy én voltam megint a hülye ha lát Interspáros kártyahasználatot és nincs hozzá számla.
 • Sz.N.
  Hát ez elég amatőr. Én évek óta nem adózom itthon. Sokkal jobb megoldások vannak erre, csak azt nem fogja a tanácsadó publikálni. Mondjuk én már nem az a kategória vagyok, akinek ez a cikk szól. :o)
 • zsozsi
  , na de itt pont ez volt a lényeg: a tulaj minden magán költést a céges-számláról intézett, mivel Dubaiban úgyse ellenőrzi senki, hogy mit csinál a cég, így spórolva meg, hogy magának fizut/osztalékot stb vegyen ki
 • -nb-
  ahogy egy régi revizor barátom mondása irányt mutat:
  ” a revizor mindent elhisz, amit te is elhiszel” 🙂

  Fontos! nem magyarázkodni tudsz, hanem elhiszed!

 • -nb-
  Még egy dolog – nem biztos, hogy aktuális, de hátha:
  Van ilyen “hol vagy adórezidens” kezdetű történet: általában ahol laksz, ha többhelyen, akkor ahol többet laksz, stb.
  Ha valahogyan kijön, hogy magyar adórezidens vagy, akkor minden jövedelmedet a magyar szabályok szerint kell adóznod (a kettős adóztatásst alkalmazhatod, ilyenkor: a magyar adódból levonhatod azt az adót, amit máshol megfizettél).

  Ha jellemzően otthon vagy általában, akkor nem lesz egyszerű egy külföldi rezidensség bebizonyítása.

  Nagymellényből lehet nagy pofáraesés, például előfordult, hogy 5 milliós tb+adó jött ki hiánynak egy off-shoreos hitelkártya miatt, + egy kis bünti (azt elengedték volna, ha 3 hónapon belül megfizeted a hiányt, itt bírósági vesztes per lett, nemigen érte meg).

  Persze ezek a múltbeli egyedi esetek és mindenki arra gondol, amire csak akar 🙂

 • Tibor
  “Én évek óta nem adózom itthon. Sokkal jobb megoldások vannak erre, csak azt nem fogja a tanácsadó publikálni.”

  És ez teljesen legális, itthon élve? Mert illegálisan, bevételt eltitkolva nyilván más téma.

 • János
  @Kiszámoló
  Remélem, kezd összeállni a kép. Számomra egy dolog vált most világossá: szerencsére nem a Crystal Worldwide intézi az ügyeimet. 😀
  Bár lehet, hogy ők is tudják a megoldást, de akkor miért nem írnak róla? Érdekes kérdés. Leginkább azért, mert NAV ellenőrzés során részletesen elmondtam a cég működését, és nem állapítottak meg adófizetési kötelezettséget. Sem akkor, sem azóta.
 • Zotya
  Na, ezért (IS) tart itt ez az ország, mert adózni itt aztán nem!
  De azt elvárja mindegyik ilyen nem itt adózó, hogy minden flottul menjen.
  Ott legyen mellette egy (sőt) 4 rendőr, ha épp ki akarják rabolni. Azonnal ott teremjen egy mentő, ha baj van.
  Meg a pedagógus, orvos, tűzoltó stb. Is rendesen meg legyen fizetve.
  Az utak tükör simák legyenek.
  De óccó legyen gáz, víz, áram, benzin…

  Az ún. “ellenzékünk” is hőbőrög, hogy nem kell Paks2 (milyen fasza is lenne most, itt az energiaválság közepén, ha a kamuzöldeink nem lobbiztak volna eddig brüsszelben, hogy hátráltassák azt is. Nem kell akkugyár! (Persze a szlovákok, románok örömtáncot járnának, ha oda építenék. Mert ők tele vannak vízzel, litiummal Nem kell ide semmit építeni!

  Az a nagy helyzet, hogy ezek, egy pottyantós budit nem tettek le még az ország javára!!!
  De höbörögni, tiltakozni minden ellen van energiájuk. Egy 0 senkik

 • Copywriter
  A sok kisember, amikor álmodozik. Ugyanez volt a KATA megszüntetésekor is. Egy fontos dolgot nem említett a cikk, mert nem szorosan a témához tartozik:

  A NAV-nál mindenféle okos szoftverek futnak, akik kiköphetik a nevedet. Behívnak, és megkérdik, hogy ugyan miből élsz te meg, mivel láthatóan nem fényevő vagy. Ha Budapesten laksz, kiszámolják a az albérlet, rezsi, megélhetés költségét, és mivel nem haltál éhen, akkor ennyit vélhetően volt. Ezt az összeget 5 évre visszamenőleg meghatározzák, és megvan, mekkora összeget nem adóztál le. Ennek kétszerese a büntetés, majd az alap összegnek kiszámolják az adóit és járulékait is. A végén az 5 évnyi megélhetés kb. 2,5x-osát kéri egy összegben, melyet lehet kérvényezni 12 havi részletre is.

  Ha apuka/anyuka/feleség tartott el, akkor őket is megvizsgálják, hogy reális-e. (folyt. köv.)

 • Copywriter
  (foly).

  A NAV vizsgálja az összes bankkártya, pontgyűjtőkártya tranzakcióit is. Ha ezeken napi tranzakciók vannak Budapesten, akkor elég nehéz azzal indokolni a megélhetést, hogy Bázakarattyán laktál a szüleidnél. Ráadásul, ha az eljárás során hazugságon kapnak, máris bűncselekmény után kezdenek nyomozni, és nem az 50 éves előadó fog kérdezősködni, hanem sokkal komolyabb szakemberek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha a NAV megállapít valamit, akkor megfordul a bizonyítás terhe, és rád száll. Ha a NAV MEGÁLLAPÍTJA, hogy az elmúlt 5 évben 10M Ft a megélhetés, akkor neked kell bizonyítani, hogy ez nem így van. A fellebbezés ráadásul a megállapított összeg fix %-ával illetékköteles. És a fellebbezés elutasítása után lehet újra fellebbezni, de azonnal indul a végrehajtás, és akkor lehet tippelni, a végrehajtó a gyorsabb, vagy a fellebbezés elbírálása.
  Kisemberként nem lehet átverni a NAVot

 • Kovács Tivald
  Megvallom őszintén, két okból nem vágtam bele. Az egyik, hogy megszűnt az US-céggel a szerződésem, akiknek előtte dolgoztam, a másik, hogy magyar oldalon nem találtam olyan adószakértőt, aki ne a saját portékáját (pl. osztrák, román EV, “schengenben nem buksz le vele”) kínálgatta volna ahelyett, hogy feketén-fehéren megállapítsa nekem, hogy olyan esetekben, amikor valaki 2 országban egyszerre adórezidens, mi a szabály. Szívesen kértem volna tanácsot akár a NAVtól is, mert nem az adócsalás a célom, de 5 tanácsadás-kérésből 4 azzal fejeződik be, hogy teljesen legális dolgok miatt börtönnel fenyeget az ügyintéző (legutóbbi: szoftverfejlesztőként nem 2 évente, hanem évente veszek új számítógépet…), így ezt is értelmetlennek találtam.

  (Ehhez ugyanis nem kell kiköltözni Dubai-ba, de legfeljebb fél évente ott kell tartózkodni pár napot, különben bukod a rezidens státuszt)

 • Több infó
  Kedves Sz.N. és János,
  tudok esetleg javasolni könyvelőt/adótanácsadót javasolni vagy akár adni pár tippet a témában merre érdemes elindulni?
  Az USA kettős adóztatási egyezmény megszűnése miatt biztos lenne pár ember akit érdekelhet.
  Természetesen csak legális keretek között.
  Köszönjük.
 • Kovács Tivald
  De úgy látom, az általam említett “kiskaput” be is zárták ezennel: pwc.com/m1/en/services/tax/me-tax-legal-news/2023/new-uae-tax-residency-criteria.html
 • János

  “És ez teljesen legális, itthon élve? Mert illegálisan, bevételt eltitkolva nyilván más téma.”
  Igen, van rá 100%-osan legális megoldás. A lényeg az, hogy kizárólag olyan jövedelmed legyen a cégből, ami a szabályozás szerint külföldön adózhat. Ezzel a személyes adózásod le van tudva. A kint bejelentett cég pedig automatikusan kint adózik.
  A tevékenység területe az én esetemben, online vállalkozás révén az egész világ, mínusz Egyesült Arab Emirátusok. (Nem mainland cég, ugyebár).
  A kinti telephelyen történik a munkavégzés, így a bevétel az ottani tevékenység eredménye. Ez pedig a neten is megtalálható NAV tájékoztató szerint külföldön adózik.
  Mivel a Dubaiban dolgozó alkalmazottaim a teljes tevékenységet irányítani tudják, a rám háruló feladat minimális. Egy évben 3-4-szer kimegyek egy hétre (félévente amúgy is kötelező a vízum miatt), és a rám háruló feladatokat ott végzem el.
 • Inevitable

  Tudnál mesélni erről az észt megoldásról? Ilyenkor milyen adókulcsot használnak, ha magyar vállalkozó, észt cégével, mondjuk Németországba számláz?

  Az adózás helye ilyen esetben is Mo. kellene hogy legyen nem? Lévén a tényleges munkát itt végzed.

 • tumpara
  Ha jól gondolom, a dubai céges kártyával való vásárolgatás jövedelemjuttatásnak számít, ezért kéne utána adózni a magyar adórezidensnek. Na de, ha Dubai ezt nem nézi, a NAV meg nem tudhat róla, hisz nem láthat bele a dubai cég mélyebb tevékenységébe (az aldis költések tételesen nem derülnek ki az év végi beszámolóból, már ha lenne egyáltalán), akkor már csak legfeljebb vagyonosodási vizsgálat alapján kaphatnák el az illetőt. Viszont már ugye az sincs, szóval ötletem sincs, hogy érhetik tetten az adóelkerülést. Mert ugye ez masszívan az, szóval érdekes.
 • Kiszamolo
  János, oké, de a cég által megtermelt profit után itthon kellene adóznod, pont úgy, mintha magyar cég termelte volna meg, hiszen te itthon élsz és itt vagy adórezidens.

  Amit legálisan megspórolsz, az mindössze a 9%-os magyar társasági adó és az ipa. (Már persze ha jóindulatúan elhisszük, hogy tényleg a dubaji alkalmazottak viszik a hátukon a teljes céget, beleértve a teljes cégvezetést is és nem csak kamu az egész szokás szerint.)

  Az összes többi már csak nettó adócsalás.

 • János

  Nekem egyetlen bankkártyám van, a céges. Az Emirátusokban, Free Zone-ban bejegyzett cégé. A világon bárhol azt veszek vele, amit akarok. Pontgyűjtőkártya? Ugye csak viccelsz?
  Sokadszor írom le: lehetséges a külföldi cégből úgy pénzhez jutni, hogy az ne itthon adózzon. Legálisan. Ezért az adóilletőség kérdése megszűnik, hiszen csak olyan jövedelmem van, ami a NAV által elismerten külföldön adózhat.
  @Kiszámoló
  Azt, hogy a tevékenységet ki és honnan végzi, lehet ellenőrizni. Minden egyes számla, e-mail, telefon stb Dubaiból indul és oda érkezik. Máshonnan soha semmit nem végzek a céggel kapcsolatban, és ezt igazolni tudom. Igen, vannak megbízható alkalmazottaim megfelelő jogkörökkel. A profit pedig, külföldi telephely lévén, külföldön adózik, ezt ennél egyértelműbben nem tudom leírni.
 • János

  A 14 éves itthoni tevékenységem alatt annyi adót fizettem be, amennyit egy átlagember rengeteg élet alatt sem fizetne. A nagy részét ellopták. Mindegy, melyik garnitúra, de ellopták.
  Egyik napról a másikra hoznak törvényeket, időt sem hagyva a felkészülésre. Nemzeti gázszerelőnk a fél országra rátette a kezét.
  Nem fizetek több adót, és kész. Törvényesen megtehetem, megteszem.
  Viszont ha beteg vagyok, magánorvoshoz megyek, és kifizetem az ellátásomat. Ha mentő jönne értem, az más tészta, de az annak is jár, aki megellett elég gyereket ahhoz, hogy ne fizessen adót. Meg a 25 év alattiaknak is. Velük is bajod van? Ők is legálisan adómentesek.
  Nem állok sorban támogatásokért, CSOK-ért, babaváróért, semmiért. Ha autópályát használok, kifizetem. A vizet, áramot, gázt kifizetem.
  Sőt, a költéseim után fizetett ÁFA a sokszorosa egy átlagfizetés adójának.
  Úgyhogy ez van, dolgozd fel!
 • -nb-
  mégeszer, hátha nem ment át: SZJA tv-t érdemes olvasgatni, mielőtt bárkihez is fordulnál, az eléggé magyarul van ahhoz, hogy IQ60 fölött értelmezhető legyen! Csak nem belemagyarázni azt, ami éppen neked jó!
  Lényegileg: ha itt vagy adórezidens, MINDEN jövedelmedről itt KELL adóznod (és levonhatod a kettős adózás miatt azt, amit le lehet). NEM a cég adózik itt, hanem te! (bár a telephelykeletkeztetés érdekes kérdés, annak is jó lenne utána járni, olyat még nem láttam).
  SZERINTEM ha a 183 nap vagymennyi nem jön ki KÜLFÖLDÖN, bizonyíthatóan, akkor lásd Copywriter-t, meg Kiszamolo-t (2023-03-16 at 19:19)
  (És a pár misis adóhiány igen könnyen meg tud keletkezni :), pédául a lakásbérleti szerződés a külföldi lakcimnyilvántartás szerint megszűnt június végén, akkor bizony te onnan hazaköltöztél! de, se, fi cimadatokat lekér a nav, ha akar, gondolom a többit EU-st is)
 • szintislaci
  1) ezek a kiskapuk folyamatosan záródnak. Soha nem tudod, hogy az, amiről eddig nem volt tudomása a NAV-nak, arról holnap pl. egy keleti nyitás ürügyén nem kap-e majd rendszeres adatot.
  2) végső soron, ha valaki kitalált egy olyan vállalkozást / szolgáltatást, amit neten el tud adni világszerte, és a céget elviszi otthonról a nappaliból, akkor részemről (amíg sem felderíteni, sem tenni ellene nem lehet): csinálhatja; De elvárom a NAV-tól, hogy minél hatékonyabb AI eszközökkel tudja kiszedni a tűt a szénakazalból;
  3) egy ilyen dubai / egzotikus szigeteki számlával (kivéve a tényleg full digitális termékeket) bármilyen kulturált országban szó szerint a képedbe röhögnek, ha ezt adod be kifizetésre. Nincs az a vállalkozás, aki bevállalná egy ilyen kifizetéssel a saját NAV vizsgálatát. Mert ugyebár messziről úgy néz ki, hogy a számlabefogadó egy offshore számlával csökkentené az adóalapját…
 • ferimester
  Nem is ertem a kerdest, miert nem akar valaki abban az orszagban adot fizetni, ahol el, dolgozik es vallalkozik. En is ezt teszem Nemetorszagban. Es itt azert nem is ertik az emberek, hogy mi az a feketen foglalkoztatas, meg szamla nelkül szolgaltatas, mert ezt max. a kelet-europai bevandorlok kerdezik meg. Pontosan ezert tart ott Magyarorszag, es ezert Nyugat-Europa, ahol eppen tart es a jövöben is tartani fog. Kiskapuk, adoelkerüles, mutyi, csalas. Helyes, csinaljatok csak tovabb!
 • Imádom
  Imádom, hogy a sokadik ilyen cikk után még mindig vannak akik bizonygatják ilyen-olyan módszerrel, hogy amit csinálnak az nem adócsalás 😀
 • márciusi ifjú
  “Na, ezért (IS) tart itt ez az ország, mert adózni itt aztán nem!” – S hogy épp még kb. március idusa van, hadd linkeljem be a hatodikat a 12 pontból: hu.wikipedia.org/wiki/12_pont .
 • apeh

  Amiről te írsz az a vagyonosodási vizsgálat, ami tulajdonképpen már nincs. Szerintem nem is hiányzik, patkány dolog egymást jelentgetni. Az ártatlanság vélelmének a hiánya pedig emberiség elleni bűntett. Utolsó görénység.


  Világrekord adók vannak itt amit a legtöbb ember fizet mint a katonatiszt. Nem emiatt nem jut tanárra meg orvosra.

 • Tiboro

  Ennyi infó alapján azt mondanám, hogy ez ugyanaz, mint a dubai eset, csak kicsiben. Nem az a kérdés igazából, hogy adózól-e, hanem,hogy ott adózol-e, ahol neked kell? Mivel te itt élsz, itt van adórezidens, itt fejted ki a tevékenységedet, így itt kellene adóznod, nehezen magyarázható egy ellenőrzés során szerintem, hogy mit keres Észtországban a céged. Ezt profi adószakértővel átbeszélted?

 • Hehe
  ezért kár volt, itt az agenda push nem fog működni. A jelenlegi kormány is csak inkább rombolt eddig, paksostul, akkugyárastul.
 • axt
  Kissé zavaros amit írtál, főleg a vége felé, de koncentráljunk csak az adózás részére: az a baj, hogy lerágott csont ez már. Ott van az egyik oldal, amelyik azt mondja, hogy igenis adózz, meg van a másik, amelyik azt mondja, hogy úgyis ellopják. Ócska kifogásnak tartom ez utóbbit, alapvetően én is azt mondom, hogy adózzon itthon, aki itthon lakik, mert ahogy mondod, az infrastruktúrát ebből fogjuk fenntartani. De sajnos nem tudok elmenni a tény mellett, hogy tényleg ellopják az adónkat. Én csak egy mindenki által jól látható példát említenék, ami naponta szem előtt van: az utak minősége. És itt nem a kátyúkra gondolok (bár az is van) hanem konkrétan a felfestések hiányára. Okádék ahogy jelenleg az ország úthálózata kinéz, a sávokat nem lehet látni sok helyen. Ha ismeretlen helyre megyek, sokszor nehéz értelmezni, hogy hány sáv van. És ez 7-8 éve még nem volt ennyire rossz.
 • Gábor
  Saját kockázati tőkealapot létrehozni, amit majd TBSZ számlán tartasz.

  A tőke alap felvásárolja a céget.

 • Bünzli
  Hát igen, ezért tart ott az ország ahol. Mindenki ügyeskedni akar, többség adót csal és talál valami indokot rá, hogy ne annak nevezze. Én sem szerettem adót fizetni, főleg, hogy tudom mekkora a korrupció az országban és mások sokkal többet ellopnak a közösből illetve abból amit én befizetek.
  Leléptem Svájcba, és bár kifozetek ott is kb 30% adót a jövedelmemből, nem bánom, mert tiszták az utcák, jók az utak, vannak robot öntisztító ingyenes wc-k, ivókutak a városban mindenhol. Meg ha valahol néha megjelenik egy graffiti, másnapra eltűntetik.
 • Okoska törp
  Az ún. “ellenzékünk” is hőbőrög, hogy nem kell Paks2 (milyen fasza is lenne most, itt az energiaválság közepén, ha a kamuzöldeink nem lobbiztak volna eddig brüsszelben, hogy hátráltassák azt is.

  12 év teljhatalommal a hátuk mögött á, dehogy a Fidesz tehet róla, hogy gyakorlatilag el se kezdődött az építkezés. Gyurcsány, a zöldek, meg Brüsszel a hibás.
  Egy olyan országban ahol 1 nap alatt átírnak bármilyen törvényt, ott persze a kormány keze meg van kötve.
  Hőbörögni lehet, csak éppen az semmit nem ért el ebben az országban, az egy netadós tüntetést leszámítva.

  Ha ezt az oldalt olvasod, te bizonyára egy értelmes ember vagy, fel nem tudom fogni, hogy gondolhatd, hogy az ország jelenlegi állapotáért ne a Fidesz lenne a fő felelős. Akár jó ez az állapot, akár rossz.

 • tumpara
  “Lényegileg: ha itt vagy adórezidens, MINDEN jövedelmedről itt KELL adóznod” – -nb-

  Ez azért így nem teljesen igaz. Pl. az ingatlan hasznosításából származó jövedelem az ingatlan fekvése szerinti országban adózik; a külföldi munkajövedelem szintén helyben adózik. Ha János talált egy ehhez hasonlót valamilyen digitális tevékenységre, akkor teljes joggal nem adózik itthon magyar adórezidensként. Én nem tudok ilyenről, de keresem. 🙂

  Amúgy aki adót csal, az csaló. Aki meg tovább meri a vizet a süllyedő hajóba, balek. Egyik se akarok lenni, úgyhogy mit csináljak?

 • János

  Bemásolom ide is:
  “A vállalkozási nyereség, és a szabad foglalkozásból származó jövedelem főszabály szerint
  csak a magánszemély, vállalkozás illetősége szerinti államban adóztatható. A főszabály alól kivétel, ha a személynek a tevékenységének kifejtéséhez a másik szerződő államban
  telephelye (állandó berendezése) van. Ilyenkor a jövedelem a telephelynek (állandó
  berendezésnek) betudható része a másik államban adóztatható.
  Ugyancsak telephelye van annak a vállalkozásnak, amelynek a másik államban olyan független
  képviselője, ügynöke van, aki a vállalkozás nevében szerződéseket köthet.
  A NAV gyakorlata szerint a telephelyre vonatkozó szabályok az állandó berendezésre is
  érvényesek. Ha a vállalkozásnak az előzőekben leírtak alapján telephelye van, akkor csak a
  telephelyből származó jövedelem adózik a külföldi államban.”
  Forrás: nav.gov.hu Magánszemélyek külföldről származó jövedelme.
 • gaborr
  Dubai garanált lebukás előbbutóbb:
  haszon.hu/megkeresni/ado/adoparadicsom-adatcsere

  Észtország meg eddig sem volt kérdés.

 • Belavoltam
  Tudom, hogy itt vagyok adorezidens, ezt az esztek is hangsulyozzak. Meg nem beszeltem at adoszakertovel, egyelore csak fontolgatom a dolgot. Azt mar fentebb leirtam, mit keres a cegem Esztorszagban: sokkal egyszerubb es olcsobb (3 millio egy kft-ert megvan?) a cegalapitas. Ott az adobevallas tenyleg megvan egy soralateten, amit raadasul a szolgaltato megcsinal. Es nem kell amiatt aggodnom, hogy ha megszalad a szeker, es atlepem a 12 milliot, akkor AFA-koros leszek annak minden hatranyaval. Meg egyszer: foallas mellett vagy jelenleg egyeni vallalkozo.
 • szintislaci
  ferimester,
  a magyarok, Magyarország sz@rozásával nem fognak hamarabb befogadni a nyugatiak, csak lesajnálak (joggal, ők értik, hogy a sajátjaid leszólásával a saját reputációdat rombolod, és csodálkoznak, hogy ez neked le sem esik. Nem értik). A németek / hollandok mondjuk tökéletesen tisztában vannak a feketemunka “előnyeivel”. Természetesen munkaadói oldalon, a gyarmati viszonyok már csak ilyenek. Az, hogy te nem tudsz róla, még nem jelenti azt, hogy nincs náluk ilyen.
 • Bluemental
  Csinálsz egy magyar kft-t amelynek a tulajdonosa egy dubai cég amelyiknek a tulajdonosa az anyukad, ot kikoltozteted nyaralni, rezidens lesz, az osztalekot adomentesen veszi fel, majd ajandekozza illetekmentesen neked.
  Vagy egy csaladi alapitvanyba pakolja be a penzt 🙂

  Mindig vannak lehetosegek.

 • jami
  A héten (magamhoz képest, mivel épp elkapott egy vírus) többet jártam kocsival, épp azon gondolkodtam, h basszus, rohamosan öregszem, alig látom a sávokat. Szóval köszi, tényleg, érezhetően gyatrább az útfelfestés, ami napvilágnál, szép időben még csak-csak, de most mentem esőben, alkonyatkor, este stb. VÁROSBAN. Szerintem az utcai lámpák fényével is szórakozás van, mert mikor biciklizem, akkor az tűnt fel, hogy mennyire kell a biciklilámpám (pedig ezen sohasem spóroltam, jó fényű van).

  És ez az egész, meg a kátyúk (egyre több helyen van pachwork út) már közúti veszélyeztetés. Nem kis piszlicsálé, világvégealsó – városon belüli egy számú főút is tele kátyúval. Miután 12 évig ömlött ide az isten pénze…

 • axt
  Na, a graffiti az, amit minden országban kiemelten büntetnék. Nekem a magántulajdon szent, ahhoz nem nyúlunk és kész. Mellesleg, szánalmas, hogy egyesek így akarják másokra erőltetni a saját “művészetüket”.
 • jami
  Ezt te nem tudod megérteni. Anyám szerint a finnek is milyen csúnyákat mondanak rólunk, pedig kuncsorognak, hát hogy gondolják. Mikor rámutattam, h 1. a szólásszabadság szerint ja, politikusnak is lehet véleménye 2. nem kimondottan tőlünk kérnek, 28 NATO tag minden további nélkül (sokkal hamarabb) elfogadta a kérelmet: a törökök és mi (akik rokonok vagyunk) nem… 3. ez egy katonai szövetség, nem EUs belpolitika; ráadásul a finn (és svéd) hadsereg (benne haditengerészet) és a földrajzi helyzetük miatt nekünk is igazán előnyös tagság – akkor csak másról beszéltünk.
  Ez van. Nem kellenek észérvek, érzelmi politizálás van.
 • János

  Jó kis ijesztgetős propagandacikket linkeltél. Van is benne igazság, ha a tevékenység nélküli falcégeket nézzük. De a garantált lebukás azért nagyon távol áll a valóságtól.
  A valóban működő, valós tevékenységet végző cégek továbbra is legális helyzetben üzemelnek.
 • Numi, na mi? Numida!
  “Amúgy aki adót csal, az csaló. Aki meg tovább meri a vizet a süllyedő hajóba, balek. Egyik se akarok lenni, úgyhogy mit csináljak?”

  Ülj át másik hajóba, ami nem ereszt, jó a legénység stb. Nem kötelező egész életedben ugyanabban a hajóban evezned (vizet merned), de a szabályok a hajón mindenkire vonatkoznak.

 • graffitis
  a szentimentum alapvetően érthető, de kissé szélsőséges hozzáállás. Az, hogy oda kerül, ahova, a lázadás szimbóluma; és vannak igazán igényes alkotások. Persze rámondhatjuk hogy rongálás, de az ideológiai vonzata miatt morális szürke zóna. Ha volt lázadó szellemed, főleg ha komolyan az életed része volt, nem csak valami kamaszkori csíny, akkor érted, miért nagy dolog ez.

  A “FEHÉR TÖRVÉNY” meg “MOCSKOS LILÁK” szintű firkálmányokra viszont megáll ez az attitűd, teljes mértékben. Az csöves dolog.

 • axt
  Ezen nincs mit szépíteni, egyáltalán nem szürkezóna, hanem törvénytelen. Mellesleg, sokszor nem csak a firkával okoznak ezek a nagyon okos és művelt emberek kárt, hanem ajtók felfeszegetésével, kerítések átvágásával, stb. És ki kell ábrándítsalak, mert ebben semmi lázadás nincs (maximum ahogy egy 15 éves elképzeli) mert a hatalmat pont nem érdekli, hogy te firkáltál, viszont akik arrafelé laknak, vagy ott járnak el napi szinten, egy putriban fogják magukat érezni tőle, a mindennapjaikat teszi tönkre. Az egész graffiti dolog rém gyerekes és csöves dolog, és ez a lázadó szellem engem csak megmosolyogtat, főleg ha felnőtt emberek még mindig ott járnak fejben, hogy falakat firkálnak. Na mindegy, ezt a vitát én nem akarom itt, nem ez a blog témája. Engem borzasztóan zavar a graffiti minden formája, mert a magántulajdonhoz való jogot veszi semmibe.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.