Élesedett a pénzváltás újabb adóemelése

2024-10-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Október elseje van, elindult a pénzváltásra kivetett adóemelés is.

Mostantól minden készpénzváltásra (kivéve a bankkártyás vásárlásokra) minden irányban összességében 0,9% adót kell fizetni. A pénzváltás adóját még a cégek saját számlái közötti pénzváltásra is le kell vonnia a banknak.

Ezért az utcai pénzváltók mostantól mindkét irányba 0,9%-os díjat fizetnek, ráadásul ennek a felét nem is háríthatják át az év végéig a vásárlókra.

Ez azt jelenti, ha most 398 forint az euró, akkor ha egy fillért se keres rajta a pénzváltó, akkor is a vételi ár és az eladási ár között 7,2 forint lesz a különbség csak az adó miatt. Erre kell még rárakni a pénzváltó hasznát (de akár a bank hasznát is, ha devizaváltásról és nem valutaváltásról van szó).

Ehhez még hozzájön az értékpapírvásárlásra kivetett emelt szintű adó, az utalásokat továbbra is sújtó, szintén megemelt 0,45%-os tranzakciós adó (gúnynevén tranzakciós illeték) és az a végeredmény, hogy az állam már többet keres például egy befektetési jegy vásárlásán, mint a forgalmazó.

Ez nem csak itt van így, 2023-ban a biztosítók összesen 4 milliárd forintot kerestek a kötelező biztosításon, az állam pedig 50 milliárdot az adó miatt. Jusson eszedbe legközelebb, amikor befizeted az éves kötelező biztosításodat.

S vajon mennyi pénzt vár a kormány a megemelt pénzváltási díjból, mennyiért teszi tönkre a pénzváltókat, a magyar brókercégeket és űzi a határon túlra a cégeket, akiknek pénzt kell váltani a mindennapi ügymenethez?

Kemény 30 milliárd forintot.

Csak hogy érezzük: 80 milliárd forintba került az, hogy a kormány 9 év alatt sem hajtotta végre a EU bírósági határozatát, már csak azért sem, mert mi mindig széllel szemben pisilünk, ez a védjegyünk. Ehhez már csak napi 400 millió büntetés jön. Még egyszer: naponta.

Mészáros Lőrinc évente cirka 200 milliárd forinttal lesz gazdagabb. (Ha nem ő, akkor a gazdája.) S ez csak egy a sok "vállalkozóból", aki a mi adónkon hízik.

Az EU cirka 8 ezer milliárd forintnyi eurót tart vissza azért, mert korrupció és antidemokratikus lépések vannak Magyarországon. Ennek jó része úgy tűnik, örökre el fog veszni.

S akkor még egyszer: évi 30 milliárd forintot vár a kormány jövőre ettől a pusztító eredményű adóemeléstől.

Közben beszéltem olyannal, akinek utazási irodája van, amit a pénzváltás tartott el eddig. Már eddig is hőbörögtek az emberek, hogy milyen nagy a rés a vételi és eladási ár között, hiába magyarázta, hogy az adó miatt van. Most azon gondolkodik, hogy bezárja az egészet, mert ezzel a pénzváltást (mármint a legális, agyonadóztatott pénzváltást) megölik, de az utazási iroda önmagában csak veszteséget termelne. Gyanítom, nem ő lesz az egyetlen.

S akinek egy kis esze van, már régen keresett egy külföldi brókercéget, ahol nem az állam keresi a legtöbbet a befektetéseken, hanem a befektető és a cégeknek pedig ideje lépni, hogy elvigyék ebből az országból a teljes számlaforgalmukat, de annyit legalább, amennyit csak lehet.

De röviden a lényeg: ne lepődj meg, ha mától még sokkal drágább lesz a pénzváltás. (Ja, az utcai pénzváltásnál a kiírt árakban a tranzakciós adó nincs benne, azt utólag fogják felszámolni.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram